Dodaj do ulubionych

Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto !

19.07.12, 22:24
Bylem swiadkiem oraz uczestnikiem rozmowy kilku osob o stanie mojego miasta Szczecina.Rozmowa zaczela sie banalnie o wszystkim i o niczym.Nastepnie poruszony zostal temat dzieci , naszych dzieci i ich perspektyw tzw zyciowych w Szczecinie.Poniewaz wszyscy uczestnicy rozmowy urodzili sie w czasie powojennego wyzu demograficznego to ich dzieci maja juz grubo powyzej 20-stu lat a niektore nawet 30-stu.Otoz na 7-mioro owych dzieci 5-cioro mieszka i pracyje nie tylko po za granicami naszego zdychajacego miasta ale w ogole po za granicami kraju. Wymieniano jak mantre miasta w Polsce takie jak W-wa Poznan Gdansk Wroclaw Krakow gdzie moze i sa jakies perspektywy dla tzw mlodego pokolenia a o Szczecinie z wyjatkiem mnie nie wspomnial nikt.Ba - wrecz przeciwnie mowiono o braku perspektyw o zaprzepaszczeniu połozenia na styku slowianszczyzny skandynawii i anglosasow. Stwierdzono fakt wyludniania sie miasta (niektorzy mowili o max liczbie mieszkancow nie przekraczajacej 350 tys) .Mowieono tez o upadku przemyslowego charakteru i o upadku gospodarki.Smiano sie mowiac ze najwiekszym pracodawca jest UM .Jako wzor przywolywano gastronomika karateke (z tego to akurat ja sie w duchu smialem) ktory dorobil sie na gastronomi.Ale ile moze byc gastrononomikow w jednym miescie - i do tego zdychajacym.Mowiono o straconym bezpowrotnie czasie i o upadku stoczni .O Tusku nie mowiono wcale . Niemicki pajac , zdrajca, slonce Andow. Smiano sie z plywajacych ogrodow z obietnic ktorych nikt nie dozyje 2050 roku.I radowano sie tylko tymi po za krajem przebywajacymi dziecmi, ze takie zardadne ,ze jezyki znaja, ze doceniane sa,ze realizuja sie ,ze nikt im pomyslow nie kradnie .To akurat o corce mojego dobrego znajomego mowiono, ktora w biurze projektowym pracowala bedac w Polsce .Miala jakies nowatorskie rozwiazania projekty no pomysly po prostu - to ja strofowano odradzano negowano a szef je wykorzystał i pochwaly zgarnal.Teraz w Irlandii kariere robi i szczesliwa jest.
I jak to zmienic mowiono na tym spotkaniu - i ze na nic nasze glosowanie bo ludzie i tak wybiora cwaniaka co przed dorwaniem sie do wladzy w zeznaniu majatkowym napisal ze ma oszczednosci kilka tysiecy i jezdzi starym samochodem a po roku w (nastepnym zeznaniu) badz dwoch ma tych oszczednosci milion i czarne audi.
I zdechnie to miasto przy naszej biernej postawie wyssane wydojone z mieszkan co sie niezbednie naleza z terenow sprzedanych z zyskiem nie koniecznie dla miasta itd itp sytuacji mozna mnozyc w nieskonczonosc.I na koniec ktos powiedzial - wyladnial nam ten zdychajacy trup - to moje miasto Szczecin.

To napisalem ja estonski policjant ktoremu pewien Polak ze Szczecina
zaproponowal 1000$ za mozliwosc patrolowania ulic Tallina w dniach
przeniesienia na cmentarz "Brazowego Zolnierza"
;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: cymbal katolicki Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.ias.bredband.telia.com 19.07.12, 23:20

l ko tym swiatli tego forum mowili juz pare lat temu..a
      • Gość: . To miasto zdycha w oczach! IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 23:25
        Wg portalu MM jest nas już tylko 380 024 osoby, a nie prawie 420 tysięcy jak to było 18 lat temu...
        :-(((
    • zed.1 Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! 19.07.12, 23:24
      im wiecej takich rozmow a im mniej rozmow o tym jak zrobic interesy albo poprawic swoj wlasny los tym gorzej dla miasta.

dlaczego wszyscy szczecinianie tak sie martwia o wszystko, tylko nie o siebie? zacznijcie od siebie a nagle sie okaze, ze wszystkim jest lepiej.
      • Gość: wyjeżdżający Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 23:26
        > zacznijcie od siebie a nagle sie okaze, ze wszystkim jest lepiej.

Właśnie zaczynam - wyjeżdżam...
      • Gość: cv ;))) Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.12, 23:55
        zed.1 napisał:

> im wiecej takich rozmow a im mniej rozmow o tym jak zrobic interesy albo popraw
        > ic swoj wlasny los tym gorzej dla miasta.
        >
        > dlaczego wszyscy szczecinianie tak sie martwia o wszystko, tylko nie o siebie?
        > zacznijcie od siebie a nagle sie okaze, ze wszystkim jest lepiej.

Co nam proponujesz? Mam trzy rzetelne fakultety, znam się na biznesie, inwestycjach, ale też umiem sprzątać, dogadać w trzech językach, zrozumieć, co mówią w następnych dwóch, pracuję naukowo, nie mam ciotki w UM, ojciec i matka wpoili mi „szukam uczciwej pracy". Jest jakiś interes w mieście do zrobienia? :))))
        • eryk2 To jest nas już dwóch 20.07.12, 00:25
          > Co nam proponujesz? Mam trzy rzetelne fakultety, znam się na biznesie, inwestyc
          > jach, ale też umiem sprzątać, dogadać w trzech językach, zrozumieć, co mówią w
          > następnych dwóch, pracuję naukowo, nie mam ciotki w UM, ojciec i matka wpoili m
          > i „szukam uczciwej pracy". Jest jakiś interes w mieście do zrobienia? :))

To jest nas dwóch:
          - mam trzy fakultety;
          - zagraniczny doktorat;
          - doświadczenie w tłumaczeniu dokumentów z dwóch języków (oba perfect) przez 17 lat;
          - w pracy korzystałem z biernej znajomości 3-4 języków (rozumiem bez słownika 50%-75% tekstu, czasem 100%);
          - lata pracy naukowej (książka wydana za granicą w języku obcym);
          - przez kilkanaście lat co tydzień wykonywałem społecznie (lub za niewielkie pieniądze) jakieś działania społeczne w Szczecinie, aktywizowałem ludzi, dzieliłem się wiedzą na otwartych spotkaniach;
          - właśnie likwidowane jest moje stanowisko pracy;
          - w kilku instytucjach (m. in. w radiu, na kilku uczelniach państwowych i prywatnych) dano mi do zrozumienia, że brak pleców mnie dyskwalifikuje;
          - najbliższe miejsce pracy, skąd otrzymałem ofertę, leży 400 km stąd.

Nie pytaj, co możesz dać Szczecinowi (przez 20 lat dałeś wystarczająco dużo), spytaj, co Szczecin może dać tobie...
          • Gość: mecenas kultury Re: To jest nas już dwóch IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.12, 09:14
            eryk2 napisał:
            > To jest nas dwóch:
            > - mam trzy fakultety;

moze to jest sedno problemu? zrobic jeden a dobry, a czas spedzony na dwoch pozostalych wykorzystac na rozwoj zawodowy?
            • Gość: gość Upadłe miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.12, 12:31
              W Szczecinie nikt nie zajął się na poważnie gospodarką... żadna władza ani w warszawie, szczecin pozostawiono samemu sobie... jak wyznal Miller z sld, warszawka myślała że Szczecin sobie ''poradzi'' z powodu bliskosci Berlina. Myślenie magiczne i głupie.

Lokalne władze tez nic nie zdziałały.. ani przed Jurczykiem ani po nim.

Cała polityka miasta skupiona była na inwestycjach, takich mało dochodowych, i nie mających nic wspólnego z gospodarką... może to dało jakiś tam sztuczny impuls, czyli chwilowo troche miesc pracy z powodu budów i na tym koniec, czyli dmuchanie pustego balona. Ale to spowodowało wysokie wydatki w budżecie, wydatki, które teraz trzeba spłacać.. jak? podwyższając opłaty na wszystko.

Gospodarka nieruchomościami tez jest marna, a rozdawanie działe i nieruchomości kosiolowi stało się raczej tematem oburzenia wielu mieszkańców, nawet tych chodzących do kościoła czy przyznających się do wyznania katolickiego...

W takim miescie musi wszystko kuleć.

zed ma rację, że należy zając się sobą, ale wynik jest taki, że ludzie szukają pracy poza szczecinem... nie zawsze, ale często...

Co do liczby mieszkańców.. w wupie mówi się po cihcu że wyjechało ok. 100 tys. osob. Tyle brakujue w pupie.. są zameldowani ale ich nie ma. nie są nigdzie zatrudnieni ani nie są zarejestrowani w lokalnym pup-ie... więc gdzie są i co robią.. zmywak w Anglii? czy jakaś inna opcja?

ogólnie bryndza. a czeka nas jeszcze głęboki spadek koniunktury w całym kraju co jeszcze bardziej uderzy w Szczecin i pogłebi przepaść gospodarczą. nikt nie mysłał długoplanowo... tiaaa 2050 tez stało9 się raczej przedmiotem żartów i docinków, bo nikt przy zdrowych zmysłach niemoże tego traktowac poważnie...
              • zed.1 Re: Upadłe miasto 20.07.12, 17:36
                No wiec zamiast "zajmowac sie gospodarka" czas zajac sie soba. Po co te debaty co rzad nam, jakis polityk nam. Niech kazdy mysli o skali mikro, swojej skali, tak jak to robia w innych miastach. A u nas kazdy wiecznie rozmysla o skali makro na jaka nie ma wplywu bezposredniego.

Gospodarka sama sobie da rade, zajmijcie sie tym jak wy sobie osobiscie w niej dajecie rade.
                • Gość: gość Re: Upadłe miasto IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.12, 19:42
                  Tak oczywiscie, ale ja myślę, że ludzie to robią.. nie są jedynie bezwolnymi zjadaczami resztek po politykach. Oczywiscie jest pewien margines ludzie nie dających sobie rady, takich nie wolno pozostawiać w tyle...

Ale Polska nie jest krajem o wysokiej cywilizacji politycznej.. państgwo działa opresyjnie wobec obywatela, nawet tego który jest zaradny czy próbuje sam iść przez życie, mam na myśli życie zawodowe i gospodarcze.

Niestety, ale od polityków wiele zależy.. oni podejmują decyzje i uchwalają prawo.. jeśli prawo jest koślawe, to nie ma bata by nie wpływało to na ludzi i ich działalność gospodarczą... nawet sami politycy mówią o absurdach i zaniedbaniach..

a co do ludzi słabszych to niestety ale nimi nikt się nie zajmuje... dodatek na dziecko dla kobiety z problemami finansowymi wynosi... 63 zł miesięcznie. O innych absurdach nie ma nawet co pisać. I nie chodzi tutaj o patologię czy margines społęczny bp Ci akurat dobrze dają sobie radę...

Problem sam nie zniknie, załatwianie go w skali mikro nie zmieni atmosfery gospodarczej w Szczecinie tylko pomoże jednośtce.. jeśli ktoś się nie zajmie tym w skali makro, całkowicie strukturalnie i z głową to będzie cały czas niezła pis-da w mieście i okolicy.

Brak poważnych zakładów pracy obracających dużym kapitałem i brak samego kapitału w regionie i w mieście będzie powodował coraz głębszą zapaść...
                  • zed.1 Re: Upadłe miasto 20.07.12, 20:16
                    Tylko zamiast te zaklady zakladac i budowac u nas sie na nie czeka.

• Gość: do durnia Re: Upadłe miasto IP: 204.93.60.* 27.07.12, 02:06
                      Bo jak przygłup rządzący tym miastem zamiast uzbrajać teren uzbraja działeczki na Warszewie i zajmuje się wyłudzeniem 200 tys. za remont niezbędnego mieszkanka, to nie ma czasu na takie pierdoły jak tereny inwestycyjne
                • Gość: es Re: Upadłe miasto IP: *.nitka.net.pl 05.08.12, 20:54
                  Czy jest ratunek dla Szczecina czy ktos moze wskazac drogi rozwoju Szczecina albo wytyczyc perspektywy rozwoju.Zabito a wczesniej zgwalcono gospodarke w naszym miescie!!!

;-))

• Gość: gość Re: Upadłe miasto IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 22:44
                    oczywiscie ze jest.. wrocic to ukladu z jalty i poczdamu.. granica na odrze... sloneczne i dabie w rp, a lewobrzeze wraca do nrd... to proste. Nalezy otworzyc przejscie graniczne na moscie dlugim i po krzyku...
                    • Gość: prawobrzeże Re: Upadłe miasto IP: *.ias.bredband.telia.com 05.08.12, 22:47
                      Ty qrwa lepiej oddaj mocz, niż lewobrzeże!
                      • Gość: gosc Re: Upadłe miasto IP: 46.250.173.* 07.08.12, 23:19
                        mocz tesz mogem oddac. na prawobrzeże :)
            • Gość: cv ;))) Re: To jest nas już dwóch IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.12, 15:36
              Gość portalu: mecenas kultury napisał(a):

> eryk2 napisał:
              > > To jest nas dwóch:
              > > - mam trzy fakultety;
              >
              > moze to jest sedno problemu? zrobic jeden a dobry, a czas spedzony na dwoch poz
              > ostalych wykorzystac na rozwoj zawodowy?

A który jest dobry?
          • Gość: allan Szczecin dla pokoleń IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.12, 22:00
            Krzystków, Duklanowskich Szałabawków Napieralskich i tym podobnych :(((
          • Gość: . Renesansowi geniusze IP: 213.155.180.* 09.10.12, 13:37
            Trzy fakultety, zagraniczny doktorat - cały czas ubijałeś pianę w radiu i na kilku uczelniach państwowych i prywatnych. Ale nawet felczer politologii może być pożyteczny, jeśli zajmie się metalurgią. Specjalizacja zbieractwo aluminium jest dla ciebie jakąś szansą.
            • Gość: kmicic Re: Renesansowi geniusze IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 11:16
              cały czas ubijałeś pianę w radiu i na ki
              > lku uczelniach państwowych i prywatnych.

Chyba nie zrozumiałeś - on nie pracował w radiu i na kilku uczelniach naraz: teraz szuka pracy i w tych instytucjach właśnie mu odmówiono, bo nie ma pleców...
      • Gość: Vlad.H. Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 20.07.12, 21:05
        nie wkrwiaj ludzi mowiac im zeby zaczeli od siebie - co ebde mial z tego zesie narobie a przyjdzie jakis syfek czy jakas inna nadworna wesz i okradnie mnie z tego bo ma uklady?

Zaczac od siebie to moga ci z zylka kombinatorstwa, majacy kase na lapowki, ci ktorzy sa w ukladzie - tak jest wszedzie.
    • Gość: bywam:)) Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.12, 23:40
      Bardzo piękne spostrzeżenia. Tylko co dalej? „Jak żyć?” ;))

---------------------------------------------
      Też miałam dzisiaj towarzyskie spotkanie: pani około 70-tki, zadbana, matka i babcia, dzieci i wnuki od 20 lat na emigracji, w związkach z tamtejszymi. W szkole publicznej jeden nauczyciel przypada na 7-ro dzieci, w przedszkolu na 5-ro. Praca, pieniądze, dom, samochody - nieistotne, bo wszystko jest, duperele. Podróże dzieci i dziadków po świecie jak najbardziej, bo nadwyżki comiesięcznych dóbr jakoś trzeba wydawać, itd.
      Szczecin zmienił się, jej zdaniem ostatnio nie do poznania, mówiła o nowych budynkach, których przecież nie było dotąd. Dopytywałam,bo jakaś ciemna jestem i tej nowej urody nie mogę w nadmiarze dostrzec, ale dopytałam już wiem (oxygen i jeszcze jakiś jeden). Beznamiętnie zapytałam czy nie zauważyła, że więcej zaorane w mieście, niż zbudowane (takie oczywiste, stocznie, papiernie, odry, etc.) Pani pokiwała głową z namysłem i refleksją. Po chwili jednak stwierdziła, że stocznię zamknęły kaczory a inna pani dodała, że port się zwija, bo Rostock się rozwija i tak musi być, bo... to jest rynek! Obydwie stwierdziły, że wszystko ogólnie jest gorzej, odkąd komuna upadła i nic się nie zmienia na lepsze. Rzadko widuję ostatnio, prywatnie urocze skądinąd panie, ale to powyżej to takie lightowe sprawozdanie. Obydwie towarzyszą mi w życiu od wczesnego dzieciństwa, więc chciałam coś powiedzieć, ale przerwały mi, bo w tv były jakieś informacje i pilnie słuchały. Za nic nie rozumiały, że siedzę tyłem do tv i nie chcę zmienić swojej pozycji. Najważniejsze były trąby (powietrzne) i straty. Chciały mnie przekonać, że to już powinno mnie zainteresować, bo to przecież nie może być zmanipulowane. Wyraziłam wątpliwość czy dla wszystkich to oznacza tylko straty, przeliczając 550 ha pieknych, zdrowych i starych drzew nie do wycięcia i sprzedania inaczej, na cenę i wartość surowca na światowym rynku po przeliczeniu na gotowy produkt (umiem to wiarygodnie przeliczyć, mam wiedzę, znam wszystkie rynki). Pani od zachwytu nad wiekopomnymi budowlami w mieście - zaniemówiła. Jest dobrze wykształconym, doświadczonym biologiem, chemikiem i kryminologiem po 30 latach pracy). Jak oburzała się w sprawie moich poglądów na media i zmiany gospodarcze w sprawie trąby nie stwierdziła, że (nie) zaprzeczy. Nie spodziewałam się takiej reakcji, nie zamierzałam ginąć za te dywagacje ekonomiczno-ekologiczne, bo zwłaszcza na chemii, słabiutko ze mną, a i na biologii znam się dużo gorzej. Wróciłyśmy do miasta,stoczni i oczywiście tu znowu kaczory zdemolowały nam miasto i przemysł w Szczecinie i „dobrze, że tak krótko, bo dwa lata rządzili, bo co by to było z naszym miastem i krajem, jakby trwało dłużej” Zapytałam czy wiedzą, że im nie powiedziały media, że właśnie sprzedaliśmy (my panstwo) jakieś kopalnie węgla brunatnego pod elektrownią (wcześniej sprzedaną też) i nie będą im rosły emerytury, a drożał prąd? Że wzrosną emerytury z tego powodu w innych krajach a dywidendą właśnie możemy się oblizać? czy zdają sobie sprawę, że nie mnie a im, bo pracowały w tej komunie całe życie, ja niekoniecznie, sprzedali te stocznie i kopalnie, które mogłyby te emerytury wspomagać? Chyba nie widziały dotąd związku. Przy kolejnych kaczorach, co kraj i miasto sprzedały, już się zmęczyłam. Stwierdziłam z uśmiechem, że jednak panie przedawkowały jakieś pokarmy, a i może przeze mnie nie zasną*.

No i jak „Jak żyć?” ;)))

*plotki i prawdy o ludziach i sprawach z naszego miasta zostały tu w sposób całkowicie przemyślany pominięte:)))))
      • Gość: mecenas kultury Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.12, 09:10
        to wymieniali jak mantre wroclaw, gdansk, warszawe itd itp i wyjechali na zachod? przeciez to zaprzeczenie przez autora tego co wystukal z takim trudem w pierwszym poscie
        • Gość: aqq w Cieć-Inn tylko partyjniaki mają OK IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.12, 15:12
          Gość portalu: mecenas kultury napisał(a):

> to wymieniali jak mantre wroclaw, gdansk, warszawe itd itp i wyjechali na zacho
          > d? przeciez to zaprzeczenie przez autora tego co wystukal z takim trudem w pier
          > wszym poscie

bo to, co mogli zarobić w tych miastach - zarobili za granicą.
          w kraju 1.600 PLN
          w RFN 1.600 EURO
          w GB 1.600 £ (GBP)

a do tego warunki i kultura - nieporównywalne!

w Cieć-Inn dobrą robotę mogą załapać ci, co mają plecy u działaczy partyjnych
          i innych lokalnych kacyków

• Gość: cv ;))) Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.12, 15:50
          w Cieć-Inn dobrą robotę mogą załapać ci, co mają plecy u działaczy partyjnych
          i innych lokalnych kacyków

Dobrze, niech łapią. Ja nie mam nic przeciwko temu, aby kierownik prezydent zatrudniał swojego szwagra i babcię marysię jednego dnia z wnuczką olą, w urzędzie, spółkach miasta, czy gdziekolwiek. Tylko niech każdy robi to, co potrafi. A tym czasem, jeśli piszesz o dobrej robocie, to jak widać w mieście, nie jest z tym dobrze. Są dobre stanowiska, a nie ma dobrej roboty.
          Gdyby połowa bodaj pociotków dobrze pracowała, miasto by mlekiem i miodem płynęło :))

• Gość: gostek Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.uznam.net.pl 20.07.12, 18:29
      Zdycha cały region, a nie tylko Szczecin. Stolica regionu jest tylko najbardziej dostrzegalnym przykładem. Na przełomie lat 80 i 90 Szczecin był miastem stawianym na równi z Poznaniem i Wrocławiem. Ba, wydawało się że ma nad tymi miastami przewagę, właśnie z racji swojego położenia. Bo nie dość, że do Niemiec rzut beretem, to i do Skandynawii blisko, a przecież dochodzi do tego jeszcze fakt, że Szczecin jest miastem portowym. I spójrzcie tylko, przez ostatnie 20 lat zarówno Poznań jak i Wrocław dynamicznie się rozwinęły, a Szczecin ? Nie tylko się nie rozwinął ale "zwinął". Dziś to miasto to pod wieloma względami obraz nędzy i rozpaczy i zupełnie nie dziwię się ludziom z "centrali" kraju, że uważają iż na zachód cywilizowana Polska kończy się na Poznaniu. Ale to jest szerszy temat, bo dotyczy nie tylko Szczecina ale całego regionu Zachodniopomorskiego. Sam mieszkam w Świnoujściu i widzę od lat ilu ludzi wyjeżdża. Powoli robi się tu miasto emerytów: polskich i niemieckich. Młodzież wyjeżdża i nie wraca, albo za granicę, albo po prostu na studia i już tam zostaje. W samym Świnoujściu zaś większość tzw. "młodych ludzi" to debilstwo siedzące na klatkach schodowych, pijących "VIP-a" i kombinujących co tu można by jeszcze rozwalić i kogo pobić. Żadnych "rozrywek wyższych" (choćby głupiego kina), zawodowo dominuje śmieciopraca. A co jest między Świnoujściem a Szczecinem ? Każdy kto pokonywał tę trasę doskonale wie. Lasy i pola obsiane ziemniakami i burakami. Szczerze mówiąc nawet nie ma gdzie się zatrzymać. A wystarczy zboczyć choćby trochę z trasy na drogi lokalne i zobaczymy wsie żywcem wyjęte z lat 70-tych, gdzie czas jakby się zatrzymał a przejazd samochodu przez wieś urasta do rangi wydarzenia i czy siedzący przed domem starzec czy nudząca się (i najczęściej zapita) młodzież odprowadzają go wzrokiem. To województwo spadło na psy, ale jest to efekt wieloletniego likwidowania przemysłu morskiego i rybackiego oraz niepowstawania żadnego innego. Stąd bieda i beznadzieja. Jeśli to się nie zmieni to za kilka lat zaczniemy zbliżać się do podkarpackiego czy świętokrzyskiego. Bo nawet lubuskie pod wieloma względami zaczyna nas wyprzedzać (choćby bezrobocie, zarówno w Gozrowie jak i Zielonej Górze jest niższe niż w Szczecinie, pomimo że to 3 razy mniejsze miasta). I pomyśleć, że jeszcze 20 lat temu rysowały się tu iście świetlane perspektywy, a wtedy były one naprawdę realne. Pozdrawiam.
      • zed.1 Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! 20.07.12, 20:14
        Moim zdaniem podobnie jak wiele innych osob zle postrzegasz przyczyny. Przemysl sie sam nie zlikwidowal. Upadl. Glownie dlatego, ze nie byl prywatyzowany i zawalil sie pod wlasnym ciezarem.

I ten sam nieprywatyzowany przemysl tez zatrzymal rozwoj rejonu. Dlaczego nie slano inwestycji tutaj? Bo "jest stocznia i port" i "nie trzeba". Dlaczego nie powstawaly specjalne strefy ekonomiczne? Bo "jest stocznia i port" i "nie trzeba". I to sie rozciaga na mnostwo innych rzeczy.
        Miasto portowe? No to po co im fabryke samochodow bedziemy wpychac?
        Takie myslenie trwalo ostatnie 20 lat i blokowalo rozwoj. Do tego wyrosla na tym panstwowym klimacie klasa polityczna, ktorej sie nie chcialo dzialac, bo spolek tutaj mieli pod dostatkiem by kazdego w jakiejs obsadzic.
        • Gość: cv ;))) Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.12, 21:54
          Panie zed1
          Żal czytać te teorie ekonomiczne - „jeśli wiesz wszystko, to znaczy, że zostałeś źle poinformowany”. Jeśli takie samo myślenie mają ludzie w Szczecinie rządzący, to niech ich i to miasto opatrzność ma w opiece.
          Przemysł i gospodarka w Szczecinie dlatego upadła w całości, że była nadzwyczaj dochodowa i konkurencyjna, oparta o wodę i port oraz bliskość granicy. Upadł kraj nie dlatego, że nie było prywatyzacji, ale dlatego, że majątek został sprywatyzowany barbarzyńsko.
          Trzeba bowiem wiedzieć, że są dwie dziedziny najbardziej w gospodarce dochodowe - bankowość i wielki handel.
          Bankowość - tu kraje dzielą się na państwa uzależnione od innych i kraje, od których inne są zależne. W Niemczech zagraniczne banki stanowią 5%, we Francji, Austrii, Holandii, Danii 10-21%. Odwrotnie niż w postkomunistycznych krajach, w tym Polsce, gdzie kapitał zagraniczny opanował 88% bankowości (więcej Czechy, Węgry i Albania do 98%)
          Mitem i propagandową ściemą jest stwierdzenie, że kapitał nie ma narodowości, tak samo jak nie ma znaczenia, kto jest właścicielem przedsiębiorstw w Polsce.
          17% największych przedsiębiorstw jest dzisiaj polskich w Polsce. Dlatego nasze dane o PKB też nie są miarodajne, bo średnio 100 mld złotych rocznie, jest przez zagraniczne firmy wyprowadzana z kraju (X21 lat od 1989r.!) i nie jest naszym dochodem.
          Barbarzynska polityka polegała właśnie na prywatyzacji. To nie oznacza tylko sprzedania firm, ale wrogie przejęcie,czyli de facto likwidację. (Upada jeden port/stocznia, aby mógł się rozwijać drugi).
          W Polsce nie było prywatyzacji publicznej, aby ludzie, którzy pracowali dotąd w państwowych fabrykach mogli stać się ich właścicielami, co pozwoliłoby uratować wiele z nich.
          „najcenniejsze segmenty rynku, najbardziej opłacalne i charakteryzujące się największą dynamiką popytu, a tym samym najbardziej dynamizujące całą gospodarkę, zostały całkowicie opanowane przez firmy zagraniczne, a krajowe przemysły przestały w tych dziedzinach istnieć”, – jak mówi raport zespołu fachowców z udziałem wybitnego ekonomisty prezesa Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego prof. Zdzisława Sadowskiego.

"Polska w ostatnich latach PRL-u zajmowała 12. pozycję na świecie pod względem wielkości produkcji przemysłowej (nie mylić z dochodem narodowym). Gdyby więc przemiany w Polsce zostały przeprowadzone w sposób racjonalny, na przykład na wzór koncepcji kanadyjskiej*, dziś nasz kraj mógłby być w o wiele lepszej sytuacji. Część firm można by było przeznaczyć do prywatyzacji publicznej, dzięki czemu Polacy staliby się w większym stopniu niż dziś właścicielami państwowych jeszcze wtedy firm, co mogłoby uratować wiele z nich. Oczywiście, że część firm można by było sprzedać kapitałowi zagranicznemu, ale w taki sposób, aby uniemożliwić ich wrogie przejęcie, to znaczy jego likwidację lub zmarginalizowanie jego produkcji po zakupie dla likwidacji konkurencji.”

* określona część zysku musi być inwestowana przez zagraniczne przedsiębiorstwo w Kanadzie.
          Rządzący (tam na górze i tu w samorządzie) uczynili z nas kolonię i co najgorsze, o tym co powyżej i wielu innych rzeczach w gospodarce, tak jak zed1, nie mają zielonego pojęcia. Mają plecy i synekury i cieszą się, że pracują. Nie wiedzą, że nadchodzi dzień, w którym to, co mają, też, jak te przedsiębiorstwa, zniknąć może jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, razem z tym, co zarobili i odłożyli na jutro, a ułuda tego, że zabezpieczyli siebie i swoje rodziny, rozleniwia ich w myśleniu i przyswajaniu wiedzy, tak bardzo, że niespecjalnie się martwię tym, że nie mam ciotki w UM :)
          • zed.1 Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! 20.07.12, 22:18
            to co piszesz o bankowosci to nie za bardzo rozumiem jaki mialoby miec zwiazek z regionem.

zas co do prywatyzacji "pracowniczej" to najwieksza klapa tego regionu byla wlasnie prywatyzacja pracownicza. stocznie przejeli przeciez jej menadzerowie. z tym, ze nie byla to firma wolnorynkowa bo oparta na panstwie i jego wiecznym wsparciu. masz racje, ze bylo to zlodziejskie.

reszta pogladu na prywatyzacje to jest myslenie magiczne. mowisz o akcjonariacie publicznym na ktory kraj nie byl wcale przygotowany, a same firmy nie byly przygotowane na to by dzialac na wolnym rynku bez wiedzy jak sie w tym poruszac.

to skad jest kapital nie gra roli dla tego czy firma bedzie istniec czy padnie.
            • zed.1 Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! 20.07.12, 22:21
              poza tym prywatyzacja/wrogie przejecie/likwidacja to sa zupelnie inne rzeczy i powstaja w innych sytuacjach.
          • Gość: cv ;))) Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.12, 22:23
            Ponieważ czytają to forum także młodzi ludzie, a to, co tutaj napisał zed1 jest czymś tak odjechanym, że nie potrafię nawet przypomnieć sobie, kiedy coś porównywalnie absurdalnego czytałam:
            ------------------
            Re: Upadłe miasto
            zed.1 20.07.12, 17:36 Odpowiedz
            No wiec zamiast "zajmowac sie gospodarka" czas zajac sie soba. Po co te debaty co rzad nam, jakis polityk nam. Niech kazdy mysli o skali mikro, swojej skali, tak jak to robia w innych miastach. A u nas kazdy wiecznie rozmysla o skali makro na jaka nie ma wplywu bezposredniego.
            Gospodarka sama sobie da rade, zajmijcie sie tym jak wy sobie osobiscie w niej dajecie rade.
            --------------------------------
            Myślcie więc, Młodzi, samodzielnie.

Jednym z powodów upadku miasta i kraju jest gigantyczny wzrost administracji po 1989 roku. Także dlatego, że trafili do niej ludzie całkowicie pozbawieni kompetencji, którzy nigdy nie powinni się tam znaleźć.

"...centralna administracja wzrosła od 1990 r. z 46 tys. pracowników do 133 tys. w roku 2010. Całkowicie niepotrzebnie wprowadzono np. powiaty ziemskie. W Polsce wciąż funkcjonuje też coś niespotykanego na świecie, a mianowicie – dwa urzędy wojewódzkie: jeden samorządowy (marszałek województwa) i drugi centralny (wojewoda jako przedstawiciel rządu w terenie). W światowych demokracjach wysokie stanowiska państwowej władzy terenowej są wybieralne, np. w USA nawet gubernator stanowy, tak samo jak u nas starosta. Moim zdaniem, obecnie w Polsce należałoby dokonać radykalnej reformy administracji, przez pozaurzędniczy, nie polityczny, ale fachowy zespół, tak jak zrobiła np. Kanada w 1966 roku.

Kolesiostwo platformersów i ludowców doprowadziło do tego, że „ze świecą szukać” kompetentnego, wykształconego fachowca w tak rozbudowanej administracji. Na Zachodzie kandydaci na stanowiska publiczne przechodzą trudne i wielostopniowe kwalifikacje, których celem jest sprawdzenie ich kompetencji. Tam nie liczy się przynależność partyjna, która w Polsce jest jedynym kryterium w ocenie kandydata na stanowisko w administracji. Tymczasem obecnie możemy stwierdzić, że w większości przypadków na kierowniczych stanowiskach mamy osoby niekompetentne, niemające specjalistycznych kwalifikacji, np. na stanowiskach wymagających wiedzy w dziedzinie zarządzania i ekonomii mamy… historyków.”, z dobrze prosto napisanego: niepoprawni.pl/blog/6583/mega-przekret-–-czyli-rekolonizacja-polski-cz77ostatnia. Warto przeczytać całość
        • Gość: gość Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.12, 03:30
          zed.1 napisał:

> Moim zdaniem podobnie jak wiele innych osob zle postrzegasz przyczyny. Przemysl
          > sie sam nie zlikwidowal. Upadl. Glownie dlatego, ze nie byl prywatyzowany i za
          > walil sie pod wlasnym ciezarem.
          >
          > I ten sam nieprywatyzowany przemysl tez zatrzymal rozwoj rejonu. Dlaczego nie s
          > lano inwestycji tutaj? Bo "jest stocznia i port" i "nie trzeba". Dlaczego nie p
          > owstawaly specjalne strefy ekonomiczne? Bo "jest stocznia i port" i "nie trzeb
          > a". I to sie rozciaga na mnostwo innych rzeczy.
          > Miasto portowe? No to po co im fabryke samochodow bedziemy wpychac?
          > Takie myslenie trwalo ostatnie 20 lat i blokowalo rozwoj. Do tego wyrosla na ty
          > m panstwowym klimacie klasa polityczna, ktorej sie nie chcialo dzialac, bo spol
          > ek tutaj mieli pod dostatkiem by kazdego w jakiejs obsadzic.

Hmmm.. jakby tutaj na to odpowiedzieć? Bo nieścisłości aż nadto... po pierwsze nikt Szczecina nie traktował jako miasto portowe, bo nim już nie jest. Nie jest od końca lat 80-tych i szybko ten port po prostu w praktyce zamknięto...

Co do fabryk takich czy innych.. raczej miasta czy regiony bardzo zabiegały o nowe, ponieważ było to pewną gwarancją, aczkolwiek wcale nie taką dużą, że będzie trochę pracy... to co bardziej działa na okolicę to po pierwsze kapitał jakim dana fabryka dysponuje, a po drugie ilość małych i średnich firm, które kooperują z taką fabryką.. same fabryki są raczej zamkniętymi dzisiaj tworami.. wysoka technologia i zatrudnianie raczej niedużej ilości ludzi o specyficznym profilu zawodowym.. więc one same z siebie to nie są taką krynicą zatrudnienia... Szczecin nie starał się o żadną i żadnej też nie ma...

Oczywiscie może ktoś zaprotestować, żę się jednak STARAŁ.. ale cuś marnie, bo efekt mamy póki co zerowy. Co do stoczni, już nieistniejącej czy portu, który sobie umarł, lub ktuś mu pomógł w tym, to miejsca na świecie mające duże porty morskie, a takim był Szczecin i stocznie, to raczej są dość bogate... i mają nadzwyczaj żywą gospodarkę. Szczecin pod tym względem na mapie świata jest pewnego rodzaju kuriozum.

Hongkong, Singapur, Rotterdam, Rostock etc. zaistniały tylko dzieki swojemu położeniu i pewnej niemalże w 100% gospodarce morskiej.. w Szczecinie już coś takiego nie istnieje... Jedyną ambicją morską Szczecina jest organizowanie TS... w ogóle władze Szczecina uznają żę fety to nasz produkt regionalny.. feta TS, feta Dni Morza, feta hooy wie czego.. byle była feta i jest wg władz zayebiście.. w tym mentalnym debilizmie władze szczecina przypominają tylko wsiowych meneli, gdzie arizonka i żonka to fajna zabawa i na tym się kończy myślenie szczecinskich władz... a szkoda, bo to fajne miasto i miałoby szansę być nie tylko ładne ale dość zamożne i bogate.. ale z taką mentalnością to raczej nigdy nie będzie...
          • Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 23.07.12, 22:35
            co to za wladza nas reprezentuje? gdzie atrybutem tej wladzy jest samochod sluzbowy!
            popytajcie sie w UM ktory to z vice zadal kluczykow od poprzednika na kilka godzin po nominacji.
            Prymityw do kwadratu.
            Gdzie misja empatia sluzobnosc altruizm.Takie chamstwo mamy przy wladzy w Szczecinie.Co my ich obchodzimy!!!!!!!!!!!

;-))
            • Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 26.07.12, 23:48
              Czy ekipie rzadowej zalezy na zniszczeniu tradycji morskich w Szczecinie?

;-))
              • Gość: Lamemoire Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 00:41
                Od paru osób słyszałam wielokrotnie, że lepiej stocznię zlikwidować niż finansować jej działalność dotowaną z powodu niekorzystnych rozliczeń z Rosjanami za sprzedawane statki. To było wtedy, gdy osoby te w mojej instytucji zrobiły się aktywne i organizowały strajki ogłaszając przy tym, że do PZPR należą złodzieje i mordercy. Teraz jako pisowcy wznoszą ręce ku niebiosom i wychwalają czasy kiedy to stocznia funkcjonowała stanowiąc miasto w moim mieście. Chcieli i przyczyniali się do tego zdychania a teraz po latach rżną głupa.
    • lonelyboy1989 Tymczasem, według spisu powszechnego... 27.07.12, 00:10
      estonskipolicjant napisał:

Wymieni
      > ano jak mantre miasta w Polsce takie jak W-wa Poznan Gdansk Wroclaw Krakow gdzi
      > e moze i sa jakies perspektywy dla tzw mlodego pokolenia a o Szczecinie z wyjat
      > kiem mnie nie wspomnial nikt.Ba - wrecz przeciwnie mowiono o braku perspektyw o
      > zaprzepaszczeniu połozenia na styku slowianszczyzny skandynawii i anglosasow.
      > Stwierdzono fakt wyludniania sie miasta (niektorzy mowili o max liczbie mieszka
      > ncow nie przekraczajacej 350 tys)

Tymczasem, wg opublikowanych dzisiaj przez Główny Urząd Statystyczny danych dotyczących ilości mieszkańców miast w dniu 31.03.2011, Szczecin zyskał 4525 w stosunku do bilansu ludności z dnia 31.12.2010, tym samym jego populacja wyniosła 410131 osób.

Dane:
      www.stat.gov.pl/gus/5840_13169_PLK_HTML.htm
      Teraz możecie dalej snuć sobie te swoje historie o wyludniającym się mieście.
      • Gość: estonskipolicjant Re: Tymczasem, według spisu powszechnego... IP: *.nitka.net.pl 27.07.12, 00:17
        Zestawienie informacyjne o liczbie osób zameldowanych w Szczecinie
        Stan bazy na dzień - 2012-07-22

Liczba osób zameldowanych na pobyt stały: 378061

;-))
        • lonelyboy1989 Re: Tymczasem, według spisu powszechnego... 27.07.12, 00:18
          Ja też nie jestem zameldowany na pobyt stały...
      • Gość: statystyk Re: Tymczasem, według spisu powszechnego... IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.12, 00:20
        > Tymczasem, wg opublikowanych dzisiaj przez Główny Urząd Statystyczny danych dot
        > yczących ilości mieszkańców miast w dniu 31.03.2011, Szczecin zyskał 4525 w sto
        > sunku do bilansu ludności z dnia 31.12.2010, tym samym jego populacja wyniosła
        > 410131 osób.

31 grudnia w Szczecinie nie było dziesiątek tysięcy osób - studentów, jeśli w marcu się pojawiło zaledwie 4,5 tysiąca osób (a powinno kilkadziesiąt tysięcy), to jest to dramat...
        • lonelyboy1989 Re: Tymczasem, według spisu powszechnego... 27.07.12, 00:23
          W tym samym czasie Wrocławowi spadło o prawie 3000, a Warszawie o 20000, to już jakiś horror skoro studenci tak uciekają z Wrocławia.
          • Gość: do przygłupa... kolejny niedouczony przygłup na forum... IP: 204.93.60.* 27.07.12, 02:03
            Przyglupie - podatki placa tylko zameldowani. Przyjezdny motloch mieszkajcy bez meldunku tylko asfalt zuzywa wdeptujac go w podsypke... dlatego analizuje sie meldunki a nie tymczasowy pobyt. Nawet glupki z Urzedu Miejskiego powoli przestaja udawac...
            • lonelyboy1989 Re: kolejny niedouczony przygłup na forum... 27.07.12, 03:00
              No po 1945 dużo tego motłochu zjechało.
              • Gość: estonskipolicjant Re: kolejny niedouczony przygłup na forum... IP: *.nitka.net.pl 27.07.12, 09:31
                czyli jak by nie liczyc kilkadziesiat tysieciy Szczrecinian opuscilo nasze miasto w ostatnich latach.
                Tak dobropwadza sie do upadku nie tylko Szczecina ale i Polski.

;-))
    • blooml ja ma taka propozycje, zeby wszyscy ci ... 27.07.12, 20:11
      "trawa jest zielensza za plotem" poszli sobie za ten plot.

Jednym z najwiekszych problemow Szczecina jest banda niedomasturbowanych malkontentow. Naprawde wierze, ze miasto przetrwa przy zupelnym braku zainteresowania i uczestnictwa z ich strony. Dlatego, chlopaki... po czopku, bilet "na saksy" i nikt po Was nie zaplacze
      • Gość: Vlad.H. Re: ja ma taka propozycje, zeby wszyscy ci ... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 27.07.12, 21:05
        hehehe - trafnie ujete - jako ten co wjechal to dodam ze na obczyznie was docenia i bedziecie miec szanse na normalnosc - pierwszy raz w zyciu!

Serdecznie pozdrowienia...
      • Gość: estonskipolicjant Re: ja ma taka propozycje, zeby wszyscy ci ... IP: *.nitka.net.pl 29.07.12, 21:56
        chodzi wlasnie o to aby pozostali a nie wyjezdzali !

;-))
        • Gość: estonskipolicjant Re: ja ma taka propozycje, zeby wszyscy ci ... IP: *.nitka.net.pl 31.07.12, 20:50
          Dobrze z tramwajami sie dzieje.Teraz lobby szczecinskie powinno sie skupic na przemysle!!!

;-))
    • Gość: Danuta Domańska Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 07.08.12, 02:25
      i ...
      • Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 11.08.12, 17:26
        red GW Szczecin na sile wmawiaja nam piekno przebudowanej Bramy Portowej.Jest fajnie przebudowana , jest lepiej niz bylo ale po co ta wazelina toczona z ust red GW Sz-n.

;-))
        • Gość: Ciecin Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.12, 09:33
          jak się ma takie zaradne radne jak np. Balicka, to kasa miejska jest perfekcyjnie inwestowana
          • Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 23.08.12, 22:58
            wlasnie wrocilem z malzonka z Teatru Letniego gdzie obserwowalismy operetke (przecietna) dla garstki kilkudziesieciu osob.
            Zdychajace miasto dogorywa.

;-))
            • Gość: . Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 00:52
              Gość portalu: estonskipolicjant napisał(a):

> wlasnie wrocilem z malzonka z Teatru Letniego gdzie obserwowalismy operetke (pr
              > zecietna) dla garstki kilkudziesieciu osob.
              > Zdychajace miasto dogorywa.

Ta garstka oglądała (za darmo) próbę generalną. W piątek spektakl będzie za biletami - i przyjdą dwie garstki.
    • papanalepiku Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania ! 24.08.12, 21:59
      Co robiliście całe dorosłe życie (zdaje się że młodych nie ma forum) że jesteście takimi golasami ? Dla chcących zarabiać i stwarzać miejsca pracy dla siebie i innych wystarczy 50 tys zł by zacząć działać. Od 100 tys można już myśleć o prawdziwych wyzwaniach. I Szczecin nie ma tu nic do tego. Wprost przeciwnie, jest tu miejsce na różne biznesy, bez kolesiów na stanowiskach, bez znajomości w urzędach. Tylko wy, wasz kapitał, rynek, no i ryzyko. Sam na sam. Ktoś się odważy, czy woli zafajdać w galoty od razu, a potem odpalić w klawiaturę swoje "przemyślenia" ?
      Tylko dzięki ludziom myślącym i działającym miasto to żyje i się rozwija, wreszcie.
      • Gość: Vlad.H. Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 24.08.12, 23:50
        hehe, nie kazdy jest tak "zaradny" jak ty czy krzystek...
        • papanalepiku Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania 25.08.12, 00:57
          Ha ha typisze polnisze, ha ha
          • Gość: Vlad.H. Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.08.12, 12:35
            jesli mialbym jeszcze raz prowadzic dzialnosc na wlasny rachunek to zaloze ja w Niemczech - ze wzgledu na stabilne prawo podatkowe i wiazace interpretacje.

Wiec typisch polnisch jak najbardziej.

Zrozum to w koncu chlopie - nie kazdy musi byc prywatnym przedsiebiorca, nie kazdego to kreci i nie kazdy ma smykalke do bycia sprzedawca, ludzie czasem maja inne priorytety w zyciu niz maksymalizacja zysku - nie kazdy chce byc przedsiebiorca.
            • papanalepiku Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania 25.08.12, 14:38
              Nie każdy chce być przedsiębiorcą, ale każdy chce żyć jak przedsiębiorca. Poza tym nie każdy przedsiębiorca dąży tylko do maksymalizacji zysku jak wmawiano na ekonomii politycznej socjalizmu. Wystarczy poznać zasady społecznej gospodarki rynkowej. Albo sięgnąć np do Bolesława Prusa który kapitał nazywał nawozem na którym pięknie wszystko wyrasta, łącznie z kulturą.
              • Gość: Vlad.H. Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.08.12, 15:27
                > Nie każdy chce być przedsiębiorcą, ale każdy chce żyć jak przedsiębiorca.

Uwazasz ze przedsiebiorcy zyja jakos specjalnie inaczej - takie jednososobowe firmy nei zyja praktycznie lepiej niz pracownicy najemni, co innego ludzie posiadajacy firmy i zatrudniajacy wielu pracownikow ale prosze nie mow mi ze kazdy idzie zarejstrowac firme i z miejsca zatrudnia 10 osob i jezdzi leksusem bo powiem ze nie jestes naiwny a zwyczajnie ordynarnie klamiesz.

> Poza
                > tym nie każdy przedsiębiorca dąży tylko do maksymalizacji zysku jak wmawiano na
                > ekonomii politycznej socjalizmu.

W Polsce jakos tak smiesznie jest ze wiekzosc pracodawcow maksymalizuje zyski kosztem pracownikow - co wiecej sami przyznaja to w nakietach - kilka dni temu widzialem wyniki w ktorych 2/3 przedsiebirocow deklaruje ze wazniesjze dla nich jest inwestowanie w srodki trwale niz w ludzi i to se potwierdza - w Polsce nie ma rownowagi na rynku pracy - przy permanatnymbezrobociu warunki dyktuje przedsiebiorca.
                Owszem sa firmy w ktorych ludzie pracuja wspolnie i jak mi sie wydaje pracownicy doceniaja fakt ze pracodawca dostrzega fakt ze ludzie to nie jednorazowki.
                I prosze nie rozmawiajmy o firmach gdzie klebia sie stada zwiazkowcow - nie jestem socjalista - po prostu wiem ze znaczaca asymetria to proszenie sie o klopoty i kolejna krwawa rewolucje. Warto zadbac by dystrybucja dobr byla bardziej rownomierna a wtedy obejdzie sie bez zwiazkow, roznej masci politykierow robiacych kariere na plecach niezadowolonych i roznych ambergoldow.
                • papanalepiku Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania 25.08.12, 15:51
                  W Polsce to, w Polsce tamto. W Polsce czy nie w Polsce zawsze pracując dla kogoś jesteś skazany na przyjęcie jego warunków zatrudnienia, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby otworzyć własną działalność i żeby samemu ustalać warunki.
                  Albo przyjmujesz ciepłą posadę, w której ktoś za ciebie troszczy się o klientów i zarabiasz twoim zdaniem mało, albo bierzesz ryzyko na siebie i możesz zarabiać więcej, wolny wybór.
                  I to ciągłe narzekanie , że polski pracodawca płaci mało bo "maksymalizuje zyski" . On płaci tyle ile ta praca jest warta. Gdyby płacił za mało nie miałby pracowników,
                  gdyby płacił za dużo byłby nierozsądny.

• Gość: . Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.12, 20:18
                    papanalepiku napisał:

> W Polsce to, w Polsce tamto. W Polsce czy nie w Polsce zawsze pracując dla kogo
                    > ś jesteś skazany na przyjęcie jego warunków zatrudnienia, ale nic nie stoi na p
                    > rzeszkodzie żeby otworzyć własną działalność i żeby samemu ustalać warunki.
                    > Albo przyjmujesz ciepłą posadę, w której ktoś za ciebie troszczy się o klientów
                    > i zarabiasz twoim zdaniem mało, albo bierzesz ryzyko na siebie i możesz zarabi
                    > ać więcej, wolny wybór.

Jasne - profesor jest niezadowolony ze zbyt niskich zarobków na uczelni, odchodzi, zakłada własny uniwersytet, na którym jest rektorem, dziekanem i jedynym wykładowcą i kroi kasiorę... Jakie to proste... Albo redaktor z radia - uruchamia w domu radiostację. Albo kasjerka z supermarketu - otwiera obok własny sklep i zarabia dwa razy tyle, co w markecie (a nawet dziesięć razy tyle). Ekonomiczny raj. Nie - Polska.
                    • papanalepiku Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania 25.08.12, 22:44
                      Ironizowanie prowadzi jednak jak widzę do pewnych pomysłów na własny biznes. Trzymajcie tak dalej dzieci Lenina, a może pewnego dnia wasze zgorzknienie od ciągłego narzekania zamieni się w inicjatywę do działania. Jeśli nie, trudno. A na poprawę ekonomicznego samopoczucia proponuję zamieszkanie w ChRL jako ekonomicznym raju.
                      • Gość: Vlad.H. Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.08.12, 22:55
                        Przeciez to ty ironizujesz, od samego poczatku - na rozkrecenie dzialnosci potrzebowalbym ok miliona dolarow? zainwestujesz? bedziesz mial polowe udzialow w firmie - chcesz zaryzylkowac? ja nawet mialbym klientow, warunkiem jednak jest posiadanie odpowiedniego labu a wyposazenie jest kosztowne... to jak?
                  • Gość: Vlad.H. Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.08.12, 22:52
                    Haha, ja uwielbiam czytac takich teoretykow jak ty - to co postulujesz to dzialalnosc handowa, tu kupic, tam sprzedac, zarobic na marzy - mniej wiecej tyle wlasnie mozna zrobic zakladajac swoja firme - na uslugi specjalistyczne, zwlaszcza z obszaru wysokich technologi takie przepisy jakie podajesz nie zadzialja - w tym czym sie zajmuje nie znajde klientow w Polsce i co mam zrobic - otworzyc firme ? Po co?

Nie wszyscy moga byc sprzedawcami, nie wszyscy moga ograniczyc swoja dzialnosc do przesuwania kartonow...
                    • Gość: . Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.12, 23:04
                      Szkoda strzępić język (czy raczej - klawiaturę) na takich "teoretyków", którzy są jak ten drogowskaz, co to pokazuje właściwa drogę, ino sam nigdy się nie ruszył z miejsca w tym kierunku...
                      • Gość: estonskipolicjant Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.nitka.net.pl 08.10.12, 21:25
                        liczba upadajacych firm nadal rosnie w Ksiazecym Miescie Szczecinie. trzecie od konca miejsce w rankingu bezrobocia nie wystawia pozytywnej cenzurki tym ktorzy rzadza.

;-))
                        • Gość: estonskipolicjant Re: Zaraz zdechniecie w tym miescie od narzekania IP: *.nitka.net.pl 26.10.12, 21:19
                          chcialoby sie , gdby sie bylo chamem zasmiac - ha ha ha - panie Jachim.
                          Zdychajace miasto pochlania kolejne ofiary (co by to slowo [ofiary]nie mialo znaczyc)

;-))
                          • Gość: estonskipolicjant Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 17.11.12, 17:41
                            Mam pytanie !
                            Jak uratowac Szczecin, co zrobic aby zylo nam sie lepiej?

;-))
                            • Gość: gość Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.12, 18:50

> Mam pytanie !
                              > Jak uratowac Szczecin, co zrobic aby zylo nam sie lepiej?
                              >

Pytanie troche z cyklu mądrych inaczej... podobnie jak pytanie jak się roochnąć i zachować cnotę... jedno zaprzecza drugiemu.

Żeby uratować Szczecin, to .. Szczecin musiałby być w jakiejś Danii albo co... może to i pomysł. Niech Szczecin wypowie wojnę Danii i się szybbko podda :)))

Poza tym musiałby być wolny od widzi mi się warszafki.. obojętnie kto tam rządzi. Już sam Jarosław Smoleński rąbnął z ZCh Police 500 mln na ratowanie stoczni w .. gdyni czym mało nie utopił polic... PO tesz sentementuf to nie ma.. po hooy im ciecin? No tylko potrzebny jak trzeba jakiego ministra Posłusznego załatwić.. stąd zawsze jakaś posłuszna duszyczka za te parę złotych siem zatrudni w nie rzondzie warsziawfskim... mam przypominać nazwiska??? wiadomo, kto.. i to i z lewej i sprawej...

Ale ciecin zawsze był znany z usłużnego zawodu najstarszej prowiniencji... oczywiscie te nministry nic ciecinowi nigdy nic a nic nie załatwiły... jeden to tylko tak latał że chyba w 4 lata wylatał za parem milionuf złotych bo go musieli jakoś tak osobno do ciecina wozic.. był taki jeden był... ten s lewej to tesz był niezły cootas.. co to obiecywał stoczniem uratować hłe hłe hłe hłe....

Jednym ze sposobuf uratowania ciecina to jest port... trzeba by powiedziec szfabom zeby siem opamientali wreszcie i odpyerdolili od nas z tym portem.. zrobić ten piepszony tor i uruchomić port wreszcie bo to hańba jest wielka że tak łatwe pieniondze to nie możemy sobie zarobić w żaden sposup... brak portu dla ciecina to tak jak chop bez yay...

To że nie ma stoczni to tesz jest niezły syf... no nic... nikt ciecina jusz nie naprawi.. spauperyzwoał się i tyle.. schamiał, zrobił siem prowincjonalny i taki nijaki.. co tu ratować? i po co?
                            • papanalepiku Zatrudnij 1 (słownie: jedną) osobę. Stwórz 18.11.12, 20:16
                              1 (słownie: jedno) miejsce pracy to pomożesz jednej osobie i zrobisz coś pożytecznego dla niej i dla miasta. Oto moja odpowiedz na twoje pytanie. Potrafisz ? Umiesz ? Jesteś w stanie ? Czy masz tyle odwagi ile masz pustej energii w płodzeniu kolejnych impotenckich beznadziejnych postów ??????
                              • Gość: gość Re: Zatrudnij 1 (słownie: jedną) osobę. Stwórz IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 03:14
                                :)))

Puste posty to też posty...
                                • Gość: estonskipolicjant Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 25.11.12, 00:41
                                  Zastanawiam sie jak dlugo wytrzymamy jako mieszkancy bez stworzenie perspektyw bez nowych miejsc pracy bez wizji naprawy tego co zostalo zniszczone w sferze gospodarczo/przemyslowej w Ksiazecym Miescie Szczecinie.

;-))
                                  • Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 28.11.12, 23:00
                                    bez stadionu pilkarskiego z prawdziwego zdarzenia miasto moje ukochane i druzyna niewiele beda znaczyc w Polsce oraz Europie.Najlepsza promocja miasta jest druzyna pilkarska do tego ptrzebny jest piekny nowoczesny stadion a nie np filharmonia czy opera (do ktorych nic nie mam).Porownanie frekwencji w ciagu roku wypada miazdzaco na korzysc pilki noznej.Ktos kto tego nie rozumie jest ignorantem i katotonikiem.

;-))
                                    • Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 15.12.12, 17:56
                                      Obraz ubostwa w Ksiazecym Miescie Szczecunie widac po kolejce oczekujacych na darmowa choinke w dniu minionym

;-))
                                      • Gość: fiut Po swietach bedzie lepiej IP: *.ias.bredband.telia.com 15.12.12, 17:58
                                        bo MOPR zacznie rozdawac zupe ugotowana na gwozdziu.
                                        • Gość: estonskipolicjant Re: Po swietach bedzie lepiej IP: *.nitka.net.pl 19.12.12, 12:12
                                          W/g moich obserwacji beda to najbiedniejsze oraz najbardziej przykre swieta od momentu Odzyskania Niepodleglosci w 1989 roku

;-))
                                          • jeepwdyzlu pesymistycznie a potem optymistycznie :-) 19.12.12, 13:04
                                            Szczecin miał perspektywy kiedy był niemiecki. Stolica dużego landu, bliskość Berlina - to miało sens.
                                            Po 45 roku Szczecin został przekazany Polsce, ale zwrócę uwagę, że do początku lat 70 tych w mieście leżały gruzy. Decydenci w Warszawie sami nie byli pewni, czy w ramach jakiegoś porozumienia z Niemcami miasto nie zostanie oddane NRD.
                                            Krótki okres "prosperity" związany był z rosnącym eksportem węgla a także rozbudową stoczni - budującej jednak statki proste - masowce plus kadłuby dla ZSRR
                                            Koniec komuny MUSIAŁ zatem oznaczać upadek miasta. Eksport węgla i rola portu maleje , a stocznia nie mogła być ciągle dofinansowana. Przypomnę, że zatrudniając 10 tys ludzi wyciągneła z budżetu pństwa ponad 2 mliardy złotych. Czyli 200 000 zł na JEDNEGO zatrudnionego.
                                            Famabudy, stocznie remontowe, fabryki domów - cały szczeciński przemysł był zorientowany na nierynkowe produkty - zatem upadł. Zwłaszcza, ze ludzie głosowali na wariatwó jak Jurczyk, który w kluczowym momencie zawiódł. W kluczowym, bo nie zawsze jest czas na pozyskiwanie inwestorów.
                                            Co dalej?
                                            Zmniejszenie ludności z 400 do 300 tys a może mniej - w perspektywie najbliższych 20 lat - jest nieuniknione.
                                            I zero szans na wielkie zakłady pracy.
                                            Czy to źle?
                                            Niekoniecznie. Małe firmy i brak wielkiego pracodawcy - t też brak podatności na kryzysy.
                                            Niektóre miasta - szybko się rozwijające są zakłądnikami koniunktury na rynku miedzi, węgla brunatnego, amoniaku...
                                            Tymczasem my szczecinianie radzimy sobie całkiem nieźle. Od 89 roku w mieście powstało (i działa!) ponad 30 tys firm. Na uczelniach studiuje ponad 50 tys studentów.
                                            Powstały całe nowe dzielnice. Z roku na rok żyje się wygodniej - parki, tramwaje, nowe knajpy. Ogromne inwestycje w drogi, filharmonia, opera, sala widowiskowa.
                                            TO ŻADNA ZASŁUGA KRZYSTKA! Tylko nasza! To nasze pieniądze, nasza działania, nasz wysiłek!
                                            Tak - nie będziemy jak Wrocław czy Gdańsk, ale życie tu będzie coraz lepsze.
                                            Łapmy proporcje - nie Tusk jest winien śmieciom na ulicy tylko nasze zaniedbania.
                                            jeep
                                            • Gość: PawelA Re: pesymistycznie a potem optymistycznie :-) IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.12, 16:03
                                              Tja, a jedyna zasługa prezia to to, że firm mogłoby być jakieś 35-40 tys. Nie mówiąc o tym, że wszystkie firmy większe obsiadły obrzeża miasta i okoliczne gminy, mając w zadzie tutejsze centrum cloating betonsów (co też się sprawdzi jak wprowadzi opłaty za szalety i wybetonuje jeszcze parę miejsc).
                                              • Gość: estonskipolicjant Re: pesymistycznie a potem optymistycznie :-) IP: *.nitka.net.pl 20.12.12, 12:01
                                                Dlaczego poslowie senatorowie i europoslowie Ziemi Szczecinskiej bezczynnie przygladaja sie zgonowi Szczecina i Pomorza Zachodniego ?

;-))
                                                • jeepwdyzlu Re: pesymistycznie a potem optymistycznie :-) 20.12.12, 16:02
                                                  Dlaczego poslowie senatorowie i europoslowie Ziemi Szczecinskiej bezczynnie przygladaja sie zgonowi Szczecina i Pomorza Zachodniego ?
                                                  --------------
                                                  bo to nie reprezentanci miasta czy regionu
                                                  ale partyjni urzędnicy
                                                  O RADNYCH się dmagajmy pracy i kontroli prezydenta
                                                  tylko jak, skoro dali się skorumpować i większość rady siedzi w kieszenie Krzystka pracując w miejskich spółkach..
                                                  To tak jakby Kaczyński był był na pensji u Tuska...
                                                  jeep
                                                • Gość: gość Re: pesymistycznie a potem optymistycznie :-) IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.12, 17:33

> Dlaczego poslowie senatorowie i europoslowie Ziemi Szczecinskiej bezczynnie pr
                                                  > zygladaja sie zgonowi Szczecina i Pomorza Zachodniego ?
                                                  >

o na tym polea ich praca - przyglądanie się w bezczynności... to wyższa forma istnienia :)
                                                  • Gość: estonskipolicjant Re: pesymistycznie a potem optymistycznie :-) IP: *.nitka.net.pl 03.01.13, 22:14
                                                    Gość portalu: gość napisał(a):
                                                    > o na tym polea ich praca - przyglądanie się w bezczynności... to wyższa forma i
                                                    > stnienia :)
                                                    Taki Litwinski to moglby powiedziec cos na temat zdychajacego miasta.A milczy (byc moze obrazony ze preziem nie zostal wybrany) i zawzial sie ............................

;-))
                                                  • Gość: estonskipolicjant zdychajace miasto Szczecin na WOSP IP: *.nitka.net.pl 16.01.13, 00:57
                                                    zdychajace miasto moje ukochane pograzone w niemocy z mialkimi demagogicznymi wladzami wysililo sie i uzbieralo na WOSP 50 000 zl co daje ok 7 zl na umeczonego obywatela a biorac pod uwage fakt ze najhojniejszymi darczyncami sa banki oraz wszelkie licytacje etc mysle ze srednia spadnie do 1zl badz 2zl na statystycznego mieszkanca upodlanego miasta Szczecina.
                                                    Moze takie informacje otworza oczy decydentom.

;-))
                                                  • jeepwdyzlu Re: zdychajace miasto Szczecin na WOSP 16.01.13, 11:09
                                                    może nie każdemu idea orkiestry się podoba?
                                                    nieco optymizmu życzę w 2013!
                                                    jeep
                                                  • Gość: estonskipolicjant Re: zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 08.02.13, 14:56
                                                    Rozbawila mnie mialka dyskusja liderow politycznych Ksiazecego Miasta Szczecina opdnosnie Stoczni.
                                                    Najbardziej wkurzylo mnie to spychanie jakiejkolwiek odpowidzialnosci za losy Stoczni.
                                                    Nikt nie przedstawil planow zamyslow odnosnie reaktywacji dzialan produkcyjnych Stoczni Szczecinskiej.
                                                    Skoncentrowalem sie na tej trojce europosel N(ten co wulgaryzmow pod wlasnym imieniem i nazwiskiem na forum uzywal) Cieply Piotrus milosciwie nam panujacy oraz rudy posel L to - mistrzowie demagogi moim zdaniem.

;-))
                                                  • Gość: estonskipolicjant Re: zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 10.02.13, 20:15
                                                    se tablice na Placu Grunwaldzkim wmurowali/wsadzili w trawnik chloptasie z UM majac w pogaedzie estetyke i nas mieszkancow udreczonego/umeczonego Ksiazecego Miasta Szczecina.

;-))
                                                  • Gość: estonskipolicjant Re: zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 03.04.13, 10:58
                                                    szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,13668667,Ministerstwo_Rozwoju_raportuje___nikt_tak_nie_zwolnil.html#LokSznTxt
                                                    to nie ja napisalem ale zapytam JAK DLUGO JESZCZE TO BEDZIE TRWALO !

;-))
                                                  • Gość: estonskipolicjant Re: zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 05.06.13, 23:47
                                                    w obronie tego zdychajcego miasta namiotowe miasteczko powstaje!?

;-))
                                                  • Gość: estonskipolicjant Re: zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 09.06.13, 23:47
                                                    podbijam

;-))
    • zbysio45 TYLKO od mieszkancow Szczecina oraz wojewodztwa 10.06.13, 14:11
      bedzie zalezyc czy nieudolna władza PO dalej bedzie nami rzadzic ?
      Trzeba pogonic to napływowe towarzystwo z PO ktore nie indentyfikuje sie z naszym regionem oraz miastem .Zmiana obecnej włdzy w naszm kraju to jest klucz do odbudowy gospodarki morskiej ,przemysłu stoczniowego,uzdrowisk morskich dla obywateli polskich a nie tylko dla Niemcow.
      Kazdy obywatel lub obywatelka naszego miasta ktora nie pójdzie na wybory samorzadowe.do EUROPORLAMENTU I DO Parlamentu Polskiego bedzie popierac obecny chory układ nieudolnej władzy PO.
      • Gość: estonskipolicjant zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 21.06.13, 00:02
        Jak rzadza Szczecinem widac po rankingu Prezydentow Miast w Polsce gdzie o obecnie panujacym nie ma najmniejszej wzmianki.

;-))
      • Gość: . Re: TYLKO od mieszkancow Szczecina oraz wojewodzt IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 02:03
        Trzeba pogonic to napływowe towarzystwo z PO ktore nie indentyfikuje sie z na
        > szym regionem oraz miastem

Miastem Szczecin nie rządzi napływowe towarzystwo z PO, tylko kloakolicja PiS-SLD-kur.wia...
      • Gość: gość Re: TYLKO od mieszkancow Szczecina oraz wojewodzt IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 02:34
        Zbysio45 a kogo mamy popierać? doradź coś...
        • Gość: estonskipolicjant zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 21.08.13, 00:10
          Banka mydlana pt Regaty w Szczecinie pekla - jak to mydlana banka!
          Co dalej z Ksiazecym Miastem Szczecin - tego niewie nikt - nawet Cieply Piotr

;-))
          • Gość: gość Re: zdychajace miasto Szczecin IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.13, 01:51
            pękła i miasto okazało się pustą wydmuszką... i tak już zostanie.
            oczywiście resztę zabierze krk...
            • Gość: estonskipolicjant Re: zdychajace miasto Szczecin IP: *.nitka.net.pl 04.10.13, 22:57
              a ostatnio rozbawilo mnie bardzo stwierdzenie niemieckiej gazety - ze Ksiazece Miasto Szczecin (Stettin)nie jest "JUZ" wioska z tramwajami.
              Przejmujac nasze stocznie i inne galezie przemyslu - moze niemiecki autor mial na mysli ze jestesmy "OBECNIE" zbita dechami wioska z tramwajami a i to z wieloma niemickiej produkcji.

;-))
    • zbysio45 Tylko upadek władzy z PO moze uratowac Szczecin . 05.10.13, 10:26
      Przegrane wybory nieudolnej władzy Tuska moze uratowac nasze miasto bo CI nieudacznicy tylko wszystkie zakłady przemysłowe w naszym miescie likwidują.
      • Gość: gość Re: Tylko upadek władzy z PO moze uratowac Szczec IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.13, 11:21
        upadek po nie ma znaczenia dla szczecina.. szczecin utopiła już pierwsza ekipa Mazowieckiego podpisująca zatajone porozumienie z kanclerzem Kholem i rządem RFN... wszystkie następne ekipy w tym głównie Sld, Aws i Pis dobrze wypełniły ten trend...
        Kaczynski wyprowadził z Polic 500 mln złotych na ratowanie.... stoczni w Gdyni.

PiS najszybciej nas topił i SLD... ręka w rękę.. ten tzw. gazport to była niezła sciema bo dla szczecina i regionu ma praktycznie zerowe znaczenie w porównaniu z potrzebami szczecina czy regionu...

pamiętajcie że na lewobrzezu nie ma prawa powstać żadna specjalna strefa ekonomiczna. to byłoby wbrew postanowieniom z rzadem RFN.

Nie jest to wina polskiego rządu, ani nawet rządu niemiec... to spadek po źle wytyczonej granicy przez Stalina na prośbę Bieruta, gomułki etc. i spadek po ostrym sporze granicznym, który mało nie skończył się strzelaniną, sporem granicznym pomiędzy rządem NRD Honeckera i PRL Jaruzelskiego.

Póki Polska miałą dobre stosunki z ZSRR NRD nie śmiało wysuwać żądań i domagać się innej granicy. Raz pojawiła się Solidarność, straciliśmy wsparcie ZSRR a Honecker stawał się coraz odważniejszy.

Winę ostatecznie ponosi ZSRR za to że wbrew ustaleniu zachodnich granic Polski z aliantami na południe od Szczecina zaczęto wyznaczać zupełnie inną granicę.. wszysy myśleli, ze to ujdzie ponieważ była to strefa satelit sowieckich, i niekt nie pomyślał, że możę być inaczej.. w 89 roku wszystko padło a my zostaliśmy z długim odcinkiem nielegalnej granicy... Polski Szczecin to pomysł Gomułki i wmawianie Polakom, że wszystko gra.. nic nie grało, granica wg międzynarodowych standardów jest nielegalna i zajmujemy teren obcego państwa o powieżchi iluś tam tys. km kwadratowych.. obecne terytorium RFN... za to Szczecin został odstrzelony i zamknięty gospodarczo na mocy niejawnych porozumień pomiędzy rządami.

Mediatorem w tej sprawie była premier Wielkiej Brytani i prezydent USA... Rosjanie nie mieli wówczas nic do powiedzenia, wypadli tu z gry, a myśmy pozostali z tą kupą...

Szczecin możę być miastem mariną... nikogo to nie niepokoi.. nie będzie już miastem o znaczeniu gospodarczym... może pełnić usługi budować biurowce etc. dla gospodarki ma to zerowe znaczenie. Podobnie mariny i nadodrze... to wyłącznie strefa dla rozrywki i usług, do tego bardzo sezonowych.. ponad 6 miesięcy w roku będzie totalnie wyłączona... szczecin 2050 dobrze odpowiada takiemu scenariuszowi...

Miasto będzie ubożało, stawało się coraz głębszą prowincją, a ostatecznie zmiany społęczne doprowadzą do tego co widać teraz.. zwiększeniu wpływom kościoła, wśród biednej i sfrustrowanej ludności, z marszami na czele z rydzykiem i będące coraz bardziej czarne.. kiedyś szczecin jak był mocny gospodarczo z zakładami był mocno czerwony... upadek sprawił zmianę kolorów.. teraz kosciol decyduje o tym miescie i władzach :) staliśy się wschodnią scianą na zachodzie Polski :))))
    • Gość: kikus Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.13, 22:01
      ale bzdury
    • Gość: ^ Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 10:20
      Ciekawe, dlaczego taki zakochany w ciecinie łajzowski, chce likwidacji IPN?

• Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 18.10.13, 22:22
        sztuka dla sztuki ................ krzystko dla krzystko

www.facebook.com/photo.php?fbid=551458014927016&set=a.489766331096185.1073741828.459647790774706&type=1&theater

;-))
        • Gość: estonskipolicjant Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! IP: *.nitka.net.pl 07.01.14, 13:31
          Lubie czytac Zadwornego i jego dzisiejszy txt tez jest fajowy ten o 25-leciu.Zapytam tylko Pana Adama o te sukcesy osob prywatnych bo enigmatycznie sie po nich przesliznal

;-))
    • angrusz1 Re: Zdychajace miasto Sczecin - moje miasto ! 07.01.14, 15:52