Gość: Olaf IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 20:01 Powiedzczie bo z perspektywy Warszawki to wygląda, że u Was jest totalna bryndza! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spik Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 26.05.02, 20:42 Bo my są lenie i tępaki, którym mimo usilnych starań naszych panoczków ze naszej umiłowanej stolycy, nic się nie chce. Dziękujemy za prund pod każdą strzecho.:-)))))) Trzeba być albo chamem albo kompletnym ignorantem, żeby takie pytanie zadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-tka Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: *.devs.futuro.pl 26.05.02, 20:57 Spik, nie denerwuj się - Olaf patrzy z pozycji Warszawki, a takowa nie ma nic wspólnego z Warszawą. Warszawkę zamieszkują prowincjusze i niczego nie znając takie właśnie pytania zadają. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 09:27 Gość portalu: Olaf napisał(a): > Powiedzczie bo z perspektywy Warszawki to wygląda, że u Was jest totalna > bryndza! Wiesz, Stocznia Szczecinska, to nie jest jedyna firma w Szczecinie. Mnie natomiast czesto zastanawia co sie produkuje w Warszawie bo mam wrazenie ze zyjecie tylko z pensji urzednich (zrzuta calego panstwa) oraz pensji nic-nie- produkujacych central firm (zrzuta calego panstwa). Odpowiedz Link Zgłoś
koala_ papier, wyroby hutnicze, nawozy ... 27.05.02, 09:57 skuter70 napisał(a): + papier i wyroby hutnicze z huty na export; dystrybucja tapet "rowfaza" firmy rasch na całą Polskę; nawozy sztuczne w Superfosfacie; energię elektryczną sprzedawaną na export z zespołu elektrowni Dolna Odra ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekkk Re: dzwigi, promy, wedliny, oprogramowanie... (n/txt) IP: *.zchpolice.com 27.05.02, 10:04 moi koledzy z pracy tez calkiem sporo eksportuja Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: dzwigi, promy, wedliny, oprogramowanie... (n/txt) 27.05.02, 10:16 Gość portalu: franekkk napisał(a): > > moi koledzy z pracy tez calkiem sporo eksportuja bylo:) przypomnial mi sie bardzo fajny produkt z wyspy Wolin - strzecha na eksport do niemiec:) telewizory, aparaty sluchowe Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 jest tekst:) 27.05.02, 10:18 WODKE :) chyba jachty- wlasciwie nie wiem czy jeszcze sie produkuje? Odpowiedz Link Zgłoś
koala_ Re: jest tekst:) 27.05.02, 10:21 skuter70 napisał(a): > WODKE :) > > chyba jachty- wlasciwie nie wiem czy jeszcze sie produkuje? Niestety stoczni jachtowej już nie ma - tzn. jako przedsiebiorstwa, ale produkują różne łódki z laminatów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_ona Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 217.153.4.* 27.05.02, 10:21 Ja tylko w kwestii formalnej, gdzie produkuja jeszcze czekolade i lody w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:31 Gość portalu: m_ona napisał(a): > Ja tylko w kwestii formalnej, gdzie produkuja jeszcze czekolade gryf >i lody w > Szczecinie? a tu mi niestety nazwa wyleciala z glowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:34 czekolada w gryfie a lody to jednak chyba tylko wloskie do skuter: nie bylo superfosfat produkuje nawozy i police produkuja nawozy jeszcze dwie rozne firmy police jeszcze produkuja biel tytanowa jako jedyna firma w polsce - nieodzowny skladnik papieru kredowego i farb Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:35 a wogole co to?? branzowa kt?? poligum pilchowo - materialy gumowe i gumopodobne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:39 A te lody to nie było "Ecco"? Takie kiedyś i tu sprzedawali, dobre były, pamiętam takie z advocatem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:42 jottka napisał(a): > A te lody to nie było "Ecco"? wlasnie jakis czas temu w kronice marudzili, ze wyrzucaja pracownikow ale chyba nadal dziala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_ona Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 217.153.4.* 27.05.02, 11:08 A na US ucza, ze Gryf juz od niedawna nawet polewy nie produkuje, nie tylko calej czekolady :( szkoda Ekko, mialo sie przeciez laczyc z kaliskim Augusto, tlumaczyli to zlym polozeniem Szczecina ze wzgledow logistycznych, dlatego rozpoczely sie zwolnienia i wywozenie maszyn. Ostatecznie Auguso, ze wzgledu na zadluzenie Ekko, nie chcialo tego "malzenstwa", ale czy w Szczecinie jeszcze robia lody? nie jestem przekonana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:53 > A na US ucza, ze Gryf juz od niedawna nawet polewy nie produkuje, nie tylko > calej czekolady :( szkoda Na US roznych dziwnych rzeczy ucza, w tym ekonomii (po tym, jak mnie tego nauczyli, wydaje mnie sie to jeszcze bardzie dziwne i nielogiczne). Za to przejdz sie tam i powachaj - stracisz watpliwosci... Jesli chodzi o Ekko, wiem tylko o probie laczenia. Jak sie skonczylo - ze u nas juz nie produkuja... Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 12:47 Gość portalu: m_ona napisał(a): > A na US ucza, ze Gryf juz od niedawna nawet polewy nie produkuje, nie tylko > calej czekolady :( szkoda wiesz jak tu smierdzi czekolada?:) nie wiem czy jeszcze jest ale jeszcze do niedawna byl sklepik zakladowy, w ktorym mozna bylo kupic czekolade na wage bez opakowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:51 > wiesz jak tu smierdzi czekolada?:) Wiem, w koncu w twojej firmie bylem, jak ciebie tam jeszcze nie bylo ;> Co prawda tylko na praktykach, ale zawsze. A nie mow ze "tu" smierdzi, bo u ciebie pewnie nic nie czuc. Juz raczej na sledzie masz szanse... > mozna bylo kupic czekolade na wage bez opakowania Eee, rozwijaja sie (jak cukierki ze sreberka ;> Kiedys byly tylko gotowe produkty, takie prosto do sprzedazy,ladnie zapakowane. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:37 franekkk napisał(a): > do skuter: nie bylo superfosfat produkuje nawozy i police produkuja nawozy > jeszcze dwie rozne firmy superfosfat to nazwa firmy? a gdzie to lezy ciagle sie dziwilem ze na niektorych workach z nawozami w porcie jest napis Police a na innych nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) 27.05.02, 10:42 pogadamy sobie w 4 oczy a moze nawet 6 okularniku czekaj tylko niech sie milseog zglosi Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 kable, oraz... 27.05.02, 10:45 z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM, Euroafrica), remonty, przebudowy statkow (Stocznia Gryfia), sieci handlowa - Komfort (czy aby centrala Netto tez nie jest u nas?), paliwa - Solo, ubezpieczenia, wyposazenie w systemy lacznosci - policje, straz pozarna i sluzby ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA, miesa - Drobimex-Heinz, Agryf Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 10:58 szczecinski przemysl drzewny dostawca ikei zapomnialem nazw: 2 skandynawskie firmy asfaltowo betonowo i cos tam jedna to zdaje sie ncc widac instalacje obydwu przejezdzajac w okolicach basenu gorniczego do skuter superfosfat szczecin to nazwa firmy jak rowniez gatunku nawozu (wodczane rozdzielili nawozowych nie wiec produkowany rowniez gdzie indziej) superfosfat jest wlasnoscia polic i firmy na ktorej place sie ostro inaczej gapisz - bsc szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: kable, oraz... 27.05.02, 11:04 > > do skuter superfosfat szczecin to nazwa firmy jak rowniez gatunku nawozu to drugie to wiem:) > (wodczane rozdzielili nawozowych nie wiec produkowany rowniez gdzie indziej) po jakiemu jest to zdanie i czy moglbys przetlumaczyc na jezyk ogolnie przyjety w naszym regionie > superfosfat jest wlasnoscia polic i firmy na ktorej place sie ostro inaczej > gapisz - bsc szczecin czyli polce - mieszasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Zapomnieliscie o aparatach sluchowych !!!!!! IP: *.eemagine.com 27.05.02, 11:10 Sonion - komponenty do aparatow sluchowych - 950 pracownikow. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 11:11 skuter70 napisał: > wodczane rozdzielili nawozowych nie wiec produkowany rowniez gdzie indziej > > po jakiemu jest to zdanie i czy moglbys przetlumaczyc na jezyk ogolnie przyjety > w naszym regionie gatunki wodek zostaly rozdzielone pomiedzy producentow - jednym przypadla wyborowa innym starka, w nawozach wolna miedzyplciowa amerykanka wciagnij cos na rozumek to przykasasz polmo nikt nie wspomnial o polmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:05 > > superfosfat jest wlasnoscia polic i firmy na ktorej place sie ostro inacze > j > > gapisz - bsc szczecin > czyli polce - mieszasz Nie do konca. To byla oddzielna firma, ktora (chyba) zostala przejeta przez Police, ale byc moze pozostal jako firma-corka wraz z nazwa. Podobnie jest np. z AEG, Fael-Elfa, ktore co prawda jako marka rynkowa zostaly (i firmy nadal istnieja - jednoosobowe - prezes), ale naleza do General Electric... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_ona Re: kable, oraz... IP: 217.153.4.* 27.05.02, 11:11 Solo, to od jakiegos czasu DUO i teraz sie konsoliduje, a wiecie z czym wiaza sie konsolidacje? mike102 napisał(a): > z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM, > Euroafrica), remonty, przebudowy statkow (Stocznia Gryfia), sieci handlowa - > Komfort (czy aby centrala Netto tez nie jest u nas?), paliwa - Solo, > ubezpieczenia, wyposazenie w systemy lacznosci - policje, straz pozarna i sluzb > y > ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA, miesa - Drobimex-Heinz, Agryf Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 11:14 w rzeczpospolitej nic o centrali nie bylo nawet jesli to dosyc sporej bazy z doluj przeca do wawy nie przeniosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:01 > z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM, > Euroafrica), PZM jeszcze zyje? > remonty, przebudowy statkow (Stocznia Gryfia), sieci handlowa - > Komfort (czy aby centrala Netto tez nie jest u nas?), jest, ale chyba tylko jakas lokalna. Jak jedziesz przez Dabie do drogi na Swinoujscie, to przed przejazdem (ale nie tym slawetnym w samym Dabiu, a tym mniejszym) kolejowym po lewej stronie... paliwa - Solo, > ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA Niestety, glowna siedziba EPA to Gdansk... A u nas pewnie tylko sprzedaja ten sprzet na rynek lokalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_ona Re: kable, oraz... IP: 217.153.4.* 27.05.02, 12:38 > PZM jeszcze zyje? Zyje, ale ledwo ledwo powietrze lapie Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: kable, oraz... 27.05.02, 12:55 Gość portalu: ZetKa napisał(a): > > z dzialalnosci pozaprodukcyjnej: port, przewozy morskie (Unity Line, PZM, > > Euroafrica), > PZM jeszcze zyje? 8 mln zl zysku netto za 2001, zamowionych 15 nowych statkow, ponad 3500 ludzi zatrudnionych > > ratownice w sprzet motoroli wyposaza EPA > Niestety, glowna siedziba EPA to Gdansk... A u nas pewnie tylko sprzedaja ten > sprzet na rynek lokalny... hmmm, co do epy to ja taki pewien bym nie byl, bo wiem gdzie jest ich siedziba (palacyk na pogodnie) i znam posrednio gosci, ktorze te firme zalozyli. niedawne zapowiedzi budowy elektrowni wiatrowych to tez oni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:11 > 8 mln zl zysku netto za 2001, zamowionych 15 nowych statkow, ponad 3500 ludzi > zatrudnionych Wiesz, deficytowe kopalnie tez w 2001 roku wykazaly porzadny zysk ;> > hmmm, co do epy to ja taki pewien bym nie byl, bo wiem gdzie jest ich siedziba > (palacyk na pogodnie) tez tam kiedys bylem, i wlasnie tam dowiedzialem sie, ze bodajze Gdansk, na pewno Szczecin byl wtedy (wedlug opinii panii... i wizytowki) tylko filia... > i znam posrednio gosci, ktorze te firme zalozyli. Tak sie czesto zastanawialem, czy znajomosci u ciebie nie dadza sie kiedys wykorzystac przy szukaniu pracy, a tu masz, sam sie chwalic ;> Ale serio: probowac bede bez znajomosci, ale w razie czego bede pamietac... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: kable, oraz... 27.05.02, 13:23 Gość portalu: ZetKa napisał(a): > > 8 mln zl zysku netto za 2001, zamowionych 15 nowych statkow, ponad 3500 lu > dzi zatrudnionych > Wiesz, deficytowe kopalnie tez w 2001 roku wykazaly porzadny zysk ;> Przede wszystkim to DOTOWANE kopalnie. A co to PZM to nie bardzo wiem w co wierzyc, szczegolnie jesli sie ma spolke- corke w Luxemburgu (piekna kamienica na wlasnosc = biura + mieszkania dla pracownikow), przez ktora mozna przepuszczac dowolne obrato i opodatkowywac wg. jednych z najkorzystniejszych przepisow na swiecie... > > hmmm, co do epy to ja taki pewien bym nie byl, bo wiem gdzie jest ich sied > ziba (palacyk na pogodnie) > tez tam kiedys bylem, i wlasnie tam dowiedzialem sie, ze bodajze Gdansk, na pew > no Szczecin byl wtedy (wedlug opinii panii... i wizytowki) tylko filia... no moze i tak jest. ja slyszalem co innego, szczegolnie ze rozpoczynali od krotkofalowek dla Stoczni a skonczyli na bankietach w Monaco podzczas wyscigow F1. > > i znam posrednio gosci, ktorze te firme zalozyli. > Tak sie czesto zastanawialem, czy znajomosci u ciebie nie dadza sie kiedys > wykorzystac przy szukaniu pracy, a tu masz, sam sie chwalic ;> > Ale serio: probowac bede bez znajomosci, ale w razie czego bede pamietac... :-))). Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:27 > Przede wszystkim to DOTOWANE kopalnie. To nie o to chodzi, chodzi raczej o ustawe o anulowaniu zadluzenia, to stad im wyszlo ;> Ech, czy pisalem juz ze nie uwazam ekonomii za logiczne dziedzine nauki? (nauki?) > no moze i tak jest. ja slyszalem co innego, szczegolnie ze rozpoczynali od > krotkofalowek dla Stoczni a skonczyli na bankietach w Monaco podzczas wyscigow > F1. My mowimy o tej samej EPie? W branzy automatyki i elektrotechniki? Tej bodajze zaraz na rogu, z taka niebieska sinusoidka (gruba podwojna) i czarna w przeciwfazie (czyli do gory nogami)? Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: kable, oraz... 27.05.02, 13:31 Gość portalu: ZetKa napisał(a): > My mowimy o tej samej EPie? W branzy automatyki i elektrotechniki? Tej bodajze > zaraz na rogu, z taka niebieska sinusoidka (gruba podwojna) i czarna w > przeciwfazie (czyli do gory nogami)? Nie pamietam znaku firmowego. Mowimy o tych, ktorzy sa wylaczna przedstawicielem na Polske systemow lacznosci Motoroli. W tym ich palacyku na Pogodnie jest tez przyfirmowe przedszkole oraz sala do bankietow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:43 > Nie pamietam znaku firmowego. Mozesz sobie przypomniec na www.epa.com.pl Faktycznie, centrala w Szczecinie, niech no ja dorwe ta babe (ze nie wspomne, co powinni jej zrobic szefowie za wciskanie takich glupich informacji)... ale nie pamietam jej nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: kable, oraz... 27.05.02, 13:44 znak firmowy sie zgadza lokalizacja tez z tego co ja wiem siedziba jest szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 EPA ma centrale w Szczecinie 27.05.02, 13:49 Panowie, teraz to juz janse ponad wszelka watpliwosc, a Gdynia i Warszawa to jedynie oddzialy. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: kable, oraz... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:39 Z handlowej, nalezy dorzucic takze branze obrotu paliwami - nabrzeze paliwowe w Swinoujsciu, Solo (moze sie i przeksztalca, ale i tak ilus tam ludzi juz zatrudnili, i czesc z nich utrzymaja, a niektore obszary nawet takim Duo sie nie moga pochwalic). No i budujemy - np. stacje benzynowe. Nie wiem jak Solo, taki HL co roku oddaje wiecej niz jedna, a ile przy okazji pieniazkow w dany region wpompuje (jak kiedys uslyszalem, ile taka stacja kosztuje... Kali liczyl jeden, dwa, trzy, bardzo duzo... ja co prawda umiem liczyc dalej, ale jesli chodzi o cene stacji to i tak jest to dla mnie pozycja "bardzo duzo"...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:45 > do skuter: nie bylo superfosfat A superfosfat to formalnie nie jest obecnie ZCh Police? Bo kiedys mieli go przejac, tylko nie wiem jak sie skonczylo (jak wiec widac, nasze lokalne zaklady nawet sie rozwijaja ;> > police jeszcze produkuja biel tytanowa jako jedyna firma w polsce - nieodzowny > skladnik papieru kredowego i farb JEDYNA W POLSCE? Ja ci kurna dam!!! Zanizac range firmy, w ktorej obecnie mam praktyki!!!! Jedna z trzech (choc zlosliwcy mowia o czterech, ale nie potrafia ich wymienic) na cala Europe!!!! Czyli jedna trzecia Europy pomalowana jest policka biela tytanowa (w tym wiele budynkow na terenie zakladu - choc te juz pomalowane sa czysta biela, bez dodatkow farbowych ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: czekolade, piwo, komputery, lody... (no txt) IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:42 > Ja tylko w kwestii formalnej, gdzie produkuja jeszcze czekolade i lody w > Szczecinie? Lody - Ekko niestety sie wynioslo ze Szczecina (patrz post stettiner o przyjaznosci Szczecina dla inwestorow w innym watku), choc moze cos jeszcze jest... Czekolada - w porcie, kolo Urzedu Celnego (ul. bodajze Boleslawa Smialego). Nazwy nie pamietam, skuter powinien wiedziec lepiej ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 212.14.21.* 27.05.02, 11:33 Tak bez wiekszego zastanowienia, wymienie, ze w Szczecinie i okolicach produkuje sie: chemikalia, w tym glownie kwas siarkowy, ale nie tylko, (ZCh Police) gazy techniczne (Gryfgaz, tuz obok ZCh) papier, nie tylko toaletowy aparaty sluchowe (Microtronic), nie tylko na rynek polski, symulatory statkow, czolgow, sterowanie do statkow, ogolnie pojeta automatyke nie tylko na rynek lokalny... Jak bym pomyslal, bylo by tego wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 12:03 to pomysl jeszcze praktykancie o kemipolu tez zch okolice zdaje sie 70% krajowej produkcji czegos co sie pix i pax nazywa brzmi jak z disneya i srednio wiem do czego ale zysk za 2001 ponad 10mln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:35 > to pomysl jeszcze praktykancie o kemipolu tez zch okolice Mysle, mysle, zwlaszcza o pani wicedyrektor ktora przegina z iloscia roboty na zajeciach z ekonomiki (ja mam byc inzynier, nie ekonomista)... btw zastanawialem sie, czy to nie "spolka wyodrebniona" ZCh, ale przypomnialo mi sie, ze pani wicedyrektor ciagle wspomina o jakiejs finscej spolce, dla ktorej ciagle robi biznesplany... > zdaje sie 70% krajowej produkcji czegos co sie pix i pax nazywa A to nie wiedzialem... > brzmi jak z disneya Oprocz postaci disneyowskich produkuja takze powazna chemie, co to brzmi podobnie jak dwuchlorek polietylenu (nazwa wzieta z glowy, chodzilo o pokazanie "stylu" ;> > i srednio wiem do czego Taka wypowiedz sugeruje, ze do d..., a nie do wody... A przecia jest na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 12:45 no owszem do wody zeby d wyczyscic finska firma to kemira Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa No jak moglem zapomniec? ;> IP: 212.14.21.* 27.05.02, 12:56 Jakos zawsze zapominam, ze przecia paszteciki, jeszcze do niedawna produkt wylacznie szczecinski, zaczyna sie pojawiac w innych miastach Polski, a paszteciki nawet mozna dostac w Carrefourze w calkiem porzadnym lokaliku. A pomyslec, ze wszystko zaczelo sie od militarnej maszynki, przez ktora gosciu mial problemy z SB... :>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_ona Re: No jak moglem zapomniec? ;> IP: 217.153.4.* 27.05.02, 13:15 te paszteciki to powinnismy opatentowac, tak jak chca Gorale oscypka, zawsze jakas kasa dla regionu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:30 Gość portalu: m_ona napisał(a): > te paszteciki to powinnismy opatentowac, tak jak chca Gorale oscypka, zawsze > jakas kasa dla regionu ;) To chyba nie pasztecik jako taki, tylko tę słynną maszynę? Ona wprawdzie radziecka, ale jakoś można by się pewnie dogadać odnośnie praw na rynek. Po czym zalać pasztecikami Polskę :))) A w tutejszym kerfurze pasztecików nie ma :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: No jak moglem zapomniec? ;> IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:38 > To chyba nie pasztecik jako taki, tylko tę słynną maszynę? Maszyne jak maszyne, zawsze mozna zaprojektowac nowa (w koncu studiuje u nas od groma automatykow), raczej zastrzec trzeba by sam produkt. Tak jak z oscypkiem - w koncu nie mogli zastrzec technologii, zwlaszcza, ze ona taka niezgodna z unijnymi przepisami byla (w przeciwienstwie do pasztecikow)... > radziecka, ale jakoś można by się pewnie dogadać odnośnie praw na rynek. Po czy > m > zalać pasztecikami Polskę :))) A czemu nie Europe? Co to, pasztecik gorszy od oscypka? Btw jak juz zalewasz - to lepiej barszczykiem do pasztecikow ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa No i zapomnialem o czyms innym... IP: 212.14.21.* 27.05.02, 13:39 Bylebysmy z tymi pasztecikami nie urzadzili sie tak jak z paprykarzem "SZCZECINSKIM"... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:44 Upierałabym się, że patentować należy maszynę, obojętnie czy naszego, czy bratniego wyrobu. Same paszteciki jako typ pożywienia występują dość powszechnie, natomiast zachwycającą nowością przy paszteciku szczecińskim była masowość i tempo produkcji. W wypadku oscypka czy jakiegokolwiek sławnego żarcia technologię też się zastrzega, bo od niej zależy efekt końcowy. Jak już masz tę licencję, masz robić ser jak Pan Bóg przykazał, a nie wędzić np. oscypek w herbacie :))) A barszczyk jako produkt eksportowy jest ryzykowny - bardzo wielu ludziom z odmiennych kultur kojarzy się z krwią i do buzi tego nie wezmą. Rozumieć ich trzeba, współczuć mależy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:46 jottka napisał(a): - bardzo wielu ludziom z > odmiennych kultur kojarzy się z krwią i do buzi tego nie wezmą. Rozumieć ich > trzeba, współczuć mależy :))) a schabowy i kaszanka z czym sie kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:54 Z tego, co czytałam, to na przykład Hindusom i bodaj Japończykom barszcz jako płyn o czerwonym kolorze kojarzy się dosłownie z krwią, symbolicznie ich odrzuca. Schabowego o ile mi wiadomo też sporo wyznawców innych religii nie zje, ale to już na bazie świnki, a nie nie symboli życia. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: No jak moglem zapomniec? ;> 27.05.02, 13:58 jottka napisał(a): > Z tego, co czytałam, to na przykład Hindusom i bodaj Japończykom barszcz lokalnie moze byc barszcz bialy japonce nawet rybe na surowo wtrajaja to i pasztecikom z bialym barszczem dadza rade a przy okzaji odpady z Pylic mozna wykorzystac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: No jak moglem zapomniec? ;> IP: 111.111.26.* / 111.111.26.* 27.05.02, 13:45 Gość portalu: ZetKa napisał(a): > A pomyslec, ze wszystko zaczelo sie od militarnej maszynki, przez ktora gosciu > mial problemy z SB... :>> Nie z SB lecz z KGB! Organy niby te same ale graly w roznych tonacjach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 111.111.26.* / 111.111.26.* 27.05.02, 12:52 Biorąc pod uwagę okolice mamy tu znaczącą produkcję szwedzkich chodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
spik Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 13:54 W handlu i usługach mamy dwie prawdziwie potężne firmy duetu Grochulski-Marszałek - agencja celna Trans-Sad i jej "córki" - BGM (handel paliwami) łączny obrót obu firm przekroczył w ubiegłym roku obrót Stoczni Szczecińskiej Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:09 No i największa fabryka tektury falistej (w Polsce ) u nas jest. Wprawdzie sąd ogłosił upadłość ale ona ciągle produkuje ... dla tychsamych ludzi. Gdy byłem w kliniskach jakiś miesiąc temu produkcja szła jak za dawnych lat. To dobrze może uda mi się choć trochę grosika (na podstawie wyroku sądowego ;) odzyskać. A może i trup ożyje bo fabryczka była niczego sobie. Prawę mówiąc jak ją zobaczyłem 1 raz to wszystkie nowoczesne fabryki w Tanowie Podgórnym (pod Pozaniemem) tj Reemtsma, Balma i Stolwerck wydały mie się dziadowskie. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:10 A o scanwoodzie całkiem zapomnieliście ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 217.153.5.* 27.05.02, 14:13 Już niedługo. Z tego co wiem chcą się przeprowadzić gdzieś do Dębna. Odpowiedz Link Zgłoś
spik Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:18 Niestety potwierdzam. Produkcja do Dębna, logistyka do Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 27.05.02, 14:22 Pytanie było o czas teraźniejszy :) Ale to co piszecie to dopiero zamierzenia. I z tego co wiem niekoniecznie się ziszczą. Sporo tu zainwestowali a nie bardzo jest od kogo odzyskać... Poza tym mamy bardzo rozwnięte usługi przewozowe - największy port pasażerski Bałtyku - Nowe Warpno (przynajmniej w ubiegłym roku tak było :))) I jeszcze jedno cały czas czekamy na PSA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-ka Re: Miło poczytać IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 22:35 Jedno pytanie spowodowało wręcz wybuch patriotyzmu lokalnego i dumy z tego co jeszcze mamy. Miło poczytać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Miło poczytać IP: 111.111.26.* / 111.111.26.* 28.05.02, 09:03 Gość portalu: 40-ka napisał(a): > Jedno pytanie spowodowało wręcz wybuch patriotyzmu lokalnego > i dumy z tego co jeszcze mamy. Bo tego co jeszcze zostało - trzeba bronić jak niepodległości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: 64.9.159.* 27.05.02, 23:01 Ja za duzej wiedzy na ten temat to nie mam ale z tego co czytam to bym dodal jeszcze jeden artykul eksportowy- smierdzace nieudaczniki!!!!! Szegolnie egzemplarz " PIECHOTA" , z tego co slysze to Warszawa bedac pelna tego typu sprzetu zawsze z checia importuje wiecej, wiecej,wiecej,wiecej i wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-ka Re: Przedwczesny optymizm IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 23:08 A ja już się cieszyłam, że żółć przestaje się ulewać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Przedwczesny optymizm IP: 64.9.159.* 27.05.02, 23:16 Przepraszam, ja tylko chcialem przypalic warszawce za niewiedze o szczecinie i to wszystko co mialem w magazynku.....ot taka aluzja do wszystkich stekaczy. Wierz mi, do zolci to ja mam daleko......i teraz to sie glupio czuje :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-ka Re: Przedwczesny optymizm IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 23:27 OK, zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka aha, Jacek nie płacze :)) 27.05.02, 23:28 Tak jest, potwierdzam. Jacek nie płacze i daje odpór jako nasz Towar Eksportowy, czy może raczej Wyeksportowany. Niewątpliwie z certyfikatem jakości ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: aha, Jacek nie płacze :)) IP: 64.9.159.* 27.05.02, 23:46 No moze nie placze ale mnie 40stka zawstydzila....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-ka Re: Jeszce jeden powód do dumy IP: *.devs.futuro.pl 27.05.02, 23:52 Jacku, wychodzi na to, że jako szczeciński towar eksportowy jesteś jeszcze jednym powodem do dumy. A co do polityków, to na miernoty Szczecin nie ma monopolu. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Jeszce jeden powód do dumy 27.05.02, 23:56 Jacek, a może byś się wcześniej przyimportował do kraju niż dopiero na Gwiazdkę? Tak na wakacje? Co będziesz dzieciom zmokłe i bure ziemie przodków pokazywał? Nad Szmaragdowe zimą z nimi nie pójdziesz ani nad Rusałkę łabędzia straszyć. I można by było zrobić Taaaką Wielką Imprezę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kostia Re: Przedwczesny optymizm IP: *.xtra.pl 28.05.02, 00:06 Jak miło. Nie będę Wam psuł tego błogostanu. Nawet trochę zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka optymizm 28.05.02, 00:10 Po kolejnym szczęśliwym dniu uwielbiamy tak sobie błogo pomruczeć przed snem, boska rzecz :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? 28.05.02, 09:52 przypomnial mi sie jeszcze asprod niby to tylko pieczywo ale jednak zaopatruja prawie 1/4 polski - pn-zach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: A czy cokolwiek jeszcze tu produkują? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 08:32 Szczecińskie uczelnie wyższe mają dużą wydajność i produkują wysoką ilość magisterskich tytułów naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś