Dodaj do ulubionych

Ulica ppłk. Kupczyka

IP: *.ksiazat.v.pl 04.02.04, 21:55
A gdzie sie podzial pomysl nazwania imieniem ppłk. Kupczyka łącznika między
ulicami Przyjaciol Zolnierza, a Bandurskiego? Nazywanie jego imieniem jakiejś
polnej ścieżki na granicach miasta to poprostu wstyd!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaro Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 04.02.04, 22:30
      Wstyd...? Powiedz mi, co on zrobił dla Szczecina, aby honorować go ulicą? Jako
      najemnik pojechał do Iraku i jako najemnika go zastyrzelili. Honorować się
      powinno postaci wielkie i ponadczasowe, a nie każdego zabitego za granicą
      żołnierza, bo koniunktura tego wymaga.
      • Gość: Phobos Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.ksiazat.v.pl 04.02.04, 22:49
        Moje gratulacje! Zostajesz nominowany do nagrody "Najbardziej plytka wypowiedz
        jaka w zyciu czytalem". Rozstrzygniecie konkursu przewidywane jest w ciagu
        najblizszych 60 lat, a glowna nagroda jest spadek w postaci szklanki wody, zeby
        mozna bylo sie w niej utopic.
        • albert_c Re: Ulica ppłk. Kupczyka 05.02.04, 09:10
          Phobos, ale zlosliwiec z Ciebie, ale odpwowiedz wpierw na pytanie Jaro. Czym
          sobie zasluzyl pplk aby jego imieniem nazywac ulice w Szczecinie? chyba lepiej
          aby wladze miasta zorientowaly sie jak mozna pomoc jego rodzinie, a nie
          odstawialy - moim zdaniem - hucpe z jego imienia i pamieci o nim.
          pozdrawiam,
          • Gość: Phobos Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.ksiazat.v.pl 05.02.04, 10:10
            Oj Albert.... wiedze, ze sie uparliscie wiec bardzo chetnie. Ale wczesniej
            prosze mi powiedziec co dla SZCZECINA zrobily nastepujace osoby:
            - Pilsudski
            - Kosciuszko
            - Kopernik
            - Kołłątaj
            - Słowacki
            - Mickiewicz
            - Staszic
            - Skarga
            oraz jeszcze jakies 100 innych, kotre maja swoje ulice w Szczecinie? Czym sie
            tak przysłużyli, że sobie zasłużyli? Pytam jak najbardziej serio, bo jesli ktos
            twierdzi, ze ppłk. Kupczyk nie zasłużył na swoją ulicę to nie widze powodów dla
            których ww. powinny mieć swoje ulice/place/aleje.
            • albert_c Re: Ulica ppłk. Kupczyka (do Phobosa) 05.02.04, 10:39
              nie zakladam apriori, ze sie nie nalzey, ale jestem temu pomyslowi niechetny,
              byc moze ze nie poznalem do tej pory zadnego argumentu na tak, ktory moglby
              mnie przekoanc do tego pomyslu.
              co tych slawetnych postaci jakze dla Szczecina zasluzonych typu staszic,
              skarga i inni to nie mam nic do pwoiedzenia an temat ich zsalug dlatego ze nie
              ma o czym mowic w tym wzgledzie.
              ale poniewaz losy nazwy ulicy im plk kupczyka tocza sie wlasnie teraz, wlasnie
              dlatego jest czas aby poznac argumenty za tak i nie, a poza tym porownywanie
              plk do tych osob ktore wymienilas jest nieprownywalne, ale wiem ze zaraz
              wypalisz znazwiskami mniej slawtnymi typu: citroen, ratajczak, niedzialkowki,
              felczak i setki innych w zwiazku z tym nie polemizuje na ten temat.
              no i wciaz czekam na argument na tak.
              pozdrawiam,
          • Gość: WoRaS Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.autocom.pl 05.02.04, 11:16
            W ten sposób miasto składa hołd człowiekowi, który zginął służąc w Wojsku
            Polskim. I tyle. Wystarczy?
            • albert_c Re: Ulica ppłk. Kupczyka 05.02.04, 11:57
              Gość portalu: WoRaS napisał(a):

> W ten sposób miasto składa hołd człowiekowi, który zginął służąc w Wojsku
              > Polskim. I tyle. Wystarczy?

* jezeli ten post o glupku byl adresowny do mnie to nic Tobie nie ujmujac
              baranie (jezeli nie do mnie to tego barana nie ma), ale tym sie od siebie
              roznimy w tej kwestii, ze wg Ciebie zolnierzowi (pytanie czy kazdemu, bo
              chyba kazdy sluzy ojczyznie nie tylko pplk kupczyk) ktory polegnie na sluzbie
              nalzey sie w imie uczczenia jego pamieci nazwa ulicy, a wg mnie sie nie nalzey
              uczczenie pamieci nazwa ulicy.
              a jezeli sie nalezy to proponuje abys skierowal do rady miasta wniosek aby na
              jednym osiedlu nadac nazwy ulic kazdemu polskiemu zolnierzowi ktory polegnie w
              trakcie pelnienia sluzby (i chyba nie bedzie trzeba rozroznaic czy w kraju czy
              poza nim, bo smierc na sluzbie to smierc na sluzbie, tyle ze ta byla w swietle
              kamer - czy w zwiazku z tym jest bardziej chwalebna?)
              a kolejne osiedle z nazwa ulic kazdego poleglego na sluzbie policjata,
              nastepna kazdego poleglego strazaka, nastepne kazdego poleglego na sluzbie
              lekarza itp. itd.
              pozdrawiam,
            • Gość: JK W jakim wojsku polskim? w legii cudzoziemskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 22:43
              za forsę kolonizował i HAŃBIŁ tradycję Wojska Polskiego... pachołki
              amerykańskich kolonizstorów...wbreb ONZ i Prawu Międzynarodowemu !!
      • Gość: WoRaS Ale ty głupi jesteś IP: *.autocom.pl 05.02.04, 11:14
        Szkoda słów. Gówno z tego rozumiesz i piszesz głupoty dzieciaku.
    • baba_w_oknie Re: Ulica ppłk. Kupczyka 05.02.04, 10:04
      pplk jest pierwsza ofiara smiertelna "dywersyfikacji" naszej polityki
      zagranicznej wiec nalezy chlopine jakos uczcic. No nie?
      Sama to z okna widzialam.
      • Gość: sąsiadka z routera Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.ksiazat.v.pl 05.02.04, 17:16
        Ale chyba w oknie XP i czy cuś.
    • Gość: Eremith Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 10:10
      Ulica jego imienia? Czy komuś się coś nie po.......ło? Może w ogóle nazwijmy
      jakieś miasto Kupczykowem. A co? I to najlepiej Szczecin.
      • Gość: Rybka coraz ciezsze przypadki... IP: 62.225.152.* 05.02.04, 10:29
        pomyslodawcow zdecydowanie bardzo ciezko porozpieralo, skoro takie mysli
        zaprzataja im schorowane glowiny. Pewno niedlugo bedzie i ulica Lapinskiego,
        Rywina, Belki - i to juz za zywota, nie wspomianjac o ulicy Millera, Placu
        Zabaw Kwasniewskiego itp.
        A ul. Gomolki macie w Szczecinie? Bo to chyba jedyny z czerwonych, ktory nie
        kradl.
        • Gość: sdb Re: Gomułka nie kradł IP: *.petrus.com.pl / 80.51.200.* 07.02.04, 18:37
          Gomułka nie kradł to prawda, ale był idiotą.
        • absztyfikant Re: coraz ciezsze przypadki... 20.02.04, 15:59
          No tak, Mariusz Lapinski jest szczecinianinem:)))
    • Gość: Zjadacz chleba Ulica ppłk. Kupczyka IP: 217.153.4.* 05.02.04, 10:26
      Tak sobie siedze, dlubie w nosie i mysle:
      Pan podpułkownik Hieronim Kupczyk był bohaterem, który oddał swoje życie w
      obronie naszego kraju, Polski?
      Tak czy NIEEEE!
      • Gość: SHP Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 17:10
        > Tak czy NIEEEE!

Nie.
    • tanto Re: Ulica ppłk. Kupczyka 05.02.04, 10:39
      Wstydzic sie powinnismy, ze grupa ludzi probuje na fali 'popularnosci' poleglego oficera pokazac ze cos robi. Z calym szacunkiem dla pana Kupczyka musze stwierdzic ze nie dokonal zadnego bohaterskiego czynu ktorym by sie wyroznial i ktory dawal by podstawy do nazwania jego imieniem jakiejs ulicy. Jedyne co go wyroznia od reszty zolnierzy ktorzy sa (byli) w Iraku, to to ze stracil zycie. A jesli to ma byc podstawa do nadawania nazw ulic, to jest spora lista osob do uhonorowania, chocby kilka tysiecy zolnierzy niemieckich i radzieckich, ktorzy polegli w Puszczy Bukowej, Dabiu i okolicach.
      Martwi mnie to ze jeszcze nie slyszalem zeby nazwano jakas ulice imieniem strazaka ktory oddal zycie ratujac innych lub ich dobytek, czy zabitego policjanta.
      "... to poprostu wstyd!"
      • Gość: Phobos Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.ksiazat.v.pl 05.02.04, 12:40
        > Martwi mnie to ze jeszcze nie slyszalem zeby nazwano jakas ulice imieniem
        straz
        > aka ktory oddal zycie ratujac innych lub ich dobytek

Wiec najwyrazniej nie slyszales o ulicy Firlika w Szczecinie...
    • Gość: brzytwa Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.pcz.czest.pl 05.02.04, 11:24
      Ludzie dajcie spokoj, przeciez to idiotyzm. Niczego nie
      ujmujac pplk Kupczykowi, co on takiego zrobil, aby jego
      imieniem nazywac ulice? Malo to zolnierzy na wojnach ginie?
      • absztyfikant podbijam 28.04.04, 09:52

• Gość: szn Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.osow.pl 05.02.04, 11:48
      ciekawe jak sie czuje rodzina ppłk. Kupczyka czytajac wasze posty...dajcie
      juz spokoj!
      • Gość: e.beata Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 11:59
        Współczuję tej rodzinie, ale moje współczucie nie zmienia faktu, że też jestem
        przeciwna.
        Jedynym argumentem, który do mnie przemawia jest argument baby_w_oknie, ale nie
        pora na żarty.
        Tablica pamiątkowa w jednostce wojskowej, może coś na cmentarzu, ale ulica?

• Gość: dana Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.04, 12:13
      Przecież w Iraku zginął nie tylko major Kupczyk - tam zginął jeszcze jeden
      polski żołnierz, więc może pójść za ciosem ? A tak poważnie - nie dajmy się
      zwariować, przecież tam zaledwie garstka pojechała z miłości do ojczyzny (
      oby ), tam w grę wchodzą ... No, ale zapewne ta wypowiedź także spotka się z
      silną argumentacją, że to nie tak, że bohaterstwo, że siła, że pomoc...
      • Gość: PAX NIEDŁUGO ULIC ZABRAKNIE...jak sie Irakijczycy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 22:48
        postarają w swej walce z OKUPANTEEM !!!
    • Gość: ger Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.teleton.pl 05.02.04, 16:42
      z całym szacunkiem...ale Hieronim kupczyk nie zasłużył zeby nazwac jego
      imieniem ulicę...ale Rada miejska ma swoje pomysły...
      • Gość: niestabilny Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.ksiazat.v.pl 05.02.04, 17:25
        A ja wiem jak trzeba nazwać jakąś ulicę: Mgr'a jurczyka.
        Tylko kto będzie chciał tam mieszkać?
    • Gość: nie Pigwa Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.ksiazat.v.pl 05.02.04, 17:12
      To moze niech najpierw wybudują jakąś nową szeroką ulicę i wtedy sobie nazwią
      jeśli już bardzo muszą.
      • Gość: henio56 Re: A cóż to za bohater ? IP: *.comnet.krakow.pl 05.02.04, 17:36
        Był żołnierzem najemnikiem ,pojechał na wojnę i zginął. Co niby zrobił takiego
        bohaterskiego aby go gloryfikować ? Miasto ma pomagać rodzinie, a to dlaczego ?
        przecież był ubezpieczony, zginął w Iraku to niech rodzinie pomocy udzieli MON.
        W Iraku zginie jeszcze wiele osób,/odpukać/ więc ulicę można nazwać " Ofiar
        bratniej pomocy wojskom USA"
    • Gość: tytymek Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 22:33
      Proponuje żeby imieniem ppłk Hieronima Kupczyka nazwać ulice znajdujące się
      pomiędzy ul. Kolonizatorów i ul. Policji Granatowej
    • Gość: Jerzy K. Re: Ulica ppłk. Kupczyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 22:36
      Proponuje żeby imieniem ppłk Hieronima Kupczyka nazwać ulice znajdującą się
      pomiędzy ul. Mięsa Armatniego a ul. Dał się zabić za pieniądze
      • Gość: TEKLA między ul.Osła Trojańskiego i ul.Legii Cudzoziemsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 22:51
        iej..........
    • absztyfikant 700 Jahre See und Soldatenstadt Stettin 07.02.04, 16:39
      W roku 1943 pod haslem takim jak w naglowku obchodzono jubileusz 700 lecia
      praw miejskich Szczecina.

To, ze wowczas trwala wojna nie zmienia faktu, ze nasze miasto przez bardzo
      dlugi czas bylo garnizonem i etos zolnierza jest w historie wpisany jak zaden
      inny. Nawet Colleoni byl platnym najemnikiem:)

Nazwanie ulicy imieniem majora (posmierntnie awanasowanego na podpulkownika)
      Kupczyka jest decyzja polityczna. Nie zmienia to jednak faktu, ze za kilka lat
      ludzie beda pamietac mijajac tabliczke, ze gdzies tam w sluzbie
      Rzeczypospolitej zginal szczecinianin, maz, ojciec - czlowiek.
    • Gość: ech.... STANOWCZO STANOWCZO ZA WCZEŚNIE!!!!!!!!!! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 23:26
      >>>

SZANUJĄC PAMIĘĆ BLISKICH:
      STANOWCZO STANOWCZO ZA WCZEŚNIE!!!!!!!!!!

niestety, nie on jeden, nie on jedyny - dlaczego więc właśnie on?
      >>>>>>>>>>>>>
    • indris Ulica ppłk. Kupczyka - ciekawostka 28.04.04, 11:15
      Ciekaw jestem, kto zgłosił ten pomysł i kto za nim głosował. A szczecinianom
      przekazuję wyrazy współczucia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka