Dodaj do ulubionych

uniwersytet szczeciński

20.05.04, 19:57
opowiedzcie mi o szczecińskim uniwersytecie (chodzi mi głównie o wydział
humanistyczny). jaki jest poziom kadry i studentów etc.
proszę też o opinie o samym szczecinie. co to jest za miasto?
właśnie zmieniam zycie, miejsce zamieszkania, miejsce pracy, a szczecin jest
jednym z najpoważniejszych kandydatów w rankingu miast, które biorę pod
uwagę.
czekam i pozdrawiam.
yuna
Obserwuj wątek
    • Gość: gość jednorazowy:) Re: uniwersytet szczeciński IP: 82.145.90.* 20.05.04, 20:35
      To ja o mieście troszkę chlapnę :) Przyjechałem tu na studia 2 lata temu i moje
      uczucia są co najmniej mieszane. Miasto jest piękne to chyba za dużo
      powiedziane. Trafniejsze byłoby.. w Szczecinie jest wiele pięknych miejsc.
      Miasto ma w sobie ogromny potencjał. Niestety jest on zupełnie niewykorzystany.
      Z rzeczy które mogłyby Cię zainteresować trzeba nadmienić przede wszystkim tych
      kilka spraw:

1. Miasto niby to leży nad rzeką, jeziorem i zalewem, ALE(to sakramentalne
      słowo będzie tu często niezbędne) ALE nad wodę nie ma po co iść. Statków tu nie
      uraczysz, turystów jak na lekarstwo, port zupełnie odcięty od miasta (raz
      chciałem pozwiedzać to mnie nie wpuścili :))Ogólnie nad wodą w Szczecinie jest
      głucho i pusto.
      2.Śródmieście to kompletna riuna (co z tego, że piękna). Póki program
      rewitalizacji się nie rokręci na dobre strach się tam pokazać po zmroku.
      3.Szczecin to miasto enklaw kulturalno-artystycznych. O każdej z ciekawszych
      imprez dowiaduje się po fakcie z gazety. Kultura nie wychodzi tu do ludzi. Jest
      w mieście smutno i cicho wieczorami.
      4.Nie zobaczysz tu znanych zespołów (jeśli lubisz muzykę).
      5.Miejscowa władza to istny PRL.
      6.Miasto jakoś nie na nasze czasy. Niby 450tys ludzi a brudne i rozlatujące się
      budynki urzyteczności publicznej przypominają Koluszki. Zupełny brak dbałości o
      dobre wrażenie.

Jakoś mi nie idzie to wypunktowanie, więc zreasumuję. Szczecin to miasto
      wielkich wizji i bardzo niwielkich realizacji. Widać na pierwszy rzut oka, że
      miejscowi włodarze nie ogarniają miasta, nie wiedzą za co się zabrać. Łatają
      dziury tu i tam. Nic się nie dzieje kompleksowo. Nawet najcenniejsze zabytki
      popadają w riunę. Ogólnie nie jest tu dzisiaj za dobrze. Ale jest kilka
      optymistycznych sygnałów. Nad kondycją miasta rozgorzała dyskusja. Widoczna
      jest potrzeba szybkiego działania. Odbywa się nawet referendum w sprawie
      odwołania prezydenta miasta. Do władzy mogą dojść ludzie młodsi, a to już dużo.
      W każdym razie póki co mamy tu wielkie bezrobocie i wielkie nadzieje na rychłą
      poprawę. A co będzie zobaczymy. Przeniesienie się tutaj to jawne ryzyko.
      Osobiście proponuję Wrocław. I uczelnie tamtejsze też niestety lepsze.

• Gość: Bleblek Re: uniwersytet szczeciński IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 20.05.04, 23:42
      Facet, wyluzuj. Jeśli chcesz popełnić samobójstwo, wybierz jakieś miłe miejsce
      w lesie. Uniwersytet w sam raz dla Begerowej i Hojarskiej. Zachodniopomorskie
      to 30% bezrobocia. Kieruj się na Wrocław, a jeszcze lepiej na Berlin.
      • Gość: sf o ptaku.. IP: 212.14.60.* 20.05.04, 23:47
        Cóż to za ptak, co własne gniazdo kala???;)
        Czy nie lepiej stosować się do przysłowia" Kazda pliszka swój ogonek chwali".
        A moja propozycja dla yuny jest taka: zaryzykuj, a się przekonasz. NO RISK NO
        FUN
        • Gość: Bleblek Re: o ptaku.. IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 21.05.04, 10:33
          "Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala,
          Czy ten, co mówić o tym nie pozwala?"
          Jak widać moralizatorzy szczecińscy nie potrafią zacytować do końca Norwida.
      • Gość: Absolwent Re: uniwersytet szczeciński IP: *.teleton.pl 21.05.04, 18:00
        Bez obrazy - dno - patrz rankingi.
    • Gość: spud Re: uniwersytet szczeciński IP: 217.153.168.* 21.05.04, 07:24
      dziwnym zbiegiem okoliczności to forum zasadniczo różni od innych na jakich
      zwykłaś bywać (zdarzało mi się czytać twoje posty), dlatego nie wydaje mi się,
      że należy je traktować w sposób miarodajny.

rokuję temu wątkowi kolosalną karierę (pow.100 postów), szczególnie "wnikliwe"
      będą wpisy niejakiego blackexita(primo voto rrado).

dowiesz się z nich o wielu kuriozalnych sprawach, będzisz świadkiem chamsta
      w czystej postaci, wycieczek osobistych pyskówek, ale także opinii wyważonych
      i mądrych.

taki jest szczecin.

pozdrawiam

• yuna Re: uniwersytet szczeciński 21.05.04, 17:14
        to ja przepraszam, spud.
        będę siedzieć już cicho.
        nic nie zaszło :-)
        pa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka