Dodaj do ulubionych

A czy cokolwiek jeszcze tu produkują?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 20:01
Powiedzczie bo z perspektywy Warszawki to wygląda, że u Was jest totalna
bryndza!
Obserwuj wątek
    • spik Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 26.05.02, 20:42
      Bo my są lenie i tępaki, którym mimo usilnych starań naszych panoczków
      ze naszej umiłowanej stolycy, nic się nie chce. Dziękujemy za prund pod każdą
      strzecho.:-))))))
      Trzeba być albo chamem albo kompletnym ignorantem, żeby takie pytanie zadać.
      • Gość: 40-tka Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: *.devs.futuro.pl 26.05.02, 20:57
        Spik, nie denerwuj się - Olaf patrzy z pozycji Warszawki, a takowa nie ma nic
        wspólnego z Warszawą. Warszawkę zamieszkują prowincjusze i niczego nie znając
        takie właśnie pytania zadają.
    • mike102 Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 09:27
      Gość portalu: Olaf napisał(a):

> Powiedzczie bo z perspektywy Warszawki to wygląda, że u Was jest totalna
      > bryndza!

Wiesz, Stocznia Szczecinska, to nie jest jedyna firma w Szczecinie. Mnie
      natomiast czesto zastanawia co sie produkuje w Warszawie bo mam wrazenie ze
      zyjecie tylko z pensji urzednich (zrzuta calego panstwa) oraz pensji nic-nie-
      produkujacych central firm (zrzuta calego panstwa).
      • skuter70 czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 09:33
        • koala_ papier, wyroby hutnicze, nawozy ... 27.05.02, 09:57
          skuter70 napisał(a):

+ papier i wyroby hutnicze z huty na export; dystrybucja tapet "rowfaza" firmy
          rasch na całą Polskę; nawozy sztuczne w Superfosfacie; energię elektryczną
          sprzedawaną na export z zespołu elektrowni Dolna Odra ...
          • mike102 dzwigi, promy, wedliny, oprogramowanie... (n/txt) 27.05.02, 10:02
            • Gość: franekkk Re: dzwigi, promy, wedliny, oprogramowanie... (n/txt) IP: *.zchpolice.com 27.05.02, 10:04

moi koledzy z pracy tez calkiem sporo eksportuja
              • skuter70 Re: dzwigi, promy, wedliny, oprogramowanie... (n/txt) 27.05.02, 10:16
                Gość portalu: franekkk napisał(a):

>
                > moi koledzy z pracy tez calkiem sporo eksportuja

bylo:)
                przypomnial mi sie bardzo fajny produkt z wyspy Wolin - strzecha na eksport do
                niemiec:)
                telewizory, aparaty sluchowe

• skuter70 jest tekst:) 27.05.02, 10:18
                  WODKE :)

chyba jachty- wlasciwie nie wiem czy jeszcze sie produkuje?
                  • koala_ Re: jest tekst:) 27.05.02, 10:21
                    skuter70 napisał(a):

> WODKE :)
                    >
                    > chyba jachty- wlasciwie nie wiem czy jeszcze sie produkuje?
                    Niestety stoczni jachtowej już nie ma - tzn. jako przedsiebiorstwa, ale produkują
                    różne łódki z laminatów itp.

• Gość: m_ona Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 217.153.4.* 27.05.02, 10:21
          Ja tylko w kwestii formalnej, gdzie produkuja jeszcze czekolade i lody w
          Szczecinie?
          • skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:31
            Gość portalu: m_ona napisał(a):

> Ja tylko w kwestii formalnej, gdzie produkuja jeszcze czekolade

gryf

>i lody w
            > Szczecinie?

a tu mi niestety nazwa wyleciala z glowy:)

• franekkk Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:34

czekolada w gryfie a lody to jednak chyba tylko wloskie
            do skuter: nie bylo superfosfat produkuje nawozy i police produkuja nawozy
            jeszcze dwie rozne firmy
            police jeszcze produkuja biel tytanowa jako jedyna firma w polsce - nieodzowny
            skladnik papieru kredowego i farb
            • franekkk Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:35

a wogole co to?? branzowa kt??

poligum pilchowo - materialy gumowe i gumopodobne:))
              • jottka Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:39
                A te lody to nie było "Ecco"? Takie kiedyś i tu sprzedawali, dobre były,
                pamiętam takie z advocatem :)))
                • skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:42
                  jottka napisał(a):

> A te lody to nie było "Ecco"?

wlasnie
                  jakis czas temu w kronice marudzili, ze wyrzucaja pracownikow ale chyba nadal
                  dziala
                  • Gość: m_ona Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 217.153.4.* 27.05.02, 11:08
                    A na US ucza, ze Gryf juz od niedawna nawet polewy nie produkuje, nie tylko
                    calej czekolady :( szkoda
                    Ekko, mialo sie przeciez laczyc z kaliskim Augusto, tlumaczyli to zlym
                    polozeniem Szczecina ze wzgledow logistycznych, dlatego rozpoczely sie
                    zwolnienia i wywozenie maszyn. Ostatecznie Auguso, ze wzgledu na zadluzenie
                    Ekko, nie chcialo tego "malzenstwa", ale czy w Szczecinie jeszcze robia lody?
                    nie jestem przekonana.
                    • Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:53
                      > A na US ucza, ze Gryf juz od niedawna nawet polewy nie produkuje, nie tylko
                      > calej czekolady :( szkoda
                      Na US roznych dziwnych rzeczy ucza, w tym ekonomii (po tym, jak mnie tego
                      nauczyli, wydaje mnie sie to jeszcze bardzie dziwne i nielogiczne). Za to przejdz
                      sie tam i powachaj - stracisz watpliwosci...

Jesli chodzi o Ekko, wiem tylko o probie laczenia. Jak sie skonczylo - ze u nas
                      juz nie produkuja...
                    • skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 12:47

> A na US ucza, ze Gryf juz od niedawna nawet polewy nie produkuje, nie tylko
                      > calej czekolady :( szkoda

wiesz jak tu smierdzi czekolada?:)
                      nie wiem czy jeszcze jest ale jeszcze do niedawna byl sklepik zakladowy, w ktorym
                      mozna bylo kupic czekolade na wage bez opakowania
                      • Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:51
                        > wiesz jak tu smierdzi czekolada?:)
                        Wiem, w koncu w twojej firmie bylem, jak ciebie tam jeszcze nie bylo ;>
                        Co prawda tylko na praktykach, ale zawsze.
                        A nie mow ze "tu" smierdzi, bo u ciebie pewnie nic nie czuc. Juz raczej na
                        sledzie masz szanse...

> mozna bylo kupic czekolade na wage bez opakowania
                        Eee, rozwijaja sie (jak cukierki ze sreberka ;>
                        Kiedys byly tylko gotowe produkty, takie prosto do sprzedazy,ladnie zapakowane.

• skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:37
              franekkk napisał(a):

> do skuter: nie bylo superfosfat produkuje nawozy i police produkuja nawozy
              > jeszcze dwie rozne firmy

superfosfat to nazwa firmy? a gdzie to lezy
              ciagle sie dziwilem ze na niektorych workach z nawozami w porcie jest napis
              Police a na innych nie:)

• franekkk Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:42

pogadamy sobie w 4 oczy a moze nawet 6 okularniku czekaj tylko niech sie
                milseog zglosi
                • skuter70 aleeeeosssssooochodziiiii? (no txt) 27.05.02, 10:44
              • mike102 kable, oraz... 27.05.02, 10:45
                z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM,
                Euroafrica), remonty, przebudowy statkow (Stocznia Gryfia), sieci handlowa -
                Komfort (czy aby centrala Netto tez nie jest u nas?), paliwa - Solo,
                ubezpieczenia, wyposazenie w systemy lacznosci - policje, straz pozarna i sluzby
                ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA, miesa - Drobimex-Heinz, Agryf
                • franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 10:58

szczecinski przemysl drzewny dostawca ikei
                  zapomnialem nazw: 2 skandynawskie firmy asfaltowo betonowo i cos tam
                  jedna to zdaje sie ncc widac instalacje obydwu przejezdzajac w okolicach basenu
                  gorniczego

do skuter superfosfat szczecin to nazwa firmy jak rowniez gatunku nawozu
                  (wodczane rozdzielili nawozowych nie wiec produkowany rowniez gdzie indziej)
                  superfosfat jest wlasnoscia polic i firmy na ktorej place sie ostro inaczej
                  gapisz - bsc szczecin
                  • skuter70 Re: kable, oraz... 27.05.02, 11:04

>
                    > do skuter superfosfat szczecin to nazwa firmy jak rowniez gatunku nawozu

to drugie to wiem:)

> (wodczane rozdzielili nawozowych nie wiec produkowany rowniez gdzie indziej)

po jakiemu jest to zdanie i czy moglbys przetlumaczyc na jezyk ogolnie przyjety w
                    naszym regionie

> superfosfat jest wlasnoscia polic i firmy na ktorej place sie ostro inaczej
                    > gapisz - bsc szczecin

czyli polce - mieszasz

• Gość: Gradus Zapomnieliscie o aparatach sluchowych !!!!!! IP: *.eemagine.com 27.05.02, 11:10
                      Sonion - komponenty do aparatow sluchowych - 950 pracownikow.

Pozdro.
                      • skuter70 wcale nie zapomnielismy tylko wy nie czytaliscie 27.05.02, 11:15
                        • Gość: Gradus A to przepraszamy !!!!! :) IP: *.eemagine.com 27.05.02, 11:18
                    • franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 11:11
                      skuter70 napisał:

> wodczane rozdzielili nawozowych nie wiec produkowany rowniez gdzie indziej
                      >
                      > po jakiemu jest to zdanie i czy moglbys przetlumaczyc na jezyk ogolnie przyjety
                      > w naszym regionie

gatunki wodek zostaly rozdzielone pomiedzy producentow - jednym przypadla
                      wyborowa innym starka, w nawozach wolna miedzyplciowa amerykanka
                      wciagnij cos na rozumek to przykasasz

polmo nikt nie wspomnial o polmo
                    • Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:05
                      > > superfosfat jest wlasnoscia polic i firmy na ktorej place sie ostro inacze
                      > j
                      > > gapisz - bsc szczecin
                      > czyli polce - mieszasz
                      Nie do konca. To byla oddzielna firma, ktora (chyba) zostala przejeta przez
                      Police, ale byc moze pozostal jako firma-corka wraz z nazwa. Podobnie jest np. z
                      AEG, Fael-Elfa, ktore co prawda jako marka rynkowa zostaly (i firmy nadal
                      istnieja - jednoosobowe - prezes), ale naleza do General Electric...
                • Gość: m_ona Re: kable, oraz... IP: 217.153.4.* 27.05.02, 11:11
                  Solo, to od jakiegos czasu DUO i teraz sie konsoliduje, a wiecie z czym wiaza sie
                  konsolidacje?

mike102 napisał(a):

> z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM,
                  > Euroafrica), remonty, przebudowy statkow (Stocznia Gryfia), sieci handlowa -
                  > Komfort (czy aby centrala Netto tez nie jest u nas?), paliwa - Solo,
                  > ubezpieczenia, wyposazenie w systemy lacznosci - policje, straz pozarna i sluzb
                  > y
                  > ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA, miesa - Drobimex-Heinz, Agryf

• franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 11:14

w rzeczpospolitej nic o centrali nie bylo
                    nawet jesli to dosyc sporej bazy z doluj przeca do wawy nie przeniosa
                • Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:01
                  > z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM,
                  > Euroafrica),
                  PZM jeszcze zyje?

> remonty, przebudowy statkow (Stocznia Gryfia), sieci handlowa -
                  > Komfort (czy aby centrala Netto tez nie jest u nas?),
                  jest, ale chyba tylko jakas lokalna. Jak jedziesz przez Dabie do drogi na
                  Swinoujscie, to przed przejazdem (ale nie tym slawetnym w samym Dabiu, a tym
                  mniejszym) kolejowym po lewej stronie...
                  paliwa - Solo,

> ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA
                  Niestety, glowna siedziba EPA to Gdansk... A u nas pewnie tylko sprzedaja ten
                  sprzet na rynek lokalny...

• Gość: m_ona Re: kable, oraz... IP: 217.153.4.* 27.05.02, 12:38

> PZM jeszcze zyje?

Zyje, ale ledwo ledwo powietrze lapie
                  • mike102 Re: kable, oraz... 27.05.02, 12:55
                    Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM,
                    > > Euroafrica),
                    > PZM jeszcze zyje?

8 mln zl zysku netto za 2001, zamowionych 15 nowych statkow, ponad 3500 ludzi
                    zatrudnionych

> > ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA
                    > Niestety, glowna siedziba EPA to Gdansk... A u nas pewnie tylko sprzedaja ten
                    > sprzet na rynek lokalny...

hmmm, co do epy to ja taki pewien bym nie byl, bo wiem gdzie jest ich siedziba
                    (palacyk na pogodnie) i znam posrednio gosci, ktorze te firme zalozyli. niedawne
                    zapowiedzi budowy elektrowni wiatrowych to tez oni.
                    • Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:11
                      > 8 mln zl zysku netto za 2001, zamowionych 15 nowych statkow, ponad 3500 ludzi
                      > zatrudnionych
                      Wiesz, deficytowe kopalnie tez w 2001 roku wykazaly porzadny zysk ;>

> hmmm, co do epy to ja taki pewien bym nie byl, bo wiem gdzie jest ich siedziba
                      > (palacyk na pogodnie)
                      tez tam kiedys bylem, i wlasnie tam dowiedzialem sie, ze bodajze Gdansk, na pewno
                      Szczecin byl wtedy (wedlug opinii panii... i wizytowki) tylko filia...

> i znam posrednio gosci, ktorze te firme zalozyli.
                      Tak sie czesto zastanawialem, czy znajomosci u ciebie nie dadza sie kiedys
                      wykorzystac przy szukaniu pracy, a tu masz, sam sie chwalic ;>
                      Ale serio: probowac bede bez znajomosci, ale w razie czego bede pamietac...
                      • mike102 Re: kable, oraz... 27.05.02, 13:23

> > 8 mln zl zysku netto za 2001, zamowionych 15 nowych statkow, ponad 3500 lu
                        > dzi zatrudnionych
                        > Wiesz, deficytowe kopalnie tez w 2001 roku wykazaly porzadny zysk ;>

Przede wszystkim to DOTOWANE kopalnie.
                        A co to PZM to nie bardzo wiem w co wierzyc, szczegolnie jesli sie ma spolke-
                        corke w Luxemburgu (piekna kamienica na wlasnosc = biura + mieszkania dla
                        pracownikow), przez ktora mozna przepuszczac dowolne obrato i opodatkowywac wg.
                        jednych z najkorzystniejszych przepisow na swiecie...

> > hmmm, co do epy to ja taki pewien bym nie byl, bo wiem gdzie jest ich sied
                        > ziba (palacyk na pogodnie)
                        > tez tam kiedys bylem, i wlasnie tam dowiedzialem sie, ze bodajze Gdansk, na pew
                        > no Szczecin byl wtedy (wedlug opinii panii... i wizytowki) tylko filia...

no moze i tak jest. ja slyszalem co innego, szczegolnie ze rozpoczynali od
                        krotkofalowek dla Stoczni a skonczyli na bankietach w Monaco podzczas wyscigow F1.

> > i znam posrednio gosci, ktorze te firme zalozyli.
                        > Tak sie czesto zastanawialem, czy znajomosci u ciebie nie dadza sie kiedys
                        > wykorzystac przy szukaniu pracy, a tu masz, sam sie chwalic ;>
                        > Ale serio: probowac bede bez znajomosci, ale w razie czego bede pamietac...

:-))). Powodzenia!
                        • Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:27
                          > Przede wszystkim to DOTOWANE kopalnie.
                          To nie o to chodzi, chodzi raczej o ustawe o anulowaniu zadluzenia, to stad im
                          wyszlo ;>
                          Ech, czy pisalem juz ze nie uwazam ekonomii za logiczne dziedzine nauki? (nauki?)

> no moze i tak jest. ja slyszalem co innego, szczegolnie ze rozpoczynali od
                          > krotkofalowek dla Stoczni a skonczyli na bankietach w Monaco podzczas wyscigow
                          > F1.
                          My mowimy o tej samej EPie? W branzy automatyki i elektrotechniki? Tej bodajze
                          zaraz na rogu, z taka niebieska sinusoidka (gruba podwojna) i czarna w
                          przeciwfazie (czyli do gory nogami)?
                          • mike102 Re: kable, oraz... 27.05.02, 13:31

> My mowimy o tej samej EPie? W branzy automatyki i elektrotechniki? Tej bodajze
                            > zaraz na rogu, z taka niebieska sinusoidka (gruba podwojna) i czarna w
                            > przeciwfazie (czyli do gory nogami)?

Nie pamietam znaku firmowego. Mowimy o tych, ktorzy sa wylaczna przedstawicielem
                            na Polske systemow lacznosci Motoroli. W tym ich palacyku na Pogodnie jest tez
                            przyfirmowe przedszkole oraz sala do bankietow.
                            • Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:43
                              > Nie pamietam znaku firmowego.
                              Mozesz sobie przypomniec na www.epa.com.pl
                              Faktycznie, centrala w Szczecinie, niech no ja dorwe ta babe (ze nie wspomne, co
                              powinni jej zrobic szefowie za wciskanie takich glupich informacji)...
                              ale nie pamietam jej nazwiska...

• franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 13:44

znak firmowy sie zgadza lokalizacja tez
                              z tego co ja wiem siedziba jest szczecin
                              • mike102 EPA ma centrale w Szczecinie 27.05.02, 13:49
                                Panowie, teraz to juz janse ponad wszelka watpliwosc, a Gdynia i Warszawa to
                                jedynie oddzialy. ;-)))
                • Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:39
                  Z handlowej, nalezy dorzucic takze branze obrotu paliwami - nabrzeze paliwowe w
                  Swinoujsciu, Solo (moze sie i przeksztalca, ale i tak ilus tam ludzi juz
                  zatrudnili, i czesc z nich utrzymaja, a niektore obszary nawet takim Duo sie nie
                  moga pochwalic).
                  No i budujemy - np. stacje benzynowe. Nie wiem jak Solo, taki HL co roku oddaje
                  wiecej niz jedna, a ile przy okazji pieniazkow w dany region wpompuje (jak kiedys
                  uslyszalem, ile taka stacja kosztuje... Kali liczyl jeden, dwa, trzy, bardzo
                  duzo... ja co prawda umiem liczyc dalej, ale jesli chodzi o cene stacji to i tak
                  jest to dla mnie pozycja "bardzo duzo"...)
            • Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:45
              > do skuter: nie bylo superfosfat
              A superfosfat to formalnie nie jest obecnie ZCh Police? Bo kiedys mieli go
              przejac, tylko nie wiem jak sie skonczylo (jak wiec widac, nasze lokalne zaklady
              nawet sie rozwijaja ;>

> police jeszcze produkuja biel tytanowa jako jedyna firma w polsce - nieodzowny
              > skladnik papieru kredowego i farb
              JEDYNA W POLSCE? Ja ci kurna dam!!! Zanizac range firmy, w ktorej obecnie mam
              praktyki!!!!
              Jedna z trzech (choc zlosliwcy mowia o czterech, ale nie potrafia ich wymienic)
              na cala Europe!!!! Czyli jedna trzecia Europy pomalowana jest policka biela
              tytanowa (w tym wiele budynkow na terenie zakladu - choc te juz pomalowane sa
              czysta biela, bez dodatkow farbowych ;>

• Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:42
            > Ja tylko w kwestii formalnej, gdzie produkuja jeszcze czekolade i lody w
            > Szczecinie?
            Lody - Ekko niestety sie wynioslo ze Szczecina (patrz post stettiner o
            przyjaznosci Szczecina dla inwestorow w innym watku), choc moze cos jeszcze
            jest...
            Czekolada - w porcie, kolo Urzedu Celnego (ul. bodajze Boleslawa Smialego). Nazwy
            nie pamietam, skuter powinien wiedziec lepiej ;>
    • Gość: ZetKa Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:33
      Tak bez wiekszego zastanowienia, wymienie, ze w Szczecinie i okolicach produkuje
      sie:
      chemikalia, w tym glownie kwas siarkowy, ale nie tylko, (ZCh Police)
      gazy techniczne (Gryfgaz, tuz obok ZCh)
      papier, nie tylko toaletowy
      aparaty sluchowe (Microtronic), nie tylko na rynek polski,
      symulatory statkow, czolgow, sterowanie do statkow, ogolnie pojeta automatyke nie
      tylko na rynek lokalny...
      Jak bym pomyslal, bylo by tego wiecej...
      • franekkk Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 12:03

to pomysl jeszcze praktykancie o kemipolu tez zch okolice
        zdaje sie 70% krajowej produkcji czegos co sie pix i pax nazywa
        brzmi jak z disneya i srednio wiem do czego ale zysk za 2001 ponad 10mln
        • Gość: ZetKa Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:35
          > to pomysl jeszcze praktykancie o kemipolu tez zch okolice
          Mysle, mysle, zwlaszcza o pani wicedyrektor ktora przegina z iloscia roboty na
          zajeciach z ekonomiki (ja mam byc inzynier, nie ekonomista)...
          btw zastanawialem sie, czy to nie "spolka wyodrebniona" ZCh, ale przypomnialo mi
          sie, ze pani wicedyrektor ciagle wspomina o jakiejs finscej spolce, dla ktorej
          ciagle robi biznesplany...

> zdaje sie 70% krajowej produkcji czegos co sie pix i pax nazywa
          A to nie wiedzialem...

> brzmi jak z disneya
          Oprocz postaci disneyowskich produkuja takze powazna chemie, co to brzmi podobnie
          jak dwuchlorek polietylenu (nazwa wzieta z glowy, chodzilo o pokazanie "stylu" ;>

> i srednio wiem do czego
          Taka wypowiedz sugeruje, ze do d..., a nie do wody...
          A przecia jest na odwrot.
          • franekkk Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 12:45

no owszem do wody zeby d wyczyscic
            finska firma to kemira
    • mike102 PASZTECIKI! (n/txt) 27.05.02, 12:50
      • Gość: ZetKa No jak moglem zapomniec? ;> IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:56
        Jakos zawsze zapominam, ze przecia paszteciki, jeszcze do niedawna produkt
        wylacznie szczecinski, zaczyna sie pojawiac w innych miastach Polski, a
        paszteciki nawet mozna dostac w Carrefourze w calkiem porzadnym lokaliku.
        A pomyslec, ze wszystko zaczelo sie od militarnej maszynki, przez ktora gosciu
        mial problemy z SB... :>>
        • Gość: m_ona Re: No jak moglem zapomniec? ;> IP: 217.153.4.* 27.05.02, 13:15
          te paszteciki to powinnismy opatentowac, tak jak chca Gorale oscypka, zawsze
          jakas kasa dla regionu ;)
          • jottka Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:30

> te paszteciki to powinnismy opatentowac, tak jak chca Gorale oscypka, zawsze
            > jakas kasa dla regionu ;)

To chyba nie pasztecik jako taki, tylko tę słynną maszynę? Ona wprawdzie
            radziecka, ale jakoś można by się pewnie dogadać odnośnie praw na rynek. Po czym
            zalać pasztecikami Polskę :)))

A w tutejszym kerfurze pasztecików nie ma :((
            • Gość: ZetKa Re: No jak moglem zapomniec? ;> IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:38
              > To chyba nie pasztecik jako taki, tylko tę słynną maszynę?
              Maszyne jak maszyne, zawsze mozna zaprojektowac nowa (w koncu studiuje u nas od
              groma automatykow), raczej zastrzec trzeba by sam produkt. Tak jak z oscypkiem -
              w koncu nie mogli zastrzec technologii, zwlaszcza, ze ona taka niezgodna z
              unijnymi przepisami byla (w przeciwienstwie do pasztecikow)...

> radziecka, ale jakoś można by się pewnie dogadać odnośnie praw na rynek. Po czy
              > m
              > zalać pasztecikami Polskę :)))
              A czemu nie Europe? Co to, pasztecik gorszy od oscypka?
              Btw jak juz zalewasz - to lepiej barszczykiem do pasztecikow ;>
              • Gość: ZetKa No i zapomnialem o czyms innym... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:39
                Bylebysmy z tymi pasztecikami nie urzadzili sie tak jak z
                paprykarzem "SZCZECINSKIM"...
              • jottka Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:44
                Upierałabym się, że patentować należy maszynę, obojętnie czy naszego, czy
                bratniego wyrobu. Same paszteciki jako typ pożywienia występują dość powszechnie,
                natomiast zachwycającą nowością przy paszteciku szczecińskim była masowość i
                tempo produkcji. W wypadku oscypka czy jakiegokolwiek sławnego żarcia technologię
                też się zastrzega, bo od niej zależy efekt końcowy. Jak już masz tę licencję,
                masz robić ser jak Pan Bóg przykazał, a nie wędzić np. oscypek w herbacie :)))

A barszczyk jako produkt eksportowy jest ryzykowny - bardzo wielu ludziom z
                odmiennych kultur kojarzy się z krwią i do buzi tego nie wezmą. Rozumieć ich
                trzeba, współczuć mależy :)))
                • skuter70 Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:46
                  jottka napisał(a):

- bardzo wielu ludziom z
                  > odmiennych kultur kojarzy się z krwią i do buzi tego nie wezmą. Rozumieć ich
                  > trzeba, współczuć mależy :)))

a schabowy i kaszanka z czym sie kojarzy?
                  • jottka Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:54
                    Z tego, co czytałam, to na przykład Hindusom i bodaj Japończykom barszcz jako
                    płyn o czerwonym kolorze kojarzy się dosłownie z krwią, symbolicznie ich
                    odrzuca. Schabowego o ile mi wiadomo też sporo wyznawców innych religii nie
                    zje, ale to już na bazie świnki, a nie nie symboli życia.
                    • skuter70 Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:58
                      jottka napisał(a):

> Z tego, co czytałam, to na przykład Hindusom i bodaj Japończykom barszcz

lokalnie moze byc barszcz bialy
                      japonce nawet rybe na surowo wtrajaja to i pasztecikom z bialym barszczem dadza
                      rade
                      a przy okzaji odpady z Pylic mozna wykorzystac
        • Gość: AS Re: No jak moglem zapomniec? ;> IP: 111.111.26.* / 111.111.26.* 27.05.02, 13:45

> A pomyslec, ze wszystko zaczelo sie od militarnej maszynki, przez ktora gosciu
          > mial problemy z SB... :>>

Nie z SB lecz z KGB!
          Organy niby te same ale graly w roznych tonacjach ;)

• Gość: AS Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 111.111.26.* / 111.111.26.* 27.05.02, 12:52
      Biorąc pod uwagę okolice
      mamy tu znaczącą produkcję szwedzkich chodaków.
      • spik Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 13:54
        W handlu i usługach mamy dwie prawdziwie potężne firmy duetu
        Grochulski-Marszałek
        - agencja celna Trans-Sad i jej "córki"
        - BGM (handel paliwami)
        łączny obrót obu firm przekroczył w ubiegłym roku obrót Stoczni Szczecińskiej
        • bbury Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:09
          No i największa fabryka tektury falistej (w Polsce ) u nas jest. Wprawdzie sąd
          ogłosił upadłość ale ona ciągle produkuje ... dla tychsamych ludzi. Gdy byłem w
          kliniskach jakiś miesiąc temu produkcja szła jak za dawnych lat.

To dobrze może uda mi się choć trochę grosika (na podstawie wyroku sądowego ;)
          odzyskać. A może i trup ożyje bo fabryczka była niczego sobie. Prawę mówiąc jak
          ją zobaczyłem 1 raz to wszystkie nowoczesne fabryki w Tanowie Podgórnym (pod
          Pozaniemem) tj Reemtsma, Balma i Stolwerck wydały mie się dziadowskie. Serio.
          • bbury Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:10
            A o scanwoodzie całkiem zapomnieliście ?
            • Gość: T Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 217.153.5.* 27.05.02, 14:13
              Już niedługo.
              Z tego co wiem chcą się przeprowadzić gdzieś do Dębna.
        • spik Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:18
          Niestety potwierdzam.
          Produkcja do Dębna, logistyka do Niemiec
          • bbury Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:22
            Pytanie było o czas teraźniejszy :)
            Ale to co piszecie to dopiero zamierzenia. I z tego co wiem niekoniecznie się
            ziszczą. Sporo tu zainwestowali a nie bardzo jest od kogo odzyskać...

Poza tym mamy bardzo rozwnięte usługi przewozowe - największy port pasażerski
            Bałtyku - Nowe Warpno (przynajmniej w ubiegłym roku tak było :)))

I jeszcze jedno cały czas czekamy na PSA :)
    • Gość: 40-ka Re: Miło poczytać IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 22:35
      Jedno pytanie spowodowało wręcz wybuch patriotyzmu lokalnego i dumy z tego co
      jeszcze mamy. Miło poczytać ...
      • Gość: AS Re: Miło poczytać IP: 111.111.26.* / 111.111.26.* 28.05.02, 09:03
        Gość portalu: 40-ka napisał(a):

> Jedno pytanie spowodowało wręcz wybuch patriotyzmu lokalnego
        > i dumy z tego co jeszcze mamy.

Bo tego co jeszcze zostało - trzeba bronić jak niepodległości ;)
    • Gość: JACEK Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 64.9.159.* 27.05.02, 23:01
      Ja za duzej wiedzy na ten temat to nie mam ale z tego co czytam to bym dodal jeszcze jeden artykul eksportowy-
      smierdzace nieudaczniki!!!!! Szegolnie egzemplarz " PIECHOTA" , z tego co slysze to Warszawa bedac pelna tego
      typu sprzetu zawsze z checia importuje wiecej, wiecej,wiecej,wiecej i wiecej.
      • Gość: 40-ka Re: Przedwczesny optymizm IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 23:08
        A ja już się cieszyłam, że żółć przestaje się ulewać...
        • Gość: JACEK Re: Przedwczesny optymizm IP: 64.9.159.* 27.05.02, 23:16
          Przepraszam, ja tylko chcialem przypalic warszawce za niewiedze o szczecinie i to wszystko co mialem w
          magazynku.....ot taka aluzja do wszystkich stekaczy. Wierz mi, do zolci to ja mam daleko......i teraz to sie glupio
          czuje :-(((
          • Gość: 40-ka Re: Przedwczesny optymizm IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 23:27
            OK, zdarza się.
          • jottka aha, Jacek nie płacze :)) 27.05.02, 23:28
            Tak jest, potwierdzam. Jacek nie płacze i daje odpór jako nasz Towar
            Eksportowy, czy może raczej Wyeksportowany. Niewątpliwie z certyfikatem
            jakości ;)))
            • Gość: JACEK Re: aha, Jacek nie płacze :)) IP: 64.9.159.* 27.05.02, 23:46
              No moze nie placze ale mnie 40stka zawstydzila.......
              • Gość: 40-ka Re: Jeszce jeden powód do dumy IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 23:52
                Jacku, wychodzi na to, że jako szczeciński towar eksportowy jesteś jeszcze
                jednym powodem do dumy. A co do polityków, to na miernoty Szczecin nie ma
                monopolu.
                • jottka Re: Jeszce jeden powód do dumy 27.05.02, 23:56
                  Jacek, a może byś się wcześniej przyimportował do kraju niż dopiero na
                  Gwiazdkę? Tak na wakacje? Co będziesz dzieciom zmokłe i bure ziemie przodków
                  pokazywał? Nad Szmaragdowe zimą z nimi nie pójdziesz ani nad Rusałkę łabędzia
                  straszyć.

I można by było zrobić Taaaką Wielką Imprezę :)))
          • Gość: Kostia Re: Przedwczesny optymizm IP: *.xtra.pl 28.05.02, 00:06
            Jak miło. Nie będę Wam psuł tego błogostanu. Nawet trochę zazdroszczę.
            • jottka optymizm 28.05.02, 00:10
              Po kolejnym szczęśliwym dniu uwielbiamy tak sobie błogo pomruczeć przed snem,
              boska rzecz :))))
              • Gość: 40-ka Re: optymizm IP: *.devs.futuro.pl 28.05.02, 00:12
                Ano, ano ...
    • franekkk Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 28.05.02, 09:52

przypomnial mi sie jeszcze asprod
      niby to tylko pieczywo ale jednak zaopatruja prawie 1/4 polski - pn-zach
    • Gość: Mirek Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 08:32
      Szczecińskie uczelnie wyższe mają dużą wydajność i produkują wysoką ilość
      magisterskich tytułów naukowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka