Dodaj do ulubionych

List otwarty do Lecha Kaczynskiego

13.09.04, 15:05
Szczecin, dnia 13 września 2004

Szanowny Pan
Lech Kaczyński
Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy

Szanowny Panie Prezydencie,

Ja, Babciny Bambosz razem z Babciunia i Dziaduniem z uwagą obserwujemy
Pańskie starania o uzyskanie odszkodowań za zniszczenie Warszawy podczas II
wojny światowej.

W związku z podjętymi przez Władze Stolicy krokami, zwracamy się z wnioskiem,
by wraz z szacunkiem poniesionych przez Warszawę strat, przedstawić także
finansowy bilans strat Szczecina i jego wkładu w odbudowę Warszawy. Stolica
Polski naszej kochanej odbudowała się naszym kosztem, naszymi cegłami.
Rabowano też ze Szczecina dzieła sztuki. A nawet znaki drogowe.

Liczymy, że w przypadku uzyskania od strony niemieckiej zadośćuczynienia, ten
nie zawsze dobrowolny wkład mieszkańców Szczecina zostanie im zwrócony.

Z wyrazami szacunku
BB
Obserwuj wątek
    • buddy Re: List otwarty do Lecha Kaczynskiego 13.09.04, 15:09
      amen
    • babciny_bambosz czy forumowicze popra ? 13.09.04, 15:38
      Ciekawe co blackexit surowy powie, XYZ swawolny, Ana nieugieta, Litwinski
      taktyczny, Alkohole Swiata wymowne, wesoly romek rechoczacy, absztyfikant
      zlotousty, Pismak wieszczowaty, swarozyc rubaszny, albert_c zawziety, Pazdzioch
      dobrotliwy, vojciech dociekliwy czy piotr33k2 konksekwentny ? Czy mimozowaty
      student1 poprze nasz apel moze?
      • Gość: XYZ Re: czy forumowicze popra ? IP: 213.155.191.* 13.09.04, 15:44
        Swawolnyh XYZ popiera. Szczecińskich ruin nie oddamy ni piędzi!!!! Kaczory do
        brytwanny!!!
        • ja_aska Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:05
          możemy pociągnąć do odpowiedzialności zarembę, niech odpowie za dziadka.
          • babciny_bambosz kupujemy to 13.09.04, 16:11
            Z jednej strony ciszej nad ta trumna, ale pomysl dobry. Czy wnuk pokaja sie za
            dziadka ? Czy zlodzieje ze stolycy odpowiedza za grabieze ? Nawet Coleoniego
            nie chcieli oddac, kazali go sobie wykupic. Nie dajmy sie ! A Kaczynski moze
            bedzie uczciwy, XYZ na brytfanne za wszesnie.
            • Gość: XYZ Re: kupujemy to IP: 213.155.191.* 13.09.04, 16:17
            • Gość: XYZ Re: kupujemy to IP: 213.155.191.* 13.09.04, 16:19
              Jak Kaczory będą uczciwe, to ja ubiorę się w wór pokutny i na kolanach popełznę
              do Częstochowy...
        • anamar Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:15
          Gość portalu: XYZ napisał(a):

Kaczory do
          > brytwanny!!!.............................brytfanny,BŁAGAM!!!!!!!
          • babciny_bambosz Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:17
            A moze to jakas brytyjska wanna ?
      • anamar Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:14
        popieram!tylko,czy nie możemy znależć sobie lepszego mecenasa niż kaczorek?
        • babciny_bambosz Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:16
          A kogo krwawa Ana proponuje? Kaczynski to prezydent, majacy wladze i
          instrumenty zadoscuczynienia. Niemcy maja zwiazek wypedzonych i pruskie
          powiernictwo, to nam tez przydaloby sie stworzenie zwiazku okradzionych i
          powiernictwo szczecinskie!
          • Gość: Ana Re: czy forumowicze popra ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 09:31
            zacznijmy od wybrania szczecińskiej eriki s. .....
            • Gość: XYZ Nie dałem rady;) IP: 213.155.191.* 14.09.04, 09:37
              Masz mój głos...
            • absztyfikant Re: czy forumowicze popra ? 14.09.04, 11:05
              Kogo widzisz Ano w roli Eriki ? Bo ja mam taki jeden typ, ale nie wiem czy to
              ten sam co Twoj:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A moj typ, jak sam twierdzi, ma dosc znaczne poparcie, wiec ...........
              • anamar Re: czy forumowicze popra ? 16.09.04, 15:19
                absztyfikant napisał:

> Kogo widzisz Ano w roli Eriki ? Bo ja mam taki jeden typ, ale nie wiem czy to
                > ten sam co Twoj:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                >no pewnie,że ten sam!nawet podobna(z wyglądy i charakteru)....
                >
                >
      • albert_c Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:20
        babciny_bambosz napisała:

> Ciekawe co blackexit surowy powie, albert_c zawziety,

* no wiec Drogi Bamboszu, moje 100% poparcie. wyslales juz mailem ten post?:)))
        • babciny_bambosz Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:23
          Albercie zawziety, czekam na liste poparcia. Platforma jakies podpisy w sprawie
          konstytucji zbiera, wiec i my mozemy. Ktorzy politycy podpisza. Czy okaza sie
          wampirami bojacymi sie dziennego swiatla? Czy okaze sie, ze pomysl sie im
          podoba, ale ze strachu przed centrala (tak jak PZM w Warszawie) zamilcza?
          • albert_c Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:41

> Albercie zawziety,

* o wlasnie, ale dlaczego 'zawziety' od razu?:)

>czekam na liste poparcia.

* ok.

• babciny_bambosz Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 16:46
              Zawziety bo wierci swoje tematy. I dobrze.
      • piotr33k2 Re: czy forumowicze popra ? 13.09.04, 17:01

> Ciekawe co blackexit surowy powie, XYZ swawolny, Ana nieugieta, Litwinski
        > taktyczny, Alkohole Swiata wymowne, wesoly romek rechoczacy, absztyfikant
        > zlotousty, Pismak wieszczowaty, swarozyc rubaszny, albert_c zawziety,
        Pazdzioch
        >
        > dobrotliwy, vojciech dociekliwy czy piotr33k2 konksekwentny ? Czy mimozowaty
        > student1 poprze nasz apel moze?
        >
        > zawsze mówiłem że najbardziej podoba mi sie twój wierszyk na zakonczenie
        bamboszu , i niech to bedzie moja odpowiedz na twój apel , kaczyńskiego
        wyliczenia i niemieckie roszczenia .
      • Gość: Marian Paździoch Re: czy forumowicze popra ? IP: *.ksiazat.v.pl 07.10.04, 09:36
        jestem za zwrotem dóbr kultury skradzionej naszemu miastu, nie żadajcie tylko
        zwracać cegieł. pamiętacie ówczesne hasło? 'cały naród buduje swoją warszawę'.
        gdyby mieli je wszystkie oddać, (strach pomyśleć) pozostały by im tylko
        tramwaje. a znaki drogowe? no cóż, po co nam one? przy obecnym stanie naszych
        dróg, wystarczy jeden. ograniczenie szybkości.
        mp.
    • zaczepialski może sami zgłosimy Niemcom bilansik strat Szczecin 13.09.04, 16:26
      a. ups szczecin był wówczas niemiecki :-)))
      Inicjatywa Kaczyńskiego to świetny sposób okpienia tzw roszczeń wypędzonych
      • absztyfikant mowie powaznie 13.09.04, 16:31
        Pomysl wyborny. Wiem, wiem - populizm czystej wody, ale nie przekreslam go z
        gory. Poparcie niniejszym skladam, choc wiem, ze to sie tylko na prasowych
        enuncjacjach skonczyc moze. Ale. Czy ma ktos info o precjozach wywyezionych do
        Warszawy ? Gdansk oryginal 'Sadu ostatecznego' Hansa Memlinga Warszawie
        odebral. Wroclaw tez o swoje walczy. Z tym Colleonim to tez taki zgnily
        kompromis byl. Szczecinskie powiernictwo ? Gdyby to mial byc orez w walce o
        wywiezione mienie, to dlaczego nie ?:) Pytanie ile tego jest jeszcze!
        • ja_aska Re: mowie powaznie 13.09.04, 16:47
          a ja ponawiam chęć odzyskania pomnika Mojżesza, który stoi przy kiblu w holu
          asp. był nasz, szczeciński. tak jak colleoniego nam zabrali.
          • babciny_bambosz 1. Mojzesz 13.09.04, 16:48
            Czy odzyskamy go ?
            • erich_honecker Re: 1. Mojzesz 13.09.04, 21:11
              Popieram, popieram!!!! A Mojzesz musi wrocic do macierzy!!!!!
              • babciny_bambosz Re: 1. Mojzesz 22.09.04, 13:20
                i co z tym Mojzeszem ?
        • babciny_bambosz Re: mowie powaznie 13.09.04, 16:47
          Ty sie absztyfikant bujaj, jaki populizm ? Ale takie zestawienie strat by sie
          przydalo. Tu masz racje.
          • absztyfikant Re: mowie powaznie 13.09.04, 16:56
            Bujaj ? Spytaj babci czy ma bujany fotel i sam sie bujaj:)
            • Gość: XYZ Re: mowie powaznie IP: 213.155.191.* 13.09.04, 16:59
              A ja poważnie zapytam dlaczego El Greco u jakiegoś padre w Białymstoku na
              ścianie wisi, a nie w Muzeum Narodowym?
              • absztyfikant Re: mowie powaznie 13.09.04, 17:02
                Nie w Bialymstoku, ale w Siedlcach. I zostal wyeksponowany dla zwiedzajacych. A
                ty jako prawnik powinienes wiedziec, co to jest wlasnosc.
                • Gość: XYZ Re: mowie powaznie IP: 213.155.191.* 14.09.04, 08:16
                  Ty jako apologeta Ministerstwa Prawdy Historycznej i jej szefa Leona,
                  powinieneś wiedzieć co to jest Dziedzictwo Narodowe. Padre, wbrew temu co pisze
                  Wybiórcza, nie kupił obrazu od handlarza, tylko znalazł na strychu u jakieś
                  1000 letniej szlachcianki i po jej zejściu, obraz po prostu zabrał. Czytałem o
                  tym w jakiejś gazetce od sztuki. Jako że testamentu nie było, a i nie zgłosili
                  się spatkobiercy, po szlachciance własność przejął Skarb Państwa. To mi moja
                  prawniczość podpowiada. Nawet jeżeli padre istotnie kupił ów obraz, to niech
                  Czarna Struktura pokaże testament, w którym jej go zapisono. Obawiam się, że
                  jako prawnik muszę stwierdzić, iż ja nie spojrzeć dupa z tyłu. Właścicelem jest
                  Skarb Państwa, ponieważ po zmarłym właścicelu (czy to szlachciance, czy to
                  padre) nie pojawili sie spadkobiercy. Zatem zgodnie z KC, własność objał SP.
                  • Gość: XYZ up! n/t IP: 213.155.191.* 14.09.04, 12:53
                  • piotr33k2 Re: mowie powaznie 14.09.04, 14:28
                    to nie są żadne kwestie prawne tylko twoje teoretyczne sugestie co do
                    ewentualnej mozliwości pochodzenia obrazu ,a oficjalne stanowisko jest ze
                    obraz został legalnie kupiony i taki jest stan rzeczy na dzień dzisiejszy więc
                    twoje domniemania nie mają pokrycia w dowodach i są bezprzedmiotowe,zresztą
                    gdyby żródło pozyskania tego obrazu było takie jak sugerujesz to czy ta
                    szlachcianka i jej rodzina nie wiedziałaby co to za obraz ? do czasu aż tych
                    dwoje inwentaryzatorów nie odkryło prawdy nikt nie zdawał sobie sprawy ze
                    skali znaleziska .nie zapominaj że ten obraz nie był przedtem nigdzie
                    skatalogowany on wogóle dla świata nie istniał i tym samym pare nie ma
                    obowiązku udowadniać że nie jest wielbłądem ,jak skarb państwa chce to niech mu
                    udowodni ze jednak jest i zabierze w przeciwnym wypadku może co najwyżej
                    odkupić ,zgodnie z prawem nie można go jednak wywieżć ani rozporzadzać bez
                    zgody ministerstwa kultury ma ono chyba też prawo pierwokupu .
                    • Gość: XYZ Re: mowie powaznie IP: 213.155.191.* 14.09.04, 15:00
                      jak skarb państwa chce to niech mu
                      >
                      > udowodni ze jednak jest i zabierze w przeciwnym wypadku może co najwyżej
                      > odkupić ,zgodnie z prawem nie można go jednak wywieżć ani rozporzadzać bez
                      > zgody ministerstwa kultury ma ono chyba też prawo pierwokupu .

Z tym się akurat zagadzam w 100 %tach.

to nie są żadne kwestie prawne tylko twoje teoretyczne sugestie co do
                      > ewentualnej mozliwości pochodzenia obrazu ,a oficjalne stanowisko jest ze
                      > obraz został legalnie kupiony i

Tego tez nie podważam. Kwestii legalności zakupu. Ja podważam Czarną Strukturę
                      jako następców prawnych. Świadomość skali znaleziska nie ma tu znaczenia. Nie
                      ma nawet znaczenia, jak ksiądz zdobył ów obraz. Znaczenie ma jak Czarna
                      Struktura stała się właścicelem obrazu. Tu mogły być w zasadzie tylko cztery
                      formy nabycia własności:
                      1. Ksiądz podarował CS obraz, zatem powinien istniec akt notarialny (fakt że
                      nie jest niezbędny) oraz powinien byc odprowadzony podatek od darowizny (naewt
                      w latach 60 tych takie prawo obowiązywało).
                      2. Ksiądz sprzedał obraz, powinna byc umowa pisemna (nie jest niezbędna) oraz
                      odprowadzony podatek od czynności prawnej (tez obowiązywał)
                      3. Testament, zatem powinno byc postanowienie o nabyciu spadku.
                      4. Zasiedzenie. Tyle że jest to rzecz ruchoma, a CS wiedziała (zakładając, że
                      nie było wyżej wymienionych form nabycia, gdyz nie ma na to kwitów), iż
                      właścicelem nie jest. Czyli posiadała rzecz w złej wierze (do nich to pasuje:))
                      ale to tylko instytucja prawa cywilnego)), a rzeczy ruchomej nie można w ten
                      sposób zasiedzieć.

P.S. Nie mam czasu na korektę więc nie czepiaj się błędów.
              • piotr33k2 Re: mowie powaznie 13.09.04, 17:04
                muzeum narodowe to może co najwyżej ten obraz odkupic od tego padre ,niby
                prawnik a nie wie?.
                • Gość: XYZ Re: mowie powaznie IP: 213.155.191.* 14.09.04, 08:17
                  Niby mędrek, ale taki nie bardzo... patrz wyżej.
                  • piotr33k2 Re: mowie powaznie 14.09.04, 13:33
                    co wyżej? popatrz na czas może ty tak robisz ja napewno nie.
                    • Gość: XYZ Re: mowie powaznie IP: 213.155.191.* 14.09.04, 14:10
                      Zupełnie nie kumam o co ci chodzi? Zobacz post do absztyfa kierowany (patrz
                      wyżej), tam rozważam kwestie prawne. A "niby medrek", to odpowiedx na "niby
                      prawnik".
                      • babciny_bambosz Re: mowie powaznie 06.10.04, 16:23
                        I co panie XYZ! Tak pan na kaczora pluje, a nie pomogl pan ruszyc sprawy ani na
                        jote.
                        • Gość: XYZ Re: mowie powaznie IP: 213.155.191.* 07.10.04, 08:33
                          Jak to nie!? Znajomy z Wawy przywiózł mi cegłę. Zatem coś od Kaczorów
                          odzyskałem.:) A co ty zrobiłaś?
    • ciotka_matylda Re: List otwarty do Lecha Kaczynskiego 14.09.04, 15:58
      Uwazam, ze odszkodowania jak odszkodowania, ale zwrot zagrabionego mienia
      nalezy sie nam jak psu kosc.
      • swantevit Re: List otwarty do Lecha Kaczynskiego 14.09.04, 16:08
        a jakby juz cos nam oddali, to co zrobilibysmy z owymi dzielami sztuki?
        jezeli mialby je spotkac taki sam los co ptaki Hasiora, to lepiej nich juz
        zostana w stolicy...
        My nie potrafimy obcowac ze sztuka...
        • babciny_bambosz Re: List otwarty do Lecha Kaczynskiego 14.09.04, 21:19
          Nie damy stolycznym pluc nam w twarz, ni swantevitom podlym.
          • babciny_bambosz KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 14.09.04, 21:22
            Proponuje :

1. radna Jacyne-Wittamine
            2. radna Maslowska
            3. radna Lubinska
            4. radna Kochanska
            5. posel Romero

Jakies inne propozycje ?
            • Gość: XYZ Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? IP: 213.155.191.* 15.09.04, 11:48
              A może być facet?
              Erik Steinbach?

Bo mi pasuje WnukSwojegoDziadka co to nie odda Niemcom ni piędzi użytkwania
              wieczystego...
              • absztyfikant Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 15.09.04, 12:16
                A moze Chruszczowa? Chociaz ja wolalbym studenta1.
                • ja_aska Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 15.09.04, 12:54
                  i co zrobiliście? zniowu wątek się rozmywa!
                  ODDAĆ Q.. MOJŻESZA!!!!
                  • absztyfikant Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 15.09.04, 13:18
                    Jacyna jak Mojzesz - ma pomysly nowe - jak tu wylansowac swoja Od Nowe... :)))
                    • ja_aska Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 15.09.04, 13:35
                      ale Mojżeszowi się udało i z "podrzuconych" mu pomysłów korzystają trzy religie
                      od kilku tysięcy lat.
                      PS a wogóle to Szczęśliwego Nowego Roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • absztyfikant Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 15.09.04, 13:37
                        Rosh Hashanah? To juz dzisiaj ?
                        • ja_aska Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 15.09.04, 13:38
                          no:) 15 września
                          • swarozyc Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 15.09.04, 13:39
                            ciekawy jestem czy jutrzejszy dzien tez bedziesz czcic....
                    • Gość: XYZ Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? IP: 213.155.191.* 15.09.04, 13:44
                      Chciała by pewnie kamienne tablice, miast tego, wciąż wstawia marne okiennice.
                      • ciotka_matylda Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 16.09.04, 15:17
                        Wy sie wyglupiacie czy chcecie cos osiagnac. To powinny robic radni i
                        prezydent, ale oni zajmuja sie samymi soba.
                        • babciny_bambosz Re: KOGO NA SZCZECINSKA ERIKE STENBACH ? 17.09.04, 12:15
                          jestesmy powazni, ja zawsze
                          • ja_aska swarek 17.09.04, 15:15
                            czciłam wczoraj i dzisiaj będę czcić:)
                            • absztyfikant Re: swarek 20.09.04, 10:53
                              Ja czekam na Purim:))))))
                              • ja_aska kilka pytań i wniosków 07.10.04, 09:53
                                1. co się stało i gdzie są latarnie gazowe które do lat '70 były kolo Zamku
                                Książąt?
                                2. czy to prawda, że zachowało się (częściowo) przedwojenne wyposażenie Zamku i
                                muzeum, które to zostało po wojnie wywiezione do zamku królewskiego do wa-wy?
                                jeżeli tak to gdzie jest teraz?
                                3. Kiedy wa-wa odda wszystkie szczątki książąt pomorskich, które powinny
                                znajdować się Szczecinie?
                                • babciny_bambosz Re: kilka pytań i wniosków 07.10.04, 15:49
                                  tez chcemy wiedziec!!!!

ja_aska napisała:

> 1. co się stało i gdzie są latarnie gazowe które do lat '70 były kolo Zamku
                                  > Książąt?
                                  > 2. czy to prawda, że zachowało się (częściowo) przedwojenne wyposażenie Zamku
                                  i
                                  >
                                  > muzeum, które to zostało po wojnie wywiezione do zamku królewskiego do wa-wy?
                                  > jeżeli tak to gdzie jest teraz?
                                  > 3. Kiedy wa-wa odda wszystkie szczątki książąt pomorskich, które powinny
                                  > znajdować się Szczecinie?
                                  • babciny_bambosz i co? 29.11.04, 15:28
                                    ???
                                    • albert_c Re: i co? 30.11.04, 09:50
                                      widzialem ostatnio kopie Colleoniego w W-wie:-)

...ale i tak mialem ochote zawinac im Mojzesza...
                                      • Gość: H56 Re: i co, odpisał kaczorek ? IP: *.comnet.krakow.pl 03.12.04, 11:51
                                        rzuć temat na Warszawę
                                        • babciny_bambosz Re: i co, odpisał kaczorek ? 03.12.04, 16:41
                                          nie odpisal, zaraz wrzuce
                                          • babciny_bambosz Re: i co, odpisał kaczorek ? 04.01.05, 12:34
                                            Mamy nowy rok juz i sprawa nie chce drgnac. Trzeba robic awanture.
                                      • babciny_bambosz Re: i co? 11.12.04, 15:21
                                        Kaczora trzeba dociskac!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka