mitolotto
21.10.10, 20:53
Czy ktoś wie, czy są jakieś konkretne regulacje (ja nie znalazłam) uściślające, od jakiego wieku pies powinien mieć kaganiec jadąc w autobusie?
Bo dzisiaj spotkała mnie ciekawa sytuacja i zastanowiło mnie to: Otóż jechałam autobusem z moim 4 miesięcznym psem. Bilet skasowałam za siebie i za niego, akurat trafiłam na kontrolę. I niby wszystko ok, ale zagrożono mi mandatem za psa bez kagańca.
Wyjaśnienia, że to 4 miesięczny szczeniak nic nie dały - usłyszałam, że "to nie ma znaczenia".
Pies jeszcze do niedawna mieścił mi się na kolanach :) i generalnie jak wszystkie szczeniaki jest po prostu małym, zalizującym ludzi na śmierć, entuzjastycznym głupkiem :)
Na szyi ma dowód szczepienia, jest na smyczy, zachowuje się spokojnie.
Dopiero się uczy jeździć autobusem, więc nie chce powodować dodatkowych stresów w postaci kagańca, który sam w sobie wymaga osobnej nauki i przyzwyczajania. Jeśli założę mu kaganiec za wcześnie, może mieć złe skojarzenia i już jako dorosły pies zachowywać się w komunikacji agresywnie, z powodu strachu.
Chcę tego uniknąć, oswajam psa i uczę spokoju w komunikacji, póki jest mały i niegroźny.
W PKP małe psy i szczeniaki z tego co wiem kagańców mieć nie muszą, a jedynie dowód szczepienia. W PR te które mieszczą się na kolanach w ogóle jeżdżą za darmo.
Więc zastanawia mnie, jak to jest - czy naprawdę każdy pies, bez względu na to, czy to roczny mastiiiff, czy na przykład dwumiesięczna kulka na kolanach, musi mieć kaganiec? Czy jest to jakoś uściślone?
Co sądzicie na ten temat?