mmmmmm000 18.03.13, 23:06 Uciekać możliwie najdalej... issuu.com/undp_poland/docs/undp_raport_o_rozwoju_spo_ecznym_polska_2012 Ciekawe dlaczego GW SZCZECIN nie poruszyła tego tematu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mentorka Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 23:27 Zgodnie z życzeniem p. Gawłowskiego to Geblewicz ma być propozycją PO dla Szczecinian w przyszłych wyborach prezydenckich. A moje pytanie brzmi: jaką nową jakością i osobowościową dla Krzystka i idących z nim ludzi miałby być p. Geblewicz ? Bo ja - zwłaszcza po tej debacie - nabrałam przekonania, że obaj panowie z tej samej gliny i z takim samym zapleczem ludzkim vide Włosek, Gzyl, czy też np. Róźański ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Zostać czy uciekać? IP: *.ias.bredband.telia.com 18.03.13, 23:32 Oczywiście że należy zostać!... ...I walczyć do upadłego, aby kamień na kamieniu nie został. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koval Re: Zostać czy uciekać? IP: *.customers.d1-online.com 19.03.13, 00:39 Jak jesteś masochistą to zostań, jak Ci życie miłe to zmykaj póki sił ci starczy. Ja już mam tę decyzję dawno za soba i przykro dla tych "scjecinskich" optymistów mówić, ale na prawde było to bardzo dobre posunięcie. Dopóki będzie funkcjonował ten nikczemny polityczno-biznesowo-towarzyski układ to nic z tego miasta się nie uda. Ale jak coś się w niedalekiej przyszlości zmieni to z tej maki moze byc chleb. Przyjezdzalem 10 lat temu do Szczecina pelen nadzieji, ponad 10 lat temu popełniłem straszny bład w swoim zyciu, bo trzeba bylo sie od szczecina trzymac z daleka. To miasto jest zle zarzadzane przez zlych ludzi wybranych przez sobie podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Zostać czy uciekać? IP: 213.155.191.* 19.03.13, 19:50 Po ch... buraku przyjeżdżałeś. Pewien jestem, ze nawet meldunku wsiowego nie zmieniłeś. Pytanie CO Wniosłeś do Miasta które opluwasz Bucu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Zostać czy uciekać? IP: *.static.espol.com.pl 19.03.13, 21:00 a ty co? szczecinanin z dziada pradziada? i nie wyjechales do tej pory na pochodzenie? toz to lepsza perpektywa byc u siebie w kraju dzidow niz na zmywaku na wyspach, nieprawdaz? nastepnym razem zanim zaczniesz pluc, zastanow sie, dlaczego ludzie stad uciekaja? moze takze przez takich jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.static.espol.com.pl 19.03.13, 01:02 uciekac jak najdalej! trafilam to dwa lata temu i jeszcze jakies 4 przede mna, ale juz nie moge sie doczekac kiedy stad wyjade. to miasto umiera :( Odpowiedz Link Zgłoś
arnold000 Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 01:05 Zaglosowalem w 1989-pozdrowienia z Kanady .(urodzony w Szczecinie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakłamany Prezyden ilu z Londynu dostało w Szczecinie pracę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 01:19 A jak tam wycieczka Krzystka do Londynu? Ilu miejsca pracy w Szczecinie znalazło? A Geblewicz w zeszłym tygodniu był załamany pustą stocznią i kłamstwami Silezji, za to w tym tygodniu rżnął gospodarza na kwitnącej łące... Banda zakłamanych malutkich polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyh Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 02:05 Ja uciekam :) Najpierw ze cieciny, a potem z polski :) Bylem przywiazany do tego miasta i tu chcialem umrzec, tak sobie myslalem juz w wieku 13-15 lat. To nie jest tak, ze tu bedzie tragicznie. Bedzie gorzej, niz w wiekszosci polskich miast, poniewaz establishment jest po prostu zepsuty. Czego sie zreszta spodziewac po przesiedlencach? Nie chce mi sie czekac 30 lat na poziom zycia, ktory moge miec za 2-3 lata placac kilka stow na bilet. Potrzeba wielkiej woli i reform, zebysmy dogonili taki wroclaw, a tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaszka We Wrocławiu lepiej? Nie IP: *.szczecin.mm.pl 19.03.13, 10:13 We Wrocławiu nie zarobisz więcej niż w Szczecinie, w dodatku utkwisz w korach. Wszędzie w Polsce jest podobnie. Po prostu jest nieco czyściej i ładniej. Ot różnica, ale parszywe dzielnice też tam są. Różnicę odczujesz jak pryśniesz do Skandynawów. Odpowiedz Link Zgłoś
rmarcin555 Re: We Wrocławiu lepiej? Nie 19.03.13, 10:55 Zależy w jakiej branży. Jeśli chodzi o IT to stawki w innych miastach są więcej niż zauważalnie wyższe, przy kosztach życia porównywalnych. Sporo moich znajomych zmieniło pracę ostatnio i trochę mi to rozjaśniło w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: We Wrocławiu lepiej? Nie IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 16:34 Koszty życia porównywalne? Dobre sobie. Szczecin w porównaniu z Warszawą, Wrocławiem, Poznaniem jest bardzo tani. To jeden z nielicznych powodów, dla których tu zostałem (zarabiając w branży IT stawkę poznańską). Drugi istotny powód to bliskość Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: We Wrocławiu lepiej? Nie IP: *.static.espol.com.pl 24.03.13, 20:27 ano koszty życia i prowadzenia biznesu najwyższe: najwyższe w Polsce podatki za nieruchomości a zzerowe stawki dla nowych biurowców i opłaty parkingowe i centra handlowe w centrum miasta (gdzie parking za pierwszą 1h jest za free) takie elementy wykańczają prywatnych przedsiębiorców, którzy funkcjonują od lat na rynku. Wysokie podatki też świadczą, że miasto jest źle zarządzane i nie umie gospodarować a swoją bylejakość próbuje ratować wpływami od obywatelów...Ja się pytam Krzystka ile te 4 firmy płacą do budzetu miasta za podatek od nieruchomości i zatrudniają ludzi? Bo jeśli podatku nie płącą i zatrudniają garstkę i są to np. magazynu to ja dziękuje za takie "inwestycje" Pewnie więcej płacę ja i zatrudniam ja niż Ci 4 razem wzięci.... Zatem ja utrzymuje miasto a nie Ci 4. Już dzisiaj wiem, że sam więcej płacę podatku od nieruchomości i zapłaciłem przez 14 lat niż wszystkie biurowce razem wzięte w Szczecinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyh Re: We Wrocławiu lepiej? Nie IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 20:07 Ależ nie do Wrocławia :) Swoja droga, miasta takie jak Wroclaw czy Poznan sa na innym stopniu rozwoju. Rozumiem, ze w branzy IT tego nie widac, bo ona nie jest beneficjentem rynku lokalnego, ale nigdy tych miast Szczecin nie dogoni. Powody sa zlozone, wladza to tylko wisienka na torcie. Tutaj bedzie lepiej, ale mam zwyczajnie wieksze ambicje, ktorych nie zrealizuje w relatywnie malym miasteczku.Za 5, 10, 25 lat, jak bede tu przyjezdzal to z cala pewnoscia postep bedzie robil wrazenie, ale po prostu swiata nie zbawie rozwijajac biznes tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 07:33 W związku z dużą aktywnością formacji trzyliterowych (ABC czy jakoś tak) w Szczecinie również urzędnicy dołączyli do grona pesymistów. Pytanie czy zdążą się spakować, czy może pozwolą im zabrać tylko szczoteczkę do zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: 195.124.114.* 19.03.13, 08:04 ci co sa u koryta zostana bo im dobrze a reszta ma wybor pomiedzy wegetacja a emigracja, na czekanie "bo kiedys bedzie lepiej" szkoda zycia ... Szczecin nie ma nic do zaoferowania, jak czlowiek pojezdzi troche po swiecie to coraz bardziej w oczy kluje ta zasciankowosc, lokalne ukladziki, ogolna bylejakosc i niedolestwo urzednikow ... jak dla mnie kompletna zenada ze Piotr Krzystek prezydent Szczecina nie znajduje czasu na debaty z mieszkancami tylko wysyla swoich opoznionych zastepcow natomiast pierwszy pcha sie przed kamery w otoczeniu kolesi politykow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA :może jest fotogeniczny? IP: *.static.espol.com.pl 19.03.13, 08:17 > natomiast pierwszy pcha sie przed kamery w otoczeniu kolesi politykow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: :może jest fotogeniczny? IP: 195.124.114.* 19.03.13, 08:27 bedzie. w wieziennym drelichu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Re: :może jest fotogeniczny? 19.03.13, 08:38 Pozdrowienia z Hamburga - Szczeciniak :) jakos tu sie lepiej zyje i mniej stresow... o prace jakby latwiej a zarobki jakby lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: :może jest fotogeniczny? IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 20:40 Tja.. Motocykle jakby bardziej dostępne, a i po autostradach można pohasać ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koelner Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.158.216.26.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.03.13, 09:49 Miasto ruszy w rozwoju w momencie kiedy zaczna rządzic ludzie o profilu Hackena i Ackermana. Ale wtedy pierwszym ruchem będzie kompresja władzy sekty psychomanipulacyjnej generującej dupolizów widzących swoja przyszłość w opiece lokalnej opatrzności , która stymuluje nadodrzaśkich bezmózgowców do pilnowania interesów stada. I żadna tam turystyka i ekologia , tylko przemysł, produkcja , biura konstrukcyjne, innowacyje w technologiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludek Gdzie w debacie Aka. Sztuki, przemysł kreatywny ? IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.13, 08:33 Gdzie w debacie Akademia Sztuki, gdzie przemysł kreatywny, gdzie ludzie zmiany ? Posadzili same gadające głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Gdzie w debacie Aka. Sztuki, przemysł kreatyw IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 09:47 co ty pierniczysz kolego, my tu gadamy o przyszlosci miasta a ty nam o grajkach i malarzach tutaj nawijasz? az sie ta scena z titanica przypomina, kiedy statek tonal ale orkiestra grac musiala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludek Re: Gdzie w debacie Aka. Sztuki, przemysł kreatyw IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.13, 10:18 Loluś, ślepy jesteś jak kret, ja o "grajkach" biznesu Loluś, biznesu. Jobs, Zukerberg, bracia Wright, to Artyści biznesu, czyli sztuką biznes jest, a tego nam w Szczecinie brakuje. A swoją drogą masz czas by tracić na oglądanie Titanica ? :) uff! Odpowiedz Link Zgłoś
edziainfo Szczecin. Zostać czy uciekać? 19.03.13, 08:39 Co za pytanie? Pewnie, że uciekać. Już ponad 5 lat mieszkam w innym mieście, a do Szczecina tylko do rodziny raz na jakiś czas wracam. Smutne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? IP: *.tktelekom.pl 19.03.13, 09:00 nawet raz na jakis czas nie ma po co przyjechać, bo rodzina i znajomi też juz dawno porzucili to miasto umarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Jestem przerażony! Król jest nagi! 19.03.13, 09:02 Jestem przerażony, gdyż politycy nie widza, ze Król jest nagi! Zamiast prosić młodych o danie szansy temu miastu, to mówią o rozwoju i sukcesie, którego nie dostrzegają przeciez mieszkańcy szczególnie, gdy wlasnie maja możliwość konfrontacji zycia w innych miastach czy nawet krajach... Jakie szanse ma młody człowiek z głowa pełna wiedzy i ideałów w Szczecinie? Najlepiej o stanie moralnym władzy świadczą prace służb specjalnych na terenie działalności polityków na urzędzie i spółkach miejskich... Sam zreszta prezydent zwalnia najbliższych współpracowników, a nawet dzwoni na policję w sprawie remontu mariny... a ostatnie "wydarzenia" tak emocjonalnie komentowane przez dziennikarzy byc moze jeszcze pokażą wiecej... Przynajmniej tak można wywnioskować z relacji dziennikarskich nieomal na żywo! To jest Szczecin, w ktorym nie widza sie młodzi ludzie nie mający szansy na dzierżawę od miasta atrakcyjnych lokali w centrum za 8 zł za metr, lecz wynajmują za 30-40 na obrzeżach miasta na swoją dzialnosc! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Jestem przerażony! Król jest nagi! 19.03.13, 09:09 Dowiedzialem sie ostatnio, ze od miasta wynajmowane sa lokale w samym centrum za 8 zł za metr - nie wiem czy to prawda? Podobno takie sa umowy na obiekty... dlatego chca je sprzedać, bo co jest oczywiste nie opłaca sie je wynajmować... za takie pieniądze. A przeciez ceny wynajmu dla normalnych chyba nie schodzą poniżej 20 zł netto, a osiągają poziom 50 zł netto... i wiecej! W zależności od standardu oczywiscie. Służby specjalne powinny także przejrzeć wszystkie umowy najmu jakie robia urzednicy czy spółki miejskie, bo moze sie okazać, ze to bedzie kolejna afera... Odpowiedz Link Zgłoś
januszb7 Dobry kawał;-))) 19.03.13, 09:07 Mały owsik mówi do taty: tato tu jest tak ciemno, duszno i smierdzi, czy my musimy tu być? Tata owsik odpowiada: tak synu musimy, tu sie urodziliśmy i to jest nasza ojczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
malowaznyktoszeszczecina Zasadnicza uwaga 19.03.13, 09:26 Debatę zorganizowała Północna Izba Gospodarcza. Zaproszono gości o odpowiednim dorobku biznesowym lub zawodowym (tym, którym się powiodło - np. prezes EPA, szef Pola Golfowego Binowo, etc.) plus kilku może przedstawicieli firm zrzeszonych w PIG, którzy zgłosili się na debatę. Do tego oczywiście śmietanka miejska i wojewódzka, którą reprezentowali Marszałek i Prezydent. No więc jak można było dojść do konstruktywnych wniosków, sformułować i złożyć odpowiednie zarzuty na odpowiednie ręce? To po prostu kolejne elitarne spotkanie w ramach członków PIG (grono wzajemnych adoratorów na wysokich szczeblach biznesu i władzy). Ja osobiście, prowadząc malutką działalność gospodarczą, chciałbym pojawić się na tej debacie. Chciałbym mieć możliwość zadania swoich pytań włodarzom miasta i regionu. Ale tych, którzy mogliby być "upierdliwi" takiej szansy przy okazji tego spotkania nie dano (jak przy okazji wielu innych spotkań). Dlatego zabrałem głos na forum:) Może kiedyś będę miał okazję opowiedzieć moją subiektywną historię, a pan Krzystek będzie łaskaw jej wysłuchać... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zasadnicza uwaga 19.03.13, 09:43 Tez mnie zastanowiło, ze robienie takiej debaty wśród osób, ktore prowadza dzialalnosc i zrzeszeni sa w PIG i polityków-urzedników... mija sie z celem... to juz lepiej było zorganizowac debate na temat co miasto, władze mogłyby i co robia, by firmy mogły sie rozwijać, a nie zwijać duszone przez kryzys i opłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Zasadnicza uwaga IP: 213.222.196.* 20.03.13, 15:26 Każdy przedsięvbiorca moze wstąpic do Izby i być częścią takiej debaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Big Ben Izba to partia ? Żałosne. IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.13, 20:05 Debata dla izby była czy dla szczecinian ? A jak nie wstąpić a być przedsiębiorcą, to co ? Żałosne. Nie dziwię się, że tu są kłopoty, zwłaszcza z myśleniem. Kto nie jest w czymś to się nie liczy, chore. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok 19.03.13, 09:53 mmmmmm000 napisał: > Uciekać możliwie najdalej... > > issuu.com/undp_poland/docs/undp_raport_o_rozwoju_spo_ecznym_polska_2012 > > Ciekawe dlaczego GW SZCZECIN nie poruszyła tego tematu... Nie przeceniaj zdolności analizy pisma przez GW... Odpowiedz Link Zgłoś
julain Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 10:04 a ja swego czasu wróciłem do Szczecina i... jestem w Niemczech naprawdę argumenty typu: "bo tu się urodziłem.." mogliby sobie darować, to jeszcze bardziej wkurza człowieka zamiast pier... bzdury o rzeczkach i parkach spójrzmy na fakty, np z innej strony, liczba ofert pracy na money.pl : Szczecin - 1500 Gdańsk - 2301 Poznań -6484 (4x więcej ! a miasto nawet nie o połowę większe) Wrocław - 7305 Warszawa (15921) panowie Krzystek i co - nas obchodzą tylko te dane ! tylko rynek pracy ! i na tym się skupcie, a jak nie potraficie to ustąpcie miejsca fachowcom, wy i tak jesteście ustawieni przykro mi, ale wasze fontanny i aleje, sensy i bezsensy nas mało interesują, jak mamy chodzić głodni po waszych pięknych alejach i muzeach to wolimy wyjechać ściąganie inwestorów, stworzenie dla nich odpowiednich warunków to jedyne czego od was chcemy, najlepiej zróbcie reset i wyp.. tych urzędasów, którzy nie mają o tym pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
pod.wikary Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 10:12 Zostać, jeżeli ktoś ma dobre żródło utrzymania i lubi sielskie życie małomiasteczkowe. Uciekać, jeśli chce się zrobić karierę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkretny Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.13, 10:30 Trzecie pod względem wielkości miasto w Polsce małomiasteczkowe? Tak może powiedzieć niestety tylko ktoś, kto ma małomiasteczkowość w swojej głowie! Odpowiedz Link Zgłoś
rmarcin555 Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok 19.03.13, 10:54 Powierzchnia nie świadczy o wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury-spiskowiec Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok 19.03.13, 10:59 Tak samo jak powierzchnia mózgu nie świadczy o większym intelekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyh Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 20:10 akurat objetosc mozgu swiadczy o wiekszym intelekcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
julain Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 10:13 aha, i jeszcze jedno - wszelkie podręczniki psychologii i rozwoju mówią, że żeby wyjść na prostą potrzebna jest refleksja, przyznanie się, że jest się w czarnej dupie - a oni stoją na zgliszczach i się cieszą do kamer i udają (a może nawet w to wierzą ? kto ich tam wie - im jest dobrze) proponuję zrobić zbiórkę przed pięknym wyremontowanym magistratem na błoniach i chórem krzyknąć : TAK, JESTEŚMY W CZARNEJ DUPIE. SZCZECIN JEST W ZAPAŚCI. DALIŚMY DUPY ! i wziąć się do roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan na Arkonie Stan wyjatkowy IP: *.ias.bredband.telia.com 19.03.13, 15:25 aha, i jeszcze jedno - wszelkie podręczniki psychologii i rozwoju mówią, że żeby wyjść na prostą potrzebna jest refleksja, przyznanie się, że jest się w czarnej dupie - a oni stoją na zgliszczach i się cieszą do kamer i udają (a może nawet w to wierzą ? kto ich tam wie - im jest dobrze) proponuję zrobić zbiórkę przed pięknym wyremontowanym magistratem na błoniach i chórem krzyknąć : TAK, JESTEŚMY W CZARNEJ DUPIE. SZCZECIN JEST W ZAPAŚCI. DALIŚMY DUPY ! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ja 10 lat temu mowilem na forum ze mieszkacie w dupie i jestescie amebami i remedium na to jest rewolucja, bo tego burdelu nie idzie juz naprawic! Procesy gnilne zaszly juz za daleko! Nie ma czego naprawiac! Najwiekszym zas problemem jest brak kadr/elit/ludzi!!!!! Jestescie scierwem tej ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
pawgas Ta debata to jedna wielka bzdura 19.03.13, 10:27 Ładnie napisane - była to debata oxfordzka tak więc zero konkretów. Jak młodzi ludzie mają nie uciekać skoro legalnej pracy za więcej niż 1500 zł tu nie ma. Jak starasz się by ktoś na ten kraj potem pracował i masz dziecko to miejsca w żłobku czy przedszkolu nie ma. Jak już masz miejsce dla dziecka w żłobku to ułomne miasto ze swoimi służbami (Straż Miejska) nie potrafi wyegzekwować obowiązku pozostawienia wolnego miejsca parkingowego przed placówką oświatową tak by rodzić mógł w ciągu 10 minut odprowadzić dziecko i jechać dalej do pracy zarabiać m.in. na podatki lokalne. Jeśli już rodzice wiozą dziecko do żłobka wózkiem to ułomne miasto nie potrafi zadbać o stan nawierzchni chodnika w związku z czym kupiony za ciężkie pieniądze wózek nie ma szans wytrzymać więcej jak połtora roku bez awarii zawieszenia. Jak już dzecko jest samodzielne i chodzi do szkoły to miasto nie potrafi sprawić by to dziecko mogło bezpiecznie do tej szkoły dojść bo nie potrafi wyegzekwować nie parkowania przed lub nawet na samym przejściu dla pieszych tak by młody człowiek o wzroście 1,2 m miał szanse zobaczyć jadące auta. Ten sam mały człowiek mający króciutkie nóżki musi biegać przez przejścia dla pieszych po jakiś urzędnik z ułomnego miasta stwierdził że 9 s na pokonanie 20 m przejścia wystarczy. Na tym samym przejściu ten młodzy człowiek nie ma często szans przejść bezpiecznie na tym zielonym świetle bo ułomne miasto nie potrafi wyegzekwować od kierowców zatrzymania się na czerwonym świetle poprzez postawienie fotoradaru w miejscu gdzie jest to naprawdę niezbędny. Ten sam mały człowiek musi przeciskać się zaśnieżonymi chodnikami pozastawianymi autami bo ułomne miasto nie potrafi wyegzekwować prawidłowego parkowania i odśnieżenia chodnika. W lato rodzice nie mogą iść z dzieckiem do parku by rozłożyć kocyk i posiedzieś razem bo ułomne miasto nie potrafi wyegzekwować od właścicieli psów obowiązku sprzątanai po swoich pupilach. Mogę ciągnąć w nieskończoność bo to miasto jest "po szyję w gó...e" a do poziomu ust zostało mu już tylko 2 cm dlatego robienie debat bez udziału zwykłego mieszkańca jest niczym innym jak robieniam sobie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkretny pawgas to półprawda co napisałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.13, 10:44 przedstawiasz bardzo, bardzo ograniczone spojrzenie na szereg problemów.. ale diagnoza nietrafna.. bo to nie dotyczy tylko Szczecina, to dotyczy wszystkich miast w Polsce bez wyjątku! Rusz się z domu to zobaczysz, że takie problemy są w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi, Gdańsku, Poznaniu... To nasze państwo jest słabe, nie samorządy, brakuje porządnych przepisów, sankcji i... niestety kultury osobistej u obywateli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: pawgas to półprawda co napisałeś IP: 195.124.114.* 19.03.13, 10:57 zaczyna sie zawsze od wlasnego podworka a nie od mitycznej Warszawki ... skoro w prawie lokalnym jest zapisane ze za nieprawidlowe parkowanie auto ma byc odholowane to czemu w Szczecinie Leon Szef Strazy Miejskiej czeka niewiadomo na co ? czemu Krzystek nie wywali go na zbita morde skoro wielokrotnie udowodniono ze Straz Miejska nie reaguje na zgloszenia mieszkancow ? jesli Straz Miejska ma awersje do psich gowien to moze pora sprywatyzowac te "firme" ? prywatna inicjatywa raz dwa wlepi kilkaset mandatow psim wielbicielom i problem z ktorym Krzystek bezskutecznie walczy od lat bedzie rozwiazany w ciagu paru tygodni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 My nie gonimy, lecz oni nam uciekają 19.03.13, 11:05 To znamienne, ze wszystkiemu winni sa inni... poprzednicy lub ci z Warszawy, a teraz nawet z Brukseli oraz polozenie geohistopolityczne. Najlepiej powiedziec, ze maja tak samo w innych miastach, ale jezeli zapytamy czemu nie ma u nas pod wzgledem gospodarczym TAK SAMO, jak w innych miastach, to zapewne wina Brukseli... ale nikt z władz nie ma sobie nic do zarzucenia, a nawet wrecz przeciwnie uwazaja sie za bohaterów... bo gonimy... a mi sie zdaje, ze to nie my ich gonimy, ale oni nam uciekają!!! Uciekaja, a my w samozadowoleniu problemy mamy niby takie same, ale wskaźniki rozwoju juz nie takie same, a drastycznie mniejsze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: pawgas to półprawda co napisałeś IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.13, 14:24 rzeczywiście pan prezydent nie potrafi poradzić sobie nawet z psim g....... zdecydowanie czekam i wylocik z tego grajdoła.... Odpowiedz Link Zgłoś
pawgas Re: pawgas to półprawda co napisałeś 19.03.13, 11:18 Co mnie obchodzi Polska - debata była o Szczecinie to odpowiadam o własnych doświadczeniach w tym właśnie Szczecinie. Czy poruszone przeze mnie problemy nie są do rozwiązania w gestii służb miejskich? Podałem jakieś abstrakcyjne przykłady wymagające reakcji jakiś agend rządowych? Piszę z punktu widzenia młodego dobrze wykształconego człowieka urodzonego w tym mieście, tu pracującego i mającego tu dzieci. Jaką przyszłość miasto Szczecin może zaproponować moim dzieciom? Szklane pawilony czy miejsce pracy w rozwijającym się mieście w którym urzędnicy miejscy w końcu zaczną być gospodarzami majątku wspólnego a nie zapełniaczami stołków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: pawgas to półprawda co napisałeś IP: 195.124.114.* 19.03.13, 11:49 relax, to byl klasyk w szczecinskim stylu "niedasie" :-) gamonie jednak zapominaja ze ludziska jezdza po swiecie i widza ze nie wszedzie jest tak gownianie jak w Ciecinie za rzadow Krzystka ... wtedy pozostaje zaklinac rzeczywistosc, obiecywac poprawe w roku panskim 2050 czy inne tego typu bzdury ... zalosne klauny, nikt juz wam nie wierzy, jestescie skompromitowani :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc nie bzdura tylko lokalny szczecinski ukladzik IP: 195.124.114.* 19.03.13, 10:50 warto patrzec kto tam byl, kto grzal swoje ego w swietle kamer ... ci ludzie sa zadowoleni z obecnego stanu rzeczy i jakakolwiek zmiana nie bedzie po ich mysli ... Krzystek moze tlumaczyc sie zla sytuacja gospodarcza i kryzysem ale za indolencje sluzb miejskich jest odpowiedzialny tylko i wylacznie PREZYDENT MIASTA pytanie co robi Rada Miejska ? ano nic polowa siedzi w jego kieszeni a reszta cymbalow czyli SLD i PO nawet nie potrafi pisemnie zebrac do kupy tego o czym napisales czyli jasno i klarownie wykazac nieudolnosci prezydenckich urzednikow .... Odpowiedz Link Zgłoś
julain Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 11:20 do redakcji: uważam że w trosce o mieszkańców powinniście przynajmniej raz na dziesięć artykułów wrzucić jakiś pozytywny. ponieważ całą wasza strona obecnie zapełniona jest szczecińska patologią: łapówkami, gangsterami, urzędasami, brakiem pracy i ogólnym syfem w portowym mieście, proponuję ku pokrzepieniu serc: fotogalerię z jakiejś nowej fontanny albo alei Odpowiedz Link Zgłoś
ponury-spiskowiec Szczecin. Zostać czy uciekać jak szczury? 19.03.13, 11:22 Jak w Szczecinie ma być lepiej jeżeli wszyscy chcemy stąd uciekać, kto ma kształtować to Miasto i jego wizerunek w Polsce jak sami sramy we własne gniazdo. To tak jak w polskiej piłce nożnej, buduje się z mozołem drużynę która zdobywa mistrzostwo a tuż przed eliminacjami do LM wyprzedaje się najlepszych kopaczy, a potem wszyscy zdziwieni że przegrywamy z coraz słabszymi. Szczecin potrzebuje prawdziwych menedżerów, nie uwikłanych w to całe szambo które reprezentuje nasza ułomna władza, weźmy sprawy miasta w swoje ręce, stwórzmy swoje listy wyborcze i pokażmy jak nam zależy na zmianach, bo inaczej pozostaje nam szczekanie a karawana i tak będzie jechać dalej ze starymi nowymi pasażerami. Najlepiej czmychnąć gdzieś tam gdzie odrobinę lepiej a jak przypadkiem z czasem okaże się że tu zacznie być lepiej wszyscy nagle zaczniemy wracać aby poczuć się ojcami sukcesu. Tak się nie da... Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Szczecin. Zostać czy uciekać jak szczury? IP: 195.124.114.* 19.03.13, 11:36 da sie. zobacz ilu juz wyjechalo. popatrz co dzieje sie w okolicznych wioskach, zostaja starcy i dzieci a kto zyw i ma obie rece wypie... z tego grajdola ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Szczecin. Zostać czy uciekać jak szczury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 12:24 Święte słowa. Jak chcemy, żeby było lepiej to weźmy sprawy w swoje ręce. Od narzekania i uciekania się na pewno nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan104 Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 11:39 Czy ten Roggenprzygłup musi się wciskać wszędzie gdzie się da. Czekam na następne wybory do sejmu by zagłosować na niego i niech spada do Warszawy. Nam już starczy narzekaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 23:38 ^Słyszę ból dupy u kolegi stefcia. Za mało szczawiu? Odpowiedz Link Zgłoś
kite29 butne,upasione urzędasy mają się dobrze !!!! 19.03.13, 12:05 bo są niczym pasożyt ze swoimi uposażeniami+dodatkami+ profitami z "układu polityczno-biznesowego" !!!! idżcie "na swoje" to wtedy zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Szczecin, to nie jest miasto dla biednych ludzi... 19.03.13, 13:00 Szczecin, to nie jest miasto dla biednych ludzi... tacy powinni wyjechac stąd, a zostac tu powinni ludzie sukcesu, którzy potrafia i realizuja swoje plany zyciowe zarówno w sferze finansowej, jak satysfakcji z zycia i rodziny! Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Szczecin, to nie jest miasto dla biednych lud 19.03.13, 13:06 Zgadzam się:) Ja zostaję:) p. Prezydent, Marszałek itp pewnie też, ale syna chcę wysłać na studia daaaalllleeeekkkkoooo stąd... W sumie to lubię podróżować i mogę go odwiedzać Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Szczecin, to nie jest miasto dla biednych lud 19.03.13, 13:13 Wielu jednak szczecinian, ktory z ramienia naszego miasta czy województwa, gdy byli delegowani do Warszawy, to jednak tam staraja sie zostac na stałe... i to ludzie z pierwszych stron gazet, ktorzy budowali rozwój tego miasta. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Szczecin, to nie jest miasto dla biednych lud 19.03.13, 13:22 Andreas budowali...nie zbudowali...nie udalo sie...uciekli... Kiedyś napisałam ze to miasto to takie Detrid... mamy zbyt słaby biznes, brkauje nam dobrych przedsiębiorców, mądrych urzędników i niestety wstyd przyznać ale też społeczeństwo zbudowane często na potomkach "małorolnych" nie daje zbyt wielu możliwości. to nie jest tak ze nic się nie da, jest sporo przedsiębiorstw które szczęśliwie nie związane z estblishmentem po prostu nie istnieją w mediach, Ani Prezydent ani Marszałek nie umieją pobudzić gospodarczo tego rejonu. Też nie ma co się oszukiwać "nasi" w Warszawie nie pracują na rzecz miasta, przypominają sobie o im przed kolejną kampanią wyborczą a ludzie łapią się na chwyty marketingu politycznego. Ale na emeryture bedie to swietne miejsce...cisz spokoj, czyste powietrze Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Szczecin, to nie jest miasto dla biednych lud 19.03.13, 13:29 tak... tylko drogo, drozej niz w Krakowie. To juz lepiej nad morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Szczecin, to nie jest miasto dla biednych lud 19.03.13, 13:35 nie lubię wilgoci i wiatru ...... wiesz tutaj knajpy upadną tysiące kelnerów bez pracy.... marna perspektywa ...... jednak szkoda tego miasta ja wszyscy rozsądni, mądrzy wyjada to KTO zostanie? Urzędnicy i naukowcy....ups..pracownicy uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Szczecin, to nie jest miasto dla biednych lud IP: 62.233.246.* 19.03.13, 15:11 Ludność z okolicznych wsi przyjedzie. Tak jak teraz Szczecinianie uciekają stąd to Gryfice, Szczecinek, Nowogard itd. zajmie ich miejsce. Bez związanych z miastem Szczecinian syf tu będzie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Szczecin, to nie jest miasto dla biednych lud IP: 62.233.246.* 19.03.13, 16:06 żeby mnie nikt źle nie zrozumiał. Szczecin jako miasto tranzytowe dla obywateli nigdy nie będzie wartościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lola9210 Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 15:29 A Pan Krzystek jak zawsze usmiechniety pozuje do kamer badz aparatow fotograficznych! Bravo, za poczucie humoru !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lola9210 Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 19.03.13, 15:31 Szkoda ze Szczecin nie jest promowany w Europie ale coz jaki gospodasz taka reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 18:52 Zostaćććććććć! Zobaczycie dogonimy resztę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łapu Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok IP: *.icpnet.pl 19.03.13, 19:03 Niestety, Szczecin stracił podstawy do trwałego i na tyle intensywnego rozwoju aby zacząć w ogóle gonić. Odpowiedz Link Zgłoś
modysta_z_zawiercia Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowokow... 20.03.13, 10:33 Powinniście te wszystkie ciężkie miliardy, które CAŁA Polska w Waszą stocznię wpompowała, a które przejedliście, oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok 20.03.13, 10:50 uhum tak samao jak gornicy i hutnicy, puknij sie w ten durny leb i skup sie na swojej wsi, od naszej lapy precz.... kolego z zawiercia Odpowiedz Link Zgłoś
modysta_z_zawiercia Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok 20.03.13, 11:45 anika31 napisała: > uhum tak samao jak gornicy i hutnicy Otóż to, reszta kraju dała Wam pieniadze, z których nic nie wyniknęło, czyli... przejedliście je. Zwykłe pasożytnictwo. A teraz płaczecie że Wam nie wyszło. Każdy jest kowalem swojego losu, więc nie narzekajcie że jesteście daleko w tyle za Poznaniem czy Wrocławiem. Strajkować każdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
rmarcin555 Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok 20.03.13, 12:20 Aleś ty mundry. Po te miliardy to zgłoś się do stoczni i związkowców a nie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
modysta_z_zawiercia Re: Szczecin. Zostać czy uciekać? Najsztub prowok 21.03.13, 23:08 rmarcin555 napisał: > Aleś ty mundry. Po te miliardy to zgłoś się do stoczni i związkowców a nie mias > ta. No tak, bo stocznia jest oderwana od rzeczywistości miasta i jego ekonomii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Euroafryka nasze morskie przedsiębiorstwo IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 20:25 Swego czasu małe zaniepokojenie wdarło sie do Szczecina po oświadczeniu Euroafriki, że przenosi sie na CYPR, ale okazało sie ,że tylko kasę tam ładują i przedstawicielstwo. Tranzytowe miasto odetchnęło z ulga, bo to był ciąg ucieczek firm do innych miast. Może jakiś redakcyjni przeżuwacze papek, zadaliby to pytanie,czy Euroafryka poniosła jakieś straty w bankach Cypru, czy jest niewzruszona na rewolucje gdyż jest zabezpieczona u innego imperatora na Cyprze. Jak już słyszeliśmy Cypr przechodzi w ręce Rosji. To właściwie są u siebie, zważywszy, na stare powiązania wywiadu PRL z PLO Odpowiedz Link Zgłoś