Dodaj do ulubionych

Komunikacja miejska w Szczecinie

IP: *.espol.com.pl 23.02.05, 20:32
"Gdzie jeszcze przestaliśmy jeździć? - Dworzec Niebuszewo jest drugim takim
miejscem. Pociągi już tam nie przyjeżdżają, a tramwaje nadal mają początkowy
przystanek."

To co, przebudowujemy pętlę na Niebuszewie, bo mieszkańcy się stamtąd
wyprowadzili? Uwielbiam takie "inteligentne" pomysły...

"W Mierzynie jest duża fabryka - Sonion, w której pracuje ponad tysiąc ludzi -
linii miejskiej nie ma."

Linii miejskiej nie ma bo nie ma takiej potrzeby. Po pierwsze "Sonion" jest
obsługiwana przez trzy linie pracownicze (jeździ na nich SPA Dąbie). Po
drugie, żeby była linia miejska, do interesu musiałaby dopłacać gmina Dobra,
a ta jakoś się do tego nie garnie.

Poza tym - prof. Bąkowski mówi tutaj o potrzebie prowadzenia dyskusji.
Szkoda, że w trakcie debaty nie umożliwiał rozpoczęcia dyskusji, bo co rusz
przerywał wypowiedzi osób na sali. Tłumaczył to m. in. "napiętym" programem,
po czym serwował 10-minutowe wystąpienie, nudne jak flaki z olejem i w
dodatku nie na temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: szczecinianin Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.pomorzany.v.pl 23.02.05, 22:49
      Na dworcu głównym nie ma dużej liczby osob wsiadajacych do tramwaji ? Często
      jeżdze ta trasa i stoji pełno ludzi! Moim zdaiem powinno sie zwiekszyc trawmaje
      w taki sposob by byly czestsze w czasie przyjazdow pociagów . Pozatym w
      Szczecinie przydałoby sie najmniej jeszcze 4 dodatkowe linie tramwajowe!!
      • Gość: Mareczek Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 22:57
        Ale zanim te 4 linie sie uruchomi, to trzeba porobic nowe trasy. Dzis sobie
        wyliczalem ile linii jest niepotrzebych, w sensie, aby sie nie pokrywaly z
        innymi liniami. I wyszlo - kasujemy 2 (3 i 12), 4 (1 i 12), 7 (8, 9 i 5), 11
        (5, 6 i 12), 6bis (6). Czyli po wszystkich torach przy aktualnym ukladzie
        wystarczy 7 linii na 12.
        • zdaniu Nie za dużo ciąć? ;) 24.02.05, 23:37
          Gość portalu: Mareczek napisał(a):

> Ale zanim te 4 linie sie uruchomi, to trzeba porobic nowe trasy. Dzis sobie
          > wyliczalem ile linii jest niepotrzebych, w sensie, aby sie nie pokrywaly z
          > innymi liniami. I wyszlo - kasujemy 2 (3 i 12), 4 (1 i 12), 7 (8, 9 i 5), 11
          > (5, 6 i 12), 6bis (6). Czyli po wszystkich torach przy aktualnym ukladzie
          > wystarczy 7 linii na 12.

Co do 7-ki to się napewno z Tobą nie zgadzam ;)
          Jadąc z basenu na krzekowo, chciałbyś zafundować komuś 2 przesiadki..
          z 8 na 9 na Bramie, później z 9 na 5 na Mickiewicza. Poza tym, że 5-tka rzadko
          jeździ, to akurat 5 i 7 potrafią być także nabite przez studentów.
      • Gość: MaciekK Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.espol.com.pl 23.02.05, 23:35
        Gość portalu: szczecinianin napisał(a):
        > Moim zdaiem powinno sie zwiekszyc trawmaje
        > w taki sposob by byly czestsze w czasie przyjazdow pociagów

Aha, to chyba w bardzo dalekiej przyszłości, gdy zostanie utworzona instytucja
        koordynująca rozkłady jazdy PKP z rozkładami komunikacji miejskiej. Jeśli teraz
        powiązałbyś linie tramwajowe z pociągami, to wystarczyłoby, żeby PKP
        wprowadziło zmianę rozkładu, a cały układ bierze w łeb. A PKP oczywiście nie
        będzie konsultować zmian rozkładów ze szczecińskim ZDiTM-em (i vice versa
        zresztą).
        • Gość: mamadasia Przecław i warzymice IP: 213.155.190.* 24.02.05, 08:57
          Coraz wiecej ludzi mieszka i będzie mieszkać w tych rjonach.Osiedla rozną jak
          grzyby po deszczu a na przystankach stoją dziesiatki osób i czekaja na autobus
          co jeżdzi co godzine.Koszmar.Wikszość osób tu miszkających ma samohody ale co z
          młodymi ludzmi jadącymi do szkoły czy na uczelni.
          mam np problem tweraz ze nalezieniem niani spoza okolicy bo każdy mów3i z tu
          słaby jest dojazd.
          Zróbcie coś z tym.

Ania
          • shp80 Re: Przecław i warzymice 24.02.05, 18:25
            > Coraz wiecej ludzi mieszka i będzie mieszkać w tych rjonach.Osiedla rozną jak
            > grzyby po deszczu a na przystankach stoją dziesiatki osób i czekaja na
            > autobus co jeżdzi co godzine.Koszmar.Wikszość osób tu miszkających ma
            > samohody ale co z młodymi ludzmi jadącymi do szkoły czy na uczelni.

Nie żebym do czegokolwiek zmuszał, ale z Przecławia do granic centrum Szczecina
            przez Mieszka I prowadzi bezpieczna droga dla rowerów, która świeci pustkami
            (faktem jest, że w zimie praktycznie nie istnieje..). Jeśli ktoś w takiej
            sytuacji mówi, że dojazd jest słaby, to sorry, ale jest mało zaradnym
            człowiekiem... Można się bać o małe dzieci, co jest zrozumiałe... Ale starsi
            najwyraźniej są zbyt leniwi, by przekręcić parę razy nóżkami... Że też za
            granicą nie mają takich problemów...
            • marcooos Re: Przecław i warzymice 24.02.05, 22:06
              > Ale starsi
              > najwyraźniej są zbyt leniwi, by przekręcić parę razy nóżkami... Że też za
              > granicą nie mają takich problemów...

Wiesz sorry też lubie sobie pojeżdzić na rowerku, ale napewno nie jako codzienny
              środek transportu z 2 powodów:
              - gdzie niby ten rower potem zostawić tak żeby wrócić tym samym do domu
              - nie wiem jak Ty, ale ja po kilku kilometrach na rowerku zdecydowanie odczuwam
              potrzebe prysznica i to nie tylko przez wzgląd na siebie ale na ludzi w pobliżu ;)
              • shp80 Re: Przecław i warzymice 25.02.05, 01:21
                > Wiesz sorry też lubie sobie pojeżdzić na rowerku, ale napewno nie jako
                > codzienny środek transportu z 2 powodów:
                > - gdzie niby ten rower potem zostawić tak żeby wrócić tym samym do domu

Samochód też Ci mogą ukraść, jeśli nim jeździsz. W autobusach i tramwajach mogą
                Cię skroić. Wszędzie są złodzieje i nic na to nie poradzisz. W Holandii
                kradzieże rowerów to istna plaga, a mimo to, ludzie dalej nimi jeżdżą. Chcesz
                sobie pojeździć długo rowerem, fundnij sobie coś niepopytliwego, taniego i nie
                rzucającego się w oczy. Prócz tego spraw sobie solidne zapięcie. Stojaków u
                nas, jak na lekarstwo, ale można znaleźć jakiś słup, znak drogowy, płot,
                barierka... Mi jeden rower spod polibudy ukradli.. Bardzo byłem wq..wiony...
                Ale po jakimś czasie złożyłem sobie kolejny.. Już nie taki ładny.. Brzydki,
                obdrapany, złożony z najtańszych części... Jak go stracę, cóż.. I tak już się
                zwrócił.. Złożę kolejnego brzydala :-)

> - nie wiem jak Ty, ale ja po kilku kilometrach na rowerku zdecydowanie
                > odczuwam potrzebe prysznica i to nie tylko przez wzgląd na siebie ale na
                > ludzi w pobliżu

Ja mogę być mokry po kilku kilometrach, a mogę być suchy i przez kilkadziesiąt
                kilometrów. Kwestia techniki jazdy... No i wprawy jednak trochę warto mieć...

Jadąc autobusem, czy tramwajem, też się możesz spocić, szczególnie w cieplejsze
                dni i przy dużym tłoku. A na dokładkę: wystarczy, że ktoś zapomni, do czego
                służy mydło i jedź tu z takim...
                Przejechanie rowerem z Przecławia w pobliże centrum, tempem spacerowym zajmuje
                góra 15-20 minut.. Ale, jak ludzie wolą bezczynnie stać kilkadziesiąt minut na
                przystanku, to jest to ich wybór... Owszem, komunikacja miejska powinna być
                sprawna i dostosowana do potrzeb ludzi i tutaj nie ma dyskusji.. Tylko, że
                jest, jak jest, i póki co, warto spróbować przez pewien czas inaczej..
                Tylko co będzie, jak się komuś to spodoba? ;-)

Sorry, ale takie teksty, że się rowerem nie da, bo się człowiek poci, że to, że
                tamto, przerabiałem już wielokrotnie... Jakoś Niemcy, Holendrzy, Duńczycy itp.
                używają tych rowerów i nie mają takich problemów, jakie stwarza się w naszym
                narodzie.. Czym się oni od nas różnią? Bo mi się wydaje, że to głównie kwestia
                mentalności.. /*

/* milczeniem pominę jakość ścieżek i kulturę polskich kierowców. ;->
                • marcooos Re: Przecław i warzymice 26.02.05, 18:00
                  > tamto, przerabiałem już wielokrotnie... Jakoś Niemcy, Holendrzy, Duńczycy itp.
                  > używają tych rowerów i nie mają takich problemów, jakie stwarza się w naszym
                  > narodzie.. Czym się oni od nas różnią? Bo mi się wydaje, że to głównie kwestia
                  > mentalności.. /*

Wiesz nie ukrywajmy Polska jest krajem wyjątkowo nieprzyjaznym dla
                  porzuszających się na 2 kółkach. Ogólnie bardzo lubie rower, staram się jeździć
                  w miare często w celach rekreacyjnych, ale do codziennego dojazdu nie wyobrażam
                  sobie.
                  Naprawde podziewiam, jeśli potrafisz przejachać kilka kilometrów i nie napocić
                  się przy tym. Ba ja chyba po mieście nie potrafie kilometra zrobić i to nie
                  koniecznie z wysiłku a raczej dzięki temu że jazda rowerem wymaga momentami
                  cyrkowych umiejętności lawirowania pomiędzy samochodami i żelaznych nerwów, żeby
                  nie dać się rozjechać.
                  O jakości ścieżek rowerowych nie ma co mówić bo jak dlamnie to ich poprostu nie
                  ma. Wprawdzie już nie mieszkam w szczecinie tylko pod Poznaniem (MJ mnie
                  wykończył ;)) ale sytuacja jest taka sama. Z dzielnic podmiejskich prowadzą 2-3
                  pasmowe drogi bez chodników po których grzeje się 100 kmph. [tak samo w
                  szczecinie lewo<->prawo brzeże). Naprawde nie ma się co dziwić że w takich
                  warunkach nikt nie chce jeździć rowerem.
                  • shp80 Re: Przecław i warzymice 27.02.05, 01:35
                    > Naprawde nie ma się co dziwić że w tak
                    > ich
                    > warunkach nikt nie chce jeździć rowerem.

Widzisz.. Nasi urzędnicy mówią, że nie buduje się ścieżek, bo i tak na rowerze
                    prawie nikt nie jeździ... :-) I przerwij teraz te błędne koło..
        • Gość: mamadasia Przecław i warzymice IP: 213.155.190.* 24.02.05, 08:57
          Coraz wiecej ludzi mieszka i będzie mieszkać w tych rjonach.Osiedla rozną jak
          grzyby po deszczu a na przystankach stoją dziesiatki osób i czekaja na autobus
          co jeżdzi co godzine.Koszmar.Wikszość osób tu miszkających ma samohody ale co z
          młodymi ludzmi jadącymi do szkoły czy na uczelni.
          mam np problem tweraz ze nalezieniem niani spoza okolicy bo każdy mów3i z tu
          słaby jest dojazd.
          Zróbcie coś z tym.

Ania
          • robert.szczecin Re: Przecław i warzymice 24.02.05, 11:12
            Gość portalu: mamadasia napisał(a):

> Coraz wiecej ludzi mieszka i będzie mieszkać w tych rjonach.Osiedla rozną jak
            > grzyby po deszczu a na przystankach stoją dziesiatki osób i czekaja na
            > autobus co jeżdzi co godzine.Koszmar.
            > [...]
            > Zróbcie coś z tym.

Adresatem tej wypowiedzi jest Urząd Gminy w Kołbaskowie. To on z mocy ustawy
            organizuje komunikację na terenie swojej gminy. Żeby poprawić obsługę
            komunikacyjną, UG ma tu dwa wyjścia:
            - zwiększenie kwoty przekazywanej Szczecinowi w celu zwiększenia przez ZDiTM
            częstotliwości szczecińskich autobusów kursujących na terenie gminy Kołbaskowo
            - wynajęcie przewoźnika (np. PKS), który będzie obsługiwał ten teren, ale wtedy
            już nie będą ważne szczecińskie bilety, tylko bilety gminy Kołbaskowo.
            Nie muszę chyba mówić, które rozwiązanie jest sensowniejsze i wygodniejsze dla
            pasażerów.
    • robert.szczecin Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 23.02.05, 22:58
      Odniosę się do jednej sprawy (inne pomijam :>).

> Linii miejskiej nie ma bo nie ma takiej potrzeby.

Obiektywnie rzecz ujmując, taka potrzeba jednak jest.

> Po pierwsze "Sonion" jest
      > obsługiwana przez trzy linie pracownicze (jeździ na nich SPA Dąbie).

To akurat nie jest wyznacznikiem. Gdyby pod ZCh Police nie dojeżdżały żadne
      linie miejskie, to cała komunikacja zbiorowa opierałaby się tam właśnie na
      liniach pracowniczych (które zresztą i tak tam istnieją).
      Bardziej docelową i pożądaną sytuacją jest z reguły funkcjonowanie linii
      ogólnodostępnych, niż pracowniczych. W Mierzynie też by się to przydało.

> Po
      > drugie, żeby była linia miejska, do interesu musiałaby dopłacać gmina Dobra,
      > a ta jakoś się do tego nie garnie.

W Bezrzeczu się udało (ta sama gmina), to i w końcu Mierzyn (wraz z
      przyległościami) do tego dojrzeje. Sądzę, że prędzej czy później to nastąpi.
      Nie jest wszak normalną sytuacją, że przy tak dużym rozwoju zabudowy
      mieszkaniowej (w Mierzynie istnieje nie tylko Sonion!) nie funkcjonują tam
      żadne linie miejskie.
      • Gość: MaciekK Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.espol.com.pl 23.02.05, 23:31
        robert.szczecin napisał:
        > Obiektywnie rzecz ujmując, taka potrzeba jednak jest.

Skoro nie ma linii, to znaczy, że nie ma takiej potrzeby. Widocznie PKS
        zapewnia na tyle wystarczającą częstotliwość i komfort jazdy, że gminie Dobra
        nie zależy, żeby do Mierzyna dojeżdżały autobusy szczecińskiej komunikacji
        miejskiej.

> To akurat nie jest wyznacznikiem. Gdyby pod ZCh Police nie dojeżdżały żadne
        > linie miejskie, to cała komunikacja zbiorowa opierałaby się tam właśnie na
        > liniach pracowniczych (które zresztą i tak tam istnieją).

Jeśli pasażerowie byliby zadowoleni z takiego układu, to ja naprawdę nie widzę
        problemu.

> Bardziej docelową i pożądaną sytuacją jest z reguły funkcjonowanie linii
        > ogólnodostępnych, niż pracowniczych. W Mierzynie też by się to przydało.

Jak już wyżej napisałem, w Mierzynie kursuje ogólnodostępny autobus PKS-u.
        • robert.szczecin Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 24.02.05, 00:16
          Gość portalu: MaciekK napisał(a):

> Skoro nie ma linii, to znaczy, że nie ma takiej potrzeby. Widocznie PKS
          > zapewnia na tyle wystarczającą częstotliwość i komfort jazdy, że gminie Dobra
          > nie zależy, żeby do Mierzyna dojeżdżały autobusy szczecińskiej komunikacji
          > miejskiej.

Do pewnego stopnia tak, ale jak powiedziałem, wcale nie oznacza to, że nie może
          tam być już lepiej.

> > Bardziej docelową i pożądaną sytuacją jest z reguły funkcjonowanie linii
          > > ogólnodostępnych, niż pracowniczych. W Mierzynie też by się to przydało.
          >
          > Jak już wyżej napisałem, w Mierzynie kursuje ogólnodostępny autobus PKS-u.

Który nie posiada taryfy zunifikowanej ze szczecińską taryfą miejską.
          Mierzyn, to przecież obecnie tak naprawdę dzielnica Szczecina. A przecież na
          debacie mówiliśmy między innymi o tym, żeby nie zmuszać pasażerów do płacenia
          oddzielnie każdemu przewoźnikowi! Gmina gminą, a dla pasażera byłoby lepiej,
          gdyby na jednym bilecie mógł się poruszać po całym mieście, a nie tylko po
          trasie swojego autobusu.
    • lewr Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 24.02.05, 07:48
      Oj,jakimż to źródłem danych posiłkuje się wybitny specjalista prof.Bąkowski,
      parafie, owszem maję wykaz wiernych,a innii, nie zrzeszeni w Kościele? No i
      jeszcze jedno: PANIE PROFESORZE, CZY ZDAJE PAN SOBIE SPRAWE, ZE 30 TYSIECY TO
      PRAWIE CAŁE POLICE,WIĘC PROSZĘ POKAZAĆ MI OPUSTOSZAŁE KWARTAŁY POMORZAN! No ja
      nie widzę takowych,pomijam fakt,że również w tym rejonie powstawały nowe
      bloki.Pomijam milczeniem zabity deskami Dworzec Niebuszewo i nowo powstałe
      kwartały w tym rejonie (...)
    • Gość: kostek Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.pomorzany.v.pl 24.02.05, 07:55
      Bardzo mi sie podoba pomysł zorganizowania takiego spotkania, i chociaż realnie
      na to patrząc prawdopodobnie samo spotkanie nie porawi sytuacji , to jest
      potrzebne bo być może PANOM Z ODPOWIEDNICH URZĘDÓW OTWORZĄ SIĘ OCZY NA INNE
      ROZWIĄZANIA !!!
    • Gość: greg21 Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.ssn.pl / 62.233.172.* 24.02.05, 08:21
      miałem kiedys zajecia z Bąkowskim, taki troche zdufany gość, wiedzacy "wszystko
      najlepiej" a co do transportu to po pierwsze wymienić tabor, oczywiscie nie
      wszystki ale te ikarusy to rzecz okropna - głośno, zimno i smierdzi w środku no
      ale jeszcze jeżdżą więc trzeba je ekpoatowć, tramwaje "helmuty" on chyba są
      wieczne, to nic że nie przystają do dzisiejszych warunków najważniejsze że da
      się nimi jeżdzić pozostałe tramwaje też sprawnością i wygodą nie grzeszą. Po
      drugi to rzeczywiście rozkład jazdy autobusów jest tak sztywny ze chyba żadna
      siła go nie zmieni. Przykład Bukowego które rozbudowuje się w kierunku Kijewa
      jaździ tam tylko chyba jeden autobus - no ale trzeba przyznac że droga jest
      fatalna, niemniej jednak przydałby sie tam jakis dodoatkowy środek transportu.
      To jest tylko przykład potrzeby zwiękaszenia tam transportu gdzie się sytuacja
      mieszkaniowa zmienia. Są pewnie i inne ale brak czasu by je wszystkie wymienić.
      No i ceny biletów - z obserwacji i porównań osobistych lub od znajomych ceny
      biletów należą do jednych z najdroższych w kraju co jest nieadekwatne do tego
      co oferują firmy przewozowe i do sytuacji gospodarczej naszego miasta.
      • phobos.755 Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 24.02.05, 22:25
        > tramwaje "helmuty" on chyba są
        > wieczne, to nic że nie przystają do dzisiejszych warunków najważniejsze że da
        > się nimi jeżdzić

Akurat helmuty są pod wieloma wzgledami nowoczesniejsze od polskich 105N2k/2000
        mających lat 4...

> Przykład Bukowego które rozbudowuje się w kierunku Kijewa
        > jaździ tam tylko chyba jeden autobus

???
        Mowisz o Bukowym czy Kijewie? :-/
        Na Bukowym jest największa chyba pętla autobusowa na prawobrzeżu... Linie A, E,
        65, 66, 77...
        Na Kijewo jeżdżą 2 linie...

> No i ceny biletów - z obserwacji i porównań osobistych lub od znajomych ceny
        > biletów należą do jednych z najdroższych w kraju

Skąd bierze się ten mit? :-/ Ceny w Szczecinie są porównywalne z resztą kraju.

> co jest nieadekwatne do tego
        > co oferują firmy przewozowe

Hint: to ile płacisz za bilet niewiele ma wspólnego z tym ile pieniędzy dostają
        przewoźnicy.

> i do sytuacji gospodarczej naszego miasta.

A co ma piernik do wiatraka? Ceny paliwa sa mniej-wiecej takie same w całym
        kraju...
    • skuter70 warszewo 24.02.05, 08:39
      ksiadz w sprawozdaniu pokoledowym stwierdzil, ze tylko w ubieglym roku przybylo
      mu 800! duszyczek, a liczyl tylko tych, ktorzy przyjeli kolede

jak na to reaguje komunikacja?
      -przerazliwie rozrzedzono kursowanie lini 57
      -dodano nowa linie 57 bis - rowniez przerazliwie rzadko kursujaca
      -rozbudowujace sie intensywnie osiedle pod warszewskim lasem nie ma w ogole
      zadnego polaczenia

co do obciazenia lini z dworca glownego to jakos dziwnie mam zupelnie inne
      odczucia niz pan fachowiec:)
      • Gość: Jazzek Re: warszewo IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 24.02.05, 09:45
        No bo tam u was na Warszewie to same bogacze mieszkajom, więc autkamy jeżdżom i
        skuteramy, po co im jakieś autobusy!
        • skuter70 Re: warszewo 24.02.05, 09:51
          to siem zgadza
          ale oprocz bogaczy mieszkam jeszcze ja:)
          i te pare osob co mi utrudniaja wepchniecie sie do autobusa:(
    • Gość: Bywalec Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: 212.14.47.* 24.02.05, 09:55
      Przykład z wysokiej półki. W takim Rzymie jeździ metro, kolej regionalna, kolej
      miejska, tramwaje, autobusy. I to wszystko jest w jednej sieci - przynajmniej
      z punktu widzenia pasażera. Kupuje bilet jednorazowy (tj. na 75 min.) i w
      granicach metropolii jedzie czym chce i przesiada się ile chce razy. Podobnie z
      biletami dziennymi, i o dłuższym okresie ważności.
      Ale w naszej wiosce z tramwajami, to przekracza wyobraźnię tutejszych
      decydentów. Potrzebna oddzielna sieciówka na ZDTiM (jeszcze różna w
      zależnopści od typu linii), PKS, PKP. Dobrze, że nie mamy metra.
      A może tak Czesnego z Jurczykiem do Romy na naukę ;-)
    • Gość: Bywalec Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: 212.14.47.* 24.02.05, 09:55
    • Gość: warszewianin Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.devs.futuro.pl 24.02.05, 11:10
      Nasze osiedle 150 domków na Warszewie ma do przystanku 1200 m .Staramy sie o
      przedłużenie autobusu do nas od 4 lat i nic. Póżniej są narzekania na spadek
      ilości pasażerów i korkowanie miasta . Po moim osiedlu widzę że przybywa po
      drugim samochodzie w gospod. domowym i jest to konieczność. Miasto nie reaguje
      na migrację ludności na obrzeża i przez to pomiejsza potencjalną ilość swoich
      klientów, za to jest mistrzem w powielaniu linii przykład dworzec PKP --urząd
      miejski.
      • Gość: as Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 11:43
        Co do miejscowości pod miastem.We Wrocławiu i Krakowie jeżdżą tzw linie
        podmiejskie co około pól godziny Z centrum do miejscowości oddalonych nawet o
        naście km.I zaznacze tu ze w każdym z tych miast jest takich lini po
        kilkanaście.Można by coś takiego u nas wprowadzic np. do
        Gryfina,Lubieszyna,Kołbaskowa itd.Inną sprawą jest natomiast że naszego miasta
        opanowanego przez złodzieji z UM z Marianem na czele pewnie nie stać na taką
        impreze.
      • Gość: MaciekK Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.espol.com.pl 24.02.05, 14:55
        Gość portalu: warszewianin napisał(a):

> Nasze osiedle 150 domków na Warszewie ma do przystanku 1200 m .Staramy sie o
        > przedłużenie autobusu do nas od 4 lat i nic.

Domyślam się, że chodzi o słynną już ulicę Podbórzańską. Problem polega na
        fatalnym stanie ulicy. Jeśli miasto wyremontuje wreszcie tę ulicę, zostanie tam
        skierowana linia 57BIS.

> za to jest mistrzem w powielaniu linii przykład dworzec PKP --urząd
        > miejski.

Tak się składa, że linia 70 wreszcie likwiduje białe plamy komunikacyjne w
        CENTRUM miasta.
        • phobos.755 Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 24.02.05, 22:29
          > > za to jest mistrzem w powielaniu linii przykład dworzec PKP --urząd
          > > miejski.
          >
          > Tak się składa, że linia 70 wreszcie likwiduje białe plamy komunikacyjne w
          > CENTRUM miasta.

Likwiduje? Już wiem, co po ci okularu Maćku :-P CZĘŚCIOWO ŁATA te białe plamy...
          • Gość: MaciekK Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.espol.com.pl 25.02.05, 14:06
            O linii 70 już nie chce mi się dyskutować. Masz rację, nie wszystkie białe
            plamy zostały załatane, co nie zmienia faktu, że gdyby nie było 70, to nie
            byłoby załatanych żadnych dziur :-p
    • Gość: Pasażer autobusu Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.02.05, 12:34
      Bardzo fajnym rozwiązaniem było by stworzenie kilku lini bardzo długich. Mam na
      myśli połączenie Prawobrzeża Szczecina z Policami, z Os. Zawadzkiego, i do
      Pyrzyc i Stargardu. Dużo ludzi pracuje w Szczecinie z tych miast. Można by się
      dogadać z zajezdniami autobusowymi, by podzielić sobie kursy ,tak jak np.
      Police i Klonowica na pół jeźdzą 63, a Dąbie i Klonowica np. pospieszne.
      • Gość: as Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 12:40
        Było by to jakimś rozwiązaniem ale znalezli by sie przeciwnicy w postaci PKS-ów
        którzy podniesli by glos Ze Zditm zabiera im klientów.
      • Gość: MaciekK Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.espol.com.pl 24.02.05, 14:48
        Gość portalu: Pasażer autobusu napisał(a):

> Bardzo fajnym rozwiązaniem było by stworzenie kilku lini bardzo długich. Mam
        na
        >
        > myśli połączenie Prawobrzeża Szczecina z Policami,

Aha, to jeszcze może znajdziesz jakieś sensowne uzasadnienie? Takim wielkim
        problemem dla Ciebie jest przesiadka na Placu Rodła ze 107 na A?

> Pyrzyc i Stargardu. Dużo ludzi pracuje w Szczecinie z tych miast. Można by
        się
        > dogadać z zajezdniami autobusowymi

Fajnie, fajnie. Zajezdnie autobusowe to mogą sobie chcieć. Tylko pojawiają się
        dwa problemy:
        1. Kto za to zapłaci? Już pisałem o tym - żeby nasze autobusy dojeżdżały do
        sąsiednich gmin, władze tychże gmin musiałyby współfinansować komunikację (żeby
        nie było wątpliwości - komunikacja finansowana wyłącznie z biletów nigdzie nie
        istnieje).
        2. Przewoźnicy w trakcie debaty uświadomili nam, że zgodnie z przepisami
        autobusy miejskie nie mogłyby wyjeżdżać tak daleko poza teren Szczecina.
    • Gość: Estera Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.02.05, 12:52
      Jeśli chodzi o bilety, to wiem tylko że w Warszawie jest siecióka za 60 zł(
      cała nie ulgowa)i obejmuje wszytko, tzn. pospieszne i zwykłe linie, metro,
      tramwaje i autobusy, a w Szczecinie są najdroższe bilety komunikacji miejskiej
      w całym kraju. A dlaczego? Bo Szczecinianie chyba są najbogatsi, PO za tym z
      jakiej okazji radni i policjanci mają bilety wolnej jazdy, a pracownicy SPPK
      mają za taki bilet płacić? Wystarczy pomyśleć i wnioski nasuwają się same
      dlaczego spada ilość przewożonych pasażerów, wzrasta jazda na gapę do tego
      trzeba też dodać, wysokie bezrobocie, jak niema pracy to gzie jeżdić?
      • Gość: as Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 12:57
        "w Szczecinie są najdroższe bilety komunikacji miejskiej
        w całym kraju. A dlaczego? Bo Szczecinianie chyba są najbogatsi, "

Własnie jest odwrotnie.NAsze spoleczeństwo jest jednym z najuboższych a to za
        sprawą horrendalnie wysokich oplat komunikacyjnych.
      • Gość: betsy Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 18:17
        Jestesmy w czolowce kraju: najdrozsza komunikacja miejska, II miejsce pod
        wzgledem bezrobocia i biedy, najnizsze dochody statystycznego szczecinanina i
        ten ...szczegolny prezydent/vide nastepna wpadka tym razem z Reaganemw tle,
        Ludu moj ludu czegom ci nie uczynil
        o tym beda pisaly gazety
        bo dla mnie niestety
        koniec rzadow nadejdzie
        to fakt/
      • phobos.755 Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 24.02.05, 22:33
        > a w Szczecinie są najdroższe bilety komunikacji miejskiej
        > w całym kraju.

No to tak naprawde nic nie wiesz.

> PO za tym z
        > jakiej okazji radni i policjanci mają bilety wolnej jazdy, a pracownicy SPPK
        > mają za taki bilet płacić?

Pracownicy komunikacji miejskiej za bilety nie płacą. A powinni. Bo czy
        sprzedawcy w sklepie komputerowym dostają co miesiąc 3 monitory LCD w
        rozliczeniu?

> dlaczego [...], wzrasta jazda na gapę

A skąd wiesz, że wzrasta?
        • Gość: kolekcjoner Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 19:25
          Znowu wyskoczyleś jak Filip z konopi.
          Potwioerdza sie fakt,ze najlepiej sie
          znasz na bimbałkach.
          Fachman z Ciebie nie tegi,czy ukończyłeś
          wreszcie te studia/mechooptyke/
    • sicil Do profesora 24.02.05, 12:56
      >Ruch na Dworcu Głównym też spadł zdecydowanie. Kiedyś nie można było wejść do
      >tramwaju, teraz nie ma z tym problemu.

Niech pan profesor choć raz się pofatyguje na dworzec pomiędzy godziną 5 a 6
      rano i spróbuje korzystać z tramwajów. Może zauważy że pół województwa jedzie
      wtedy tramwajem do portu i stoczni.

• Gość: MaciekK Re: Do profesora IP: *.espol.com.pl 24.02.05, 14:50
        sicil napisał:
        > Niech pan profesor choć raz się pofatyguje na dworzec

Pan profesor przyznał, że raz na kilka miesięcy wsiada do autobusu, żeby się
        przekonać, jak się jeździ...
    • Gość: lazydog wołczkowo IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 24.02.05, 15:49
      jaka jest szansa , i czy wogóle jest szansa aby petle autobusową nr 74 ktora
      obecnie znajduje sie na bezrzeczu , było mozna przenieś do wołczkowa.? jest to
      nie daleko. prawie niecały kilometr. a zapotrzebowanie jest.
      • Gość: MaciekK Re: wołczkowo IP: *.espol.com.pl 24.02.05, 15:59
        Jak ja uwielbiam, gdy ktoś nie czyta poprzednich wypowiedzi w wątku :-/
        Powtórzę zatem jeszcze raz - za komunikację miejską poza terenem miasta
        Szczecin odpowiadają poszczególne gminy. Wobec tego Twoje pytanie powinno
        zostać skierowane do Urzędu Gminy Dobra. Jeśli Gmina Dobra zdecyduje, że chce,
        aby Wołczkowo było obsługiwane komunikacją miejską oraz zadeklaruje, że będzie
        finansować takie połączenie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kursowały tam
        pojazdy szczecińskiej komunikacji miejskiej.
    • Gość: jacek Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.crowley.pl 24.02.05, 16:21
      "Wojciech Bąkowski: Zlikwidowana nie, ale powinny być dostosowane ilości linii
      do potrzeb tego miejsca. Z danych, jakie uzyskałem w !! PARAFIACH !! Pomorzan
      wynika, że w ciągu dziesięć ostatnich lat ilość mieszkańców zmniejszyła się tam
      o 30 tys"

BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA ALE CYMBAL
      • Gość: MaciekK Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.espol.com.pl 24.02.05, 17:34
        To Ty nie wiedziałeś, że tramwaje z Pomorzan przywożą tylko powietrze? :-p
      • phobos.755 Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 24.02.05, 22:36
        > BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA ALE CYMBAL

:-)
        Moja ostatnio wyuczona poprawność polityczna nie pozwala mi napisać czegoś
        takiego, jak ty, więc muszę się ograniczyć do krótkiego: "masz świętą rację" :-)
    • Gość: tj Prawobrzeze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:18
      A prawobrzeze? Sloneczne ma kilka linii, ale za Dabiem ciezko... Jezdzi 77 i C.
      W sobote C to nawet co 180min!!!!! Nie mozna by bylo przedluzyc 56 do
      Kasztanowego? Nawet kosztem przezedzenia czestotliwosci kursowania C? Mysle ze
      wiele osob by z tego skorzystalo - tansze bilety...
      A co do C, rano scisk ogromny, juz na 3 przystanku od petli na kasztanowym! A
      Cbis tylko do Dabia kursuje :/.
    • Gość: kajak Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: 213.155.191.* 24.02.05, 19:29
      Likwidując l. 104, 105, 108 do gryfina , dobrej i przecławia gminy uznały że
      oszczedziły na tym interesie wynajmując pks jakieś grosze (można było pochwalić
      sie na sesjach rad gminnych oszczędnościami na komunikacji) ale wójci nie
      powiedzieli głosno mieszkańcom że to na nich spadły podwyzki na komunikację.
      Teraz z takiej dobrej aby dojechac do centrum szczecina trzeba kupić dwa bilety
      lub dwie sieciówki. I to są te oczywiste złodziejskie oszczedności włodorzy gmin.
      A prof Bąkowski - kto pamieta w 1997 lub 98 roku afere z pieniędzmi, które
      chciał wyyciagnąć i wyciagnąć z MZK za nic niewarte opracowanie. Wtedy zwiazki
      zawodowe się zaparły i miasto musiało za materiały przygotowane przez ZKM i
      przerobione przez Bąkowskiego zapłacić z puli bodajże wodociągów. Kaska się
      kończy i znowu trzeba się zakrecić przy miejskich pieniążkach wplatując w to
      księży. A buuro meldunkowe p. prof. nie chce przygotować materiałów. A może aby
      wyjąć trzeba najpierw zainwestować a nie co parę miesięcy przejechać się
      autobusikiem i udawać znawcę kom. miejskiej w szczecinie.
    • Gość: mgr Taaa cały Prof. Bąkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 22:17
      > po czym serwował 10-minutowe wystąpienie, nudne jak flaki z olejem i w
      > dodatku nie na temat.
      • phobos.755 Re: Taaa cały Prof. Bąkowski 24.02.05, 22:39
        > > po czym serwował 10-minutowe wystąpienie, nudne jak flaki z olejem i w
        > > dodatku nie na temat.

Ale najfajniejsze było, że jak zgromadzeni rozmawiali między sobą, komentują
        jego inteligetne inaczej wypowiedzi to się wczuł w rolę profesora i uciszał
        niczym studentów na kolokwium.

Dupa a nie autorytet...
        • Gość: mgr Re: Taaa cały Prof. Bąkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:09
          autorytet?
          Dla Prof. Bąkowskiego autorytetem był "światowej klasy manager Piotrowski"...a
          później już jakoś nie.
          Miły Pan, ale ma naleciałości z epoki dawnej. Niestety nie z tej przedwojennej,
          która jest jak najbardziej na miejscu, ale z tej z "Rejsu" i "Misia".
          No ale trzeba mu przyznać,że dobrze że takie konferencje organizuje, bo... jak
          nie on to kto? Ten śmieszny dzieciaczek w żółtym garniturze ze zrzeszenia
          studentów?
          • Gość: tkkno Errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:24
            Dla przypomnienia, spotkanie zorganizowało Koło Naukowe Transportu WZiEU US, a
            prof. Bąkowski jest niestety jedynym pracownikiem naszego Wydziału, który ma
            styczność z transportem miejskim... Dlatego poprosiliśmy go do takiego udziału
            w debacie... Jak będzie w przyszłości? Czas pokaże.
            pzdr

ps. Zresztą wolę takie spotkania, gdzie każdy ma możliwość zadania pytania (z
            własnego doświadczenia wiem, że zdecydowanej większości wszystko dynda i
            powiewa tylko narzekają, a większości tych co przybyli zabrakło odwagi do
            zadania jakiegokolwiek pytania lub wyrażenia własnej opinii). Wolę je od
            relacji ze spotkań, które odbywają się w magistracie i o których dowiadujemy
            się najwcześniej w Kronice z konkretnego dnia.
    • gradus2004 Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 25.02.05, 10:25
      "Z danych, jakie uzyskałem w parafiach Pomorzan wynika, że w ciągu dziesięć
      ostatnich lat ilość mieszkańców zmniejszyła się tam o 30 tys."

??????

to kiedy zaczna wyburzenia blokow??? Straszne pustki tam musza byc skoro 30 tys.
      osob ubylo ;).

zakladajac 4 osobowe rodziny i 4 pietrowe bloki (10 mieszkan) to w jednej klatce
      mieszka okolo 40 osob...
      30000/40 = 750 klatek
      zakladajac 10 klatek na blok powinno byc okolo siedemdziesieciu pieciu
      4-pietrowych blokow do wyburzenia...

zalozylem tutaj oczywiscie, ze wyprowadza sie na raz cala rodzina co oczywiscie
      nie musi byc prawda (mogly sie tylko dzieci wyprowadzic) ale zakladajac, ze
      tylko co 10 rodzina wyprowadzila sie calkowicie to i tak musi pozostac sporo
      pustostanow....

ciekawe, ze przy planowaniu komunikacji miejskiej korzysta sie z danych parafii
      a nie z danych meldunkowych :)... moze tylko wierni maja prawo jezdzic
      autobusami??? :)
      • skuter70 Re: Komunikacja miejska w Szczecinie 25.02.05, 14:10
        gradus2004 napisał:

> "Z danych, jakie uzyskałem w parafiach Pomorzan wynika, że w ciągu dziesięć
        > ostatnich lat ilość mieszkańców zmniejszyła się tam o 30 tys."
        >
        to pewnie ilosc pochowkow:)
        o chrzcinach i przeprowadzkach ksiadz zapomnial:)
        • Gość: tkkno Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:27
          a najlepsze jest to, że przy planowaniu komunikacji miejskiej pewnie wogóle nie
          korzysta się z danych meldunkowych... zreszta, gdzie tu planowanie, skoro
          linie, które uruchomiono w ostatnich latach były tylko na wyrazne prośby
          mieszkańców bądź dygnitarzy (lub US - 61bis)...

pzdr
    • Gość: miśka Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 14:42
      Kupiłam działkę w Pucicach autobus nie dojeżdza, zakręca do załomia parę metrów
      przed. Nie może pojechać dalej bo to inna gmina - Goleniów. Jak szczecin
      zawołał od nich miliony zrezygnowali. Pewnie tak samo jest w Mierzynia - inna
      gmina Dobra szczecińska
      • Gość: MaciekK Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.espol.com.pl 25.02.05, 17:50
        Gdyby Goleniów chciał, to by się dogadał ze Szczecinem. Nie zastanawia Cię to,
        że Gmina Kołbaskowo i - co ważniejsze - Gmina Police jakoś dogadują się ze
        ZDiTM-em?
    • Gość: fan_jfk Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.05, 19:34
      "Komunikacja miejska nie nadąża za zmianami w mieście. Najlepiej kursuje tam,
      skąd szczecinianie się wyprowadzają. Tam, gdzie się przenoszą, jeździ rzadko.
      Do takich wniosków doszli uczestnicy środowej debaty na Uniwersytecie
      Szczecińskim"

Uprasza się o niewmawianie uczestnikom debaty takich bzdur. To jest opinia
      prof. Bąkowskiego, który okazał się ewidentnie odporny na argumenty.

Dane z parafii... buahaha...

• Gość: tofik Re: Komunikacja miejska w Szczecinie IP: *.pl / *.smsnet.pl 25.02.05, 21:36
      Ci ludzie sa chyba chorzy.Po parafianach licza ile mieszka osob na pomorzanach?
      A czy ja musze sie "rejestrowac"u ksiedza?Moim obowiazkiem jest byc katoliczka?
      Opanujcie sie.Przeprowadzilam sie z jednej ulicy na druga i ta "moja"nowa
      parafia nie ma zielonego pojecia o tym ze tu mieszkam.
    • Gość: Stargardzianin Odpowiedź dla propozycji co do Stargardu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:56
      Zauważyłem tutaj propozycje linii autobusowej ze Szczecina do Stargardu,
      odpowiem że my w Stargardzie mamy już wystarczającą ilośc autobusów (20 linii
      autobusowych) i to całkiem nowych, waszych staruszków Ikarusów nie
      potrzebujemy:) zresztą, jeśli ktoś pracuje u was to dojeżdża sobie pociągiem bo
      jest szybko i tanio, widze że jest u was problem z obrzeżami miasta bo nie ma
      linii podmiejskich, w Stargardzie z powodzeniem kursuje pare takich linii,
      które łączą podstargardzkie miejscowości przez centrum miasta z innymi
      dzielnicami Stargardu, dla przykładu jakby u was 75 jeździł o wiele dalej za
      Krzekowo
      • Gość: mirka Re: Odpowiedź dla propozycji co do Stargardu IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.05, 22:05
        a nad miedwie idzie autobus ze stargardu??
        i do Ploni, bo chce tam w lato
        i jakie do zdunowa
        • Gość: Stargardzianin Re: Odpowiedź dla propozycji co do Stargardu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 16:54
          Nad Miedwie ze Stargardu jeździ 4 i Linia Zielona ale do Płoni i Zdunowa to nie
          jeżdżą, za daleko, znam ludzi z Płoni i Zdunowa którzy dojeżdżają do Miedwia
          PKS-em
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka