Dodaj do ulubionych

AGORA dla Szczecina !

03.02.04, 01:43
Zdjęcie Czarka Skórki - plan sytuacyjny

W wielu dyskusjach poswieconym bolaczkom Szczecina pojawia sie temat braku
rynku ("serca miasta"), czyli miejsca gdzie naturalna koleja rzeczy mogloby
sie koncetrowac zycie kawiarniano-rozrywkowe, artystyczne, biznesowe etc.

Do tej pory pojawialo sie wiele mniej lub bardziej udanych inicjatyw majacyh
zrekomensowa nam brak takiego miejsca, ktore zwykle nazywa sie agora, forum
publicum czy dla potrzeb mojego wywodu, niech bedzie to szczecinska agora.

Pierwsza jaskolka byla decyzja o odtworzeniu Starego Miasta, czyli
Podzamcza. Jest to proba nieudana. Rynek przy Ratuszu Staromiejskim ze
swoimi gabarytami mogl spelniac ambicje szczecinian w roku 1864, gdy w
naszym miescie mieszkalo jakies 65.000 glow, ale nie w XXI wieku, gdy jest
nas blisko pol miliona i mam nadzieje bedzie duzo wiecej !

Drugim pomyslem byl deptak Boguslawa na temat ktorego moglbym duzo zolci
wylac, a ze mam do tej inwestycji bardzo osobisty stosunek, to przemilcze.

I wreszcie proba ostatnia, czyli SCR chce generowac rynek przy wspomnianym
deptaku. Znowu gryze sie w jezyk.

Kilka dni temu odwiedzil mnie moj kuzyn, ktory jest gdanskim architektem.
Wedrowalismy po Szczecinie i gaworzlismy m.in. o tym, ze Szczecin jest
wykastrowany z rynku az w pewnym momencie stanelismy na cokole monumentu
poswieconego Adamowi Mickiewiczowi (wyjatkowy kicz jak wspolnie
ustalilismy). I wtedy Mikolaja, a przy okazji mnie olsnilo.

- Przeciez ten ogromny teren od pomnika az do Muzeum Narodowego az prosi
sie, by go jakos wykorzystac. Na miejscu wladz miasta oglosilbym
miedzynarodowy konkurs na zagospodarowanie tego placu. Nie dosc, ze polozony
w srodku miasta, to jeszcze tak blisko srodmiescia, Zamku, Podzamcza, Walow
Chrobrego wreszcie, Teatrow Polskiego i Wspolczesnego, hotelu Radisson czy
Park, portu, a w dodatku doskonale skomunikowany i co najwazniejsze pusty! -
zauwazyl Mikolaj.

- Zabudowania Walow Chrobrego sa malo przyjazne poprzez ich instytucjoalny
charakter, ale lokujac rynek na ich tylach tak de facto upieklibyscie dwie
pieczenie na jednym ogniu. To bardzo proste w realizacji, bo mozna zabudowac
plac kwartalami wyznaczonymi przez ulice okalajace plac i krzyzujace sie pod
katem prostym. Jedyny minus, to wyciecie tych pieknych drzew.

- Wreszcie byloby gdzie zorganizowac miejskiego Sylwestra czy festiwal
teatrow ulicznych. - dodalem zafascynowany.

Ale w koncu sie ocknalem i powiedzialem, ze wkraczajac na ten teren z
koparka czy dzwigiem mozemy sie narazic na zarzut profanacji uswieconego
trawnika.

- Tym bardziej ten pomysl nalezy przedyskutowac i pozwolic mu dojrzec. Na
miejscu tego paskudnego pomnika moglby powstac jakis fajny akcent, np. wieza
widokowa czy szczecinski mini-partenon - ucial Mikolaj.

Wspolnie tez doszlismy do wniosku, ze nalezaloby rozebrac te "altane" na
tylach muzeum, gdzie gniezdzi sie Teatr Wspolczesny i kilka rybackich lodzi.

Dialogi odtwarzalem z pamieci
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: AGORA dla Szczecina ! 03.02.04, 01:49
      Mam nadzieje, ze wezmiecie pod uwage Franka Sinatre, ktory spiewal, ze "I want
      to wake up in a city that doesn't sleep".

Przy realizacji tego smialego pomyslu jest szansa:)
      • Gość: malky Pomysl dobry jak kazdy inny IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 08:51
        Zastanawiam sie tylko jak zareagowaliby nowojorczycy gdybys im wrzucil
        propozycje zabudowania Central Parku. Czy my nie moglibysmy na tym forum w
        koncu skupic sie na jednym pomysle i starac sie go konsekwentnie wspierac?
        Dlaczego nie mozna pojsc za ciosem i pomoc SCR w zorganizowaniu tzw. "serca"
        w "Kwartalach Boguslawa"? Jak by nie patrzec to w tej okolicy sa sklepy,
        kawiarnie, restauracje i pobliskie kino! Juz teraz widac wyrazne ozywienie gdy
        sie przejdzie odcinkiem Boguslawa od Wojska polskiego do Krzywoustego i miasto
        powinno pojsc za ciosem. Co nam po "sercu" w dzielnicy urzedowo-edukacyjno
        sadowej? Kto tam przyjdzie w sobote czy w niedziele? Jako Polacy roznieslismy
        juz w tym miescie wiele, wydaje mi sie, ze zielen to jedna z tych rzeczy w tym
        pieknym miescie ktora jednak warto byloby ocalic.
        • skuter70 Szczecin miastem zieleni 03.02.04, 08:56
          dlaczego chcecie wszystko zalac betonem?:(
          • jottka Re: Szczecin miastem zieleni 03.02.04, 09:35
            no makabryczna głupota :(((

szczecin ma przepiękne parki i inne zieleńce, fakt, że zaniedbane i nadgryzione
            zębem czasu, ale to jeszcze nie jest powód, by je niszczyć!

dziesiątki prac naukowych na ich temat powstały, rzadkości niebywałe w zwykłym
            parku u nas rosną, po czym przychodzi niedokształcona jednostka i wszystko, co
            potrafi zauważyć, to kawał pustego pola, gdzie można by dziabnąć pięknego
            wieżowca, a może nawet kostką brukową obłożyć :((

kolegi architekta o roli zieleni w miastach nie uczyli? ani o tym, że
            rozwalanie dobrze zaprojektowanej całości dla własnego widzimisię to wandalizm,
            a nie kreacja?
            • absztyfikant do pani jottki (bron boze jotteczki) 03.02.04, 12:34
              Oj jottka jottka, napij sie goracej herbaty i wyluzuj. To byla zwyczajna
              rozmowa, ktora relacjonuje powyzej. W duzym stopniu podzielam Twoje obawy, ale
              jeszcze nie slyszalem, by luzno rzucony pomysl na forum dyskusyjnym powodowal
              jakiekolwiek zniszczenia czy akty wandalizmu. Mikolaj jest cenionym gdanskim
              architektem, realizowal m.in. rewitalizacje ul. Dlugiej w zwiazku z
              tysiacleciem Gdanska kilka lat temu.

I nikt nie mowi, by wpuszczac buldozery, tylko pomyslec. Ciebie jottko o
              problemy z mysleniem nie podejrzewam. Po co te emocje? Pozdrawiam Cie bardzo
              serdecznie.
              • swarozyc absztyf 05.02.04, 11:10
                absztyfikant napisał:

> Oj jottka jottka, napij sie goracej herbaty i wyluzuj. Ciebie jottko o
                > problemy z mysleniem nie podejrzewam. Po co te emocje?
                ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                Jotus ma ostatnio problemy emocjonalne, wiec tym niczym nie uzasadniony atak,
                ale z drugiej strony to jej rodzinne strony, zeby nie powiedzic heimat...
                Moje tez! wiec rece precz od mojego placu. plac helski juz mi zabudowaliscie!!
                (:-
        • absztyfikant Re: Pomysl dobry jak kazdy inny 03.02.04, 12:07
          Pomysl SCR jest poki co jedynym konstruktywnym, ale z tego co wiem, to "opor
          materii" jest olbrzmymi. Myle sie?
    • rrado Re: AGORA dla Szczecina ! 03.02.04, 09:43
      nawet ja jakos tegop nie widze. pomniki jest [paskudny owszem ale jezeli dobrze
      zrozumialem chcesz wyciac drzewa i postawic kamienice? nie widze tego jakos.
      plac nie bylby wcale gigantyczny. poza tym to ciagl;e nie ejst serce maista.
      tam malo kto chodzi. nadal optuje za rynkiem proponowanym za szkola przy
      obroncow stalingradu. pozdrawiam rado
      • Gość: e.beata Re: AGORA dla Szczecina ! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 11:38
        Głos sprzeciwu!!!
        Wg mnie to miejsce się nie nadaje.
        Jest za małe.
        Jż. się je zabuduje, to jaki sylwester?
        Okolica jest stosunkowo spokojna i dlatego cenna.
        Dlaczego ciągle przywołać chcemy ludzi w sztucznie robione miejsca?
        Starówka, deptak, Złoty Szlak itp. A tłumy i tak zbierają się w Galaxy ;-).
        Gdyby tak wyburzyć te parę wieżowców za złotym bunkrem to dopiero byłoby serce
        miasta ;-).
        Szczecin i tak coraz mniej zieleni.
        • absztyfikant Re: AGORA dla Szczecina ! 03.02.04, 12:05
          Parku nawet w najsmielszych wyobrazeniach bym nie tykal. A gdyby zastosowac
          wariant minimalistyczny ? No i niekoniecznie beton...:)
          • Gość: e.beata Re: AGORA dla Szczecina ! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 13:02
            Dyć ja nie park mam na myśli ino skwerek.
            Moim skromnym zdaniem serce powinno tkwić w worku osierdziowym a nie w prawej
            łydce.
            Przy Mickiewiczu powinna się pojawić spokojna kawiarenka z ogródkiem letnim i
            wybiegiem dla dziatwy. Oczywiście dużo akcentów morskich. Może jakaś łajba? A
            może nawet mała scenka dla paru muzyków? Nie za dużo wymagam?
      • Gość: Ana Re: AGORA dla Szczecina ! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 18:41
        wały mają swój charakter i tradycję...nie niszczyłabym tego...
    • Gość: quba Re: AGORA dla Szczecina ! IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 13:52
      Jakoś mnie ten pomysł nie przekonuje, myślę że błędne są poszukiwania mające na
      celu wykreowanie nowego rynku od podstaw, a ta do takich się zalicza wraz
      koncepcją rynku - oficyny SCR. Zastanawiam się też czy wogóle powinniśmy
      tworzyć w Szczecinie jakikolwiek rynek. Zazdrościmy Poznaniowi, Wrocławowi i
      innym miastom szczycącym się swoimi rynkami a nie umiemy docenić tego co nasze
      szczecińskie, inne... Rynki we wszystkich polskich miastach istnieją tam od
      wieków, maja wieloletnią tradycję, historię, były świadkami wielu wydarzeń, a
      rynek szczeciński byłby jedynie sztucznym i nieuzasadnionym tworem bez
      przeszłości i według mnie również bez przyszłości. My Szczecinianie mamy chyba
      jakąś obsesję na punkcie rynku, jakby był on wyznacznikiem potęgi miasta.
      Takiej obsesji nie mieli niemieccy szczecinianie którzy istniejące rynki:
      Sienny, Węglowy, Warzywny i Orła Białego spisali na straty, życie przeniosło
      się właśnie na skwery, place i aleje bez uszczerbku dla życia rozrywkowego i
      kulturalnego miasta. Dlatego właśnie koncepcja gwiaździstego deptaka z
      centralnym placem Zamenhoffa wydaje mi się najbardzij atrakcyjna i słuszna gdyż
      oparlibyśmy się na historycznej zabudowie i wnieśli nasz szczeciński akcent,
      gdyż nie znam drugiego takiego miejsca w Polsce jak to. Jeśli jednak nie
      obędziemy się bez rynku to Sienny zupełnie wystarczy dla Szczecina w którym
      żyje już mniej niż 400 000 ludzi. Dlatego GWIAŹDZISTY DEPTAK jest moim
      zdecydowanym typem a w dalszej perspektywie należy wziąść w obroty Rynek Sienny.
      • Gość: Gradus Re: AGORA dla Szczecina ! IP: *.biomag.uni-jena.de 04.02.04, 13:55
        > Sienny zupełnie wystarczy dla Szczecina w którym
        > żyje już mniej niż 400 000 ludzi.

skad bierzesz takie dane? Oficjalnie jest zameldowanych ponad 415 tys.
        mieszkancow...
        Dodac jeszcze trzeba, ze wciaz wiecej ludzi do Szczecina przyjezdza niz
        wyjezdza. Problemem jest tylko mniejsza liczba urodzen niz zgonow...
    • Gość: + Re: AGORA dla Szczecina ! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 14:20
      Tym razem kompletny niewypał. Brzydota pomnika mickiewicza nie usprawiedliwia
      przeobrażeń całego terenu wokół. Skwer (bo tak go się nazywa potocznie)jest
      właśnie po to by być skwerem. Tak przy okazji powiem też jak doszło do tego że
      w porze ciepłej rosną tam piękne kwiaty. Otóż kilka lat temu jeden z
      mieszkańców (emerytowany wykładowca)ul. szczerbcowej sam podjął sie zasadzenia
      tam kilku kwieci i mini krzaczków. robił przy tym dzień w dzień aż po (chyba)
      dwóch latach dotarło do miasta że to oni powinni całą sprawę przejąć i wyręczyć
      starszego pana. tak też się stało i dobrze nam wszystkim.
      agora nie jest szczecinowi potrzebna . nic na siłę. po co małp[ować. skupmy się
      na tym co mamy (choćby na zieleni)
    • adelmus Sztuczne oddychanie ! 03.02.04, 20:50

Niestety mi też nie widzi się ten pomysł ( podobnie jak wszystkim wypowiadającym
      się w tym wątku). Poszukiwanie Rynku w Szczecinie zaczyna powoli być
      poszukiwaniem Zaginionej Arki Przymierza, która zaczyna przybierać formę obsesji :-)
      Ja nie uważam, żeby rynek był niezbędnym elementem miasta i z pewnością wielu
      osobom ta opinia nie jest bliska. Serce miasta istnieje niezależnie od tego czy
      nazywa sie to rynkiem czy jakimś innym elementem urbanistycznym, nie ma miast
      bez serca. Trzeba jednak się uważnie przyglądać rytmowi miasta, to znaczy
      patrzeć gdzie ludzie lubią się spotykać, gdzie najczęściej załatwiają swoje
      sprawy itd..
      W Szczecinie takim miejscem niewątpliwie jest Centrum Miasta, dlatego nadal
      popieram koncepcje SCR-u z Placem Zamenhoffa jak miejscem centralnym pod szklana
      kopula( nie popieram schowania rynku za kamienicami). Tego typu rozwiązanie
      urbanistyczne, polegające na połączeniu placu gwiaździstego z odchodzącymi od
      niego pięcioma ulicami uważam, za niebywale piękne i oryginalne na tle Polskich
      miast. Szczecin, a może bardziej jego mieszkańcy mają dziwny kompleks polegający
      na tym, że zamiast sie cieszyć że ich miasto jest oryginalne, piękne i
      nieporównywalne z niczym innym to wpatrują sie w inne miasta, budowane przez
      wieki przez zupełnie inne narody oraz kultury, a to co zaobserwuja starają sie
      na siłe wcisnąć w ramy istniejącej tkanki miejskiej.
      A może lepiej postawić na różnorodność, jeszcze bardziej zdyfersyfikować miasto:
      - Wały Chrobrego Salon Szczecina
      - Podzamcze - klimaty morskie, śledzie, targi staroci, knajpi, dzielnica
      czerwonych latarni :-)
      - Pogodno - siedziby ambasad, konsulatów, fundacji.
      - Niebuszewo - etniczna róznorodność, żydowska przeszłość tego miejsca,
      alternatywne knajpki, komuny artystyczne
      - Centrum - markowe sklepy, kina, teatry, kompleksy handlowe i oczywiscie deptak
      - Wyspa Grodzka - miejsce dla bardzo nowoczesnej architektury - zaprosic do
      projektowania kogos znanego - Renzo Piano albo Calatrave ( drodzy, ale taka
      inwestycja sie zwroci)
      - Golecin - stocznie, stocznie jachtowe, przetworstwo ryybne
      - Warszewo i Osowo - zaplecze sportowe miasta itd...

W takim miescie pomimo roznorodnosci, kazdy bedzie wiedzial jak sie odnalezc, bo
      zawsze znajdzie cos dla siebie i bedzie wiedzial gdzie tego szukac....
      • Gość: brasu Re: Sztuczne oddychanie ! IP: 213.155.188.* 03.02.04, 21:06
        A kiedy to możemy się spodziewać chociaż ropoczęcia realizacji tegoż
        wspaniałego projektu? Mam nadzieję, że jeszcze w tej pięciolatce. Poza tytm
        można projekt gdzieś obejrzeć???? (ten lub inny jest jakaś www-strona?)
        • adelmus Re: Sztuczne oddychanie ! 03.02.04, 21:13
          Gość portalu: brasu napisał(a):

> A kiedy to możemy się spodziewać chociaż ropoczęcia realizacji tegoż
          > wspaniałego projektu? Mam nadzieję, że jeszcze w tej pięciolatce. Poza tytm
          > można projekt gdzieś obejrzeć???? (ten lub inny jest jakaś www-strona?)

Jezeli pytasz o projekt gwiezdzistego deptaku, to mysle ze jest szansa ze
          powstanie w ciagu 5-7 lat, patrzac na tempo renowacji kamienic. Nie ma jednak
          calego kopleksowego rozwiazania i ostatecznej decyzji że to właśnie to miejsce
          ma być serecem miasta. Włodarze miasta jeszcze się nie zdecydowali na zamknięcie
          ulic przewidzianych do tego projektu. Podobnie jak szklana kopuła jest bardziej
          forumowym pomysłem niż rzeczywistym...Jednak uważam, że warto poprzeć tą wizję
          Serca Miasta ...
          • jottka Re: Sztuczne oddychanie ! 03.02.04, 21:30
            właśnie, 'wyspowość' szczecina stanowi o jego urodzie, raczej należy się
            skupić - tak jak napisał adelmus - na dopieszczaniu poszczególnych centrów, a
            nie koncypowac na siłę rynek jak ze samej galicji czy innego mazowsza.

to jest inne miasto, a traktowana przez wielu lekceważąco 'zieleń' stanowi
            jedną z jego niebagatelnych zalet. niewiele miast w polsce jest tak pięknie
            przetkane parkami, zieleńcami, skwerami i niewiele ma tyle rzadkości czy
            chociaż niepospolitości botanicznych na co dzień. 20minutowy spacer przez park
            żeromskiego wystarcza do obejrzenia drzew i krzewów z całego świata :) trzeba
            wykorzystać dobro, które posiadamy, a nie fundować sobie banał jak wszędzie
            kosztem zniszczeń

• Gość: powolniak Re: Sztuczne oddychanie ! IP: 194.146.200.* 03.02.04, 22:16
        Popieram zdanie Kuby i Adelmusa. Każde zaściankowe miasto w Polsce ma rynek i
        wcale nie musimy od nich małpować. Gwieździsty deptak byłby dużo większą
        atrakcją i przynajmniej oryginalnym pomysłem. Tylko czy w tym mieście marudów
        uda się coś takiego zrealizować?
        • rrado Re: Sztuczne oddychanie ! 04.02.04, 13:51
          Gość portalu: powolniak napisał(a):

> Popieram zdanie Kuby i Adelmusa. Każde zaściankowe miasto w Polsce ma rynek i
          > wcale nie musimy od nich małpować. Gwieździsty deptak byłby dużo większą
          > atrakcją i przynajmniej oryginalnym pomysłem.

to jest tak: no moze i wszyscy sasiedzi jada mercem e klasa ale ja mam fiacika
          i jestem oryginalny. ma swoj urok i klimat. cos tam gadaja ze merc najlepszy
          ale nie znaja uroku jazdy fiacikiem. nie bede od nich malpowac niech sie
          wydurniaja. z takim mysleniem pozostaniemy zasciankiem i zapadla prowincja na
          wieki. amen. pozdrawiam rado
          • Gość: powolniak Re: Sztuczne oddychanie ! IP: 194.146.200.* 05.02.04, 22:13
            rrado napisał:

> to jest tak: no moze i wszyscy sasiedzi jada mercem e klasa ale ja mam fiacika
            > i jestem oryginalny. ma swoj urok i klimat. cos tam gadaja ze merc najlepszy
            > ale nie znaja uroku jazdy fiacikiem. nie bede od nich malpowac niech sie
            > wydurniaja. z takim mysleniem pozostaniemy zasciankiem i zapadla prowincja na
            > wieki. amen. pozdrawiam rado

Hehe...
            I Ty masz twierdzisz, że rynek powinien być w podwórku między kamienicami...
            To faktycznie byłby mercedes, na kołkach chyba...
            Z rynkiem w podwórku nie będziemy prowincją - będziemy metropolią!
            Tfu!!!
            :)

Wiesz rado, znam zajebiste miasto, pełne życia, i bez rynku. Jest nazywane
            kulturalną stolicą Europy, czy jakoś tak...
      • rrado Re: Sztuczne oddychanie ! 04.02.04, 13:47
        adelmus napisał:

Serce miasta istnieje niezależnie od tego czy
        > nazywa sie to rynkiem czy jakimś innym elementem urbanistycznym, nie ma miast
        > bez serca.

szczecin jest walsnie takim miastem. dlatego nie zyje. ale moze go ozywic
        projekt scr.

Szczecin, a może bardziej jego mieszkańcy mają dziwny kompleks polegając
        > y
        > na tym, że zamiast sie cieszyć że ich miasto jest oryginalne, piękne i
        > nieporównywalne z niczym innym to wpatrują sie w inne miasta, budowane przez
        > wieki przez zupełnie inne narody oraz kultury, a to co zaobserwuja starają sie
        > na siłe wcisnąć w ramy istniejącej tkanki miejskiej.

niezupelnie inne bo wroclaw juz przez te same. szczecin owszem jest oryginalny
        ale piekny juz nie jest i to glowna zasluga lat powijennych i jakis
        nawiedzonych niedouczonych szczecinskich architektow i urbanistow.
        pozdrawiam rado
    • masaladosa Re: AGORA dla Szczecina ! 03.02.04, 22:18
      nie bede zbyt oryginalny poniewaz mnie rowniez ten pomysl nie przekonuje-to ze
      moglo to przyjsc do glowy gdanszczaninowi ktory w naszym pieknym miescie na
      codzien nie przebywa nie dziwi ale ze ty sie tak zapaliles juz troche tak-agora
      niejako z definicji powinna byc punktem centralnym a nie jakims peryferyjnym
      placykiem otoczonym nowozbudowanymi kamienicami-nb gdzie na tak malej
      powierzchni mialyby sie one pomiescic i jeszce zostawic wolna przestrzen dla
      rynku-koncepcja scr-u jest z tego wzgledu znacznie bardziej sensowna i godna
      poparcia-tam zabudowa juz jest a plac zostanie wygospodarowany-uwazam ze
      szczecin powinien miec przestrzen gdzie mogloby sie zadziac zycie towarzyskie
      kulturalne i obywatelskie bo przeciez rynki bywaly miejscami historycznych
      zgromadzen (vide przysiega naczelnika na rynku krakowskim)-nie musimy zreszta
      od razu nazywac tego rynkiem bo rozumiem zarzuty braku tradycji klimatu itp-
      chodzi bardziej o idee niz o nazwe-pomysl scrowski uwzglednia poza tym
      istniejaca tkanke urbanistyczna szczecina i laczy sie z koncepcja placu
      gwazdzistego-caly ten obszar bylby de facto naszym 'rynkiem'-poza tym
      zbudowanie kwartalu badz kwartalow mieszkalnych obok pomnika mickiewicza i
      parku zeromskiego zmieni nieodwracalnie charakter tamtej czesci miasta-
      charakter zdecydowanie spacerowy i rekreacyjny a nie mieszkalny uzytkowy czy
      komercyjny-dlatego tez mysle ze nalezy raczej popierac idee scr-u i dopiero po
      jej ostatecznym upadku (co mam nadzieje nie nastapi) myslec o czyms innym...
    • mike102 Re: AGORA dla Szczecina ! 03.02.04, 23:36
      Mi ten teren juz dawno wpadl w oko. Jednek tworzenie tam rynku czy jakiegos
      placu pod imprezy plenerowe jest zlym pomyslem. Otoczenie temu calkowicie nie
      sprzyja. Teren zamkniety z jednej strony parkiem, z drugiem monumentalna
      zabudowa Walow, a po bokach kamienice z ogrodkami - nie da sie tego
      zaadaptowac.

Natomiast mozna zrobic co innego.
      Obecnie nie ma szansy na odbudowe teatru miejskiego w dawnym miejscu.
      Natomiast usytuowanie tego budynku tam gdzie obecnie stoi wieszcz wydaje sie
      idealnym rozwiazaniem! Monumentalny, klasycystyczny budynek wspaniale by sie
      uzupelnial z okoliczna zabudowa. Teatrem od razu mialby niezbedny, duzy plac
      oraz usytuowany bylby w osi symetrii. Nie trzebaby niszczyc zieleni. Na
      przecieciu sciezek moznaby postawic Mickiewica.
      Sama ul.H.Boboznego przed Teatrem nalezaloby zamknac i polkoliscie wybrukowac.

Walory tego rozwiazania:
      -szczecin odzyskuje teatr
      -obszar Walow zostaje uzupelniono o jeszcz jeden wspanialy budynek
      -zespol teatru przenosi sie z muzeum zaledwie kilkadziesiat metrow dalej do
      nowej siedziby przez co zostaje utrzymany teatralno-kulturalny charakter tego
      miejsca
      -funkcjonowanie teatru w zadnym stopniu nie bedzie zaklocalo spokoju
      mieszkancow
      -teren ma doskonaly dojazd, blisko centrum biznesowo-rozrywakowego, a jednak
      odseparowane od niego parkiem,
      -spora liczba miejsc parkingowych na parkingach wielopoziomowych
      -kilka hoteli o rzut kamieniem

A jesli chodzi o rynek to Sienny, Sienny, Sienny!
      • Gość: brasu Re: AGORA dla Szczecina ! IP: 213.155.188.* 03.02.04, 23:40
        Jakie są realne szanse na to, że Szczecin w ogóle odzyska teatr??? Celowo pytam
        Ciebie. Jako największemu entuzjaście Miasta Gryfa z pewnością nie umknęłyby
        jakiekolwiek plotki na temat planowanej odbudowy. Czy kiedykolwiek się takie
        pojawiły???
        • mike102 Re: AGORA dla Szczecina ! 03.02.04, 23:43
          Gość portalu: brasu napisał(a):

> Jakie są realne szanse na to, że Szczecin w ogóle odzyska teatr??? Celowo
          pytam Ciebie. Jako największemu entuzjaście Miasta Gryfa z pewnością nie
          umknęłyby
          > jakiekolwiek plotki na temat planowanej odbudowy. Czy kiedykolwiek się takie
          > pojawiły???

takie same jak to ze warszawa odzyska palac saski, berlin zamek, a krakow
          ratusz
      • Gość: quba Re: AGORA dla Szczecina ! IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 22:55
        Kiedyś poruszyłem sprawę odbudowy teatru w osobnym wątku i ten pomysł też się
        pojawił. Ja jednak uważam że odbudowa teatru w jego dawnej lokalizacji jest
        możliwa. Nowy teatr nie musiałby opierać się na starych fundamentach możnaby go
        przesunąć w stronę komendy policj, ale nieznacznie, tylko tyle aby zmieściła
        się między nim a domkami profesorskimi nitka wyjazdowa z miasta. Nitka wjazdowa
        natomiast zabrałaby część terenów placu Solidarności. W wyniku takiego
        rozwiązania teatr stanąby na placu otoczonym przez trasę zamkową, a przejścia
        podziemne umożliwiłyby łatwy dostęp. Jednak o czym tu pisać skora odbudowa
        teatru wydaje się utopią. Przedwojenny budynek ufundowali kupcy, czy dziś
        znalazłby się w naszym mieście jakikolwiek inwestor lub grupa inwestorów którą
        byłoby na to stać, śmiem wątpić.
      • Gość: quba Re: AGORA na Bramie ? IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 23:00
        W dzisiejszej Wyborczej pojawiła się koncepcja budowy placu przy Bramie
        Portowej. Koncepcja jest według mnie bardzo atrakcyjna aczkolwiek kosztowna
        gdyż zakłada zejście pod ziemię ruchu kołowego i tramwajowego. Nawet nie pytam
        ile taka przebudowa dokładnie mogłoby kosztować skoro wiadomo że nikt jej nigdy
        nie sfinansuje.
    • leeshy A moze Jasne Blonia? 04.02.04, 09:37
      Nie wiem czy byles z kolega architektem na Jasnych Bloniach. Tam to dopiero
      mozna by zbudowac! Jedno Galaxy i z 10 apartamentowcow! I jakis skromny
      ryneczek tez mozna by dziabnac miedzy parkingami...
      I tez paskudny pomnik tam stoi....
      • absztyfikant Re: A moze Jasne Blonia? 04.02.04, 13:34
        Tam postawimy Jurczykowi kopiec, po obliczeniu Jego wszystkich zaslug wyszlo
        nam, ze kopiec bedzie wklesly.
        • baba_w_oknie Re: A moze Jasne Blonia? 04.02.04, 13:40
          toz to nie godzi sie starego czlowieka tak traktowac!
          Wklesly kopiec? toz szczochy i psie gowna bedom sie tam zbierac.
          • absztyfikant Re: A moze Jasne Blonia? 04.02.04, 13:45
            Brak komentarza niechaj bedzie moim komentarzem:))))))
            • baba_w_oknie Re: A moze Jasne Blonia? 04.02.04, 15:05
              absztyfikant napisał:
              Brak komentarza niechaj bedzie moim komentarzem:))))))
              '''''''''''''''''''''''''''''
              A co panu tak wesolo, panocku?!
              >
    • wedrowiec2 Re: AGORA dla Szczecina ! 04.02.04, 17:18
      Ręce precz od trawniczka zwanego Placem Mickiewicza!!!
      • Gość: cold dog Re: AGORA dla Szczecina ! IP: 217.153.168.* 04.02.04, 18:58
        genius loci, przcudne widoki, dużo zieleni, gotowy już ratusz -
        tylko na działkach u Marjana :)
    • Gość: +++ Re: AGORA dla Szczecina ! IP: 213.155.188.* 04.02.04, 18:20
      Skoro już zaczynamy się rozkręcać to może na dachu galaxy ;))))
    • Gość: marianna ABSZTYFIKANCIE! Ty z tym kopcem powaznie ??? IP: 62.233.222.* 04.02.04, 20:21
      Bo ja sie zglaszam do usypywania, a raczej kopania tego wkleslego kopca
      Jurczykowi! Poza tym ladna jestem, wez mnie do organizacji przedsiewziecia!!!!
      • Gość: marianna ?????????:) nt IP: 62.233.222.* 05.02.04, 16:48
      • absztyfikant odpowiadam 05.02.04, 17:36
        Tak. Nawet zaczalem juz prace ziemne. Przeprasza,. ze tak dlugo musialas
        czekac na odpowiedz, ale wlasnie wrocilem z kopania.Moja "koparka" jest
        srebrna lyzeczka do herbaty. Wolno "idzie", ale "idzie". Kopiec to powazna
        inwestycja, dlatego potrzebuje takze Twojej pomocy. Zapraszam do wpolpracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka