Dodaj do ulubionych

Korporacje prawnicze

28.04.04, 21:58
niezauwazniee przemknal nam istotny artykul z gw ogolnopolskiej a to przeciez
juz sezon dla naiwnych kandydatow na aplikantow. fragmenty:

W niektórych okręgach blisko 70 proc. przyjętych na aplikację adwokacką to
dzieci lub wnuki adwokatów. Podobnie jest na aplikacji radcowskiej.
Korporacje prawnicze robią wszystko, by ten stan utrzymać

Nepotyzm prawniczy (dane za lata 1999-2003)

Na żądanie sejmowej podkomisji poszczególne korporacje dostarczyły dane o
liczbie dzieci i wnuków członków danej korporacji przyjętych na aplikacje.

• Aplikacja radcowska. Śpośród zdających dzieci lub wnuków radców na
aplikację dostało 68 proc., spośród zdających niespokrewnionych - 20 proc.

• Aplikacja notarialna. Spośród zdających spokrewnionych - 60 proc.,
niespokrewnionych -10 proc.

• Aplikacja adwokacka. Krewni adwokatów przyjęci na aplikacje: w
Białymstoku - 71 proc. przyjętych; Bielsko-Biała - 40 proc.; Częstochowa - 50
proc.; Gdańsk - 47 proc.; Kielce - 54 proc.; Koszalin - 67 proc.; Kraków - 23
proc.; Lublin - 44 proc.; Poznań - 29 proc.; Toruń - 41 proc.; Warszawa - 20
proc.; Wrocław - 21 proc.

- Gdyby zbadać także powiązania rodzinne kandydatów do danej korporacji z
członkami innych korporacji prawniczych, wynik byłby jeszcze bardziej
spektakularny - uważa Grzegorz Maj z komisji prawników Parlamentu Studentów
RP.

calosc:

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2044661.html
pozdrawiam blackexit
Obserwuj wątek
    • Gość: jams Re: Korporacje prawnicze IP: 212.160.165.* 29.04.04, 08:14
      Pomyśleć, że jak dzwoniłem parę lat temu do Poznania i pytałem się czy na
      notariat dostają się tylko krewni i znajomi czy reszta też ma szansę to pani mi
      powiedziała że moje pytanie jest nie na miejscu, wreszcie wiem dlaczego...
      jasno wynika z tych danych że reszta też ma szansę. Głupi byłem.
      • blackexit Re: Korporacje prawnicze 29.04.04, 09:47
        Gość portalu: jams napisał(a):

> Pomyśleć, że jak dzwoniłem parę lat temu do Poznania i pytałem się czy na
        > notariat dostają się tylko krewni i znajomi czy reszta też ma szansę to pani
        mi
        >
        > powiedziała że moje pytanie jest nie na miejscu, wreszcie wiem dlaczego...
        > jasno wynika z tych danych że reszta też ma szansę. Głupi byłem.

dobre podoba mi sie. wybrales najfajniejsza bo na notariusza same plecy nawet
        nie wystarcza trzeba miec i plecy i rodzine i duza praktyke i uznanie w innej
        korporacji. w szczecinie przyjec na notariat nie ma w ogole. mamy w miescie ok
        10 notariuszy z dochodami ok 50 tys mies kazdy. jakis koles w innym miescie ich
        zaskarazyl do NSA ze nie przeprowadzaja egzaminu (nazywaja go konkursem bo
        korporacjom nie wolno przeprowadzac egzaminow) i NSA nakazalo egzamin
        przeprowadzic. to ci go przeprowadzaja tylko ze nikt nie zdobywa wymaganej
        liczny punktow takie jaja. ale twoj pomysl mi sie podba tez tak zrobie.
        pozdrawiam blackexit
        • buazen Korporacje prawnicze 29.04.04, 11:15
          Boże broń przed takimi prawnikami, notariuszami albo innymi radcami. Jeśli z
          mlekiem matki kodeksu karnego i cywilnego nie wyssaliście, jeśli ucząc się
          chodzić o łańcuch złoty masywny z orłem w koronie się nie potykaliście, jeśli
          ojciec wasz lub matka do snu was kładąc nie nucili wam do uszek waszych
          malutkich artykułów z kodeksu spółek prawa handlowego to jakimi wy chcecie
          zostać prawnikami, notariuszami albo innymi radcami? Hę ja sie pytam jakimi? To
          niby te pięć latek studiów was miało przygotować do pełnienia tych chwalebnych
          funkcji??? Kudy wam buraki do świata intelektu, prawdy i sprawiedliwości na
          kartach ksiąg mądrych spisanych. O wa! Zachciało sie prostaczkom świata inszego
          zasmakować. Wara wam od klasy do której przyrodzeni nie zostaliście. Wam
          stocznia albo grządki na działce a nie zarobki po 50 tyś PLN. Zachciało się
          ludkom prostym gwiazd siegać! Korporacje prawnicze to nieskażone chłopo-
          robotniczym myśleniem enklawy dla ludzi mądrych i sprawiedliwych. Bez bagażu
          negatywnych doświadczeń, uprzedzeń i poczucia krzywd wszelakich. I oby tak
          zostało!
          • Gość: jams Re: Korporacje prawnicze IP: 212.160.165.* 29.04.04, 11:41
            wypadałoby jedynie dodać Quod errat demonstrandum i zamiklnąć na wieki:)))))))))
            p.s. ja tam się o zabawki potykałem ale cóż każdy ma na co zasłużył, albo co mu
            starzy dać mogli :-D
            p.p.s. muszę swoich zrąbać że mi nie czytali KSH albo innego KK do spania :)
            "Cała polska czyta dzieciom KODEKS KARNY" he he he
            • Gość: XYZ Re: Korporacje prawnicze IP: 212.14.0.* 29.04.04, 11:47
              A najciekawsze, że jeszcze 15 lat temu notariusze (wtedy państwowi) to było
              zesałnie dal najgorszych z innych korporacji. "Ostatni będą pierwszymi" ktoś
              powiedział...
            • blackexit Re: Korporacje prawnicze 29.04.04, 12:06
              Gość portalu: jams napisał(a):

> wypadałoby jedynie dodać Quod errat demonstrandum i zamiklnąć na
              wieki:))))))))
              > )
              > p.s. ja tam się o zabawki potykałem ale cóż każdy ma na co zasłużył, albo co
              mu
              >
              > starzy dać mogli :-D
              > p.p.s. muszę swoich zrąbać że mi nie czytali KSH albo innego KK do spania :)
              > "Cała polska czyta dzieciom KODEKS KARNY" he he he

nie chodzi o to co czyta ale kto czyta. jesli nien mieli w szafie odpowiedniego
              ubranka odziedziczonego po dziadku z zielona lub zdaje sie niebieska wypustka
              to oga czytac i czytac a nic z tego nie bedzie. pozdrawiam blackexit
              • buazen Re: Korporacje prawnicze 29.04.04, 12:12
                No i doszli do sedna Jams i Blackexit. Brawo. A'propos to można by zacząć
                drukować książeczki typu "Poczytaj mi Pani Mecenas/Mamo". Odpowiednio wychowane
                obywatelsko społeczeństwo da profity w wieku dojrzałym. Z drugiej strony
                społeczeństwo złożone tylko i wyłącznie z prawników, notariuszy i radców
                ciekawie by wyglądało :))))
                • jams1 Re: Korporacje prawnicze 29.04.04, 12:36
                  To byłoby słuszne, chcesz adwokatem być jedynie przez adopcję, to samo z
                  architektem, aptekarzem, rolnikiem i tak dalej po rodzicach dziedziczysz
                  robotę, pytanie tylko co z bezrobotnymi?
                  Straszny byłby świat :)
                  • buazen Re: Korporacje prawnicze 29.04.04, 12:53
                    Nie pamiętam kto ale ktoś rzekł, że w Polsce nie ma bezrobocia; w Polsce jest
                    po prostu o 3,5 mln ludzi za dużo. To chyba rozwiązuje kwestie
                    bezrobotnych :))) A cała reszta tak jak piszesz. Z Matki/Ojca na Córkę/Syna
                    byłby zawód przekazywany. I wszyscy wiedzą gdzie jest ich miejsce. I z mlekiem
                    matki zaciągną profesji i z domu przystosowania i ogłady do zawodu wyniosą.
                    • piotr33k2 Re: Korporacje prawnicze 29.04.04, 15:47
                      cale szczęscie że unia zaczeła i powoli wymusi w końcu zmiane tej chorej i
                      kompromitującej polske sprawy.
                      • blackexit Re: Korporacje prawnicze 30.04.04, 09:11
                        piotr33k2 napisał:

> cale szczęscie że unia zaczeła i powoli wymusi w końcu zmiane tej chorej i
                        > kompromitującej polske sprawy.

mam nadzije rzecz chyba w tym ze ue tego nie reguluje wiec jesli uda im sie
                        wpisac obecny system korporacyjny do ustawy to jestesmy udupieni na wieki. cala
                        nadzieja ze w tym sejmie nie zdaza a nowy bedzie mial wiekszosc normalnych.
                        pozdrawiam blackexit

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka