Dodaj do ulubionych

Plaza w Trzebiezy

09.08.04, 15:29
Historyjka

Korzystajac z pieknej pogody zdecydowalem sie wczoraj wybrac na plaze nad
woda. Nie chcialo mi sie stac w koreczkach nad morze wiec ruszylem do
pobliskiej Trzebiezy w ktorej nie bylem od dobrych paru lat. I co? Mieścina
aż sie prosi, żeby ja wykorzystac do celow turystycznych - bliski dojazd z
Polic i Szczecina, idealna dla rodzin z malymi dziecmi woda (po kostki an
dlugosc kilkudziesieciu m od brzegu).

I na tym plusów koniec. Cala reszta (z wyjatkiej brukowanej drogi wzdłuż
nabrzeża) pozostała tak jak ją pamiętałem sprzed 10 lat - pozarastane
trawskiem śieżki, plaże - śmieciowiska - brak koszy na śmieci, zupelny brak
infrastruktury (m.in. toalety).

KTO W TEJ WIOSCE RZĄDZI? I NA CO WYDAJE PIENIADZE SKORO NAWET NA
PRZYGOTOWANIE PLAZY DO SEZONU ICH NIE MA? JAK TEN "KTOŚ" CHCE ZARABIAĆ NA
TURYSTYCE W TAKICH "OKOLICZNOŚCIACH PRZYRODY?
Obserwuj wątek
    • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:32
      Malky, to o czym piszesz dotyczy wszytskich plaz pomiedzy Szczecinem i Nowym
      Warpnem. piekne i wyjatkowo zaniedbane tereny...a szkoda to potencjal jest
      niebywaly...a panowie burmistrzowie sie po prostu na tym nie znaja i wola
      robic 'lokalna polityke':(
    • swarozyc Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:32
      zaloze sie ze od 10 lat zbudowali ze dwa nowe koscioly i miejscowi nie mieli
      czasu na takie profanum jak sracze dla turystow.
      • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:34
        Swar, z tego co wiem to tym razem sie pomyliles...
        • swarozyc Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:35
          co, wybudowano tylko JEDEN kosciol???
          • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:36
            co najwyzej wyremontowano juz istniejace...i z tego co wiem to wspolpraca na
            lini kosciol-wladza swiecka uklada sie niezbyt dobrze...
            • swarozyc Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:38
              albert_c napisał:

> co najwyzej wyremontowano juz istniejace...i z tego co wiem to wspolpraca na
              > lini kosciol-wladza swiecka uklada sie niezbyt dobrze...
              '''''''''''''''''''''
              to dobrze...
              • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:45
                swarozyc napisał:

> to dobrze...
                >

* he, he...zalezy ja dla kogo. a co jezeli po takim nieporozumieniu zostaje w
                miescie ten z ktorym mieszkancom raczej nie po drodze...?
            • swarozyc Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:47
              albert_c napisał:
              co najwyzej wyremontowano juz istniejace...
              ''''''''''''''''''''
              Acha. a na to, to bylo ich stac, a na sracze i sciecie trawy juz nie...
              • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:52
                swarozyc napisał:

> albert_c napisał:
                > co najwyzej wyremontowano juz istniejace...
                > ''''''''''''''''''''
                > Acha. a na to, to bylo ich stac, a na sracze i sciecie trawy juz nie...

* rozmumiem ze z czystej zlosliowsci nie zauwaszasz faktu ze wyremontowanie
                jednego lezy w gestii KK, a drugie w gestii burmistrza...widac proboszcz jest
                lepszym menagerem niz burmistrz...
                • swarozyc Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:54
                  albert_c napisał:
                  * rozmumiem ze z czystej zlosliowsci nie zauwaszasz faktu ze wyremontowanie
                  > jednego lezy w gestii KK, a drugie w gestii burmistrza...widac proboszcz jest
                  > lepszym menagerem niz burmistrz...
                  ''''''''''''''''''''''''''''''
                  rozmumiem ze z czystej naiwnosci nie wiesz skad klecha wziela srodki na
                  odbudowe "miejsca kultu religijnego"
                  • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 16:03
                    swarozyc napisał:

> rozmumiem ze z czystej naiwnosci nie wiesz skad klecha wziela srodki na
                    > odbudowe "miejsca kultu religijnego"

* malo mnie to interesuje. szczerze.
    • Gość: Fugazi Re: Plaza w Trzebiezy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 15:35
      Pewnie byles na tzw plaży miejskiej. Zarośnietej i w stanie rozkładu.
      Trochę dalej jest plaża koło ośrodka (nazwy nie pamiętam). Na wiosne widziałem,
      że robili dojazd i parking. Chyba że nie zrobili :)
      • absztyfikant Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:44
        Czesc Malky!

Zgadzam sie z Toba. Jednak tereny, ktore opisujesz sa permanentnie
        niedoinwestowane, stan infrastruktury turystecznej to jeden wielki dramat.

Jeden nowy most w Wolinie wiosny nie czyni, z reguly w wiekszosci takich
        miejscowosci czas sie zatrzymal jeszcze za rzadow Edwarda Gierka.

Pozostaje wierzyc, ze nasz akces do UE zmieni pejzaz tych miejscowosci, ktore
        maja olbrzymi potencjal i moga przyciagnac turystow nie tylko zlotowkowych, ale
        tez tez tych placacych w 'ojro'.

• absztyfikant Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:45
          Slyszalem, ze planowane sa remonty jachtowych nabrzezy w Nowym Warpnie.
          • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:47
            absztyfikant napisał:

> Slyszalem, ze planowane sa remonty jachtowych nabrzezy w Nowym Warpnie.
            >

* jak masz wiecej info na temat prosze przeslij mi. jezeli klopot na forum, to
            na priva prosze...
            • ja_aska Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 16:08
              najlepszym dla nas rozwiązaniem byłby most na świętej.
        • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:50
          absztyfikant napisał:

> Zgadzam sie z Toba. Jednak tereny, ktore opisujesz sa permanentnie
          > niedoinwestowane, stan infrastruktury turystecznej to jeden wielki dramat.

* tylko ze wiekszym kloptopem niz brak kasy jest fakt ze gminy nie bardzow
          iedza jak ta kase pozyskac. po prostu brak im wyobrazni. i tak np. burmistrz
          nowego warpma jako koordynatorke do pozyskiwania funduszy z UE mianuje swoja
          corke - ktora oczywiscie nie bardzo wie co to jest Phare - no ale wg burmistrza
          ma niesamowite kompetencje.
          zamiast profesjonalnego zarzadzania gmina - nepotyzm i kolesiostwo. i tak od
          gminy do gminy, bo po wejsciu naszym do UE pojawila sie mozliwosc obsadzenia
          kilku stanowisk w administracji...

>
          > Jeden nowy most w Wolinie wiosny nie czyni, z reguly w wiekszosci takich
          > miejscowosci czas sie zatrzymal jeszcze za rzadow Edwarda Gierka.

* ladny ten mostek. wczorak mialem okazje zobaczyc go po raz pierwszy - robi
          wrazenie.

>
          > Pozostaje wierzyc, ze nasz akces do UE zmieni pejzaz tych miejscowosci,
          ktore
          > maja olbrzymi potencjal i moga przyciagnac turystow nie tylko zlotowkowych,
          ale tez tez tych placacych w 'ojro'.
          >

* jetsem przekoanny ze wczesniej czy pozniej tak sie stanie.
          • absztyfikant Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 15:58
            O remoncie nabrzezy mowili w TVP3. To byl reportaz o marazmie Nowego Warpna po
            wejsciu do UE. Jak wiadomo mieszkancy dorabiali sobie na bezclowych promach:))
            Teraz eldorado sie skonczylo. Postanowiono wiec postawic na turystyke.
            • swarozyc Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 16:00
              absztyfikant napisał:
              Postanowiono wiec postawic na turystyke.
              '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
              Miejscowa dziwka wstwila sobie nowe zeby?
              >
              >
              >
              • absztyfikant Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 16:07
                swar: korzystales z jej uslug ?

albert - poczta
                • albert_c Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 16:11
                  absztyfikant napisał:

> swar: korzystales z jej uslug ?

* a ja bym sie jeszcze zapytal: placiles w ojro?
                  >
                  > albert - poczta
                  >

* dzieki, juz sprawdzam:)
                  • swarozyc Re: Plaza w Trzebiezy 09.08.04, 16:15
                    albert_c napisał:
                    * a ja bym sie jeszcze zapytal: placiles w ojro?
                    ''''''''''''''''''''
                    nie. W juro.
    • Gość: Wisnia Re: Plaza w Trzebiezy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:27
      Heja, burmistrz burmistrzem, prostytucja prostytucją, a fakt jest taki, że
      Zalew jest potwornie brudny, przy brzegu brnie się w mule, a często gęsto przy
      większym zaplanktonieniu, na brzegu zalegają rybki i to bynajmniej nie
      najświeższe. A może by tak przemysł rybny by tam rozbudować, a nie turystyczny??
      • malky Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 12:31
        Sam stan dna i wody jest duuzo lepszy od tego jaki byl 10 lat temu - moze to
        zasluga tego, ze port szczecinski cienko przedzie.
        Faktem jest jednak to, ze od stanu nabrzeza, przygotowania i oczyszczenia jest
        wlasnie jest burmistrz, ktory najprawdopodobniej spedza lato w Hiszpanii i nic
        go nie obchodzi. Swoja droga bardzo jestem ciekaw jak wyglada (jesli w ogole
        istnieje) strategia rozwoju gminy...

A teraz na zakonczenie inna historyjka. W ubieglym tygodniu bylem w Bad
        Doberan - piekny kurorcik na zachod od Rostocku. Dlugo by o tym pisac, ale to
        co najbardziej mnie ujelo to kolejka waskotorowa Molli (Baederbahn) ktora
        przejezdza przez srodek miasta i wiezie ludzi nad samo morze. Jak myslicie -
        ile kosztowaloby uruchomienie takiej kolejki ktora jezdzila by od Szczecina do
        Trzebiezy? NA poczatek tylko w weekendy.
        To moglby byc prawdziwy "pociag do sukcesu" tej mieściny. Ale nad tym do
        urzedasy policko-trzebieskie musialyby sie dopiero poglowic...
        • piotr33k2 Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 13:44
          takie miejscowości jak trzebież czy warpno to powinny być perełki ,mekka
          lokalnych wypadów turystycznych i tak zapewne by było gdyby leżały wszędzie
          tylko nie w naszym regionie ,a nawiązując do kolejki, chłopie marzenia ścietej
          głowy!sam czas uzgadniania ,konsultacji ,pozwoleń ,opini itd to chyba trwało by
          z 10 lat a i tak w koncu ktoś by zablokował inwestycje ,a gdzie najwazniejsze
          finasowanie i opłacalność ? przecież u nas nic się nie opłaca !.
          • Gość: Wiśnia Re: Plaza, muł, kolejka IP: 5.3.1R* / *.prudential.com 10.08.04, 14:26
            Zdecydowanie się zgadzam. Gdyby przyszło nam czekać na inicjatywy burmistrzów,
            to pewnie ciągle mielibyśmy Polskę drewnianą. Do czego zresztą zmierzamy. Do
            tego powinny się zabrac jakieś konsorcja prywatne, ale skoro się nie zabierają
            to pewnie im się to nie opłaca... Słyszałam, że były jakieś plany rozwoju portu
            jachtowego, pewne ułatwienia wprowadziła nawet ustawa, która miała zachęcać
            obcokrajowców do marynowania u nas swoich jachtów przez zimę, no i co z tego??
            Kto z Was wszedłby w taki interes?? To tak retorycznie.. Pewnie gdybyśmy mieli
            kasę to kręcilibyśmy się gdzieś koło dubaju albo chin. Można odwoływać się do
            patriotyzmu lokalnego, ale póki co to dominuje u nas raczej emigracja. Kto może
            to pakuje manatki i będąc za rogatkami miasta już zapomina, że sie tu
            urodził... (z wyjątkami, a jakże:-)
            • Gość: myie Re: Plaza, muł, kolejka IP: 83.168.96.* 10.08.04, 14:46
              Nawet gdyby burmistrze mi dopłacali po 1000 euro - nigdy nie zdecyduję się na
              jakąkolwiek kąpiel w wookołoodrowych i wookołozatokowych wodach. Byłem
              wielokrotnie na Ostrowie i przy rurze wylotowej na Pomorzanach (na wysokości
              automyjni) i rzygałem od tego co tam widziałem. Ponadto w Odrze odłożyły się
              ponad stuletnie pocynkowe, pohutnicze, mendelejowskie tablice z całej Odry.
              Począwszy od Czech, Górnego i Dolnego Sląska.
              A oskarżanie o to burmistrza czy wójta Trzebieży jest po prostu chamską
              prowokacją.
              • Gość: Fugazi Re: Plaza, muł, kolejka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 15:18
                To znaczy do Miedzyzdrojów i Świnoujscia też nie jeździsz?
                Tam też uchodzi ta sama woda. Ja rzygam na władzę Trzebieży i N.Warpna.
                Takiego syfu i bajzlu dawno nie widziałem
                • albert_c Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 15:20
                  Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Tam też uchodzi ta sama woda. Ja rzygam na władzę Trzebieży i N.Warpna.
                  > Takiego syfu i bajzlu dawno nie widziałem

* czy wiesz w NW na byc wkrotce referendum w sprawie odwolania burmistrza?
                  • menel1 Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 15:22
                    coz sie dziwic wymienionym tu pipidowom skoro w szczecinie menelstwo kroluje.
                  • Gość: Fugazi Re: Plaza, muł, kolejka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 15:24
                    Odwołanie to mało. Chłosta, to by było coś. A i u nas w Sz-nie bym kijem co
                    niektórych.
                    • wisnia30 Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 15:35
                      Kiedyś wywieźli tego z Polic na taczkach i chyba najgorzej wyszli na tym
                      wywożący:-(
                      • Gość: Fugazi Re: Plaza, muł, kolejka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 15:40
                        Może i tak. Nie zmienia to faktu, że chłosta sie należy. Jeżeli gmina sie nie
                        rozwija, a wrecz przeciwnie - bankrutuje. Do tego brak wizji i
                        wszechogarniający bałagan to kara p/t odwołanie jest za mała.
                • Gość: myie Re: Plaza, muł, kolejka IP: 83.168.96.* 10.08.04, 15:49
                  To napij się w Swinoujściu wody w okolicach falochronu. Polecam Fugazi-mineral.
                  Natomiast w Miedzyzdrojach jest już trochę przewietrzona i wymieszana.
                  • Gość: Fugazi Re: Plaza, muł, kolejka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 15:55
                    Piłem. Była słona. Kąpałem się też wielokrotnie w Trzebieży i Dziewokliczu. Nie
                    mam pryszczy. Wystarczy mi że plaża jest dopuszczona i przebadana przez Sanepid.
                    Natomiast zeszlego roku po powrocie z Chorawcji miałem problemy z zakażonym
                    uchem. Myślałem że jak przeźroczysta i lazurowa to czysta.
        • swarozyc Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 14:33
          malky napisał:

Dlugo by o tym pisac, ale to co najbardziej mnie ujelo to kolejka waskotorowa
          Molli (Baederbahn) ktora przejezdza przez srodek miasta i wiezie ludzi nad samo
          morze. Jak myslicie - ile kosztowaloby uruchomienie takiej kolejki ktora
          jezdzila by od Szczecina do Trzebiezy? NA poczatek tylko w weekendy.
          To moglby byc prawdziwy "pociag do sukcesu" tej mieściny. Ale nad tym do
          urzedasy policko-trzebieskie musialyby sie dopiero poglowic...
          ''''''''''''''''''''''''''''''''''
          Do Trzebiezy chodzila do niedawna kolejka nawet szerokotorowa...
          Nie oplaca sie!
          Katolaki przesiadly sie do "bryk"
          >
          • ja_aska Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 15:14
            mnie ciekawi ten kult trzciny, tataraku i innych paskudztw. wszystkie jeziora i
            zalew zarastają całe brzegi i są wysokie kary za wycięcie choć sztuki. po co?
            • Gość: Pryszczaty Re: Plaza, muł, kolejka IP: 213.253.217.* 10.08.04, 15:41
              ja_aska napisała:
              > mnie ciekawi ten kult trzciny, tataraku i innych paskudztw. wszystkie jeziora
              i zalew zarastają całe brzegi i są wysokie kary za wycięcie choć sztuki. po co?

A akt własności do terenu na którym są tataraki i trzciny - masz?
              Czas wspólnej własności, komuny minął.

@ Swarożyc: ostatnio ze Swarożycem spotkaliśmy się właśnie u dermatologa. Obaj
              byliśmy w pryszczach. Swar tłumaczył się że to od kąpania ale nie wierzę mu.
              Coś mi pachniało na syfilis:-))

• wisnia30 Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 15:52
              ja_aska napisała:

> mnie ciekawi ten kult trzciny, tataraku i innych paskudztw. wszystkie jeziora
              i
              >
              > zalew zarastają całe brzegi i są wysokie kary za wycięcie choć sztuki. po co?

chyba generalnie chodzi o to, zeby nie naruszac po amatorsku ekosystemu. a jak
              juz ktos probuje naruszyc to zaraz pojawia sie jakies stowarzyszenie typu
              przyjazne miasto, ktore zaraz chce na tym zarobic. jak widac porzadku pilnuja u
              nas fundacje, a nie panstwo... a że przy okazji sobie troche zarobia...
          • wisnia30 Re: Plaza, muł, kolejka 10.08.04, 15:16
            Kolejkę to będziesz miał, ale do dermatologa po kąpieli w zalewie:-(
            • ja_aska Re: Plaza, muł, kolejka 11.08.04, 08:11
              jest cakowity zakaz wycinania trzciny, nawet (pryszczety) na własnym terenie.
              tym sposobem jeziora zarastają i nic nie można zrobić. zobaczcie co zrobiono
              zakazem pływania łódkami nawet z małymi silniczkami z jeziorem wełtyń. ono
              umiera. tych "żyjątek" jest tam tak dużo, że nawet łodzią z wiosłami trudno
              przepłynąć. u nas to ze skrajności w skrajność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka