Dodaj do ulubionych

POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW

27.09.04, 09:49
W pamiętnym 1968 roku Stefan Kisielewski miał odwagę nazwać po imieniu
system, w jakim przyszło nam żyć nazywając go „dyktaturą ciemniaków”.

Wyrażało się to w pogardzie do debilnego społeczeństwa i nieokiełzanej, jak
na owe czasy, zachłanności elit politycznych.

To były czasy, gdy sterroryzowana myśląca mwiększość społeczeństwa ustami
swojej inteligencji krzyczała ciszą.

Ciszą która była jedyną bronią wobec totalitaryzmu głupoty i podłości.

Po kilkudziesięciu latach uczestniczę w wydarzeniu, które nazywa się szemrane
interesy Antoniego Ptaka i odnoszę wrażenie dejavu.

Podobnie jak poprzednicy z „dyktatury ciemniaków” 1968 roku wyjeżdżali do
Moskwy po wsparcie, tak samo radni łaszą się do zdemoralizowanych kiboli.
Chcą budowąc im stadion, czy finansować klub z kasy rady miasta, co jest
skandalem.

Pojawiają się nawet głosy, że finasowany z miejskiej kasy klub to same
korzyści dla miasta. Jakbym Trybunę Ludu czytał. "Sojusz ze Związkiem
Radzieckim gwarancją wiecznego doborbytu..."

To curiosum, że miasto ma utrzymywać Pogoń. To jest złodziejstwo. Czyste
złodziejstwo.

W 68 roku Polska była bezbronna wobec terroru Moskwy. Podobnie dziś jesteśmy
bezbronni wobec działań Jurczyka i jego ekipy, która osaczyła Szczecin.

Dlaczego znowu zwykli anonimowi forumowicze zabierają głos a klasa polityczna
milczy ? Zapewne dlatego, że historia zatoczyła krąg.

Oto nasza „dyktatura ciemniaków” anno domini 2004.

Coś ją jednak różni od tej z roku 1968.

Tamci politycy byli przez swą głupotę na swój osobliwy sposób śmieszni. Ci są
tylko żałośni.

Obserwuj wątek
    • buddy Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 09:58
      na tym forum jest wielu kibiców pogoni, którzy na pewno nie
      są "zdemoralizowanymi kibolami" jak nie lubisz piłki to daj sobie spokój.
      sprawa pogoni jest bardzo kontrowersyjna jednak to nie powód żeby obrażać
      rzeszę normalnych fanów tego zespołu.
    • albert_c Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 09:58
      Panie Penderecky, ladne slowa pod ktorymi sie podpisuje.

jakze aktualnie wypowiedziane w 13 rocznice smierci Kisiela, ktora przypada
      dzisiejszego dnia.
      • albert_c Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 10:00
        Buddy, Kisiel piszac tamte slowa nie mial na mysli calego spolecznestwa.

rozumiesz teraz slowa ktore przytoczyl Penderecky?
        • buddy Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 10:04
          nie zrozumiełeś minie ja nie odnoszę się do dyktatury ciemniaków troszkę niże
          pisze coś o kibicach i to mi się nie spodobało
          • albert_c Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 10:14
            buddy napisał:

> nie zrozumiełeś minie ja nie odnoszę się do dyktatury ciemniaków troszkę niże
            > pisze coś o kibicach i to mi się nie spodobało

* Buddy chyba dobrze Cie zrozumialem: Kisielowi wtedy nie chodzilo o cale
            spoleczenstwo, a teraz penderecky poprzez analogie takze nie pieje do kazdego
            kibica. ot co.
          • tuner Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 11:15
            Buddy,czy za wiele od Ciebie wymagam,prosząc żebyś pomyślał zanim coś napiszesz?
            Wstyd tylko FMS przynosisz.Ciągle piszesz głupstwa,potem okazuje się,że "nie
            zrozumiałem""nie doczytałem""pospieszyłem się".Myśl,człowieku,to nie boli.Do
            tego te kompromitujące błędy ort.i styl rodem spod Kobylnicy.
    • penderecky Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 10:59
      Tutaj chodzi o identyczne mechanizmy. A kibol jest i będzie zawsze kibolem, w
      odróżnieniu od kibica. Bo kibol nie widzi noc poza swoim egoistycznym
      interesem. A kibic wie, że czasami nie można krzyczeć "chleba i igrzysk". Albo
      nie wypada.
    • blackexit Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 11:25
      swiete slowa sytuacja jest identyczna ja licze ze jakis kisiel sie na tym
      spotkaniu dzisiejszym pojawi i rozumu bedzie bronil. pozdrawiam black
      • Gość: krust Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 62.233.223.* 27.09.04, 11:48
        Czerny, nie pojawi się - nie. Problem nie ten, czasy nie te, waga nie ta.
        A wogóle daj spokój. Wypluj ten jad. Jest armia ludzi która chce silnej i
        mocnej Pogonii. Chwała im za to. Coś robią dla Miasta. pozdr.
        • babciny_bambosz Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 11:50
          Ale co konkretnie robia dla miasta ?
          • Gość: krust Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 62.233.223.* 27.09.04, 11:56
            Próbują zawalczyć o wizerunek Naszego miasta. Tak jak przez żołądek do serca
            tak przez sport do glorii.
            • blackexit Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 11:59
              Gość portalu: krust napisał(a):

> Próbują zawalczyć o wizerunek Naszego miasta.

no i jak im to idzie? w tym pociagu co albercika rodzice jechali tez kreowali
              ten wizerunek za 4 mln zl?

Tak jak przez żołądek do serca
              > tak przez sport do glorii.

bzdura. to ja moge popwiedziec przez dofinansowanie blacka do bogactwa i
              powszechnej szczesliwosci mas. pozdrawiam black
              • Gość: krust Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 62.233.223.* 27.09.04, 12:07
                Czerny, te wszystkie zarzuty to prawda. Ale nie sprowadzaj wszystkiego do zła,
                do tępoty. Gdyby pójść Twym tokiem rozumowania do skrajności można dojść.
                Nie można Czerny mówić, że wszystko to zło. Poszukaj dobra,choć trochę.Please!
                • blackexit Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 12:52

> Czerny, te wszystkie zarzuty to prawda. Ale nie sprowadzaj wszystkiego do
                  zła,
                  > do tępoty. Gdyby pójść Twym tokiem rozumowania do skrajności można dojść.
                  > Nie można Czerny mówić, że wszystko to zło. Poszukaj dobra,choć trochę.Please!

jest mase dobra zdaje sobie z tego sprawe. pozdrawiam black
            • babciny_bambosz Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 12:00
              Walcza przeciez o nasz wizerunek. Krzycza "Arka Gdynia ku..wa swinia" czasami
              pod moimi oknami. Ale to sie na nic nie przeklada konkretnego. Miejsc pracy od
              tego nie przybedzie.
              • Gość: krust Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 62.233.223.* 27.09.04, 12:14
                Tak jest (niestety) na całym świecie. O zgrozo! A Szczecin to świat, no nie!
                • albert_c Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 12:34

> Tak jest (niestety) na całym świecie. O zgrozo! A Szczecin to świat, no nie!

* Krust polecam rozmowke z Misiem - Germanusa. chyba tym razem jestes w
                  bledzie.

nawet nie o to idzie ze z jednej strony spora czesc kiboli to totalna cholota,
                  nawet nie o to ze kaska z budzetu ma pojsc na Pogon. wiesz tu chodzi bardziej o
                  transparentnosc zycia publicznego, czyli aby wszytsko bylo przy otwartej
                  kurtynie, abysmy my podatnicy mogli jakos te pieniadze kontrolowac, aby media
                  mogly sprawdzic na co idzie ta kaska, ile zarabia synalek ptaka,a ile
                  wiceprezes od kiboli marek pawlak.

jezeli wyciagaja rece po publiczna kaske to co w zamian proponuja? niech no
                  choiaz spelnia dwa warunki:

1. przejrzystosc finansow Pogonii
                  2. niech zrobia spokoj z tym bydlem, a nie ze jest tak ze oni to bydlo czesto
                  jeszcze promuja.
                  3. niech graja fair. niech czynia tak, aby wokol Pogonii byla jak najmniej
                  smrodu, niech zagwarantuja ze w zamian za finansowanie zostana w miescie trzy
                  lata (a nie ze my dzis damy kaske a na koniec sezonu oni nam powiedza
                  pocalujcie nas w d...).
                  niech nie mieszaja za bardzo u wladzy - bo wlasnie takim zachowaniem czynia to
                  ze wokol Pogonii jest smrod.
                  • Gość: krust Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 62.233.223.* 27.09.04, 13:23
                    AMEN !!!
                    Albercie, wszystko to marzenia niepoprawnego optymisty.
                    Niestety.
                    Tam gdzie zaczynają się pieniądze, tam kończy się przyjaźń i sielanka.
                    Wszyscy, my uczciwi, chcielibyśmy tak jak piszesz.
                    Najgorsze jest to, że..... nie mam lekarstwa. Przywykłem już chyba do czasów
                    przekrętów, afer, skurwysyńst. To co propaguję to nadzieja, że tym razem.....
                    • albert_c Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 14:00

> AMEN !!!
                      > Albercie, wszystko to marzenia niepoprawnego optymisty.

* Krust, nie o marzenia tu idzie, a o stworzenie pewnych standardow. standardow
                      transparentnosci - co niesttey z przeogromnym trudem przychodzi wszelkiej masci
                      politykom.

poniewaz najlepiej znam klimat PO moge powiedziec tak: z jednej strony
                      przedsawiciele PO w radzie miasta byc moze popra wnisoek o przekazanie kaski
                      dla Pogonii (choc Arek L. twierdzi ze jest za, przy czym ja wciaz za bardzo nie
                      moge dogonic za czym, z Pawel B. jest przeciw), z drugiej strony bardzo czesto
                      na swoich sztandarach niosa haslo przejrzystosci zycia publicznego. w tej
                      sytuacji wszytsko wskazuje na to ze nie pogodza tej materii. niestety.

jezeli kurtyna przysloni ta decyzje bede domniemywal ze pewna opcja polityczna
                      znalazla sobie juz sponsora na kampanie prezydencka - jezeli doczekamy jeszcze
                      obecnosci tego sponsora w miescie do tego czasu.
        • blackexit Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 11:58

> Czerny, nie pojawi się - nie. Problem nie ten, czasy nie te, waga nie ta.
          > A wogóle daj spokój. Wypluj ten jad. Jest armia ludzi która chce silnej i
          > mocnej Pogonii. Chwała im za to. Coś robią dla Miasta.

ze wszystkim sie zgadzam z wyjatkeim ostatniego zdnia. zabieranie piniedzy z
          budzetu na rzecz ciemnej prywatnej spolki do tego bez zadnej kontroli nie jest
          zadnym dzialaniem dla miasta a ze ktos cche silnego klubu i ladnego i bogatego
          to mi nie przeszkadza absolutnie. pozdrawiam black
          • Gość: Nico Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 212.14.11.* 27.09.04, 14:15
            Czy wiesz że od przyszłego roku finanse I ligowych klubów na specjalne zlecienie
            UEFA będzie sprawdzać niezależna firma audytorska ze Szwajcarii, wobec tego
            raczej nie wierzę w jakieś oszustwa finansowe... w SSA Pogoń. Nie mów zatem o
            braku kontroli, poza tym tegoroczne finanse zostały sprawdzone tylko przez PZPN.
            Pozdrawiam
            • blackexit Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 17:34
              Gość portalu: Nico napisał(a):

> Czy wiesz że od przyszłego roku finanse I ligowych klubów na specjalne
              zlecieni
              > e
              > UEFA będzie sprawdzać niezależna firma audytorska ze Szwajcarii, wobec tego
              > raczej nie wierzę w jakieś oszustwa finansowe...

tak a ja wierze w uczciwosc ufa i mkol jeszce i ze walki bokserskie i mecze
              pikarskie nie sa ustawiane.
              pozdrawiam black
    • korfi Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 16:23
      Warunki potrzebane do świadomej pomocy miasta dla Pogoni:
      1. Rzetelny plan funkcjonowania klubu na nastepny sezon. Niech w nim będą cele
      do osiągnięcia, sposób działania i środki jakie są do tego potrzebne.
      2. Wielkość niezbędnych środków powinien określać bilans zakładanych przychodów
      i wydatków
      3. Zarząd Pogoni, Zarząd Miasta i przedstawiciele Rady Miasta powinni uzgodnić
      swoje role, obowiązki oraz sposób i zakres nadzoru nad działalnością spółki
      4. Zasady współpracy między miastem a Pogonia powinny uwzględniać ewentualne
      niepowodzenie przedsięwzięcia t.j. warunki na jakich Ptak wycofa sie z Pogoni.

Mógłbym to jeszcze rozwinąć i dopisać kilka innych. Te punkty wydają mi sie
      podstawowe. Jednak do dobrego i porządnego załatwienia tej sprawy potrzebny
      jest czas i dobra wola wszystkich stron. W obecnej sytuacji na pewno brakuje
      czasu. Co do dobrej woli mam nadzieję że jest. Dlatego wg mnie powinno sie
      teraz dogadać na czas do spisania konkretnej umowy. Czyli np. do końca tego
      sezonu. Miasto, które stać na wyrzucenie kilkudziesięciu milonów na kary,
      kolejnych milionów na nikomu niepotrzebne rury, wirtualne projekty hali
      widowiskowej, prowadzenie w skandaliczny sposób projektów ISPA, prezydenta
      Jurczyka stać również na wydatek na cel namacalny i bliski znaczącej częsci
      mieszkańców. Ryzyko jest naprawdę niewielkie. Nie piszcie tylko, że chodzi
      tylko o prawo i porządek, bo mnie śmiech ogarnie. Szkoda, że niektórym
      forumowiczom trudno przychylnie popatrzeć na propozycje innych, trochę odmienne
      od ich oczekiwań. A przecież być może potrzeba będzie jakiegoś konsensusu w
      wielu innych dla jednych potrzebnych a dla innych nie sprawach np. Sediny? Znam
      kilka wcale wykształconych i obytych osób, dla których wydawanie pieniędzy na
      jakieś pomniki, ścieżki rowerowe itp "bzdety" to jest dopiero wyrzucanie
      pieniędzy w błoto. Pozdrawiam.

PS A te "ciemniaki" nawet składnie dyskutują. Dużo konkretniej niz tutaj.
      forum.pogon.v.pl/watek.php?wid=4855&f=0-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • Gość: krust Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 62.233.223.* 27.09.04, 16:38
        Pociągnę dalej. A czemu by nie utworzyć spółki akcyjnej z udziałem kibiców,
        mieszkańców, przedsiębiorców, miasta, miasteczek ościennych, itp. Przecie takie
        firmy na świecie już istnieją ( i to jak ! ). Sam natychmiast wykupuję akcje.
        Ile ? nie wiem, zależy od wielu rzeczy. Dajmy na to 50000 ludzi po 4 akcje x
        100 zł = to jest kwota !!. Akcjonariusze wszystkich zakątków łączcie się.
        • albert_c Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 16:49

> Pociągnę dalej. A czemu by nie utworzyć spółki akcyjnej z udziałem kibiców,
          > mieszkańców, przedsiębiorców, miasta, miasteczek ościennych, itp. Przecie
          takie
          >
          > firmy na świecie już istnieją ( i to jak ! ). Sam natychmiast wykupuję akcje.
          > Ile ? nie wiem, zależy od wielu rzeczy. Dajmy na to 50000 ludzi po 4 akcje x
          > 100 zł = to jest kwota !!. Akcjonariusze wszystkich zakątków łączcie się.

* Krust akcje kupuje sie wtedy kiedy
          1. firma jest stabilna,
          2. wiarygodna
          3. ma dobre wyniki finansowe i niezla perpsektywe przed soba

tego wszytskiego w SSA Pogon brak. tak wiec emisja akcji to bylaby wielka lipa.
          • Gość: kibic Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:54
            nie fantazjuj. kto ci kupi takie akcje. mnie stać co najwyżej na spray i
            bejsbola
        • blackexit Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW 27.09.04, 17:36

> Pociągnę dalej. A czemu by nie utworzyć spółki akcyjnej z udziałem kibiców,
          > mieszkańców, przedsiębiorców, miasta, miasteczek ościennych, itp. Przecie
          takie
          >
          > firmy na świecie już istnieją ( i to jak ! ). Sam natychmiast wykupuję akcje.
          zł = to jest kwota !!. Akcjonariusze wszystkich zakątków łączcie się.

spraw ajest prosta udzialowcowi pogoni nie zalezy na niej i na tej calej zabawi
          chyba nie asadzisz ze on kocha ten klub i swoich pilkarzykow tak jak gryfcio.
          on chce kasy i metoda na to nie ejst dla niego gra druzyny ale miejska dotacja
          i miejskeie tereny. pozdrawiam black

patyna.blox.pl/html
          Trzeba postawić na gospodarkę morską!
    • Gość: JACEK Re: POGOŃ SZCZECIN 2004 - DYKTATURA CIEMNIAKÓW IP: 64.9.159.* 27.09.04, 21:14
      W kwestii Pogoni najbardziej mnie martwi stan dworca PKP "Szczecin Glowny"
    • Gość: SLD NRS ODNOWA koalicja SLD OD NOWA NRS IP: *.espol.com.pl 28.09.04, 10:07
      Trzos, Jacyna i Stopyra to wspaniale trio!
      • Gość: Triddy Re: koalicja SLD OD NOWA NRS IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.04, 23:59
        Sojusz z ptakami rozwiąże nam problem psich kup!

PS.

Czy pacyna to dziewczyna?

• babciny_bambosz Re: koalicja SLD OD NOWA NRS 05.10.04, 16:07
          Ptasie kupy gorsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka