Dodaj do ulubionych

Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii

06.09.10, 23:22
No tak, Pan Napieralski nie ma czym się zająć,to jak zwykle na tapetę rzuca temat antykościelny.Ręce opadają ,jak słucham takich beznadziejnych osobników...
Zanim w/w pan zacznie wyprowadzać religię ze szkół,niech uważa aby wcześniej nie wyprowadzono go z życia politycznego. A wychowanie seksualne w wydaniu lewicowym - to absolutnie doprowadziło by do wzrostu dokonywanych aborcji, do obniżenia wieku rozpoczęcia współżycia seksualnego itd. Bo na pewno na takich lekcjach młodzi nie usłyszą o odpowiedzialnych i dojrzałych postawach, a jedynie o tym jak się "zabezpieczyć" . Wiedza o życiu seksualnym człowieka jest ściśle związana z moralnością i systemem wartości i nie należy tej edukacji powierzać byle komu
Obserwuj wątek
    • kioto2000 Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 06.09.10, 23:28
      jak tak dalej pójdzie, to znowu będę głosował na SLD! tylko gadanie w czyny należy przekuć!!! i naprawić błędy millera, który tylko gadac potrafił... Szczecin rules!!!
    • acer0 [...] 06.09.10, 23:32
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • xes_szcz Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 08:46
        acer0 napisał:

> rozbierzcie się do naga i uprawiajcie s swoim bagnie ten seks

Skąd u katolika takie fantazje? Czyż to nie brzmi szalenie w twoim wydaniu?
        Powściągliwości się naucz, bo pójdziesz do piekła!
    • martom1111 Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 06.09.10, 23:46
      Dla poklasku robi krzywdę swoim córkom!!!
      • Gość: smark Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: 213.155.168.* 07.09.10, 12:37
        Wychowanie seksualne w szkole to nie najlepszy pomysł, bo szkoły niczego nie uczą dobrze. Będziemy mieli zastępy impotentów i tabuny oziębłych półdziewic. Postawiłbym na spontaniczność oraz indywidualną pomysłowość.
        • swarozyc Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 12:40
          Gość portalu: smark napisał(a):

> Wychowanie seksualne w szkole to nie najlepszy pomysł, bo szkoły niczego nie uc
          > zą dobrze. Będziemy mieli zastępy impotentów i tabuny oziębłych półdziewic. Pos
          > tawiłbym na spontaniczność oraz indywidualną pomysłowość.
          ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          i dlatego napieralski powinien postawic na...
          harcerstwo.
          • Gość: smark Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: 213.155.168.* 07.09.10, 12:51
            Fatalny pomysł, harcerze zawsze robili to w krzakach i niehigienicznie. Młodzież już na to nie pójdzie, bo standard życia jednak rośnie.
    • Gość: PrawicowLewicow Zamiast Napieralskiego, jakaś fajna diablica IP: *.chello.pl 07.09.10, 00:48
      Albo zakładam ligę anty seksualną w Szczecinie...
    • walbut8 Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 07.09.10, 01:23
      ma rację Napieralski w 100%-tach
      • Gość: floating in space brakuje jeszcze 'in vitro' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 01:41
        i będziemy mieli komplet argumentów głównych NOWOCZESNEJ LEWICY, a reszta może być dla nich jak w PO. Poczekamy zobaczymy jaki jeszcze ' SUPER ' pomysł mają pod sztandarami!
      • Gość: pppg Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.09.10, 02:49
        Przybijam podwojna piatke
      • Gość: gosc Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.net.stream.pl 07.09.10, 07:29
        A moze jednak nie posylac dzieci na religie
        "naznaczone " te chodzace na religie - taka wersja tez moze krazyc
        jedno i drugie "naznaczenie "-chore beznadzieja !!!!!!!!!!!!

- aby uniknac jalowej dyskusji ..... religia w salkach katechetycznych.....
        NIE dla religii w szkolach !!!!!!!!!!!!!
        w przedszkolach miejsc brakuje a tu masz religia ...NIE dla religii w przedszkolach!!!!!!!!!!!
        co w zamian? dodatkowa godzina do dyspozycji wychowacy ...jezyka obcego.....wych seksualne az sie prosi ... nie bedzie tylu dzieci w domach dziecka
      • Gość: fan Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: 213.155.168.* 07.09.10, 13:10
        Nie powinni gadać, tylko doprowadzić do przeprowadzenia referendum w sprawie nauczania religii w szkołach. Przydałoby się również złożyć projekt podonej jak w Niemczech ustawy o podatku kościelnym.
      • Gość: fan Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: 213.155.168.* 07.09.10, 13:26
        Nie żadna debata, lecz referendum. Debata powinna dotyczyć podatku kościelnego na wzór niemiecki.
      • tayniakszczecin Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 18:08
        Czy wszyscy już powariowali?!
        Polska jest zdefiniowana jako kraj katolicki od 966 roku i nic tego nie zmieni. Czy politycy chcą, czy nie duża większość Polaków deklaruje się jako katolicy. A ilu ufa Papieżowi? ponad 80%. Czy to są liczby, które pokazują zeświecczenie naszego kraju? Według mnie pozbawiając uczniów lekcji religii, odcinając się od Kościoła, pozbawią tym samym siebie i odetną się od polskości.
        • swarozyc Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 18:25
          tayniakszczecin napisał:
          odcinając się od Kościoła, pozbawią tym samym siebie i odetną się od polskości.
          '''''''''''''''''''''''''''''
          ja pier.dole!....
          to tu zyja jeszcze takie katopoyeby?!
          jest gorzej niz myslalem..
        • Gość: mm5 Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.chello.pl 07.09.10, 18:39
          Tanyakszczecin, a kto tę Polskę tak zdefiniował? I czy to musi być raz na zawsze, jak my się zmienimy, zmieni się kraj. Wprowadzić podatek kościelny, jak to od dawna niejeden(a) powtarza, a zobaczymy czy będzię 90-80% katolików.
        • Gość: dziewica konsekrow Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.146.84.39.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.09.10, 19:42
          tayniak - to ja nie chce byc takim polakiem - tylko pod tym krzyzem, tylko pod tym znakiem tepak jest durniem, a duren polakiem
        • beatrix13 Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 21:03
          tayniakszczecin napisał:

> Czy wszyscy już powariowali?!
          > Polska jest zdefiniowana jako kraj katolicki od 966 roku i nic tego nie zmieni.
          .............................
          trochę od X w. zmieniło się:)))

>Według mnie pozbawiając uczniów lekcji religii, odcinając się od Kościoła, pozbawią tym samym siebie i odetną się od polskości.

..........................
          hmm, twierdzisz,że księża i zakonnice wypna się na dzieci i nie będą chcieli ich uczyć w salach katechetycznych ?
          • tayniakszczecin Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 08.09.10, 19:38
            Odpowiadam do wszystkich.

Po pierwsze:
            Przepraszam za błąd, Polska od 966 roku jest krajem chrześcijańskim.
            Dalej:
            Ludzi religijnych jest, wbrew pozorom, dużo i są tacy bardziej zakręceni niż ja.
            Polacy zawsze w coś wierzyli i byli tolerancyjni. Od X wieku nasz naród składał się z Katolików, Prawosławnych i odłamów Protestanckich. Wszystko to chrześcijanie. Jedynie Tatarzy Polscy wyznawali Allaha, a Żydzi w Boga Jedynego, nie uznając Jezusa Chrystusa. Ale zawsze przeważali chrześcijanie. Było tak w XX wieku i jest w XXI. Nie twierdzę, że wszyscy mają wiarę do przenoszenia gór, ale deklarowanie się jako wierzący już coś znaczy, choć nie w każdym przypadku to samo.
            Nie to, że "wypna się na dzieci", ale dostęp do religii będzie utrudniony. I w końcu gdzie mają być te sale katechetyczne?
            • Gość: mm5 Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.chello.pl 08.09.10, 19:52
              Sale katechetyczne powinny być tam gdzie były, jak ja dziecięciem z podstawówki będąc chodziłam na religię. W domach parafialnych, plebaniach itp. Nie sądzę, żeby wszystkie te przybytki rozebrano, raczej przeciwnie, buduje się nowe. Pamiętacie SacroTop?
            • beatrix13 Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 08.09.10, 23:42
              tayniakszczecin napisał:

> Nie to, że "wypna się na dzieci", ale dostęp do religii będzie utrudniony. I w końcu gdzie mają być te sale katechetyczne?

...........................
              tam, gdzie to tej pory przez kilkadziesiąt lat były i są, czyli w budynkach parafialnych
    • zed.1 rok etyki, rok religii 07.09.10, 01:52
      nie jestem zwolennikiem religii w szkolach, uwazam, ze to strata czasu. ale jesli jest tak, ze czesc musi chodzic na religie bo etyki nie ma to czemu nie zrobic roku religii dla wszystkich (ale nie tylko chrzescijanskiej) na przemian z etyka. w ten sposob dzieciaki poznaja i to i to i kazdy bedzie zadowolony.
      • Gość: prądzik szkoły są w tym kraju powszechne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 07:39
        Stąd w szkolnictwie obowiązkowym powinny się odbywać jedynie te zajęcia w których mają uczestniczyć wszyscy i wyniku których nikt nie jest wyróżniany lub napiętnowywany.
        Pozostałe zajęcia powinny być prowadzowne albo jako zajęcia fakultatywne lub być poza szkołą.
      • zibi-1960 Brawo SLD - tak trzymać. 07.09.10, 07:40
        Jestem zwolennikiem wyraźnego rozdziału " kościoła " od szkół publicznych.
        Dlaczego buduje się tak dużo kościołów, jeszcze więcej okazałych plebanii? Pytam - po co? Ale jeżeli już, to właśnie tam powinny znajdować się sale katechetyczne i tam winny odbywać się lekcje religii.
        Ja wraz z moja rodziną jesteśmy wyznania prawosławnego, ale jakoś moje dzieci w szkole nie mogą uczęszczać na lekcje " naszej " religii. Chociaż w szkole przeważa wyznanie prawosławne!!!!!! I co to za kraj, ze tak jest. Co na to konstytucja.
        Zatem - szkoła bez religii - ŻADNEJ.
        Brawo SLD. Będę na was głosował.
        • Gość: czesłw 60 Re: Brawo SLD - tak trzymać. IP: *.sta.asta-net.com.pl 07.09.10, 09:15
          Wreszcie SLD podją właściwą decyzję kościoły i plebanie świecą pustkami a moje wnuczki chodzą do szkoły na dwie zmiany wracają o 18 godzinie bo w szkole niema miejsca,ale na religie jest.Krew mnie zalewa jak widżę otwieranie dróg ksiądz. szkoła ksiądz,pomniki ksiadz,budowa wiatraków ksiadz, otwieranie obiektów różnych ksiądz i to jednego wyznania.Gdzie konstytucja która mówi o równości wyznania.Kto chce niech chodzi do koscioła a nie przymusowo bo tak wypada.BRAWO PANIE NAPIERALSKI BĘDĘ NA PANA GŁOSOWAŁ.
      • gooha Re: rok etyki, rok religii 07.09.10, 07:43
        zed.1 napisał:

> nie jestem zwolennikiem religii w szkolach, uwazam, ze to strata czasu. ale jes
        > li jest tak, ze czesc musi chodzic na religie bo etyki nie ma to czemu nie zrob
        > ic roku religii dla wszystkich (ale nie tylko chrzescijanskiej) na przemian z e
        > tyka. w ten sposob dzieciaki poznaja i to i to i kazdy bedzie zadowolony.

Etyki nie ma bo studia są koszmarnie drogie - rok podyplomówki na Uniwersytecie Gdańskim to prawie 6 tysięcy złotych.
        Tylko dlaczego za niedopatrzenia rządu w tej kwestii mają płacić dzieciaki rodziców wierzących?
        Ja nie chcę żeby moje dziecko chodziło na religioznawstwo czy na etykę - jestem osobą wierzacą i możliwośc nauki religii w szkole jest dla mnie ważna.

• Gość: dziewica konsekrow Re: rok etyki, rok religii IP: *.147.132.153.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.09.10, 12:48
          Gooha poczytaj w co wierzysz. CHCECIE SIE POSMIAC? TO PRZECZYTAJCIE W CO WIERZA KATOLICY/
          Bog jest wszechwiedzacy i wszechmogacy, czyli w momencie stworzenia pierwszych ludzi wiedzial ze szatan, ktorego sam umiescil w raju , nakloni ludzi do grzechu pierworodnego, ludzie zbuntuja sie przeciw niemu i on sam wygna ich z raju,
          Bog wiedzial takze,ze bedzie musial poslac swojego syna, ktorego kazal urodzic Marii za moca ducha sw, po 13 mld lat swietlnych, aby zlozyc go przed samym soba jako ofiare przeblagalna za grzechy ludzi ktorych on sam stworzyl, aby ludzie nie zostali przez niego samego potepieni na sadzie ostatecznym i nie trafili po smierci do piekla, ktore przygotowal im diabel- czyli upadly aniol stworzony pierwotnie przez niego samego ./ W momencie stwarzania tego aniola Bog wiedzial, ze aniol ten upadnie, zostanie szatanem i nakloni do grzechu pierwotnego pierwszycg ludzi/
          Innymi slowy Bog poslal wlasnego syna na smierc. Jezus zostal zabity przez ludzi, trzeciego dnia Bog go wskrzesil i tym samym Bog przeblagal samego siebie za grzechy istot ludzkich stworzonych przez niego samego.
          ZAISTE potrzeba wielkiej wiary / i najlepiej malenkiego rozumu/ aby w XXI wieku wciaz wierzyc w te bzdury. Chore dogmaty wymyslane przez cale wieki przez chore umysly. GOOHA wstdz sie tej swojej wiary.I zacznj uzywac rozumu jezeki masz go odrobine.
          • tayniakszczecin Re: rok etyki, rok religii 07.09.10, 18:55
            Ja jestem dumny, że jestem katolikiem, że moja rodzina jest katolicka, że moi przodkowie byli katolikami. Wiara to powód do dumy, nie do wstydu. Jeśli wierzysz, to znaczy że myślisz i widzisz, że wszystko nie wzięło z nikąd.
            Jeżeli taki z Ciebie znawca chrześcijaństwa to powinieneś wiedzieć, że Bóg przeznaczył swojego syna na ofiarę, bo nie chciał by Abraham zabijał swojego własnego syna. Poznając Boga stwierdziłem, że u niego nie ma pytań bez odpowiedzi. Dlaczego szatan odwrócił się od Pana, bo miał wolną wolę. Bóg powierzył mu funkcję dowódcy serafinów, a zrobiłby tak gdyby nie miał do niego zaufania? Szatan sprzeciwił się Bogu i dlatego został wypędzony.
            Spróbuj porównać się do Boga. Stwarzasz świat, piękny i doskonały. W pewnym momencie ktoś, kogo stworzyłeś sprzeciwia ci się. Skoro nie uznaje doskonałości wyrzucasz go. Widzisz myśli wszystkich. Wiesz, że część się od ciebie odwróci, ale z niecierpliwością czekasz na tych, którzy wytrwają w wierze w ciebie i twoich prawach. Dlaczego? Bo ich kochasz. Poświęciłeś swój czas, by stworzyć Ziemię i wszechświat, z którego korzystają. Chcesz by twoja praca nie poszła na marne. Twoje stworzenia grzeszą. Oddają się złu, co teraz? Zło musi otrzymać swoją zapłatę, a ty chcesz to, co kochasz przy sobie. Trzeba więc złu coś oddać. Oddajesz najcenniejszą rzecz jaką masz, syna, który jest tak doskonały jak ty. Syn niewyobrażalnie ze swojego oddania i twojej woli, by ci, których kochasz mogli mogli przyjść do ciebie, nie zważając na przewinienia. Twój syn przyszedł na świat i umarł by w końcu zwrócono na ciebie uwagę. By wszyscy mieli możliwość do ciebie przyjść.
            A po 2000 lat ktoś uważający się za mądrego twierdzi, że ciebie nie ma, bo tak wynika z biologii, fizyki, matematyki i innych mądrych rzeczy. A skąd się wzięły te rzeczy? Ty je zrobiłeś, więc jak możesz nie istnieć? Ktoś inny twierdzi, że twój doskonały plan to bujda na resorach i nie można uczyć dzieci religii, bo ona nic nie daje, to jakaś sobie abstrakcja.
            A czego uczy religia?
            Uczy tolerancji, szacunku dla innych, szacunku dla życia, szacunku dla siebie, pokazuje jak żyć by sobie życia nie zniszczyć.

Skoro chrześcijaństwo jest wiarą głupców i ludzi o małym rozumku, to powiedz mi w co wierzy człowiek XXI wieku? w co mam wierzyć jak nie w TEGO Boga? według Twojego toku myślenia wszystkie religie są guzik warte, więc w co wierzyć?

Rozumiem, że Ty wierzysz w nic... a nic nie daje szansy, że po śmierci będzie coś, nie daje sensu mojej dzisiejszej nauce, pracy i poświęceniu, więc dlaczego tak długo muszę czekać na śmierć?

Jeszcze jedno, lata świetlne to jednostka odległości nie czasu.
            • swarozyc Re: rok etyki, rok religii 07.09.10, 18:58
              Jeśli wierzysz, to znaczy że myślisz
              ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
              juz sie zlalem ze smiechu...
              • tayniakszczecin Re: rok etyki, rok religii 07.09.10, 19:15
                To może posprzątaj, bo wyglądasz niezbyt przyzwoicie.
            • Gość: dziewica konsekro Re: rok etyki, rok religii IP: *.146.89.91.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.09.10, 20:28
              tayniaku- religijny analfabeto.- to nie bog stworzyl czlowieka, ale czlowiek boga, bog istnieje tam gdzie jest chora swiadomosc, Czy w swiecie zwierzad isnieje bog/ Ja nie musze wnic wierzyc . Ja wiem albo nie wiem. Ponizej przyklad logicznego bezsensu w ktory wierzysz.
              TROJCA swieta - PRZYKLAD LOGICZNEGO BEZSENSU.
              To, ze kosciol wiedzie prym w tworzeniu tzw "nonsensow logicznych" wiemy nie od dzis. Gdyby stworzyc takie swego rodzaju "The best of" koscielnych sofizmow, pierwsze miejsce bezapelacyjnie nalezy przyznac pojeciu "trojcy swietej". Magisterium prawde o trojcy siwetej ukazuje wkategoriach tajemnicy. Rozum nie potrafi jej do konca ogarnac. Moze tylko ja sobie przyblizyc. Glosza specjalisci od psychomanipulacji. Najprecyzyjniej wyjasnia to katechizm kosciola katolickiego
              A wiec poczytajcie. UBAW PO PACHY>
              Trojca jest jednoscia. Nie wyznajemy trzech bogow, ale jednego boga w trzech osobach. "Trojce wspolistotna. Osoby boskie nie dziela miedzy siebie jedynej boskosci, ale kazda z nich jest calym bogiem. Ojciec jest tym samym co syn, Syn tym samym co ojciec, duch swiety tym samym co co ojcie i co syn, to znaczy jedynym bogiem co do natury. Kazda z trzech osob jest rzeczywistoscia, to znaczy substancja, istota, lub natura boska. Osoby boskie rzeczywiscie roznia sie miedzy soba. Bog jest jedyny, ale nie jakby samotny. Ojciec, syn, i duch swiety nie sa tylko imionami oznaczjacymi sposoby istnienia boskiego bytu, poniewaz te osoby rzeczywiescie roznia sie miedzy soba. Ojciec nie jest tym samym, kim jest syn, syn tym samym, kim jest ojciec , ani duch swiety tym samym, kim ojciec czy syn. Roznia sie miedzy soba relacjami pochodzenia. Ojciec jest tym, ktory rodzi, syn tym,ktory jest rodzony, duch swiety ,tym, ktory pochodzi. Jednosc boska jest trynitarna.
              Osoby boskie pozostaja we wzajemnych relacjach. Rzeczywiste rozroznienie osob boskich- poniewaz nie dzieli jednosci bozej- polega jedynie na relacjach , w jakich pozostaje jedna z nich w stosunku do pozostalych. W relacyjnych imionach osob boskich ojciec jest odniesiony do syna, syn ojca, duch swiety do ojca i di syna, gdy mowimy o tych trzech osobach, rozwarzajac relacje , wierzymy jednakw jedna nature, czyli substancje. Rzeczywiscie -"wszystko jest w nich jednym" gdzie nie zachodzi przeciwstawnosc relacji. Z powodu tej jednosci ojcie jest caly w synu caly w duchu swietym. Syn jest caly w ojcu i caly w duchu swietym. Syn jest caly w ojcu i caly w duchu swietym. Duch swiety jest caly w ojcu i caly w synu.
              Wiec jak widzisz i nic z tego nie rozumiesz tayniaku tego dogmatu nie sformulowal pensjonariusz osrodka dla psychicznie chorych , ale wcale zdrowi na umysle koscielni dygnitarze aby zagospodarowac umysly nie pelne, ograniczone. i z tego zyja i tego bronia bo BOG to KASA i WLADZA.
              • tayniakszczecin Re: rok etyki, rok religii 08.09.10, 19:51
                Mój drogi gościu portalu.
                Sądzę, że ja lepiej potrafię określić moje wykształcenie niż ty, ale nie to jest przedmiotem rozmowy.
                Primo, rzeczy Boskich nie należy brać na logikę, gdyż ta odnosi się do rzeczy ziemskich, a Bóg nie jest z ziemi. Boga nie można zrozumieć, ponieważ On nas stworzył i to jego naturą jest rozumienie wszystkiego.
                Jak to tłumaczył św. Patryk: Trójca Święta jest jak koniczyna, ma trzy liście, a jest jedną rośliną.

Nie rozumiem Twojego stwierdzenia, że Bóg przekłada się na "kasę i władzę". Mógłbyś przybliżyć?
                Nigdzie nie widzę kasy. Księża dostają na utrzymanie skromne pieniądze z kurii, ofiary idą na utrzymanie budynku kościoła, Katolicki Uniwersytet Lubelski, lub na potrzebujących.
                Włada. Hm... dla mnie ksiądz nie ma żadnej władzy. Jest tylko przewodnikiem duchowym. Pokazuje drogę do Boga. Pośredniczy między mną a Chrystusem.
            • beatrix13 dobre zioła palisz:) 07.09.10, 21:13
              tayniakszczecin napisał:

> Jeśli wierzysz, to znaczy że myślisz i widzisz, że wszystko nie wzięło z nikąd.

>Trzeba więc złu coś oddać. Oddajesz najcenniejszą rzecz jaką masz, syna, który jest tak doskonały jak ty.Twój syn przyszedł na świat i umarł by w końcu zwrócono na ciebie uwagę. By wszyscy mieli możliwość do ci ebie przyjść. A po 2000 lat ktoś uważający się za mądrego twierdzi, że ciebie nie ma, bo tak wynika z biologii, fizyki, matematyki i innych mądrych rzeczy. A skąd się wzięły te rzeczy? Ty je zrobiłeś, więc jak możesz nie istnieć? Ktoś inny twierdzi, że twój doskonały plan to bujda na resorach i nie można uczyć dzieci religii, bo ona nic nie daje, to jakaś sobie abstrakcja.

> A czego uczy religia? Uczy tolerancji, szacunku dla innych, szacunku dla życia, szacunku dla siebie, pokazuje jak żyć by sobie życia nie zniszczyć.
              > .............................
              a o wyprawach krzyżowych i św. inkiwzycji słyszałeś???

> w co mam wierzyć jak nie w TEGO Boga?
              > Rozumiem, że Ty wierzysz w nic... a nic nie daje szansy, że po śmierci będzie c
              > oś, nie daje sensu mojej dzisiejszej nauce, pracy i poświęceniu, więc dlaczego
              > tak długo muszę czekać na śmierć?
              ........................
              nie musisz czekać, sam możesz szybciej wymiksować się do raju
              • tayniakszczecin Re: dobre zioła palisz:) 08.09.10, 20:08
                Z ziołami mam niewiele wspólnego, a właściwie nic.
                Krucjaty były odpowiedzią na realne zagrożenie ze strony rozwijającej się potęgi Muzułmańskiej. Nie wypowiadam się na temat tego, co krzyżowcy robili, bo to inna bajka, niezwiązana z Kościołem.
                Inkwizycja była. W Polsce na wszystkich podejrzanych u 4 potwierdzono herezję, 3 dobrowolnie wyparło się złych poglądów, jeden został skazany na śmierć. Ostatecznie zmieniono mu wyrok na karę śmierci. Tak było wszędzie. Sądy inkwizycyjne były najbardziej sprawiedliwymi sądami tamtych czasów! Ta inkwizycja, brutalna, bezlitosna, nie była Kościelna. To władcy Hiszpanii odebrali Kościołowi prawa to inkwizycji na terenie swojego państwa. Później zabijano ludzi pod byle małym podejrzeniem o odstąpienie od wiary. Zginęło wielu nie winnych ludzi.
                O to Ci chodziło?
                • xyz-xyz Wyjątkowy kłamca. 09.09.10, 08:22
                  > Krucjaty były odpowiedzią na realne zagrożenie ze strony rozwijającej się potęg
                  > i Muzułmańskiej.

W tamtym czasie "potęga muzułmańska wynikała głównie z wysokiej kultury. Muzułmanie w tamtym okresie nie byli agresywni. To chrześcijaństwo średniowieczne przypominało obecnych muzułmańskich fanatyków.

Nie wypowiadam się na temat tego, co krzyżowcy robili, bo to i
                  > nna bajka, niezwiązana z Kościołem.

To bajka jak najbardziej związana z kościołem. To kościół, nie kto innym, obiecywał zbawienie za zabijanie "kacerzy" czy innych "Saracenów". Jednej z najohydniejszych zbrodni Kościoła Rzymsko-Katolickiego.

> Inkwizycja była. W Polsce na wszystkich podejrzanych u 4 potwierdzono herezję,
                  > 3 dobrowolnie wyparło się złych poglądów, jeden został skazany na śmierć. Ostat
                  > ecznie zmieniono mu wyrok na karę śmierci.

Bohdan Baranowski w książce "Procesy czarownic w Polsce w XVII i XVIII wieku" oszacował liczbę ofiar na około 10 tysięcy. Palono głównie kobiety. To taki kościelny mizoginizm.

Tak było wszędzie.

Wszędzie, to było znacznie gorzej. Obecnie podobni tobie kościelni kłamcy umniejszają liczbę ofiar. Na ogół wspominają o 5 % wyroków śmierci. Tyle tylko, że dotyczyło to głośnych i dobrze udokumentowanych spraw. W tle jednak pozostały setki tysięcy kobiet pomordowanych za czary. Nie da się jednak zataić Husa, czy Giordano Bruno. Zatem kościelni kłamcy nie zaprzeczają, że spalono ludzi. Twierdzą jednak, że był to margines, a sądy inkwizycyjne były do rany przyłóż.

Sądy inkwizycyjne
                  > były najbardziej sprawiedliwymi sądami tamtych czasów! Ta inkwizycja, brutalna
                  > , bezlitosna, nie była Kościelna. To władcy Hiszpanii odebrali Kościołowi prawa
                  > to inkwizycji na terenie swojego państwa. Później zabijano ludzi pod byle mały
                  > m podejrzeniem o odstąpienie od wiary. Zginęło wielu nie winnych ludzi.

To kolejne kłamstwo. Wyroki wydawała Inkwizycja kościelna i tylko kościelna. Obłudnicy z kościoła wysługiwali się tak zwanym "świeckim ramieniem" do wykonywania wyroków. Ale nie wszędzie. Często biskupi własnymi siłami wykonywali wyroki.

W całej historii tej zbrodniczej organizacji na ogół było tak, że bandyci w sukienkach "ograniczali" się do szczucia i podżegania. Choć równie często sami mordowali.
                  Mnie najbardziej jednak dziwi fakt, że w Polsce głównymi wyznawcami katolicyzmu są kobiety. Najbardziej poniewierane i dręczone przez tą instytucję.

> O to Ci chodziło?

Właśnie o to. Dlatego należy zakazać "nauczania" religii. Żeby ludziom nie robić wody z mózgu.

"Zbierajcie jak najwięcej dowodów, bo kiedyś przyjdzie jakiś ch** i powie, że to się nigdy nie wydarzyło" DWIGHT D. EISENHOWER o holokauście.

To do takich, jak ty.
                  • tayniakszczecin Re: Wyjątkowy kłamca. 09.09.10, 18:50
                    Skoro moje źródła są niewiarygodne, to skąd mogę mieć pewność, że Twoje przekazują prawdę?
                    • xyz-xyz Re: Wyjątkowy kłamca. 10.09.10, 08:21
                      Choćby stąd, że ja źródło podałem (w sprawie ofiar inkwizycji w Polsce). Ty zaś nie podałeś żadnych.
                      • tayniakszczecin Re: Wyjątkowy kłamca. 10.09.10, 17:12
                        Podam. Seminarium o inkwizycji w dziejach Polski i świata. Wykłady przeprowadzone w listopadzie 2009.
                        • xyz-xyz Re: Wyjątkowy kłamca. 12.09.10, 20:28
                          Seminarium u O. Rydzyka?
            • xyz-xyz Mateńko! 08.09.10, 08:08
              "Nauczania" (faktycznie indoktrynacji) religii należy zakazać. Tayniakszczecin jest na to dowodem. Zwróćcie uwagę, jak trzeba wałkować mózg by doprowadzić człowieka do takich "przemyśleń". Nie dziwię się więc, że umysły mnij odporne od tajniakowego (wszak to człek korzystający z komputera i Internetu), reagują agresją na jakąkolwiek krytykę ukształtowanego przez Czornych światopoglądu. Zwróćcie też uwagę, że ten światopogląd to istna schizofrenia. "Jeśli wierzysz, to znaczy że myślisz i widzisz, że wszystko nie wzięło się znikąd". Najlepszy przykład schizofrenii. Myślenie wyklucza wiarę, zaś wiara wyklucza myślenie. Do tego, co i skąd się wzięło, ludzie dochodzą albo rozumem albo wiarą. Czorni wkładają jednak do głów mniej odpornych, że wiara oznacza myślenie. A to jest zbrodnia na ludzkim umyśle. Ten sam sposób niszczenia ludzkich umysłów stosowali naziści i bolszewicy. Niestety mieli znacznie gorszy PR i słabsze struktury. Oni też wmawiali ludziom, że posłuszeństwo i wiara w Wodza, to najwyższa forma myślenia. Lat będzie potrzeba, by skutki działań Czarnej Struktury wyeliminować. Dobrze, że się Napieralski odważył zacząć ten proces. A agresja z jaką biskupi atakują Napieralskiego świadczy o tym, że może wreszcie się uda. Powodzenia. Mam nadzieję, że PO zauważy, że to słuszna droga i przynajmniej umyje ręce...
              • Gość: mm5 Re: Mateńko! IP: *.chello.pl 08.09.10, 09:07
                Słusznie prawisz, xyz-xyz.
              • tayniakszczecin Re: Mateńko! 08.09.10, 20:29
                Tak dla Twojej wiadomości Lewica Napieralskiego wzięła się z komunizmu, który tak bardzo pierze mózgi.

Jak mnie w szkole uczono schizofrenia to rozdwojenie jaźni. A w mich wypowiedziach jej nie widzę. Rozum sam dochodzi do wniosku, że jest coś poza tym światem. Skąd się wziął wielki wybuch? - coś musiało go wywołać. Dlaczego żyjemy? - musi być coś więcej niż narodzenie, krótkie życie (porównując do czasu istnienia chociażby Ziemi) i śmierć. Bezimienna śmierć. Tak po nic? Byłem biedy, nikt mnie nie znał, każdy olewał i umarłem. Nie ma sensu. A gdyby po życiu było coś jeszcze? Wieczne szczęście, wynagrodzenie za wszystkie nie wygody, zimno, głód, osamotnienie... W to chce się wierzyć. Że będzie lepiej, że będzie nieskończona Miłość, radość i inni, którym na tobie zależy...

Tak wygląda Niebo. Nie czepiam się czy wierzysz czy nie. Ja wierzę i wiem, że mam okazję się tam dostać. Na wieczność.

A gdyby nie było w szkole religii, byłbym bardzo ubogi duchowo i na pewno świat nie byłby dla mnie taki piękny.
                • beatrix13 Re: Mateńko! 08.09.10, 23:38
                  tayniakszczecin napisał:

> Lewica Napieralskiego wzięła się z komunizmu, który tak bardzo pierze mózgi.
                  .........................
                  z komunizmem i stalinowskimi metodami najwięcej ma wspólnego na polskiej scenie politycznej PiS i jej prezes

> Jak mnie w szkole uczono schizofrenia to rozdwojenie jaźni. A w mich wypowiedziach jej nie widzę.

................................
                  pijany nie widzi,że jest pijany

>Dlaczego żyjemy? - musi być coś więcej niż narodzenie, krótkie życie (porównując do czasu istnienia chociażby Ziemi) i śmierć. Bezimienna śmierć. Tak po nic? Byłem biedy, nikt mnie
                  > nie znał, każdy olewał i umarłem. Nie ma sensu.
                  ..............................

omg więszych bzdur dawno nie czytałam

> A gdyby nie było w szkole religii, byłbym bardzo ubogi duchowo i na pewno świat nie byłby dla mnie taki piękny.
                  ...................
                  szkoda,że bilogii, fizyki, chemii i logiki nie uczono Cię,może wiece byś rozumiał z otaczającego świata
      • Gość: as religia w szkole to dechrystianizacja młodzieży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 07:48
        ale za to kasa dla księży. Z punktu widzenia kościoła to mają plusa Kasa i minusa sprowadzenie religii do podrzędnej roli.Mysle że mozna osiągnać kompromis czyli utrzymanie religii tylko w szkole podstawowej a od gimnazjum swiadomy człowiek niech wybiera albo do salki albo nie.
        • didimos68 Re: religia w szkole to dechrystianizacja młodzie 07.09.10, 12:21
          Myślę że raczej pan Napieralski nie jest zatroskany o Kościół i tak go boli ,,dechrystianizacja " młodzieży.
    • gooha Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 07.09.10, 07:37
      Widać że wybory tuż tuż...wstyd panie Napieralski - znowu z braku własnych pomysłów wybiera pan stary sposób wyborczy - walkę z religią w szkołach?

• zilbeer Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 08:03
        Ciekawa argumentacja. Na szczęście jeszcze nie wytrzeźwiałem do końca, to coś mogę pojąć. Napieralski od lat wałkuje ten temat. A sama walka z religią w szkołach trwa od 20 prawie lat. Cóż, czas by tę walkę w końcu wygrać. Kler w szkołach dba głównie by hodować bezmózgich donatorów. Polska jest już chyba jedynym skansenem w Europie, który sponsoruje Watykan.
        • swarozyc Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 08:44
          zilbeer napisał:
          A sama walka z religią w szkoł ach trwa od 20 prawie lat. Cóż, czas by tę walkę w końcu wygrać.
          ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
          Walka z katolicyzmem i klerem kat jeszcze sie nie zaczela, wiec nie wiem skad ta opinia, komuchu.
          • zilbeer Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 09:06
            Komuchu?? Ja zwykły pijus z bramy. Tobie szczerze współczuję. Piwo po 1,5 % można jedynie w tej Szwecji kupić. Tak mi koleś z bramy mówił, co w Szwecji pracował. Pewnie dlatego wszędzie komuchów widzisz. To frustracja. Wracaj do Polski!
    • sevilek17 Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 07.09.10, 07:49
      Panie N. może niech Pan sobie i swoim kolegą partyjnym utnie,a nie szuka na chama sposobu pozbycia się religii ze szkół.Wie Pan z chęcią bym się zmierzył z Panem w debacie,a wtedy bym Pan napewno zmienił sowje decyzje.Jeśli ma Pan coś do religii proszę nie ukrywać sie za ,,scianą,, jaką jest szkoła bo równie dobrze jest kilka innych przedmiotów które są mało przydatne np : Informatyka w podstawówce z tego co pamiętam miałem tam więcej luzu niż nauki w gimnazjum to samo raz na 2 miesiące się coś robił.Więc może niech Pan porozmawia z dziećmi na temat seksu a nie dupe truje i szuka rozgłosu na chama bo dla mnie to żenada.Żałuję że nie mogę jeszcze iść na polityka bo wtedy napewno miałbym rozgłos większy niż Palikot który z siebie pajaca robi.Jeśli Pan chce do niego dołączyć to stwórzcie Partie Totalnych Pajaców Rządowych TPR w której szukali byście pytań dlaczego nitka istnieje i dlaczego posługujemy sie komputerem. Dziękuje i Dowidzenia. Mam nadzieje że się spotkamy kiedyś w rządzie ; ]
      • zilbeer Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 08:06
        Informatyka w podst
        > awówce z tego co pamiętam miałem tam więcej luzu niż nauki w gimnazjum to samo
        > raz na 2 miesiące się coś robił.

No ja też tak miałem z matematyką w podstawówce. No i na podstawówce skończyłem edukację. A koleżanka z klasy, co się z niej śmiałem, jak ona się tej matmy uczyła, teraz jest pani profesor. Miła babka, pamięta mnie. Czasem podrzuci dychę na browar.
        • Gość: IP to IP Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 08:22
          "...Za moich rządów Szczecin nie będzie otwierać nowych dróg kropidłem ani rozpoczynać wszystkich uroczystości od mszy św....."

Przekonali mnie. Wijas ma mój głos i członków mojej rodziny. Oby tylko szkoły potrafiły zorganizować te zajęcia.
          • Gość: as Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 08:32
            Muszę cię zmartwić młodzież olewa etykę i wychowanie seksualne nagabują rodziców by im podpisali oświadczenia że nie muszą chodzić na nie.Tak więc przedmioty te umierają naturalnie.
            • Gość: IP to IP Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 09:29
              Asie; ten brak kropidła przy otwieraniu nowego kiosku z biletami tramwajowego, albo chodnika TEŻ JEST GODNY UWAGI.
              Piszesz, że uczniowie nie chcą chodzić na etykę, czy wychowanie seksualne...kilka lat temu były alarmy, że nie chcą chodzić na lekcje w-fu, bo np.tipsy, czy świeży lok.
              Wystarczy popatrzeć co potrafią robić młodzi,w tym i młodzi sportowcy.
              Pamiętasz było doniesienie prasowe, że młody policjant/na służbie - więc ubiór/ dogonił reprezentanta Polski/klasa mistrza Polski/ w lekkiej atletyce, bo ten na zgrupowaniu dopuścił się jakiegoś "występku".
              Smutniutkie, bo albo zajadają jakieś śmieci tuczące, nie potrafia podskoczyć, czy przebiec, albo uciekają z zajęć, które w założeniu mają pomagać w dorosłym życiu.
              Sklepy z dopalaczami na każdym rogu!
              • Gość: as Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 10:34
                mówię że szkoda pieniędzy na takie przedmioty.etyke czy wych seksualne wynosi się z zycia a nie urzednika publicznego jakim jest nauczyciel.W szkole jest psycholog , godz wychowawcza i to powinno wystarczyć.
                A dziwisz że nie chcą chodzić na wf .Za moich czasów gośc od wf nie wnikał co kto robił przy okazji pozdrowienia dla niego, dzielliliśmy się na 3 grupy. od piłki nożnej, siatka lub koszykówka i ćwiczenia przy drabince we własnym zakresie.Był to przedmiot który każdemu zapewniał ruch rywalizację i współpracę i na tę lekcję się czekało. A dzisiaj nuda jakich mało . Pani w LO2 ma do zaproponowania tylko bieganie w nic nie grają nic dziwnego że ławka niecwiczących się wydłuża.Może gdyby badać dynamikę frekwencji na wf i wg niej płacić to może nauczycielowi chciało się zdobywać uczestników
        • Gość: as napieralski i tak nie dorównaż zapatero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 08:29
          a zapaterro się własnie zwija ,gospodarka na dnie ,bezrobocie młodych hiszpanów sięga zenitu,katalonia chce sie odłaczyć a ten ale zapatero ma lekarstwo adobcja dzieci przez pary homo. Napieralski może coś z gospodarki byś zaproponowal , czy na tej waszej politologii nie wykładają ekonomii.Może byś zaproponował zrównanie systemu podatkowego artystów dziennikarzy, wykładowców z pozostałymi dlaczego oni płacą podatek od połowy przychodów a nie jak wszyscy od całości?
      • Gość: :) Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 07.09.10, 10:10
        taki mądry to pisz po ludzku, kolegOM się pisze, kolegą to można jednym rzucić o ścianę. NA PEWNO osobno się pisze. Najgorsze głąby zawsze najwięcej do powiedzenia mają. Jeżeli u Ciebie drogi Sevilku, lekcje informatyki tak wyglądały, to szczerze współczuję edukacji w jakże wspaniałej szkole i właśnie może to wytłumaczy błędy, które można znaleźć w Twojej pisowni... To jest dopiero pajacowanie
      • Gość: gość Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.chello.pl 07.09.10, 10:11
        Państwo powinno być świeckie, tak jest zapisane w konstytucji i zadnej religii w szkole publicznej!
    • xes_szcz Pijawki budżetowe 07.09.10, 08:41
      - Koszt netbooków dla wszystkich uczniów to 230-270 mln zł, czyli połowa wynagrodzeń katechetów.

Konkordat dał im władzę i siłę. Kiedyś religia była w salkach przy kościele, teraz oceny z niej chcą wystawiać na świadectwo. Rozpanoszyło się dziadostwo.

Drogi dziurawe, służba zdrowia kuleje, ludzie chodzą głodni, podatki podnoszą, a kościółek nas doi i doi. Oprócz dotacji z budżetu, nieopodatkowane datki od wiernych. Widzieliście księdza w CLS AMG? Bo ja tak. Ciekawe ile jego owieczek ma takie dobro materialne, wytwór szatana?
      • Gość: ania Re: Pijawki budżetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 10:18
        Że Napieralski ma rację to prawda ale ja już nie wierzę SLD.Ich poprzednicy tak zdemoralizowali kler że nawet zasada równości wobec prawa ich nie obowiązuje. nie myślę nawet o aferach seksualnych a o podatkach. Gęby pełne frazesów o patriotyzmie a osłabiają Polskę ekonomicznie.
        Czas najwyższy żeby za utrzymanie kościoła płacili wierni, ciekawam ilu ich wtedy doliczy się kościół. Chyba nie mogą nawet liczyć na radiomaryjnych bo ojciec T Nie pozwoli sobie cokolwiek uszczknąć.
        • xes_szcz Re: Pijawki budżetowe 09.09.10, 10:45
          To prawda. Nasi najbliżsi sąsiedzi z zachodu mają takie rozwiązanie od lat. Tam kościół jest pokorny i służy wierze jak w Biblii pisane, a dotacje wyłącznie na podstawie deklaracji wiernych. Nie danych przekazanych przez kościół, a deklaracji wiernych i to jest istotne. U nas rozpasanie, wypowiedzi w mediach, opiniotwórstwo, agitacje, ... bo sytuacje mają zaklepaną - 3% z budżetu państwa się należy.
    • swarozyc Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 07.09.10, 08:57
      Napieralski, bucu maly, za powielanie cudzych pomyslow powinni ci dupe ksieza obic!
      100 lat temu Boy-Zelenski drazyl ten temat.. i co?
      Xionc i ciemnota wygrala...

Towarzysz Nagant bylby tu bardziej skuteczny..
      • Gość: normalny Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 09:06
        NIE dla religii w szkołach i przedszkolach !!!
      • zilbeer Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 09:11
        > Napieralski, bucu maly, za powielanie cudzych pomyslow powinni ci dupe ksieza o
        > bic!
        > 100 lat temu Boy-Zelenski drazyl ten temat.. i co?
        > Xionc i ciemnota wygrala...

Chyba wytrzeźwiałem, bo nie rozumiem tego za grosz. Niby Swarożyc wielki jest przeciwnik Xiendza, ale gdy ktoś Xiendza od koryta chce odgonić, to go Swarożyc od buców wyzywa. Mnie to tylko jedno do głowy przychodzi. Otóż Swarożyc, to chyba stronnik Xiendza. Taki ukryty. Niby przeciwnik, ale obrońca. PIWA!!!!!!!!!!!!! Babcia do lekarza poszła i nie ma na piwko:(
    • kondziooo91 Jakim cudem koszt utrz.sal to 999,5 mln zł???!!!! 07.09.10, 10:07
      Tyle zakłamania w tym artykule, że to się w głowie nie mieści! Napisane jest, że pensje katechetów to blisko 0,5 mln. Do tego niemożliwie wysokie koszty utrzymania sal dają 1 mld zł rocznie na katechizację, a więc (1mld-0,5mln=999,5mln)
      KOSZT UTRZYMANIA SAL WYNOSI 999 500 000 ZŁ.
      Takie luksusy to chyba tylko w Polsce. Nic innego jak tylko się uczyć! Religii oczywiście!

Ktoś powie błąd w działaniu?? Może i owszem, ale gdy się pomyli jedna osoba, a nie wtedy, gdy jest to powielane wielokrotnie w różnych artykułach:
      www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100906/SZCZECIN/831646818
      www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Napieralski-o-likwidacji-lekcji-religii-w-szkolach
      Nie wiem czy pan Napieralski chodził w ogóle do szkoły, ale dzisiaj ciężko spotkać odrębną salę katechetyczną. Zazwyczaj odbywają się w nich inne lekcje takie jak np. Geografia, Fizyka, Chemia itd. Więc takie wyliczenie to nonsens!

Dla porównania same pensje posłów w sejmie wynoszą rocznie 82 mln zł nie mówiąc już o wydatkach związanych z polityką państwa (samoloty, hotele, biura poselskie). Zmniejszenie tych stanowisk o połowę dałoby oszczędność rzędu 41 mln zł rocznie. Ale łatwiej oczywiście kłócić się o 0,5 mln zł na i tak z resztą niskie pensje nauczycieli. Swój swojemu do koryta nie zajrzy,co?

[sonda=Czy jesteś za zmniejszeniem liczby posłów w sejmie co najmniej o połowę?]
      [*]TAK
      [*]NIE
      [*]Nie mam zdania na ten temat
      [/sonda]
    • kochamjaktusk Wychowanie seksualne zamiast etyki? 07.09.10, 10:09
      W wychowaniu religijnym chodzi glownie o przekazanie i ugruntowanie zasad etycznych, w tym przypadku opartych na wartosciach chrzescijanskich. Zastepowanie etyki wychowaniem seksualnym w pojeciu komunistycznym bylo praktykowane przez kilkadziesiat lat komunistycznej Polski a jeszcze dluzej w zwiazku sowieckim. Wiemy jakie to byly zasady - w skrocie przedstawione w pierwszym wpisie tego watku.
      W krajach europejskich, np. we Wloszech, czyli kraju o podobnym do Polski zorientowaniu religijnym, uczniowie moga wybrac pomiedzy kilkoma religiami (sa chyba 4) oraz etyka, nie zwiazana z zadna z religii. Nie ma mozliwosci rezygnacji z nauki jednej z religii albo etyki.
      I to jest pragmatyczne rozwiazanie, odpowiadajace duchowi czasu.
      • Gość: gość Re: Wychowanie seksualne zamiast etyki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 10:36
        kochamjaktusk napisał:

> I to jest pragmatyczne rozwiazanie, odpowiadajace duchowi czasu.

Na duchach się nie znam, ale dotychczasowe uczenie religii w szkolach raczej źle wypada.. dzieci sa skutecznie od religii odstraszane a katecheci nie należą do ulubionego grona nauczycieli...

A duch czsów..? No cóż mamy islamskich terrorystów, ojca T. i inne fajne sprawy.. więc może tego nam potrzeba? To oczywiscie żart, ale religia w szkole będzie budziła wiele emocji, podobnie jak władza KK nad państwem, co trudno nie zauważyć.. to też przeicież "duch czasu"...
    • Gość: wz Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 10:43
      panie Napieralski komuna się skończyła proszę jechać na sybir i tam nauczać
      • wladekr Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 10:56
        > panie Napieralski komuna się skończyła proszę jechać na sybir i tam nauczać

Właśnie wz. Skończyła się. Wszystko się kończy. Panowanie Watykanu tez się kończy.
        • Gość: gość Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 11:08
          Ale cały arykuł opisuje tylko lekcję religii.. na marginesie jest wspomniane: "religię lepiej zamienić na inne przedmioty potrzebne na co dzień np. informatykę, podstawy filozofii czy wychowania seksualnego" To chyba nadużycie pisać, że religię chce się zastąpic wychowaniem seksualnym... bo sugeruje tylko jakaś debilną plaryzację, albo seks albo religia..

przeciez to dwie odrębne sprawy... chyba tytuł GW usiłuje za bardzo coś sugerować... lewica, ta obecna, nie ta Oleksego czy Millera coraz głośniej mówi o religii w szkole i spowodowaniu by była nauczana w kościołach nie w szkolach.. to jest główny punkt tego artykułu wbrew tytułowi - mocno sugestywnemu...
    • didimos68 Program wyborczy SLD 07.09.10, 11:01
      Dla SLD cudownym środkiem naprawy naszego państwa to zabranie wszystkiego Kościołowi. To program na długie długie lata. Dziś religia, jutro aborcja, pojutrze ,,małżeństwa" homo, a potem majątek kościelny, kościoły na hale sportowe, zamknąć księży itd
      • Gość: swojak Re: Program wyborczy SLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 12:42
        didimos68 napisał:

> Dla SLD cudownym środkiem naprawy naszego państwa to zabranie wszystkiego Kości
        > ołowi. To program na długie długie lata. Dziś religia, jutro aborcja, pojutrze
        > ,,małżeństwa" homo, a potem majątek kościelny, kościoły na hale sportowe

3 x TAK
      • Gość: mm5 Re: Program wyborczy SLD IP: *.chello.pl 07.09.10, 13:40
        Didimos, wystaczy oebrać wam przywileje a nie "wszystko" i przestać dawać haracze, mentalnie, politycznie i finansowo a ludzie odżyją. I wprowadzić podatek kościelny.
      • beatrix13 Re: Program wyborczy SLD 07.09.10, 16:21
        didimos68 napisał:

> Dla SLD cudownym środkiem naprawy naszego państwa to zabranie wszystkiego Kości
        > ołowi. To program na długie długie lata. Dziś religia, jutro aborcja, pojutrze
        > ,,małżeństwa" homo, a potem majątek kościelny, kościoły na hale sportowe, zamkn
        > ąć księży itd

dodaj jeszcze opodatkowanie księżya, a nawrócę się na SLD
    • swarozyc komuchy pie...ly Polske przez 50 lat 07.09.10, 12:30
      ale teraz beda to robic delikatniej...
      z grom wstepnom...
      ... i stymulowac katolakom gruczol koscielny..

Tak trzymac!
    • Gość: ja Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.petrus.pl 07.09.10, 12:45
      Oczywiście według ciebie o wychowaniu seksualnym najwięcej wiedzą ci w czarnych kieckach.
    • adambielski Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 12:52
      Chcesz patrzeć na "osobnika"? Patrz w lustro! I nie bełkocz, a pisz z sensem, jesli już musisz.
    • Gość: ghj Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 13:13
      jest duzo waznych tematow..czy ten jest najwazneijszy?
      • Gość: as Po przejęciu mediów przez PO iSLD to będą najwazni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 13:51
        tematy.
    • maciej_3 Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 07.09.10, 14:14
      To jest chore. Koszt lekcji religii taki wysoki a dla seksuologów to kasa się znajdzie? Niech Pan Napieralski ze swoją chorą POpapraną ekipą zajmie się czymś naprawdę konkretnym. Ale się nie zajmie. Nie jestem przeciwnikiem lekcji wychowania seksualnego, ale nie kosztem lekcji religii. Każdy ma prawo wyboru jest religia i etyka a więc problemu nie ma. A my Polacy nie powinniśmy tak łatwo się zgadzać by wchodziła nam na łeb masoneria. A z drugiej strony, czego się spodziewać od ludzi tego pokroju i pseudo gazety Wyborczej.
      • Gość: gość Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.chello.pl 07.09.10, 14:32
        maciej_3 napisał:

> Nie jestem przeciwnikiem lekcji wychow
        > ania seksualnego, ale nie kosztem lekcji religii. Każdy ma prawo wyboru jest re
        > ligia i etyka a więc problemu nie ma.

A przecież można mieć i to i to.. lekcje religii w kościele, chyba otoczenie i oprawa jak najbardziej właściwe, a w szkole lekcje wychowania seksualnego.. inaczej lekcje religii i ws mogą odbywać się nie daj boże w tej samej sali.. dla religii to nie byłoby dobre.

Chyba żeby lekcje ws przenieść też w teren, ale nie wiem które byłoby odpowiednie do tematu i nastroju :)))

Najlepiej oddzielić po prostu religię od seksu - czas najwyższy, bo religijnej kontemplacji to chyba nie sprzyja... seks ma się lepiej, nie wybrzydza i religia mu nie przeszkadza... więc chrońmy religię przed seksem!
    • Gość: Lewactwo Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 15:05
      No to teraz już wiadomo - Grześ postawił na naćpane młodociane lewactwo z Krakowskiego Przedmieścia jajcujące sobie z "krzyżaków" ( jedni godni drugich - ten sam mierny poziom jedno różne jego krańce ). Przejedzie się na tym bo więcej straci niż zyska wyborców dla SLD.
    • maka.123 Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 07.09.10, 15:44
      Według mnie religia zdecydowanie powinna pozostać w szkole. Przecież jeśli komuś się nie podoba-chodzić nie musi, ale są takie osoby, które nie wstydzą się swojej wiary i nią żyją!!!

Skoro jest tak już kilkadziesiąt lat, to nie rozumiem dlaczego nagle zaczęło to komuś przeszkadzać. Weźcie się lepiej za porządkowanie siebie i całej tej polityki, która świadczy o nas Polakach- i jak narazie, to wcale dobrze o nas nie świadczy-wręcz przeciwnie! I zamiast wydawać olbrzymie pieniądze na kampanie i zbędne szukanie problemów moglibyście pomagać ludziom, którzy naprawdę potrzebują pomocy!!
      • Gość: ateista Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.szczecin.mm.pl 07.09.10, 18:13
        maka.123 napisała:

> Według mnie religia zdecydowanie powinna pozostać w szkole. Przecież jeśli komu
        > ś się nie podoba-chodzić nie musi, ale są takie osoby, które nie wstydzą się sw
        > ojej wiary i nią żyją!!!

i niech odważnie chodzą na religię do swojego kościoła
    • beatrix13 filozofia zamiast religii 07.09.10, 15:44
      czystą stratą czasu jest klepanie tego samego na 2 godzinach religii w szkole przez 6 lat sp, 6 lat gim i 3 lata lo
      nic mądrego z tego uczniowie nie wynoszą, na lekcjach nudzą się , odrabiają inne,a mogliby w tym czasie nuaczyć się czegoś pozytecznego np. zapoznac się z filozofią , religionzawstwem,psychologią albo mieć dodatową fizykę, matmatykę, chemię
    • beatrix13 Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 15:51
      turkusonly napisała:

>A wychowanie seksualne w wydaniu lewicowym - to absolutnie doprowadziło by do wzrostu dokonywanych aborcji, do obniżenia wieku rozpoczęcia współżycia seksualnego itd. Bo na pewno na takich lekcjach młodzi nie usłyszą o odpowiedzialnych i dojrzałych postawach, a jedynie o tym jak się "zabezpieczyć" .

czy ty potrafisz logicznie myśleć?
      skoro będą umieli zabezpieczyć się to nie dojdzie do wzrostu aborcji

>Wiedza o życiu seksualnym człowieka jest ściśle związana z moralnością i systemem wartości

a na biologii bywałeś?
      życie seksualne związane jest z procesem fizjologicznym,ale wy księża macie o tym marne pojęcie, stąd ta ilośc dzieci księży

>i nie należy tej edukacji powierzać byle komu
      dlatego księża tego uczyć nie będą
      • Gość: turkusonly Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.szczecin.mm.pl 07.09.10, 22:24
        Beatrix, widać,że według twojej edukacji seksualnej leży założenie ,że z reguły nastolatki współżyją seksualnie. Uważam,że jest to zupełny brak wiedzy,kim jest człowiek. A wiesz coś na temat postrzegania seksu jako jedynie przywileju małżeńskiego ?, piękna zachowania dziewictwa do ślubu ? Oczywiście nie wiąże się to z antykoncepcją a z kontrolowaniem seksualnosci. Obawiam się ,że znowu określisz to jako brak logiki... Czy myślisz,ze wiedza o antykoncepcji sprawi,że nastolatek będzie bardziej odpowiedzialny ? W większości krajów okazuje się,że seksedukacja wśród nastolatków wiąże się z coraz większymi problemami,czyli skutek jest odwrotny.
        • beatrix13 Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 22:37
          Gość portalu: turkusonly napisał(a):

> Beatrix, widać,że według twojej edukacji seksualnej leży założenie ,że z reguły
          > nastolatki współżyją seksualnie. Uważam,że jest to zupełny brak wiedzy,kim jes
          > t człowiek. A wiesz coś na temat postrzegania seksu jako jedynie przywileju mał
          > żeńskiego ?, piękna zachowania dziewictwa do ślubu ? Oczywiście nie wiąże się
          > to z antykoncepcją a z kontrolowaniem seksualnosci. Obawiam się ,że znowu okre
          > ślisz to jako brak logiki... Czy myślisz,ze wiedza o antykoncepcji sprawi,że n
          > astolatek będzie bardziej odpowiedzialny ? W większości krajów okazuje się,że s
          > eksedukacja wśród nastolatków wiąże się z coraz większymi problemami,czyli skut
          > ek jest odwrotny.

...................................................................
          hmm piękne kawałki wmawiają ludziom księża o wstrzemięźliwości, sami w ty czasie kopulując z ministrantami lub między sobą w seminariach, bo natury człowieka nikt nie oszuka
          nie zgadzam się z twierdzeniem,że edukacja seksualna powoduje odwrotne skutki, bo w Holandii jest najmniej aborcji wykonywanych,a i edukacja sesualna i dostępność do antyoncepocji pełna, natomiast tam, gdzie jej nie ma wcale np.w krajach islamskich z domujacą rolą religii w państwie dochodzi do gwałtów na dzieciach, bo wydawane są za mąż za staruchów 8-letnie dziewczynki, dziewczynkom wycina się łechtaczki, by nie czuły pożądania jak dorosną, bo to grzech, oto do czego prowadzi religia i brak edukacji sex.
          • Gość: turkusonly Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel IP: *.szczecin.mm.pl 07.09.10, 23:05
            Beatrix, nie obrażaj innych.
            Nie oceniaj księży na podstawie pojedynczych przypadków
            .........
            A tak na koniec - nie jestem księdzem.
            • beatrix13 Re: Napieralski: wychowanie seksualne zamiast rel 07.09.10, 23:20
              Gość portalu: turkusonly napisał(a):

> Beatrix, nie obrażaj innych.
              > Nie oceniaj księży na podstawie pojedynczych przypadków
              > .........
              > A tak na koniec - nie jestem księdzem.

....................................
              jaby one były pojedyncze i rozliczone zgodnie z prawem to standardy byłyby cywilizowane,ale nie sa poedynczymi i zwykle zamiatane są pod dywan
              a gadasz jak ksiądz, minąłeś się z powołaniem
    • cwiartka0017 Napieralski: wychowanie seksualne zamiast religii 07.09.10, 16:19
      nie jestem zwolenniczka religii w szkolach, poniewaz czesto jest to zwykle ogladanie filmow niezwiazanych z lekcja lub odrabianie lekcji (podobnie niestety jak informatyka i wychowanie seksualne w 4 szkolach do ktorych uczeszczalam a sa to wazne przedmioty dla pana Napieralskiego). Na religie mlodziez jest czesto przymuszana chodzic ale przez rodzicow a nie przez srodowisko klasy bo nie spotkalam sie z nikim kto mialby jakiekolwiek problemy z tym ze na religie nie chodzi. Mysle ze trzeba dopracowac bardziej program lekcji religii, dac ja na koniec lekcji badz do salek przy kosciele gdzie bardziej mlodziez odczulaby ze na lekcji religii jest
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka