Dodaj do ulubionych

Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina

14.12.09, 08:35
Przecież wysmarowany kałem kibel w pociągach regionalnych ze Szczecina to
standard. No dobra, czasem tylko śmierdzi moczem.
Obserwuj wątek
    • london13 no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kible 14.12.09, 08:53
      same sie smaruja?
      • Gość: rnb Konkurencja z Intercity :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 09:00
        jw.
        • pogromca_mrowek Jak jest zima to musi być zimno. 14.12.09, 09:26
          I niech sie nie domaga zwrotu 45 tylko dlatego że podstępnie wysmarował kibel kałem i jest radnym
        • Gość: kocisz Re: Konkurencja z Intercity :) IP: 157.166.216.* 14.12.09, 10:24
          Lol, szacun rnb :)))))) uśmiałem się :))))
          • Gość: ślazok Re: Konkurencja z Intercity :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 13:26
            na śląsku jest to samo!!, zimnoe w przedzialach, a i od wczoraj podwyzka
            biletow prawie na kazdym 3 zl!!. Ktos sobie robi jaja z pasazerow!!
        • Gość: pasażer kulturalny pewnie konduktor wysmarował kałem ten kibel IP: 82.160.224.* 14.12.09, 10:44
          niewinni pasażerowie
          biedactwa

chamstwo brudzi, smrodzi i śmieci a potem ma pretensje

powszechna akceptacja dla aspołecznych zachowań współpasażerów, a potem pretensje

Polska to jest dziki azjatycki kraj pełny k*rew i złodziei

• Gość: mzb To konkurencja z Intercity wymazała :) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 14.12.09, 11:10
            I jeszcze wode z kibla spuścili i popsuli ogrzewanie
            • kosmiczny_swir Tak zle nawet za komuny nie bylo 14.12.09, 13:03
              Za komuny bylo zle, bardzo zle. Teraz jest za to jeszcze gorzej. Po prostu tak
              zle nawet za komuny nie bylo. Za komuny czesto jezdzilem pociagami i powiem wam,
              ze w czasach PRL koleje funcjonowaly o niebo lepiej. Na dworcach bylo czysto, w
              pociagach tez bylo cyszto, toalety zawsze dzialaly.

Jeszcze jedno - milicja smialo palowala bydlo niszczace wagony i dworce
              kolejowe. Mam wrazenie, ze teraz Policji i SOK po prostu nie ma.

Wy moze komuny nie pamietacie, ale czasem mam wrazenie, ze to teraz mamay
              rzeczywistosc rodem z Misia.
              • Gość: do kosmiczny_swir Re: Tak zle nawet za komuny nie bylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 13:47
                no nie pier..l, za kmuny nigdy kibel nie byl czysty i nie dzialal i nie
                był pachnacy w pociagu!!, dworce za PRL tez nie byly czyste!!!, a co do
                plicji polujacej na bydlo to gubo przsadziles łosiu!!, po piewrwsze to nie
                było policji lecz byla milicja, ktora miala w d...ie to co sie dzieje w
                pociagu i ich wagonach,czesto smierdzacych, i kiepsko wyposazonych z
                latajacymi myszami i szczurami!! ech kosmiczny_swir porabalo cie
                calkowicie i jak widzac prawdy od klamstwa nie kumasz!!
                • Gość: grr Re: Tak zle nawet za komuny nie bylo IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 15:26
                  no nie kolego, np. kibel na staji skokowa byl w stanie uzywalnosci,
                  zdewastowany zostal dopiero po roku 1989 :)
              • Gość: jazda Re: Tak zle nawet za komuny nie bylo IP: *.chello.pl 26.12.09, 21:02
                warunki pod psem
            • Gość: grr Re: To konkurencja z Intercity wymazała :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.09, 15:22
              "prosze pana, ta budka nieczynna jest, nawet napis byl ale jakis
              lobuz zdjal!" :) :)
      • Gość: jasio Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: 85.222.87.* 14.12.09, 09:01
        Tanie linie kolejowe - dla bydła ale tanie ..
        • kaaarooll Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib 14.12.09, 10:54
          dokladnie...taka jest prawda. jak bilet bedzie tani to sie najwieksza cholota
          zalapie i bedzie kal na sciagach w wc i inne atrakcje.

raz postanowilem jechac liniami TLK i oczywiscie trafilem na pijane dresiarskie
          stado bydla, ktore terroryzowalo wagon. gdybym wybral expres to zaplacilbym
          wiecej i mial spokoj. dlatego od tamtego czasu wole zaplacic za drozszy pociag i
          dojechac bez denerwowania sie niz bezsensownie oszczedzac.

• Gość: ja Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 12:36
            Halo, czytamy ze zrozumieniem! To był pociąg InterRegio Przewozów
            Regionalnych, a nie TLK InterCity!
            • Gość: asdf Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 12:55
              Czyt: jeszcze gorsze dno dna.
            • Gość: wesołek Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: *.anonymouse.org 14.12.09, 13:29
              Cholera, ale wtopa w IC. Mieli obsmarować Przewozy Regionalne, a pomylili się i
              obsmarowali własna markę. Hahaha!
            • Gość: kaaarooll Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: *.bas.roche.com 14.12.09, 14:24
              no i co z tego? twoja zdolnosc percepcji juz nie ogarnia tego, ze skoro i jedno
              i drugie oferuje tanie bilety, to bedzie wieksza szansa, ze niewychowane bydlo
              sie zalapie na podroz?
      • Gość: dedek Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 09:12
        - To jakiś koszmar! Z czymś takim dawno się nie spotkałem - zaalarmował nas
        Jędrzej Wijas, szczeciński radny SLD...

No pewnie, jak się nie jeżdzi pociągami, to każde wejście do PKP skutkuje
        szokiem. :-) A ja powiem panu radnemu, że tak jest od zawsze, i w PRL i teraz.
        Żadna nowość i ciekawostka.

Artykuł z d... wzięty, bo gdzie jest druga strona konfliktu? Sam radny, który
        mówi, że zimno, nie jest tu stroną.
        • Gość: fan PKP IC i PR Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: 193.201.167.* 14.12.09, 10:10
          Jak to leciało w "Misiu"? "Pani kierowniczko, jest zima, to musi być
          zimno" :)
      • Gość: gosc Re: no ale do jasnej..! Kto gownem smaruje te kib IP: *.chello.pl 14.12.09, 09:13
        jest trafne powiedzenie: ktoś brudzi,żeby inny mógł sprzątać. Tak jest w
        cywilizowanych krajach. Ludzie brudzą mniej czy więcej a inni sprzątają.
    • maryshaa Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 08:53
      W kolejach mazowieckich opóźnienia, syf i zimno to też standard. ot,
      Polska i już. Wielka mi sensacja :-)
      • Gość: dedek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 09:13
        Znam koleje mazowieckie, piętrusy są czyste i klimatyzowane, a jak ktoś nasyfi,
        to podróżny, nie obsługa.
        • Gość: boss_of_it_all Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 09:20
          Wlacha - KM to i tak chyba kulturaw porownaniu z innymi (pospiechami nawet)
          • maryshaa Re: ??? 14.12.09, 13:58
            Piętrusy nie jeżdżą niestety moją trasą, bo ktoś inteligentnie tak
            wyremonotował tunel, że po remoncie się nie mieszczą :-)
            Pomijam syf w WC, owszem w nowych pociągach jest w miarę, ale
            pociągi Km są w ogóle brudne! Strach się oprzeć ramieniem o
            cokolwiek, bo pociągi sa po prostu nie myte i nie czyszczone.
            O ogrzewaniu nie spomnę... jest opcja gorąco az parzy w d... , albo
            lód na szybach...

Wiadomo, że w nowych pociągach jest dobrze, ale nie tylko takie
            jeżdża na trasach KM.
        • Gość: do dedek najlepiej zwalic wszystko na pasażerow!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 14:14
          A ja dalej sie pytam, dlaczego kolej zatrudnia skąłd alkoholików!!!
          • naczelny_troll_forum Re: najlepiej zwalic wszystko na pasażerow!! 14.12.09, 16:01
            A ja się pytam co to jest "skąłd"?
    • Gość: konduktor Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.chello.pl 14.12.09, 08:54

Radny w pierwszy kurs do Szczecina wybrał się przypadkiem.
    • freehappyboy Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 08:56
      Prosze sie przejechac pociagiem Przewozow Regionalnych relacji Lodz-Krakow. Jest przerazliwie zimno. Konduktor powiedzial, ze na zime maja zrobic ogrzewanie.

Moim zdaniem to wlasnie takie oszczednosci sprawiaja, ze bilety sa tansze w Przewozach Regionalnych. Jedno wiem: NIGDY WIECEJ PRZEWOZAMI REGIONALNYMI NIE POJADE
      • Gość: kkk Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.sferanet.pl 14.12.09, 10:23
        hehe, a u nas to grzeja na potege juz od wrzesnia chyba, wiec nie rozumiem tych
        zalow. caly artykul to wrecz chec bezpodstawnego obsmarowania PR w zwiazku z ich
        'wyjsciem na przeciw potrzeba pasazerow'. a wiecie co? nie od razu Rzym
        zbudowano i taki artykul to se mozecie wydrukowac i sobie niem podetrzec, no
        wiecie co! jak ktos uwaza, ze wraz ze zmiana rozkladu, dodaniem polaczen i
        obnizka cen nagle podstawia Wam nowiutki, czysciutki wagon, to chyba jest
        oderwany od rzeczywistosci. dajcie PR troche czasu.
        • bogda35 Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 10:59
          kolejom absolutnie dać wiecej czasu na dopracowanie obsługi - 20 lat od upadku
          PRL to zdecydowanie za krótko.Także należy lepiej opłacac związkowcow ,uszanowac
          godność osobista sprzataczek poniżanych żądaniem mycia wc.-a w ogole najlepiej
          gdyby jeżdziły puste,bo pasażerowie sa rozwydrzeni - a personel byl opłacany z
          budżetu,by nie tracił miejsc "pracy".Nie musielibyśmy także odwiedzac dworców
          lepiacych sie od brudu - w przeciwieństwie do biur prezesów otwierajacych ze
          zdumieniem błękitne oczęta gdy ktos bezczelnie wnosi pretensje.Dedykuje tekst
          panu posłowi Kogutowi z Nowego Sącza - naczelnemu kolejarzowi RP,zawsze
          pochylonemu z troska nad niedola kolejarzy.
        • Gość: europejczyk Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 13:40
          Moze i tak byś mógł gaworzyć 30 lat temu , teraz widzimy , szczególnie
          moje młode pokolenie jakie śmieci nam dajecie bez ogrzewania, informowania
          do jakiej stacji pociag dojezdza, czystosci i innych drobiazgow!!. PKP to
          wielki szamalcownik, śmierdzący śzmelc!!
        • Gość: mikador Re: Koszmarna podróż z Częstochowy do Gliwic!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 14:21
          > hehe, a u nas to grzeja na potege juz od wrzesnia chyba, wiec nie
          rozumiem tych
          > zalow. caly artykul to wrecz chec bezpodstawnego obsmarowania PR w
          zwiazku z ic
          > h
          > 'wyjsciem na przeciw potrzeba pasazerow'. a wiecie co? nie od razu Rzym
          > zbudowano i taki artykul to se mozecie wydrukowac i sobie niem
          podetrzec, no
          > wiecie co! jak ktos uwaza, ze wraz ze zmiana rozkladu, dodaniem polaczen
          i
          > obnizka cen nagle podstawia Wam nowiutki, czysciutki wagon, to chyba jest
          > oderwany od rzeczywistosci. dajcie PR troche czasu.
          też dla mnie to skandal od kilku dninie dość, że drożej za bilety to
          jeszcze zimno w przedziale!!, a ponoc juz jestesmy w Europie, tylko tam sa
          pociagi podmiejskie, czyste, pachnące i jeszcze od 60 lat zapowiadają
          stację docelowa do jakiej docieramy, bez tak zw. w j.
          kolejarskim "wychylania łaba"- to czesty zwrot w pociagach regionalnych do
          Gliwic!!
      • Gość: ally Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 10:29
        > Moim zdaniem to wlasnie takie oszczednosci sprawiaja, ze bilety sa tansze w Prz
        > ewozach Regionalnych. Jedno wiem: NIGDY WIECEJ PRZEWOZAMI REGIONALNYMI NIE POJA
        > DE

miałam ostatnio wątpliwą przyjemność jechać pociągiem pkp intercity z torunia do
        warszawy i tylko cudem nie nabawiłam się zapalenia płuc, bo oczywiście nie
        grzali. o opóźnieniu nie wspomnę.
        tak więc życzę przyjemnych podróży z pkp intercity ;-)
    • Gość: max Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 08:56
      Śmieszy mnie ta cała niby konkurencja w PKP. Tak na prawdę powoduje to tylko to,
      że aby gdziekolwiek dojechać trzeba kupować kilka biletów. Zupełnie odwrotnie
      niż w krajach bardziej cywilizowanych, gdzie wspólny bilet jest podstawą
      funkcjonowania transportu publicznego.Tzw IR oferują często standard niższy niż
      w Unii Europejskiej jest wymagany do transportu bydła. 50-cio letnie pociągi,
      przeznaczone do ruchu lokalnego poginają przez całą Polskę. Co za biedny
      zasyfiały kraj.
      • lmblmb I to jest konkretna i prawdziwa analiza. 14.12.09, 09:27
        Gość portalu: max napisał(a):

> Śmieszy mnie ta cała niby konkurencja w PKP. Tak na prawdę
        > powoduje to tylko to, że aby gdziekolwiek dojechać trzeba kupować
        > kilka biletów. Zupełnie odwrotnie niż w krajach bardziej
        > cywilizowanych, gdzie wspólny bilet jest podstawą
        > funkcjonowania transportu publicznego.

Podaj kilka przykładów, bo widzę oferty w Niemczech: większość tanich (a nadal
        5x droższych niż w Polsce) biletów jest tylko na pociągi regionalne.

> Tzw IR oferują często standard niższy niż
        > w Unii Europejskiej jest wymagany do transportu bydła.

Nikt nie zabrania Ci jeździć IC.

> 50-cio letnie pociągi, przeznaczone do ruchu lokalnego poginają
        > przez całą Polskę. Co za biedny zasyfiały kraj.

I to jest konkretna i prawdziwa analiza.
        • Gość: aron Re: I to jest konkretna i prawdziwa analiza. IP: 94.254.152.* 14.12.09, 14:29
          tylko w Austrii i Szwajcarii jest jeden bilet na wszystkie pociagi.
          Do niedawna bylo tak w Czechach ale teraz jest osobny bilet na
          Pendolino.
      • pogromca_mrowek Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 09:29
        to nie zasyfiaj...
    • fjestis Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 08:58
      Wyobraźcie sobie moi mili, że takie właśnie piętrowe wagony bez szyb w oknach
      podstawia co roku PKP jako powrotne z Kostrzyna, z Przystanku Woodstock :-)
      • Gość: mich Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 09:05
        tylko, że wtedy jest +20C
      • naczelny_troll_forum Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 11:55
        Które po tym kursie nadają się na złomowanie lub do kapitalnego remontu.
    • extrafresh "kał w wc" 14.12.09, 08:59
      No a gdzie ma być kał?
      Gorzej jak by był w przedziałach.
      • maruda.r Re: "kał w wc" 14.12.09, 09:01
        extrafresh napisał:

> No a gdzie ma być kał?
        > Gorzej jak by był w przedziałach.

Dyrekcja Przewozów Regionalnych rozważa dodanie takiej opcji do pakietu.

• Gość: korytarz Re: "kał w wc" IP: *.anonymouse.org 14.12.09, 13:37
          Wydaje mi się, że w "pewnej konkurencyjnej spółce" to już jest w ofercie. W
          końcu gó... na korytarzu szaro-błękitnego wagonu już widziałem.
      • Gość: Miodek Re: "kał w wc" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 10:28
        Jakby to się pisze razem a nie oddzielnie...
        • extrafresh Re: "kał w wc" 14.12.09, 14:32
          Gość portalu: Miodek napisał(a):

> Jakby to się pisze razem a nie oddzielnie...

Dzięki, Miodku!

Zapomniałeś o "," przed "a".
          • Gość: gall Re: "kał w wc" IP: 94.75.121.* 14.12.09, 16:15
            > Zapomniałeś o "," przed "a".

nie zapomnial. doucz sie!
    • piter345 Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 09:05
      Jechałem w piątek (11.12) pociągiem relacji Szczecin-Białystok. Owszem ogrzewanie było włączone, tyle że dmuchało zimnym powietrzem i zamiast ogrzewać, to jeszcze bardziej chłodziło.
      W niedzielę wracałem pociągiem na tej samej trasie (TLK - Olsztyn-Szczecin). Tutaj już dla odmiany ogrzewanie działało, tylko że było tak ustawione, że w przedziale czułem się jak w saunie.
      Oba pociągi obsługiwane przez PKP Intercity, więc jak widać nie tylko Przewozy Regionalne fundują takie atrakcje.
    • aeromonas Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 09:06
      Po ostatnich zmianach w rozkładzie PKP, które m. in. zlikwidowały
      pociągi do Zagórza, więcej z "usług" tego "przewoźnika" nie
      skorzystam (celowo piszę PKP - guzik mnie obchodzą podziały i
      przetasowania, dla mnie to wszystko jest jedno i to samo
      dziadostwo). Od kilku lat - m.in. od czasu, kiedy PKP wprowadziło
      pociągi jadące Gdynia-Warszawa-Kraków (oraz Zakopane i Krynica), do
      których w Warszawie nie da się wsiąść, bo są już pełne, jeżdżę
      nocnymi autobusami. Szybciej, bezpieczniej, wygodniej.
      • Gość: twarda wazelina Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.chello.pl 14.12.09, 09:17
        Ten kto osobiście podpisał ustawę i jest bezpośrednio odpowiedzialny o
        rozpieprzenie PKP od środka, powinien trafić pod sąd.
        I jeżeli chce pan panie Wijas się pożytecznie zasłużyć dla obywateli niech pan
        nada temu prawny bieg , zainteresuje dziennikarzy i rzecznika Kochanowskiego.
        Bo to jest afera i bolszewicki eksperyment na obywatelach .
        skandale z wakacji przeszły bez echa.
        Banditierka dobrze wieje ,że poszkodowana matka z dzieckiem, co przeżyła koszmar
        nie poda do sądu spółki City , bo nie będzie miała pieniędzy.
        • lmblmb Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 09:24
          Gość portalu: twarda wazelina napisał(a):

> Ten kto osobiście podpisał ustawę i jest bezpośrednio
          > odpowiedzialny o rozpieprzenie PKP od środka, powinien trafić pod
          > sąd.

A nie przypadkiem powinien dostać medal? IC jest dochodowe, a PR ciągle przynosi
          straty. Nie żeby to była jakaś zaskakująca sytuacja, tak jest w wielu krajach,
          ale takiej różnicy między regionalnymi i dalekobieżnymi pociągami jak w Polsce
          to nie widziałem nigdzie.

> Bo to jest afera i bolszewicki eksperyment na obywatelach.
          > skandale z wakacji przeszły bez echa.
          > Banditierka dobrze wieje ,że poszkodowana matka z dzieckiem, co
          > przeżyła koszmar nie poda do sądu spółki City , bo nie będzie
          > miała pieniędzy.

Nie "nie ma pieniędzy", a zapewne nie wie, że jak jest biedna, to nie musi
          płacić. Cóż, taki słaby jest stan wiedzy prawnej w Polsce: ludzie boją się sądów.
          • Gość: zagadka??? Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.51.57.168.tvksmp.pl 14.12.09, 14:41
            kto odpowie na co u nas są
            pieniądze????????????????????????????????????????????????????????????
            ?????????????????????????????????????????????????????????????????????
            ?????????????????????????????????????????????????????????????????????
            ??
    • alik666 okutało się 14.12.09, 09:12
      Kto takie durne słowa wymyśla ? Okuta jakiś ? To, że jakimś cudem takie
      pokutane hasło znalazło się w słowniku języka polskiego, nie usprawiedliwia
      nikogo do używania go. Zwłaszcza w tak opiniotwórczej i szanowanej gazecie jak
      ta. Pokutało kogoś ?
      • Gość: Behem Re: okutało się IP: *.bas.roche.com 14.12.09, 09:57
        Jak się jest ignorantem i samemu nie umie się poprawnie wyrażać własnych myśli
        po polsku nawet w formie pisemnej, to nie dziwi, że się nie pojmuje znaczenia
        takiego słowa jak 'okutać'. Bęcwale jeden.
        • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 10:25
          Dobra, dobra, panie święte oburzenie. Następnym razem celuj w dziurę, a nie po
          ścianach...
          • Gość: jd Re: okutało się IP: 94.30.8.* 14.12.09, 13:37
            Panowie i panie,
            Miejciez te nature:
            Nie srajcie na deske
            ale prosto w dziure.

'Okutac sie' to poprawne wyrazenie i nie ma powodu sie z tego tytulu
            denerwowac.
            • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 14:57
              Ależ któż się denerwuje. Ja tu prowadzę dyskusję na poziomie.
      • Gość: partyniceok Re: okutało się IP: *.lanet.net.pl 14.12.09, 10:08
        Okutać. Normalne,chociaz faktycznie mało używane słowo. Zamiast
        oburzenia proponuję trochę więcej czytać literatury pięknej, a nie
        tylko prymitywne gazetki dla nastolatek.
        • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 10:27
          Jeśli już, to gazetki dla nastolatków.
          • Gość: Liza Re: okutało się IP: *.chelmnet.pl 14.12.09, 11:34
            Uczył Marcin Marcina. Dla nastolatek - czyli dla dziewcząt w wieku nastoletnim.
            • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 12:46
              A Liza lubi lizać. Nie jestem pederastą i nie czytam prasy skierowanej do
              nastolatek. Do nastolatków również nie.
              • Gość: Liza Re: okutało się IP: *.chelmnet.pl 14.12.09, 19:08
                Ja się nie śmieję z twojego imienia, więc dlaczego ty się śmiejesz z mojego, co?
                • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 20:18
                  Bo mnie już nuży jak mnie dzisiaj poprawiają, nie tam gdzie powinni. Wybaczysz mi ?
        • Gość: Zenek Re: okutało się IP: *.ghnet.pl 14.12.09, 10:43
          Za dużo literatury o napaści rosjan na Polskę.
          Myciu rąk w kiblu i wyrywaniu tychże kibli, bo na uralu sie przyda.

To miałeś na myśli, rosyjski bękarc.ie?
      • Gość: ccc Re: okutało się IP: *.alcatel.fr 14.12.09, 12:18
        dziecko drogie,
        okutać się to stary polski czasownik. Prawda, dawno nie używany.
        Zamiast oglądać, lepiej poczytać....
        • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 12:40
          Następny par excellence wykształcony, który będzie wytykał mi błędy i nauczał
          polskiej mowy, a sam nie umi napisać - nieużywany. Słownik nie gryzie, warto
          czasem otworzyć, zwłaszcza w żabolandii.

Kutas za to, to dawny polski rzeczownik. Tylko co z tego...
          • spicy_orange Re: okutało się 14.12.09, 14:31
            umie a nie umi panie drogi ;)
            • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 15:09
              Szanowna pani. Wicie, rozumicie. Przeca bym takiego byka bez potrzeby nie
              umiszczał. Przewidywałem taką reakcję, ale jednak postanowiłem zaryzykować i nie
              umieszczać cudzysłowów, by pokazać "komizm sytuacji". No i motyw "umi" doskonale
              mnie się komponował z całą resztą.
              • Gość: partyniceok Re: okutało się IP: *.lanet.net.pl 14.12.09, 16:32
                Nie na leży sie obrażać, tylko wziąć sie do nauki języka polskiego.
                Badania wykazują, ze ok. 35% Polaków ma duże problemy z czytanem ze
                zrozumieniem poważniejszych gazet. Jeszcze raz odsyłam do pisemek
                dla nastolatek. Tam na pewno takich "trudnych" słów jak "okutać"
                jełopie nie znajdziesz.
                • alik666 Re: okutało się 14.12.09, 17:21
                  A pisać "ze zro zu mie niem" to się naumieli ? Nie wiem skąd ten nagły przypływ
                  agresji. Jełop to cię zrobił, frędzlu. Wyjdź na zewnątrz, ochłoń, to może okres
                  ci przejdzie.
    • pisochlapus Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 09:13
      Czyż można się czegoś innego spodziewać po naszej kolei?
      A ciągle tylko się przechwalają, że pociągi będą szybciej jeździć,
      że będą tańsze, lepiej zaopatrzone wagony restauracyjne, że będzie
      lepiej itd. itp. A jest coraz gorzej. Chyba za komuny nawet było
      lepiej. Straszne!!!
      • Gość: gość niedzielny Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 11:03

> że pociągi będą szybciej jeździć,
        z tym to się nieźle ostatnie śmiałem - wyszedł nowy rozkład w niedzielę.
        wg. tego co pisze tam PKPPR pociąg którym dojeżdżam codziennie do pracy jadący
        do tej pory ok 32 minut jeździ od niedzieli tylko 29 minut na tej samej trasie.
        Oczywiście zatrzymuje się na tych samych stacjach co zawsze, prędkość ta sama.
        Normalnie cud.
        Jako że mam przyjemność korzystać z usług PKP codzienni nieprzerwanie od 9 lat
        stwierdzam bazując na doświadczeniu że pociąg taki na takiej trasie nie da rady
        jechać krócej niż 32 minuty.
        Ale wg. PKP PR jak najbardziej
        W końcu "pierowe" hasło "Szybciej.." zobowiązuje .... do pisania głupot w
        rozkładzie jazdy.

Pozdrawiam Darmozjadów z kierownictwa PKP PR.

• swarozyc a co na to naczelny kapelan branzowy? 14.12.09, 11:10
          czym on jezdzi, odwiedzajac w terenie swoje owieczki w mundurkach?
      • bulorz Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 12:19
        pisochlapus napisał:

> Czyż można się czegoś innego spodziewać po naszej kolei?
        > A ciągle tylko się przechwalają, że pociągi będą szybciej jeździć,
        > że będą tańsze, lepiej zaopatrzone wagony restauracyjne, że będzie
        > lepiej itd. itp. A jest coraz gorzej. Chyba za komuny nawet było
        > lepiej. Straszne!!!

Nie przesadzaj! Po pierwsze nie było za komuny lepiej. Bzdury wypisujesz (ja
        pamiętam w odróżnieniu od Ciebie, jak było).

Po drugie, ostatnio trafiam jednak głównie na wsaniałe składy o wysokiej jakości
        (i to właśnie jeżdżąc z i do Warszawy). Nawet pociągi podmiejskie w tej chwili
        to po prostu kilka klas lepiej, niż było jeszcze 4 - 5 lat temu nawet. Ostatnio
        jechałem do i z Łodzi, ED74 - po prostu bajka (komfort ten sam co np. TER we
        Francji, nawet ten skład od Pesy jest łudząco podobny).

W zasadzie jedyne, starsze skłądy, które napotykam na trasach podmiejskich, to
        legendarne EN57, które - niestety - są coraz bardziej nagminnie modernizowane
        (przez co ma się wrażenie, że jedzie się komputerowym symulatorem pociągu, a nie
        prawdziwym pociągiem z dawnych lat, który nieco trzeszczy, przepuszcza kojący
        stukot wózków na łączeniach szyn itd.)

Wystarczy odrobina dobrej woli i Google (plus Wikipedia PL), żeby sobie poczytać
        o polskich EZT oraz odwiedziny na stronach IC i np. KM, żeby zobaczyć jak teraz
        wygląda tabor.

Od wielu lat, na trasach takich jak: Warszawa <-> [Wrocław, Katowice, Kraków,
        Poznań] nie jechałem pociągiem, w którym nie byłoby czysto i schludnie, nie
        byłoby gniazdek z prądem do laptopa i kulturalnego Warsa.

Ostatnio jechałem sobie TLK z Warszawy do Poznania i powiem otwarcie, że też
        byłem w szoku.. pozytywnym (bo pomimo tego, że bilet kosztował jakieś śmieszne
        pieniądze, to pociąg trzymał wysoki standard - nawet w przedziałach 2kl po 6
        miejsc w przedziale - jak w normalnym IC).

Generalnie w Polsce coraz przyjemniej jeździ się pociągami, a coraz więcej
        składów nie odbiega komfortem od tych na tzw. Zachodzie. Owszem, szybkości
        jeszcze nie te, co tam, ale to też się będzie szybko zmieniało, vide hasło
        "Huzar" - nowe lokomotywy Siemensa zakupione przez IC do obsługi składów na CMK
        i na trasie Warszawa - Poznań.
    • hal_gravity Cios w intercity 14.12.09, 09:16
      Super , sprawą powinna się zając prokuratura.

PKP IC ledwo zarabia kasę (o ile już jej nie traci) a samorządy nagle
      zaczynają się bawić w działalność konkurencyjną. Szkoda że to za nasze pieniądze.

Oczywiście jedna z bardziej zyskownych tras Łódź - Waw już została doposażona
      w składy interREGIO i jej rentowność poszła się jbeać .

Oczywiście przedstawiciele interREGIO prężą się jak pawie i twierdzą że jest
      ok. Jak dla mnie ok nie jest.
      • Gość: X Re: Cios w intercity IP: 78.133.247.* 14.12.09, 11:30
        Jaka prokuratura, pacanku.
        To sie nazywa kapitalizm, konkurencja, wolny rynek... dzowni Ci cos gdzies ?
        Ja tam i tak w ten shit nie wsiade, ale prawo konkurencji jest swiete.
        • Gość: asdfg Re: Cios w intercity IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 12:51
          święte i nagminnie łamane przez aparat represji (czyt. państwo).
      • Gość: ociosaj się Re: Cios w intercity IP: *.anonymouse.org 14.12.09, 13:58
        hal_gravity napisał:

> Super , sprawą powinna się zając prokuratura.

Powinna się zająć. Zakulisowymi działaniami pewnych osób podkopujących
        otwieranie rynku kolejowego dla innych spółek niż tych związanych z grupą
        kapitałową PKP.

> PKP IC ledwo zarabia kasę (o ile już jej nie traci)

To już jest ich problem. Może nie zarabiają, bo ich oferta jest niedopasowana do
        potrzeb podróżnych?

> a samorządy nagle
        > zaczynają się bawić w działalność konkurencyjną.

Na tym polega wolny rynek. Tzw. komuna skończyła się dwie dekady temu.

> Oczywiście jedna z bardziej zyskownych tras Łódź - Wawa
        > już została doposażona
        > w składy interREGIO i jej rentowność poszła się jbeać .

Interregio na tej trasie kursują już od dawna, a nie od nowego rozkładu jazdy.
        Rentowność widocznie nadal jest na tyle duża, że opłaca się puszczać pociągi
        momentami z częstotliwością niemalże tramwajową.

> Oczywiście przedstawiciele interREGIO prężą się jak pawie i twierdzą że jest
        > ok. Jak dla mnie ok nie jest.

Oczywiście przedstawiciele IC udają wielce pokrzywdzonych, bo wiadomo, że
        monopolizacja rynku jest im na rękę. Konkurencja niespecjalnie, bo trzeba
        zmodyfikować ofertę i cennik. Ci wielce pokrzywdzeni zapominają także, w jaki
        sposób wydzielono Przewozy Regionalne z grupy PKP: zabierając co lepszy tabor do
        IC. Tak było np. z jednostkami PR, które spółka kupiła do obsługi linii Łódź -
        Warszawa, a który to tabor IC przejęło na własność (teraz mamy paradoks, że
        pospieszne IC jeżdżą w malowaniu zakładowym PR, tylko naklejki z logo zmienili,
        hehehe).

• hal_gravity Re: Cios w intercity 14.12.09, 15:35
          Szkoda tylko ze jedna inst finansowana z podatkow bedzie konkurowac z druga ...

poezja
    • falco2009 Dziurawe okna , niedouczony autor 14.12.09, 09:22
      Autor artykułu sam jest przykładem bylejakości, która jest zmorą naszego życia . W lidzie czyli inaczej główce artykułu pisze tak :

"Fatalny debiut kolejowej spółki Przewozy Regionalne na nowej trasie. Pasażerowie jechali nieogrzewanymi wagonami z dziurawymi oknami i wysmarowanymi kałem toaletami."

Mam do niego pytanie: jak się "dziurawi" szyby ?.Mnie uczono ,że poprawny frazeologicznie jest zwrot "nieszczelne okna".

Zrzut z tego artykułu powiększy pewnie nie tylko moją kolekcję idiotyzmów portalu . Administrator zwsze usuwa wpadki po komentarzach ,ale kiedyś warto byłoby gdzieś zebrać najlepsze "kwiatki".
      • lmblmb Re: Dziurawe okna , niedouczony autor 14.12.09, 09:28
        falco2009 napisał:

> Mnie uczono ,że poprawny frazeologicznie jest zwrot "nieszczelne
        > okna".

Jesteś ewidentnym przykładem na to, że w Polsce jest zbyt wielu humanistów.
      • Gość: i2yi3a Re: Dziurawe okna , niedouczony autor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 10:16
        Zastanawia mnie czy wiesz czym się różni okno od szyby? Jeśli już chcesz zabłysnąć ciętą ripostą to musisz poważnie wziąść się za ćwiczenia.
      • Gość: Olo Re: Dziurawe okna , niedouczony autor IP: *.class144.petrotel.pl 14.12.09, 10:16
        Chyba miało być "Head'zie"?
        • Gość: Kolo Olo... IP: 213.25.163.* 14.12.09, 11:24
          Gość portalu: Olo napisał(a):

> Chyba miało być "Head'zie"?

Dziecko drogie, tyle błędów w jednym pytaniu, wracaj do szkoły...

Primo, lidzie (ang. lead), heada to powinieneś mieć na karku... Natomiast header (nagłówek) to jeszcze coś innego.
          Kiedyś mówiło się RTFM, a dziś Sobie sprawdź w Wikipedii.
          Secundo, sprawdź, kiedy należy używać apostrofu.
          Tertio, nie używaj niepotrzebnie cudzysłowu.
      • Gość: gość niedzielny Re: Dziurawe okna , niedouczony autor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 11:08
        > Mam do niego pytanie: jak się "dziurawi" szyby ?.Mnie uczono ,że poprawny fraz
        > eologicznie jest zwrot "nieszczelne okna".

Oj dawno nie jechałeś pociągiem.
        W pociągach Polskiej Kolei niektóre "związki frazeologiczne" nabierają nowego
        znaczenia.

PS. weź się "humanisto" w końcu za uczciwą robotę.
      • bulorz Re: Dziurawe okna , niedouczony autor 14.12.09, 12:32
        falco2009 napisał:

> Autor artykułu sam jest przykładem bylejakości, która jest zmorą naszego życia
        > . W lidzie czyli inaczej główce artykułu pisze tak :
        >
        > "Fatalny debiut kolejowej spółki Przewozy Regionalne na nowej trasie. Pasaże
        > rowie jechali nieogrzewanymi wagonami z dziurawymi oknami i wysma
        > rowanymi kałem toaletami."

>
        > Mam do niego pytanie: jak się "dziurawi" szyby ?.Mnie uczono ,że poprawny fraz
        > eologicznie jest zwrot "nieszczelne okna".
        >
        > Zrzut z tego artykułu powiększy pewnie nie tylko moją kolekcję idiotyzmów porta
        > lu . Administrator zwsze usuwa wpadki po komentarzach ,ale kiedyś warto byłoby
        > gdzieś zebrać najlepsze "kwiatki".

Kiedyś, żeby być dziennikarzem, trzeba było skończyć studia dziennikarskie i
        znać się na czymś (na języku polskim już obowiązkowo).

Dziś wystarczy "łapać fajne njusy"... ani jakość tekstu, ani rzetelność
        dziennikarska, ani tym bardziej - poziom kultury - nie liczą się.

Mnie np. drażni nagminne pisanie o ludziach o wysokiej pozycji społecznej (jak
        naukowcy, politycy, znani artyści) per nazwisko.. jak wśród kolesiów spod budki
        z piwem: Tytuły typu:

Tusk powiedział.. Kaczyński nie pojechał, Owsiak nie lubi Kopacz itd... po
        prostu drażnią każdego, kto jest wychowany (i to niezależnie od lubianej lub nie
        opcji politycznej). W języku polskim pisze się: Pan Premier Tusk powiedział, Pan
        Prezeydent Kaczyński nie pojechał, Pan Prezes Owsiak nie lubi Pani Minister
        Kopacz itd.

Ciekawe, czy w dzisiejszych czasach pisałoby się w mediach "Wojtyła wygłosił..."
        zamiast "Papież Jan Paweł II wygłosił..." itd?

Tak samo, jak lansowanie zwracania się po imieniu, bądź "per Ty" do obcych osób,
        co jest skandaliczne i nigdzie poza Polską nie występuje, nawet w USA, nikt nie
        zwraca się "per Ty" do osoby, która jawnie o to nie poprosi i nie zezwoli na
        taki tryb. Nie mówiąc o tym, że w Starej Europie (np. Niemcy, Francja itd) nadal
        używa się formy Wy, częściej niż Pan/Pani.. a o "Ty" nie ma mowy, póki ktoś nie
        jest naszym bardzo bliskim przyjacielem!

Schamienie naszego Narodu i wspieranie tego przez media jest po prostu zatrważające.
        • rock73 Re: Dziurawe okna , niedouczony autor 14.12.09, 13:47
          Takie zjawiska, które Pan opisuje jako jedynie poprawne (pełna tytułomania, Pan
          Premier itd.), występowały w kulturze polskiej kilkadziesiąt lat temu. Nie wiem
          czy można mówić o takich czy innych formach grzecznościowych w języku
          angielskim, bo tam jest tylko zaimek "you", który odpowiada wszystkim polskim
          formom: ty, wy, pan, pani, państwo. Ludzie w moim wieku, a nie jestem już
          najmłodszy, i młodsi uważają zwracanie się do siebie po imieniu za naturalne,
          nie trzeba do tego bliskiej przyjaźni, a tendencja ta przyszła z Zachodu, skąd
          więc takie przypuszczenie, że tam takie zachowanie uchodzi za skandal? Gdyby
          ktoś nagle zaczął się zwracać per "pan", byłby uznany za prowokatora. Formy "wy"
          przy zwracaniu się do jednej osoby w ogóle się nie używa, ostatni raz była
          używana przez funkcjonariuszy komunistycznych. Gratuluję wiedzy o dawnej
          kulturze polskiej, ale sugerowałbym przy okazji poznanie kultury współczesnej.

Tak przy okazji: czy razi Pana również przywitanie lub pożegnanie słowem "cześć"?
        • Gość: ............. Re: Dziurawe okna , niedouczony autor IP: *.51.57.168.tvksmp.pl 14.12.09, 14:53
          a cóż ten wywód "bulorza" dotyczący kultury języka ma się do
          watpliwej jakości działania PKP w całej jej
          rozciągłości ??????????????????????????????????????????????
          Pan "bulorz" może zna się na polskim, nie koniecznie na PKP,
          pozdrawiam.................................................
    • Gość: Kruszyna Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: 78.8.192.* 14.12.09, 09:23
      Ale o o co chodzi? Przecież taki transport kolejowy (niezależnie, kto go
      firmuje) to standard. I na Poznań w kwestii ogrzewania nie ma co liczyć:) Nawet
      jak wyjedzie pociąg ciepły, to w Poznaniu ogrzewanie wyłączają i już od
      Szamotuł, Wronek trzeba się opatulać... A że tak być nie powinno? A, to inna
      bajka..:)
    • puuchatek Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 09:24
      "- Niedobrze. Musimy je jakoś doprowadzić do porządku, przed kursem powrotnym do Warszawy - powiedział Chańko."

No i co tu komentować? :-)
    • miaukota I dogódź tu każdemu. 14.12.09, 09:28
      Klientom w Polsce zawsze coś nie pasowało i wybrzydzali na co mogli.Dobrze,że ten skład wogóle przyjechał i dojechał.Może by do wagonów wpuszczać tylko pasażerów w krawatach ?
      • Gość: kolege bareji Re: I dogódź tu każdemu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 11:09
        tak tak, z doświadczenia wiem że pasażer w krawacie mniej się awanturuje.
    • zalobanarodowa Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 09:29
      Nie podoba wam się podróż? Idźcie na piechotę. Proszę bardzo. Wtedy docenicie PKP.
      • Gość: najaremo [...] IP: 195.42.249.* 14.12.09, 10:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: boyuss Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 16:13
          Zdecydowanie popieram - szczególnie chodzi mi tu o ostatnią frazę w
          wypowiedzi mojego przedmówcy.Czasy słodkiego socjalizmu mamy już za
          sobą (i całe szczęście),ale wcale nie dziwi mnie oburzenie co
          poniektórych życiowo "wygodniejszych" niegdyś obywateli.No bo jak
          mam się nie denerwować, skoro przez 20 - 30 lat do pracy
          przychodziło się po to, aby spokojnie swoje odpękać, bez pośpiechu -
          bo przecież się nie pali,vide np. panie kasjerki,nie dość że z
          mordą,to jeszcze z pretensjami że podróżny chce bilet kupić (zresztą
          po tym jak musiał odstać swoje pół godziny albo lepiej w kolejce),
          albo przykład władców składu-szanownych konduktorów,nieważne że na
          korytarzu ścisk,po 10 godzin nieraz ludzie stali,często matki
          ciężarne lub z małymi dziećmi-panowie kontrolerzy rozjebani w trójkę
          na 8 siedzeniach w 2-ej klasie,firanki oczywiście zasłonięte coby
          nie widać było że w karty grają i piwko(importowane, a jakże)
          popijają - A TERAZ TRZEBA SIĘ STARAĆ I ZAPIERDALAĆ?!? Tak,właśnie
          trzeba,jest wolny rynek i każdy musi sam o swoją ciepłą dupkę
          zadbać.Nie ma że boli.Do socjalizmu droga daleka.
          To tylko jedne z wielu przykładów.
          Pozdrawiam wszystkich przytomnie myślących.
    • merovingiann prowokacja 14.12.09, 09:31
      Akurat tym, który wypatrzył gó... był radny SLD... jechałem tym
      pociągiem i wszystko było ok. Kible jak to w pociągu czyste dopóki
      jakaś hołota nie wsiądzie, ale w normie.
    • rothschild Celowe działanie, by obrzydzić państwową spółkę i 14.12.09, 09:31
      sprywatyzować za 1/4 ceny stoczni szczecińskiej, zresztą znając pana Donalda,
      równie skutecznie co stocznię.
      • emissarius Re: Celowe działanie, by obrzydzić państwową spół 14.12.09, 09:49
        W tej sytuacji mój podziw budzi odnotowany ostatnio spory wzrost liczby pasażerów PKP, a tym samym wpływów. Można to chyba tłumaczyć tylko wzrostem bezrobocia.

Moim zdaniem PKP ostatecznie przegra, bo ich oferta zaspokaja oczekiwania coraz to mniejszej liczby pasażerów, którzy z jednej strony mają niewielkie wymagania, a z drugiej nie mają wyjścia.

Nikt rozsądny nie przesiądzie się z samochodu do takiego pociągu, jak opisywany. "Przyzwoite" warunki to automatycznie wysoka cena.
        • Gość: gość niedzielny Re: Celowe działanie, by obrzydzić państwową spół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 11:13
          wiele osób, (np tak jak ja) ma do wyboru PKP PR w cenie 107zł/mc albo samochód
          450zł/mc
          ostatnia moja podwyżka to właśnie ta różnica w cenie - zastanawiam się czy nadal
          korzystać z PKP.
          • Gość: el_Mario Re: Celowe działanie, by obrzydzić państwową spół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 11:27
            PKP - 107 zł, samochód - 450 zł, nerwy zrujnowane w korkach-bezcenne. ;-)
      • Gość: z Re: Celowe działanie, by obrzydzić państwową spół IP: 217.98.20.* 14.12.09, 09:52
        rotshild, "inteligentny inaczej" z pisuaru; czy tobie się
        wszystko "kojarzy" z Tuskiem? Nie pora się leczyć, póki nie jest za
        późno? ;PPPPPP
        • rothschild z - hej kryptopisowcu 14.12.09, 16:03
          Gość portalu: z napisał(a):

> rotshild, "inteligentny inaczej" z pisuaru; czy tobie się
          > wszystko "kojarzy" z Tuskiem? Nie pora się leczyć, póki nie jest za
          > późno? ;PPPPPP

Masz chyba takie same objawy jak krypogeje więc nie wmawiaj komuś swoich
          preferencji proszę :)
      • rock73 Re: Celowe działanie, by obrzydzić państwową spół 14.12.09, 13:50
        Tak, bo wszystko co państwowe, i w ogóle socjalizm, jest super, tylko ludzie się
        do tego nie nadają.
    • sweet_brokacik Tak na prawdę róznica to 45 a nie 20 pln. 14.12.09, 09:58
      Trzeba doliczyć jeszcze miejscówkę. Szczerze mówiąc jak jadę raz na jakiś czas
      do Wawy czy z Wawy do Szczecina to wole wydać te 90 pln i jechać w świetnych
      warunkach (cieplutko, czyściutko, w cenie biletu dodatkowo kawa lub herbata,
      mili konduktorzy - zawsze poinformują o minimalnym nawet opóźnieniu pociągu)
      niż później pisać, że w śpiworze musiałam siedzieć bo zachciało mi się
      oszczędzać na bilecie.
      • Gość: a Re: Tak na prawdę róznica to 45 a nie 20 pln. IP: 83.238.212.* 14.12.09, 10:16
        Bo możesz sobie na to pozwolić, ale nie każdy może. I co, jak ktoś ma
        mniej pieniędzy to można mu podstawić wagon bydlęcy?
    • Gość: Alfa Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.globalconnect.pl 14.12.09, 10:23
      Kiedy plebs zrozumie, że za jakość to się płaci? Plebs nie chce jeździć w mrozie
      i z kałem w kiblu to niech plebs kupuje droższy bilet na droższą linię.
      • Gość: es Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: 83.238.212.* 14.12.09, 11:16
        Jedź do Niemiec i zobacz jak tam wyglądają pociągi dla "plebsu". Nie
        musisz zresztą jechać, przejdź się na Główny i zobacz jak wygląda
        pociąg do Angermunde czy jakiś inny podstawiony na peronie przez DB.
        To są odpowiedniki naszych osobówek. Dlaczego u nas pociąg nie może
        tak wyglądać?

Idąc twoim tokiem rozumowania, pociągi czyste i pachnące będą w
        przyszłości przywilejem coraz mniejszej, topniejącej grupki, bo będą
        coraz droższe. W końcu i ty się nie załapiesz.
      • herr7 plebs do kwadratu 14.12.09, 12:14
        Ty alfa jesteś takim plebsem do kwadratu. Pociągi powinny być czyste i wygodne -
        chyba, że chcemy się cofnąć do lat 40-ych ubiegłego wieku, gdy kraj leżał w
        gruzach.
        Od dawna jeżdżę pociągami i moje spostrzeżenia sprowadzają się do tego, że
        pociągi jeżdżą obecnie wolniej i są brudniejsze niż 40 lat temu.
        • kosmiczny_swir takie same spostrzezenia 14.12.09, 13:07
          Mam dokladnie takie same spostrzezenia.
    • Gość: taksówkarz Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.chello.pl 14.12.09, 10:34
      warunki w pociągach są różne, w inter city jest o wiele lepiej niż w
      PKP
      • Gość: józek Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.09, 12:26
        Jaki mądry komentarz... tyle że właśnie InterCity to jedyna spółka
        ofeurjąca przewozy regionalna posiadająca w swojej nazwie skrót
        PKP... Przerwozy Regionalne, bo zapewne te miałeś na myśli, już PKP
        nie mogą używać.
        • Gość: józek Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.09, 12:31
          tfu.. przewozy pasażerskie miało być
    • hwojtek Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina 14.12.09, 10:34
      W nocy z niedzieli na poniedziałek jechałem pociągiem TLK z Warszawy do
      Poznania (23:15). W jedynym wagonie I klasy nie było ogrzewania. Konduktor
      nawet nic nie stwierdzał, tylko uśmiechał się pod meksykańskim wąsem i
      wypisywał dopłaty osobom, które z braku miejsc w II klasie (ciepłej) udaly się
      do pierwszej. Pociągi Kontra Pasażerowie!
      • Gość: gość niedzielny Re: Koszmarna podróż z Warszawy do Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 11:23
        W zeszłym tygodniu w środę miałem przyjemność wracać pociągiem, siedząc po
        ciemnej "stronie mocy".
        Już tłumaczę:
        Otóż połowa pociągu miała oświetlenie a połowa nie - w połowie zaciemnionej nie
        działało żadne oświetlenie - nawet awaryjne. - ciemność nieprzenikniona.
        Przynajmniej ogrzewanie było sprawne.

Pozdrawiam przewoźnika - PKP PR
    • borsuk07 piekny atak konkurencji ????? 14.12.09, 10:41
      j/w
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka