Dodaj do ulubionych

A co ma do tego inteligencja

18.01.15, 12:24
wyborcza.pl/napamiec/1,143061,17242176,Trzy_pytania__Sprawdz_swoje_IQ.html#BoxGWImg
Skoro takie są funkcje mózgu to tylko kwestia ich organizacji. A może błędy w tych zadaniach są objawem inteligencji? Każdy może rozwiązać te zadania bo to matematyka z początku podstawówki. Czyży studenci prestiżowych kierunków nie znali elementarnych działań? To kwestia psychologiczna warunkowana przez doświadczenie.
Obserwuj wątek
    • orv Re: A co ma do tego inteligencja 18.01.15, 12:34
      Na początku liceum nauczyciel dał zadanie domowe. Siedziałem na nim całą noc. Jego trudność matematyczna była całkiem jak tych zadań jednak tak było sformułowane, że całą noc rozwiązywałem, żeby dojść do banalnego rozwiązania. Później akurat zostałem wywołany do odpowiedzi i jako jedyny je rozwiązałem się okazało. Później się dowiedziałem, że inni z klasy uznali, że jestem jakimś kujonem, chyba nikt nie rozwiązał. BYło dokładnie odwrotnie. W tej klasie były wiele łbów matematycznych jeden nawet geniusz, a ja byłem najgorszy. Po prostu psychologicznie się zmylili. Swoją drogą dwa razy błysnąłem w tej szkole. Na tym pierwszym zadaniu na pierwszej lekcji pierwszej klasy. I na ostatniej klasówce z matematyki. Wszyscy w szczycie formy, walczą o maturę i uniwersytety. Ja walczę o to, żeby w ogóle rok skończyć bo same pały. I jakimś zbiegiem okoliczności napisałem najlepiej ostatnią klasówkę z matmy w całej klasie.
      • zbyshek_moc Re: A co ma do tego inteligencja 18.01.15, 18:15
        Raczej sezon na leszcza. Kto nie kliknie jak tak łatwo, przecież tylko trzy pytania, sprawdzić swoją inteligencję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka