Dodaj do ulubionych

Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowiedzą...

18.01.11, 15:14
Dzięgi Bogu że w Zachpomie jest Metropolita cicińsko-kamieniarski i on zechce zachować przemiotnik "cieciński" w swoim fajnym tytule...

Tak trzymać katokrasnoludki!
Obserwuj wątek
    • yanyx "..to by było na tyle" 18.01.11, 15:21
      GDZIE?
      Powiedzonko wprowadzone prześmiewczo przez Jana Tadeusza Stanisławskiego żyje już swoim własnym życiem. Mówmy: to by było tyle (w domyśle: na ten temat).
      Pozdrowienia.
    • Gość: zenek z poczty koszty.. IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 18.01.11, 15:28
      tiaa.. 50 tys..
      do tego wymiana dowodów osobistych u wszystkich mieszkańców, wymiana pieczątek u wszystkich przedsiębiorców, w każdej szkole, urzędzie ..wymiana dowodu rejestracyjnego każdego pojazdu.
      Proponuje, żeby pan Zenker ze swoim Towarzystwem zobowiązał się do pokrycia tych kosztów...
      • jayin Re: koszty.. 20.01.11, 09:35
        ...dodajmy do tego wydrukowane już papiery firmowe, inne druki, tablice na budynkach - nie wszystko dzieje się w sferze dokumentacji elektronicznej. poza tym - to nie tylko miasto, to też gmina. z pewnością nie zamknie się to w kwocie kilkudziesięciu tysięcy złotych, niestety.
      • Gość: LA Re: koszty.. IP: *.globalconnect.pl 21.01.11, 08:34
        Raz zapłacą i będą mieli na zawsze.
        Jeżeli mieszkańcy Stargardu tak wolą, to niech tak będzie.:-)
        • Gość: eeee.e.e.e Re: koszty.. IP: *.farmacol.com.pl 25.01.11, 11:16
          Chcą zmiany bo nie zdają sobie sprawy ile ich to będzie kosztować, i to nie tylko z "anonimowej" (czyli niczyjej) kasy miasta ale z ich własnych prywatnych kieszeni. A nie wiedzą bo są okłamywani przez inicjatorów. Podane 54 tys. zł to kwota absurdalna, widać, że "w temacie kosztów" panowie albo nie mają zielonego pojecia albo zwyczajnie kłamią.
    • swarozyc Przykre... 18.01.11, 15:31
      że nikt ciecinian nie pytał czy mieszkańcy Stargardu mogą się odłączyć od ciecina w ten haniebny sposób...
      • Gość: k-s Re: Przykre... IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 15:42
        swarozyc - jesteś głupcem.
        • swarozyc Re: Przykre... 18.01.11, 15:45
          Gość portalu: k-s napisał(a):
          swarozyc - jesteś głupcem.
          --------------------------------------------------
          Phi, też mi wiadomość...
        • Gość: reda Re: Przykre... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 20:10
          chyba nie wychwucułeś kpiny swarozyca. Ja to odebrałem jako kpina z megalomanii transjęzykowej Szczecina. chyba żem się pomylił...
          • Gość: Vlad.H. Re: Przykre... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.01.11, 20:19
            nie zebym byl czepliwy ale czy nazwanie Stargardu Szczecinskim bylo idea Szczecina czy moze np Warszawy... skad to przekonanie ze to Szczecin akurat przesladuje mniejsze miejscowsci w regionie... obserwuajc np Poznan odnosze zupelnie inne wrazenie.
            • Gość: LA Re: ...nazwanie Stargardu Szczecinskim bylo IP: *.globalconnect.pl 21.01.11, 08:37
              ...idea Szczecina czy moze np Warszawy...
              Podobno to było ułatwienie dla Poczty w czasach gdy nie było jeszcze kodów pocztowych.
              • Gość: Vlad.H. Re: ...nazwanie Stargardu Szczecinskim bylo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 23.01.11, 20:48
                Nie wiem jaka geneza ale nie obserwuje w Szczecinie prob zdominowywania otoczenia - Jesli wola mieszkancow Stargardu znajdujacego sie kolo Szczecina jest nie nazywac sie dlzuej Stargard Szczecinski to przeciez co Szczecinowi do tego - nie ma juz wojewdztwa Szczecinskiego jest Zachodniopomorskie - moze i dobrze ze Stargard bedzie kolo Szczecina a nie Szczecinski.
      • Gość: LA Re: Przykre... IP: *.globalconnect.pl 21.01.11, 08:48
        swarozyc napisał:

> że nikt ciecinian nie pytał czy mieszkańcy Stargardu mogą się odłączyć od cieci
        > na w ten haniebny sposób...

:-D referendum trzeba przeprowadzić, nie tylko w Szczecinie ale w całym województwie :-D
    • Gość: MisMis Re: Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowied IP: *.multimo.pl 18.01.11, 16:42
      fachowcy:))) megalomani od nazwy max von j...v
    • Gość: 64 Re: Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowied IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 20:47
      Brawo Stargard!

• Gość: szerszeń_stepowy kto następny? IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 21:11
        Gorzów Nie-Wielkopolski? (bo przecież nie leży w Wielkopolsce)
        A może Gorzów Lubuski? (Ale Lubusz to teraz małe miasteczko, na dodatek po niemieckiej stronie...)

Ja osobiście (na serio!) proponowałbym nazwę Lądzbark nad Wartą. Tak by było rewelacyjnie. Dlaczego - wtajemniczonym nie musze tłumaczyć, inni niech się domyślą albo niech spytają.
    • Gość: AAAAAAAAAAAAAA!!! Re: Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowied IP: 82.113.106.* 18.01.11, 21:08
      Szczecin Stargardzki, Szczecin Goleniowski, Szczecin Gryfiński? Do 2050 cos sie w tym kierunku wydarzy :]
    • a.malin Cieszę się, 19.01.11, 07:28
      że zwycięży rozsądek i tradycja historyczna. Ni można by przy okazji zmienić tej kretyńskiej i ubliżającej nam nazwy województwa szczecińskiego, narzuconej nam przez Prawdziwych Polaków i Prusaków Zachodnich?
      • tadeusz.4 Re: Cieszę się, 21.01.11, 18:33
        a.malin napisał:

> że zwycięży rozsądek i tradycja historyczna. Ni można by przy okazji zmienić te
        > j kretyńskiej i ubliżającej nam nazwy województwa szczecińskiego, narzuconej na
        > m przez Prawdziwych Polaków i Prusaków Zachodnich?

A na jaką, słonko? Bo województwa szczecińskiego już nie ma od ponad 10 lat.
        • a.malin Ja mieszkam w województwie szczecińskim 26.01.11, 08:25
          Oprócz nazw własnych (jak np. ustanowiona przez ustawodawcę -z inicjatywy niechlubnej pamięci marszalicy Alicji Grześkowiak - nazwa naszego województwa - SAM WIESZ JAKA) istnieją w naszym języku nazwy pospolite. Mam prawo używać, w stosunku do jednostki administracyjnej, takiej właśnie nazwy. Mogę nazwać moje województwo np. piękne województwo, nadmorskie województwo, przygraniczne województwo (nazwa nie ma obowiązku bycia jednoznaczną). Absolutnie uprawniony jest przymioynik utworzony od nazwy stolicy województwa. Dlaczego bojkotuję SAM WIESZ JAKĄ nazwę - bo jestem przywiązany do mojej małej ojczyzny - POMORZA, do jej stolicy - Szczecina. Do ojczyzny, w której leży też Słupsk i ... Greifswald oraz Stralsund. Nie chcę akceptować paranoi, która narzuca nam rewizję znaczenia ważnej dla mnie nazwy krainy historycznej. Paranoi, zgodnie z którą, Pomorze to bliżej nieokreślony obszar, który dzieli się na ... Pomorze, Pomorze Zachodnie i Pomorze Przednie (to najbardziej Zachodnie i - dla nas akurat - DALSZE).
      • Gość: eeee.e.e.e Re: Cieszę się, IP: *.farmacol.com.pl 25.01.11, 11:34
        Akurat z rozsądkiem to ta zmiana ma najmniej wspólnego
        • Gość: Owszem ma Re: Cieszę się, IP: *.mofnet.gov.pl 27.01.11, 08:14
          Obecna nazwa - wymyślona przez analfabetów, aby nie mieli problemu z odróżnieniem od Starogardu - sugeruje, że mamy do czynienia z prowincjonalną dziurą. Jakikolwiek przymiotnik w nazwie sugeruje prowincjonalną dziurę, która wymaga określenia położenia geograficznego w nazwie, aby było wiadomo, gdzie ta dziura leży, mniej więcej. Jedyny wyjątek - potwierdzający regułę - jaki przychodzi mi do głowy, to Frankfurt am Main, Gorzów pomijam, bo ten ich przymiotnik jest wyjątkowo kretyński - nie dosyć, że niepotrzebny to jeszcze niesłuszny. Strata na wizerunku miasta ma oczywiste przełożenie na aspekty ekonomiczne. Stargard ma znakomite warunki na poprawienie swojego wizerunku - dzięki cennym i pięknym zabytkom, unikalnej w Polsce skali zachowanych fortyfikacji obronnych. Mimo zniszczeń wojny i barbarzyństwa powojennej "odbudowy" jest to ciągle miasto o wyjątkowej urodzie. Trzeba tylko przełamać opory Prawdziwych Polaków, wynikające stąd, ze to nie polskie dziedzictwo.
          Jeszcze o problemie podobieństwa nazw Stargard i Starogard. Wiadomo, ze im bardziej zachodni słowianie, tym oszczędniej stosowali samogłoski. Łatwo więc wydedukować, które miasto jest bardziej wschodnie. Gdyby tamci zmienili sobie nazwę na Staryjgorod - odróżnianie byłoby jeszcze łatwiejsze.
    • ktos210 maluczkość 19.01.11, 07:56
      To mi wygląda na problemy maluczkich żyjących w cieniu większych, może to jakieś niedowartościowanie czy też poczucie niższości. Przynajmniej było wiadomo o jaki Stargard chodzi, ale kogo .... kogo to obchodzi.
      • Gość: ZSxxxxx Re: maluczkość IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 20:04
        Nie chcą być "szczecińscy"? Tylko ciekawe po co jedzie tyle rano samochodów do Szczecina z rejestracją ZST?
      • Gość: metemete Re: maluczkość IP: *.faster.cz 26.01.11, 22:50
        Przynajmniej wiadomo o który Stargard chodzi? A jest jeszcze jakiś drugi...? Zapraszam do przestudiowania mapy Polski, jak coś znajdziesz, to proszę o wiadomość. Pozdrawiam.
    • piotrek_stargard Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowiedzą... 19.01.11, 20:40
      Nie chcą być szczecińscy? A wy chcielibyście być berlińscy?
      Jedzie trochę tych aut ZST rano do Szczecina, ale pamiętajcie, że wszystkie auta w powiecie stargardzkim mają ZST, więc to nie tylko stargardzianie. No i skoro jest nas około 70 tys., z tego może 55 tys. w wieku produkcyjnym, no to uwierzcie mi, nie wszyscy stargardzianie jeżdżą do was do pracy, o wiele większa grupa pozostaje na miejscu. A i jeszcze jedno: to jest całkiem normalny ruch migracyjny, kiedy pociąg w kierunku Szczecina zatrzymuje się na dworcu w Stargardzie, to zanim wsiądzie do niego chmara stargardzian wysiądzie z niego chmara mieszkańców zza Stargardu ucząca się i pracująca w Stargardzie.
      Ale pomijając te złośliwości z waszej strony. Dla mnie najważniejszy jest argument historyczny, "szczeciński" jest dopiero od początku lat 50. XX w. kiedy mieliśmy stalinizm, a nazwa Stargard pisana w różnych odmianach jest od około 900 lat, pamiętajcie, że to nie tylko nazwa niemiecka, ale słowianie tu także mieszkali. I to mnie przekonuje, natomiast jak ktoś chce się dostać z Polski do Stargardu to się dostanie, na pewno tu trafi i nie pomyli adresu. Koszty wyniosą około 54 tys. złotych. Dowody osobiste i tak niedługo będą nowe bo wejdzie nowa ustawa, innych dokumentów też nikt nie musi od razu wymienić, dopiero jak się zużyją czy też stracą ważność. Koszt pieczątek w Urzędach? Państwowe Urzędy jak ZUS czy Skarbowy i tak mają pieniądze przeznaczone na środki biurowe. A jesli ZUS stawia pałace, to raz na pieczątkach dla Stargardu na pewno nie zbiednieje. Inicjatorzy akcji podkreślają, to nie jest akcja antyszczecińska ale prostargardzka.
      • jayin Re: Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowied 20.01.11, 09:32
        A mi "Szczeciński" nie przeszkadza w nazwie mojego osobiście rodzinnego miasta. Zupełnie. Pomijając kwestie historyczne (o których można by mówić długo i różnie je komentować) - nie widzę żadnego powodu do zmiany. Więcej z tego zamieszania, niż pożytku. Motyw "i tak wszyscy mówią: Stargard" nie ma wg mnie wpływu na sprawy urzędowe i prawne miasta, mieszkańców. Równie dobrze, można by było z uporem pozbywać się nadanego drugiego imienia, nie używanego na co dzień, bo "za długo się je wpisuje w rubrykach wszelkich druków urzędowych".

Czasem mieszkam w Szczecinie, czasem w Stargardzie, podobnie z pracą - i nie mam jakichś kompleksów i urazów międzymiejskich :) A ładniejsza (czy skrócona, w tym wypadku) nazwa nie wpłynie na jakość życia mieszkańców. Wolałabym, żeby decydenci w mieście i inicjatorzy pomysłów zajmowali się bardziej wymiernymi projektami, przynoszącymi coś dobrego dla Stargardu. Sama nazwa nic nam nie da, jak kultura w mieście i gospodarka nie rozwinie się na tyle, żeby polepszyć jakość życia.
        • Gość: Ramzes ktorys tam z nieudacznikami zawsze jest tak samo IP: *.pl 20.01.11, 09:58
          czy to stragard czy szczecin zawsze to samo, jakis kolo co w zyciu mu nie wyszlo (najczesciej problemy w lozku i zawodowe) musi czyms blysnac. strarogardzie (przyzwyczajajcie sie do tej nazwy raczej w polsce) jakis wypalony impotent mial idee zycia i teraz probuje ja lansowac na sile i np taki piotrus lyka ja jak mlody pelikan (moze to nawet i jego pomysl).

w szczecinie tez mielismy taki klub eunucha co np wydal wojne zoltym barierkom drogowym. no bez sensu totalnie a przez chwile byli w centrum uwagi a o to nieudacznikowi chodzi - istniec choc chwilunie. teraz kolej na starogard:)
          • tadeusz.4 Re: z nieudacznikami zawsze jest tak samo 21.01.11, 18:34
            Gość portalu: Ramzes ktorys tam napisał(a):

> w szczecinie tez mielismy taki klub eunucha

Mamy go dalej. Nazywa się: urząd prezydenta miasta Szczecin.
        • Gość: metemete Re: Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowied IP: *.faster.cz 26.01.11, 22:56
          Szanuję Pani wypowiedź, każdy ma prawo do swojego zdania oczywiście. Pozwolę sobie jednak skomentować, że inicjatorzy pomysłów są organizacją pozarządową, która może zajmować się tym na co tylko mają ochotę. Jedni bronią krasnali ogrodowych, inni sprzątają liście, kolejni pomagają biednym a jeszcze inni, oprócz wielu innych inicjatyw, organizują akcję zmiany nazwy. Co do oczekiwania od władz działań konkretnych i posiadających bardziej wymierne skutki, jak najbardziej się z Panią zgodzę.
    • swarozyc To moze byc precedens... 20.01.11, 11:08
      W kolejce stoja
      Gorzow wlkp
      Ostrow wlkp i mazowiecki
      Zabkowice slaskie i bedzinskie
      Starogard gdanski
      Strzelce krajenskie i opolskie
      Brzeg gorny i dolny
      Kamien, tfu pomorski
      itp..
      Tak trzymac katofunfle w osranych majtkach!
      • Gość: LA Re: To moze byc precedens... IP: *.globalconnect.pl 21.01.11, 08:44
        swarozyc napisał:
        > W kolejce stoja
        > Ostrow wlkp i mazowiecki
        > Zabkowice slaskie i bedzinskie
        > Strzelce krajenskie i opolskie
        > Brzeg gorny i dolny

Powyższe muszą pozostać, żeby można było je odróżniać.

A te poniżej rzeczywiście "W kolejce stoja"

> Kamien, tfu pomorski
        > Gorzow wlkp
        > Starogard gdanski
    • piotrek_stargard Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowiedzą... 20.01.11, 16:16
      W kwestii historycznej, to gdyby stalinowcy nazwali miasto: Stargard nad Iną bądź Stargard na Pomorzu, tak jak było wcześniej, to nikt by dziś z tym przymiotnikiem kompletnie nie pasującym historycznie nie "wojował". W takim razie ja też się mogę zapytać, skoro niektórzy pytają się po co ta zmiana (są foldery i ulotki podające argumenty) to w takim razie można się też zapytać, a dlaczego nie zmieniać? Skoro około 200 miejscowości rocznie w Polsce zmienia nazwy i nikt nie robi z tego żadnej afery. Ja podam jeszcze jeden argument, tym razem ekonomiczny. Firma opon nazywa się Bridgestone Stargard (bez "szczeciński"), skoro Stargard dalej chce brylować w inwestycjach to atutem będzie, aby jego nazwa była łatwiejsza do wymówienia przez potencjalnych zagranicznych inwestorów. Kto wymówi "szczeciński" i kto to zapamięta? A przecież to jest urzędowa nazwa, może nie używa się jej w potocznej nazwie ale w pismach oficjalnych niestety musi być.
      No i ciągle częto podawany przykład, że jedna firma portugalska na targach zainteresowała się ofertą zainwestowania w Stargardzie. Kiedy zobaczyli pełną nazwę stwierdzili, że szczeciński oznacza, że Stargard to dzielnica Szczecina i tam do Urzędu się zgłosili. Oczywiście, Szczecin ich z tego błędu nie wyprowadził.
      • Gość: Co zalatuje lisem Szczecin Dąbie? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 19:07
        No co tam Dąbszczanie ? Odrywać się.
        Z czego słynie Stargard? Z więzienia w którym siedział artysta Maleńczuk i to chyba nie za opozycję. Jeszcze siedział tam dyrektor ZUS co sie uskarżał ,że go kręgosłup boli i nie ma tam basenu na rehabilitację. Co tam jeszcze? Trochę zabytków im sie zachowało , których nie zdążyli rozebrać Łemki. Jest jeden POseł artysta w czerwonej marynarce do kolan . Golema otworzył tam knajpę Coloseum 2. Co tam jeszcze? podrzućcie na pożegnanie.
        A ! Duże skupisko komuchów i ludzi radzieckich, bo tam była potężna baza sowiecka, lotnisko
        może nawet bunkier na atomówkę.
        • Gość: . Re: Szczecin Dąbie? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 19:51
          Gość portalu: Co zalatuje lisem napisał(a):

> Z czego słynie Stargard?

I z JP II odlatującego wehikułem czasu w przestrzeń intertemporalną...

www.stargard.pl/files/newsy/2005/i_nagroda.jpg
    • piotrek_stargard Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowiedzą... 23.01.11, 20:12
      Z czego jeszcze słyniemy?? M. in. z Bridgestona, Spójni, Przemysława Gintrowskiego (autora tekstów piosenek, m. in. kultowych "Murów"), Ewy Kasprzyk, Luxpolu, węzła kolejowego (nasz dworzec mieści się w pierwszej dwunastce największych dworców w Polsce pod względem pasażerów), zmiany nazwy miasta, zabytków gotyckich, które zostały Pomnikiem Historii - czyli należą do 32 najcenniejszych zabytków w Polsce.
      • Gość: twarda wazelina Re: Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowied IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 20:55
        Mielibyście jeszcze brazylijska drużynę fudbolową w I lidze jakbyście nie odrzucili przejęcia Błękitnych przez Ptaka.
        Ale jednego wam zazdroszczę, plaży nad Miedwiem, u nas nie ma żadnej plaży i basenu w upały.
        O Gintrowskim nie wiedziałem, gratuluje.
      • Gość: Vlad.H. Nie macie tramwaju i to konczy wszelka dyskusje! IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 26.01.11, 20:58
        Powodzenia Stargardzie bez Szczecina!
        • Gość: wertyuio Re: Nie macie tramwaju i to konczy wszelka dyskus IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 27.01.11, 18:47
          wiesniaki wont ze szczecina...!!ale nie rano na gdanskiej korki bo caly stargard jedzie do pracy do szcecina....przeciez macie tam takie eldorado i tyle pracy jest w stargardzie SZCZECINSKIM
          ..!!!
          • Gość: LA Re: Nie macie tramwaju i to konczy IP: *.globalconnect.pl 28.01.11, 09:03
            Gość portalu: wertyuio napisał(a):
            > wiesniaki wont ze szczecina...!!

O! Od razu widać, że "mniastowy".;-)
    • adams96 Re: Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowied 29.01.11, 21:15
      Szczecin radzilby przylaczyc do STARGARDU bo maja tam dobra wladze samorzadowa i obywatele na tym tyljko zyskuja.Jak kto nie wierzy to niech pojrdzie na kapilisko miejskie nad MIEDWIEM.Mozna porownac z kapieliskami w Szczecinie bo bedzie to ciekawe porownanie ale na korzysc STARGADU.
      • zgr-edo wykasowano moje posty, dlaczego ? 31.01.11, 08:54
        nic tam wulgarnego nie było
    • piotrek_stargard Stargard nie będzie już Szczeciński? Wypowiedzą... 31.01.11, 17:21
      Cały Stargard jedzie do Szczecina i robi korki?:) A wiesz kolego ile mieszkańców ma Stargard i ile miejsc pracy zabrałby Szczecinianom wtedy, kiedy każdy mieszkaniec Stargardu chciałby pracować w Szczecinie? Stargard to nie jest miasto wielkości, z całym szacunkiem dla wymienionych, Goleniowa, Gryfina czy Pyrzyc.
      Tylko że takie codzienne migracje to w Polsce standard. Pracuję w Stargardzie, ale przynajmniej 1/3 stanowisk w mojej firmie zajmują ludzie spoza Stargardu. Powtarzam, takie migracje to normalność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka