Dodaj do ulubionych

Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 14:10
Jak liczą specjaliści od wydatków funkcjonowanie firm podobnej wielkości jak
nasz UM (1,000 urzędasów) koszty jego działalności można zmniejszyć o ok. 2
mln rocznie wprowadzając niewielkie zmiany w jego funkcjonowaniu.
Ja upierałbym się aby znacząco zredukować liczbę tam zatrudnionych, ale nie
chcąc zrażać sobie forumowiczów tam zatrudnionych proponuję wzorem
owych „specjalistów od znajdowania kasy” w miejsce dzisiejszych rozwiązań
wprowadzić tanie zamienniki.

I tak zrezygnować lub znacząco zredukować obsługę pocztową (Poczta) kosztem
zatrudnienia gońców na rowerach. Można do tego wykorzystać:
a)wydział promocji i rozwoju
b)inny wydział
c)innych bezrobotnych

Idąc dalej w restrukturyzacji comiesięcznych wydatków można zrezygnować na
wszystkich stanowiskach urzędniczych z telefonów TPSA i zastąpić je telefonią
internetową. Sam korzystam tym samym nie płacę za rozmowy.

Kolejną racjonalizacją wydatków wydaje się rezygnacja z usług firmy
powszechnie znanej bo światowego monopolisty który oferuje płatne
licencjonowanie swoich produktów i zastąpienie tychże darmowymi
odpowiednikami. Od 2 lat pracuję na tychże produktach i jestem kontent.

Tak zaoszczędzone pieniądze proponuję przeznaczyć na becikowe a specjalistom
od racjonalizacji wydatków postawić piwo od znaleźnego.

Może któryś z forumowiczów ma inne pomysły na znalezienie „prostych”
oszczędności?
Tą drogą można by bezradnym urzędnikom podsunąć pomysł na racjonalne
gospodarowanie środkami publicznymi.

Pozdrawiam
Fugazi
Obserwuj wątek
    • xyz-xyz Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 14:20
      Kolejną racjonalizacją wydatków wydaje się rezygnacja z usług firmy
      > powszechnie znanej bo światowego monopolisty który oferuje płatne
      > licencjonowanie swoich produktów i zastąpienie tychże darmowymi
      > odpowiednikami. Od 2 lat pracuję na tychże produktach i jestem kontent.

OpenOfice? Wrrrrrrrrrrr!
      • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 14:23
        Nie przesadzaj.
        Zainstaluj Linuxa z OpenOffice.
        Działa bez zarzutów.

Pozdrawiam
        Fugazi
        • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 14:29
          Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Nie przesadzaj.
          > Zainstaluj Linuxa z OpenOffice.
          > Działa bez zarzutów.

Na jakiej minimalnej konfiguracji sprzetowej?
          Przy kalkulacji zalozyles moze odzysk pieniedzy z wyprzedazy istniejacego oprogramowania? Jaki jest na to rynek?

> Pozdrawiam
          > Fugazi
          • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 14:33
            Odsprzedaży nie wkalkulowałem bo to chyba (?) nielegalne.
            Chodzi o zaprzestanie nabywania nowego. Jeżeli można by sprzedać to zyski by
            się zwiększyły.

Wymagania XP i Linuxa z Open są takie same.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 14:55

> Odsprzedaży nie wkalkulowałem bo to chyba (?) nielegalne.
              > Chodzi o zaprzestanie nabywania nowego. Jeżeli można by sprzedać to zyski by
              > się zwiększyły.
              >
              > Wymagania XP i Linuxa z Open są takie same.

Skad zakladasz, ze zakupuja tyle nowego oprogramowania (rozumiem, ze tez sprzetu), ze bedzie to w skali jednego roku taka znaczaca suma, ze bedzie na pokrycie czesci becikowego?
              Jesli 90% i wiecej istniejacego oprogramowania bedzie na windozie i windozopodobnych, to jak zamierzasz zapewnic pelna kompatybilnosc? Grupowa edycja dokumentow itp ?
              Jak to ma wspoldzialac z juz istniejacymi programami (jakimi?) bazodanowymi, ktore sa uzywane w urzedzie?

Mi sie widzi, ze takie cos, to material na 3 przetargi dla kumpli i na zatrudnienie ze 20-u znajomych coby to opanowali :)

> Pozdrawiam
              > Fugazi
              • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 15:15
                > Skad zakladasz, ze zakupuja tyle nowego oprogramowania (rozumiem, ze tez
                > sprzet, ze bedzie to w skali jednego roku taka znaczaca suma, ze bedzie na
                > pokrycie czesci becikowego?

Nie mam niestety dostępu do informacji o wydatkach UM.
                Wątek traktuję jako rozwojowy i taki ma charakter.
                Mogę sie tylko domyślać i stosować pewne założenia. Ich poprawności nie
                gwaranuję. Załóżmy że UM wymienia kompa po 5 latach użytkowania wraz z OEM.
                Albo co 5 lat odnawia licencję na syst. operacyjny+office co wyjdzie prawie na
                to samo.
                Zakładając że komputerów jest tyle ile urzędników 1000*1000/5= mamy 200,000 PLN
                rocznie oszczędności.

> Jesli 90% i wiecej istniejacego oprogramowania bedzie na windozie i
                > windozopodobnych, to jak zamierzasz zapewnic pelna kompatybilnosc? Grupowa
                > edycja dokumentow itp ?

Masz doświadczenie? Tzn sprawdzałeś czy nie będzie działać? Aplikacje pod DOS a
                takie z pewnością są w UM pracują poprawnie, resztę należy sprawdzić.
                Być może na części kompów Win. musi zostać.

> Mi sie widzi, ze takie cos, to material na 3 przetargi dla kumpli i na
                zatrudnie ze 20-u znajomych coby to opanowali :)

Oprogramowanie jest darmowe. O jego stabilności wypowiadali się eksperci.
                Podobne zastosowanie pracuje w wielu krajach i urzędach. Nie wiedzę problemu z
                opanowaniem.

Pozdrawiam
                Fugazi

• krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 21:55
                  Uwazam, ze bez rozeznania w konkretach, taki rzucanie haslami nic nie daje.
                  Nie ma ani informacji o czasie wykorzystania komputera i sprzetu w UM, ani o ilosci sprzetu, ani o jego istniejacych parametrach.

mam doswiadczenie w podobnych zabawach w systemie kilkudziesieciokomputerowym,
                  nie wyobrazam sobie w dzialajacym urzedzie, ktory wymienia dokumenty z innymi placowkami. Stary sprzet tego nie daje rady uniesc a nie znam statystyki nowych zkupow - przy 5-10 licencjach rocznie byloby to bezsensowne.
                  Podobnie jak nawolywanie do skype.
                  Urzad musi miec telefony do rozmow przychodzacych. Z kolei skierowanie calego ruchu wychodzacych (bez faksow, jak sie orientujesz) bardzo obciazy lacze - nie wiem jakie sa jego parametry i jakie aktualne obciazenie.
                  Goncy rowerowi - tez mam zastrzezenia.

Oszczednosci nalezy szukac w organizacji i efektywnosci pracy., poprawieniu obiegu dokumentow i uproszczeniu strukrur, powiazanymi z redukcjami zbednych urzednikow.
                  • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:06
                    Specjalnie dla Ciebie poszukam urzędów (może w Polsce a na pewno poza) które
                    zanotowały znaczne oszczędnosci po wprowadzeniu j/t.
                    Do tematu wrócę.

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 22:11

> Specjalnie dla Ciebie poszukam urzędów (może w Polsce a na pewno poza)
                      Prosze jednak w Polsce i z liczba stanowisk komputerowych oraz ile z nich przeszlo na bezplatne oprogramowanie.

> które
                      > zanotowały znaczne oszczędnosci po wprowadzeniu j/t.
                      > Do tematu wrócę.
                      >
                      > Pozdrawiam
                      > Fugazi
                      • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:14
                        Nie oczekuj ode mnie ekspertyz.
                        Ja pokazuję drogę do obniżania kosztów. Od wyliczeń są spece. Chyba że chcesz
                        mnie zatrudnić.
                        :))

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 22:58

> Nie oczekuj ode mnie ekspertyz.
                          > Ja pokazuję drogę do obniżania kosztów. Od wyliczeń są spece. Chyba że chcesz
                          > mnie zatrudnić.
                          > :))

WIesz, samo powiedzenie - "zrobmy, zeby bylo dobrze" malo daje. Dlatego wzialem na siebie role "adwokata diabla" i pytam o konkrety. ja naprzyklad uwazam, ze nalezy obnizyc podatki, ale jakos cholery nie sluchaja.
                          Nie znajac specyfiki wymiany sprzetu i oprogramowania w UM, mozna sobie tylko gdybac. Zwlaszcza, ze od office 97 to praktycznie nie ma zadnych koniecznosci zmiany edytora i arkusza, jesli chodzi o zwykla prace urzednika - a rownoczesnie sprzet jest zbyt slaby na graficzny linux+ open office.

> Pozdrawiam
                          > Fugazi
                          • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:59
                            Dałem konkretne propozycje.
                            A TY?

Pozdrawiam
                            Fugazi
                            • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 23:00

> Dałem konkretne propozycje.
                              > A TY?

Wypieprzyc polowe, a reszte zagonic do pracy.

> Pozdrawiam
                              > Fugazi
                  • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:12
                    Dzięki rezygnacji z usług Poczty Polskiej i zatrudnieniu gońców samorząd może
                    obniżyć koszty związane z doręczeniem przesyłek nawet o ponad 20%
                    Gońcy funkcjonują już – poza Rybnikiem i Poznaniem – w kilkunastu innych
                    polskich gminach, m.in. Rudzie Śląskiej i Płocku.

Polski oddział firmy Oracle dzięki wykorzystaniu telefonii internetowej obniżył
                    koszty rozmów telefonicznych o ponad 75%, budowę sieci telefonii internetowej z
                    wykorzystaniem 6,5 tysiąca aparatów rozpoczęła również polska Straż Graniczna.

Lublin: Zmiana platformy na Linuxową wraz z zastosowaniem oprogramowaniia Open.
                    Poza Lublinem Kancelaria Sejmu i Biuro Bezpieczeństwa Narodowego.

zainspirowałem się tymi informacjami ale szukam dalej. także poza granicami

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 22:43

> Dzięki rezygnacji z usług Poczty Polskiej i zatrudnieniu gońców samorząd może
                      > obniżyć koszty związane z doręczeniem przesyłek nawet o ponad 20%
                      > Gońcy funkcjonują już – poza Rybnikiem i Poznaniem – w kilkunastu i
                      > nnych
                      > polskich gminach, m.in. Rudzie Śląskiej i Płocku.

www.zmp.poznan.pl/dane/biuletyn/nr-5/poznan2-m.html
                      Ok - wyliczyli, ze te etaty (doreczycieli, a nie goncow rowerowych) dadza 300 tys oszczednosci.
                      Jesli u nas bda podobne oszczednosci - to moze sie oplacac (straci tylko poczta i tam moze poleciec kilka osob)

> Polski oddział firmy Oracle dzięki wykorzystaniu telefonii internetowej obniżył
                      >
                      > koszty rozmów telefonicznych o ponad 75%,

UM musi miec telefony w celu dodzwonienia sie z miasta do urzednikow.
                      Znam zalety takiej telefonii, ale nie odpowiedziales na pytania z nia zwiazane.
                      Zeby realnie ograniczyc koszty, nalezaloby poza UM takie polaczenia wykorzystac do komunikacji z wszystkimi jednostkami powiazanymi z UM - i dzwonic wtedy tam za darmo - do wszystkich urzednikow. Problem - przepustowosc i koszty takiego zdublowania sieci tel.

> budowę sieci telefonii internetowej z
                      >
                      > wykorzystaniem 6,5 tysiąca aparatów rozpoczęła również polska Straż Graniczna.

A PKP ma caly czas wlasna siec analogowa - nie sadzisz, ze straz graniczna raczej stawia na wlasna niezalezna od tpsa siec komunikacyjna?

> Lublin: Zmiana platformy na Linuxową wraz z zastosowaniem oprogramowaniia Open.
                      > Poza Lublinem Kancelaria Sejmu i Biuro Bezpieczeństwa Narodowego.

W 2003 i potem cisza. - Jakies wnioski z eksperymentu?
                      Jakies kalkulacje kosztowe?

> zainspirowałem się tymi informacjami ale szukam dalej. także poza granicami
                      >
                      > Pozdrawiam
                      > Fugazi
                      • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:59
                        200-300 tyś już znależliśmy (POCZTA)
                        Zostawmy więc temat.

Problem telefonii internetowej wydaje się równie prosty.
                        Jednostki z którymi UM prowadzi rozmowy domniemuję ma stałe łącza.
                        Poza tym oszczędności wynikają także z dzwonienia na telefony TPSA, komórkowe i
                        zamiejscowe.
                        Oracle może to czemu UM nie?

Nie spierajmy się o idee a o skalę kolejnych racjonalizacji.
                        Poszukajmy może są inne. Proste jak przysłowiowy "drut".

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 23:11

> 200-300 tyś już znależliśmy (POCZTA)
                          > Zostawmy więc temat.
                          >
                          > Problem telefonii internetowej wydaje się równie prosty.

Nie jest prosty. Wiesz, jak to obciaza siec i jak to sie odbija na jakosci rozmow?Trzeba miec duza i nowoczesna rure, zeby wpuscic w nia tyle rozmow.

> Jednostki z którymi UM prowadzi rozmowy domniemuję ma stałe łącza.
                          I tu ewentualnie mozna krokow, etapami szukac oszczednosci - wdrazajac stopniow komunikacje glosowa poprzez internet pomiedzy wytypowanymi jednostkami.Pytanie - jak ma sie stosunek urzednikow prowadzacych rozmowy telefoniczne i posiadajacych telefon, do urzednikow posuiadajacych i telefon i komputer.

-

> Poza tym oszczędności wynikają także z dzwonienia na telefony TPSA, komórkowe i
                          >
                          > zamiejscowe.
                          > Oracle może to czemu UM nie?
                          Jest troche roznic w nasyceniu sprzetem i jego jakosci oraz w strukturze przeprowadzanych rozmow - Orakle moze miec duzo miedzynarodowych

> Nie spierajmy się o idee a o skalę kolejnych racjonalizacji.
                          > Poszukajmy może są inne. Proste jak przysłowiowy "drut".
                          >
                          > Pozdrawiam
                          > Fugazi
                  • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:31
                    Zapomniałem ad rozmów przychodzących. Za nie urząd nie płaci więc nie będzie
                    oszczędności.

Ad wychodzących to coś takiego umożliwi komunikację:

Siemens stworzył adapter Gigaset M34 USB umożliwiający korzystanie z usług VoIP
                    przez telefony bezprzewodowe z serii Gigaset. Urządzenie korzysta z
                    oprogramowania firmy Skype.
                    Nowy produkt Siemensa pozwala połączyć zalety telefonii VoIP z telefonią
                    tradycyjną. Dzięki adapterowi można korzystać z usługi Skypeout za
                    pośrednictwem zwykłych telefonów bezprzewodowych. Istotne jest to że użytkownik
                    może dowolnie wybierać między połączeniem za pośrednictwem Internetu lub
                    zwykłej linii telefonicznej.

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • krzysztofsf Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E 17.01.05, 22:52

> Zapomniałem ad rozmów przychodzących. Za nie urząd nie płaci więc nie będzie
                      > oszczędności.

Placi abonament za numery. Placi za wysylane faksy.

> Ad wychodzących to coś takiego umożliwi komunikację:
                      >
                      > Siemens stworzył adapter Gigaset M34 USB umożliwiający korzystanie z usług VoIP
                      >
                      > przez telefony bezprzewodowe z serii Gigaset. Urządzenie korzysta z
                      > oprogramowania firmy Skype.

Jest wiele tego typu aparatow - i poprzez USB i bezposrednio wpinanych do sieci ( od 400 zl wzwyz).Ten, ktory proponujesz laczy sie poprzez usb i wymaga windows na komputerze (o linuksowych poprzez usb nie slyszalem)

> Nowy produkt Siemensa pozwala połączyć zalety telefonii VoIP z telefonią
                      > tradycyjną. Dzięki adapterowi można korzystać z usługi Skypeout za
                      > pośrednictwem zwykłych telefonów bezprzewodowych. Istotne jest to że użytkownik
                      >
                      > może dowolnie wybierać między połączeniem za pośrednictwem Internetu lub
                      > zwykłej linii telefonicznej.
                      >
                      > Pozdrawiam
                      > Fugazi
                      • Gość: Fugazi Re: Goniec+Skype+OpenOfiice=BECIKOW E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:07
                        Nie mnożmy wątków. Zostawmy jeden.

Urządzenie to przykład.
                        Nie pracuję w UM. Gdyby tak było dawno bym z tym poszedł do szefa.

Szukajmy wspólnie jak i gdzie można by zaoszczędzić. Proste rozwiązania są!
                        Nie aspiruję na stanowiska w UM więc mi nie zależy aby trzymać swoje
                        przemyślenia w tajemnicy. To samo polecam innym.
                        Jeszcze raz podkreślam. Pomysły które podaję przyniosłyby znaczne oszczędności.
                        W jakiej skali - nie wiem i nie odpowiem.
                        Jak to Prezio gadał: "Ja w szczegóły nie wchodzę".

Ad Abonamentów które należałoby płacić:
                        Zgoda, abonamenty by zostały jakieś 500 PLN, 300-400 tyś oszczędności też.

Pozdrawiam
                        Fugazi

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • Gość: Fugazi lecmy w tym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:20
                          będzie prościej pogadać.

Ad zwolnienia braci urzędniczej.
                          Rozwiązanie radykalne i popularne. Nie wiem na ile efektywne. Takie rozwiązania
                          trzeba popierać, ale rozważnie.
                          Nie zależy mi na paraliżu miasta.

>Nie jest prosty. Wiesz, jak to obciaza siec i jak to sie odbija na jakosci
                          >rozmow?Trzeba miec duza i nowoczesna rure, zeby wpuscic...

Światłowód jest. poza tym dyskusja staje się za bardzo techniczna aby ją
                          rozwijać. Pomysł można zrealizować i znajdę (bom uparty) przykłady miast które
                          to zrobiły.

Pozdrawiam
                          Fugazi
                          • Gość: Fugazi Re: lecmy w tym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:25
                            >Pytanie - jak ma sie stosunek urzednikow prowadzacych rozmowy telefoniczne i
                            >posiadajacych telefon, do
                            >urzednikow posuiadajacych i telefon i komputer.

To nie ma znaczenia. Urządenie podłącza się do dowolnego komputera przy takzw
                            centrali telefonicznej i rozmowy ze zwykłych aparatów kieruje "na internet". To
                            działa.

Pozdrawiam
                            Fugazi
                            • krzysztofsf Re: lecmy w tym wątku 17.01.05, 23:32

> >Pytanie - jak ma sie stosunek urzednikow prowadzacych rozmowy telefoniczne
                              > i
                              > >posiadajacych telefon, do
                              > >urzednikow posuiadajacych i telefon i komputer.
                              >
                              > To nie ma znaczenia. Urządenie podłącza się do dowolnego komputera przy takzw
                              > centrali telefonicznej i rozmowy ze zwykłych aparatów kieruje "na internet". To
                              >
                              > działa.

"zwykly aparat" kosztuje 30 al, a raczej nic, bo juz jest.Ile kosztuja aparaty simensa na wszystkie stanowiska?
                              Trzeba miec bardzo duzo kasy,zeby inwestowac w takie rozwiazania. Ja mam stary piec na gaz i nie mam kasy, zeby przerobic instalacje pod nowy - mimo, ze pozniej by bylo bardziej oszczednei i po 10 latach by sie zwrocilo, nie mam forsy, zeby TERAZ zrobic taka inwestycje - rozumiesz analogie?

> Pozdrawiam
                              > Fugazi
                              • Gość: Fugazi Re: lecmy w tym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:43
                                Urząd marnuje znaczne środki idące w miliony. Niechęć do oszczędzania i
                                szukania pieniędzy które są na ulicy płynie z wygody - u Ciebie z konieczności.
                                Analogia nie przystaje do ekonomii obydwu przypadków.
                                Gdybyś płacił dwu, trzykrotnie wyższe rachunki za gaz grzejnik byś wymienił
                                natychmiast.
                                Urzędnicy dopóki dostają swoje pensje nie kiwną palcem (w większości, bo znam
                                takich co kiwają).
                                O inwestycji w telefonię internetową myślą inne miasta a Szczecin trwoni kasę
                                czekając nie wiadomo na co.
                                Wydaje grube pieniądze na licencje programów które mają darmowe zamienniki.

Prywaciarz nie musi decydować się na produkty darmowe - urzędnik powinien.
                                Różnica jest pochodzeniu środków i w samej idei zarządzaniu publicznymi
                                pieniędzmi.
                                Racjonalizacja środków winna być wypisana na czole urzędnika.

Pozdrawiam
                                Fugazi

• krzysztofsf Re: lecmy w tym wątku 17.01.05, 23:47

> Racjonalizacja środków winna być wypisana na czole urzędnika.

Ogolnie piszesz po wlasciwej linii ;)
                                  Watpliwosci techniczne zachowam dla siebie - EOT
                                  > Pozdrawiam
                                  > Fugazi
                                  >
                                  pzdr
                                  Krzysztof
                                  • Gość: Fugazi Re: lecmy w tym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:52
                                    Dobranoc
                                    Fugazi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka