Dodaj do ulubionych

San Andreas i Metro

04.11.15, 23:48
Jakoś strasznie dużo podobieństw między tymi filmami katastroficznymi.

Oczywiście wiem, że to gatunek amerykański i Rosjanie świadomie brali z niego klisze, nie oglądam też takich filmów specjalnie, więc pewnie optyka nie ta, ale tu co krok jakby brany scenariusz. Trójkąt małżeński identyczny, lustrzane zawody panów, poszczególne sceny, ale te to akurat chyba w każdym filmie są podobne.

Rzuciłem okiem na budżet i amerykański wynosi 110 milionów, a rosyjski 13. Moim zdaniem rosyjski o wiele lepsze miał efekty i ogólnie jakoś tak ciekawiej zrobiony "artystycznie". Mad max robiony przez Australijczyka też bije amerykańskie produkcje na ich własnym podwórku w ich własnym gatunku.

Amerykanie powinni brać kogoś z zewnątrz do swoich wytartych gatunków. Oni się już tak przyzwyczaili, że zrobią fabryczną papkę , widowiskowe sceny za miliony dolarów i wystarczy kasa będzie. Ale jakby trochę by nowego życia w to wepchnęli to może jeszcze więcej byłoby kasy. Ostatnimi czasy mam wrażenie podpupada im całkowicie produkcja tych blockbusterów. To zaczyna być poziom telenowel tylko tyle, że z efektami specjalnymi za miliony.
Obserwuj wątek
    • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 05.11.15, 13:26
      Ostatatnie dwa filmy jakie widziałem CHild 44 i San Andreas kręcone są przez reżyserów przed 40tką.

I niestety widać w tym amatorszczyznę. Te filmy nie budują żadnego napięcia. A to przecież nie są jakieś filmy z drugiego obiegu. Wytwórnie dają im duże budżety i zatrudniają chyba kogo mają najlepszego.

Emeryt od Mad Maxa ma dziś energię za 50 reżyserów wychowanych w jakiś ładnych rodzinkach z klasy średniej, którzy są bardzo poprawni i nijacy. Trzeba zburzyć świat bo za bardzo się zabudował i zjada już swój ogon. Zacząć od zera z innym rozdaniem.
      • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 05.11.15, 13:36
        CHociaż z drugiej strony jakby wziąć moje ulubione filmy 21 wieku, których było niewiele to dwóch było młodych reżyserów. No ale właśnie tych filmów było niewiele. Film już umarł.
    • esst Re: San Andreas i Metro 06.11.15, 21:01
      zaczynam Marsjanina
      • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 06.11.15, 21:34
        Ja zacznę "My Sweet Pepper Land"
        • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 06.11.15, 23:12
          Widzę, że to jest uniwersalne, że po wojnie trzeba nakręcić western, a bohater musi jechać na prowincje wprowadzać porządek.

W Polsce dwa razy skończyła się druga wojna światowa. Najpierw skończyła się powstaniem PRL-u. Później PRL anulowano i skończyła się 3 RP. T-34 z placów miasteczek co prawda nie zamieniono na Shermany, ale każdy koniec wojny doczekał się swojego westernu. PRL nakręcił Prawo i Pięść, a 3 rp nakręciła Różę.

W Irackim Kurdystanie zaś nakręcono ten film. Wizualnie ładnie wygląda, ale chyba na tej pocztówce westernu się skończy. Na razie letni.
          • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 06.11.15, 23:22
            Jaką polską aktorkę przypomina mi ta pani? Też ją zapamiętałem w kożuchu.

https://wpmedia.montrealgazette.com/2014/08/entertainment-movie-guide-sweet-pepper-land-10140.jpg?quality=55&strip=all&w=620&h=400&crop=1
            • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 06.11.15, 23:26
              Tak trochę nerwowo grała jak Janda. Może ktoś ma pomysł.
            • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 07.11.15, 01:26
              Już skojarzyłem. Ale ja mam dziury w pamięci. Totalnie nie wiedziałem jak szukać.

To pani Joanna Sienkiewicz. On grała w Konopielce nauczycielkę i w Siekierezadzie bibliotekarkę. Tutaj ta dziewczyna też gra nauczycielkę jadącą na prowincję. Też ma kożuch jak modny był w czasach tej pani. I urodę podobną.
          • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 06.11.15, 23:30
            Ta Persmenga mi się nie podoba. Oni mają jakieś naziolskie mundury. Te apaszki , to wszystko wygląda jak reżimów faszystowskich z ameryki południowej. I zdaje się chłopcy dali dupy z Jazydami, spierdolili, a kurdowie lewaccy pomagali nie na swoim terenie.

Za to mundury PPK są zajebiste.
            • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 07.11.15, 01:53
              Dobra była pierwsza scena tego filmu. W sam raz na zbliżające się święto Niepodległości. Co to znaczy niepodległość narodowa.
              • zlocistoki Re: San Andreas i Metro 07.11.15, 02:17
                Coś jak kurdyjskie "Przedwiośnie" tylko tu mamy anarchistów walczących z mafijnym patriarchatem, a nie Barykę zostającym w rozpaczy komunistą, do Europy zaś gonią uchodźcy w poszukiwaniu Szklanych Domów.

No i w odróżnieniu od polskich bohaterów , którzy najpierw są Gustawami i ruchają we dworku jak w przedwiośniu, najpierw umiera Konrad i rodzi się Gustaw.
      • esst Re: San Andreas i Metro 06.11.15, 22:08
        miałam napisać , że Matt Damon ma głos
        ale potem odezwał się Sean Bean
      • esst Re: San Andreas i Metro 08.11.15, 12:59
        esst napisał(a):

> zaczynam Marsjanina

spodziewałam się czegoś lepszego
        wciśnięcie książki do filmu zawsze kończy się uproszczeniami
        ale tutaj wyszło mocno na skróty.
        a morał jest taki, że na marsie łatwiej niż w domu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka