Dodaj do ulubionych

Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera

18.01.10, 18:04
Szczecin leży 160 km od Berlina, ale jeśli chodzi o modę, tu jest trzeci świat.
--------------------------------------------------------------------------
Pod kazdym wzgledem...
..i nawet Beatrix13 z Lo tez 13 nic na to nie zaradzi..

Tak trzymac ci w tresach i kozaczkach!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.internet.szczecin.pl 18.01.10, 18:31
      100% racji, kobiety chodzą obowiązkowo na czarno i mają syfiasty balejaż a
      faceci wyglądają jak przemytnicy. Czasem ktoś młody się trafi kto wyróżni się w
      tym czarno-szarym tłumie ale to żadkość.
      • Gość: gosc Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.internet.szczecin.pl 18.01.10, 18:32
        przepraszam 'rzadkość'
      • Gość: smark Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: 213.155.168.* 19.01.10, 08:55
        Nie jak przemytnicy, ale jak ciecie. To przecież mieszkańcy ciecina.
      • Gość: Gosc Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.10, 12:02
        Dziwne ale prawdziwe, zapomniane miasto? Widac brak ludzi ktorzy buduja...po tak
        uparczywej zlej poliyce wladz miasta umarlo wszystko wiara i nadzeija tez? Wiele
        ludzi opuscilo to miasto niewidzac przyszlosci...swoj czas bycia na ziemi
        poswiecic na brud, zaniedbanie uniedoskonalenia, brak miejc pracy, stare
        zasniezale znajomosci, brak odwagi na nowe dzialania, podzielenia sie wladza i
        kapitalem, sama sprawa centrum miasta Szczecina, nie wiedzialam takiego centrum
        miasta i jego rozwoju w calej Europie....i biedniejszych panstwach niz nasz kraj
        ,a w szczecinskie centrum to meliniarstwo oraz brud, centurm miasta kojarzy sie
        z wytwornymi sklepami,jubilerami, dobrymi restauracjamii obrym rzemieslem, to
        upokorzenie dla miasta i jego mieszkancow. Brak inwestorow, ktorzy nie maja
        wspolnego mianownika z wladzami to niestety zaglada. Ja rowniez uwazam ze jest
        duzo prawdy co pisze nasz mlody projektant mody Pan Michał Marczewski,nie ma
        mody bo jak ma byc moda jak nie ma wizji na przyszlosc dokad idziemy...bieda i
        brak poczucia estetyki, inny to zly i bezguscie, brak respektu w stosunku do
        siebie i do innych,zaklamana regligia i zaklamana polityka, poprostu niestac nas
        na nic nawet na spojrzenie prawdzie w oczy, jestesmy na krawedzi przepasci..
        mowia o Polcsce B? czy cos sie granic sie przesunely?
    • matylda838 Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera 18.01.10, 18:43
      To prawda że szczecinianki się przebierają a nie ubierają,ale niestety w
      Szczecinie nie ma sklepu z klasycznymi ubiorami,a nie każdy może wybrać się do
      Berlina.A skoro mamy szczecińskiego projektanta mody może by tak podpowiedział
      gdzie można zobaczyć jego kolekcję ,może by nas szczecinianki czymś
      zainspirował ew.zaproponował gdzie i co eleganckiego można dostać.
      • Gość: mariner Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 18:55
        Dlaczego nie kazdy ? Wiz nie daja ? Od lat na zakupu jezdze do
        Berlina bo i wybor wiekszy i taniej :)
        • Gość: Gość Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: 84.22.213.* 18.01.10, 21:47
          Możesz zdradzić w które miejsca Berlina jeździsz na zakupy gdzie i wybór jest i
          tanio? Dzięki.
          • Gość: mariner Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 21:56
            Ostatnio kupilem fajny garnitur Bossa w Peek& Cloppenburger za 400
            euro.Bielizne Bossa tez tam kupuje :)Specjalnie po zakupy ciuchow
            nie jezdze ale czesto bywam, nie tylko w Berlinie i robie przy
            okazji. O damskie musialbym zapytac moje dziewczyny zawsze robia
            fajne zakupy.
          • Gość: joasiazciecina Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 12:06
            Gdziekolwiek w Berlinie robi się lepsze zakupy niż w Szczecinie. Nie jest lepiej w Warszawie, a na pewno dużo drożej i wszyscy wyglądają tak samo, albo Zara, albo stadion.
            Miejsce niemal idealne na zakupy ciuchów jest niestety trochę dalej, ale warto: www.outletcity-metzingen.com/
            pozdrawiam Szczecinianki, bez kompleksów.
    • Gość: IP to IP Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 18:59
      Rzeczywiście Szczecinianki boją się być ekscentryczne w ubiorze.
      "Coś' innego gdy zobaczą, to do aprobaty im daleko. Mentalnie
      mieszkanki grodu są tak bliżej gromady niż stolicy europejskiej
      kultury.
      Przy zimnie boją się głowy czymkolwiek nakryć, aby się nie wyróżniać
      w tłumie, o zdrowiu nie pamiętając. Pasemka robiłam 40 lat wstecz i
      wówczas to była odwaga, a teraz co druga je ma obowiązkowo. Podobnie
      jak odrosty i tipsy.Czyli uroda z pudełka.Wszystkie obowiązkowo włosy
      wyprostowane, bez żadnego loczka niesfornego, a zalotnego.
      Myśmy na wałkach co noc się męczyły.
      Ubranka; tak jak Szczecinianin w czerwcu na urlopie z UK będąc w domu
      zauważył, że wszystkie nieważne czy 20 czy 80 letnie, są w urojonych
      ciążach...Te szerokie bluzo-sukienunie ze straganów azjatyckich rodem
      na obowiązkowe jensy czy to latem czy zimą noszone.
      Ja? No coż kiedyś takich możliwości w ubiorach nie było, sukienczyny
      dzieciom na ubranka przerabiałam.
      A dzisiaj? noszę w zależności od samopoczucia rożne kolory i kroje,
      bo mnie to bawi i lubię podziwiać dobre krawiectwo. Kolorkiem czarnym
      też grzeszę, ale i czerwonym, i zółtym.I folk w ubiorze lubie i
      kapelusz i wiejska chusta mnie urzeka....Ja jestem odważna.I zal mnie
      młodych pań, że mogą nosić tak piękne suknie, spódnice, a
      wycieruchami się na co dzień obywaja.
      Tak jak Ojciec przed laty mnie powiedział, gdybym : miał 50 lat
      mniej.... I ja mówię to samo!

Dziewczyny ubierajcie się kolorowo ponieważ wówczas jesteście
      piękniejsze.
      I odpuście sobie te niemodne już/na szczęście/ biodrówki, bo seksi
      one wyglądają na dziewczynach szczupłych i zgrabnych, a przeciętna
      wygląda jak pęknięta parówka.Niestety.
    • Gość: bErLiNeR Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.internet.szczecin.pl 18.01.10, 19:00
      "Szczecin leży 160 km od Berlina, ale jeśli chodzi o modę, tu jest
      trzeci świat."

Swarożycu - w porównaniu z Berlinem, Szczecin to trzeci świat w KAŻDEJ
      KATEGORII.
      • swarozyc Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 18.01.10, 19:05
        Gość portalu: bErLiNeR napisał(a):
        Swarożycu - w porównaniu z Berlinem, Szczecin to trzeci świat w KAŻDEJ
        KATEGORII.
        ''''''''''''''''''''
        Pod kazdym wzgledem...
        napisalem...
        po h... sie powtarzasz?
        • Gość: tacyt Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.szczecin.mm.pl 18.01.10, 19:21
          Istotnie wiekszosc kobiet w Szczecinie nie ma poczucia dobrego smaku. Ale
          popatrzcie też na mężczyzn - estetyczny klasyczny, czy z odrobina fantazji
          garnitur nie jest zbyt częstym zjawiskiem. Z reguły są dosc sfatygowane, pomięte
          w szarych i czarnych barwach. Nie wspomnę o studentkach/studentach i kadrze
          akademickiej Szczecina. W pierwszym przypadku kobiety - dominuje styl typu
          cukierkowa lala barbie lub nieszczęście z interioru, mężczyzn- prowincjonalny
          maczo z włosami na żelu lub typ dresiarz-blokersa. Niektórzy pracownicy naukowi
          zatrzymali się na ubraniach ze środkowego lub końcowego peerelu, można dostrzec
          tez typ intelektualnego luzaka - wyciągnięty golf a la kontestacja i kino
          moralnego niepokoju z lat 70. Kobiety - albo zupełny brak makijażu, albo bazar.
          Oczywiście są perełki, które wiosny nie czynią.Tu nie chodzi o duże pieniądze
          (Armani Lagerfeld, Hugo Boss etc), ale kwestię odrobiny estetyki i dobrego
          smaku. I na koniec pytanie - gdzie w Szczecinie kupimy klasyczne kreacje
          ubraniowe /na co dzień i od święta/ dla kobiet i mężczyzn?
          • wodni.k Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 18.01.10, 21:00
            Gość portalu: tacyt napisał(a):

> popatrzcie też na mężczyzn - estetyczny klasyczny,
            > czy z odrobina fantazji garnitur nie jest zbyt częstym
            > zjawiskiem. Z reguły są dosc sfatygowane, pomięte
            > w szarych i czarnych barwach.

Może i ubierali by się inaczej, ale wszystkie sklepy z garniturami
            oferują asortyment wprost do trumny.
            Od kilku lat nie kupiłem w Szczecinie nie tylko garnituru, ale nawet
            koszuli. I nie dlatego, że nie chciałem tylko dlatego, że albo nie
            było wzoru, albo rozmiaru (najczęściej i jedno i drugie). Ostatnie
            kilka garniturów kupiłem w znacznie mniejszym Gorzowie.

Niestety właściciele sklepów kreują w Szczecinie modę cmentarną.
            Wejdź do pierwszego lepszego sklepu z ubraniami w Szczecinie i
            zapytaj o marynarkę klubową, albo o garnitur w stylu niedbałej
            elegancji lub sportowy. W kazdym sklepie zaczną Ci wciskać chłam w
            kolorze czarno grafitowym
            • Gość: Koval Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: 109.243.41.* 18.01.10, 23:21
              Z innymi częściami garderoby jest identycznie, któregoś roku przed zimą chcąc kupić sobie kurtkę w "żywych" kolorach chodziłem od sklepu do sklepu pytając o takową, panie w sklepach tylko się uśmiechały i albo mówiły od razu, że nie ma, albo starały się wcisnąć ładny, żywy, szary kolor...
          • Gość: hika Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.cable.smsnet.pl 18.01.10, 22:54
            W Szczecinie rzeczywiście bardzo ciężko upolować coś klasycznego niedrogiego, z
            racji zawodu muszę wyglądać klasycznie, staram się elegancko i ze smakiem (ale
            to już inni ocenią). Swoje "klasyczne" rzeczy kupuję w sklepie Bolero (CH
            Turzyn) - mają fajne kostiumy i klasyczne sukienki (małe czarne z różnymi
            dodatkami), zaglądam (ale niestety tylko na wyprzedażach) do: Catarina przy
            Deptaku Bogusława -rzeczy jakościowo super, tam niedaleko też jest butik
            szczecińskiej projektantki Y. Babich - ma klasyczne kostiumy ale cenowo dość
            wysokie, można też uszyć sukienkę bądź kostium na zamówienie - kwota do
            negocjacji. Zaglądam też do Max Mary - klasyka. Ostatnio kupiłam fajny kostium w
            Tiffi na Niepodległości - miła obsługa, panie chętnie doradzą. Na wyprzedażach w
            Simple można znaleźć prawdziwe perełki. Niestety większość tych sklepów jest
            bardzo droga. Warto zrobić sobie wycieczkę do pod Poznaniem Lubonia jest tam
            outlet przeceny od 30 do 80% znanych marek. Podobno coś takiego ma tez powstać w
            Szczecinie.
        • lescigales Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 18.01.10, 19:41
          Fascynuje mnie to "h" przy "sie powtarzasz".Pisane o płci przeciwnej
          przypomina jako żywo ubranko dresowe na salonach.Dodałabym "c"
      • Gość: jonatan Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.szczecin.mm.pl 18.01.10, 19:34
        To wstyd takie rzeczy wypisywać. A które miasto w Polsce można
        porównywać z metropolią berlińską? Płaty mózgowe się wygładziły tym
        z was, którzy porównują Szczecin z Berlinem. Berlin to stolica
        jednego z najbogatszych państw Europy, a Szczecin, to 7-me pod
        względme wielkości miasto w biednej Polsce. To tak dla przypomnienia
        niektórym internautom i likwidacji samobiczowania przez niektórych
        szczecinian i szczecinianki:-(
        • Gość: wraż Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 19:42
          To dobrze gdy ma się cel dorównać tym najlepszym.
          Sądzisz, że my tylko na gumowce z wystawek zasługujemy?
          Chyba czarną i długą sukienkę nosiśz seksisto.
          • Gość: do wraż Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.szczecin.mm.pl 18.01.10, 19:59
            Ale porównwnywać się należy z czymś lub kimś osiągalnym, a nie z
            Berlinem odległym od Szczecina w rozwoju o lata świetlne. Stare
            przysłowie mówi, mierzyć siły na zamiary. Berlin, nawet od wielu
            miast niemieckich wyróżnia się korzystnie pod względem rozwoju
            kulturalnego i materialnego oczywiście. A tobie nikt nie karze
            chodzić w gumiakach. Masz dobry gust, ubieraj się zatem w zgodzie z
            nim, nikt ci tego nie zabrania. Gorzej, gdy gustu brakuje, a
            przyjąć do świadomości się tego faktu nie chce. I wtedy pojawiają
            sie "koczkodany" w mieście.
        • Gość: bErLiNeR Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.internet.szczecin.pl 18.01.10, 20:42
          A które miasto w Polsce ma do Berlina 100 km?
        • wodni.k Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 18.01.10, 21:11
          Gość portalu: jonatan napisał(a):

> To wstyd takie rzeczy wypisywać.

Masz rację. Wstyd, że miasto które kiedyś było naturalnym zapleczem
          Berlina, teraz nawet wstydzi się wymawiać nazwę miasta z którym żyło
          w symbiozie.

> A które miasto w Polsce można porównywać z metropolią berlińską?
          Nie porównywać tylko czerpać z wzorców, chociaż akurat berlin wzorcem
          mody dla mnie by nie był. jakoś nie wyobrażam sobie naszych kobiet w
          burkach.

> Płaty mózgowe się wygładziły tym z was, którzy porównują
          > Szczecin z Berlinem.

Jasne, lepiej porównywac z Połczynem, albo innym Pcimiem.
          No chyba, że Jonatan wielu nicków woli nas porównywać z Mińskiem.

> Berlin to stolica jednego z najbogatszych państw Europy,
          > a Szczecin, to 7-me pod względem wielkości miasto
          > w biednej Polsce. To tak dla przypomnienia

I temu siódmemu miastu w Polsce bliżej do kilku inych stolic niż do
          żoliborsko inteligenckiej Warszawki. A licząc czas jazdy samochodem
          do naszej stolicy to w tym samym czasie można dojechać do Pragi,
          Wiednia, Berlina, Kopenhagi i Amsterdamu.
          Mówi Ci to coś?
    • Gość: fea Byłem na wyprzedażach pod Berlinem IP: *.globalconnect.pl 18.01.10, 19:03
      To jest wyprzedaż... 2/3 sklepu, a nie 1 wieszak. No i przeceny... z 120 EUR na
      20 - b. dobrej jakości ciuchy. My się jeszcze Europy nie nauczyliśmy.
      • Gość: bravo Re: Byłem na wyprzedażach pod Berlinem IP: *.chello.pl 18.01.10, 20:06
        pan krawiec żyje chyba trochę w innym świecie, , ja jeździłem trochę po
        Niemczech i światowej mody tam wśród niemek nie widziałem . Połowa Niemiec i
        Berlina to cały czas jeszcze pozostałości po NRD .O ich stylu i wyglądzie można
        powiedzieć ,że jest i był specyficzny.
        Na plus Szczecina jako kopciuszka można powiedzieć ,że mamy tutaj dużo więcej
        księżniczek, królewien i utytułowanych Missek niż w berlinie.
        • Gość: kiełbaska Dlaczego w tym panu tyle napastliwości? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 20:27
          Można mówić o swoim bez nauczycielskiego tonu. Ładna koszula i tak modnie
          na spodniach - mi się podoba, chociaż sam ekstrawagancko wkładam ję do
          środka.
        • Gość: IP to IP Re: Byłem na wyprzedażach pod Berlinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 20:33
          Masz rację pan krawiec tylko zna pracownie i wybiegi niemieckie, a my
          przeciętniacy z forum znamy inne Niemcy z ulicami i szerokobiodrzastymi
          paniami, które akurat urodą przestały grzeszyć.
          • Gość: mariner Re: Byłem na wyprzedażach pod Berlinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 20:51
            Ale garnitur Bossa kosztuje mniej niz Vistuli w Galaxy :)
            • exman Re: Byłem na wyprzedażach pod Berlinem 18.01.10, 21:11
              Obserwując kobiety w Krakowie czy Poznaniu, nie sądzę aby zasuwały po ciuchy do
              Szkopów, to jednak różnica na niekorzyść szczecinianek ogromna.
              • lune prowincja 18.01.10, 22:01
                Szczecin w porownaniu do innych miast wydaje sie prowincjonalny ; kroluje
                tandeta ; nie sadze by bylo tak - bo nie ma sklepow z elegancka odzieza ... po
                prostu niewiele jest osob, ktorym 'chce sie', ktore potrafia ubrac sie w sposob
                bardziej fantazyjny, indywidualny, ktore czerpia z trendow - a nie 'malpuja'
                pozal sie boze celebrytki estradowe ;) moze szczecinianki kupuja bezrefleksyjnie
                'to co jest' (w domysle - skoro jest - to jest modne) ? ;

bywa ze wysmakowane stroje na ulicach innych miast - sa 'upolowywane' w
                lumpexach - i laczone ze smakiem - z drozszymi nabytkami (nie zawsze wiec jest
                to kwestia kasy)

Szczecin jest jaki jest ... pamieta ktos koszmarne buty-zelazka ?
                moda na nie - najdluzej przetrwala w Szczecinie :)

A fotki ze studniowek na stronie Glosu ... widzial ktos ? byc moze wziely sobie
                dziewczyny do serca ze powinno byc KOLOROWO ;) no i jest.... tandeta i bazar,
                bez polotu (z rzadka tylko pojawia sie interesujaca kreacja); szkoda ... w
                wiekszosci wygladaja jak druhny z tego samego wesela ;)))

• lune moda 'studniowkowa' 18.01.10, 22:05
                  www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/section?Category=studniowki00#
                • Gość: smark Re: prowincja IP: 213.155.168.* 19.01.10, 09:03
                  To bardzo piękne fotki, jeśli się przyjmie, że wzorem elegancji jest
                  burdel.
              • Gość: -.- Re: Byłem na wyprzedażach pod Berlinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 22:51
                Witam ;))))))

To kiedy Szanowni Panowie wydajecie wreszcie ten poradnik
                ...Jak "rasowa" SZCZECINIANKA winna się ubierać,dla pokrzepienia
                waszych serc,by reprezentować nasze piękne miasto w świecie...

Ciekawa marka Szczecina....Szczecinianki tylko w konkretnych
                zaakceptowanych "mundurkach" i barwach w dozwolonych kolorach ;))))))

-.-

;))))))))
          • Gość: macrac1068 z jednym wyjątkiem IP: *.chello.pl 18.01.10, 22:43
            wyjątkiem są osoby starsze, które rzeczywiście w porównaniu z naszymi emerytami
            mają powody czuć się bardziej eleganckimi, lecz niestety przyczyna tej różnicy
            dokładnie jest nam znana.
        • Gość: dotta Re: Byłem na wyprzedażach pod Berlinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:39
          Całkowiecie się z Tobą zgadzam. Jeśli ktoś jedynie bywa w Niemczech
          widzi całość, dopiero mieszkajac tam jakiś czas można odnaleźć
          różnice. Eleganckie w Berlinie bywają kobiety przyjezdne, nie
          niemki. Skoro niemcy tacy eleganccy to czemu rozpoznajemy ich w
          Szczecinie na pierwszy rzut oka? Szyk? Nie, specyficzny styl który
          trwa od lat. Dzinsowe wdzianka i okulary w złotych oprawkach,
          kobiety obowiazkowo w spodniach i ortopedycznych butach. Ot i co.
    • paprykarz100 Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera 18.01.10, 21:29
      mam pomysl na szczecin poprostu zaorac i posadzic buraki jak czytam
      atrykuly i komentarze to tutaj wszystko jest najgorsze czy ktos lubi
      to miasto???
      • wodni.k Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 18.01.10, 21:44
        paprykarz100 napisał:

> mam pomysl na szczecin poprostu zaorac i posadzic buraki jak czytam
        > atrykuly i komentarze to tutaj wszystko jest najgorsze czy ktos
        lubi
        > to miasto???

Nie chodzi o to czy ktoś lubi Szczecin.
        Problem w tym, że mieszkańcy nie lubią samych siebie.
        Mieszkańcy tego miasta w zdecydowanej większości nie powiedzą o sobie
        "My Szczecinianie".
        Na zaoranie się nie zgadzam. Czekam tylko, zeby jakiś Klaus Schmidt
        czy inny potomek Haakena wystartował w wyborach na prezydenta naszego
        miasta.
        • Gość: dziki Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.chello.pl 18.01.10, 22:03
          Platforma rządzi miastem , a jej przedstawicielka posłanka Zaręba w białych
          kozakach tonu zadaje.
          • Gość: mgr Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.szczecin.mm.pl 18.01.10, 22:32
            Ta pani ma bardzo wyrafinowane poczucie estetyki, szczególną dykcję i sposób
            akcentowania. Okazowy model dla badacza dialektów...
      • Gość: macrac1068 Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.chello.pl 18.01.10, 22:29
        fanatycy,sentymentaliści i ludzie bardzo wielkiej wiary
      • Gość: babjaga Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: 188.33.13.* 18.01.10, 22:41
        ja lubię Szczecin i owszem, wszędzie gdzie bywam z dumą przyznaję się do niego. Bardzo lubię moje miasto i irytuje mnie ciągła nagonka. Zrzędzenie i marudzenie. Nikt nie trzyma tu nikogo na siłę.
        • Gość: jaro Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.szczecin.mm.pl 18.01.10, 23:01
          lubię szczecińskich posłów, są solą tej ziemi, odbiciem swojego elektoratu, pani
          z PO również i w przekazie werbalnym i pozawerbalnym
        • beatrix13 Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 18.01.10, 23:36
          Gość portalu: babjaga napisał(a):

> ja lubię Szczecin i owszem, wszędzie gdzie bywam z dumą przyznaję
          się do niego. Bardzo lubię moje miasto i irytuje mnie ciągła
          nagonka. Zrzędzenie i marudzenie. Nikt nie trzyma tu nikogo na siłę.

......................
          jestem tego samego zdania. Niech to forumowe tałatajstwo i
          malkontenctwo znajdzie sobie wg nich lepsze miasta, no chyba,że
          odsiadują tu wyrok dożywoptni,a to insza inszość.
          • Gość: jaro Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.szczecin.mm.pl 18.01.10, 23:51
            a poseł nasz szczeciński, połczyński nawet na salonach w Brukseli bywa, dlatego
            lubię to miasto i jego napływowa ludnosc (teoria dr W. Lizaka tu się kłania,
            także w kwestii mody mieszkańców wiele wyjaśnia).
        • Gość: Vlad.H. wolna droga IP: *.cable.quicknet.nl 19.01.10, 08:05
          rozklad.sitkol.pl/bin/query.exe/pn?
          zacznij od siebie
    • mamoniowa303 Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 18.01.10, 23:56
      male sprostowanie : z IX LO, Trzynastka powstala w 1991 roku :)
      • anika31 Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 19.01.10, 08:59
        W Szczecinie faktycznienie jest prosto sie ubrać, niektóre wyminione
        powyżej sklepy oferują damskie kostiumy w cenie od 700 zł w zwyż, co
        niestety dla większości kobiet jest barierą nie do przejścia. Ale
        można, przy odrobini fantazji coś skompletować. Jednak kostiumów i
        ubrań z klasą faktycznie brakuje. Wszystkie wyglądają identycznie i
        dokładnie są czarne lub szare. To nawe nie chodzi o marki tylko o
        faony, o podszewki wspódnicy, lamówki, poduszeczki, fizelinki itd.
        Nie sadzę aby Szczcin w tej dziedzini odsatwał od reszy kraju. Fakt
        sporo Pań bardziej zamożnych i mających czas wygląda jaky je żywcem
        przenieśli z parodi "Dynasti". Ale odrobina rozryki też sie ludzio
        należy.

• Gość: eee Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: 83.168.91.* 19.01.10, 09:06
      kobiety w Sz-n mają skromne pensje , ubierają się w ciuchlandach
      jeżeli mają niestandartowe rozmiary a sklepy mają tylko rozmiary na
      wieszaki to zostaje szukać po rynkach i chodzić jak inni szaro
      biednie blado
      • lune nie w tym problem 19.01.10, 18:54
        problem w tym ze nawet jesli maja pieniadze - to zdarza sie ze wydaja je fatalnie ;

www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/section?Category=studniowki00#
    • swiniojid Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera 19.01.10, 09:07
      Jeśli już pan projektant był w Berlinie, to powinien zauważyć, że tam kobiety
      to zazwyczaj "pasztety", a ubierają się gorzej niż gdziekolwiek w Polsce.
      Ach zapomniałem, pan w Berlinie bywa tylko na pokazach mody.
      • Gość: toja Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 09:35
        NARZEKACZE......NARZEKACZE....jak zawsze narzekacie .......po
        eleganckie ciuchy.....do krawca, szyte na miarę i na te tęgie i na
        te szczupłe.....po prostu....DO KRAWCA.
        • swarozyc Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 19.01.10, 10:07
          a jedna pani w ciecinie sie rozebrala i tez dobrze wygladala..
          Tak przynajmniej powiedzial Somd....
          • Gość: Christal Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.gubin.vectranet.pl 19.01.10, 10:21
            ja też
        • Gość: czy-telniczka Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 12:02
          Gość portalu: toja napisał(a):
          te szczupłe.....po prostu....DO KRAWCA.

----------
          Ten zawód i krawiec dla pań - gdzie go można sie nauczyć?
          W dobie kryzysu odzeżowego był wyzwaniem dla wielu pań.

Współczesnie panie igłę i nitkę traktują jak historię i nie trendy.
          Ceny odzieży z trzeciego świata i brak dobrych tkanin nie zachęcają
          do "szycia na miarę".

W innym czasopismie - wypowiedż słynnego krawca - odzież noszoną
          określił jako "ciuchy" bo do kategorii ubrań to ich zaliczyć nie sposób.

Oceniając jakość wykonania i "funkcje ochronne" - to też miał racje.
    • Gość: as Na młodej wszystko leży ok. o co mu chodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 10:27
      takie do 30-40 z ładną figurą w cokolwiek się ubiorą wygladają
      dobrze a w lecie jeszcze lepiej.Ubierz merkel czy steinbach i tak
      nic nie pomoże.
      • beatrix13 Re: Na młodej wszystko leży ok. o co mu chodzi 19.01.10, 10:32
        widocznie pan projektant woli typ kobiety niemiecki
        swoją drogą to nie czytałam w prasie ogólnopolskiej o tymże
        projekancie
        z czego on znany jest?
    • graszka221 Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera 19.01.10, 11:03
      Trochę obraża Pan Szczecinianki.Teraz jest zima i na ulicach większość Pań
      biega w wygodnych butach typu saszki i nosi bogate futra. Szczecin zawsze
      słynął z bogato ubranych kobiet i tak ma również dzisiaj.
    • blechtrommel Bieda + konserwatyzm 19.01.10, 11:05
      To prawda, że ludzie w Szczecinie ubierają się trochę inaczej niż
      np. w innych dużych miastach (różnice widać zwłaszcza w ubiorach
      kobiet - choćby sławetne buty na koturnach, które np. w Poznaniu
      chyba w ogóle nie zaistniały), ale te różnice są tak samo duże
      między wspomnianym Berlinem a miastami polskimi, włącznie z
      Warszawą. Ta różnice wynika przede wszystkim zamożności Niemców i
      jej konsekwencji - otwarcia na świat, większej różnorodności. I
      trochę też tradycji.

Możemy się śmiać z rodzimego tandeciarstwa, jednak wszystko zależy
      od punktu odniesienia. Jak się pojedzie na Wschód, np. na Ukrainę,
      można na nowo zdefiniować czym jest bezguście i tandeta. Tam czasem
      polski styl uchodziłby za szykowny!

Polacy zawsze ubierali się inaczej niż mieszkańcy Europy Zachodniej,
      tak jak Wschód zawsze był inny od Zachodu. Wystarczy poczytać jak
      nosiła się szlachta np. jeszcze w XVIII wieku i jak to się miało do
      "trendów" europejskich.

Wpływ na polską modę miała bieda, zapóźnienie cywilizacyjne i
      konserwatyzm: ksiądz na ambonie wyklinał wyzywające stroje, to i lud
      się nie stroił, nikt nie chciał być odmieńcem w wiejskiej
      wspólnocie. To zostało do dziś - ludzie boją się wychylać, zwłaszcza
      w mieście, którego mieszkańcy nadal nie mają we krwi "miejskości".

Najtrudniej byłoby zaakceptować, że to jak się ubieramy, to jest
      właśnie nasz styl - ale jak tu przestać z niego drwić ;-)
      • Gość: as Re: Bieda + konserwatyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 11:17
        a co masz do koturnów najwyzej jej niewygoda zle to nie wyglada a
        jak niska to czemu ma sobie nie pomóc.cała sztuka polega na tym ze
        przy ograniczonym budzecie potrafia się gustownie ubrac
        • Gość: IP to IP Re: Bieda + konserwatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 17:26
          Wysokie podeszwy lata 74-77; i teraz kilka lat wstecz - jakie to
          wygodne buty i można w nich przejść dosłownie wszystko podobnie zresztą
          jak drewniaki - te buty trochE na zasadzie czołgu, tarana czy amfibi
          działają.Zaden mróz, kałuże, wysoki śnieg nie przeszkadzają i tańczyć w
          nich można było.Mały problem gdy Panu na uszko coś mówiąc trzeba się
          było lekko schylić....
          Czekam na nową odmianę żelazek./czerwone na wszelki wypadek mam w
          szafie/
          • Gość: as Re: Bieda + konserwatyzm IP: *.globalconnect.pl 20.01.10, 07:04
            gorzej jak jemu się nadepnie
            • Gość: IP to IP Re: Bieda + konserwatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 15:10
              To niech sobie kupują wygodne buty robocze z wszelkimi
              zabezpieczeniami.
              tAKA JĘDZA TO NIE JESTEM, ALE ....
    • white.harpia Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera 19.01.10, 18:35
      Panie krawiec to strzelił Pan sobie w stopę. Trzeba małego rozumku
      żeby tak skrytykować swoje potencjalne klientki. No chyba, że Pan
      inwazję na Berlin szykuje - a to przepraszam :)Skoro, jak Pan
      zauważył tu bezguście panuje to proponuję zmienić miasto na bardziej
      przyjazne albo najlepiej niech Pan wróci tam skąd przyjechał. Nawet
      nazwiska nie chcę pamiętać. Żeby tak pod względem marketingowym
      zmarnować szansę zaistnienia w Szczecinie to trzeba być głupiutkim,
      napuszonym chłopczykiem.
      • Gość: markiz Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.szczecin.mm.pl 19.01.10, 19:34
        Żelazka korygują wady kręgosłupa. Ja tam czekam na najnowsze kreacje posłanki
        Zeręby/Zaremby. Poczucie estetyki ma przeogromne.
    • mamoniowa303 Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 19.01.10, 23:35
      "Mieszkanki miasta śmiertelnie boją się wyróżniać elegancją.
      Szczecin leży 160 km od Berlina, ale jeśli chodzi o modę, tu jest
      trzeci świat - uważa Michał Marczewski, szczeciński projektant mody."

O tak, za to niemieckie kobiety slynace z obciskajacych ich tluste
      tylki i uda leginsow sa niezwykle stylowe !
      • krzysztofsf Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 20.01.10, 02:52
        mamoniowa303 napisała:

> "Mieszkanki miasta śmiertelnie boją się wyróżniać elegancją.
        > Szczecin leży 160 km od Berlina, ale jeśli chodzi o modę, tu jest
        > trzeci świat - uważa Michał Marczewski, szczeciński projektant mody."
        >
        > O tak, za to niemieckie kobiety slynace z obciskajacych ich tluste
        > tylki i uda leginsow sa niezwykle stylowe !

Widocznie malo kto jego wytwory kupuje, to czlowiek usiluje sie lansowac :))))

Szczecin przez wiele lat byl "testerem" mody - marynarzowe zakladaly ciuchy
        przywiezione z zachodu a potem to kopiowano - wiele mod , testowanych w naszym
        miescie umarlo smiercia naturalna, inne po jakims czasie pojawialy sie w calej
        Polsce. Stad opinia o Szczecinie jako miescie ciekawie, odwaznie i ladnie
        ubranych kobiet istniala praktycznie do konca prl-u.

Obecnie sadze, ze reprezentujemy srednia krajowa dla wiekszych miast, a trendy
        narzuca telewizja + zasobnosc portfela.
        • Gość: as berlin jest miastem kosmopolitycznym IP: *.globalconnect.pl 20.01.10, 07:07
          nie ma tam jednego żarcia i nie ma jednej mody
          • Gość: real Re: berlin jest miastem kosmopolitycznym IP: *.chello.pl 21.01.10, 17:35
            Szczecin jest miastem tak brzydkim , zaniedbanym , ze elegancja
            po prostu jest u niestosowna, a poza tym grozna.
            Mozna być obiektem agresji na ulicy za sam wygląd.
            • Gość: IP to IP Re: berlin jest miastem kosmopolitycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:59
              SZCZECIN pod 65 letnią warstwą brudu jest piękny, dlatego własnie, że
              zbyt piękny i zbyt duży zawsze przerażał Polaków, którzy bardzo
              lubili dostawę stąd cegiel,rur z kranami i kaloryferów, mebli, ubrań
              i pierza z rozerwanych poduch, obrazów, ksiąg czy też całych
              pomników.
              Strach przed miastem i okolicą, a także ludżmi tutaj osiadłymi
              wyrażał się ich nienawiścią i wstrzymywaniem wszelkich działań w
              kierunku restaurowania miasta, jego rozbudowy I NOTORYCZNYM
              WSTRZYMYWANIEM GOTÓWKI na te cele.
              Byliśmy, jesteśmy i będziemy - solą w oku Warszawie! I podobnym....
              • Gość: -.- Re: berlin jest miastem kosmopolitycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 19:13
                Witam SzP IP to IP.

Niestety wiele prawdy zawarte jest w tych słowach,
                a i Warszawkę "mierzi" słownictwo,pozbawione akcentów
                jak to ma miejsce w różnych regionach.

Pozdrawiam
                -.-
                • Gość: IP to IP Re: berlin jest miastem kosmopolitycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 20:50
                  Pozdro.E.
    • gieniak22 Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera 23.04.10, 19:23
      Zadufany w sobie, pusty, kłamliwy, bez talentu i do tego oszust! Epitetow
      tylko pozazdroscic w drodze do wielkiej kariery w Berlinie! Ciekawe czy nowe
      klientki beda wiedzialy ze je obrazasz i zyjesz marzeniami a do tego uciekasz
      z kraju z ich pieniedzmi! Projektant za dyche!
      • Gość: czy-telniczka Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 12:17
        gieniak22 napisała:

> Zadufany w sobie, pusty, kłamliwy, bez talentu i do tego oszust!

A dlaczego takie epitety a kierowane do wypowiedzi projektanta?

> Epitetow tylko pozazdroscic w drodze do wielkiej kariery w Berlinie!

Czy to zazdrość do swobodnego wyrażania własnych myśli projektanta?

> Ciekawe czy nowe klientki beda wiedzialy ze je obrazasz i zyjesz marzeniami
        ---------
        Nowe klientki jeśli nadal będą mogą być już inaczej traktowane
        - a doświadczenie uczy i nauczy pokory ale czy rozwiąże odbiór i ocenę?

Projektant mody - to wolny zawód - a Świat Mody to inne też miasta.

Wypowiedż i odpowiedż projektanta: - warto powtorzyć
        "Co pan sądzi o wizualizacji kolorystycznej miasta w ramach strategii Floating
        Garden?"

"Myślę, że nas na nią jeszcze nie stać. W biednym i brudnym Szczecinie są
        potrzebne wyremontowane kamienice, parki, boiska, a nie kolorowe dizajnerskie
        przystanki".

"Nagłaśnianie utopijnych planów przesłania bieżące problemy miasta".

"W tym mieście nie są uzupełniane skradzione lub zniszczone rozkłady jazdy, a my
        mówimy o wymianie nowych tapicerek w obowiązujących kolorach,
        w autobusach, które mają 2, 3 lata."

------
        Moda to potrzeba dla zmian jest "kołem zamachowym" a wybór jest widocznym
        dobrym/złym tego efektem.
    • szpulotek Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 27.04.10, 09:21
      Dla zainteresowanych tu mamy odpowiedz, a i pana
      projektanta...pozostane przy swojej szafie :-)))

www.rbb-online.de/kowalskitrifftschmidt/archiv/kowalski_trifft_schmidt15/mod
      eschoepfer_aus.html
      • szpulotek Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 27.04.10, 09:22
        www.rbb-
        online.de/kowalskitrifftschmidt/archiv/kowalski_trifft_schmidt15/
        modeschoepfer_aus.html
    • szpulotek Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie 27.04.10, 09:24
      www.rbb-online.de/kowalskitrifftschmidt/archiv/kowalski_trifft_schmidt15/mod
      eschoepfer_aus.html

Chyba nie umiem wklejac linkow
    • goldnet Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebiera 27.04.10, 09:30
      Moda to jest pojęcie względne, a snoby to także pojęcie podobnie
      względne
      • Gość: Off Re: Szczecin się nie ubiera, Szczecin się przebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 01:10
        Ja tu widzę klasyczny syndrom kompleksów wobec Berlina. Dobrze że pan Marczewski nie był nigdy w Monachium lub we Frankfurcie, bo wówczas dostrzegłby że Berlin to bida z nędzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka