Dodaj do ulubionych

Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public...

05.03.11, 10:14
"Ale nie popadajmy w paranoję. Jeden czy nawet dwa papierosy zapalone na teatralnej scenie nikomu nie zaszkodzą." - akurat tego nie można być pewnym. Nie powinno być chyba problemu z realistyczną atrapą, więc czemu nie zrezygnować z prawdziwych, co byłoby z pożytkiem i dla aktorów (ciekawe, czy niepalący też się poświęcają, czy wybiera się osoby palące?).
Obserwuj wątek
    • swarozyc Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 10:59
      W teatrze jakim jest klechistan polski, ludzie zatracaja zdolnosc odrozniania poezji od prozy..
      Tak trzymac skatoliczeni i oblakani!
      • yamato.1 Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 05.03.11, 11:16
        Odezwał się szwedzko-polski kundel. Szwedzi go pewnie olewają, to chce zaistniec chociaż na polskim forum. Jak tam toalety publiczne na tej twojej emigracji: już je dzisiaj umyłeś?
    • donpiedro Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 11:03
      to chyba jakiś żart jest
    • g.r.a.f.z.e.r.o Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 11:03
      Przypomina mi się sytuacja zagraniczna gdzie owszem, wolno było palić papierosa na scenie, ale z marihuaną, bez tytoniu... bo to nie papieros :D

Paranoja prawnego przymusu...
    • Gość: Adalbertos Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.nitka.net.pl 05.03.11, 11:13
      Jakis debil zachowal sie jak debil w teatrze - normalne.
      Debil z GW zrobil z tego powod do napisania debilnego artykuliku - normalne.
      Taka Gmina !
    • Gość: dodo Sporo głupków podpisuje się tu nick'iem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.11, 11:14
      Ten się upublicznił i nazwiska.
    • mac3h9 Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 11:19
      paranoja paranoją, ale do teatru nie idzie się po to by wdychać smród papierosów, a skoro jeszcze każą sobie za to płacić to i powinni zapłacić za leczenie ewentualnych powikłań zdrowotnych
      • partyboi Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 06.03.11, 01:15
        Puknij się w swój pusty łeb
      • jola1505 Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 10.03.11, 14:18
        Jakie powikłania po jednym czy dwóch papierosach! Litości!
    • mmmmmm000 w teatrze tylko dwie rzeczy mogą być do d..py 05.03.11, 11:35
      spektakt albo widzowie...
    • ohimmel Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 11:36
      Artykuł przedstawia wydarzenie tendencyjnie.
      Problemem nie było to że aktorzy palili na scenie papierosy lecz to że dym z nich rozprzestrzenił się po stosunkowo niewielkiej sali. Jakby palono na scenie Teatru Polskiego to nie byłoby problemu - sala jest tam ze sto razy większa.
      • Gość: Hrabianka Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 11:55
        Pan Mikuła i jego przedsięwzięcia artystyczne są utrzymywane przez miasto , czyli z pieniędzy podatnika .Jego jak i nas wszystkich obowiązują te same prawa i obowiązki.
        Mikuła w swoim przedstawieniu propaguje palenie papierosów. Spektakl przewidziany jest również do młodego widza, który nie rozróżnia, czy aktor pali papierosa , czy marihuane.
        Radze się przyjrzeć tej podejrzanej działalności przez wydział kultury i kuratorium i zweryfikować dotacje z miasta.
        Działalność tego stowarzyszenia sprawia wrażenie ,że jest poza jakąkolwiek kontrolą.

• Gość: Adalbertos Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.nitka.net.pl 05.03.11, 14:07
          Cytata z Hrabini:
          "... Pan Mikuła i jego przedsięwzięcia artystyczne są utrzymywane przez miasto , czyli z pieniędzy podatnika .Jego jak i nas wszystkich obowiązują te same prawa i obowiązki.
          Mikuła w swoim przedstawieniu propaguje palenie papierosów. Spektakl przewidziany jest również do młodego widza, który nie rozróżnia, czy aktor pali papierosa , czy marihuane.
          Radze się przyjrzeć tej podejrzanej działalności przez wydział kultury i kuratorium i zweryfikować dotacje z miasta.
          Działalność tego stowarzyszenia sprawia wrażenie ,że jest poza jakąkolwiek kontrolą..."
          Te ! Hrabinia ! Jak by sie Hrabinia pofatygowala na spektakl do Mikuly to gdyby Hrabinia uruchomila w jego trakcie obie (sztuk dwie) polkule to by sie przekonala co "Mikula propaguje".
          Inaczej trzeba bedzie sie przyjrzec podejrzanej dzialalnosci Hrabiny przez Wydzial Zdrowia Psychicznego !
          • Gość: Hrabianka Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 14:30
            Straszenie kogoś zakładem psychiatrycznym jest domeną państw totalitarnych i reżymowych .
            Zwróciłam tylko uwagę ,na aspekty w paleniu papierosa i używaniu narkotyków , bo tak to również może młody widz odebrać. Jak do tej pory nikt nie zakwestionował faktu ,że teatr jest utrzymywany z pieniędzy publicznych.
            Stowarzyszenie działa w przestrzeni publicznej i wszyscy maja prawo do jego chwalenia , czy kwestionowania .
            Niech pan Mikuła zbuduje sobie swój prywatny teatr i utrzymuje się z biletów , a wtedy to będzie sprawa widza, na co wydaje swoje pieniądze i co oglądają jego dzieci, czy wychowankowie..
            • Gość: macgregor Pleciuga IP: *.szczecin.mm.pl 05.03.11, 19:57
              W Pleciudze na "Słoniu"(spektakl dla dzieci od 4 lat) wstrętne ptaszydło też zapaliło papierosa rekwizyt twierdząc że co miesiąc rzuca palenie. Ale o dziwo dzieci nie zrobiły takiej afery. Dzieci w ogóle nie znają się na życiu
        • partyboi Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 06.03.11, 01:21
          Albo prowokujesz, albo jesteś kompletną idiotką/idiotą
      • an3tek Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 05.03.11, 13:50
        Nie ma znaczenia, w jakim teatrze... Czy grając w teatrze narkomana także "wali w żyłę"? A grając alkoholika pije prawdziwą gorzałę? To ja chcę być aktorem... Tym bardziej, że widz stawia...
    • Gość: edith Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.11, 11:53
      I we Wrocławiu i w Poznaniu byłam na wielu przedstawieniach, podczas których aktor palił papierosa i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. Widocznie w Szczecinie niestety nadal rządzi zaściankowość. A tak nawiasem mówiąc - przechodzić na czerwonym świetle też nie można, a jakość większość osób to robi.
    • monteki_5 Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 12:09
      Polska to kraj malkontentów, byłem na Lailoni jako niepalący z bardzo wrażliwym zmysłem węchu szczególnie na papierosy i jakoś przeżyłem. Już widzę tego człowieka co się skarżył, wiecznie niezadowolony z życia, obarczający wszystko do okola za jego smutne życie. Weźcie się ludzie ogarnijcie, jeden papieros na scenie was nie zabije, minuta dyskomfortu bardziej wam życia nie zmizernieje. Teraz każdy będzie się bał zrobić cokolwiek na scenie żeby nie zostać oskarżonym przez jakiegoś wiecznie niezadowolonego małego typka.
      • andreas.007 Trzeba dodać, ze jeszcze aktorzy jedzą popcorn... 05.03.11, 12:33
        Byłem i nie mam nic przeciwko temu, ze zapalili papierosa...
        Wprawdzie w teatrze wszystko jest na niby... przecież na niby seks,
        na niby picie alkoholu, na niby bicie czy zabijanie, to niby dlaczego palenie
        nie mogłoby być na niby, ale z drugiej strony dymek z papierosa tez gra...

Pamietam kiedyś przyjeżdzaly do Polski teatry, których aktorzy pluli na widzów,
        a nawet zdaje sie dochodziło do gwałtów seksualnych na widzach...
        pozostali myśleli, ze to jest taka gra.

Są pewne granice realizmu w teatrze - niemniej uważam, ze jeżeli wyraz artystyczny
        ma swoje uzasadnienie w scenariuszu by osiągnąć określony efekt, to wolno zastosować.
        Przecież z uwagi na obecność młodych ludzi nie oskarżymy aktorów o publiczne używanie
        wyrazów powszechnie uwazanych za obelzywe...

Dochodzimy do pytania - raczej w te stronę pokierowalbym problem -
        o teatr, który ma być do końca udawaniem czy powinien sięgać po realne środki wyrazu?
        Byłem swego czasu na artystycznych zdarzeniach podczas których widzowie byli
        bardzo realistycznie wciagani w proces twórczy, którego tworzywem były farby...
        wszyscy artyści i widzowie byli wymalowani i uczestniczyli w tym wydarzeniu artystycznym.

Czy teatr szczególnie taki jakim jest Kana, a wiec bardziej alternatywny,
        moze sięgać po środki wyrazu wykraczające poza pewne ramy klasyczne, tradycyjne
        stosowane w innych teatrach - moim zdaniem moze, a widz idąc tam
        powinien sie z tym liczyć!
        • andreas.007 Re: Trzeba dodać, ze jeszcze aktorzy jedzą popcor 05.03.11, 12:38
          A tak w ogóle to jest doskonała promocja tego świetnego spektaklu
          opartego na bajkach Leszka Kołakowskiego i wszyscy powinni to obejrzeć,
          już nie tylko dlatego ze warto, ale wręcz trzeba...
          Sam by lepiej zrozumieć byłem kilka razy i chętnie wybralbym sie kolejny raz,
          co zreszta chyba uczynie.
          • monteki_5 Re: Trzeba dodać, ze jeszcze aktorzy jedzą popcor 05.03.11, 12:57
            Spektakl jest znakomity i też zamierzam wybrać się po raz drugi. Tylko teraz prawdopodobnie trzeba będzie zamawiać bilety na tydzień z wyprzedzeniem :) .
            Myślę że teatr powinien bazować na wyobraźni oraz zastępczych środkach artystycznych, chociaż nie wiem jak do końca miałby wyglądać zamiennik papierosa, sam gest z czymś w dłoni mógłby zadziałać, chociaż nie byłby do końca przekonywujący. Jednak strzelanie od razu z działa typu 'wielka skarga śmiertelnie urażonego widza' to trochę przesada. Jest jeszcze jeden aktualnie grany spektakl, nie pamiętam jaki i w jakim teatrze, gdzie też jest wykorzystany 'żywy' papieros. Tylko czekać aż pójdzie trend i ludzie podłapią że mogą się na takie coś skarżyć i gazeta o nich napisze. Pozdrawiam
            • andreas.007 Re: Trzeba dodać, ze jeszcze aktorzy jedzą popcor 05.03.11, 14:01
              pl.wikipedia.org/wiki/Happening

Pytanie o sztuke, która przez impuls wysyłany z gry aktorskiej ze sceny ma oddziaływac
              bardziej na nasza wyobraznie, to jednak nie tylko przeciez wzrok i słuch,
              ale takze węch czy lęki powstałe przez wciagniecie widza do gry.

Byłem w na filmach w 5D, czyli obraz 3wymiarowy plus dodatkowe efekty typu
              podmuch, krople czy wibrujace fotele i dzieci po prostu płakały...
              trzeba było je wyprowadzic ze seansu.
              Czy mozna miec pretensje, ze film był zbyt realistyczny?

Czy sztuka teatralna nie moze byc zbyt realistyczna oddziałujac na nas
              nie tylko wizualnie, audio, ale jeszcze zapachem czy innymi odczuciami?

• andreas.007 Re: Trzeba dodać, ze jeszcze aktorzy jedzą popcor 05.03.11, 14:05
                Czy widz moze oskarzyc aktorów, ze zagrali zbyt realistycznie i po prostu sie przestraszył,
                albo moze niepotrzebnie wzruszył czy źle poczuł, bo zobaczył siebie?

Jezeli aktor bedzie odgrywał role szalenca wymachujac jakims przedmiotem,
                to czy widz moze powiedziec, ze poczuł sie zagrozony i tetno przyspieszylo mu,
                zaczał sie dusic... oskarzajac aktorów o narazenie jego zdrowia?
    • Gość: Off Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 12:49
      Wieśniak w teatrze. Ciekawe, czy ten pan, który wyszedł, tak samo chętnie zwraca uwagę palącym np. na ulicy lub na przystanku.

W Szczecinie wszystko można sprowadzić do absurdu, a nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
      • Gość: ADKD Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 13:42
        Po prostu nie wpuszczć wieśniaków do teatru , zwracać im za bilety i nie wdawać się w dyskusję . To niebezpieczne dla zdrowia .
      • Gość: PawelA Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 14:54
        To społeczeństwo jest chore. Niedługo dojdziemy do czegoś takiego, co jest w najbardziej policyjnym państwie na świecie, czyli stanach złajdaczonych i nie będzie można się na nikogo popatrzeć na ulicy bo będzie to obraźliwe/z podtekstem seksualnym/bez podtekstu/ wrogo/zaczepnie itp... itd... Ludzie opamiętajcie się, bo ta pseudodemokracja która tutaj panuje wyżera wam resztki szarych komórek z głowy.
    • m4t Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 05.03.11, 14:51
      Szkoda, że aktor nie wanął sobie działki heroiny, tak by uwrażliwić widza na szkodliwość twardych narkotyków. Jako, że jest mniej uzależniająca niż nikotyna (wg. niektórych badań) (Tekst linka)
    • andreas.007 Uważam, ze jest to chwyt promocyjny! Mam prawa! 05.03.11, 16:00
      Uważam, ze jest to chwyt promocyjny, inscenizacja...
      Zreszta roszcze sobie do tego PRAWA AUTORSKIE!
      Jeden bilecik na dwie osoby!
      Oto dowód -
      forum.gazeta.pl/forum/w,70,103841045,103841045,Skandal_w_teatrze_Kana_Lailonia_.html
      Jak nie to podam teatr o kradzież mojego pomysłu...
      ;)
    • cogonre Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 18:43
      Paranoja, jak wam nie pasuje teatr to won do kina, posiedźcie sobie i powdychajcie zapach serowych nachosów czy innego g*wna. Dla tych którzy są oburzeni - we Współczesnym też się zdarza, że palą papierosy na scenie. MOŻECIE BOJKOTOWAĆ, myślę, że nie będą za wami tęsknić.
      • an3tek Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 05.03.11, 21:06
        Ale ja mam astmę i nie mogę wdychać tego dymu a do teatru chodzę i chcę chodzić...
        • partyboi Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 06.03.11, 01:18
          To rzuć się w obornik na klatę, może ci pomoże
      • monteki_5 Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 05.03.11, 23:04
        Właśnie, to we wspólczesnym było z tego co pamiętam, na Judycie o ile mnie pamięć nie myli, palenie papierosów rzecz jasna.
        • cogonre Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 06.03.11, 19:13
          Dokładnie tak, na Judycie :)
    • akrzy Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 05.03.11, 21:14
      Re: Skandal w teatrze Kana... Lailonia!
      beatrix13 02.12.09, 23:40 zarchiwizowany
      jak palą to ja dziękuję
      nic bardziej zniechęcającego od smrodu papierochów nie ma
      wolę Teatr Polski na wszystkich jego scenach
      • partyboi Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ 06.03.11, 01:17
        a o co ci chodzi, weź nas oświeć
      • Gość: Co zalatuje lisem Re: Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce publ IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 10:39
        No właśnie , gdzie jest Beatrix 13 ? To było jej forum, wszystkich prowokowała i przepuszczała przez wyżymaczkę.
    • Gość: Off Podobno "oburzonym widzem" był... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 23:03
      ...niejaki Artur K., naczelna męczydupa Szczecina.
      • Gość: Olek Re: Podobno "oburzonym widzem" był... IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 00:04
        Sam podobno jesteś męczydupa.
      • Gość: obrońca Re: Podobno "oburzonym widzem" był... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.03.11, 13:16
        off - spleśniały trolu, zakało tego forum, kto cie w końcu zablokuje na dobre? A może "off" podasz swoje prawdziwe imię i kim jesteś naprawdę? Co w życie zrobiłeś prócz ciągłego klikania.
        • Gość: Off Re: Podobno "oburzonym widzem" był... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 14:47
          Jestem każdym. I nikim.

Pisać będę tak długo, jak długo w Szczecinie będą przygłupy. A gdy w końcu znikną wszyscy, ja zamilknę, jako ostatni z nich.
    • maxymus1 Papieros na scenie. Czy teatr to miejsce public... 06.03.11, 02:49
      No dobra Panie Mikuła, wysłuchałem wszystkich za i przeciw, i po głębokim namyśle, uważam ża Pan ma rację, uzasadniam, sztuka jest dla ludzi, a nie odwrotnie, Pan tam rządzi jako reżyser, a jak się komu nie podoba, to ja mu za ten bilet oddam, OK.? Pan może zrobić co chce, i tyle, a jak im się nie podoba , to wie Pan, Szacun!
    • yanchez Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu 06.03.11, 19:38
      Jak ktoś nie rozróżnia świata realnego od świata sztuki to niech nie chodzi do teatru, bo dosłowne traktowanie teatru może doprowadzić do tragedii. Niedawno kupiłem płytę z dobranockami z dawnych lat. W jednej z nich - "Przygody kota Filemona" jest scena, gdzie dziadek pali fajkę. Może trzeba byłoby spalić wszystkie takie bajki? Zapewne ten "antypalacz" niedawno rzucił palenie, bo tacy neofici są najgorsi. Sam nie może zapalić, to innym chce dać popalic!
      • akrzy Re: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu 06.03.11, 20:12
        Żałosne są tu wpisy. Ja na sali siedziałem realnie a nie na niby. Czy gdyby w sztuce było branie narkotyku, to aktor musiałby sobie strzelić działkę? Zastanów się jeśli masz mózg. Zresztą wtedy taki aktor nie trułby widzów. Boże czy w tym mieście same głupki są (na tym forum) z wyjątkami na szczęście. Uff
        • Gość: antybąk Re: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu IP: *.ip.shentel.pl 06.03.11, 21:35
          To znaczy, że bąki także będą puszczać żeby było realnie? Niby nie szkodzi a żadna przyjemność dla widza. Podobnie dym z papierosa...
        • Gość: Off Re: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 06.03.11, 22:48
          To jest właśnie Twój problem, Arturze, że wszystkich, którzy myślą inaczej niż Ty, z miejsca nazywasz - w zależności od sytuacji - głupkami lub miłośnikami betonu. Z takim podejściem niewiele zdziałasz w mieście... Ale to tylko moja opinia.
          • akrzy Re: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu 06.03.11, 23:10
            Gość portalu: Off napisał(a):
            > To jest właśnie Twój problem, Arturze, że wszystkich, którzy myślą inaczej niż
            > Ty, z miejsca nazywasz - w zależności od sytuacji - głupkami lub miłośnikami be
            > tonu. Z takim podejściem niewiele zdziałasz w mieście... Ale to tylko moja opin
            > ia.

Cóż wciąż nie masz odwagi sie ujawnić biedaku offie. Akurat mylisz się, bo ja zwykle przytaczam argumenty - możesz sprawdzić w wielu wątkach dotyczących zieleni i nie tylko. Lecz w twoim przypadku, gdy posuwasz się do inwektyw i obrażania pozostaje odpłacić pięknym za nadobne. Zdziałalem sporo w tym mieście ale coś mi się zdaje, że powoli domyślam się kim jesteś. Jak się mają twoi koledzy miłośnicy betonu z epoki gierka?":)
            Przy okazji - przykład z puszczaniem bąka - b. trafny hehe
            • Gość: Off Re: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 06.03.11, 23:36
              Tak, pamiętam Twoje argumenty z dyskusji np. budowie Muzeum Przełomów, kiedy to siałeś ferment z powodu wycięcia kilku krzewów, pisząc coś o betonowaniu miasta. Również je pamiętam, kiedy poniewczasie protestowaliście przeciw wycince na Niepodległości, chociaż wiadomo o niej było od pół roku. :)
              • Gość: obronca Re: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.11, 23:54
                Nie napinaj sie tak off bo dostaniesz wrzodów, albo bąka puścisz w towarzystwie :)
                Nie masz racji.. ale taka twoja niska rola dowalać ekologom i ludziom nieobojetnym.
            • Gość: aha kasa Re: Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.03.11, 23:03
              Krzyżański przyznaj się Cicho ile bierzesz za podpisanie z Krzystkiem ( lipiec 2010) umowy społecznej w prawie SPALARNI w RAMACH JAKIEGOŚ PROJEKTU dla SZAlternatywy , wtedy o ekologii nioe myślałeś a teraz papierosik ci szkodzi czy o inny roz-głosik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka