Dodaj do ulubionych

Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskiego

07.08.12, 09:42
Świetnie, że Miasto przygotowuje już projekt przebudowy pl. Zwycięstwa.
Ale dobrze byłoby aby Miasto oraz Zarząd Dróg i TM nie zapomniały o rozwiązniu tras rowerowych na tym placu. No, bo ile razy można powtarzać te same błedy. Na przebudowanej niedawno Bramie Portowej i wcześniej naprzebudowanej ulicy Krzywoustego już je popełniono.
Ciekawe, czy dalej bedą szli w zaparte i pominą scieżki rowerowe ?
Obserwuj wątek
    • kbs806 Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskiego 07.08.12, 11:47
      Jestem jak najbardziej za rozwiązaniami sprzyjającymi promocji komunikacji zbiorowej i rowerowej w mieście, ale niestety buspas na energetyków nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wczoraj koło godziny 15 władowałem się w sznurek na moście portowym ciągnący się oczywiście do mostu długiego i jechałem nim 30 min. Niestety nie ma jak i do kąd z niego (legalnie uciec). Dziś czytałem wypowiedź jednego z kierowców, że czuje się jak frajer bo przestrzehga przepisów jadąc w korku do mostu długiego. Niestety mam podobne odczucia. Stałem w korku 30 min, głównie z powodu włączających się potoków ruchu od strony urzędu celnego i zarządu portu. A obok mnie co jakiś czas przejeżdzali "sprytni obywatele naszego miasta". Zastanawiam się po co są ustawiane niektóre znaki (np. zakaz skrętu w lewo z ulicy Celnej) i wprowadzane pewne rozwiązania (omawiany buspas z zakazem ruchu zwykłych samochodów) skoro nikt tego w żaden sposób nie kontroluje. Rozumiem, że nie można stać cały dzień w jednym miejscu, bo trzeba też ograniczać zapędy kierowców w innych miejscach w mieście i po za nim. Dodatkowo wydaj mi się, że nie tylko nadmierna prędkość jest problemem na naszych drogach. Również brak kultury w przestrzeganiu przepisów dotyczących między innymi parkowania oraz zakazu ruchu po: wydzielonaych pasach, strzefach martwych etc. też by ruch upożądkowała i usprawniła. Wracając jeszcze do trochę przy dużego tłoku przed mostem długim chciałem nawiązać do wypowiedzi urzędników z magistratu. Osobiście nie wydaje mi się, że informacja przed trasą zamkową o czasie przejazdu poprzez most długi, a trasę zamkową wiele zmieni, ale oby. Skoro teraz jest podobnie jak podczas remontu bramy portowej to dlaczego miałoby się to tylko z powodu dodatkowej informacji zmienić?! Mam nadzieję, że docelowo bus pas na energetyków zamieni się w pat na energetyków i gdańskiej. Wówczas podejżewam, że omawiany probelm się drastycznie zminiejszy, a krótki buspas/pat na samym moście długim nie będzie powodował tak długich kolejek jak obecnie, a i "sprytnych" to trochę ograniczy.
      Apropo PAT'ów w naszym mieście to szkoda, że nie myślano opodczas remontu al. Niepodległości i nie zrobiono go już od placu Żołnieża lub nawet Rodła i to w obu kierunkach. Wówczas linie pospieszne faktycznie mogłybybyć pospieszne.
      • Gość: prawda szybciej dobijemy tory tramwajowe IP: *.globalconnect.pl 07.08.12, 12:05
        Nie wiem czy to dobry pomysł wpuszczać jeszcze autobusy na tory tramwajowe jeżeli remontujemy je co 40 lat.
        Autobus z pasażerami to 40-50 ton. Za kilka lat okaże się że na Wyszyńskiego nastąpiła szybka dewastacja torów, jest problem z wpuszczeniem tramwajów niskopodłogowych a nie ma pieniędzy na remont.
        Ale cóż - "Mądry Polak po szkodzie"
        • evergreen111 Re: szybciej dobijemy tory tramwajowe 07.08.12, 12:35
          Sens jest, wystarczy tylko bardzo dobrej jakości podłoże - takie np. jakie jest na betonowych odcinkach autostrad. A co do wagi busa, to chyba przesadziłeś o parę kilo... maksymalna masa własna przegubowego Solarisa to 16 ton. Do tego dodajmy 100 pasażerów po 60 kg = 6 ton. Razem 22 tony. Te po 40-50 ton to chyba przebudowane czołgi :-)
        • Gość: PawelA Re: szybciej dobijemy tory tramwajowe IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.12, 20:34
          Trudno z googli skorzystać i sprawdzić ile co waży zanim zacznie pisać się bzdury?
          Do wiadomości Tramino jest pi razy oko a trąbkę 2 razy cięższy od Urbino.
        • Gość: Vlad.H. Re: szybciej dobijemy tory tramwajowe IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 07.08.12, 21:38
          sprawdziles ile wazy tramwaj?

Przeciez nie wisi w powitrzu i jego masa przenoszona jest na podloze...
          • Gość: piaskarka piaskarka na torach IP: 209.73.137.* 08.08.12, 00:34
            Ciekawe jak będą solić te tory?

I jak te tory będą wyglądać po roku od ujeżdzania przez ciężarówki?
            • Gość: Vlad.H. Re: piaskarka na torach IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 08.08.12, 00:48
              przeciez tramwaje maja wyrzutnik-strumienica piasku... tzn nowe moze wolne sa od uslizgu bo elektronika o to dba ale juz ty sie nie boj - w AMS daja rade to moze i w Szczecinie nie bedzie problemu. Sol na torach to norma, piasek tez.
        • Gość: d No i dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.12, 15:31
          No i dobrze. Za 40 Lat zlikwidujemy tramwaje i zrobimy ze Szczecina porządne cywilizowane miasto bez tych zawalidróg.
      • plosiak Re: Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskie 07.08.12, 14:15
        Jaki jest sens w czekaniu w korku przez pół godziny na jednym pasie, skoro obok jest wolny pas (teraz dla autobusów, taksówek i busów wiozących pasażerów bodajże) ? Rozumiem troskę o transport publiczny, ale chyba nie powinno się to odbywać kosztem innych użytkowników dróg.

Poza tym spora część kierowców nadjeżdżających z Prawobrzeża może nie wiedzieć, że można śmignąć przez Trasę Zamkową, odbić na Police, zawrócić zaraz po zjeździe i pod Trasą skręcić w ul. Panieńską i za chwilę jesteśmy na Wyszyńskiego (jeżeli ktoś koniecznie musi jechać Wyszyńskiego). W godzinach szczytu zyskujemy co najmniej 20 minut.
        • evergreen111 Re: Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskie 07.08.12, 14:46
          Z pewnością przytłaczająca większość kierowców jest ze Szczecina, więc powinni oni wiedzieć, że zamiast pchać się na Energetyków, można "śmignąć" via Trasa Zamkowa. Dlaczego tego nie robią, to ich słodka tajemnica...
        • Gość: parkur Re: Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskie IP: *.globalconnect.pl 07.08.12, 17:55
          SENSem jest wjeżdżać do miasta przez trasę zamkową, jednak gro palantów jadąc w kierunku stoczni jedzie, przez Most Długi.
          W tym układzie, nie wiem, skąd zdziwienie że tworzą się korki na tym pasie?
          • Gość: krykiet Re: Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskie IP: 193.29.255.* 08.08.12, 11:53
            > SENSem jest wjeżdżać do miasta przez trasę zamkową, jednak gro palantów jadąc w
            > kierunku stoczni jedzie, przez Most Długi.

GŁUPI bezSENSowny SZCZYL
      • Gość: parkur Re: Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskie IP: *.globalconnect.pl 07.08.12, 17:08
        Trzeba było skorzystać z KM:)))
    • shp80 Re: Autobusy szybciej wjadą na tory na Wyszyńskie 07.08.12, 14:53
      > Ciekawe, czy dalej bedą szli w zaparte i pominą scieżki rowerowe ?

Trochę cierpliwości. Program funkcjonalno-użytkowy przewiduje w obrębie pl. Zwycięstwa wyznaczenie tras rowerowych, a całość będzie mieć ręce i nogi, jak zostanie to powiązane z pl. Żołnierza (m.in. drogi dla rowerów przy Niepodległości i Wyzwolenia).

• Gość: antycyklista a co wytniecie, żeby 3 rowery jeździły? IP: 209.73.137.* 08.08.12, 00:37
        A co wytniecie, żeby upchnąć tam ścieżkę rowerową? Zabierzecie jakiś pas samochodowy, jak jakiś szaleniec sugerował na placu Grunwaldzkim? A może wytniecie resztę zieleni pod asfalcik dla lubiących się zagazować szaleńców?
        • evergreen111 Re: a co wytniecie, żeby 3 rowery jeździły? 08.08.12, 11:41
          Uważaj, żeby ci żyłka nie pękła. Wytyczenie ścieżek rowerowych na pewno nie będzie wymagało wycinania drzew, bo w przeciwieństwie do drogi, ścieżka może łatwo je ominąć.
          • Gość: rowerzysta Jestem rowerzystą. Kocham wszystkich kierowców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.12, 15:29
            Evergreen - i staje się nieproduktywna, gdyż żaden porządny biker nią nie pojedzie. Na ch wypie...ć kasę na takie badziewia?
            Niech wyrównają drogi lepiej i dziury połatają na zwykłych jezdniach, to i rowerzyści skorzystają (tacy prawdziwi, naprawdę jeżdżący rowerami, a nie ekoterroryści z Mas Krytycznych, bo dla nich rower to element ideolo, a nie środek transportu) i kierowcy skorzystają.

• Gość: rowerzysta Rowerzysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.12, 15:25
          Zgadzam się. W mieście nie ma miejsca na ścieżki rowerowe. Na chodnikach, by legalizmowi dać zadość powinno się dać możliwość jazdy, dość szerokim chodnikiem i każdy sobie pojedzie rowerem, czy to po jezdni, czy to po chodniku w zależności od wygody.
          Zaś w ścisłym Centrum miejsca na to nie ma, ale jako rowerzysta nigdy nie odczułem dyskomfortu jeżdżąc po Centrum rowerem.
          Jedyne co należy zrobić to wyrównać jezdnię i chodniki oraz pousuwać krawężniki by rowerem można było jeździć nie zabijając się na każdym przejeździe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka