Dodaj do ulubionych

Jeszcze jedna tajemnica

22.03.02, 11:50
Czy wiecie, że na Wałach Chrobrego, w wieży obecnego Urzędu Wojewódzkiego,
która jest w środku pusta, tzn. jeśli chodzi o piętra, na wewnetrznych ścianach
znajduje się mnóstwo - setki - jak nie więcej różnego rodzaju rzeźb głów, orółw
itp. Kiedyś widziałem reportarz w TV a ostetnio też o tym napąknięto w Głosie,
z okazji cyklu artykułów o Stettinia.
A może te wszystkie postacie, gęby, orły zostały przez niemców lub polaków
pościągane z budynków i tam umieszczone?

Ale widok tego jest imponujący, rzeźba na rzeźbie. A właśnie dlaczego ta wieża
jest zamknięta, dlaczego nie można tam pójść i tego zobaczyć, przecież to
byłaby wielka atrakcja na bezatrakcjowych Wałów. Takie lapidarium rzeźbowe!

Może Gazeta zaineresowałaby się tym cudem i wysłała do wieży fotoreportera?
Obserwuj wątek
    • stettiner Re: Jeszcze jedna tajemnica 22.03.02, 11:58
      Koala, ostatnio sypiesz tymi tajemnicami jak z rękawa! Tę o wieży skąd wziąłeś?
      Z głosem się sfrajerowałam okrutnie, bo zaczęłam kupować dopiero przedwczoraj :(
      • koala_ Re: Jeszcze jedna tajemnica 22.03.02, 12:05
        stettiner napisał(a):

> Koala, ostatnio sypiesz tymi tajemnicami jak z rękawa! Tę o wieży skąd wziąłeś?
        >
        > Z głosem się sfrajerowałam okrutnie, bo zaczęłam kupować dopiero przedwczoraj :
        > (
        A wy nie wiecie o tych głowach? Raz było w TV i też szczęka mi opadła!
        Proponuję ten temat rozwinąć, tzn. ponaciskać na jakieś wyjaśnienia. A tak w
        ogóle to ciekawe ile jeszcze mamy w Szczecinie takich tajemnic.

Wg mnie te wszystkie rzeczy o których piszę są prawdziwe, bo albo widziałem to na
        własne oczy (tak jak te rzeźby) albo czytałem (jak o tej głebi na dąbskim). A
        reszta jest na starych mapach :)

• Gość: elaf Re: Jeszcze jedna tajemnica IP: *.adsl.hansenet.de 22.03.02, 12:49
          koala_ napisał(a):

> Wg mnie te wszystkie rzeczy o których piszę są prawdziwe, bo albo widziałem to
          > na
          > własne oczy

Koala ty tez jestes Wielka Tajemnica, jestes kustoszem czy jakim innym
          muzealnikiem, ze wszystko to widziales na wlasne oczy, chociaz jak piszesz jest
          ogolnie niedostepne ? ;))
          Opowiedz jak to sie stalo, ze widziales te cuda ?
          • jottka Re: Jeszcze jedna tajemnica 22.03.02, 12:52
            Gość portalu: elaf napisał(a):

>
            > Koala ty tez jestes Wielka Tajemnica, jestes kustoszem czy jakim innym
            > muzealnikiem, ze wszystko to widziales na wlasne oczy, chociaz jak piszesz jest
            >
            > ogolnie niedostepne ? ;))
            > Opowiedz jak to sie stalo, ze widziales te cuda ?

Tajemnica polega na tym, że jest tajemnicza. I niedostępna. Koala zmruży teraz
            tajemnicze oczy i nic nam nie powie, secret service ;)))

• koala_ Re: Jeszcze jedna tajemnica 22.03.02, 12:54

> koala_ napisał(a):
            >
            > > Wg mnie te wszystkie rzeczy o których piszę są prawdziwe, bo albo widziałe
            > m to
            > > na
            > > własne oczy
            >
            > Koala ty tez jestes Wielka Tajemnica, jestes kustoszem czy jakim innym
            > muzealnikiem, ze wszystko to widziales na wlasne oczy, chociaz jak piszesz jest
            >
            > ogolnie niedostepne ? ;))
            > Opowiedz jak to sie stalo, ze widziales te cuda ?

Kiedyś na szczecińskiej TV była taka audycja o tym budynku, pokazywano jak
            mieszkał tam kiedyś jakiś stróż, czy coś takiego, a może właśnie jakiś kustorz,
            nie pamiętam i wówczas pokazano też wieżę, a i w Głosie Sz. kilka dni temu też o
            tym pisali, kolego elaf.
            Na kustosza jestem za młody no i nie te studia skończyłem.
            • jottka Re: Jeszcze jedna tajemnica 22.03.02, 13:00
              koala_ napisał(a):

> a i w Głosie Sz. kilka dni temu też o tym pisali, kolego elaf.<

Albo mi się coś wydaje, albo elaf to koleżanka ;))

> Na kustosza jestem za młody no i nie te studia skończyłem.<

Od ilu lat można zostać kustoszem? Wygląda na przyjemne zajęcie ;)))
              • Gość: elaf Re: Jeszcze jedna tajemnica IP: *.adsl.hansenet.de 22.03.02, 13:35
                Faktycznie jestem kolezanka. ;)

Ale jesli Koala nie ogladal tego programu po paru listkach eukaliptusowych ;))
                to warto byloby tym faktem zainteresowac redakcje.
                Hej obs, macie gotowy material na reportaz !!

Ps.Koala, zauwazaj usmieszki, a nie sie od razu obrazaj ;))
                • koala_ Re: Jeszcze jedna tajemnica 22.03.02, 13:37

> Faktycznie jestem kolezanka. ;)
                  >
                  > Ale jesli Koala nie ogladal tego programu po paru listkach eukaliptusowych ;))
                  > to warto byloby tym faktem zainteresowac redakcje.
                  > Hej obs, macie gotowy material na reportaz !!
                  >
                  > Ps.Koala, zauwazaj usmieszki, a nie sie od razu obrazaj ;))

Koala się nie obraża i twierdzi że wtedy nie wciągał eukaliptusa :)))
    • mike102 Czy mozesz doprecyzowac? 22.03.02, 22:17
      koala_ napisał(a):

> Czy wiecie, że na Wałach Chrobrego, w wieży obecnego Urzędu Wojewódzkiego,
      > która jest w środku pusta, tzn. jeśli chodzi o piętra, na wewnetrznych ścianach
      > znajduje się mnóstwo - setki - jak nie więcej różnego rodzaju rzeźb głów, orółw
      > itp. Kiedyś widziałem reportarz w TV a ostetnio też o tym napąknięto w Głosie,
      > z okazji cyklu artykułów o Stettinia.

O ktorej wiezy mowisz? Wyzszej czy nizszej? Co masz na mysli mowiac "pusta, jesli
      chodzi o pietra"? Czy w wiezy nie ma zadnych stropow i pieter?

> A może te wszystkie postacie, gęby, orły zostały przez niemców lub polaków
      > pościągane z budynków i tam umieszczone?

Czy one sa powieszone chaotycznie czy w jakims porzadku? Czy sa do siebie
      stylistycznie podobne?

> Ale widok tego jest imponujący, rzeźba na rzeźbie. A właśnie dlaczego ta wieża
      > jest zamknięta, dlaczego nie można tam pójść i tego zobaczyć, przecież to
      > byłaby wielka atrakcja na bezatrakcjowych Wałów. Takie lapidarium rzeźbowe!

Pierwszy raz o tym slysze a znam ludzi, ktorzy pracuja w tym budynku!
      Jestem mocno zaintragowany. Cos sporo ciekawostek sypnelo w tym tygodniu w
      Szczecinie.

I Koala, jak zaczynasz tak fajny temat to daj mu jakis taki intrygujacy tytul
      typu:
      "Setki kamiennych oczu patrzy w ciemnosc" albo "Uwiezieni w wiezy"... ;-)
      Bo moze zginac a to cholernie ciekawy watek! :-)))
      • Gość: ewcia Re: Czy mozesz doprecyzowac? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 23:04
        Rzeźby są w wieży południowej (tej wyższej, z marynarzem)
        Na informacje o nich natknęłam się jakiś czas temu w przewodniku po Szczecinie.
        Tam napisali, że to są gipsowe odlewy wszystkich rzeźb z elewacji budynku.
        Zrobione na wypadek, gdyby zaszła konieczność zrekonstruowania którejś z rzeźb.
      • Gość: JACEK Re: Czy mozesz doprecyzowac? IP: 64.9.159.* 23.03.02, 03:01
        I Koala, jak zaczynasz tak fajny temat to daj mu jakis taki intrygujacy tytul
        typu:
        "Setki kamiennych oczu patrzy w ciemnosc" albo "Uwiezieni w wiezy"... ;-)
        Bo moze zginac a to cholernie ciekawy watek! :-)))

Moja mama jak jej o tym powiedzialem to stwierdzila( a pracowala w tym budynku przez wiele lat) ze te kamienne
        oczy patrzace w ciemnosc to pewnie urzednicy tam pracujacy i nasz mis kokakola sie myli.......
        • koala_ Doprecyzowanie 23.03.02, 10:18
          Gość portalu: JACEK napisał(a):

> I Koala, jak zaczynasz tak fajny temat to daj mu jakis taki intrygujacy tytul
          > typu:
          > "Setki kamiennych oczu patrzy w ciemnosc" albo "Uwiezieni w wiezy"
          > ... ;-)
          > Bo moze zginac a to cholernie ciekawy watek! :-)))
          >
          > Moja mama jak jej o tym powiedzialem to stwierdzila( a pracowala w tym budynku
          > przez wiele lat) ze te kamienne
          > oczy patrzace w ciemnosc to pewnie urzednicy tam pracujacy i nasz mis kokakola
          > sie myli.......

Kokoala to po eukaliptusie :))) Oj chyba się nie myli bo ewcia - 2 piętra wyżej
          też o tym wiedziała

A co do tytułu to mike masz rację, nie przyłożyłem się. Dobre te twoje
          tytuły :)))
          Z drugiej strony nie bardzo wiem co tam wisi, w tym programie tylko o tym krótko
          powiedzieli, rzucili ze 2 ujęcia i koniec, dlatego nie do końca mogę to
          sprecyzować. A jeśli chodzi o to że wieża (ta wyższa) jest pusta - to tak mi się
          zdawało że chodzi o pietra - tak wywnioskowałem z cyklicznego artykułu Głosu o
          Stettinie, ale może to nie chodziło o piętra?

Ale ewcia sprecyzowała że są to odlewy tych wszystkich mordek i orzełków z
          kamienic na zachowane wypadek rekonstrukcji.
          Więc skoro jest tyle odlewów, to czemu w śródmieściu obok b. bogato zdobionych
          kamienic stoi tyle o prostych niczym nie wyróżniających się architektonicznie
          murach. To te odbudowane przez Polaków. Nie pozostaje nic jak kupić super Glu i
          poprzyklejać ;)))))
          • Gość: Krasiu Re: Doprecyzowanie IP: 62.233.173.* 24.03.02, 18:18
            Witam. Bylem w tej wiezy (jeszcze jako czlowiek GW) wiec wyjasniam jak to
            jest: "Pustka" w srodku wiezy zaczyna sie od miejsca gdzie konczy sie najwyzsza
            kondygnacja srodkowej czesci gmachu. Na sama gore prowadza z boku tylko waskie,
            krete schody. Na scianach jest zas od cholery roznych rzezb. I to zarowno kopii
            tych, ktore widac na zewnatrz, jak i tych o wyraznie Pruskim akcentach. Jest
            tez oczywiscie pare orlow bez korony (zwykle obrazki na sciany)i starych
            krzesel.
            Szefowie administracji Urzedu nie maja pojecia po co to bylo. Prawdpododobnie
            to zbior elementow zastepczych. Nie ma jednak zadnego spisu. Nikt tez o to nie
            dba. Po prostu sobie wisi.
            Krasiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka