Dodaj do ulubionych

Moze polikociarze ,sekciarze oraz antyklerykałowie

27.03.14, 18:53
ze Szczecina a nawet z całej Polski dadza pieniadze na bardzo szybka odbudowe szpitala i domu pomocy oraz rehabilitacji. Bo arcybiskup i wszyscy katolicy nie moga nadazyc z finnsowaniem z własnych pieniedzy takich potrzeb społeczenstwa na skutek nieudolnosci oraz arogancji obecnego rzadu pana Tuska.
Obserwuj wątek
    • Gość: Vlad.H. Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 27.03.14, 19:46
      a ty wplacisz swoja kase na moje konto?
      • zbysio45 Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka 27.03.14, 20:14
        Uprzejmie informuje ze stale jest atakowany koscół katolicki oraz wierni tego koscioła przez roznej masci antyklerykałow to dlatego proponuje aby zamiast atakow wybudowali chociaz jeden szpital lub dom pomocy dla ludzi chorych .Ja oraz inni katolicy nie bedziemy ich krytykowac ze bardzo wolno budują.Pozdrowienia dla polkociarzy,sekciarzy i antyklkerykałow.
        • Gość: Vlad.H. Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 01.04.14, 19:18
          dziecko - przeciez anyklerykalowie wybudowali w Szczecinie niejeden szpital czy dom pomocy - szczerze mowiac nie bardzo rozumiem twoje argumenty (wlascwie ich brak)...

pisalem ci juz wiele razy - jak katolicy nie chca zeby sie im ktos wtracal to sami niech sie nie wtracaja w nieswoje sprawy
      • zbysio45 Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka 03.04.14, 15:26
        chce odpowiedziec internaucie o nicku Vlad.H ale nie mam archiwum z tego forum aby cytowac stałe pretensje osobnikow podobnych do pana ,ktorzy stale maja pretensje do działalnosci koscioła katolickiego ,ksiezy ,biskupow a czasami podaja jakies wyssane z palca cyfry ze zekomo za nasza biede ponosi odpowiedzialnosc koscoł katolicki,watykan i.t.p.Niedawno dskonczyły sie wpisy na temat arcybiskupa Dziengi i odbudowy szpitala na ul.Wyzwolenia na potrzeby ludzi chorych ze Szczecina i kalumnie ktore tam antyklerykałowie,polikociarze wypisywali .Przeciez te srodowisko ateistyczne moze chcociaz sprobowac COS DOBREGO ZROBIC DLA MIESZKANCOW MIASTA I DAC PIENIADZE NA DOM POMOCY ,HOSPICJUM LUB SZKOŁE .pAN vALDI. H NA MOJ POST WTEJ SPRAWIE ZAPYTAŁ MNIE "A TY DASZ KASE ".MUSZE STWIERDZIC ze tym razem sie pomylił bo nie tylko JA ALE ROWNIEZ BARDZO DUZO WIERNYCH Z MOJEJ PARAFJI STALE DAJEMY PRYWATNE PIENIADZE NA POTRZEBY PARAFII,SEMINARIUM DUCHOWNEGO ,HOSPICJUM śW.jANA EWANGIELISTY,SZKOŁE SALEZJANSKA W SZCZECINIE,POMOC DLA DZIECI W AFRYCE, POTRZEBUJACYM NA uKRAINIE I TAK DALEJ BO MGŁBYM WYLICZYC JESZCE DZIESIEC INNYCH POTRZEB .NATOMIAST NIE SPOTKAŁEM W INTERNECIE ABY TO SRODOWISKO ATEISTYCZNE ZE SZCZECINA ROZPOCZEŁO ZBÓRKE NA PODOBNY CEL .NATOMIAST W internecie stale czytam oszczerstwai pomowienia na temat katolikow,ksiezy ,biskupow z mojego koscioła.
        • zbysio45 Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka 03.04.14, 15:30
        • Gość: Danuta Domańska Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.nitka.net.pl 18.04.14, 14:18
          Wystarczy przestać finansować KRK - jedną z najbogatszych organizacji na świecie - z naszych podatków, a znajdzie się kasa i na służbę zdrowia i na szkolnictwo.
          • Gość: DombezDanki Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.ias.bredband.telia.com 18.04.14, 18:22
            a od kiedy ty Danka przejrzalas na oczy, skoro cale dotychczasowe, a osrane zycie przesiedzialas w czarnej dupie?
    • zbysio45 Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka 01.04.14, 15:54
      Nawet nie czytasz tego wątku (cap koscielny ) a odrazu atakujesz koscół i Watykan ? moze rozpoczniesz zbiorke na dom pomocy dla siebie i twoich braci wrogich kosciołowi bo inaczej bedziesz lezał w hospicjum ktore prowadza siostry zakonne lub woluntariusze katoliccy ? Logiczne myslenie podobno cechuje tylko ateistow ?
      • Gość: Vlad.H. Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 01.04.14, 19:19
        bedzie albo nie ebdzie, ja np wolalbym byc poddany eutanazji wtedy kiedy wyraze takie zyczenie...
        • zbysio45 Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka 02.04.14, 17:33
          Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

> bedzie albo nie ebdzie, ja np wolalbym byc poddany eutanazji wtedy kiedy wyraze
          > takie zyczenie...
          PROPONUJE WYJAZD Z POLSKI i zmiane obywatelstwa.Dodatkowo nie nalezt stale wypisywac żadan tylko do koscioła katolickiego ? BO W INNYCH KRAJACH I NAWET W TYCH KTORE UZNAŁY ZA LEGALNA EUTANAZJE OBOWIAZUJE DEMIKRACJA I ZA OSZCZERSTWA MOZNA PONIESC KONSEKWENCJE.
          • Gość: Vlad.H. Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 02.04.14, 19:06
            jak ty masz ze mna dobrze Zbysiu ze ja nie jestem wujek Staszek - mistrz cietej riposty.

Prosze, czy moglbys podac przyklady zadania czegokolwiek od kosciola? Najlepiej moje wypowiedzi w ktorych zadam czegos od kosciola - nie rozumiem czemu klamiesz Zbysiu...
            pamietaj ze nieszczery zal za grzechy (sklamales przeciw blizniemu), brak poprawy (bo klamac bedziesz) powoduja ze ksiadz nie odpusci ci grzechow a twoja spowiedz bedzie bluznierstwem.

Poza tym... poza tym kosciol jest instytucja niedemokratyczna wiec nie rozumiem dlaczego wykakujesz tu z demokracja?
            Nie rozumiem tez dlaczego chcesz mnie pozbawic obywatelstwa - moze japozbawie ciebie obywatelstwa jako zdrajce - zwolennika panstwa Watykan? co ty na to?
            • zbysio45 Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka 03.04.14, 15:45
              Napisałem obszerny post w odpowiedzi Panu gosc portalu VLAD H ale nie wyszedł z przyczyn odemnie nizaleznych .Uprzejmie informuje pana valdi H ze na pana pytanie w pierwszym poscie "A TY DAJESZ KASE " odpowiem ze nie tylko JA ale bardzo wielu ludzi z mojej parafii na Pogodnie w Szczecinie w kazda niedziele dajemy własne pieniadze na rozne cele społeczne takie jak hospicjum ,dzieciom potrzebujacym w Afryce,Szkołe Salezjanską,potrzebujacym na Ukrainie i mogłbym to podawac dalej ale nie to mi chodzi aby sie chwalic .Natomiast ja rowniez nie spotkałem na ulicu lub w internecie aby srodowisko ateistyczne ze Szczecina dokonywalo podobnych zbórek pieniedzy na cele społeczne.Natomiast to srodowisko jest liczne w internecie aby opluwac katolkow,ksiezy oraz biskupow z mojego koscioła .
              • Gość: Vlad.H. Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 03.04.14, 19:39
                ja sie nie pytalem czy dajesz kase tylko czy wplacisz swoja kase na moje prywatne konto a to jest roznica...

ja do twojego kosciola ani do jego wyznawcow nic nie mam - juz dawno temu przestala mnie krecic zydowska mitologia i generalnie przestalo mnie to obchodzic ale wbrew mojej woli twoj kosciol i jego wyznawcy czesto probuja grzebac w moim zyciu i wbrew mojej woli wiklaja mnie w rozne spory ideologiczne przywolujac jakas zydowska mitolie - to mi sie nie podoba - wiec zbysiu interesuje mnie dlaczego wbrew mojej woli twoj kosciol grzebie w moim prywatnym zyciu - dlaczego zmusza sie mnie do prowadzenia sporow i dlaczego w koncu zmusza sie mnie wbrew mojej woli do czegos co mnie kompletnie nie obchodzi.
    • Gość: gość Re: Moze polikociarze ,sekciarze oraz antykleryka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.14, 10:33
      zbysio45 napisał:

> ze Szczecina a nawet z całej Polski dadza pieniadze na bardzo szybka odbudowe
      > szpitala i domu pomocy oraz rehabilitacji. Bo arcybiskup i wszyscy katolicy
      > nie moga nadazyc z finnsowaniem z własnych pieniedzy takich potrzeb społeczen
      > stwa na skutek nieudolnosci oraz arogancji obecnego rzadu pana Tuska.

a dlaczego palikociarze, sekciarze oraz antyklerykałowie mają finansować geszefty kościelne??? może niech krk da jako pierwszy przykład i sfinansuje geszefty palikociarzy, sekciarzy i antyklerykałów... wtedy ci mogą się odwzajemnić kościołowi i finansować jego biznesy.
      • Gość: boromeuszek Co zrobią boromeuszki z klientami dps-u? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.14, 10:42
        Szczególnie tymi upośledzonymi za pieniądze z naszej kasy??? tego nie wie nikt...
        a tymczasem na Śląsku, boromeuszki szaleją... Oto prawda o tym "interesie":

Więzień donosił, że Tomasz przyznał się do zabójstwa, a także do gwałtów na dzieciach w Ośrodku Wychowawczym Sióstr Boromeuszek w Zabrzu, w którym mieszkał do 18. roku życia.

Prokuratura Okręgowa w Gliwicach w 2007 roku rozpoczyna kolejną sprawę, tym razem przeciwko dyrektor Ośrodka Sióstr Boromeuszek Agnieszce F., czyli siostrze Bernadetcie, oraz wychowawczyni w grupie chłopców Bogumile Ł., siostrze Franciszce.

Tomasz opowiedział biegłemu psychologowi, jak w sierocińcu gwałcili go starsi wychowankowie. Nie miał wówczas nawet pięciu lat. Pamiętał, że to "było coś strasznego". Nie pamiętał, kiedy sam zaczął dotykać innych chłopców.

Z zeznań wychowanków ośrodka wynikało, że Tomasz wykorzystywał dzieci przez wiele lat. Miał ksywkę "Pantera", bo skradał się w nocy do łóżek. Wszyscy wychowankowie o tym wiedzieli i twierdzili, że o zachowaniu Tomasza wiedziały także siostry.

8 lipca 2011 siostra Bernadetta miała zgłosić się do aresztu karnego we Wrocławiu. Nie zgłosiła się. Od trzech lat sąd odracza karę po wnioskach siostry, w których powołuje się na zły stan zdrowia oraz podeszły wiek (ma 59 lat).

wyborcza.pl/duzyformat/1,137741,15767379,Czy_Bog_wybaczy_siostrze_Bernadetcie_.html#MT
        • zgr-edo na kiego kościołowi szpital ? JP2 uzdrawia 11.04.14, 09:24
          wystarczy przecież modlitwa, pielgrzymka do Wadowic, Krakowa-Łagiewnik i Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie.
          rp: napisał
          Czemu JPII nie jest dla mnie autorytetem:

1. Antykoncepcja

Przeciwstawił się pomysłowi lekarzy chcących współpracować z misjami i poprzez nie rozdawać prezerwatywy w celu powstrzymania fali AIDS w Afryce. Powiedział: „nie będę zmieniał zdania na temat, który głosiłem od początku”. Współpraca ta mogła uratować miliony istnień.

2. Pieniądze

Praktycznie nigdy nie przekazał żadnych większych sum pieniędzy na pomoc dla biednych czy głodujących. Jednocześnie nauczał o życiu w skromności i dzieleniu się z innymi. Bank Watykański którego był zwierzchnikiem uwikłany był afery a jego kierownictwo ścigane listem gończym przez włoską prokuraturę. Papież odmówił jednak ekstradycji twierdząc „jestem przekonany o ich niewinności”.

3.Pedofilia

4 kwietnia 2010 brytyjski dziennik The Times podał, że Jan Paweł II wstrzymywał dochodzenie w sprawie swojego przyjaciela, austriackiego kardynała Hansa Hermanna Groëra, który miał dopuścić się molestowania nawet dwóch tysięcy chłopców. The Times ujawnia też, że papież promował pewnych wyższych dostojników Kościoła mimo zarzutów, że dopuszczali się oni czynów pedofilskich.
          Jedna z ofiar Groëra, Michael Tfirst, twierdzi, że już od lat 70. powiadamiał o tej sprawie wyższe władze kościelne i że w 2004 Kościół wypłacił mu równowartość trzech tysięcy trzystu funtów w zamian za milczenie. Nie ma wątpliwości, iż Ratzinger znał szczegóły raportów o przypadkach molestowania. Nie ma też wątpliwości, iż jego bezpośredni przełożony Jan Paweł II brał udział w systematycznym i zakrojonym na szeroką skalę procesie ich ukrywania, mówi Tfirst.

4.Wyświęcenia

José de Anchieta – kaznodzieja nazywający Indian „mówiącymi zwierzętami” i głoszący zasadę „miecz i żelazny pręt to najlepsi kaznodzieje”

Kilku beatyfikowanych przez niego osób można z czystym sumieniem nazwać zbrodniarzami

Alojzije Stepniać – Chorwacki kardynał, przyjaciel Hitlera i zdecydowany nazista. Przyczynił się do zabójstwa kilkunastu Żydów. Po wojnie odsiedział za swe czyny karę 15 lat więzienia.

Pius IX – z jego rozkazu zabito kilkanaście tysięcy włoskich republikanów. Zwykł mawiać gdy proszono go o łaskę „nie mogę i nie chcę”.

5. Ekumenizm

Przedstawia się go jako osobę która pojednała wszystkie religie. Jednak w deklaracji „Dominus Jesus” pisze że „katolicyzm jest jedyną prawdziwą religią i tylko ona prowadzi do zbawienia. Inne wyznania z natury swej są w błędzie”. To stanowisko pogorszyło kontakty z prawosławiem. Część Żydów obruszyła się na próby wyświęcenia Piusa XII który nazywał Żydów „psami”. Również stwierdzenie, że buddyzm nie jest religią, nie przyniosło mu wielu przyjaciół. Jednak pokazuje się nam obraz mszy ekumenicznej z Drohiczyna, podczas której papież siedzi na złotym tronie, natomiast głowy innych wyznań na krzesełkach obok. Pierwszy między równymi?

6. Pinochet

Nie wahał się podać ręki i odwiedzić dyktatora Chile odpowiedzialnego za śmierć tysięcy opozycjonistów, których kazał swych przeciwników rozstrzeliwać bez sądu. Gdy ten był zatrzymany w Anglii i oskarżony o ludobójstwo papież wystosował list, w którym wstawiał się za dyktatorem.

7. Kult jednostki

Trzeba w sobie mieć wiele bałwochwalstwa i braku pokory by za swego życia godzić się na nazywanie swoim imieniem tysięcy ulicy i placów. Ojciec Święty również nigdy nie sprzeciwił się nazywaniu go w ten sposób choć przy jego autorytecie byłoby to niezmiernie proste. Pismo Święte: „Nikogo na Ziemi nie nazywajcie waszym ojcem, jeden jest tylko ojciec. Ten jest w niebie.” Nigdy też nie przeciwstawił się wydawaniu na jego osobę ogromnych sum pieniędzy (specjalnie przystosowanych samolotów itp.) podczas pielgrzymek.

8. Teologia wyzwolenia

Zwalczał teologię wyzwolenia w Ameryce Łacińskiej, czyli tzw. Kościół ubogich, który odżegnuje się od bogatych, a działa w imieniu i na rzecz ubogich. To wskutek interwencji Rzymu zostało wstrzymane działanie programu "Słowo i Życie" Stowarzyszenia Zakonników Ameryki Łacińskiej, którego celem była "alfabetyzacja biblijna" prowadzona z perspektywy ludzi ubogich.

9. Nie potrafi "unowocześnić" teologii Kościoła

Papież potępił wszystkie formy sztucznej kontroli urodzin jako „ciężki grzech obrażający Boga”, w aborcji widział „nasiona nowej formy holokaustu”, a homoseksualizm nazwał „moralnym złem”. Ten sam Papież sprzeciwiał się małżeństwu księży i nie godził się na kapłaństwo kobiet.

10.Pogłębiał hierarchię w kościele katolickim

Jest niezdolny do kontynuowania kursu Jana XXIII - najwybitniejszego papieża XX wieku - głębokich zmian w Kościele związanych z Vaticanum II. Jak zauważa brytyjski The Economist, "zamiast kontynuować tę ryzykowną drogę, papież Jan Paweł II postanowił ograniczyć to w dużej mierze". Podobnie uważa Bernardo Valli na łamach La Republica: "Jan Paweł II stara się powstrzymać nurty soborowe, które mogłyby obalić hierarchię Kościoła katolickiego". Ogłosił, że przepisy kanoniczne są rozkazami Boga. Częstokroć wzmacniał tradycję zrównywania papieskich decyzji z mocą samej Biblii. Tak uczynił 12 listopada 1988, kiedy w czasie kongresu dotyczącego teologii etycznej Opus Dei, ogłosił, że poglądy etyczne zawarte w encyklice Humanae vitae staną się od tej chwili częścią doktryny katolickiej.

Działalność charytatywna JPII w 2003 roku wyniosła 6 mln $ przy majątku 15 000 000 000 (piętnaście miliardów $). Bill Gates jednorazowo przekazał 750 milionów dolarów na walkę z AIDS
          zwiń
          • Gość: katolik-sfienty Re: na kiego kościołowi szpital ? JP2 uzdrawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.14, 11:53
            brak wiary w kościele to rzecz normalna, dlatego nie wierzą w cuda modlitwy do świętych, ale w pieniądze i majątki już i raczej tak i to bardzo wierzą :)))

co do jp2... no cóż to był raczej typowy przywódca oligarchicznego państwa którego historia jest ciągiem historii zbrodni popełnionych przeciw ludziom na wszystkich kontynentach, więc kogo dziwi, że dla jp2 zbrodniarz watykański, katolicki, to osoba święta??? mnie to nie dziwi..

Np. dla Rosjan putin też jest święty a bohaterem narodowym jest zbrodniarz i ludobójca z Czeczenii... na szczęście czeczni go dopadli i wyprawili do prawosławnego pana boga...
          • Gość: Vlad.H. JP2... IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 12.04.14, 11:47
            rexlibris.hautetfort.com/archive/2009/01/26/benediction-apostolique-de-leon-degrelle.html
            Tego nie da sie wytlumaczyc...
            • Gość: katolik-sfienty sfienty wg jp2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.14, 14:01
              Léon Degrelle (ur. 15 czerwca 1906 w Bouillon w Belgii, zm. 31 marca 1994 w Maladze w Hiszpanii) – polityk belgijski o poglądach nacjonalistyczno-faszystowskich, kolaborant Niemiec nazistowskich.

Oficer SS (wojnę zakończył w stopniu SS-Standartenführer d. R. Waffen-SS), w czasie II wojny światowej dowodził 28 Ochotniczą Dywizją Grenadierów Pancernych SS "Wallonien" walczącą u boku armii niemieckiej na froncie wschodnim.
              W 1930 r. wyjechał do Meksyku ogarniętego powstaniem Cristeros, gdzie napisał serię artykułów o prześladowaniach katolików. Po powrocie do Belgii władze kościelne powierzyły mu stanowisko dyrektora katolickiego wydawnictwa Christus Rex. W 1935 r. założył nonkonformistyczny i antysystemowy ruch nacjonalistyczny Christus Rex. W 1936 r. Rex uzyskał 11,5% głosów w wyborach do belgijskiego parlamentu. Przed wybuchem wojny Degrelle nawiązał kontakty międzynarodowe i m.in. uczestniczył jako gość na zjeździe NSDAP.

Po utworzeniu w lipcu 1941 r. Legionu Walońskiego w ramach Wehrmachtu wyruszył jako ochotnik w stopniu szeregowca[2] na front wschodni. Brał udział w walkach nad Dnieprem i w bitwie pod Czerkasami. W 1945 r. 28 Ochotnicza Dywizja Grenadierów Pancernych SS "Wallonien" została rozbita na Pomorzu, a Degrelle trafił wraz z niedobitkami do Berlina. Wielokrotnie ranny podczas walk, Degrelle zakończył wojnę w stopniu SS-Standartenführera d. R. der Waffen-SS (odpowiednik polskiego pułkownika). Odznaczony wieloma odznaczeniami hitlerowskimi, w tym Krzyżem Rycerskim Krzyża Żelaznego z liśćmi dębowymi (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes zum Eichenlaub). Wręczając mu to odznaczenie, na początku 1945 roku, Adolf Hitler powiedział: gdybym miał syna, chciałbym by był taki jak Ty. Za kolaborację z hitlerowskimi Niemcami w listopadzie 1944 r. skazany zaocznie przez belgijski sąd na karę śmierci. Po wojnie znaczący działacz neofaszystowski. Głosiciel kłamstwa oświęcimskiego i negator holocaustu. W ostatnich dniach wojny przedostał się do Hiszpanii, gdzie przebywał do końca życia. Zmarł w wieku 87 lat w szpitalu San-Antonio-Park w Maladze.
              • Gość: to ja Re: sfienty wg jp2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.14, 14:05

no i wart szczególnego błogosławieństwa apostolskiego.. w 91 roku Wojtyła chyba jeszcze dość jasno kontaktował z otaczającą go rzeczywistością i trudno, żeby nie wiedział, że błogosławi zbrodniarzowi...

eh.. cienszkie jest życie papierza...
                • zbysio45 dyskuyujemy o szczecinskim arcybiskupie i pomocy 12.04.14, 21:28
                  ludziom opuszczonym i chorym w Szczecinie .Co za bzdury wypisujecie CO MA PERNIK DO WIATRAKA?
                  • Gość: Vlad.H. W wiatraku IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 13.04.14, 00:36
                    make na pierniki miela wiec jak sam widzisz piernik ma do wiatraka bardzo duzo...
                  • Gość: gość Re: dyskuyujemy o szczecinskim arcybiskupie i pom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.14, 18:07
                    masz racjem Zbysio, ale czy boromeuszki nie zrobią im wpyerdol??? zakonnice jak się okazuje są słabe na nerwach i porywcze... więc ciekawe czy ci z dps-u to przeżyją?

a poza tym co myślisz o tym by krk i jego wyznawcy wspierali też palikociarzy, hare kryszna, czy lewaków jak pomagają innym??? jaką masz na ten temat opinię..? 5 mln Polaków nie jest katolikami... a z tych 83,5% katolików też dość duża część ma słaby związek z kościołem instytucjonalnym. Więc nawet nie wszyscy katolicy są tacy bardzo prokościelni. do tego ponad 25% wg badań wierzy w reinkarnację (!) co raczej jest szokujące jak na katolików...

chcesz żeby ci wszyscy ludzie nie czujący związku z kościołem diecezjalnym wspierali działania tego kościoła? a na odwrót? czy to możliwe?
                    • Gość: zgr-edo Re: dyskuyujemy o szczecinskim arcybiskupie i pom IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.14, 09:23
                      zbysiu, dasz gwarancję , że pensjonariusze nie będą bici prze zakonnice i gwałceni przez kiecmanów ? dyrektorem tego interesu jest wszak ksiądz który wcześniej był oskarżany o seksualne dewiacje . Kary uniknął tylko dlatego, że nastąpiło przedawnienie gdyż Kuria ukryła tą sprawę przed wymiarem sprawiedliwości.
                      • Gość: gość Re: dyskuyujemy o szczecinskim arcybiskupie i pom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.14, 11:04
                        hmmm... nie wiem jak to będzie, sam bym się obawiał instytucji kościelnej przy opiece nad kimkolwiek...
                        www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/zakonnica-przyznaje-tak-bilam-to-dziecko,112306.html
                        takie sprawy wychodzą rzadko na światło dzienne... nawet sprawa z boromeuszkami na śląsku trwała całe dekady i nikt tego nie kontrolował.. ile jest takich miejsc? czy nowy dps będzie kolejnym miejscem? czy będą tam rzetelne kontrole spoza kościoła czy też nikt nie śmie wejść na "teren kościelny"?

Sprawa w schronisku młodzieży też trwała latami...

A teraz?

Reporterzy TVN pokazali "pałac księdza Andrzeja" w Głuszy, pod Koszalinem. Rezydencja i kilka hektarów gruntu nad jeziorem oznaczonym tablicami "prywatne". Mieszkańcy wioski skarżą się, że nie mogą tam już łowić ryb. Opowiadają, że latem u księdza goszczą kolonie. - Chłopcy i dziewczynki, w wieku 11-12 lat - oceniają. Potwierdza to jeden z pracowników urzędu gminy.

O działalność ks. Andrzeja dziennikarze pytają jego sąsiadów, byłych wychowanków (opowiadają m.in. jak ksiądz "wybierał chłopców"), znajomych ("To jest naprawdę bystry facet, który mając w ręku tysiąc złotych, za chwilę potrafi mieć 10 tysięcy, a za chwilę 100 tysięcy i jeszcze więcej. Nie zrezygnują z niego, bo takiej złotej kury nie mają... Szpital z DPS przyniesie im cholerne zyski").

Cały tekst: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,15772091,Grzech_szczecinskiego_Kosciola_ponownie_odkryty__ROZMOWA_.html#ixzz2yqkKgact

• Gość: pisio46 nie tak miało być do cholery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.14, 23:38
                          oddanie byłego szpitala kolejowego było nadużyciem radni pis i sld mogli temu zapobiec , nie uczynili tego. podobno umowa z Dzięgą przewidywała określoną funkcję dla tej nieruchomości ale kościół nie dotrzymuje umowy skoro tak - to zabrać im to!
                          • Gość: gość Re: nie tak miało być do cholery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.14, 00:20
                            a jak miało być???

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/zakonnica-przyznaje-tak-bilam-to-dziecko,112306.html
                            krk będzie przygotowywał oddziały specjalne przeciw ruskim, wiec potrzebują ośrodek treningowy dla polskich ninja :) dps ma dużo materiału treningowego...
                            • zbysio45 Niech Polikociarze,Sekciarze ateisci wybyduja szp 15.04.14, 17:34
                              SZPITAL ICH MARZEN ZA WŁASNE PIENIADZE !!
                              ODCZEPCIE SIE OD ARCYBISKUPA I KATOLOKOW I POKRZCIE ZE MOZECIE TO ZROBIC ?
                              Nie bedziemy was krytykowac jak zaczniecie cos budowac dla społeczenstwa szczecina.
                              • Gość: gość Re: Niech Polikociarze,Sekciarze ateisci wybyduj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.14, 22:43
                                obawiam się, że biskupowi i kościołowi to by się bardzo nie spodobało.. weźmy na przykład orkiestrę świątecznej pomocy... kościół nie pozostawia suchej nitki na tej inicjatywie.. a jeśli uważa ją za ateistyczną czy za sektę itp. to co powie na inne inicjatywy tego typu? na pewno nic dobrego...

Poza tym miasto ateistom, palikociarzom i innym nie pozwoli na taką inicjatywę i zostanie szybko i skutecznie zablokowana również z inicjatywy kościoła i katolików. wystarczy poczytać komentarze na temat podobnych inicjatyw, które odbywały się poza kontrolą kościoła.. oj nic dobrego nie powiedziano na ten temat...

• Gość: Vlad.H. co ty tak IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 16.04.14, 19:55
                                jarmulka wywijasz?
    • piotr33k2 Re: Moze polikociarze ,sekciarze rydzyka 15.04.14, 23:12
      pisząc o sekciarzach miałes na mysli też sekte rydzyka ?, he he.
      • zbysio45 Re: Moze polikociarze ,sekciarze rydzyka 16.04.14, 08:09
        Odpowiadam wszystkim przeciwnikom koscioła katolickiego ze katolicy bylby bardzo zadowoleni gdy szanowne wymienione osoby przeznaczyły swoje prywatne pieniadze na budowe szpitali,domow pomocy dla ludzi biednych,hospicja dla ludzi chorych zaniast stale krytykowac co robią katolicy wraz ze swoim kosciołem .Rowniez szanowny piotr33k2 niech przyjmie do wiadomosci ze ojciec Rydzyk bedzie sie cieszył jak Pan i wszyscy pana znajomi dadza swoje prywatne pieniadze na wyzej podane cele społeczne zamiast posadzac bezpodstawnie ksiezy ze zarabiaja na tych akcjach charytatywnych.
        • Gość: gość Re: Moze polikociarze ,sekciarze rydzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.14, 09:14
          nikt nie ma pretensji co katolicy robią ze swoim kościołem... natomiast to co kościół usiłuje zrobić z nie-katolikami lub ludźmi nie słuchającymi kościoła, do czego nawet katolik jako wolny obywatel ma prawo, jest już przedmiotem pretensji pod adresem kościoła..

natomiast wszyscy bardzo dobrze rozumieją co napisałeś:

ze katolicy bylby bard
          > zo zadowoleni gdy szanowne wymienione osoby przeznaczyły swoje prywatne pieniadze na budowe szpitali,domow pomocy dla ludzi biednych,hospicja dla ludzi chory
          > ch zaniast stale krytykowac co robią katolicy

ponieważ zwykli ludzie oraz nie-katolicy, sekciarze, arteiści etc. nie rozumieją dlaczego kościół i katolicy interesują się ich prywatnymi pieniędzmi kiedy kosciol i katolicy chcą sobie uprawiać charytatywność... dlaczego nie robią to wyłącznie za swoje pieniądze lub dobrowolnie ofiarowane ale za pieniądze państwa, gmin i nie-katolików???... kosciol prowadząc ww. instytucje "charytatywne" zarabia dużo pieniędzy oraz dostaje dotacje z podatków nie-katolików etc... więc kościół w każdej otrzymanej kwocie od Polski otrzymuje wysoki procent od tych, którzy nie mają związku z tym kościołem a czasami są wręcz do niego wrogo nastawieni, do czego mają prawo jako wolni obywatele Polski...
        • piotr33k2 Re: Moze polikociarze ,sekciarze rydzyka 17.04.14, 17:00
          szanowny panie zbysio ale tak zwany "ojciec" rydzyk nigdy nie daje tylko zawsze bierze ,od swoich wyznawców i od panstwa czyli nas wszystkich .he he.
          • Gość: gość kosciol i dotacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.14, 19:28
            Kościół dostaje miliardowe dotacje kapitałowe co roku od państwa polskiego.. do tego wyciska drugie tyle z samorządów i gmin... czyli dostaje pieniądze wszystkich obywateli płacących podatki w tym parę milionów nie-katolików. Czy to jest normalne? raczej nie.. takie rzeczy to tylko w Polsce.. do tego dość śmiało, żeby nie powiedzieć bezczelnie domaga się pieniędzy od obywateli jakby miała za mało...

katolicy powinni sami finansować geszefty i fanaberie swojego kościoła a nie zmuszać ludzi, dla których kościół jest obcy by łożyli na interesy tej instytucji.. na charytatywności krk zarabia krocie... przykładem szpital miejski.. raz, że dostali za darmo, a dwa że będą kroić miasto na potężne sumy co roku.. gdzie te pieniądze trafią? do kasy biskupa...
        • Gość: Vlad.H. Re: Moze polikociarze ,sekciarze rydzyka IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 17.04.14, 19:51
          ja zas tlumacze ci zbysiu ze jesli kosciol dobiera sie do moich pieniedzy to wypadaloby sie najpierw zapytac czy mam ochote je przeznaczyc na kosciol - to wszystko - niech kosciol nie laduje sie w moje zycie i nie wklada reki do mojej kieszeni a ja nie bede sie kosciola czepial.
          • zgr-edo gdyby było więcej takich duchownych, to... 18.04.14, 07:50
            może, bym dalej był katolikiem.
            trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,15821770,_Kosciol_najbardziej_sie_rozwijal__kiedy_byl_przesladowany_.html#MT
            • Gość: dominikanin Niech rzyje ks. Andrzej D. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.14, 09:14
              A było zwątpienie, gdy ojciec od 2003 r. walczył z biskupami i arcybiskupem, by nie kryli ks. Andrzeja D., dyrektora Ogniska św. Brata Alberta w Szczecinie, którego wychowankowie zeznali, że byli przez niego molestowani seksualnie?

- Przeżyłem wtedy duży kryzys wiary w instytucje Kościoła, ale proszę pamiętać, że w czasie dobijania się do pałaców poszczególnych biskupów nie byłem sam. W tym było wiele osób związanych z Kościołem, to byli duchowni, zaangażowani świeccy w Kościele, ludzie ze świata polityki, jak Jarosław Gowin, który przyjeżdżał z Krakowa do biskupa do Szczecina, dziennikarze Rzeczpospolitej i Gazety Wyborczej. Miałem dobrego adwokata, który mnie wspierał włącznie z moimi przełożonymi w zakonie. Nie byłem samotnym mścicielem, tylko przedstawicielem najpierw mniejszej, potem większej grupy. To też nie była jakaś moja osobista sprawa do załatwienia, nie byłem ofiarą księdza Andrzeja, spisywałem świadectwa osób, które doświadczyły krzywdy, rozmawiałem z wychowawcami, którym te osoby o tym opowiadały i nie miały siły przebicia. Ja jako zakonnik miałem większe możliwości, żeby dotrzeć wpierw do biskupów, a potem do mediów. Włączyłem się, gdy grono wychowawców ze schroniska Brata Alberta chciało tę sprawę załatwić osobiście z ks. biskupem Stanisławem Stefankiem i tak się stało, że oni stracili pracę, a księdza Andrzeja awansowano.
              I nadal się awansuje, po siedmiu latach od publikacji "Ukrytego grzechu w Kościele" w Gazecie Wyborczej śledztwa umorzono z powodu przedawnienia, a ksiądz Andrzej otworzył Centrum Pomocy Rodzinie i z ramienia kurii nadzoruje budowę Domu Pomocy Społecznej.

- Są też kolejne oskarżenia wobec niego. Niestety, ta sprawa cały czas nie jest jeszcze rozwiązana. To jest bardzo bolesne. Papież Franciszek przeprasza, episkopat polski mówi o pewnych sposobach postępowania w takich sytuacjach, a do Szczecina to jakby wciąż nie dotarło. Mamy prawo być oburzeni. Odczuwać złość, ból. Warto stanąć po stronie poszkodowanych i pokazać, że to nie chodzi o jakąś solidarność korporacyjną, tylko solidarność wokół prawdy i tych ofiar. O tym mówi Ewangelia.

Żałuje dziś ojciec, że się w to włączył i niewiele to dało?

- Nie żałuję. Wiele osób jest mi za to wdzięcznych. Dostałem mnóstwo listów z poparciem, także od ofiar różnych duchownych z całej Polski, którzy dziękowali, że ktoś wreszcie staje w ich obronie. Może nie ma dotąd efektu zamierzonego, ale tzw. sprawa szczecińska coś ważnego zmieniła w tym temacie i w myśleniu wielu chrześcijan, zwłaszcza że po stronie ofiar stanął duchowny. Trudno tu mówić o ataku na Kościół.

Cały tekst: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,15821770,_Kosciol_najbardziej_sie_rozwijal__kiedy_byl_przesladowany_.html#MT#ixzz2zDfcvpJo
              • Gość: boromeuszek ks. Andrzej D. na prezydenta Ciecina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.14, 18:46
                idealny po krzystku na to stanowisko.. od razu miasto by odżyło.. doopska by torchę pobolały ale za to mielibyśmy tu las vegas... toż to najlepszy biznesman w wojeóctwie.. ten siem zna na rzeczy i wie rze miasto to firma, no i źródło przyjemności chłopięcej...
            • Gość: Vlad.H. Re: gdyby było więcej takich duchownych, to... IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 18.04.14, 13:35
              w koncu kosciol twierdzi ze cierpienie szlachetnia - ja to sie dziwie wlasnie ze wierni KRK i jego dostojnic nie trkatuja kazdego ataku w kategoriach laski pana... to przeciez mile panu by cierpiec a umrzec za wiaru to juz beatyfikacja murowana... to po co narzekac na przesladowanie skoro wlasnie w byciu przesladowanym zawiera sie esencja bycia katolikiem
    • Gość: katolik-sfienty za co kochamy kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.14, 18:55

:) a to ci dopiero... do takich praktyk należy powrócić i ukrócić bezhołowie

deser.pl/deser/10,88223,15799455,Co_grozilo_w_dawnej_Polsce_za_nieobecnosc_na_mszy_.html#BoxSlotII3img
      • zbysio45 Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwnikom 19.04.14, 13:59
        koscioła katolickiego z okazji swiat Wielkanocnych składam tylko dobre życzenia i mam nadzieje ze w waszych wypowiedziach zapanuje prawda oraz obiektywizm w stosunku do naszego koscioła katolickiego.
        • Gość: gość Re: Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.14, 14:22
          zybsiu wszystkiego najlepszego dla ciebie i twojego kościoła! Alleluja!

twój odwieczny adwersarz i przeciwnik forumowy :)

ps. już w innym wątku przed chwilką złożyłem szczere życzenia Wielkanocne.. ale chciałem dodac tylko parę słów.. Zbysiu, nigdy z Toba się nie zgadzałem.. ani z kościołem :), ale... wolę ciebie i cały ten kościół niż ruskie buciory w mojej Ojczyźnie... czy jakiekolwiek inne które wtargnęłyby do naszego kraju siłą i z wrogimi zamiarami..
          obojętnie czy są tu w Polsce katolicy, Owsiak, geje PO, PiS, czy też jeszcze cholera wie co, to jest nasza wspólna ojczyzna i wspólne dobro.. życie w niewoli jest najgorszą rzeczą jaką sobie naród czy kraj może wyobrazić... więc mogę się z tobą i innymi sprzeczać, ale jesteście MOIMI rodakami, obojętnie co nas dzieli.. a w chwili potrzeby wierzę, że możemy stanąć ramię przy ramieniu i bronić Ojczyzny! choć niekatolik jestem w stanie bronić każdego polskiego kościoła i bidnej lepianki przed obcymi najeźdźcami...
          • Gość: wódka z Płocka Re: Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwni IP: *.ias.bredband.telia.com 19.04.14, 14:26
            obojętnie co nas dzieli.. a w chwili potrzeby wierzę, że możemy stanąć ramię przy ramieniu i bronić Ojczyzny!
            ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Są w Ojczyźnie rachunki krzywd, obca dłoń ich też nie przekreśli...
            • Gość: gość Re: Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.14, 14:50
              Wolałbym zostać przy świętach... ale skoro już, to:

no cóż, Władek mylić się nie mylił.. a bolszewię znał z wojny 1920 i to dobrze...

Kiedy przyjdą podpalić dom,
              ten, w którym mieszkasz - Polskę,
              kiedy rzucą przed siebie grom,
              kiedy runą żelaznym wojskiem
              i pod drzwiami staną, i nocą
              kolbami w drzwi załomocą -
              ty, ze snu podnosząc skroń,
              stań u drzwi.
              Bagnet na broń!
              Trzeba krwi!
              Są w ojczyźnie rachunki krzywd,
              obca dłoń ich też nie przekreśli,
              ale krwi nie odmówi nikt:
              wysączymy ją z piersi i z pieśni.
              Cóż, że nieraz smakował gorzko
              na tej ziemi więzienny chleb?
              Za tę dłoń podniesioną nad Polską -
              kula w łeb!

Ogniomistrzu i serc, i słów,
              poeto, nie w pieśni troska.
              Dzisiaj wiersz - to strzelecki rów,
              okrzyk i rozkaz:
              Bagnet na broń!
              Bagnet na broń!
              A gdyby umierać przyszło,
              przypomnimy, co rzekł Cambronne,
              i powiemy to samo nad Wisłą.

kwiecień 1939
              • Gość: Cap koscielny Re: Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwni IP: *.opera-mini.net 19.04.14, 18:17
                "..przypomnimy, co rzekł Cambronne,
                i powiemy to samo nad Wisłą."

A co rzekł ??? No wołanie "poddajcie się.."
                Po prostu; "Merde!",co z francuskiego przekłada sie na :"Gó...!"
                • Gość: Cap kścielny Re: Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwni IP: *.opera-mini.net 19.04.14, 18:18
                  "Gó.wno!"
                  Prześwięcona cenzura !!!
                  • zbysio45 Re: Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwni 20.04.14, 17:41
                    WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIAT WIELKIEJ NOCY ALELUJA .ALELUJA. ZYCZY WAM mocher zbysio 45.
                    • Gość: gość Re: Wszystkim ateistom ,sekciarzom oraz przeciwni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.14, 20:58
                      zbysio45 napisał:

> WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIAT WIELKIEJ NOCY ALELUJA .ALELUJA. ZYCZY WAM mocher
                      > zbysio 45.

WESOŁYCH ŚWIAT NASZ KOCHANY FORUMOWY MOHERZE :)))
                      ALLELUJA I DO PRZODU :))
    • zgr-edo przychodzimy, odchodzimy 19.02.15, 08:52
      zbysio45 jako jeden z pierwszych, trafił pod opiekę uzdrawiaczy wielebnego Dzięgi.
      Kto uwierzy chorym psychicznie, że ich dymają jakieś Dymery. Każda sala wyposażona jest w głośniki nadające audycje radia Maryja. Na świetlicy stoi telewizor nadający tylko jedną stację TV.
      biznes.onet.pl/wiadomosci/media/ojciec-rydzyk-apeluje-o-wsparcie-i-miliony-zlotych/gt0cq

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka