Dodaj do ulubionych

Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie w...

17.06.13, 07:15
Bardzo dobra wiadomość.
Lokalizacja jest najlepsza z dostępnych.
Co do parkingu rowerowego to mam nadzieję, że na wszystkich przystankach jest przewidziana inrastruktura taka jak choćby stojaki.

Teraz tylko czekać kilka lat na efekty.
Obserwuj wątek
    • ok-cham Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie w... 17.06.13, 07:26
      To dobra wiadomość. Pytanie tylko, co wraz z powstaniem SSN zmieni się w komunikacji miejskiej, aby korzystanie z p&r miało sens? Bo brak takiej komunikacji w dużej części centrum miasta i symboliczny autobus do głównych urzędów zmuszą wszystkich do długich spacerów. To bardzo osłabi motywację do pozostawienia samochodu na rogatkach.
    • wredny_menel Re: Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie 17.06.13, 07:52
      zed.1 napisał:

> Bardzo dobra wiadomość.
      > Lokalizacja jest najlepsza z dostępnych.

Proponowane fragmenty rozwiązania pasują jak pięść do nosa ;/
      - pętla na turkusowej, klienci średnio 2km dalej.

Wielkie HALO! z parkowaniem na Jagiellońskiej - raptem 700m / ca 200 samochodów
      bo chachmęty sklepikarsko-bankowe nie mogą podjechać i parkować 2m do lady/biurka ;D

Szczerze powiedziawszy - "władcy ciecina" prezentują syndrom ciężkiego upośledzenia umysłowego ;DD
      • dobrasekta Przydałby się parking rowerowy w centrum.. 17.06.13, 10:40
        P&D sprawdziłby się miło jak w centrum także byłby parking gdzie można zostawić rower na noc by nim poruszać się po mieście zamiast komunikacji miejskiej.

Tramwaj czy autobus do pokonywania większych odległości - przesiadka na rower na miejscu.

---------------
        Wole coś zjeść i tyle
        • zed.1 Re: Przydałby się parking rowerowy w centrum.. 17.06.13, 11:52
          Czas na rower miejski. W warszawie się sprawdza.
    • Gość: real Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.13, 08:13
      do szpitala, do urzędu, do kościoła, teatru idd.
      Przynajmniej na korytarz..
      • ok-cham Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 08:19
        Jakaś alternatywa z dojazdem do teatrów szczecińskich, ale taka, żeby nie trzeba było zasuwać pół kilometra per pedes przez park albo 300 m po setkach schodów?
        • zed.1 Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 08:21
          A to bardzo duży dystans dla ciebie pół kilometra?
          • cary.hiroyuki.tagawa Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 08:48
            zed.1 napisał:

> A to bardzo duży dystans dla ciebie pół kilometra?

Dla tych, co parkują w dużym pokoju, na pewno tak ;)
          • lynxu Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 09:27
            Ok, z tym pół kilometra to kolega przesadził, ale faktem jest, że dojazd do Urzędu Miejskiego jest beznadziejny (jeżeli jedziemy z prawobrzeża) i inaczej niż samochodem nigdy nikt nie pojedzie. Wiem, że jest fili na prawobrzeżu ale nie wiem czy wszystko można załatwić.

• ok-cham Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 11:16
            Chodzenie do teatru nie oznacza chodzenia po parku, zwłaszcza po zmroku i podczas słoty. Zwłaszcza, że kulturalni ludzie przywykli ubierać się do teatru w sposób, który jest niezbyt stosowny dla marszobiegów. W przeciwieństwie do licznych chamów, którym nie robi to różnicy.
            • zed.1 Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 11:58
              No to to nie wiem, ja jestem aż tak kulturalny, że zabieram parasol.

A pół km to kilka minut marszu (bez biegu) dlatego pytałem bo myślałem, że może masz coś z nogami lub jakieś inne upośledzenie ruchowe, ale widzę, że po prostu nie jesteś chamem i jak zwykły cham chodzić piechotą nie będziesz. ;)
              • Gość: Aaron Apleblum Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem IP: *.vibiznes.pl 17.06.13, 15:34
                zed.1 napisał:

> No to to nie wiem, ja jestem aż tak kulturalny, że zabieram parasol.

I gumaki zapomniałeś
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 14:48
              W takim wypadku powinieneś podjechać taksówką.
              Jest to rozwiązanie dużo lepsze niż jazda samochodem. Podjeżdżasz pod lokal i dalej się autem nie martwisz.

Bo ciekwym jakie rozwiązanie proponujesz dla 400 aut koło teatru polskiego, oczywiscie w weekendy i wieczorami, postój max 3 godziny... Taaa, koniecznie oddzielny parkingowiec zbudować trzeba.
              • ok-cham Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 16:17
                Jeżeli podjechanie samochodem do teatru wieczorem też jest be, to zaczyna się to ocierać o swoisty fundamentalizm "antymotoryzacyjny" bez uzasadnienia w rzeczywistych przesłankach. Propozycja, by na premierę w teatrze dymać pół kilometra do i od tramwaju/autobusu w płaszczu przeciwdeszczowym, z parasolem i w gumiakach przez słabiutko oświetlony park, jest cokolwiek nieżyciowa, więc nie skorzystam.
                Tak na marginesie - czym innym jest wpychanie się do centrum w godzinach szczytu i krążenie bez końca w poszukiwaniu wolnego skrawka do zaparkowania jak najbliżej celu, a czym innym dojechanie wieczorem własnym samochodem do położonego na uboczu teatru, w bezpośrednie pobliże którego żadną komunikacją miejską nie sposób sensownie dotrzeć.
                Taksówkę przemilczę, bo stówka łącznie za dojazd i powrót z teatru robi mi różnicę.
                • Gość: mkrs Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.13, 18:11
                  Oj nie, wprost przeciwnie.

Jeżeli to Ty uważasz, że przejście 500 metrów pieszo to wysiłek ponad ludzkie możliwości, to raczej Ty jesteś nieżyciowy.

A zmyślona stawka 50 zł za przejazd taksówką w jedną stronę to po prostu kpina ze zdrowego rozsądku.
                  • ok-cham Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 18:30
                    > Jeżeli to Ty uważasz, że przejście 500 metrów pieszo to wysiłek ponad ludzkie m
                    > ożliwości, to raczej Ty jesteś nieżyciowy.

Nie uważam, że to ponadludzki wysiłek, ale dla ciebie przeczytanie ze zrozumieniem prostego tekstu widocznie jest.

> A zmyślona stawka 50 zł za przejazd taksówką w jedną stronę to po prostu kpina
                    > ze zdrowego rozsądku.

Ogarnij się i wyobraź sobie, że Szczecin nie kończy się tam, gdzie i twój zdrowy rozsądek.
      • Gość: Jan Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem IP: *.asternet.pl 17.06.13, 11:24
        real napisał(a):
        Cham musi wjechać samochodem
        > do szpitala, do urzędu, do kościoła, teatru idd.
        > Przynajmniej na korytarz..

Jak zlamiesz nogę to jedź przygłupie autobusem do szpitala i pieszo od przystanku na izbę przyjęć
        • Gość: . Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.13, 11:33
          Jasiu - ze złamaną nogą tak, ale nie ze złamanym rozumem.
          Zresztą i tak wzywa się Karetkę Pogotowia do pryszcza na d.... i złamanego paznokcia.
        • zed.1 Re: Od pa da ! Cham musi wjechać samochodem 17.06.13, 11:59
          A to ze złamaną nogą będziesz prowadzić auto? ;)
    • pawgas Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie w... 17.06.13, 09:21
      Wszystko fajnie tylko jak rowerzyści mają tam dojechać bezpiecznie ze Słonecznego czy Bukowego skoro nie prowadzi tam ścieżka rowerowa? Mają przeciskać się pomiędzy autami na 3 pasmówce? Pomysł dobry ale jak to w Szczecinie - realizacja od d.u.p.y. strony.
      • Gość: PawelA Re: Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 09:44
        O przepraszam, ustawa przewiduje, że w przypadku poruszania się na drodze gdzie obowiązuje podniesienie prędkości powyżej 50 km/h, możesz na wlocypedzie poruszać się zupełnie legalnie po chodniku i nikt nie jest w stanie Ci tego zabronić ;-), choć nikt też nie może zabronić Ci kozaczenia na 3 pasmówce, ale jak sam zauważyłeś, jest to mało rozsądne. Fakt, że z Bukowego do Zdrojów musisz jechać po ulicy,nie ma innej rady, na chodnik możesz się wpasować dopiero w okolicach lotniska, co i tak dużo nie daje tylko chwilę spokoju ;-), a później jest już DDR.

Mnie tam dobija coś innego, nawet dwa cosie:
        1 - znowu kładki :-D, czyli budowa do "świętego nigdy", bo pewnie na lotnisku, ci paskudni niemcy porzucili światłowody :-D
        2 - płacić, za wszystko płacić... fajnie zapłacisz za parking samochodu (podobno taniej niż w centrum, czyli ile? 2zety za h? czyli średnio licząc dojazdy jakieś 18-20 zeta dziennie - stówa tygodniowo, 4 stówy miesięcznie - BUHAHAHHAHA już widzę te tłumy zapełniające ten parking), dostaniesz zniżkę, a jak jadą 3 osoby? Czyli kwestia przy takim "dopracowaniu" działania i sensu istnienia tego obiektu, pozostaje sprawę dyskusyjną.
        • Gość: ncn Re: Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie IP: *.nitka.net.pl 17.06.13, 10:52
          Za darmo to można w domu siedzieć i bąki puszcać
          • Gość: Aaron Apleblum Re: Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie IP: *.vibiznes.pl 17.06.13, 15:40
            Gość portalu: ncn napisał(a):

> Za darmo to można w domu siedzieć i bąki puszcać

No widzisz a np w Montrealu gdzie ludzie nawet do katedry podjeżdżają pod same schodki autem (ulica wygląda jak deptak i można się zdziwić), by propagować komunikację miejską zrobiono, że zostawiasz auto w cenie biletu na parkingu, a bilet (3$can) jest ważny na autobusy i metro. Da się bez dodatkowych kosztów?
    • lynxu Re: Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie 17.06.13, 09:21
      Boję się tylko, że ta opłata spowoduje, że ten parking będzie stał pusty. Skoro można zapłacić w centrum i można zapłacić na parkingu park&ride to w sumie chyba lepiej płacić w centrum. Oczywiście wszystko zależy od różnicy pomiędzy tymi opłatami. Chyba, że ta opłata będzie oznaczać, że parking będzie strzeżony no to może i byłoby to warte swej kwoty. Generalnie pomysł dobry, teraz pora wcielić to w życie z każdej strony miasta.

Co do rowerów to ważniejsze by było żeby w centrum było gdzie rower zostawić, ale oczywiście bike&ride nie zaszkodzi.
    • tertium-non-datur Debilne rozwiązanie 17.06.13, 09:31
      Po co ludzie mają parkować rowery na jakimś żałosnym parkingu, skoro do tramwaju można zabrać ten rower? I jak mają się dalej poruszać w mieście, skoro zaparkują rower na początku trasy... Nie wiem co za geniusz wymyśla takie rozwiązania. W każdym razie urzędnik zawsze wie najlepiej, lepiej os samych pasażerów, czego im do szczęścia potrzeba. Bydło ma się tylko podporządkować, potem wprowadzi się opłaty za parkowanie, zabroni przewozu rowerów i wypłaci nagrody urzędniczym nierobom i pasożytom którzy wygenerowali dla miasta zysk dojąc mieszkańców, których mają za bydło.
      • lynxu Re: Debilne rozwiązanie 17.06.13, 09:37
        Ale naprawde nikt Cię nie zmusza. Chcesz to zaparkujesz, nie to nie. Lepiej mieć taką opcję niż nie. Mam wrażenie, że krytykujesz żeby skrytykować - typowo polskie.
        • Gość: Jan dla kogo ten parking ? IP: *.asternet.pl 17.06.13, 10:06
          Z tym parkingiem to będzie tak jak z tą drogą. Postoi pusty.
          biznes.onet.pl/faktpl-nowa-trasa-nikt-nie-jezdzi,18496,5542216,1,prasa-detal
        • tertium-non-datur Re: Debilne rozwiązanie 17.06.13, 12:40
          lynxu napisał:

> Ale naprawde nikt Cię nie zmusza. Chcesz to zaparkujesz, nie to nie. Lepiej mie
          > ć taką opcję niż nie. Mam wrażenie, że krytykujesz żeby skrytykować - typowo po
          > lskie.

Czytaj ze zrozumieniem. Sens wypowiedzi był inny. To z moich podatków buduje się te ustrojstwa i mam prawo to krytykować. To od polityki miernot urzędniczych zależeć będzie czy zaparkuję, czy nie zaparkuję. Wybudowali za grube miliony ścieżkę rowerową, wybudują parking, za co będą pobierać oplaty a do tramwaju zabronią wprowadzać rowerów bo w centrum miasta zrobią jakąś żałosną wypożyczalnię zardzewiałych gratów, za kolejne miliony.

Nie będę mieć żadnego wyboru. Będzie tak, jak chce urzędnik. No chyba że codzienna opłata za parking rowerowy za 1zł, za przewóz roweru tramwajem za 3zł, dojazd 2km do przystanku rowerem... lub dojazd 10km rowerem ścieżką rowerową za darmo okrężną drogą (bo na większości trasy jest tylko 3 pasmowa droga bez ścieżki) to dla ciebie jakiś wybór. Wybór jak za komuny.
          • lynxu Re: Debilne rozwiązanie 18.06.13, 08:22
            Ok, ścieżka rowerowa na prawobrzeże to bubel, sam pomysł był dobry tylko, że po pierwsze projekt do kitu (na co komu taka wąska ścieżka co chwile przerywana przeszkodami) a wykonanie jeszcze gorsze (już się rozpada).

Będziesz mieć wybór, a jak nie Ty to na pewno znajdzie się ktoś kto będzie mieć. Czy parking okaże się użyteczny to się dopiero dowiemy - nie było jeszcze takiego w Szczecinie i nikt nie wie co z tego będzie - moim zdaniem warto spróbować. Tymbardziej, że nikt nie chce brać roweru do centrum, bo i tak nie ma gdzie go potem zostawić (co swoją drogą jest najbardziej głupie ze wszystkiego co rzeczywiście jest głupie). Nie mam żadych informacji na temat wypożyczalni zardzewiałych gratów więc się nie wypowiem.

Wybór będziesz mieć taki, że zamiast jechać samochodem będziesz mógł podjechać na przystanek rowerem - rozumiem, Ciebie to nie satysfakcjonuje, oczekujesz więcej i nie Ty jeden, a moim zdaniem to dobry początek, bo nie od razu Kraków zbudowano. Jeżeli jednak miałbym stać w korkach samochodem (za paliwo też płacisz plus zużycie samochodu) a zamiast tego podejchać nawet na płatny parking i jeszcze zapłacić w tramwaju, to może okazać się, że wcale źle na tym nie wyjdziesz i jest to jakaś alternatywa dla samochodu.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Debilne rozwiązanie 17.06.13, 10:02
        Poza tym skoro rower ma zostawić na parkingu przy SST, to PO CO "ścieżka rowerowa" na prawobrzeże za grube miliony?
        • dobrasekta Re: Debilne rozwiązanie 17.06.13, 10:31
          już się sypie - za rok jej nie będzie
        • shp80 Re: Debilne rozwiązanie 17.06.13, 11:12
          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Poza tym skoro rower ma zostawić na parkingu przy SST, to PO CO "ścieżka rowero
          > wa" na prawobrzeże za grube miliony?

Powiedz, czemu mamy się ograniczać tylko to jednych rozwiązań? Że albo rower albo tramwaj albo samochód? Niektórzy będą chcieli przejechać całą trasę rowerem i tak zrobią, inni będą w stanie przejechać tylko krótkie odcinki, np. z Bukowego do pętli tramwajowej, skąd albo wezmą rower ze sobą albo zostawią na parkingu. Im więcej alternatywnych możliwości dojazdu tym lepiej? Chodzi o to, by mieć wybór.
          • tertium-non-datur Re: Debilne rozwiązanie 17.06.13, 12:44
            shp80 napisał:

> Powiedz, czemu mamy się ograniczać tylko to jednych rozwiązań? Że albo rower al
            > bo tramwaj albo samochód? Niektórzy będą chcieli przejechać całą trasę rowerem
            > i tak zrobią, inni będą w stanie przejechać tylko krótkie odcinki, np. z Bukowe
            > go do pętli tramwajowej, skąd albo wezmą rower ze sobą albo zostawią na parking
            > u. Im więcej alternatywnych możliwości dojazdu tym lepiej? Chodzi o to, by mieć
            > wybór.

Co to za wybór, jak wszędzie będzie się budować ścieżki rowerowe, buspasy, likwiodwać miejsca oparkingowe na chodnikach i robiąc je na ulicach, za każdym razem zabierając po 1 pasie ruchu, a potem jeszcze wprowadzać oplaty za wjazd do centrum, opcjonalnie wjazd dla rejestracji parzystych i nieparzystych. To nie jest żaden wybór tylko forsowanie tylko i wyłącznie publicznego transportu dla bydła z opcją dojazdu do przystanku rowerem.
            • Gość: mkrs Re: Debilne rozwiązanie IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.13, 18:12
              Jeżeli uważasz, że komunikacja miejska i rowerowa jest dla bydła, to mogę tylko współczuć zaściankowości. Wychyl troszkę nos poza Polskę, a potem przeproś za wygadywanie głupot.
              • tertium-non-datur Re: Debilne rozwiązanie 17.06.13, 21:28
                Gość portalu: mkrs napisał(a):

> Jeżeli uważasz, że komunikacja miejska i rowerowa jest dla bydła, to mogę tylko
                > współczuć zaściankowości. Wychyl troszkę nos poza Polskę, a potem przeproś za
                > wygadywanie głupot.

jest dla bydła, bo z ludzi robi się bydło które musi korzystać z usług monopolisty

ma byc tak jak chce urzednicza biurwa

autobus ma mieć tyle miejsc siedzących i stojących, ma kursować co tyle i tyle minut, rozkład aktualizować ma się co 10 lat... ceny biletów wzięte są z dupy...

jako mieszkaniec nie masz na to żadnego wpływu więc dlatego transport publiczny jest dla bydła, bo bydło tez na nic nie ma wpływu
            • shp80 Re: Debilne rozwiązanie 18.06.13, 00:22
              > Co to za wybór, jak wszędzie będzie się budować ścieżki rowerowe, buspasy, likw
              > iodwać miejsca oparkingowe na chodnikach i robiąc je na ulicach, za każdym raze
              > m zabierając po 1 pasie ruchu, a potem jeszcze wprowadzać oplaty za wjazd do ce
              > ntrum, opcjonalnie wjazd dla rejestracji parzystych i nieparzystych. To nie jes
              > t żaden wybór tylko forsowanie tylko i wyłącznie publicznego transportu dla byd
              > ła z opcją dojazdu do przystanku rowerem.

A jaki wybór mają np. osoby, które chciałyby odwieźć dziecko do przedszkola rowerem, ale sytuacja zmusza ich do tego, że są uzależnieni od humoru innych kierowców, wobec czego pozostają dalej w swoich samochodach?

Przestrzeń publiczna powinna być dostosowana w taki sposób, by mieć możliwość wyboru. Ulica z ograniczeniem ilości miejsc do parkowania, to w dalszym ciągu ulica, po której można jechać samochodem i coś przy okazji załatwić, ale to też ulica, na której można zrobić szersze chodniki, czy jakieś drogi rowerowe. Ile osób zdecyduje się jechać inaczej, niż samochodem, jeśli opcją jest trójpasmówka, obok parkowanie skośne na chodniku zajmujące szerokość prawie kolejnych dwóch pasów ruchu i chodnik o szerokości dwóch łokci?

Opcja z dojazdem rowerem do pętli tramwajowej przyspiesza podróż, bo skraca czas na przejechanie krótkich odcinków i oczekiwania na autobus, który też zresztą nie wszędzie wjedzie i trzeba będzie się często pofatygować na przystanek.

Pewnie, że jest ryzyko, że takie działania nie wypalą. Bo po co się męczyć, skoro można bezkarnie zaparkować samochody w dwóch rzędach (na chodniku i na jezdni), na trawnikach, skośnie, zamiast równolegle, na przejściach dla pieszych, na zakazach itp. A skoro nikt nie interweniuje, to po co kombinować.
              • Gość: PawelA Re: Debilne rozwiązanie IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 15:03
                A kto ich zmusza? Jak chcą niech odwożą. Przymus jakiś i prawo: "Masz do przedszkola odwozić samochodem!". Nie zauważyłem niczego takiego, ale chętnie zostanę oświecony.
                Ludzie weźcie się z tymi rowerami i spie.. oddalcie się spiesznie. Mi jakoś nie przeszkadza, ani "halo" z tego nie robię, jest ładna pogoda, mam taką potrzebę, ładuję małolatę na siodełko i sobie jadą, czy z nią na basen, czy ot tak się poszlajać. A jak nie chce mi się pocić, to ładuję na siedzenie w samochód i robię dokładnie to samo.
                Mam tego pecha mieszkając koło Gontynki, że nie mam ani DDR, ani innych udogodnień i nie stękam z tego powodu. A "ludzie" (nie wiem czy nie przesadziłem nazywając tą hołotę na drodze ludźmi), jeżdżą tu jak porąbani, nie zważając na nic (patrz Szczanieckiej, Łady, ronda obok Manhattanu). A na basen muszę cisnąć do Mierzyna i sensownej drogi tam nie ma niestety.
                Jak się komuś miasto nie podoba z jego ruchem, zawsze ma wolną drogę, tylko niech nie terroryzuje większości do licha!
                Niedobrze już się robi: rowery tu, rowery sru, rowery, ścieżki, sreżki... Sami rowerzyści nagle w Szczecinie. Jeszcze żeby któryś podatki ekstra na to wszystko płacił (choć w sumie i tak bez różnicy, na kościółek fyftek by mógł więcej wydawać)..
                To ja chcę mieć możliwość przypinania motocykla wszędzie w mieście i parkowania nim pod drzwiami, a no i powołania oficera motocyklowego od wyznaczania pasów dla motocykli z podniesieniem prędkości! Już, teraz, natychmiast! Motocyklistów w tym mieście jest zbliżona ilość.
            • lynxu Re: Debilne rozwiązanie 18.06.13, 12:11
              Likwidowanie miejsc parkingowych czy buspasy nie są przeciwko mieszkańcom a dla nich.

Dlaczego tak myślę:
              - chodniki wolne od samochodów to więcej przestrzeni dla ludzi,
              - mniej samochodów w centrum to mniej smrodu, więc przyjemniej przebywać w mieście
              - mniej samochodów poparkowanych byle jak to miasto wizualnie bardziej atrakcyjne dla mieszkańców i turystów,
              - komunikacja zbiorowa to korzyść dla środowiska,
              - rowerem dostaniesz się wszędzie w podobnym czasie jak samochodem (podczas szczytu) a jest to zdrowsze dla Ciebie
              - restauracje i inne lokale mają szansę się rozwijać gdy więcej ludzi chodzi po mieście a właściciele lokali to nie jacyś obcy nie wiadomo kto tylko my, Szczecinianie.

To, że są jednostki protestujące przeciw temu to nie znaczy, że jest ich więcej, a tylko że są bardziej słyszalni niż milcząca większość popierająca zmiany. To, że Ty akurat potrzebujesz wozić swój tyłek samochodem nie zmienia faktów, że mieszkańcom tego miasta bardziej zależy żeby mogli pospacerowac po mieście, przejechać bezpiecznie rowerem i nie poruszać się w smrodzie niż żeby wjechać samochodem do salonu, bo kilku kroków zrobić się nie chce.

Tak, to jest forsowanie czegoś czego my mieszkańcy chcemy. Ja chcę żeby spacer po mieście był przyjemnością, żebym mógł iść sobie nie stojąc 10 minut na każdych światłach, na jednym skrzyżowaniu, bo samochody to ruch uprzywilejowany. Ta dominacja samochodów musi się skończyć. Sam mam samochód i motocykl i dostrzegam zalety pojazdów spalinowych, ale jeżeli będę mógł bezpiecznie przejechać miasto rowerem po czym go gdzieś zaparkować to z przyjemnością zacznę używać roweru w sprawach codziennych a nie tylko podczas niedzielnych wycieczek.
              • jeepwdyzlu nie ma wyjścia 18.06.13, 12:25
                auta z centrum trzeba eliminować
                Parking P+R powinien być darmowy.
                Drugi - na pętli Głębokiego (dla mieszkańców Polic, Dobrej) - linia 9 musi być wyremontowana i szybka.
                Ulice w centrum - trzeba przerobić na jednokierunkowe - to tanie i efektywne - zmieszczą się ścieżki rowerowe i poszerzą chodniki.
                Docelowo - w skali 5 lat - więcej linii tramwajowych w centrum - Wojska, Jagiellońska, Mariacka, Plac Orła Białego...
                I wyższe opłaty za parkowanie w centrum - strefa AA (najściślejsze centrum) - naprawdę droga.
                jeep
                • tertium-non-datur Re: nie ma wyjścia 18.06.13, 14:14
                  jeepwdyzlu napisał:

> auta z centrum trzeba eliminować
                  > Parking P+R powinien być darmowy.

ale nie będzie a nawet jak ktoś powie, że będzie to bez żadnej gwarancji pasożytniczych urzedników

> Ulice w centrum - trzeba przerobić na jednokierunkowe - to tanie i efektywne -
                  > zmieszczą się ścieżki rowerowe i poszerzą chodniki.
                  > Docelowo - w skali 5 lat - więcej linii tramwajowych w centrum - Wojska, Jagiel
                  > lońska, Mariacka, Plac Orła Białego...
                  > I wyższe opłaty za parkowanie w centrum - strefa AA (najściślejsze centrum) -
                  > naprawdę droga.
                  > jeep

i buspasy
                  i zakaz wjazdu samochodom do centrum bez uiszczenia opłaty
                  i jeszcze coś...

więc o jakim wyborze mówimy?

zadłużenie miasta jest gigantyczne, nie bedzie komu tego spłacać i skończy się z nowu na setkach kilometrów krzywych torów, zdezelowanych tramwajów i autobusów

bo bydło zniesie wszystko, nie potrzebuje komfortu

socjalistyczne rozwiązania zawsze są niesprawiedliwe, monstrualnie drogie, nieefektywne i najczęściej nie realizują wcale potrzeb mieszkańców

bo prywatnych linii oczywiście zrobić nie można

dlaczego dotowane bilety autobusowe i tramwajowe są tak drogie do cholery? i co w zamian za to otrzymują mieszkańcy? nic ponad to co otrzymywałoby bydło
                  • lynxu Re: nie ma wyjścia 18.06.13, 15:05
                    > i buspasy
                    > i zakaz wjazdu samochodom do centrum bez uiszczenia opłaty
                    > i jeszcze coś...
                    >
                    > więc o jakim wyborze mówimy?

Wybór polega na braku konieczności jazdy samochodem i stania w korkach. Samochodów z dnia na dzień jest co raz więcej i sytuacja jest gorsza - albo odwrócimy ten trend albo będziemy oddychać spalinami i obserwować rozjeżdżane trawniki.

> zadłużenie miasta jest gigantyczne, nie bedzie komu tego spłacać i skończy się
                    > z nowu na setkach kilometrów krzywych torów, zdezelowanych tramwajów i autobusó
                    > w

Dlatego nie musimy robić tego na jutro a dążmy do tego w tempie, które nie wykończy budżetu. Chodzi o kierunek zmian a nie terminy.

> bo bydło zniesie wszystko, nie potrzebuje komfortu
                    >
                    > socjalistyczne rozwiązania zawsze są niesprawiedliwe, monstrualnie drogie, niee
                    > fektywne i najczęściej nie realizują wcale potrzeb mieszkańców

Bydło to jest teraz kiedy jedzie autobus raz na 10 minut i wszyscy nagle muszą się wepchnąć własne do tego aby dłużej nie czekać. Jeżeli częstotliwość kursów jest odpowiednia to nikt nie czuje się jak bydło.

Moje potrzeby byłyby zrealizowane gdybym mógł dojechać gdzie chcę ścieżką rowerową a potem mógł spokojnie zaparkować rower w wyznaczonym do tego miejscu. Dodatkowo autostrady rowerowe jak w Kopenhadze oraz ograniczenie szerokości ulic w celu poszerzenia ścieżek rowerowych i chodników. Parkowanie na chodniku karane konfliskatą auta.
                    W zimę zadowolę się komunikacją miejską ale trasy powinny być zrewidowane i zaplanowane od nowa. Dzisiejsze potrzeby mają się nijak do zaplanowanych kilkadziesiąt lat temu szlaków komunikacyjnych. Potrzeb innych osób nie znam ale wiem, że niektórzy jeżdżą 500 metrów samochodem do sklepu a nie są inwalidami... potrzeby takich leniuchów mnie nie interesują, bo to po prostu żałosne.

> bo prywatnych linii oczywiście zrobić nie można
                    >
                    > dlaczego dotowane bilety autobusowe i tramwajowe są tak drogie do cholery? i co
                    > w zamian za to otrzymują mieszkańcy? nic ponad to co otrzymywałoby bydło

Prywatne linie: jak najbardziej jestem za.
                    Ceny biletów powinny spaść i miasto powinno do tego dokładać. Jeżeli miasto rozdaje ziemie kościołom to zakładam, że stać je i na dotowanie komunikacji.

Ok, przy komunikacji jest wiele do zrobienia to fakt... ale brak finansów na to nie powinien oznaczać, że powinienem w mieście oddychać ołowiem i obserwować jak idioci rozjeżdżają chodniki.
                    • przemek_1185 Re: nie ma wyjścia 18.06.13, 18:43
                      widzisz, jeżeli jedziesz do roboty na 8 godzin siedzenia na tyłku, to w rzeczywistości możesz zadowolić się rowerami i KM. pomijasz jednak, że w centrum jest całkiem sporo przedsiębiorców, których działalność związana jest z mobilnością w trakcie dnia. Na własnym przykładzie wiem, że proponowane przez Ciebie rozwiązania spowoduje, że centrum stanie się niegościnnym miejscem dla całej branży handlowej, ubezpieczeniowej, finansowej, pośredników w obrocie nieruchomościami, kancelarii prawniczych itp...tj. wszystkich tych przedsiębiorców, którzy w ciągu dnia odbywają spotkania handlowe, jeżdżą na rozprawy, do klientów itd.

masz jakąś idealistyczną wizję, w ogóle nieprzystającą do warunków, w jakich pracuje spora część mieszkańców Szczecina, a w szczególności jedyna grupa pchająca to miasto do przodu i w rzeczywistości utrzymująca ten bajzel, tj. drobni przedsiębiorcy. Szczecin nigdy nie będzie Kopenhagą albo jakimkolwiek innym miastem zachodniej Europy, ponieważ specyfika naszego kraju jest całkowicie inna. Ty może będziesz happy jadąc rowerkiem po autostradzie rowerowej do miejsca, gdzie odbębniasz swój etacik. Dla przedsiębiorców Twoje udziwnienia skutkować będą dodatkowymi kosztami prowadzenia działalności gospodarczej. Słowem, Twoje pomysły zmierzają do zarżnięcia przedsiębiorczości w centrum Szczecina, problem w tym, że Ty tego nie ogarniasz...
                      • jeepwdyzlu przedsiębiorca ale tępy 18.06.13, 20:54
                        Szczecin nigdy nie będzie Kopenhagą albo jakimkolwiek innym miastem zachodniej Europy, ponieważ specyfika naszego kraju jest całkowicie inna. Ty może będziesz happy jadąc rowerkiem po autostradzie rowerowej do miejsca, gdzie odbębniasz swój etacik.
                        ----------
                        bredzisz
                        w Szczecinie jest 20 000 firm i 140 000 pracujących osób
                        plus emeryci, młodzież , studenci
                        Specyfiki innej od Kopenhagi nie mamy, oprócz mniej roi\sądnych mieszkańców i wszystkowiędzaących gupków jak ty

NIE DA SIĘ dłużej tolerować prymatu aut w centrum - piszę to jako właściciel 3 samochodów.
                        Koniec. Szlus.
                        Tylko komunikacja miejska - tak - całkowicie przemyślana, plus rowery, plus CHODNIKI i trakty piesze zmniejszą postępującą degradację śródmieścia. Nie rozumiesz tego? Twój ból. Tego się nie zatrzyma. Coraz więcej ludzi WIE, że miasto jest źle zarządzane a śródmieście za mało przyjazne.
                        jeep
                        • przemek_1185 Re: przedsiębiorca ale tępy 18.06.13, 21:05
                          wiesz, mógłbym tu wypisać cały elaborat na temat tego, jak Ciebie oceniam, skąd pochodzisz i ile jesteś wart...sedno tkwi w tym, że nie jesteś wart ani jednego mojego słowa.

możesz w każdym poście pisać, że jesteś właścicielem 3 aut. Co z tego, kto Tobie uwierzy?

mam uwierzyć w zmiany, bo Ty napisałeś, że są nieuniknione? a co? na drugie masz Izajasz? takich, jak Ty zawsze było w bród, w całej historii ludzkości. i udało się takim jak Ty coś zmienić?
                          spokojnie, dorośniesz, zrozumiesz. a rano wyciągnij swoją hulajnogę i śmigaj dalej jak co dzień na zajęcia...
                      • lynxu Re: nie ma wyjścia 18.06.13, 21:14
                        Chodniki są dla pieszych i koniec - moje możliwości ogarniania nie mają tu nic do tego. Jeżeli wjeżdżasz na chodnik (a wielu wjeżdża tak, że pieszy przejść nie może) to żaden Twój mały biznes czy cokolwiek innego nie jest żadnym wytłumaczeniem. Oczywiście, że nie można zamknąć nagle całego centrum i powiedzieć ludności "radźcie sobie", ale zmiany muszą się dokonać i potrzebujemy stanu przejściowego aby było można znaleźć rozwiązanie dla takich osób, o których piszesz. Ludność musi znać kierunek, w którym zmiany będą zmierzać na 10 lat do przodu i jeżeli tylko tak będzie to wierz mi - wszyscy sobie dadzą radę (prócz drobnej grupki ignorantów). Nie wierzę w naszą wyjątkowość/ułomność. W Danii wiele lat temu też były protesty, groźby śmierci nawet ale przeszli przez to żeby dziś godnie żyć. Tak, moja wizja jest idealistyczna ale bez takich wizji zmian nie będzie, jutro wjedziemy autami na trawniki, pojutrze staniemy w korkach całkowicie... a wtedy to dopiero biznes będzie kwitł!

Wierz mi, część przedsiębiorców potrzebuje biur w centrum z jakiegoś powodu, ale na pewno nie wszyscy. Przyjdzie dzień że biznes nawet ten mały pochowa się po biurowcach o wyższym czy niższym standardzie i dadzą sobie radę. Jeżeli dziś powiesz, że za 10 lat zamykasz dla ruchu całe centrum to wierz mi, że znajdzie się ktoś kto za 7-8 lat zacznie budowę biurowca o niższym standardzie, z parkingiem podziemnym, parkingiem dla klientów i akceptowalnymi cenami dla przedsiębiorców i będzie tak nie dlatego, że to dobry samarytanin tylko dlatego, że zwietrzy biznes. Akurat ta moja idealistyczna wizja to jest to czego potrzebujemy najbardziej. Powiedzmy sobie dziś co chcemy osiągnąć przez 10 lat i przedstawmy plan krok po kroku, zakomunikujmy ludziom i dajmy im czas się przystosować. Inaczej skończymy jak miasto, w którym nikt nie chce mieszkać, nikt nie chce odwiedzać i tylko menele jak stali w bramie 50 lat temu tak i będą stać za kolejne 50.

Ja nigdzie nie jeżdżę rowerkiem, bo pracuje 40 km od domu i za dużo czasu bym stracił. Muszę jechać samochodem i muszę przejechać przez centrum. Nie mam drogi alternatywnej uwierz mi na słowo. Sam dziś kombinuję jak mogę żeby poradzić sobie z transportem własnego tyłka i nie jest mi łatwo. Ale ten stan rzeczy, do którego się przyczyniam nie podoba mi się wcale. Tak, potrzebujemy parkingów park&ride, potrzebujemy dobrej komunikacji, potrzebujemy parkingów podziemnych, potrzebujemy centrum biznesowego na uboczu, nie w centrum miasta - to wszystko prawda ale tego nie zmienimy w kilka dni. Dziś potrzeba stworzyć IDEALISTYCZNĄ wizję i jak za 10 lat wykonamy 75% planu to będzie wspaniale. Szczecin nie będzie wyglądał jak wioska z tramwajami, a Polacy nie będą myśleli, że są niereformowalni. Wcale nie musimy dążyć do samozagłady.
                      • zed.1 Re: nie ma wyjścia 19.06.13, 00:20
                        Może grupa jest spora ale też jest spora grupa tych co mobilni nie są, a jedynie zastawiają miejsca na kilka godzin.
                        To na nich są nakierowane wszystkie zmiany bo są najmniej korzystnym elementem miasta. Najwięcej zajmują w nim miejsca autami zupełnie niepotrzebnie.

Ci co muszą jeździć cały dzień niech jeżdżą.
                        Ale nie wmówi mi nikt, że autem trzeba jechać wszędzie i zawsze każdego dnia bo wielu jeździ tylko i wyłącznie dlatego, że może a nie, że musi.
                        • Gość: ii Re: nie ma wyjścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 08:05
                          Zedzie, niewiele rozumiesz, jak widać
                          • zed.1 Re: nie ma wyjścia 19.06.13, 09:25
                            Niewiele, ale i tak ciągle więcej niż ty. :)
                • Gość: luzacjusz Re: nie ma wyjścia IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 08:48
                  jeepwdyzlu napisał:

> auta z centrum trzeba eliminować

Rowery też, miasta są dla pieszych a nie z jednej patologii w drugą. Nie zapominajmy o obowiązkowym OC dla rowerzystów, to też tanie i efektywne w walce z ich plagą. Dodatkowo symboliczna złotówka za godzinę za parkowanie w stojaku.
                  • jeepwdyzlu Re: nie ma wyjścia 19.06.13, 09:13
                    rowery przeszkadzają pieszym
                    a po ulicach nie da się jeździć
                    jedyna droga to oddzielne od pieszych i aut - ścieżki rowerowe...
                    U Was w Ugandzie ich nie ma, wiemy
                    Ale w Europie już to przećwiczono....
                    jeep
                    • Gość: luzacjusz Re: nie ma wyjścia IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 11:59
                      eepwdyzlu napisał:

> rowery przeszkadzają pieszym
                      > a po ulicach nie da się jeździć
                      > jedyna droga to oddzielne od pieszych i aut - ścieżki rowerowe...
                      > U Was w Ugandzie ich nie ma, wiemy
                      > Ale w Europie już to przećwiczono....
                      > jeep

czasem uprzedzenia rasowe zasłaniają rzeczywistość
                      ak8.picdn.net/shutterstock/videos/1579930/preview/stock-footage-uganda-africa-circa-a-motorcycle-drives-down-a-busy-highway-circa-in-uganda.jpg
                      • jeepwdyzlu Re: nie ma wyjścia 19.06.13, 12:05
                        Masz rację i przepraszam Ugandyjczyków!
                        :-)
                        jeep
              • przemek_1185 Re: Debilne rozwiązanie 18.06.13, 18:31
                widzisz... rzecz ma się inaczej... to rowerzyści i miłośnicy KM są głośnokrzyczącą mniejszością... zdarzył Wam się juniorek i dlatego tylko jesteście słyszani. Zresztą nawet z posiłkami spoza miasta i spoza kraju uzbieraliście na święto cykliczne marne 4 tysiące ludzi - mniej niż 1 % mieszkańców aglomeracji. Sprawdź ilu tych mieszkańców codziennie porusza się autami...

ludzie w Szczecinie chcą dobrze zarabiać i wygodnie poruszać się po mieście. przesiądą się do KM jedynie wówczas, gdy będzie to dla nich bardziej opłacalne oraz wygodne. Póki co szans na to nie ma...KM działa tragicznie, jest droższa i bardziej czasochłonna niż jazda własnym autem. Parkingi P+R będą działać w Szczecinie jedynie wówczas, gdy postawienie tam samochodu i dalsza droga KM będzie się opłacać bardziej, niż jazda własnym samochodem i to w takim stopniu, iż zniweluje w odczuciu kierowców stratę związaną z mniejszą wygodą przejazdu oraz większym nakładem czasu.

skoro próbujesz wypowiadać się w imieniu mieszkańców Szczecina, to tak samo w imieniu mieszkańców Szczecina powiem Tobie, że mamy dosyć rowerowego oszołomstwa w Szczecinie, rowerzystów na chodnikach, rowerzystów przejeżdżających przez przejścia dla pieszych itp. nie chcemy pustych, szerokich chodników i wcale nie będziemy częściej łazić po mieście, jeżeli na ulicach będzie mniej aut. z perspektywy mieszkańców Szczecina powiem Tobie, że reprezentujesz grupę fantastów, którzy odwracają uwagę od głównych problemów naszego miasta. i wcale nie chcemy żyć w mieście, jakie Ty i Tobie podobni sobie wyśniliście...
                • lynxu Re: Debilne rozwiązanie 18.06.13, 21:47
                  > widzisz... rzecz ma się inaczej... to rowerzyści i miłośnicy KM są głośnokrzycz
                  > ącą mniejszością... zdarzył Wam się juniorek i dlatego tylko jesteście słyszani
                  > . Zresztą nawet z posiłkami spoza miasta i spoza kraju uzbieraliście na święto
                  > cykliczne marne 4 tysiące ludzi - mniej niż 1 % mieszkańców aglomeracji. Sprawd
                  > ź ilu tych mieszkańców codziennie porusza się autami...

Widzę codziennie ilu mieszkańców porusza się autami. Jadą wszędzie samochodem... tacy dumni, że mają auto. Zmienią zdanie nie dlatego, że chcą być zdrowsi, nie dlatego, że nie będą chcieli płacić za SPP a dlatego, że tylu tych durni jest, że powrót do pracy będzie trwał co raz więcej. Kiedy zda sobie sprawę z tego, że szybciej byłby na piechotę to zastanowi się może czy aby nie taniej by było spacerować.

>
                  > ludzie w Szczecinie chcą dobrze zarabiać i wygodnie poruszać się po mieście. pr
                  > zesiądą się do KM jedynie wówczas, gdy będzie to dla nich bardziej opłacalne or
                  > az wygodne. Póki co szans na to nie ma...KM działa tragicznie, jest droższa i b
                  > ardziej czasochłonna niż jazda własnym autem. Parkingi P+R będą działać w Szcz
                  > ecinie jedynie wówczas, gdy postawienie tam samochodu i dalsza droga KM będzie
                  > się opłacać bardziej, niż jazda własnym samochodem i to w takim stopniu, iż zni
                  > weluje w odczuciu kierowców stratę związaną z mniejszą wygodą przejazdu oraz wi
                  > ększym nakładem czasu.

Parki P&R będą się opłacać, bo będą mogli się poruszać dalej zamiast tkwić w korku. Myślę, że to może przekonać.

> skoro próbujesz wypowiadać się w imieniu mieszkańców Szczecina, to tak samo w i
                  > mieniu mieszkańców Szczecina powiem Tobie, że mamy dosyć rowerowego oszołomstwa
                  > w Szczecinie, rowerzystów na chodnikach, rowerzystów przejeżdżających przez pr
                  > zejścia dla pieszych itp. nie chcemy pustych, szerokich chodników i wcale nie b
                  > ędziemy częściej łazić po mieście, jeżeli na ulicach będzie mniej aut. z perspe
                  > ktywy mieszkańców Szczecina powiem Tobie, że reprezentujesz grupę fantastów, kt
                  > órzy odwracają uwagę od głównych problemów naszego miasta. i wcale nie chcemy ż
                  > yć w mieście, jakie Ty i Tobie podobni sobie wyśniliście...

Dlaczego ludzie spacerują Jana Pawła II, a nie spacerują Jagielońską? Bo te dwa miejsca różnią się absolutnie wszystkim. A gdyby różniły się tylko trochę? Ne wiem... może jednak ktoś pospacerowałby i tam. Dziś nawet psy kup na Jagielońskiej nie chcą robić, bo za niski dla nich standard na wychodek. Można i tak to zostawić... ja do centrum i tak nie chodzę, bo nie mam po co - bród, smród i plamy oleju na chodnikach.

Przyjdzie czas, że zrozumiesz, że Twój duży dom, najnowsze BMS i lans kiedy jedziesz przez miasto nic nie znaczą, bo tylko menele z bram w centrum będą to podziwiać, bo nikogo innego już tam nie będzie. Może nawet któryś umyje Ci szybę.
                  • przemek_1185 Re: Debilne rozwiązanie 18.06.13, 22:38
                    to teraz Tobie napiszę, jak to wygląda z mojej perspektywy...

pracuję w centrum właśnie w okolicy alei fontann. mój szef ma właściwie dwa lokale, drugi na Krzywoustego, więc często pokonuję okolice Jagiellońskiej oraz Bogusława.

dojeżdżam do centrum samochodem, ponieważ w trakcie pracy często odwiedzam klientów, w tym w okolicznych miejscowościach. dwa, że policzyłem, że wychodzi mi to dużo taniej i szybciej, a że pracuję dziennie po 9-11 godzin, staram się łapać każdą chwilę snu i odpoczynku.

samochód zostawiam około 900 metrów od biura. Po ścisłym centrum poruszam się na piechotę.

teraz wnioski. twierdzenia o trudnościach z przejściem przez Jagiellońską to bzdura. nigdy z takimi się nie spotkałem. twierdzenia o marazmie Jagiellońskiej w obecnej formie również są mocno wyolbrzymione. za to deptak Bogusława przez większość dnia pozostaje pusty.
                    aleja fontann rzeczywiście popołudniami sprowadza sporo ludzi, ale obok pl. Lotników cały dzień jest już pusty, podobnie jak zresztą Jana Pawła II na odcinku od Grunwaldzkiego do UM, gdzie jedynymi przechodniami są interesanci kompletnie nieskomunikowanych urzędów. Obrońców Stalingradu oraz pl. Zgody rzeczywiście są paskudne dla pieszych. O wiele bardziej lubiłem ten rejon miasta przed budową Kaskady, natomiast plac Zgody wymaga jak najszybszej przebudowy. Nigdzie w Szczecinie nie przeszkadza mi szerokość chodników, a wręcz uważam, że w zbyt wielu miejscach chodniki są zbyt szerokie - chodnikowa pustynia nie różni się niczym od asfaltowej, i należałoby je zwęzić. Jest całkiem sporo takich nieprzyjemnych miejsc, pierwsze, które przychodzi mi do głowy to chodnikowa patelnia przy Kaskadzie. Podobnie nie lubię chodzić Niepodległości po stronie odzieżowca.

odnośnie komunikacji drogowej, w Szczecinie nie ma korków. układ komunikacyjny ma sporą przepustowość i jeżeli nie będą dokonywane jakieś zmiany w centrum, będzie ono przejezdne jeszcze przez długie lata. Jedyne zatory drogowe powodują remonty (to jest nieuniknione) oraz udziwnienia. Zatory w Szczecinie nie tworzą się same z powodu zwiększenia liczby aut, ale wskutek kretyńskich przebudów, udziwnień i braku wyobraźni projektantów, ewentualnie braku szybkiej reakcji na powstające komplikacje. Przykładem jest choćby zjazd z Szarych Szeregów w Wielkopolską blokowany przez pieszych, powodujący w konsekwencji zatarasowanie wjazdu z Piłsudskiego. Wystarczyłoby odsunąć od ronda przejście dla pieszych o 10 metrów, aby udrożnić Piłsudskiego. Oczywiście zaraz się rzucą oburzeni piesi na zasadzie "jak to, pieszych ograniczać?". Ci sami piesi, którzy twierdzą, że to zmotoryzowanym nie chce się podejść 500 metrów z alei fontann na Jagiellońską.

problemem Szczecina są AKR, SENS i Rowerowy Szczecin + banda przyklaskujących im, bezrefleksyjnych lemingów. Nie chodzi drogi lynxu nawet o kierunek zmian. Słusznym kierunkiem jest czynienie miasta coraz bardziej przyjaznym. Miasto przyjazne wcale nie oznacza jednak miasta w formie deptaku i ogromnej strefy pieszych, jak wyżej wymienieni sobie wymarzyli.

teraz spójrz na mapę Szczecina. spójrz na rozmieszczenie przepraw przez Odrę. Zobaczysz, że na północ od Trasy Zamkowej budowa przeprawy do Dąbia jest praktycznie niemożliwa, natomiast na południe od Dworca do Zdrojów będzie bardzo droga, z uwagi na charakterystykę terenu. Musisz zatem utrzymać tranzyt między dwoma częściami miasta przez jego centrum. W konsekwencji, masz kilka istotnych arterii komunikacyjnych, które muszą mieć możliwie największą przepustowość, a w tym i te 3 pasy w jedną stronę wcale nie są czymś wyjątkowym. Później masz rozejście ciągów komunikacyjnych w każdym kierunku, więc nie ograniczysz ruchu, jak chcą niektórzy, na Piłsudskiego, Wyzwolenia, czy Piastów/Narutowicza. W Szczecinie, z uwagi na jego rozległość oraz położenie, nie jest możliwe przyjęcie wprost rozwiązań z innych miast zachodniej Europy. Musimy wypracować własne.

ja też jestem za tańszą i lepszą KM. sprywatyzowaniem spółek, aby w końcu zaczęła się jakakolwiek kontrola i konkurencja. za budową parkingów P+R. ale do tego dołożyłbym więcej miejsc parkingowych na obrzeżach SPP, likwidując choćby garażowiska, jak na rogu Śląskiej i Wielkopolskiej, legalizując parkowanie w dwóch rzędach, co już ma miejsce na Niedziałkowskiego i Unisławy.

Lynxu, reasumując, nie jest kwestionowany kierunek, tylko zabieranie się do zmian od du.py strony, w czym przoduje GW, SENS, RM i zapalone na tym forum studenciaki. w Szczecinie do dzisiaj nawet nie doczekaliśmy się sensownej wizji komunikacji w Szczecinie za 10, czy 15 lat. Oprócz komunikacyjnego chaosu, wprowadzanie kolejnych ograniczeń parkowania, podwyżek SPP, itp. do niczego nie doprowadzi. Bardzo fajnie, że magistrat zamierza stworzyć jeden parking P+R. Szkoda tylko, że nie ma koncepcji, jak stworzyć system takich parkingów, gdzie powinny być one rozmieszczone, jakie grunty już teraz na ten cel rezerwować, a dyskusja z UM w tej kwestii zaczęła się dopiero od kilku tygodni...

• jeepwdyzlu Re: Debilne rozwiązanie 19.06.13, 08:22
                      Miasto przyjazne wcale nie oznacza jednak miasta w formie deptaku i ogromnej strefy pieszych, jak wyżej wymienieni sobie wymarzyli.
                      ---------------
                      To nadużycie.
                      Rowerowi fani - w tymi ja - chcą innej organizacji ruchu. Ne stref bez samochodów, ale więcej dróg jednokierunkowych. Po co? Żeby zmieścić ścieżki rowerowe i miejsca parkingowe ustawiać pod kątem 90 stopni do kierunku jazdy.
                      Drugi postulat na kolejne lata - inwestycje w tramwaje. Więcej nwoczesnego taboru i nowe linie. Najpierw tam gdzie ich nie ma, ale jest miejsce - vide Cukrowa czy Taczaka, potem z powrotem Wojska Polskiego.
                      jeep
                    • lynxu Re: Debilne rozwiązanie 19.06.13, 09:28
                      Ja akurat nie twierdzę, że są jakieś wielkie trudności na Jagiellońskiej. Ja tylko twierdzę, że to jak to wszystko wygląda a wyobrażenie jak mogłoby wyglądać i czym mogłaby być Jagiellońska to dwie różne sprawy. Byłem w kilka miastach zachodnich i nie mówię tylko o Danii czy Holandii, które są liderami w tematach deptaków, ale patrząc nawet na brzydką Wielką Brytanię. Weźmy Nottingham - ogólnie nieciekawe miasto, ale potrafili stworzyć deptak z prawdziwego zdarzenia i widać też, że niegdyś to była ulica przypominająca dzisiejszą Jagiellońską właśnie. Deptak ten tętni życiem, ludzie się tam spotykają, jest masa sklepów dookoła, nie trzeba iść do dusznego centrum handlowego. Oczywiście Wojska Polskiego dużo bardziej nadaje się na deptak, ale o tym nawet nie marzę.

Ok, po ścisłym centrum poruszasz się na piechotę - szanuję Cię za to. Na deptak Bogusław nikt nie chodzi i nikt nie będzie chodzić, bo w oczach ludzi takich jak ja jest to tylko pijalnia dla młodych. Nie ma tam sklepów, jest kilka lokali ale nikt dla kilku lokali nie wybiera się w tę część miasta, bo nie jest to szczególnie ciekawa część miasta. Ty akurat patrzysz na to jak patrzysz bo dwa biura masz w centrum i nie wiem czym się zajmujesz, ale być może biura te nie muszą być w ścisłym centrum. Może te biura mogą być w biurowcu w przyszłości , pod którym jest parking - np coś ala Piastów Office Center czy jak to się zowie. Tylko teoretyzuję, bo rozwiązań pewnie byłoby więcej.

Mi w wielu miejscach przeszkadza szerokość chodników, ale faktem jest, że w wielu miejscach te chodniki są nawet za szerokie. W miejscach takich jednak brakuje ścieżki rowerowej (nie jeździsz rowerem ale ścieżki są potrzebne, bo ludzie się boją jeździć na rowerze wśród samochodów i nie dziwię się, bo widziałem jak wygląda wyprzedzanie rowerzysty) a i możnaby stworzyć miejsce dla samochodów do parkowania prostopadłego i to jest ok. Natomiast samochód pakujący się na chodnik wygląda tragicznie - wygląda to odpychająco i moim zdaniem takim czymś równamy bardziej do krajów trzeciego świata niż wzorcowego w wielu wypadkach świata zachodniego a Skandynawii w szczególności.

Co do Jana Pawła II.... w ciągu dnia to ludzie pracują więc spacerowiczów raczej spodziewajmy się po południu/wieczorem. Wiem po sobie, że jest tam fajniej niż na Jagiellońskiej, bo czasami tamtędy chadzam a w stronę Jagiellońskiej nigdy się nie kieruję.

Zupełnie nie zgadzam się, że w Szczecinie nie ma korków. Ja mieszkam akurat w północnych rejonach miasta i o ile dojazd do centrum o 7:00 rano trwa 5-7 minut samochodem, około 7:40 to już nawet 20 minut (czyli tyle samo co rowerem, który nie jedzie po ścieżkach rowerowych a ulicą!) a to przecież nawet szczyt jeszcze nie jest. Nie wiem jak jest później, bo pracuję. Ale bardziej niż stan aktualny przeraża mnie trend, który obserwuję - z roku na rok jest co raz gorzej. Widziałem też wielokrotnie korki na Gdańskiej (nie zawsze spowodowane wypadkami/remontami). A w piątek wyjazd z miasta Gdańską to już musi być prawdziwa zabawa... na szczęście jadę w przeciwną stronę.

Ja uważam, że centrum powinno być dla ludzi, nie dla samochodów dlatego. Wielu mówi.... zróbmy podziemne przejścia dla pieszych pod głównymi ulicami, to takie świetne rozwiązanie... NIE! To samochody powinny pójść pod ziemię a ludzie powinni móc spacerować swobodnie. Oczywiście to tylko marzenie. Widziałem jak wyglądają miasta zachodnie i rozumiem, że Szczecin ma swoją specyfikę. Na zachodzie też są korki/smog i inne problemy ale chociaż nie wygląda to jakby miasto było jednym wielkim wymiotem. Ludzie mogą wszędzie dojechać rowerem (taniej i szybciej niż samochodem), mają gdzie zaparkować ten rower, mają przestrzeń w miastach a centra są miejscami, do których się chodzi a nie przed którymi się ucieka. Nie wierzę, że Szczecin aż tak się różni ze swoją specyfiką. Ok... SENS ma poronione pomysły, ale nie wszystkie są złe, a niektóre są świetne. Nie będę ich bronił. Rowerowego Szczecina pomysłów nawet nie znam (nie zrzeszam się, ja tylko jeżdzę na rowerze). Natomiast przyjazne miasto to nie miasto gdzie wszędzie dojedziesz samochodem. My, Polacy, po latach biedy jesteśmy zachwyceni tym, że wreszcie stać nas na samochód i odebranie nam możliwości dojechania gdziekolwiek traktujemy jak ponowne odebranie nam wolności. Ale pamiętajmy, że jest nas dużo i będzie jeszcze więcej na drogach i nie zmieści się każdy ze swoim samochodem - tego po prostu się nie da zrobić.

Ok, zabieranie się do tego od dupy strony to i ja dostrzegam. Jeżeli powie mi ktoś, że dziś robimy deptak z Jagiellońskiej to go wyśmieję. Trzeba nam kompleksowych rozwiązań. Z ostatnim akapitem napisanym przez Ciebie zgadzam się całkowicie. Natomiast patrząc na parkowanie w mieście i to czemu wielu przyklaskuje i uważa za naturalne mnie po prostu brzydzi. Dziś byłem na Unisławy... masakra co tam się dzieje. Jeden z chodników dla pieszych zniknął prawie całkiem a przejechać tam wózkiem absolutnie niemożliwe.

• jeepwdyzlu Re: Debilne rozwiązanie 19.06.13, 09:33
                        lynxu ma rację od a do z
                        Sceptykom radzę wycieczkę do Berlina.
                        Wielkie miasto, ale sensownie zorganizowane i przyjazne mieszkańcom. Nie chodzi o rowery, chodzi o klimat, miejsca do spacerów, małą architekturę, kawiarenki, letnie ogródki, klimatyczne sklepiki, doskonałą publiczną komunikację. Bez usuwania aut.
                        jeep
                        • Gość: luzacjusz Re: Debilne rozwiązanie IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 12:08
                          jeepwdyzlu napisał:

> Sceptykom radzę wycieczkę do Berlina.

Chłopie ale co ty porównujesz? Możliwości stolicy największej gospodarki Europy i 5tej na świecie, do zapyziałego miasta w kraju którym praca za 1000 euro uchodzi za dobrze płatną?

Swoją żonę też namawiasz na nowinki puszczając pornola, mówiąc "dasz radę skoro one tak mogą"?:)))

Mierz siły na zamiary, tak jak od żony obskoczysz liścia za takie podejście, tak w mieszkańcach wzbudzisz agresję nachalnym propagowaniu tylko swoich zachcianek, niwelując potrzeby innej grupy (piesi, samochodziarze).
                          • jeepwdyzlu Re: Debilne rozwiązanie 19.06.13, 12:10
                            Chłopie ale co ty porównujesz? Możliwości stolicy największej gospodarki Europy i 5tej na świecie, do zapyziałego miasta w kraju którym praca za 1000 euro uchodzi za dobrze płatną?
                            -----------
                            jesteś chamem
                            ale odpowiem ci
                            Berlin ma znakomity system ponieważ jest budowany od lat
                            Przed wojną zaczęli
                            a kontynuowali jak mieli dochody 13 razy mniejsze od naszych
                            PIERDO LENIE, że miasto może być przyjazne TYLKO jak jest bogate zostaw dla swojej niedoruc hanej żonki!
                            i nie odpisuj
                            jeep
                            • Gość: luzacjusz Re: Debilne rozwiązanie IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 12:16
                              jeepwdyzlu napisał:
                              > jesteś chamem
                              > PIERDO LENIE, że miasto może być przyjazne TYLKO jak jest bogate zostaw dla swojej niedoruc hanej żonki!

no cóż mamy chyba inne pojęcie kultury:)))
                              • jeepwdyzlu Re: Debilne rozwiązanie 19.06.13, 12:20
                                jak ktoś dla mnie jest grzeczny - może liczyć na wzajemność
                                ty zacząłeś chamskimi odzywkami więc nie lej tu krokodylich łez!
                                jeep
                                • Gość: luzacjusz Re: Debilne rozwiązanie IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 12:32
                                  wiesz między zwykłymi facetami takie porównania można co najwyżej nazwać rubasznymi, na pewno nie chamskimi:))) ale to powtórzę - między zwykłymi facetami.
                                  jeśli zaś ktoś w dzieciństwie zamiast bawić się samochodzikami, woził lalki na rowerze, to faktycznie, może go to nie tyle oburzyć, ale trafić w bolesny punkt, za co serdecznie przepraszam.
                                  • jeepwdyzlu Re: Debilne rozwiązanie 19.06.13, 12:37
                                    przyjmuję przeprosiny
                                    i rozumiem cię
                                    w końcu 3 cm fiutek powoduje ciężką frustrację....
                                    Nie rycz już... medycyna czyni cuda!
                                    jeep
                                    • Gość: luzacjusz Re: Debilne rozwiązanie IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 12:40
                                      jeepwdyzlu napisał:

> przyjmuję przeprosiny
                                      > i rozumiem cię
                                      > w końcu 3 cm fiutek powoduje ciężką frustrację....
                                      > Nie rycz już... medycyna czyni cuda!
                                      > jeep
                                      >

Skoro tak mówisz to cieszę się twoim sukcesem i brawo dla doktora:)))
                          • lynxu Re: Debilne rozwiązanie 19.06.13, 16:11
                            Porównanie idiotyczne.

Nikt nie porównuje możliwości. Chodzi o cel. Nie ważne jakie masz możliwości a jaki cel. Jak masz małe możliwości to osiągasz cel za 100 lat, a jak masz duże możliwości to może za 1 rok, ale nawet perspektywa 100 lat nie jest usprawiedliwieniem żeby zrezygnować z celu. Biedny i bogaty mogą mieć te same cele tylko tempo inne.
                            • Gość: luzacjusz Re: Debilne rozwiązanie IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 22:03
                              skoro tak myślisz to pogadajmy o tym za 100 lat a teraz zajmijmy się czymś na miarę naszych możliwości czyli kolejnym kościołem na Gumieńcach
                              • lynxu Re: Debilne rozwiązanie 20.06.13, 01:14
                                Pewnie, zajmuj się pierdołami, a rzeczy naprawdę ważne odłóż na za 100 lat, gratuluję pomysłu!
    • marek12345-6 Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie w... 17.06.13, 11:58
      Taaaa. Centrum przesiadkowe obok selgrosa niby będzie skupiać autobusy jadące ze wszsytkich stron z prawobrzeża i tramwaj jadący na lewobrzeże. Teraz wyboraźmy sobie osobę, która będzie chciała skorzystać z autobusu aby dojechać gdzieś na kraniec miasta. Musi zostawic samochoód na P+R podjechać tramwajem i dalej tym autobusem....
      Szczerze mówiąc projektować parking bo w tym miejscu i tak będzie przystanek to lekki absurd...
      • zed.1 Re: Zostaw samochód i jedź tramwajem - tak będzie 17.06.13, 12:03
        Gdzie selgros a gdzie lotnisko?
        Park&ride ma odciążyć centrum miasta. Jak jedziesz gdzieś gdzie musisz brać i tramwaj i bus, to zakładam, że to już poza centrum. Jedź autem.
    • tslmkdc Zostaw auto i jedź tramwajem - tak ma być i u n... 18.06.13, 06:56
      bardzo dobra informacja podatnicy wyborcy demokratyczni idioci znowu zostanąwydymani na grube miliony cwaniaczki się nahapiąna słomiane inwestycje , nikt tam nie będzie auta zostawiał każdy pojedzie dalej do centrum bo trzeba być idiotą by ruszać je spod domu by zostawić i tłuc tramwajem. Oni dobrze wiedzą że to lipa ale każda lipa dobra by was barany oskubać i bardzo dobrze zadłużą was dalej , skroją i bardzo dobrze idiotów trzeba kroić , rado miasta , prezydencie do ostatniej złotówki wydymać tych bałwanów wyborców tak żeby na chleb nie mieli i musieli do was iść po jałmużnę dacie im jąale żeby ja dać jeszcze bardziej ich oskubiecie , brawi jeszcze raz brawo a kto dostanie kopertkę 1oproc od warości słomianej inwestycji?:)
      • Gość: Luzacjusz Re: Zostaw auto i jedź tramwajem - tak ma być i u IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.13, 16:13
        Nie wyszło na Gumieńcach, to może choć na tym parkingu uda się kaplicę postawić?
      • Gość: franek wlec połtory tony żelastwa by przewieżć jedna .... IP: *.xdsl.centertel.pl 18.06.13, 19:09
        mój przyjaciel mawiał, że to czysta paranoja wlec półtory tony żelastwa by przewieść jedną mizerną dupę. dodam od siebie, że to żelastwo smrodzi i zaśmieca miasto. Szczecin ma znakomitą komunikacje miejską, korzystajmy!
        • Gość: ii Re: wlec połtory tony żelastwa by przewieżć jedna IP: *.play-internet.pl 18.06.13, 19:36
          Ty tą komunikacją naprawdę jeździsz? piszesz o tej samej komunikacji? a może pracujesz, w którejś ze spółek lub w zarządzie?

brednie piszesz człowieku...
        • Gość: Aaron Blum Re: wlec połtory tony żelastwa by przewieżć jedna IP: *.vibiznes.pl 18.06.13, 20:51
          Gość portalu: franek napisał(a):

> mój przyjaciel mawiał, że to czysta paranoja wlec półtory tony żelastwa by prze
          > wieść jedną mizerną dupę.

Zgadzam się w 100%. Nie lepiej nim jechać?
          • Gość: przyjaciel Re: wlec połtory tony żelastwa by przewieżć jedna IP: *.xdsl.centertel.pl 20.06.13, 10:43
            przyjaciel miał rację
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka