swarozyc 26.10.10, 13:24 Ja stawiam na Tolka Banana i do przerwy 1:0. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z tego... 26.10.10, 13:30 cztery lata temu też ostrzegałem przed pajdokracją, ale szczyle w obsikanych majtkach obśmiały mnie.. Tak trzymać, jako Swarożyc rzecze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 26.10.10, 13:49 nauka jest też od źle zrobionych rzeczy, nie należy być takim zarozumiałym jak ty, bo każdy tak potrafi, a nie mówiłem, zamiast się samemu przyznać do błędu. Słaby z ciebie jest Machiavelli Odpowiedz Link Zgłoś
wszystkiemiasta.pl Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 01.11.10, 09:35 Krzystek prowadzi! Zagłosuj na Krzystka lub innego kandydata już dziś w internetowych Wyborach Prezydenta Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 27.10.10, 17:59 Było trzeba to robić głośniej Swarożycu. Nie każdy znał tak dobrze ówczesnego kandydata jak Ty. A co sądzisz w takim razie o obecnym faworycie, niejakim Litwińskim. Pytam całkiem poważnie. Może napiszesz o tym do Gazety, a przynajmniej dla nas na forum. Nie każdy może Cię czytać co dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 27.10.10, 18:35 Gość portalu: lola napisał(a): Było trzeba to robić głośniej Swarożycu. Nie każdy znał tak dobrze ówczesnego k > andydata jak Ty. A co sądzisz w takim razie o obecnym faworycie, niejakim Litwi > ńskim. Pytam całkiem poważnie. Może napiszesz o tym do Gazety, a przynajmniej d > la nas na forum. Nie każdy może Cię czytać co dnia. '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Wybacz Lolu, ale nie jestem wlasciwa osoba aby opisywac kandydatow na prezia w ciecinie. Jestem emigrantem od tak dawna jak dlugo ziemia nosi takich fyfkow czy litfinskich.. Kszyska nie widzialem na oczy, tylko slyszalem go 5 minut w kronice pomorza zach.. tragedia, jakim jezykiem posluguje sie ten prawnik z wyksztalcenia... a reszty dowiedzialem sie o nim z GW. Podobnie z Litfinskim A ze wy lykaliscie jego/ich argumenty jak glupie dafnie, a mnie to mierzwilo, to klade to na karb wyzszych standardow cywilizacyjnych ktore wokol mnie panuja i pozwalaja latwiej odroznic ziarna od plew. Musze jednak przypomniec ze bedac na forum od 2002 roku, dawalem wyraz swojej dezaprobaty dla ciecinskiej rzeczywistosci, mimo ze bardzo wiele osob bylo z niej zadowolonych.. Chcac jednak poznac moje opinie o np. Litwinskim, wejdz do archiwum FS, a na pewno cos znajdziesz PS Szczerze sie usmialem kiedy przeczytalem o twojej propozycji pisania do GW... :-) Przeciez ja PISZE na forum tej gazety.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 27.10.10, 18:45 A jednak FORUM to nie to samo, co sama Gazeta. Warto więc podjąć próbę. Może by Cię więcej usłyszało. Kilka Twoich wypowiedzi na tym forum bardzo mi się podoba, tylko że z wszystkich przebiaja potworny pesymizm, mi nigdy w takim stopniu nieznany, choć i ja mieszkam w Szczecinie tylko etapowo, po kilka miesięcy w roku. Inaczej bym chyba nie wytrzymała. Więc pół etatu w Szczecinie i pół etatu we Frankfurcie. I ja gdy usłyszałam Krzystka pierwszy raz, wiedziałam, że z niego nic nie będzie. Kłopoty z polszczyzną potwierdzam, jeszcze bardziej jego kłopoty z wyartykułowaniem, o co mu właściwie chodzi. Jego gadulstwo nie zna granic. Starczy porównać dwa ostatnie wystapienia w GW: Krzystka (długie i nic nie mówiące na temat tego, co powinno się w Szczecinie zrobić - tylko zabrakło pytania, czemu nic nie robił) i Sochańskiego (krótkiego na temat śródmieścia - w porozumieniu z mieszkańcami i jako projekt biznesowy). Litwińskiego nigdy nie słyszałam, szczerze mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc do Loli 27.10.10, 19:11 "Ani Zachód, ani Wschód, ani żadne siły nadprzyrodzone nie wyprowadzą narodu polskiego z biedy i poniżenia, nędzy moralnej i cywilizacyjnej, w jakiej uparcie tkwimy od trzech stuleci. Musimy to zrobić MY SAMI." Jan Stachniuk to samo dotyczy szczecinian: jezeli chca zyc w dobrobycie, ladzie spolecznym i szacunku samych do siebie - musza posluchac wezwania Jana Stachniuka i zaczac MYSLEC i PRACOWAC na tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: do Loli IP: *.chello.pl 27.10.10, 20:21 Tyle to każdy wie. Problem tylko, jak. Dlaczego w jednych miejscach się udaje, a w innych, jak w Szczecinie, nie. W Niemczech też są takie miejsce przeklęte przez boga i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola do swarożyca Re: do Loli IP: *.chello.pl 28.10.10, 21:08 swarozyc napisał: > ale u nas jest za duzo boga, na Boga!! Z tym w sam raz się zgodzę od razu, nawet jeśli nie wiem, czy u nas Boga jest zbyt wiele, czy jednak tylko popiego ceremoniału. Gdzie dominuje ceremoniał, Bóg znika. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: do Loli 27.10.10, 20:29 Gość portalu: lola napisał(a): Tyle to każdy wie. Problem tylko, jak. Dlaczego w jednych miejscach się udaje, a w innych, jak w Szczecinie, nie. W Niemczech też są takie miejsce przeklęte przez boga i ludzi. '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' To jest kwestia paradygmatu kulturowego panujacego w danym spoleczenstwie... www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/archives/53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antropolog Re: do Loli IP: *.chello.pl 27.10.10, 22:12 Landesa znam dobrze, ale on, zresztą podobnie jak Weber, jest mało przekonywujący. Zobacz na Bawarię - kraj ultrakatolicki a rozwija się najszybciej w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: do Loli 27.10.10, 22:17 daj spokoj z ta bawaria... mam lepsze przyklady, ale nie idzie o detal a o szerszy kontekst kulturowy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exstudent Re: do Loli IP: 212.14.10.* 28.10.10, 16:15 A jakiż to lepszy przykład niż Bawaria znasz? Pytam z ciekawości. Irlandia? - w to bym wątpił. Więc? Brazylia? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: do Loli 28.10.10, 16:35 Gość portalu: exstudent napisał(a): A jakiż to lepszy przykład niż Bawaria znasz? Pytam z ciekawości. Irlandia? - w to bym wątpił. Więc? Brazylia? '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Lombardia,(Wlochy) a niektorej jej powiaty maja najwyzszy dochod na glowe mieszkanca na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exstudent Re: do Loli IP: 212.14.10.* 28.10.10, 16:46 Masz rację z Lombardią, ale ona jest bardzo specyficzna, gdyż to okręg mniejszościowy. Te w wielu krajach są szczególne, bo bronią swoich praw. Lombardczycy jak ognia nieznoszą Włochów z południa, broniąc swojej tożsamości. Bawaria jest w tym wypadku jednak lepszym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: do Loli 28.10.10, 20:46 Gość portalu: exstudent napisał(a): Masz rację z Lombardią, ale ona jest bardzo specyficzna, gdyż to okręg mniejszościowy. Te w wielu krajach są szczególne, bo bronią swoich praw. Lombardczycy jak ognia nieznoszą Włochów z południa, broniąc swojej tożsamości. Bawaria jest w tym wypadku jednak lepszym przykładem. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Bawaria tez jest otoczona wiekszoscia protestancka, a bawarczycy tez nie lubia "prusakow"... wiec nie sadze aby twoj argument byl lepszy, z tego powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Profesorskie pitu pitu kukuryku :))) IP: *.chello.pl 26.10.10, 13:50 Zdębiałem jak przeczytałem wywody pana profesora... właściwie co chciał nam powiedzieć i co chciała szczecinska GW osiągnąć serwując ten tekst? za cholerę nie wiem... Ale.. te wywody głupie nie są, tylko, że totalnie głupawe, o ile nie wytłumaczy nam encyklopedysta o co mu chodziło. Używając średniowiecznej ilustracji do powiedzenia czegoś o dziesiejszym Szczecinie i wyborach, to troche jak używanie starej prezerwatywy wyciągniętej w czasie wykopalisk na zamku księży pomorskich ze średniowiecznego sracza... nie lepiej kupic se nową, np. truskawkową, niż próbować z ciekawości jakąś kilkusetletnią z jelita owieczki??? Chyba że encyklopedyści już tak mają, w końcu byłoby to zrozumiałe wypaczenie zawodowe.. Po polsku, panie, po polsku.. podsumowując artykuł: - Jacyna cały czas gada i cały czas opowiada głupstwa, - Sochański zramolał i padnie, - Krzystek to sowizdrzał, - Wijas zara co ukradnie - reszta jak wyżej - koncerty w miescie som do doopy - a ogólnie to niech wszyscy spyerdalayom i im nie zapomnimy jak tutaj nasrali... Chyba o to chodziło? I trudno mi się z encyklopedystą nie zgodzić :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lescigales Re: Profesorskie pitu pitu kukuryku :))) 26.10.10, 17:19 Pan profesor nie użył w artykule wyrazów powodujących "dębienie" ,powiem więcej, napisał mądry artykuł . Gość napisał: "serwował tekst". Prawdziwy pożeracz z Ciebie.Dla dobra Twojego intelektu wystarczy jednak abyś teksty czytał,może coś zrozumiesz.Chociaż ,jak piszesz:"za cholerę nie wiem"... i to jedyna prawda we wpisie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Profesorskie pitu pitu kukuryku :))) IP: *.chello.pl 26.10.10, 19:20 lescigales napisała: > Pan profesor nie użył w artykule wyrazów powodujących "dębienie" ,powiem więcej > , napisał mądry artykuł . Gość napisał: "serwował tekst". Prawdziwy pożeracz z > Ciebie.Dla dobra Twojego intelektu wystarczy jednak abyś teksty czytał,może coś > zrozumiesz.Chociaż ,jak piszesz:"za cholerę nie wiem"... i to jedyna prawda we > wpisie. możesz sobie sr... na własną głowę nie na moją... a jak ktoś pisze w codziennej gazecie mającej całkiem niski poziom o codziennych sprawach, to musi oczekiwać również słów krytyki, kiedy wypisuje "mondre" gupoty.... encyklopediarz zapędził się - widać nauka szkodzi trzeźwemu myśleniu... zamiast pisać prosty i zrozumiały tekst dla normalnych ludzi walnął niby "uczonego", ale jednak knota. kiedys był łaskaw coś powiedzieć o hałasie w Szczecinie - wówczas rzeczywiście z sensem. Bo się nie dało qrwa sięgnąc do greqf czy innych nayebanych ciągle rzymian w tej sprawie, zresztą ci akurqat lubili mocno hałasować... najwyraźniej Krzystek go mocno wqrwił tymi sfoimi koncertami dla odmóżdżonych, a to co tu Jasiek napisał o wyborach to tylko "pitu pitu qqryku jestem sobie mały miku" a sorry - duży miku i fiku na patyku całkiem mondry chop jestem ja :))) można było prosto, jak widzi tych całych kandydatuf na prezia.. zresztą używając tych sfoich dziwacznych ilustracji, napisał że wszystkich kandydatuf ma w doopie, a w domyśle zapewne czytelnikuf tesz, w końcu są mu tylko potrzebni żeby skasować GW za wierszufkem.. widac jest w potszebie i trza pochałturzyć w lokalnej prasie??? :))) w końcu w mieście wsiochów można się powygłupiać i robić za bardzo "mondrego" profesora.... to nie parysz czy londek, ani getynga choć Niemcy akurat to lubiom tesz pierniczyć o niczym, może pomyślał, że obciachu nie bendzie, tak mógł se ten cały Piskorski pomysleć... ciekaw jestem co nim powodowało... Naa, und was Herr Professor? was meinen Sie mit diesem Quatsch in unsere liebe GW? O qrka! a może pisał on dla Niemcuf z Getyngi? albo dla niemcuf z gontynki??? Wenn so , oh mein Gott! Herr Professor, herzliche entschuldigung!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Bełkot miesiąca 26.10.10, 15:00 Bełkot miesiąca. Zmarnowałem sobie 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn @mrrwrr & gość IP: 80.94.16.* 26.10.10, 17:11 A ja się nie zgodzę z waszą oceną. Są prawdy i zasady uniwersalne, wypływające z natury ludzkiej, które nie zmieniły się przez wieki, a których można użyć do oceniania rządzących oraz pretendentów do tronu. Prof. Piskorski odwołuje się do średniowiecza, ale o tym samym mówili już filozofowie antycznej Grecji. Tekst całkiem niezły i prawdziwy. Ale wyniki wyborów pewnie będą takie jak zazwyczaj. "Takie jest doświadczenie. A my byśmy chcieli, aby się słowa poety lękano" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Bełkot miesiąca IP: *.chello.pl 27.10.10, 18:01 mrrrwrrr napisał: > Bełkot miesiąca. > Zmarnowałem sobie 5 minut. Zbyt szybko najwidoczniej czytasz mrrrwrrr jak na twoje możliwości. A mogłabym wiedzieć, ile czasu potrzebowałaś/eś na napisanie postu. Sądzę, że z jego wymyśleniem też kilkanaście minut. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 3 uniwersytety!!!! 26.10.10, 17:05 Trzy uniwersytety w miescie a gazeta ciagle tego samego, oderwanego od rzeczywistosci HISTORYKA bierze do komentowania polityki. Nie ma nikogo z akademickim tytulem innego zdolnego normalnie, obiektywnie i co najwazniejsze racjonalnie i trzezwo pisac???? To źle swiadczy i o mediach i o miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Re: 3 uniwersytety!!!! IP: *.chello.pl 26.10.10, 17:23 Szanowny pan profesor ,rzadko chodzi po mieście Szczecin. Nieraz dla zwykłej higieny wewnętrznej i umysłowej wypadałoby posłuchać ludu na ulicach to najlepszy odnośnik wiedzy o mieście. Więcej się widzi i dalej słyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracja Re: 3 uniwersytety!!!! IP: *.chello.pl 26.10.10, 20:29 A co mówi "lud"? Pytam tak z ciekawości, także dlatego, że Profesora widuję często na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: 3 uniwersytety!!!! IP: 212.14.10.* 26.10.10, 19:12 Niezależnbie od tego, ile uniwersytetów jest w mieście, nie ukończyłeś "zed" żadnego z nich, skoro masz problemy z przeczytaniem tego tekstu, adresowanego w zasadzie do każdego człowieka z maturą. Konkluzje artykułu są jednoznaczne, nawet jeśli z lekkim znakiem zapytania. Głosujcie nas doświadczenie, które wśród kandydatów mają tylko dwie osoby, z których jedną Piskorski preferuje. Ciekawe, czy zgadniesz kogo, bo nie będę ci zed podpowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 3 uniwersytety!!!! IP: *.chello.pl 26.10.10, 19:25 A co? Piskorski nie mogł po prostu napisać glosujcie na Bartka, kolegem mego? i napisać dlaczego?? tak po prostu... czy tesz włazi do domu przez komin dajonc do myślenia tym po matóże??? A co do uniwerqw.. łeee kończyć? te nasze?! w Szczecinie?!!! te tzw. uniwerki... tu wstyd skończyć jakikolwiek.. to już wolem być alkoholikiem i złomiarzem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ok, Sochański... IP: *.chello.pl 26.10.10, 19:36 No niech będzie J. Marii Piskorskiemu.. Sochański, rozumiem, razem studiowali, w Szczecinie też pewnie latali do tych samych szkuł albo może nawet szczali do tego samego kibla w tym samym pszetszkolu.. tak bliska znajomośc rozum zazwyczaj odbiera... Ale ja tesz zagłosuję na Bartka, tak jak prof. Maria, za jego czasuf tzn. BS było wiencej złomu i tańsza wutka :))) a puźniej był most i jak skakał do wody to nas ohlapał pod mostem... fajny chop z tego sochanskiego... A nie mógł Jasiek od razu walnąć że może wutki we 2-uch wypili? Przecież to karzdy zrozumie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 3 uniwersytety!!!! IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 26.10.10, 19:38 historyk ... witam kolegę z branży, dobrze napisana uwaga, ale nasi rodacy ze Szczecina zapewne ponownie zagłosują na PO i nowego faworyta - Litwińskiego. Demokracja to nie najlepszy ustrój..... Kochankowie Platformy zmieniają się jak na dworze Carycy Katarzyny, dziś ten, jutro tamten. Najważniejsze, że caryca u władzy. Pamiętasza (wiem, że tak) ukaz cara Piotra I z 9 XII 1708: (...) "Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszył przełożonego"(...). Ot świat naszej lakalnej Platformy (i nie tylko, ukłony dla przewodniczących: Wieczorka i Brudzińskiego :) ----------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość o qrka! IP: *.chello.pl 26.10.10, 19:51 Gość portalu: gość napisał(a): > historyk ... > witam kolegę z branży.... Z "branży"?!!! dobre dobre, historycy zawsze miewali problemy z językiem, a znajomość nowych znaczeń w semantyce jest poza ich rozumem :))) no chyba, że Ty tak naprawdę... to sorki, rozumiem odmienności i popieram wolność! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Drogi historyku. 26.10.10, 20:12 Podobnie jak autor tekstu za daleko idziesz w sadach. Nie mam problemow ze zrozumieniem co piskorski wypocil, jak i nie mam problemu z dostrzezeniem jego ukrytych sugestii za ktorymi stoi zwykla stronniczosc. W dupie mam analizy historyczne, nie maja one zadnego znaczenia dla sytuacji miasta oraz sytuacji politycznej w wyborach. To co piskorski sugeruje nawet nie stara sie byc obiektywne. Na tym wypada zakonczyc polemike z belkotem bo takie slabe analizy starych tekstow sa dobre dla studentow na uniwersytecie albo uczniow w liceum. W praktyce nie wnosza nic poza przeslaniem ukrytej opini autor kto by mu sie podobal na stolku. Samo wybieranie ze wzgledu na wiek to kpina i dyskryminacja jak nie powinna miec miejsca we wspolczesnym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piastunka Re: Drogi historyku. IP: *.chello.pl 26.10.10, 20:42 Ależ "zed", Piskorski nie proponuje głosowania na starszych z powodu wieku, tylko dlatego, że starsi są, przynajmniej w naszyg grodzie Gryfa, bardziej doświadczeni, mądrzejsi i - uważaj - nowocześniejsi. I trudno się z nim w tym wypadku nie zgodzić. Generacja średnia w Szczecinie, to generacja stracona. Nic nie umieją., gdyż z trudem pokończyli szczecińskie szkoły. Życiorycy pokazują, że doświadczeń zagranicznych, inaczej nawet niż sam "zed", nie mają. Starczy spojrzeć na wyborczą stronę prezydenta Krzystka, aby się zorientować, że ma spore problemy z polszczyzną. Wprawdzie się go zrozumie, ale ... Wstyd mówić. Profesor zresztą nie raz już o tym pisał, i ja się pod tym podpisuję. Zniszczone alejki rowerowe, parki niszczone. Ale za to "ogrody na wodzie". Starczy prób. Oddajmy władzę w sprawdzone ręcę. Myślałam o Sochańskim. I teraz wiem: głosuję na niego. Dziękuję Profesorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drogi historyku. IP: *.chello.pl 26.10.10, 20:58 Gość portalu: Piastunka napisał(a): > Ależ "zed", Piskorski nie proponuje głosowania na starszych z powodu wieku, tyl > ko dlatego, że starsi są, przynajmniej w naszyg grodzie Gryfa, bardziej doświad > czeni, mądrzejsi i - uważaj - nowocześniejsi. etc... > Profesor zres > ztą nie raz już o tym pisał, i ja się pod tym podpisuję. Zniszczone alejki rowe > rowe, parki niszczone. Ale za to "ogrody na wodzie". Starczy prób. Oddajmy wład > zę w sprawdzone ręcę. Myślałam o Sochańskim. I teraz wiem: głosuję na niego. Dz > iękuję Profesorze! A jak było z alejkami etc. za Sochanskiego? Lepiej, co to za argumenty z sufitu.. też zagłosuję na Bartka, choć uważam że to są jaja i że Szczecin spadł na psy.. Krzystek gada jak po szkole specjalnej, nie ubliżając szkołom, ale też jaki prawnik czy historyk był dobry w języku w pokoleniach urodzonych po 1950 r.? Bo nie pamiętam żadnego, a znałem wielu wśród nich nawet pryncypałów Sochańskiego... Jednak, mimo iż oddam glos na Sochańśkiego, to jednak z pewnym niepokojem... Bartek do pracowitych chyba nie należy, też mu się za bardzo nie chciało na tego prezydenta startować, jego dobry kolo może go przekonał w końcu, ale to nie ten sam Sochański co w 94, ani nie ma już tej Polski, ani tych samych szans.. o Szczecinie nie wspomnę. To trochę odgrzewana potrawa, dawno zapomniana w zakamarkach lodufki... choć dla mnie lepsza niż marny Krzystek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm5 Re: Drogi historyku. IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:15 No nie, jednak twierdzenie, że w Szczecinie starsi są nowocześniejsi niż ludzie w wieku 35-42 (dlaczego taki przedział a nie 30-40 itp.?) to jakaś przesada czy wręcz demagogia. Może Pan Profesor zetknął się z wybranymi przedstawicielami szczecińskich zaściankowych neokonserwatystów, ale to nie wszyscy przedstawiciele tego pokolenia. Chyba, że mowa wyłącznie o tzw. klasie politycznej, to przepraszam, bo tej, na szczęście zbyt dobrze nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exstudent Re: Drogi historyku. IP: 212.14.10.* 28.10.10, 16:52 Obawiam się, że tu jednak nie chodzi tylko o tzw. klasę polityczną. Rozglądnij się w Szczecinie dookoła siebie. Tylko otwórz szeroko oczy. Ludzie w średnim wieku w Szczecinie (35-45 lat) to stracona generacja. Jasne że nie wszyscy, ale bardzo dużo z nich, pewnie nawet nie większość lecz mniejszość, ale wystarczająco dużo, żeby obniżyć poziom intelektualny całego miasta. To wielki szczeciński problem, widoczny zresztą w badaniach socjologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z warszawy Re: Drogi historyku. IP: *.chello.pl 28.10.10, 18:50 Podpisuję się obydwoma rękoma, tylko że sporo starszych i nie małą część młodszych też bym do tego dodał! Wynika to z tego, że szczecińska inteligencja się samoreprodukuje. Ze słabych rosną słabi, więc jest coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piastunka Re: Drogi historyku. IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:26 Zgodzę się z tobą "gościu". I ja mam pewne problemy z Bartkiem S., ale nikogo innego nie widzę. Spośród przedstawionych kandydatów zdaje się najlepszy. To dla mnie nie ulega wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drogi historyku. IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:44 Gość portalu: Piastunka napisał(a): > Zgodzę się z tobą "gościu". I ja mam pewne problemy z Bartkiem S., ale nikogo i > nnego nie widzę. Spośród przedstawionych kandydatów zdaje się najlepszy. To dla > mnie nie ulega wątpliwości. Nie wiem czy najlepszy, ale nie ma z czego wybierać... być może Wijas, ale przywlecze ze sobą te przybłedy z SLD.. brrrrrrrrr... Bartnik etc. to przynajmniej znany wróg i wiadomo czego można się spodziewać, ale ogólnie jest fatalnie, fatalnie z tymi wyborami i możliwością wyboru... zagłosuję na BS, chyba że mi odbije i na kogoś innego, pewnie się upiję i mnie wyrzucą z lokalu wyborczego, wtedy zły wybór zwalę na komisję wyborczą :))) Ale jak Sochanski bedzie preziem to będę bacznie śledził jego ruchy i dam mu popalic w razie czego, oczywiscie klawiaturą bo czym innym?! Mi się nie chce bawić w politykę, skończyłbym jak jak Mr. Firecat :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen 26.10.10, 21:13 I Piskorski, i Sochanski, maja cos co ich laczy, a wlasciwie co laczy wszystkie osoby starszej generacji - oderwanie i brak zrozumienia dla swiata mlodych. Naturalny ped do konserwacji starych wartosci zamiast pedowi ku dynamice i rozwoju. To miasto jest skostniale i potrzebuje mlodej krwi, nie wiekowej powolnosci. Sochanski nie ma pojecia jak teraz dziala urzad i jak wiele sie zmienilo po wejsciu do unii. Takze ekipa jaka wprowadzi bedzie skladala sie glownie z osob starszych, z nielicznymi wyjatkami jako kwiatki do korzucha. Moze i beda to osoby doswiadczone, ale poza doswiadczeniem trzeba miastu jeszcze kreatywnosci, dynamiki i odwagi. A to bedzie ekipa wolnych krokow, nie dynamicznych i odwaznych czynow. Nie bedzie porywania sie na duze inwestycje, bedzie kilkuletnia debata czy tak czy nie. Tak jak bylo wczesniej. Nie jest dziwne, ze hale dopiero buduje sie teraz a nie dwadziescia lat temu, skoro wczesniej, przed 2006 rzadzilo wlasnie to starsze "doswiadczone" pokolenie. To samo co wychodzi z biura o 17 i idzie na obiad bo juz nawet nie ma zapalu by walczyc i poswiecac sie. Rowniez mozecie sie zastanawiac dlaczego wczesniej Jurczyk, Runowicz czy poprzednicy nie zabierali sie za takie rzeczy jak filharmonie, muzea czy tez tworzenie marki miasta? Odpowiedz jest prosta - bo z racji wieku nie lapali juz trendow jakie sa na swiecie i jakich rzeczy oczekuja od miasta ludzie. To nawet wyraza sie w decyzjach o estetyce, jakich po prostu niemal nie bylo. Nikomu nie przyszlo nawet do glowy z tych doswiadczonych zgredow by sie porwac na oswietlenie mostow. Jacyna mowi przemysl, niczym w prl. Sochanski mowi wlasciwie nie wiadomo co bo nie ma w jego programie za wielu konkretow poza tym, ze ma byc ok. Ani nic ponad czas, ani ponad oczekiwania. Szczecin nie jest innowacyjny, a musi byc. Mamy akademie, i z niej beda wyrastac mlodzi ludzie z parciem na zmiany a nie na debaty. To, ze mowisz, ze starsze pokolenie jest nowoczesniejsze jest chyba zartem. Co zrobilo nowoczesnego starsze pokolenie? Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:36 ale pyerdolisz jak zawsze zed... > To, ze mowisz, ze starsze pokolenie jest nowoczesniejsze jest chyba zartem. Co > zrobilo nowoczesnego starsze pokolenie? Nic. > Ciebie zrobiło dzieciaku, ciebie qrwa, nie zauważyłeś? Do tego to chyba jakaś była qrwa pomyłka i wpadka, albo guma pękła.. więc sam używaj nowoczesnych gum bo wiecej takich zde-uf nie zniesiemy :))) A ten szczecin dla pokolen wsadz se w doope, jak nie swoją to irlandzką i weź na zmywak tego Piotrka, niech wreszcie zacznie truten pracować.. Twoje łapanie "trenduf" i wizje twojego pryncypała oraz twoje po taniej trawce bedzie nas mieszkancow kosztowało niezły szmal, a jak to miasto padnie to będzie podstawa żeby ścigac Krzystka z mocy prawa i zmusić do odpowiedzialności.. wtedy sam go postraszę prokuratorem. Jestes po prostu młodym debilem ze wsi, ktoory myśli że coś tu zrozumiał w Szczecinie i na zmywaku irlandzkim... czuć gnojem z obory od ciebie.... stary :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen 26.10.10, 21:42 gdy koncza sie argumenty zaczyna sie buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:48 Starałem się tylko skromnie naśladować mego mistrza stylu i frazeologii.. zbieram od lat jego arcyciekawe wypowiedzi i czasami staram się wprowadzić w czyn epistolograficzny, by zaimponować Mistrzowi słowa i celnej riposty... tak zed czynię przed Toba pokłony - Mistrzu, ja Tfuj wierny uczeń - Burak :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen 26.10.10, 21:56 niestety nawet to ci nie wyszlo. ja jestem chamski gdy jest uzasadnienie. ty wyskoczyles z chamstwem bez powodu, bez argumentow, i bez zwiazku z tematem. fail chlopcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:59 Czyli udało mi się : )))) ty tak traktowałeś ludzi o innych poglądach etc. przywłaszczając sobie całą wiedzę i mondrości.. wyglądałeś przy tym głupio i żalośnie... obojętnie ile razy powtórzysz fail.. fak ju :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianinka Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:40 Trzeba być ślepym, aby nie dostrzec, że Sochański jest młodszy duchem i nowocześniejszy niż większość jego młodszych fizycznie o dziesięć czy więcej lat kontrkandydatów. A jak pracował urząd miejski za jego czasów! A jakie miał kontakty z pracownikami! Szkoda gadać. Szkoda, że wskutek ówczesnego partyjniactwa szczecińskiego musiał odejść, choć nie przegrał wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen 26.10.10, 21:44 to bylo ponad 10 lat temu. obudzcie sie ludzie (tak jak wam radzi sochanski). 10 lat to byl inny swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 jeszcze jedno 26.10.10, 21:51 gdy sochanski obejmowal urzad prezydenta mial 39 lat. teraz ma 55. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jeszcze jedno IP: *.chello.pl 26.10.10, 22:12 zed.1 napisał: > gdy sochanski obejmowal urzad prezydenta mial 39 lat. teraz ma 55. > A co to qrwa ma w ogóle do rzeczy? co qrwa za kretyński argument ??? Krzystek miał ile lat jak objął urząd? 33 lata. Zaraz po tym słuchałem w radiu szczecinskim w drodze do Berlina wywiad z tym najgorszym z prezydentuf.. o mało co się nie rozpyerdloliłem.. czegoś tak skończenie głupiego i tak nieodpowiedzialnego nigdy nie słyszałem, nawet z ust Jurczyka.. Wówczas dla młodego 33 letniego prezydenta miasta najważniejsza była ... Pogoń w extraklasie!!! Qrwa miasto zdychało po idiotach, których akurat udało się przegonić, a młody, jak się okazało alternatywnie mądry chłopak, wali w mikrofon że to cel i ambicja jego prezydentury.. leciało na żywo nie dało się tego wyciąć, zresztą wątek rozmowy był dość długo ciągnięty... łoł Łoł, ŁOŁ!!! To od tego czasu wiedzialem że mamy do czynienia z niebezpiecznym "wizjonerem", opowiadającym brednie, fefin i fruwające ogródki piwne były potem, myślałem że Mierowskiemu i Przybyłowi skopię doopę za ten pomysł, zresztą Ci wizjonerzy też już mają po 50 lat :))) A Sochanski? Najpierw niech odbędą się wybory a potem pogadamy :)))) Nie wiemy kto zostanie preziem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egbert Re: jeszcze jedno IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:19 Kiedy najlepszy z dotychczasowych burmistrzów Szczecina - Herman Haken obejmował prezydenturę był w wieku Sochańskiego. Kiedy Regan obejmował prezydenturę USA był starszy o jakieś 15 lat. Podobnie było w wypadku Adenauera. Wiek metrykalny nie ma znaczenia. Liczy się wiek psychologiczny. Nasi trzej kandydaci w średnim wieku są strasznie starzy, choć lubią się przedstawiać za młodych, szczególnie uwielbia to Piotr Krzystek, który zdaje się nie mieć nic więcej poza swoją rzekomą młodością. Ja zresztą odczytałem tekst piskorskiego inaczej: nie chodzi mu o podział na starych i młodych, tylko na mądrych i mniej mądrych (by nie powiedzieć inaczej). Piskorski sam chciałby oddać władzę w ręce młodych, ale czeka na ich pojawienie się. Póki nie ma naprawdę młodych, pisze przecież, lepiej głosować na starszych i doświadczonych. Należę do pokolenia sporo młodszego niż 35-45 latkowie, których wymienia się w artykule, ale zagłosuję na któregoś z dwóch doświadczonych kandydatów: Jacynę-Witt albo Sochańskiego. Raczej tego drugiego, gdyż boję się trochę nieobliczalności MJW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jeszcze jedno IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:31 Gość portalu: egbert napisał(a): > Ja zresztą odczytałem tekst piskorskiego inaczej: nie chodzi > mu o podział na starych i młodych, tylko na mądrych i mniej mądrych (by nie pow > iedzieć inaczej). Piskorski sam chciałby oddać władzę w ręce młodych, ale czeka > na ich pojawienie się. Póki nie ma naprawdę młodych, pisze przecież, lepiej gł > osować na starszych i doświadczonych. Należę do pokolenia sporo młodszego niż 3 > 5-45 latkowie, których wymienia się w artykule, ale zagłosuję na któregoś z dwó > ch doświadczonych kandydatów: Jacynę-Witt albo Sochańskiego. Raczej tego drugie > go, gdyż boję się trochę nieobliczalności MJW. No tak, on napisał o głupolach, których już dobrze znamy.. ale młodzi? A co może ci po dopalaczach?!! teraz ci młodzi to jakieś straszne rarogi :))) a ci starzy na wutce wychowani ... ogólnie to nie ma kogo wybierać tak naprawdę, bo niby ci na których można, to tesz wielka niewiadoma.... a MJW, to podobna kompromitacja w publicznych oświadczeniach jak Krzystek.. czytałeś dzisiaj jej wypowiedź na temat wojska policji etc.?! piękne pomysły! jak ona zostanie prezydentem to zabije nas śmiechem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egbert Re: jeszcze jedno IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:49 Dlatego właśnie czekam (z profesorem) na prawdziwych młodych "gościu". Znajdą się niebawem, wrócą zza granicy, wrócą z doświadczeniem. Nie będzie źle, gdy patrzę na wielu rówieśników - dwudziestolatków. Może się oni do władzy nie nadają teraz, ale za 10-15 lat będzie to pokolenie budowniczych. Liczę, że ktoś ze starszych, najlepiej Sochański, weźmie ich do siebie w magistracie, do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jeszcze jedno IP: *.chello.pl 27.10.10, 00:28 Gość portalu: egbert napisał(a): > Dlatego właśnie czekam (z profesorem) na prawdziwych młodych "gościu". Znajdą s > ię niebawem, wrócą zza granicy, wrócą z doświadczeniem. Nie będzie źle, gdy pat > rzę na wielu rówieśników - dwudziestolatków. Może się oni do władzy nie nadają > teraz, ale za 10-15 lat będzie to pokolenie budowniczych. Liczę, że ktoś ze sta > rszych, najlepiej Sochański, weźmie ich do siebie w magistracie, do nauki. Noł faking łej :))) Coś ty, jak wrócą to znaczy że nie należy ich wybierać :))) tylko idiota wróci do opuszczonego miasta... widywałem takie miasta widma.. A co do "najlepiej Sochański, weźmie ich (dwudziestolatkuf) do siebie w magistracie, do nauki", to niech go pan bóg (jakikolwiek, byle skutecznie), broni przed takimi qrwa pomysłami!!! to by znaczyło o postępującej sklerozie S. i braku pamięci... miał już Sochański młodych w UM za swojej kadencji, oj dobrze to się nie skończyło, było i smieszno i straszno.. nie będę wspominał nazwisk. Ale krutko - katastrofa była to piękna, jak u Zorby :))) ba.. sam Krzystek jako dwudziestoileś-tam-letni chłopiec został urzędnikiem w UW, ŁoŁ, nawet dyrektorem. Czym się to skończyło już wiemy :))) Młodzi niech najpierw zapyerdalajom jak zed na zmywaku, to dobrze robi.. na mózg, zaczyna się myśleć nawet... im dłużej popracują u siebie czy u kogoś, pożyją, odchowają dzieci i spłacą kredyty, to moze się nawet będą nadawali... od razu do UM nawet tylko na naukę?! a fuj, toz to ich skrzywi na całe życie.. a czego można się nauczyć wśród urzędników, hę?! może ceremonii picia herbaty w niebezpiecznych ilościach, grożących zdrowiu i zyciu.. nie słyszałes o przypadkach nagłej śmierci w biurze z powodu przepicia herbatą?!!! chopie daj spokuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ommi Re: jeszcze jedno IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 19:19 a któe pomysły Jacyny-Witt w sprawie wojska tak cię rozbawiły bartku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piastunka Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 22:18 Zauważ zed, że twój faworyt Krzystek nie dostrzegł wciąż, że świat się zmienił w ostatnich 30 latach. Zachowuje się, jak w Berlinie czy w Hamburgu w latach siedemdziesiątych XX w. Jeśli więc dotychczasowy prezydent miałby wyznaczać standardy nowoczesności, to wolę być postnowoczesna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 22:37 Gość portalu: Piastunka napisał(a): > Zauważ zed, że twój faworyt Krzystek nie dostrzegł wciąż, że świat się zmienił > w ostatnich 30 latach. Zachowuje się, jak w Berlinie czy w Hamburgu w latach si > edemdziesiątych XX w. A ja mam wrażenie że raczej w swoim wzorcu zbliża się do prezia Białorusi.. ściga internautów walących w niego za wszystkie numery łącznie ze słynnym mieszkaniem, straszy Radę Miasta prokuraturą jak nie będzie głosowała po jego myśli. ŁOŁ!!! Chciałbym zobaczyć tę policję w asyscie kamer jak za Ziobry, co wpada na obrady i w kajdankach wyprowadza całą RM, a przed kamerami Krzystek wyławia spośród aresztowanych swoich, pokazując narodowi, że dobry z niego Pan i sprawiedliwy! Naród z wdzięczności nazywałby go Piotrem Sprawiedliwym! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen 26.10.10, 22:55 masz bardzo histeryczne podejscie. czepisz sie wad i potem przez nie tylko patrzysz. myslisz, ze to daje ci jakiekolwiek szanse na obiektywne sady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:02 A co ty myslisz, że obiektywność stoi po twojej stronie? współczuję :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen 26.10.10, 23:12 nie mysle by to byla cecha wylacznie jednej lub drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:15 to fakt :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Wygrana kandydata w 1 rundzie (ale w Poznaniu) IP: *.chello.pl 27.10.10, 22:54 Na Ryszarda Grobelnego, dotychczasowego prezydenta, niezależnego, chce głosować 51 proc. wyborców z Poznania - podały środowe ,,Fakty" TVN, powołując się na sondaż, zlecony GFK Polonia. Drugi w sondażu kandydat PO na prezydenta Grzegorz Ganowicz uzyskał wynik 20 proc. Grobelny wygra zatem w I rundzie głosowania Więcej... poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8579482,Sondaz_Faktow_TVN__Grobelny_zwycieza_w_I_turze.html#ixzz13avCepkD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 30.10.10, 19:08 > Sochanski nie ma pojecia jak teraz dziala urzad i jak wiele sie zmienilo po wej > sciu do unii. Ha, ha, ha! Konsul honorowy Rzeszy i prawnik prowadzący sprawy z udziałem obcokrajowców nie ma pojęcia o Unii! Dowcip roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Szczecin dla emerytow vs Szczecin dla pokolen IP: *.chello.pl 31.10.10, 23:35 Gość portalu: . napisał(a): > > Sochanski nie ma pojecia jak teraz dziala urzad i jak wiele sie zmienilo > po wej > > sciu do unii. > > Ha, ha, ha! Konsul honorowy Rzeszy i prawnik prowadzący sprawy z udziałem obcok > rajowców nie ma pojęcia o Unii! Dowcip roku! To istotnie wygląda na dowcip. Jeśli wśród szczecińskich kandydatów w ogóle którykolwiek wie coś o Unii, to własnie Sochański. Chyba tę opinię napisał ktoś z kontrkandydatów? Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty GW lubi bełkot drukować... 26.10.10, 19:28 Np. pisze o Krzystku i stawia mu nawet 4-, kiedy w żadnej kategorii nie doskoczył 3. Drukuje naczelnego bełkota - malkontenta z ciosanymi toporkiem debilnymi pseudostylizowanym artykułami. Drukuje też Rabendę z jego kilkusetmetrowymi kładkami. No i Pana profesora, który najwyraźnie za dużo chyba wypił jak pisał swoje trzy po trzy... Ale czego oczekiwać od Jachima? Odpowiedz Link Zgłoś
lukiluka Świetnie 26.10.10, 17:13 Znów na forum słychać bełkoty krzystkowo-litwińskie. Artykuł ciekawy, co pewnych nie uwzględniono, ale szczerze powiem, że Litwińskiego widzę na każdym rogu na billboardzie, w każdej gazecie, więc mi jakoś wcale go nie brakuje w tym artykule. Liczy się doświadczenie i zaangażowanie. Jacyna-Witt i Sochański napewno posiadają te dwie cechy, choć nie ukrywam, że Kobieta bardziej do mnie przemawia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retl Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 18:37 Skąd wpadlo temu wymuszkowanemu kelnerowi do glowy, ze potrafi ocenic doświadczenie i inteligencje kandydatow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: 212.14.10.* 26.10.10, 18:59 Każdemu wolno oceniać. Ty też możesz retl, tylko pytanie, czy potrafisz to zrobić tak ciekawie i tak grzecznie! Szczerze Ci tego w każdym razie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retl Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 23:26 Mnie byloby wstyd pisac takie banały. A grzecznośc i piskorski.... masz poczucie humoru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 26.10.10, 19:10 Gość portalu: retl napisał(a): > Skąd wpadlo temu wymuszkowanemu kelnerowi do glowy, ze potrafi ocenic doświadcz > enie i inteligencje kandydatow? Bo KAŻDY może to zrobić.. prof. vel "wymuszkowany" jako mieszkaniec Szczecina może se oceniać jak chce tych kandydatuf od siedmiu boleści, ja tesz, i ty też chopie! Im lepiej im doopy skopiemy tym szybciej zobaczymy kto jest kim.. po Krzystku było widać co to za typ, zaraz poleciał z donosem do prokuratury i policji na nas.. świetny qrwa kandydat :))) A co z resztą? Gotowi do usłyszenia krytyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 26.10.10, 19:45 Litwiński jest wszędzie, tramwaje, tablice, plakaty. Ze źródeł dobrze poinformowanych (Warszawa) wiem, że mają go naklejać w miejskich szaletach.......... niedługo zwymiotuję, gdyby Szrek miał znaczek PO też byłby poważnym kandydatem na prezydenta Szczecina. I ten tłumek pójdzie na niego głosować, bo mniejsze zło, bo przeciw PiS-owi, kościołowi, itd. :) kocham to miasto!!!!!!!!!1111 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm5 Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 26.10.10, 20:41 Tak by the way, Machiavelli to też florentyńczyk. I a propos Shreka, którego niedługo bedą naklejać nawet w miejskich szaletach, znowu przypominam wyciąg z machiavellizmu via Gintrowski: "Lud ku silniejszemu zazwyczaj się skłania i od koszul częściej zmienia przekonania". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egbert Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:07 Istotnie Litwiński jest wszędzie i zapowiada wszystko, niemalże złote góry. Był jednak w sejmie i kto słyszał o jego w nim działalności? Raczej chce teraz zamienić sejm na prezydenturę Szczecina, gdyż tamto mu nie wyszło. Nie wygląda przekonuwująco i na pewno nie otrzyma mojego głosu, w każdym razie nie w pierwszej rundzie, a mam nadzieję, że i w drugiej nie będę musiał na niego głosować. Tym bardziej nie zagłosuję na Krzystka, który internautów szukał przez policję, wciąż straszy prokuratorami, lata lawirował z mieszkaniem i tak naprawdę nigdy się ze sprawy nie rozliczył, popierał tylko swoich, nawet rodzinnie, powiedzieć słowa zrozumiałego nie bardzo umie, w każdym razie na temat. Przykro mi to wszystko pisać, gdyż sam na Krzystka głosowałem. Wstyd mi teraz strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retl Re: "wymuszkowanemu"? Czy masz tez konkretne zarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 23:28 Że wygląda jak kelner. Ale czy to zarzut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. piekny tekst IP: *.cable.quicknet.nl 26.10.10, 21:41 pelen wyrafinowanych zwrotow i odniesien, te ornamenty jezykowe, smaczki, cale bogactwo ale gdzie tresc? czyz tresc tak mierna ze trzeba az tyle kunsztu literackiego naduzyc by ja przekazac? A moze placili za ilosc znakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypis ten facet nie wie co mówi IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 22:59 ktomu dał profesora? Kwaśniewski bez mgr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ten facet nie wie co mówi IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:17 Nie rób z siebie debila cypis... masz już ponad 50 lat więc rusz głową, nie tylko doopą... ten kolo już za wałęsy miał haba... pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Maria_Piskorski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypis ile dostałeś za ten wpis od ksyfka IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 23:23 z kasy a miasta?taki stary a żre ciągle zkoryta publicznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samorządowiec Re: ile dostałeś za ten wpis od ksyfka IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:38 Tyś chyba cypis zidiociał. Spróbuj przeczytać, co gość do ciebie pisze. Zawiść cię chyba zbyt wzburzyła. Czyżbyś był historykiem z uniwersytetu szczecińskiego? Krzystek miałby płacić za wpisy krytyków? Na to go chyba nie stać. A co do piskorskiego, to poszukaj w sieci, dużo znajdziesz. Między innymi ten świeżytki wpis. Ale ty to przecież wszystko wiesz, podobnie jak znasz na pewno międzynarodową bibliografię Piskorskiego i to pewnie cię tak boli. Na to nie ma niestety lekarstwa. Jan M. Piskorski "Wygnańcy. Migracje przymusowe i uchodźcy w dwudziestowiecznej Europie" Nota o książce: Wiek XX określa się niekiedy jako erę uchodźców. W Europie już na początku stulecia popłynęły fale uciekinierów przed czystkami etnicznymi towarzyszącymi powstawaniu i utrwalaniu się państwa homogenicznego. Pod koniec wieku główną przyczyną przymusowych migracji był upadek systemu komunistycznego. Między tymi dwoma cezurami przez Europę przemaszerowały miliony uchodźców, zesłańców i wygnańców. Jan M. Piskorski, profesor historii na Uniwersytecie Szczecińskim, napisał o nich fascynującą książkę, nie pominąwszy przy tym żadnego z najważniejszych ruchów migracyjnych XX wieku. Autor pokazał zjawisko wypędzenia nie tylko jak fakt historyczny i statystyczny, ale również, jako przedmiot przeżycia konkretnych osób, wplatając w dyskurs historyczny wątki biograficzne i wspomnieniowe. To właśnie w połączeniu z jego literackim talentem zadecydowało o wyjątkowości tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ile dostałeś za ten wpis od ksyfka IP: *.chello.pl 26.10.10, 23:42 cześć cypis, ty, to jusz na Broniewskiego dają dostęp do internetu? o qrka chyba wrucem na oddział.. a tak poza tym wszystko po staremu? elektrowstrząsy czy fenaktyl??? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 27.10.10, 09:42 "Przynależność partyjna może być w Szczecinie wręcz obciążeniem, ponieważ partyjni kandydaci na razie się nie sprawdzali w praktyce". Panie Piskorski pan jesteś profesor? Od czego? Co pan za brednie nam tu wciska? Pierwszy prezydent Bielecki był partyjny? Lisewski następny był partyjny?? Sochański, gdzieś tam po okolicach Unii Wolności. Jurczyk bezpartyjny. Koćmiel Unia Wolności. Runowicz bezpartyjny. Ponownie bezpartyjny Jurczyk. Po nim Krzystek, który startował jako bezpartyjny i teraz też jako bezpartyjny staruje. Konkluzja: nie sprawdzili się bezpartyjni i udający bezpartyjnych. Może czas na kogoś kto otwarcie mówi, że jest członkiem partii? Kandydat partyjny daje gwarancję, że będzie nad nim kontrola. Jestem ZaWijasem. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 27.10.10, 10:08 Co jeszcze dodam: Wbrew temu co Piskorski pisze, a widać jego wyraźna niechęć do lewicy, Wijas nie jeździ samochodem. Nie ma ekologii w nosie. Proponuje rozwiązania komunikacyjne dla miasta, które są jak najbardziej proekologiczne. Dlaczego pan Piskorski tego nie dostrzega? Nie dostrzega też, a w zasadzie przemilcza rzutkość umysłu Wijasa, który jest wykształcony i kontynuuje naukę. Dziwi mnie, że zarabianie i utrzymywanie rodziny Piskorski widzi tylko w prowadzeniu własnej firmy. Mnie zastanawia też głupota myślenia, że prezydentem powinien być przedsiębiorca. Powinien być polityk i nikt inny. Przedsiębiorca, który dobrze prosperuje będzie miał w nosie prezydenturę i nie wystartuje w takich wyborach. Natomiast przedsiębiorca, który by się zdecydował, musiałby siedzieć okrakiem pomiędzy swoją firmą a magistratem. Nie mówiąc o pokusie pomnażania zysków firmy kosztem miasta. Doświadczenia samorządowego nie można odebrać żadnemu z Kandydatów. Alfabetycznie: Jacyn-Witt - radna dwóch kadencji (w mieści i województwie). Krzystek - Prezydent i zastępca prezydenta. Litwiński - radny i urzędnik samorządowy. Nowak - zastępca prezydenta. Sochański - radny i prezydent. Wijas - dwie kadencje radny. Zaremba - radny. "O kandydacie SLD Latini rzekłby, za królem Salomonem, że "młody władca przynosi nieszczęście"." Oktawian August został cesarzem mając 34 lata. Aleksander Macedoński w wieku 33 lat zakończył żywot będąc władcą całego znanego świata. Bezliku natomiast mamy przykładów głupich starców u władzy. Daleko nie szukając w historii naszego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 27.10.10, 10:15 Na koniec zwrócę Piskorskiemu uwagę i na to: " Kandydat takiej partii wnosi też z zasady bonus w postaci wpływu na decyzje władzy centralnej. Niemniej w Szczecinie te oczekiwania spaliły już nieraz na panewce." Mamy oto, panie Piskorski, niepowtarzalną sytuację, gdy kandydat prezydenta miasta jest osobistym przyjacielem szefa partii, która w następnym rozdaniu będzie najprawdopodobniej współrządziła. Dodam, iż szef tej partii, prawdopodobny Wicepremier, jest ze Szczecina. Nie wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary zgred Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 27.10.10, 10:26 Ależ ty fantazjujesz. SLD po swoich "wspaniałych" rządach na długo jeszcze powaliła w Polsce lewicę na łopatki. Nie chcę powiedzieć, że lewica jest w PL nie potrzebna, ale kolo zachowaj trochę rozsądku. Wijas to nie Oktawian August, co do tego można być pewnym. Mówi istotnie proekologicznie, nawet mi się podoba to, co mówi, ale nie pora na niego. Już mieliśmy takiego w jego wieku, co w Szczecinie osiągnął widać gołym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 27.10.10, 10:34 Wijas to nie Oktawian, to prawda. Jednakże Szczecin, to nie Cesarstwo Rzymskie. A nie wiek ma znaczenie, lecz to co w głowie. Szkoda tego miasta. Znowu wybiorą bubla, którego nam Tuska na plakatach wciska. Nie jest fantazją, że Napieralski ma spore szanse na fotel wicepremiera. Szczecina skorzystałby na prezydenturze Wijasa. Tusk jest z Gdańska i Litwiński niczego dla miasta nie wskóra. Następna 4 lata zmarnujemy, bo "jeszcze nie czas na Wijasa". Ja uważam, ze czas najwyższy na Wijasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 27.10.10, 10:46 Ho ho ho ho ho! Formacja Jurczyka to dopiero jest wyWyjas :))) nie widziałem bardziej zgniłej formacji niż sld w Szczecinie... Wijasa osobiście jakoś lubię naweet i zagłosowałbym na niego właśnie gdyby nie sl.doopy, które zaraz wskoczą na stołki... nie, na to nie dam się nabrać.. już to przerabialiśmy, za Runowicza i za Jurczyka ... starzy towarzysze już z obłedem w oczach o nadmiaru herbaty wypitej na zebraniach egzekutywy.... PO szkoda gadać, dać dzieciakom władzę i można się powiesić.. PiS vel ZChN, no to jest sprawa dla poważnego studium nad ludzkim rozumem. Partie w Szczecinie i polityka szczecinska to płynne goowno, każdy kto w to wejdzie musi się tym syfem pochlapać.. nie moje to powiedzenie, ale byłego kandydata na fotel prezydenta miasta, zasłyszane przy wódeczce... Ale pójdę na wybory i niestety oddam głos na jednego takiego wylniałego zwierza, podstarzały uon i posiwiały... zrobię to ze smutkiem i z niesmakiem, nie do kandydata, ale do tej pyerdoloney szczecinskiej sytuacji.. do sytuacji w której z miasta dość dobrze dającego sobie radę i przedującego w rankingach spadł poniżej poziomu Koziej Doopy, stając się w GUS obiektem badan nad upadkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 27.10.10, 11:49 nie widziałem ba > rdziej zgniłej formacji niż sld w Szczecinie... Taaa. To SLD rozbija samochody służbowe. To SLD ćpa po krzakach. To SLD kupowało Fordy i kalendarze. To SLD nasłało na internautów prokuraturę. Taaa pytałeś niżej, czy jakieś zioła palimy? A ty co palisz? Wijasa osobiście jakoś lubię na > weet i zagłosowałbym na niego właśnie gdyby nie sl.doopy, które zaraz wskoczą n > a stołki... Jeśli idzie ci o Wieczorka, to ci daję gwarancję, że nie będzie jego śladu w Urzędzie Miejskim, ani w okolicy. już to przerabialiśmy, za Runowicza > i za Jurczyka Za Runowicza oprócz "naszych" wiceprezydentem był Krukowski. Osobisty przyjaciel Litwińskiego. Bąłbolewski z UW. Gajda. Chyba mi nie powiesz, że oni z SLD. Za Jurczyka wiceprezydentem był Krzystek. Nikogo z SLD. Zero. starzy towarzysze już z obłedem w oczach o nadmiaru herbaty > wypitej na zebraniach egzekutywy.... Starzy towarzysze: Piotr Kęsik l. 42 Dawid Krystek l. 30 Albin Majkowski l. 35 Jarosław Kwiecień l. 37 Paweł Juras l. 35 Ewa Milczarek l. 20 Adam Kozłowski l. 38 Marcin Napieralski l. 31 Partie w Szczecinie i > polityka szczecinska to płynne goowno, każdy kto w to wejdzie musi się tym syf > em pochlapać.. Radni SLD w tej kadencji alfabetycznie: Paweł Juras Piotr Kęsik Andrzej Mickiewicz Marcin Napieralski Jędrzej Wijas Najlepsi radni tej kadencji. I nie jest to moja opinia. Syf powiadasz? Żal, ze nie ma tego "syfu" więcej w radzie. > Ale pójdę na wybory i niestety oddam głos na jednego takiego wylniałego zwierza > , podstarzały uon i posiwiały... zrobię to ze smutkiem i z niesmakiem, nie do k > andydata, ale do tej pyerdoloney szczecinskiej sytuacji.. do sytuacji w której > z miasta dość dobrze dającego sobie radę i przedującego w rankingach spadł poni > żej poziomu Koziej Doopy, stając się w GUS obiektem badan nad upadkiem... Sam dobrze wiesz, że Wijas to dobry kandydat. Zagłosuj, a nie pożałujesz. Sochański, to Piskorski dobrze o tym wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 27.10.10, 12:10 Nie tłumacz się stary, nie tłumacz tego sld.. tu się nie da już niczego wytłumaczyć, szczerze - nie da się wytłumaczyć żadnej partii.. wszystkie są siebie warte. Nie pal głupa że nie znasz sld, czy nie wiesz jakie to towarzystwo... Tak czasami sld-emani byli bardziej strawni niż prawica... ale też byli niesłychanymi hipokrytami. Przykład płynął z góry.. towarzysze Miller i inni zwalniali zawsze doły z uczciwości politycznej. Manipulacja i robienie wyborcuf w balona to był chleb powszedni sld.. rządy tej partii do dzisiaj wychodza nam bokiem. Poza tym partia biurokratów, daj spokój a kogo to obchodzi i interesuje? Nie tego Szczecin potrzebuje... moim niespełnionym pragnieniem jest, aby politycy wrócili tam skąd przyleźli, tj. w pis-doo... A jak ktoś był choć nieco bliżej polityki to wie o czym piszę. I teraz na koniec - Wijas i tak przegra te wybory - jest wciąż za cienki :))) przypomnę Ci to po wyborach. Jeśli Wijas wygra, to pożyczę ci moją furę, a straszne bydle to jest, bmw-ice pozostawia za horyzontem, jak lubisz jeździć wyścigówką na usztywnionym zawieszniu to przed ringiem jest 10 km odcinek bez ograniczeń prędkości z idealną nawierzchnia.. nawet w deszczu można polecieć 250 :))) teraz trzymaj kciuki za Wijasa, jak wygra to możesz wziąść se jakąś siuśmajtkę na randkę po wyborach - zemdleje z wrażenia i będziesz sam jak Olek Wielki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 12:23 Gość portalu: gość napisał(a): > Jeśli Wijas wygra, to pożyczę ci moją furę, a straszne bydle to jest, bmw-ice p > ozostawia za horyzontem, jak lubisz jeździć wyścigówką na usztywnionym zawieszn > iu A cóż to za cudo? Ja bym się z chęcią przejechał, tylko ja nie stawiam na Wijasa ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 27.10.10, 12:55 Gość portalu: nm napisał(a): > > A cóż to za cudo? Ja bym się z chęcią przejechał, tylko ja nie stawiam na Wijas > a ;-)) Silnik wyscigowy 2,5 lit. V6, przeciązenia są super do 8 tys ob/min. w kilkanascie sekund 200 km/h, specjalny moduł pościgowy, przy 200 km/h dorzuca sie 2000 obrotow i kark w bmw-icy ma wqrwa na cały dzień :))) panna obok mokra od moczu i wciśnięta w siedzenie, już nie będzie siem broniła - jest Tfoja na zawsze, jak baba cezara :))))))))))))))))))))))))) Zawieszenie sztywne więc nawet jak wylecisz z trasy nie problem, sam to przerabiałem, oczywiscie o ile nie ma drzew i kamieni.. są takie odcinki - super.. tylko trochę trawy się nałykasz.. jak pójdą amortyzatory to i tak pojedzie -zwieszenie jest zayebiste! Spalanie wysokie, ale im wyższe obroty tym niższe, jak pełna decha i ponad 200-230 nie przekroczysz 11l/100km.. zakrety i łuki spoko 200-220, kąt 110st. 180 bez ryzyka... ale lepiej redukować jeśli chce się dodać gazu na szczycie, co zawsze radzę i robie sam.. skrzynka - wyscigowy automat, super redukuje, trzystopniowe reduk. jest ręczne, ale słabe żołądki moga mieć problem, duże przeciążenie przy przyśpieszeniach... Najniższą redukcję pilnują dwa kompy i regulują obroty, nie wybuchnie. sam to sprawdzałem, nie do wiary!!! nie potrzebuje podwójnego gazu, z 1 dechy reaguje jak stalion, boże to mój kandydat! chyba zagłosuję na swoje auto!!! Chyba jestem kaligula! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Lewica w Szczecinie... 27.10.10, 13:04 Gość portalu: gość napisał(a): to mój kandydat! chyba zagłosuję na swoje auto!!! Kompleks małego ptaszka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimochodem Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 27.10.10, 13:17 Swarożycu, więcej poczucia humoru! Zbyt ciekawie piszesz na tym forum, aby nie zrozumieć, że twój polemista żartował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 27.10.10, 14:39 swarozyc napisał: > Gość portalu: gość napisał(a): > to mój kandydat! chyba zagłosuję na swoje auto!!! > Kompleks małego ptaszka? > Nie, to tylko twoje zboczone myśli o moim ptaszku :))) widać masz swar jakieś deficyty.. może ptaszka?! To tylko żart :))) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Lewica w Szczecinie... 27.10.10, 17:53 Gość portalu: gość napisał(a): to mój kandydat! chyba zagłosuję na swoje auto!!! ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' www.youtube.com/watch?v=LRt3PIDER94&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 27.10.10, 18:02 dzięki swar, młodość mi się przypomniała.. ja pyerniczę i kiedyś się tego słuchało na jakimś 15 kg grundigu ze szpuli! dobre dobre.. dzięki, pełna rehabilitacja swar chylę czoła :))) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Lewica w Szczecinie... 27.10.10, 18:36 Gość portalu: gość napisał(a): dzięki, pełna rehabilitac ja swar chylę czoła :))) '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' I.. tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 28.10.10, 09:43 Jak nigdy, popieram przedmówcę:) A ta obsikana panna, to chyba tzw. "blachara" z platyną na głowie i plastikiem na twarzy. Pewno w białych kozaczkach:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 28.10.10, 11:46 xyz-xyz napisał: > A ta obsikana panna, to chyba tzw. "blachara" z platyną na głowie i plastikiem > na twarzy. Pewno w białych kozaczkach:)))) > No i wychodzi z ciebie lewica.. przestańcie kłąmac mali ludzie, bo już nawet pis was przegonił co powinno być przyczyną wstydu śmiertelnego.. Widzę kolega ma wiele empatii, dla młodych wymalowanych kobiet, nazywanych zgrabnie po lewicowemu "blacharami".. z pewnością będziecie mieli szerokie poparcie społeczne.. yebnij się w łeb xyz, i pocztaj o lewicowości i co to oznacza.. może przeoczyłeś gdzies słowo "empatia"??? Dla mnie jesteś takim samym krzykaczem jak socjalista...narodowy, jeśli wiesz co to znaczy... do Twojej empatii i skłonności socjalistyczno-n. zaraz wrócę... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 29.10.10, 09:15 Coś ci nerwy puściły:)) Głupiutkie są te twoje porykiwania:) Co ma wspólnego empatia z bezguściem? Poza tym, co ma to do mojej lewicowości? Te panienki w białych kozaczkach są szczęśliwe, więc nie rozumiem dlaczego mam z nimi współodczuwać? Ani mi, ani im, by to nie odpowiadało. Coś pokręciłeś. A może uraziłem twą lubą? Tedy przepraszam. Aczkolwiek nie podzielam twych i onych gustów. ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 14:36 Gość portalu: gość napisał(a): > > Silnik wyscigowy 2,5 lit. V6, przeciązenia są super do 8 tys ob/min. w kilkanas > cie sekund 200 km/h Jaka marka? Bo marka najważniejsza! Jak nie wierzysz to spytaj w magistracie ;-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Hooy z wyborami, teraz samochody :))) IP: *.chello.pl 27.10.10, 14:46 Marka - tajemnica i niespodzianka dla xyz, ale japończyk, przystosowany do pościgów... można go nawet obciążyć, nie traci na mocy, 260 może spokojnie polecieć, ale ważne są opony, teraz ma średnie, ale do 240 spokojnie da się latać na obecnych, powyżej 250 zastanowiłbym się, żeby wskoczyć w fires. albo bridges. o lepszych parametrach używanych na 300km/h i moc 300-500 kM ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Hooy z wyborami, teraz samochody :))) IP: *.cable.quicknet.nl 28.10.10, 07:22 2.5 litra... to jakis cienias jest poszlaki wskazuja na Impreze - opony... to ja raczej jednak proponowalbym jakies Toyo - indeks opony musi byc zgodny z homologacja wiec W,Y albo ZR PS 260kmph to nie jest jakis kosmos PS1 EVO jest fajniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.xdsl.centertel.pl 31.10.10, 18:48 kandydat lewicy podobno robi czy chce robic doktorat o roli kobiet w literaturze - fajnie, taka wiedza niezbędna dla prezydenta sporego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 28.10.10, 09:41 panna obok mokra od moczu > i wciśnięta w siedzenie, już nie będzie siem broniła - jest Tfoja na zawsze, ja > k baba cezara :))))))))))))))))))))))))) To na prawdę wiele wyjaśnia... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 28.10.10, 09:39 > Nie tłumacz się stary, nie tłumacz tego sld.. tu się nie da już niczego wytłuma > czyć, szczerze - nie da się wytłumaczyć żadnej partii.. wszystkie są siebie war > te. Nie pal głupa że nie znasz sld, czy nie wiesz jakie to towarzystwo... Znam i dlatego wiem co piszę. Ty znasz tylko to, co w Wybiórczej wyczytasz. > Tak czasami sld-emani byli bardziej strawni niż prawica... ale też byli niesłyc > hanymi hipokrytami. Przykład płynął z góry.. towarzysze Miller i inni zwalniali > zawsze doły z uczciwości politycznej. Manipulacja i robienie wyborcuf w balona > to był chleb powszedni sld.. rządy tej partii do dzisiaj wychodza nam bokiem. > Poza tym partia biurokratów, daj spokój a kogo to obchodzi i interesuje? Nie te > go Szczecin potrzebuje... moim niespełnionym pragnieniem jest, aby politycy wr > ócili tam skąd przyleźli, tj. w pis-doo... A jak ktoś był choć nieco bliżej pol > ityki to wie o czym piszę. Miller pisuje książki i chadza po TV. To cała jego rola. Mimo wszystko to po rządach SLD mieliśmy wzrost gospodarczy i spadek bezrobocia, a deficyt na poziomie kilku miliardów. Teraz mamy 1,5 % wzrostu PKB, wzrost bezrobocia i kilkadziesiąt miliardów deficytu. O wzroście podatków nie wspominam. Więc mi nie pitol, że nam się czkawką rządy SLD odbijają. Dziwi mnie ta wiara w prawicę. Już trzeci raz demolują ten kraj, ale ludzi i tak Wybiórczą biorą za dobrą monetę i wierzą, że Wijas chroni SBków i takie tam. > I teraz na koniec - Wijas i tak przegra te wybory - jest wciąż za cienki :))) p > rzypomnę Ci to po wyborach. Jeśli wejdzie do II tury, to wszystko jest możliwe. A wejście do II tury jest możliwe. Jeśli przegra, to Szczecin przegra. Przypomnę ci to za 4 lata. > Jeśli Wijas wygra, to pożyczę ci moją furę, a straszne bydle to jest, bmw-ice p > ozostawia za horyzontem, jak lubisz jeździć wyścigówką na usztywnionym zawieszn > iu to przed ringiem jest 10 km odcinek bez ograniczeń prędkości z idealną nawie > rzchnia.. nawet w deszczu można polecieć 250 :))) teraz trzymaj kciuki za Wijas > a, jak wygra to możesz wziąść se jakąś siuśmajtkę na randkę po wyborach - zemdl > eje z wrażenia i będziesz sam jak Olek Wielki :))) Nie wiem dlaczego mierzysz mnie własna miarą? Ja posiadam W 124 200D. Więc chyba rozumiesz, że nie pociągają mnie BMWice i inne wyścigówki? Mieszkam z dziewczyną, która jest całym moim światem i wolę z nią moją starą "gwiazdą" 60 km/h turlać się po przedmieściach. Ona z resztą też nie koniecznie interesuje się "blachą". I może to dla ciebie dziwne, ale moja sqaw nie potrzebuje bym był Olkiem Wielkim. Wystarczy, że na kolację zrobię frutti di mare z białym winem i wtedy jestem dla niej kimś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 28.10.10, 11:48 xyz-xyz napisał: > > te. Nie pal głupa że nie znasz sld, czy nie wiesz jakie to towarzystwo... > > Znam i dlatego wiem co piszę. Ty znasz tylko to, co w Wybiórczej wyczytasz. > Czylli dalej palisz głupa.. życzę sld żeby jak najszybciej zniknęła z życia politycznego polski, ani to lewica ani nic.. taka partyjna stajnia do szukania władzy i stanowisk, dość bezideowa co pokazało naczalstwo SLD... To nie jest żadna lewica... nikomu w niczym nie pomogli to po pierwsze, a po drugie podstawiali doope kosciołowi bardziej niż ktokowiek.. szczecinskie sld jest tylko żalosnym odzwierciedleniem patologii tej partii... porozmawiamy po wyborach i nieźle sprali ci mózg, skoro napisałeś, że Nie wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia! Hooy z tymi twoimi idiotyzmami o cesarzach i satrapach... głupie bo głupie ale to co powyżej?! Jesteś niebezpiecznym nawalonym aparatczykiem... mam nadzieję że właśnie Wijas nie zostanie wybrany, tego mu życzę z sympatii, bo widać jakie indywidua za nim stoją... i o jakich skłonnościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nie wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia! IP: *.chello.pl 28.10.10, 12:38 To wszystko dokładnie mówi o Tobie i Twoich skłonnościach.. więc popełnię to zbrodnię, ja kierowca wożący "blachary", człowiek, którym Ty pogardzasz i pogardzasz jego kobietą szarmancko przez Ciebie nazwaną, tak jak każdy prawdziwy polski lewicowiec ... A ponieważ ja, kark, popełnię zbrodnię i mam taki zamiar, który ogłszam publicznie, to leć teraz do prokuratury, z pewnością zrozumie Twoje skłonności... i mam nadzieję, że wijas i lewica nigdy nie wygra, inaczej zaczną nas "zbrodniarzy" rozliczać z tego kto pepłnił tę straszną zbrodnię przeciwko partii i lokalnemu wodzowi, i zostaniemy rozliczeni... szykujcie już karabiny i mocne kolby, bo będzie musieli walić do wielu drzwi... XYZ masz skłonności białoruskie co najmniej, o ile nie groźniejsze i możesz tam pojechać, dobrze się przygotujesz do objęcia władzy :)))))))))))))))))))))))) Zastanow się nad tym co oznacza bycie lewicowcem i co się dzieje z Twoją empatią dla wyborców... może jakaś wizyta u psychoanalityka by się przydała? Wielu dyuktatorów XX wieku to byli ludzie poniżani od dziecka, bici przez ojców i później mieli silne parcie na władzę... Nie wybrać ... to zbrodnia! brzmi bardzo znajomo, bardzo... Kark i "blachara", ta od francuskiego, (wiele to świadczy o Twoich skłonnościach, oraz stosunku do kobiet i w ogóle do ludzi), są bardzo czytelni społecznie... łatwo ich uniknąć jeśli ktoś się czuje zagrożony... sld w przeciwenstwie do "blachary" i karka, nie jest czytelną dla społeczeństwa partią w całym kraju i w szczecinie - będąc dość bezideowa - raczej zachowuje się jak ciało sprzedajne.. da doopy każdemu kto da jej władze i za władzę potrafi wejść w każdą doopę, nawet tą pod sutanną... sld-owskie protesty antykościelne w okresie przed wyborami jest zachwalaniem własnych cnót, których się nie posiada... ta skłonność sld, oraz pamięć o rządach sld w szczecinie spowoduje że wielu wyborcuf popełni "zbrodnię"... i tak poza tym xyz jesteś wyjątkowo złym człowiekiem, mówiąc tak po ludzku jesteś wyjątkowo niewychowany... taka jest w Polsce właśnie lewica.. nawet mi się przypomina słynna rozmowa Oleksego z Guzowatym, tez miał wiele empatii w sobie dla ludzi :))) nawet dla przyjaciół jak Loanta Kwaśniewska i jej mąż.. pewnie dla was to też była "blachara" :)))) Ku pamięci ikon lewicy i jej charakteru: www.youtube.com/watch?v=SJPIiFyacxs A o samochodzie zapomnij, nawet jakby wijas został Führerem, Aleksandrem Wielkim czy Oktawianem, nie wsiadłbym do niego więcej, po tym jak by prowadził go obleśny zbok nazywający kobiety " "blacharami" specjalistkami od francuskiego".. jesteś wyjątkowo obleśny i obrzydliwy... Przekonałeś mnie w pełni, że nie warto głosować na Wijasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia! IP: *.chello.pl 29.10.10, 10:09 Ten tytuł piszczoszku lewicy mówi o tobie wszystko... jesteś nie tylko pozbawiony empatii i otwarcie gardzisz ludźmi, tak jak to całkiem otwarcie robi sld i robiło poczynając od Cimoszewicza, który zrozpaczonym ludziom powiedział, że sami sobie winni z powodu powodzi kończąc na twoich dość chamskich wynurzeniach.... i wszystko to co przez ten okres sld wyprawiało... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Nie wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia! 29.10.10, 10:20 > Ten tytuł piszczoszku lewicy mówi o tobie wszystko... Pochlebiasz mi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Nie wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia! 29.10.10, 10:10 > To wszystko dokładnie mówi o Tobie i Twoich skłonnościach.. więc popełnię to zb > rodnię, ja kierowca wożący "blachary", człowiek, którym Ty pogardzasz i pogardz > asz jego kobietą szarmancko przez Ciebie nazwaną, tak jak każdy prawdziwy polsk > i lewicowiec ... Mówi coś o mnie? E tam. Mówi o tobie. Ja nikim nie pogardzam. Jak napisałem, nie bawią mnie twoje rozrywki. Nie podobają mi się blond laski i nie podzielam twoich gustów. Mam prawo:) > A ponieważ ja, kark, popełnię zbrodnię i mam taki zamiar, który ogłszam publicz > nie, to leć teraz do prokuratury, z pewnością zrozumie Twoje skłonności... i ma > m nadzieję, że wijas i lewica nigdy nie wygra, inaczej zaczną nas "zbrodniarzy" > rozliczać z tego kto pepłnił tę straszną zbrodnię przeciwko partii i lokalnemu > wodzowi, i zostaniemy rozliczeni... szykujcie już karabiny i mocne kolby, bo b > ędzie musieli walić do wielu drzwi... Odstaw dopalacze. Serio:) Z empatii wynika to życzenie. Trudno z tym polemizować, bo brak tu treści. Raczej przejaw niezdrowych emocji. Zastanów się, czy ta szybka jazda jakoś tobie nie szkodzi. > XYZ masz skłonności białoruskie co najmniej, o ile nie groźniejsze i możesz tam > pojechać, dobrze się przygotujesz do objęcia władzy :)))))))))))))))))))))))) Mógłbyś to uzasadnić, jakoś tak z sensem? Moja białoruskość wynika, z tego, że śmieszą mnie naspidowani chłoptasie z podrasowanych gratach z panienkami w białych kozaczkach? To kwestia estetyki, nie zamordyzmu. Ja tobie nie bronię jeździć 260 km/h. Baw się dobrze. Twojej lady też nie zabraniam tlenić włosów. No ale wybacz, mam prawo tych skłonności nie podzielać. Nie zauważyłeś, że sam jesteś nieco białoruski wymuszając na mnie własne gusta? > Zastanow się nad tym co oznacza bycie lewicowcem i co się dzieje z Twoją empati > ą dla wyborców... Śmieszny jesteś:))) Z lewicowości mam zacząć jeździć jak wariat i namówić moją panią by się na blond zrobiła, wymalował i nosiła białe kozaczki? Wolę nie. Moja lewicowość polega też na tym, że mam prawo mieć swój gust i mam prawo krytykować gusta innych. Zrozum: to nie kwestia empatii, to rzecz gustu. może jakaś wizyta u psychoanalityka by się przydała? Wielu dy > uktatorów XX wieku to byli ludzie poniżani od dziecka, bici przez ojców i późni > ej mieli silne parcie na władzę... Twierdzisz, że mam zapędy dyktatorski? ROTFL:))) Ubawiłeś mnie:) Rodzice nie bili mnie, ani nie poniżali. Czasem się z bratem starszym tłukłem. Ale to chyba norma:) Nie mam parcia na władzę. Najnormalniej w świecie uważam, że prezydentem Szczecina powinien być Wijas. Rweszta kandydatów, to dokładnie ta sama ekipa, która się między sobą pożarła. Nie wybrać ... to zbrodnia! brzmi bar > dzo znajomo, bardzo... No znajomo, znajomo. Coś może tobie świta w główce. To taka parafraza Charlesa-Maurice`a de Talleyranda. > Kark i "blachara", ta od francuskiego, (wiele to świadczy o Twoich skłonnościac > h, oraz stosunku do kobiet i w ogóle do ludzi), są bardzo czytelni społecznie.. > . łatwo ich uniknąć jeśli ktoś się czuje zagrożony... Kark? Przypomnę, że to ty pisałeś o karkach w bmw, którym swoim ścigaczem psujesz dzień. Zatem chyba jesteś ostatni, który możesz we mnie rzucać kamieniem. Przypomnę też, że to ty pisałeś o małolacie, która się zsika w majtki i nie będzie się bronić, gdy ją przewizę twim samochodem. Jak pamiętasz, grzecznie podziękowałem . Więc chyba raczej o twoich skłonnościach i stosunku do kobiet ciągle piszemy. > sld w przeciwenstwie do "blachary" i karka, nie jest czytelną dla społeczeństwa > partią w całym kraju i w szczecinie - będąc dość bezideowa - raczej zachowuje > się jak ciało sprzedajne.. da doopy każdemu kto da jej władze i za władzę potra > fi wejść w każdą doopę, nawet tą pod sutanną... sld-owskie protesty antykościel > ne w okresie przed wyborami jest zachwalaniem własnych cnót, których się nie po > siada.. Zarzucanie partii politycznej, że dąży do władzy, to tak jakby zarzucać wiatrowi, że wieje:))) Skąd tyś się wziął??:) Wijas bardzo zwalczał włażenie w "doopę" kościołowi przez obecnego prezydenta i przez PO. To nie są cnoty, których się nie ma. To rzeczywistość. > ta skłonność sld, oraz pamięć o rządach sld w szczecinie spowoduje że wielu wy > borcuf popełni "zbrodnię"... I wybierze chłoptasiów z PO. Teraz pewnie Skodę rozbiją. Bo zdaje się prezydenta skodą wożą. Zwrócę tez uwagę, że SLD nigdy nie rządziło Szczecinem. Dwa razy było w koalicji. Raz z Jurczykiem i raz z kolegami Arka Litwińskiego. Mam wrażenie, że zachowasz się jak dziecko. Na złość mi, odmrozisz sobie uczy. > i tak poza tym xyz jesteś wyjątkowo złym człowiekiem, mówiąc tak po ludzku jes > teś wyjątkowo niewychowany... taka jest w Polsce właśnie lewica.. nawet mi się > przypomina słynna rozmowa Oleksego z Guzowatym, tez miał wiele empatii w sobie > dla ludzi :))) nawet dla przyjaciół jak Loanta Kwaśniewska i jej mąż.. pewnie d > la was to też była "blachara" :)))) Blachara, to blachara. Co ma do tego moje wychowanie? I co ma to wspólnego z lewicą??? Co ma empatia do białych kozaczków? A czy ja jestem złym człowiekiem? Cóż ja nie wożę swojej ukochanej 260 km/h ryzykując jej życiem. > A o samochodzie zapomnij, nawet jakby wijas został Führerem, Aleksandrem Wielki > m czy Oktawianem, nie wsiadłbym do niego więcej, po tym jak by prowadził go obl > eśny zbok nazywający kobiety " "blacharami" specjalistkami od francuskiego".. j > esteś wyjątkowo obleśny i obrzydliwy... :))) Pozwolisz, że posłużę się cytatami z ciebie:)) "teraz trzymaj kciuki za Wijasa, jak wygra to możesz wziąść se jakąś siuśmajtkę na randkę po wyborach - zemdleje z wrażenia i będziesz sam jak Olek Wielki :)))" Czym się blachara od siusiumajtki rożni? Trudno zgadnąć:))) "i kark w bmw-icy ma wqrwa na cały dzień :))) panna obok mokra od moczu i wciśnięta w siedzenie, już nie będzie siem broniła - jest Tfoja na zawsze, jak baba cezara :))))))))))))))))))))))))) To mi się szczególnie spodobało:))) Istny magister elegantiorum z ciebie:) Ileż w tym empatii? Ileż szacunku do kobiet:))) Myślę, że tymi cytatami zakończymy. Bardziej nie możesz się już ośmieszyć zarzucając mi brak szacunku do kobiet. Ja wolę mojej pani zrobić wieczorem kolację by zechciała uraczyć mnie swoimi wdziękami, niż ogłupiać ją strachem podczas brawurowej jazdy. > Przekonałeś mnie w pełni, że nie warto głosować na Wijasa... Ty zaś w pełni przekonałeś wszystkich, którzy to czytali, że jesteś hipokrytą i nie warto brać pod uwagę twojego zdania w kwestii wyborów. Dziękuję ci. Myślę, że przekonałeś wielu do głosowania na Jędrzeja Wijasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "(nie)Wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia!" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.10, 19:50 > Ty zaś w pełni przekonałeś wszystkich, którzy to czytali, że jesteś hipokrytą i > nie warto brać pod uwagę twojego zdania w kwestii wyborów. Dziękuję ci. Myślę, > że przekonałeś wielu do głosowania na Jędrzeja Wijasa. Hipokrytą jesteś ty sam co już udowodniłeś i musi ciebie to bardzo boleć.. ja jestem kark od siuśmajtek, nie od małolat obleśny facecie, który nie potrafi pomyślec inaczej i nie zna nawet tego określenia dla 18-tek :))) tak jak ty "o małolatach" to myślą tylko pedofile.. sorry. Dla przypomnienia "małolata" to osoba poniżej 15 roku życia... Dalej budzisz we mnie szczerą niechęć z powodu jawnie deklarowanej hipokryzji a twoja deklarowana lewicowość budzi raczej moje oburzenie... mój wpis był seksistwoski - zgadza się, ale za to twój - panie z sld - był ohydny etycznie i szokujący, jak na niby "wartości" twojej ulubionej formacji politycznej. Od lewicy jesteś tak daleko jak ze Szczecina do końca galaktyki... może jesteś jakimś sprawnym aparatczykiem partyjnym lub kimś w tym rodzaju, ale o lewicy niewiele słyszałeś a na pewno już jej nie widziałeś... bo w Polsce takiej praktycznie nie ma. Twoje długie kompromitujące argumenty sa zabawne, podobnie jak widać,że lewicę boli prawda o jej bezlewicowości.. tak wijas krzyczał "nie!" przeciwko rozdawnictwu na rzecz kościoła, ale sld tak się zachowuje tylko jak jest w opozycji i mniejszości.. nie daj boże jak się dorwie do władzy... sld dało tyle kościołowi, że ani aws ani pis nie pobili sld w jego włazidoopstwie.. co z tego że wijas nie włazi jeszcze pod sutannę? skoro jest z formacji chyba stoworznej przez jakiegos księdza chyba? mnie kłamliwe deklaracje sld nie interesują, ale to co rzeczywisice sld robiło i robi :))) i od tego rzygać się chciało i chce dalej... błeeeeeeeeee Jesteś dokładnie hipokrytą politycznym, etycznym i jesteś pozbawionym empatii... nawet nie umiesz przeprosić za swoje głupie wpisy, ja lewicowosci na tym forum nigdy nie deklarowałem, chyba że byłem bardzo pijany, za co w takim razie innych czytelników i użytkowników forum szczerze przepraszam.. Do SLD - nie jesteście żadną lewicą, co najwyżej taką społeczną qr.icą na którą już ludzie nie chciali i nie chcą głosować.. woleli na pis! Co za wstyd :))) za wijasem pójdą tawariszcze doświadczeni we władzy, a ci młodzi i niedoświadczeni są pełni głodu by się dorwać do rządzenia.. z przyjemnością popatrzę na spektakularną porażkę.. już po minie Wijasa widać że wie, że szansy raczej nie ma :))) Nawet mu łopaty nie pomoga :) Parafrazując towrzysza xyz: "wybrać Wijasa, to nie błąd, to zbrodnia!" zbrodnia oczywiscie w cudzsłowiu (bo nie odmawiam nikomu prawa do oddania głosu na Jędrzeja Wijasa - kandydata SLD, Polska to wolny kraj na szczęście, czego pierwowzór SLD nam odmawiał), a więc "zbrodnia" polegająca na braku pamięci o tym, co wyrabia sld jak jest u władzy i polegająca na niezdolności do samodzielnego myślenia ogłupiałego wyborcy przez niby "lewicowe" hasła... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Wykarzę się empatią 01.11.10, 09:17 Idź na spacer. Ochłodzisz głowę. Twój wpis na pewno przekonał wielu ludzi do glosowania na Jędrzeja. Po prostu wstyd im jest utożsamiać się z twoją wypowiedzią. Ochłoń:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wykarzę się empatią IP: *.chello.pl 01.11.10, 10:44 :))) typowa sld-owska empatia, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Wykarzę się empatią 02.11.10, 08:24 Prawda. Jak widzę, spacer pomógł:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wykarzę się empatią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.10, 09:51 Spacer zawsze pomaga... szczególnie w myśleniu o lewicy, a jeszcze bardziej po tym jak się zobaczy w lokalnej tvp muzyka od rydzyka, niejakiego wenderlicha, uou! to juz na pewno się nie chce głosować na sld... Szczególnie Jerzy Wenderlich pomoże Wijasowi, Wenderlich, który w tvn 24 przekonywał do prokoscielnej polityki lewicy za Millera i głupawo tłumaczył kłeczenie przed hierarchią, tak się działo jak sld było u władzy :))) świetna ikona lewicy... wizyta kacyka dobrze podiałała na odświeżenie pamięci o prawdziwym i wstydliwie skrywanym obliczu SLD :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Wykarzę się empatią 02.11.10, 10:22 > Spacer zawsze pomaga... szczególnie w myśleniu o lewicy, a jeszcze bardziej po > tym jak się zobaczy w lokalnej tvp muzyka od rydzyka, niejakiego wenderlicha, u > ou! to juz na pewno się nie chce głosować na sld... Na tej podstawie wyrabiasz sobie pogląd o człowieku? Pogratulować:) Pomyśl. Ludzie czytają taki wpis i myślą sobie: "ja nie mam nic wspólnego z takim gościem, a ten Wenderlich, to przecież przyzwoity człowiek" > Szczególnie Jerzy Wenderlich pomoże Wijasowi, Wenderlich, który w tvn 24 przeko > nywał do prokoscielnej polityki lewicy za Millera i głupawo tłumaczył kłeczenie > przed hierarchią, tak się działo jak sld było u władzy :))) świetna ikona lewi > cy... wizyta kacyka dobrze podiałała na odświeżenie pamięci o prawdziwym i wsty > dliwie skrywanym obliczu SLD :))))))) Na pewno pomogą twoje wpisy. Ludzie rozsądni nie będą się utożsamiali z takim nienawistnym gardłowaniem. Prędzej posłuchają Wenderlicha, który tłumaczy, dlaczego przed referendum unijnym SLD wolało nie drażnić kleru. Czasy są obecnie inne i rozsądni ludzie zauważają, jak anachroniczne są twoje antykomunistyczne poglądy. Wiedzą, że od rządów Millera upłynęło sporo czasu i czas jest na Wijasa, a nie na ciebie i twoje wstecznictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Wykarzę się empatią 02.11.10, 10:50 wizyta kacyka dobrze podiałała na odświeżenie pamięci o prawdziwym i wsty > dliwie skrywanym obliczu SLD :)))))) Ja ci tą pamięć bardziej odświeżę: www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=16760 "Rządy lewicy w latach 1993-1997 były okresem, w którym najbardziej stanowczo w całym 20-leciu po przemianie ustrojowej władza przeciwstawiła się naciskom na klerykalizację państwa i prawa". Tak mówią eksperci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wykarzę się empatią IP: *.chello.pl 02.11.10, 13:36 Uuu tak, tak mowią eksperci z sld, szczególnie w przeglądzie tygod... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 29.10.10, 09:31 Strasznie się żołądkujesz:) Odstaw dopalacze. Brykę też radzę zmienić na wolniejszą. Nie będziesz tak naspidowany. Każda partia z założenia jest nakierowana na zdobycie władzy. Więc te dyrdymały, które mają być zarzutem, są po prostu śmieszniutkie. Ideowość jest bardzo widoczna w SLD, wbrew twoim zaklęciom. Dowodem na to jest reglamentowana przez Tuska pseudolewica Palikota. Takie ZSL i SD dla PZPR. Satelity:) He he he Nikomu nie pomogli powiadasz? No choćby służbom mundurowym uratowali wcześniejsze emerytury, bo pseudoliberałowie z POPiSu chcieli im zrównać wiek emerytalny. Szczecińskie SLD próbowało blokować Krzystkowi i PO rozdawnia majku kościołowi. To rozumiem jest włażenie kościołowi w doopę. Cóż, może te 260 km/h trochę odrywa ciebie od rzeczywistości? Czy jestem nawalonym, aparatczykiem? Chyba nie. Mam własną firmę i coś tam sobie z niej zarabiam, więc się nie pcham zanadto do władzy. Czy jestem niebezpieczny? No czasami. Głównie dla głupawych krzykaczy. Jakoś mi tak łatwo przychodzi wytykanie miałkości "argumentów" tobie podobnym. Życzyć komuś przegranej z sypatii? Ciekawe. Jeśli masz sympatię do Wijasa, to na niego zagłosuj. A nie życz mu porażki. To takie polskie:) Chcę żeby jemu krowa zdechła (to z dowcipu, tak byś nie wciskał, że Jędrzeja rolnikiem robię). Zaciekawiły mnie twoje wynurzenia o moich skłonnościach:) Podziel się ze mną swoimi spostrzeżeniami:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 29.10.10, 10:02 xyz-xyz napisał: > > Zaciekawiły mnie twoje wynurzenia o moich skłonnościach:) Podziel się ze mną sw > oimi spostrzeżeniami:)))) podziele sie oblesny człowieku: spyerdalay :)))) tak ponad 300 na h Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 29.10.10, 10:22 spyerdalay :)))) tak ponad 300 na h I tak oto przeszliśmy do dyplomacji:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 27.10.10, 12:31 Młody wiek (zresztą jak i stary) nie chroni xyz przed głupotą. A wielu ludzi z tej twojej rzekomej lewicy to zwyczajni palanci. Kęsik np. proponował wysiedlenia ze śródmieścia. To doprawdy lewicowe. Powtarzam: tylko nie SLD. To już przerabialiśmy. I starczy na długie lata. Może, jeśli w ogóle, warto tworzyć nową lewicę, która odcięłaby się od komitetów PZPR. W obecnej lewicy widać silne powiązania z nimi, także rodzinne. Np. Napieralski jest synem silnego człowieka ze szczecińskiego PZPR. A więc dzięki. Mi z nimi nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 30.10.10, 19:16 nie widziałem ba > rdziej zgniłej formacji niż sld w Szczecinie... Wijasa osobiście jakoś lubię na > weet i zagłosowałbym na niego właśnie gdyby nie sl.doopy, które zaraz wskoczą n > a stołki... Już mi się wydawało, że zagłosuję na Wijasa, gdy dotarło do mnie, że na plakatach LSD w Ciecinie widnieje ...Marcin Napier.dalski - nie zamierzam fundować 31-letniemu gnojkowi czteroletniej pensji z moich podatków. Adios, Jędrusiu! Adios, ciecińskie LSD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 31.10.10, 23:39 To oczywiście poważny argument za prowadzeniem polityki "prorodzinnej" przes SLD, ale ja osobiście nigdy nie myślałem nawet o zagłosowaniu na tę partię. Zbyt wiele zniszczyła. I zupełnie nie zna umiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 02.11.10, 08:27 Zbyt > wiele zniszczyła. I zupełnie nie zna umiaru. Zaciekawiło mnie to. Mógłbyś konkretnie podać, to co radni SLD zniszczyli w Szczecinie? I w czym nie mają umiaru?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 02.11.10, 15:53 Cały Szczecin, włącznie z tobą xyz, jest tworem PZPR i jej następczyni SLD. Za PZPR Szczecin rozebrano i wywożono cegły do centrali, za SLD nie przyjmowano "obcego" kapitału, a kumoterstwo kwitło wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.10, 17:00 Raczej Szczecin jak twór jest dziełem Bismarcka i jego rządu oraz decyzji II Rzeszy, póżniej okresu weimarskiego i ostatecznie co nieco ma z okresu III Rzeszy.. okres PPR, PZPR i SLD to raczej tworzenie ruin, odbudowa nieznaczna, inwestycje za Gierka a za SLD niszczenie gospodarcze Szczecina za równo przez centralę jak i przez lokalnych kacykuf sld-manskich.. wijas biorąc sobie wenderlicha czuje widać z tym związek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 02.11.10, 19:36 Grabarzem tego miasta był Wunderkindus ciecińskiej lewizny, niejaki tow. Robert, jako wicepremier ds. gospodarki aktywnie starający się o sprowadzenie międzynarodowego koncernu do ...Pasewalku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 02.11.10, 19:46 Gość portalu: . napisał(a): > Grabarzem tego miasta był Wunderkindus ciecińskiej lewizny, niejaki tow. Robert > , jako wicepremier ds. gospodarki aktywnie starający się o sprowadzenie międzyn > arodowego koncernu do ...Pasewalku... a racja, nawet Urban nie mógł sie nadziwic o co mu chodziło.... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Lewica w Szczecinie... 02.11.10, 08:26 > Już mi się wydawało, że zagłosuję na Wijasa, gdy dotarło do mnie, że na plakata > ch LSD w Ciecinie widnieje ...Marcin Napier.dalski - nie zamierzam fundować 31- > letniemu gnojkowi czteroletniej pensji z moich podatków. Adios, Jędrusiu! Adios > , ciecińskie LSD! To bardzo ciekawe, bo Marcin jest już radnym obecnej kadencji. I radzi sobie bardzo dobrze. W czym zatem problem? Lepsza asystentka Nitrasa od kawy i herbaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lewica w Szczecinie... IP: *.chello.pl 02.11.10, 19:33 > To bardzo ciekawe, bo Marcin jest już radnym obecnej kadencji. I radzi sobie ba > rdzo dobrze. Jakieś sukcesy tego smarkacza? Ściągnął inwestycje do miasta? Poprzez braterskie kontakty z socjaldemokracjami w Skandynawii spowodował zwiększenie ilości miejsc pracy w Ciecinie? Kolejny ubijacz piany, jak cały klan Napier.dalskich, od czasu Gomułki i Gierka - w gębie mocni, w ręcach słabi, ta familia Ciecin grabi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Aleksander Wielki IP: *.chello.pl 27.10.10, 11:09 xyz-xyz napisał: > Oktawian August został cesarzem mając 34 lata. Aleksander Macedoński w wieku 33 > lat zakończył żywot będąc władcą całego znanego świata. No no no, czyli co Wijas, jest Olkiem Wielkim czy Octavią? chopie rozumiem że kochasz sld, na zdrowie, ale nie przesadzaj z poruwnaniami... a panowie z sld to przyszli władcy imperialnych satrapii z nadania Olka W.? czy też gubernatorzy podbitych prowincji???!!!!!!!!!! Stary! To jest wiocha! głupia zapyziała wiocha z ktoorej pouciekali robotnicy z wielkich zakładuf.. albo się zapili i poumierali. To miasto jest jak dawny pgr, syf na syfie i megalomania polityczna... oraz buhający alkoholizm za 1,5 zeta... to miasto stało się zerem z powodu mitomanuf i kompletnego kretynizmu politycznego... jacy qrwa cezarowie rzymscy czy olki wielkie?!!!!!!!!!!! Czy w sld też wciągacie jakieś zioła jak koledzy z po? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Aleksander Wielki 27.10.10, 11:21 > No no no, czyli co Wijas, jest Olkiem Wielkim czy Octavią? chopie rozumiem że k > ochasz sld, na zdrowie, ale nie przesadzaj z poruwnaniami... a panowie z sld to > przyszli władcy imperialnych satrapii z nadania Olka W.? czy też gubernatorzy > podbitych prowincji???!!!!!!!!!! Nic takiego nie napisałem. Wskazałem, że wiek nie ma znaczenia, tylko to co kto ma w głowie. Przeczytaj sobie cały mój wpis i nie wyciągaj zdań z kontekstu. > Stary! To jest wiocha! głupia zapyziała wiocha z ktoorej pouciekali robotnicy z > wielkich zakładuf.. albo się zapili i poumierali. To miasto jest jak dawny pgr > , syf na syfie i megalomania polityczna... oraz buhający alkoholizm za 1,5 zeta > ... to miasto stało się zerem z powodu mitomanuf i kompletnego kretynizmu polit > ycznego... jacy qrwa cezarowie rzymscy czy olki wielkie?!!!!!!!!!!! Szczecin nie jest wiochą. Jest źle zarządzanym miastem. Czas to zmienić. Ja uważam, że Wijas daje gwarancję, że nie będzie takich cyrków jaki robili chłopaczkowie z PO. Ty możesz widzieć szczecin jak Jurczyk, jako wiochę z tramwajami. Zapewne właśnie tacy wiochmeni wybierają Jurczyków czy inne buble z plakatu z Tuskiem. > Czy w sld też wciągacie jakieś zioła jak koledzy z po? Ja osobiście pijam browar. Jędrzej też zdaje się lubi piankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aleksander Wielki IP: *.chello.pl 27.10.10, 11:55 Przeczytałem Twój post s pszykuadami o AW i O z dużą uwagą... twoje insynuacje w sprawie ww. cesarzy po prostu głupie som i dość czytelne. Tiaa Wijas młodym jest.. fszystko przed nim, no nie?! Co do wiochy z tramwajami, ja uważam, że w tej chwili to wiocha nic więcej. I po twoich wpisach widać to wyraźnie, nie musisz zasłaniać się magazynierem. A teraz to bedzie jeszcze wiocha z basenem, halą etc. takie tez są po drugiej stronie granicy. puste bez ludzi wiochy-miasta, ale z halami etc. I goowno mnie obchodzi co spija Wijas, którego kiedys nawet lubiłem, choć fizycznie upodobnił się ostatnio do typowych aparatczykuf z sld, tak że go z wrażenia nie poznałem... ale twoje fantazje na temat cesarzy, nawet jako ilustracja i przykład, sorry, ale to jest niezła megalomania. Jakąż to satrapię czy też prowincję obiecał ci Wijas? Nie odpowiadaj - to tylko żart :))) Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Aleksander Wielki 28.10.10, 09:57 woje insynuacje > w sprawie ww. cesarzy po prostu głupie som i dość czytelne. Mimo wszystko nie pisuje o zasikanych blacharach... Ale to taki żart;))))))) Co do wiochy z tramwajami, ja uważam, że w t > ej chwili to wiocha nic więcej. Wiocha to nie teren tylko ludzie. Głownie młotki w dresach, z Amstafem i wyj..ana furą. Taką, co 260 km/h... I po twoich wpisach widać to wyraźnie, nie musi > sz zasłaniać się magazynierem. Magazyniera wybrali właśnie wiochmeni. Bo woleli głupka od Runowicza. Potem wiochmeni wybrali chłopca z plakatu, zamiast ministra gospodarki. A teraz, zamiast intelektualisty, wybierzecie kolejnego chłopca z plakatu. A teraz to bedzie jeszcze wiocha z basenem, halą > etc. takie tez są po drugiej stronie granicy. puste bez ludzi wiochy-miasta, a > le z halami etc. To konsekwencja tego co napisałem powyżej. Przykre, ale prawdziwe. > I goowno mnie obchodzi co spija Wijas, którego kiedys nawet lubiłem, choć fizyc > znie upodobnił się ostatnio do typowych aparatczykuf z sld, tak że go z wrażeni > a nie poznałem... No chyba nie uważasz, że kampanię wyborczą powinien robić w T-shirt`cie ze Slayerem i z "piórami"? Rozumiem, że znielubiłeś człowieka, bo garnitur założył? Ciekawy masz sposób oceny ludzi. Cóż, mam chyba praw do oceny twojej osoby przez pryzmat 260 km/h i zasikanej blachary ? ale twoje fantazje na temat cesarzy, nawet jako ilustracja i > przykład, sorry, ale to jest niezła megalomania. Nie ma w tym żadnej megalomanii. I żadne to fantazje. Zwykły przykład obalający nietrafną ocenę. > Jakąż to satrapię czy też prowincję obiecał ci Wijas? Nie odpowiadaj - to tylko > żart :))) Obiecał mi super furę, co jeździ 360 km/h z zamontowaną blondynka na siedzeniu pasażera, która kocha "francuski". Zagłosuj, a też dostaniesz;)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Aleksander Wielki 27.10.10, 11:43 Gość portalu: gość napisał(a): Stary! To jest wiocha! głupia zapyziała wiocha z ktoorej pouciekali robotnicy z wielkich zakładuf.. albo się zapili i poumierali. To miasto jest jak dawny pgr, syf na syfie i megalomania polityczna... oraz buhający alkoholizm za 1,5 zeta... to miasto stało się zerem z powodu mitomanuf i kompletnego kretynizmu politycznego... ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' "Badania dotyczace wielu aspektow zycia i kultury klasy robotniczej [a wiekszosc mieszkancow szczecina to proleci – moj przyp.] podkreslaly rozne czesci skladowe postaw ludzi niewyrobionych; wieksza podatnosc na sugestie, brak poczucia przeszlosci i przyszlosci (brak dlugotrwalej perspektywy czasowej), niemoznosc uksztaltowania zlozonego pogladu, wieksze trudnosci z oderwaniem sie od konkretnych doswiadczen, brak wyobrazni (wewnetrznego ”przetrwarzania” doswiadczen) – kazdy z tych aspektow wymieniali liczni badacze zupelnie odmiennych problemow, jako charakterystyczny dla niskiego statusu." [...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zew krwi Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 27.10.10, 10:11 Oczywiście, że partyjni się nie sprawdzili, gdyż byli w ogromnej większości złymi prezydentami. Za Jurczyka głosowała SLD, więc on taki bezpartyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 27.10.10, 10:35 Za Jurczyka głosowali jego radni i renegaci wykluczeni z SLD. Radni SLD byli opozycją wobec Jurczyka. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 27.10.10, 11:19 Tylko nie SLD. Potem to już tylko potop. A z kandadatów, których mamy, chyba istotnie tylko Sochański. Nawet mimo pewnych obaw. Większe obawy mam jednak odnośnie kondycji samych szczecinian. To ich/nasze wybory powodują, że z roku na rok żyje się tu trudniej. Piekne centrum zajeżdżone. Aleje (jak piękna aleje fontann) niszczone knajpami (jak gdyby brak było dla nich miejsca w śródmieściu). Parki w coraz gorszym stanie. Dramatyczny Teatr Letni, który rozdziera Park Kasprowicza, jest jak rana. Gdzie się obejrzeć, marsz ku gorszemu. Chyba rzeczywiście jest tylko jedno wyjście - uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 27.10.10, 11:27 Tylko nie SLD. Potem to już tylko potop. Jakie masz podstawy, poza stereotypowym myśleniem kreowanym przez Wyborczą? Zwróć uwagę, że Szczecinem od lat rządzą różnego rodzaju odcienie prawicy. Jakie masz zastrzeżenia do Jędrzeja Wijasa? Czytałem jego program, słucham jego wypowiedzi. Uważam, że byłby najlepszym prezydentem od lat. To człowiek wysokiej kultury, a to gwarantuje, że nie będzie straszenia radnych, czy internautów prokuratorem. Wijas będzie rozmawiał z każdym, nikomu nie powie "tylko nie Sochański. Po nim tylko potop". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 28.10.10, 09:18 Tylko nie SLD............. Wieczorek, i cała jego świta przebierają nogami za władzą, pamiętamy rządy tej śitwy, pamiętamy, jak władzę stracieli, krzywda im się nie stała, ani nie płacili za błedne swoje decyzje (Jurczyk też nie), a potem spadli na odpowiednie stołki: Wieczorek na szefa ENEI, Kołodziejski (wiceprezydent Szczecina od ośiwaty za rządów SLD) - to późniejszy dyr TOTOLOTKA w Szczecinie, itd... zapytajcie ile zarabiają, zarabiali... na Forum są podstawieni partyjni naganiacze, młodzierzówki PO, SLD i inne, cóż każdy głos się liczy aby patroni znów byli na stołkach, a młodzi w ich cieniu takze skorzystali na tym... :) samo zycie, młodzież do szkoły! "działacze partyjn" - do uczciwej pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te 28.10.10, 10:08 > Tylko nie SLD............. > Wieczorek, i cała jego świta przebierają nogami za władzą, Wieczorek nie ma już żadnej świty. Z resztą on startuje do Sejmiku. A jak chyba rozumiesz, to go wyłącza ze spraw miejskich. Chyba, że nie rozumiesz, że to są różne listy wyborcze. pamiętamy rządy tej > śitwy, pamiętamy, A to bardzo ciekawe. Co takiego pamiętamy? Rozbite Omegi? A zaraz, to nie ta sitwa. To obecna. jak władzę stracieli, krzywda im się nie stała, ani nie płaci > li za błedne swoje decyzje (Jurczyk też nie), a potem spadli na odpowiednie sto > łki: Wieczorek na szefa ENEI, Kołodziejski (wiceprezydent Szczecina od ośiwaty > za rządów SLD) - to późniejszy dyr TOTOLOTKA w Szczecinie, itd... zapytajcie il > e zarabiają, zarabiali... Kołodziejskiego dawno już nie ma w Totalizatorze. Teraz tam chłopaki z PO i PiS. > na Forum są podstawieni partyjni naganiacze, młodzierzówki PO, SLD i inne, cóż > każdy głos się liczy aby patroni znów byli na stołkach, a młodzi w ich cieniu t > akze skorzystali na tym... > :) samo zycie, Nie ma na forum nikogo z młodzieżówki SLD. Jeśli uważasz, że jestem naganiaczem, to prześledź archiwum. Piszę na forum od 10 lat. Nie wrzucaj mnie do jednego worka z Nitrasem. > młodzież do szkoły! > "działacze partyjn" - do uczciwej pracy! Prymitywne sądy. Młodzi powinni uczyć się polityki. Tylko idioci wierzą, że władzę będą sprawowali inni niż politycy. Brzuch mnie boli ze śmiechu, gdy słyszę nawoływania o "bezpartyjnych" kandydatów. Odkąd istnieje demokracja, władzę zawsze sprawują politycy z partii politycznych. Tylko głupcy to kontestują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 27.10.10, 11:36 Gość portalu: polonistka napisał(a): > Większe obawy mam jednak odnoś > nie kondycji samych szczecinian. To ich/nasze wybory powodują, że z roku na rok > żyje się tu trudniej. A tobie polonistka co się stało? Jakiś wierszyk ci zaszkodził czy co??? to jest niezła manipulacja oskarżać mieszkańców.. tak jurczyka wybrano głosami 5 tyś stoczniowcuf co uwierzyli że on uratuje stocznie, co było zwykłym kłamstwem, bo miasto nie ma nic do stoczni... krzystka ludzie wybrali bo mieli dość jurczyka i uwierzyli korzystkowi i w to że ktoś po latach zaniedbań zajmie się miastem... okazał się marnotrawcą miejskiego majątku i lekkoduchem zmuszającym miasto i mieszkańców do życia na wielki kredyt.. To zwykłe chamstwo oskażać samych mieszkańców za syf który robią politycy i za ich bezczelne kłamstwa. Więc daj sobie spokój nieszczęsna kobieto.... inaczej brzmisz jak pewien skończony idiota co dzisiaj w tok.fm mówił że należy kontrolować nawet prywatne rozmowy telefoniczne z powodu agresji w polityce. to politycy doprowadzili do agresji, psychopaci rządzący partiami, chamstwo i buta z wiejskiej, ale za to że są jak wściekłe psy karać będą .. obywateli :))) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Tak trzymac! 27.10.10, 11:48 ”Wielu obserwatorow zwracalo uwage na powiazania pomiedzy niskim statusem spolecznym a religia fundamentalistyczna lub chiliastyczna. Sugeruje to, ze ekstremistyczne religie sa wytworem tych samych sil spolecznych ktore podtrzymuja autorytarne poglady polityczne. Z drugiej strony, czlonkami liberalnych kosciolow protestanckich byly glownie osoby wywodzace sie z klasy sredniej. W USA stworzylo to dylemat dla liberalnego protestanckiego kleru – liberalnego zarowno w polityce, jak i religii – ktory pragnal szerzyc swa ewangelie spoleczna i religijna wsrod warst nizszych. Okazalo sie jednak, ze klasy te oczekuja od pastorow, aby glosili kazania o ogniu piekielnym a nie nowoczesna teologie protestancka. W poczatkowym okresie ruchu socjalistycznego Engels zauwazyl, ze wczesne chrzescijanstwo i rewolucyjny ruch robotniczy posiadaly ”zdumiewajace wprost punkty styczne”, szczegolnie w swej atrakcyjnosci zwiazanej z obietnicami ogolnej szczesliwosci i bazie spolecznej w postaci klas nizszych. Ostatni Elmer Clark- badacz niewielkich sekt religijnych we wspolczesnej Ameryce – zauwazyl ze takie sekty jak wczesne chrzescijanstwo ”tworza sie glownie wsrod religijnie zaniedbanej biedoty”. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc a teraz sentencja.... 27.10.10, 11:52 "Ogolny poziom dochodu narodu ma wplyw na akceptowanie norm demokratycznych. Jezeli kraj jest wystarczajaco zamozny - tak, ze nieistotne jest, czy nastapi nieznaczna redystrybucja czy nie - latwiej zaakceptowac idee, ze nie jest az tak wazne, ktora strona ma wladze. Lecz jezeli utrata wladzy oznacza powazne straty dla podstawowych grup wladzy, beda one za pomoca wszelkich dostepnych srodkow dazyly do do odzyskania lub utrzymania wladzy. Pewien stopien zamoznosci narodu konieczny jest do zapewnienia kompetentnej administracji panstwowej. Im biedniejszy kraj, tym czesciej dochodzi do glosu nepotyzm - popieranie krewnych i znajomych. To z kolei ogranicza mozliwosc stworzenia skutecznej biurokracji, niezbednej w nowoczesnym panstwie demokratycznym"... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 a co to za profesór? 27.10.10, 23:46 :) pewnie tak apolityczny jak socjolog Migalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 18:12 Art. cyt. "Podziwiano siły witalne młodości, dostrzegano wytrwałość wieku średniego, ale rządy powierzano chętniej ludziom starszym". ------- .... ale kiedyś nie było tak rozwiniętej w przekazie i zdobywaniu wiedzy techniki. Przekaz otoczenia to główna metoda dla poznania świata itp. Wiek twórczy to przedział 25-40 lat. Wiek dojrzały 40-50 lat to dalsza kontynuacja bez wzrostu. Wiek 50-60 itd. to trwanie lub powielanie. Jaki etap doświadczenia jest wymagany w tworzeniu/zarządzaniu miastem ? Polityka wymaga innych umiejętności i twórczych talentów dla "czarowania". Jakie cechy osobowościowe wymagane są od Prezydenta przez Wyborców ? cyt: "Wśród naszych kandydatów na prezydenta mielibyśmy trzy osoby we właściwym wieku. Dwoje kandydatów niezależnych: Małgorzatę Jacynę-Witt i Bartłomieja Sochańskiego oraz kandydatkę PSL Annę Nowak". Nowe kandydatury/osoby to dla innych też wyzwania. "Kolejni trzej kandydaci - dwóch partyjnych i jeden przez partię porzucony - zbliżaliby się do tego progu (Piotr Krzystek, Arkadiusz Litwiński i Krzysztof Zaremba)". Moją główną uwagę skupia cecha - to lub czy - lojalność wobec wybranej partii, u świadomego polityka ?! "O kandydacie SLD Latini rzekłby, za królem Salomonem, że "młody władca przynosi nieszczęście". Prawdą jest, że aby reprezentować w młodym wieku całą grupę społeczną najpierw należy poznać bieżące zadania i problemy w każdym środowisku. Mile widziane własne sukcesy gospodarcze, zawodowe lub naukowe - tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do czy-telniczki Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 02.11.10, 10:25 spójrz czy-telniczko w mój starszy post. Dobrego dnia! Gość portalu: egbert napisał(a): > Kiedy najlepszy z dotychczasowych burmistrzów Szczecina - Herman Haken obejmowa > ł prezydenturę był w wieku Sochańskiego. Kiedy Regan obejmował prezydenturę USA > był starszy o jakieś 15 lat. Podobnie było w wypadku Adenauera. Wiek metrykaln > y nie ma znaczenia. Liczy się wiek psychologiczny. Nasi trzej kandydaci w średn > im wieku są strasznie starzy, choć lubią się przedstawiać za młodych, szczególn > ie uwielbia to Piotr Krzystek, który zdaje się nie mieć nic więcej poza swoją r > zekomą młodością. Ja zresztą odczytałem tekst piskorskiego inaczej: nie chodzi > mu o podział na starych i młodych, tylko na mądrych i mniej mądrych (by nie pow > iedzieć inaczej). Piskorski sam chciałby oddać władzę w ręce młodych, ale czeka > na ich pojawienie się. Póki nie ma naprawdę młodych, pisze przecież, lepiej gł > osować na starszych i doświadczonych. Należę do pokolenia sporo młodszego niż 3 > 5-45 latkowie, których wymienia się w artykule, ale zagłosuję na któregoś z dwó > ch doświadczonych kandydatów: Jacynę-Witt albo Sochańskiego. Raczej tego drugie > go, gdyż boję się trochę nieobliczalności MJW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 14:44 Ten post poprzedzał tu obecny w temacie bieżących wyborów :) forum.gazeta.pl/forum/w,70,117761811,118194606,Re_syty_nigdy_nie_zrozumie_glodnego.html?wv.x=2 > > Kiedy najlepszy z dotychczasowych burmistrzów Szczecina - Herman Haken > > obejmował prezydenturę był w wieku Sochańskiego. Zgoda na wiek - to wspólny zbiór dla lat, a jeszcze nie osobowości, cech charakteru lub stosowanych metod pracy. > > Kiedy Regan obejmował prezydenturę USA był starszy o jakieś 15 lat. > > Podobnie było w wypadku Adenauera. Przy okazji braku uzasadnienia - poznałam w skrócie biografię Regana. To dusza i charakter raczej artysty - czyli wyższa/inna półka w zarządzaniu. >> Wiek metrykalny nie ma znaczenia. Liczy się wiek psychologiczny. Tak to stwierdzenie/zdanie uważam za mądre i warto powtórzyć. >> Należę do pokolenia sporo młodszego niż 35-45 latkowie, których wymienia >> się w artykule, ale zagłosuję na któregoś z dwóch doświadczonych >> kandydatów: Jacynę-Witt albo Sochańskiego. To potwierdza tezę, że dojrzałość to jest tylko wiek lecz pewna część instynktu. To miłe gdy młody i świadomy własnej odpowiedzialności za głos wyborczy. >> Raczej tego drugiego, gdyż boję się trochę nieobliczalności MJW. Ja osoby samodzielnie twórcze nie nazywam nieobliczalnymi - ale obserwuję czy są wiarygodnymi i uczciwymi w słowach/deklaracjach. Politycy w partii to inna kategoria oceny i "obliczalności". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 14:46 errata: >> Należę do pokolenia sporo młodszego niż 35-45 latkowie, których wymienia >> się w artykule, ale zagłosuję na któregoś z dwóch doświadczonych >> kandydatów: Jacynę-Witt albo Sochańskiego. To potwierdza tezę, że dojrzałość to nie jest tylko wiek lecz pewna część instynktu. To miłe gdy młody i świadomy własnej odpowiedzialności za głos wyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabawne Re: Prof. Piskorski porównuje kandydatów. Co z te IP: *.chello.pl 16.11.10, 02:50 Ciekawe. Można napisać artykuł wyborczy o wszystkich kandydatach i nikogo nie obrazić, nawet jeśli wiadomo jasno, kogo Piskorski chce wybrać. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś