Gość: henio56 IP: *.comnet.krakow.pl 22.02.04, 22:54 duszpasterską. Ojojoj co teraz będzie. Katolicy nie chcieli się złożyć i go kupić, czyżby ich było tak mało. A mówią ,że Polaków w Berlinie mieszka legalnie i nielegalnie blisko 100 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nie z Berlina Re: W Berlinie sprzedano kościół z polską obsadą IP: *.ip-pluggen.com 23.02.04, 00:58 Chyba dalej beda chodzic, jak roznica kto jest wlascicielem? Prawde mowiac to nie myslalam, ze kosciol mozna SPRZEDAC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: W Berlinie sprzedano kościół z polską obsadą IP: *.comnet.krakow.pl 23.02.04, 08:10 To był tzw. ' Polski kościół' Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: W Berlinie sprzedano kościół z polską obsadą 23.02.04, 09:59 Bo katolaki nie wiedza ze cegla kosztuje i na utrzymanie budowli nalezy lozyc. nawet jezeli jest to budowla sakralna... Katole - jak wiemy- wyznaja prymat ducha nad materia.. ..i dlatego tylu nawiedzonych jest w tym kraju.. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack na szczescie... 23.02.04, 11:33 ...byle katolaki,ktore obrazily sie na ksiezy przywracaja te rownowage wierzac na nowo w materie, klaniajac sie wystruganym z patyka czworodupim bozkom, popijajac przy tym browarek i smecac jakies debilne narodowe teksty... noi oczywiscie to niezwykle przywodztwo bylych klechow i ubekow w app racja... z partyjnym pozdrowieniem app racja i niklot-samoobrona hahahahaaaa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxikasek Re: W Berlinie sprzedano kościół z polską obsadą IP: 212.14.9.* 23.02.04, 15:08 Przecież to tylko budynek. Tylko w Polsce uważają że kościół to świętość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: W Berlinie sprzedano kilka kościołów IP: *.comnet.krakow.pl 23.02.04, 18:23 A gdzie obrońcy wiary ? jeden przecinack nieśmiało zabrał głos.A wiecie dlaczego Archdiecezja berlińska sprzedaje te kościoły ? kilkanaście miesięcy temu szef archidiecezji ,arcybiskup Sterziński zainwestował źle na giełdzie, no i jest dług 150 mln euro. Nie ma chętnych wśród wiernych któży pomogli by wydostac się z dołka finansowego. Ach ci Niemcy nie wiedzą co czynią. W Polsce byłoby to nie do pomyślenia, sprzedać kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack Re: W Berlinie sprzedano kilka kościołów 23.02.04, 21:12 a skad masze te informacje o nietrafionych inwestycjach biskupa? czyzby od swojego ukochanego klechy i ubeka? Odpowiedz Link Zgłoś
dutchman W Berlinie sprzedano kilka kościołów 23.02.04, 23:15 Szanuje Twoje uczucia religijne Henio, ale troche przesadzasz. Kosciol zawsze do kogos nalezy. A kosciol o ktorym mowisz, to nie wlasnosc polska, tylko podejrzewam niemiecka, wiec niestety moga oni robic z tym co chca. Polskie misje katolickie rzadko maja za granica swoje koscioly. Najczesciej wynajmuje sie kosciol czy jakas sale w celach religijnych. Jesli o mnie chodzi na przyklad, to juz trzeci raz zmienilismy tu "nasz" kosciol. pozdrowienia dutchman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: W Berlinie sprzedano kilka kościołów IP: *.comnet.krakow.pl 24.02.04, 09:15 Zgadzam się dutchmanie, że to własność niemieckiego kk, chodziło mi o oburzenie polskich katolików na forum Gazety, kilka dni temu. Przecinackowi odpowiadam, że informacje te nie pochodzą z "Faktów i Mitów". Wyczyn arcybiskupa Berlina, był opisywany tłustym drukiem na pierwszych stronach niemieckich gazet, a dowiedziałem się o tym fakcie od internautów. Rodzina w Berlinie potwierdziła , że była jakaś afera związana z klerem katolickim, szczegółów nie pamiętają,ale obiecali poszperać w archiwach prasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: W Berlinie sprzedano kilka kościołów IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 11:12 myślę,że dla Boga nie ma to większego znaczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juju Re: W Berlinie sprzedano kilka kościołów IP: *.acn.pl 28.02.04, 00:02 To powiedz to klechom Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack czekam zatem na wiesci... nt. 24.02.04, 16:44 a przy okazji podziwiam troske o stan kosciola, a moze tylko jego kasy?... acha, no i jeszcze podziwiam zaufanie do "niemieckich gazet" i informacji przez nie podawanych... a propos - do jakich polskich gazet masz zaufanie? Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: wiesci 24.02.04, 17:00 Oficjalne stanowisko: katholische-kirche.de/presse/meldung.asp?nr=5915 gcjm.dyndns.org/kathdatberlin/presse/pm20030130.htm Próba analizy przyczyn : www.wir-sind-kirche.de/fulda-hanau/Kirche_Finanznot.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: wiesci, jeszcze jeden link 24.02.04, 17:10 Lista obiektów sakralnych do sprzedania (i kilka potencjalnych) www.baunetz.de/db/news/meldungen_artikel_fotos.php?news_id=77977 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HENIO56 Re: wiesci, jeszcze jeden link IP: *.comnet.krakow.pl 24.02.04, 22:23 teraz trzeba to przetłumaczyć ,lub przynajmniej streścić, ja się tego wolę nie podejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: wiesci, jeszcze jeden link 25.02.04, 10:17 W normalnych krajach kościół musi placić podatki więc czasem jest pod kreską. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: wiesci, jeszcze jeden link 25.02.04, 10:29 ja_aska napisała: > W normalnych krajach kościół musi placić podatki więc czasem jest pod kreską. W Berlinie przewieźli się głównie na funduszu inwestycyjnym co jest o tyle ciekawe, że spekulacje finansowe (no bo czym innym jest w zasadzie giełda) chyba nie są moralnie jednoznaczne i do tego obciążone ryzykiem (co widać). Ludzie się opodatkowują na rzecz kk, a tu arcybiskup próbuje ... pomnażać. (może i w dobrej wierze, ale czy rzeczywiście cel uświęca środki?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana było się uczyć,heniu... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.02.04, 13:19 na naukę,heniu nigdy nie jest za pózno... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: było się uczyć,heniu... 25.02.04, 13:25 I tak mają lepiej bo po bankructwie można budynki sprzedać. A u nas oprócz "dobrowolnej" ofiary jest tacowe a poza tym nawet przy prawomocnym wyroku sądu o odszkodowanie komornik nie tknie dóbr kościelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: było się uczyć,heniu... IP: *.comnet.krakow.pl 25.02.04, 14:34 a kto powiedział ,że język niemiecki jest mi całkiem obcy. Daje sobie w miare radę, a i podpowiedzieć ma mi kto. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack oj tak... 26.02.04, 23:51 rzeczywiscie dlugi berlinskiej diecezji sa faktem, jakos nie dowierzam tekstom z Sudd. Zeitung, cytowanym na stronie organizacji Wir Sind die Kirche, to tak jakby NIE cytowalo listy biskupow, albo inny absurd... czytalem, ze polscy ksieza w berlinie martwia sie, ze polacy wsiakna w tamtejsza spolecznosc... zobaczymy, jakie beda fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 nie rozpaczaj,modlitwę po niemiecku Bóg też zrozum IP: *.comnet.krakow.pl 27.02.04, 09:52 Jeżeli ktoś decyduje się zamieszkać na terenie innego państwa to powinien przewidzieć, że nikt mu nie będzie budował kościołów,zakładów pracy,szkół gdzie mówiłoby się tylko po polsku. Episkopat polski wraz z wiernymi mógł zrobić zrzutkę i kupić ten czy inny kościół. Jeżeli ktoś jest naprawdę wierzący to może się pomodlić także w niemieckim kościele.> Księża martwią się ,że Polacy wsiąkną w tamtejsza społeczność. Oni się raczej martwią tym, kto ich będzie teraz utrzymywał. Fakty są takie ,że coraz więcej ludzi europy zachodniej odchodzi od kościoła. W Polsce po zmianie papieża i wprowadzenia podatku na kościół, też nastąpi regres. i to nie tylko katolickiego Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack czyzby nawrocenie? 27.02.04, 11:21 > W Polsce po zmianie papieża i wprowadzenia podatku na kościół, też nastąpi regres. a to kolega katolik nie wie, czy nie pamieta, ze kk placi podatki? a o kryzysie marze juz dawno, odpadna wtedy katole chodzace do kosciola tylko z przyzwyczajenia, zostana prawdziwi, a to zawsze wzmacnia kk, wystarczy zerknac na jego historie... to milo, ze kolega katolik tak sie troszczy o jakosc... no noooo... czyzby pierwsze nawrocenie forumowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: napewno nie IP: *.comnet.krakow.pl 27.02.04, 12:07 przestań przecinack, dobrze Wiesz ,że to proforma podatku. Nie nazywaj mnie katolikiem, bo nigdy się nie zapisywałem do żadnego związku wyznaniowego, sekty czy jak wolisz kościoła. Ale szanuję ludzi któży wierzą na prawdę, i postepuja zgodnie z zasadami Waszego dekalogu. Kościół powinien być dla ludzi a nie ludzie dla Kościoła, a duszpasterze nie powinni stać ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana ano właśnie! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 13:22 heniu,Bóg wszystko zrozumie,ty nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: ano właśnie! IP: *.comnet.krakow.pl 28.02.04, 09:01 Jaki Bóg ? kto, to jest? i skąd Wiesz czy On w ogóle cokolwiek rozumie. Jeżeli uważasz ,że jest naprawdę i jest taki miłosierny to dlaczego na ziemi jest tyle cierpienia ? przecież temu Bogu, nikt krzywdy nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: ano właśnie! 01.03.04, 14:09 kk płaci podatki !@ hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana wierzący ateista... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 14:44 heniu,przypominam ci,że sam deklarowałeś się jako antyklerykał,ale nie ateista.dletego sam poszukaj odpowiedzi na nurtujące cię pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 w coś wierzyć trzeba ,niekoniecznie Boga IP: *.comnet.krakow.pl 01.03.04, 15:28 Gdzie Ty Anulko znalazłaś z mojej strony taką deklarację ,że jestem osobą wierzącą. Zostałem ateistą bo zbyt długo nurtowały mnie te pytania. No ale może Ty, osoba wierząca w Boga, mnie oświecisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: w coś wierzyć trzeba ,niekoniecznie Boga IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 15:31 nie oświecę cię....wydajesz się nie podlegać resocjalizacji.ale módl się,kto wie,heniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack Re: w coś wierzyć trzeba ,niekoniecznie Boga 01.03.04, 15:45 henio, od kiedy to stawianie pytan prowadzi do ateizmu? a moze wystarczalo ci tylko ich stawianie, a nie poszukiwanie odpowiedzi? to sie zdarzau marnych chrzescijan... a propos, a kim bylem przed nazwaniem siebie ateista? cos mowiles, ze nie zapisywales sie do zadnej sekty, ale jesli cie kiedys "zapisano", to jestes tam juz na wieki... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: w coś wierzyć trzeba ,niekoniecznie Boga 01.03.04, 16:27 chyba, że ktoś się zapisze / przepisze do innej. Albo pisemnie zrezygnuje! Nic nie jest wieczne (miało być filozoficznie) Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack Re: w coś wierzyć trzeba ,niekoniecznie Boga 01.03.04, 17:45 dziekuje za szczypte filozofii, bardzo sie przydaje na tym forum, otoz jestem innego zdania - sporo rzeczy jest wiecznych, min. w kk jak ktos jest ochrzczony, to chocby sie wypisywal ze sto razy i tak nic na to nie poradzi, chyba nie w ksiegach i zapisach jest cala moc? Odpowiedz Link Zgłoś