Dodaj do ulubionych

fragment wywiadu z KTT

IP: 83.168.106.* 05.04.05, 17:23
Popadliśmy w histerię i dewocję.
– Sytuację w Polsce porównuję z tym, co pokazują stacje w innych krajach. Tam
sprawa śmierci Jana Pawła II i jego następcy również jest tematem szeroko
komentowanym, ale – co charakterystyczne – większość materiałów filmowych
pochodzi z Polski. Anglicy, Francuzi, Niemcy pokazują Polskę jak kraj
egzotyczny, dziw natury. Kraj, w którym przepełnione są kościoły, a na ulicy
kłębią się tłumy płaczących ludzi. Gdyby papież nie był Polakiem, nie
przeżywalibyśmy tego w ten sposób. Patrząc na wydarzenia ostatnich dni
obserwujemy połączenie dwóch elementów: sentymentu narodowego –
patriotycznego, czy wręcz nacjonalistycznego – z sentymentami religijnymi.
Obawiam się, że z następcą Jana Pawła II liczyć się nie będziemy. Bo Jan
Paweł II był „naszym papieżem”, nowy będzie „obcy”, niezależnie od tego, kim
będzie i jaką politykę będzie uprawiał.

Gdzie są granice śmieszności? Da się je wyznaczyć?
– Śmieszność zaczyna się tam, gdzie powierzchowne gesty i puste słowa są
ważniejsze od refleksji. Dziennikarze zaczepiają na ulicach przypadkowych
ludzi i pytają o wrażenia, odczucia po śmierci papieża. Słyszymy straszne
banały. Nie pada ani jedno refleksyjne zdanie. To również dotyczy tzw.
autorytetów. Zadziwiła mnie niesłychanie np. wypowiedź Leszka Kołakowskiego
w „Gazecie Wyborczej”. Jest tak pusta, tak żadna, że trochę wstyd.

PS. Niektóre refleksje są, zdaje się, przesadzone. Ale czy wszystkie ?

Obserwuj wątek
    • Gość: Olej Hola, hola ... IP: *.devs.futuro.pl 05.04.05, 17:46
      1. Papież był właśnie Polakiem, a nie Niemcem, Francuzem, itd. Logiczne więc
      wydaje się opłakowanie go właśnie w Polsce, a nie w Austrii, itp. i właśnie w
      ten sposób a nie inny. Niemcy potrafią opłakiwac swoich wielkich rodaków.
      2. Egzotyczne wydaje mi się absolutne ZERO reakcji np.: niemieckich telewizji
      na wieść o śmierci papieża w sobotni wieczór, np.: RTL, DSF kontynuowały swoje
      na wskroś komercyjne programy bez pardonu. Nad niektórymi sprawami - mimo
      wszystko - trzeba się pochylić: tsunami, 11 września, śmierc papieża. Nie można
      tego po prostu olać w imię popsucia nastroju telewidza.
      3. Znając wyalienowane i podzielone społeczeństwo niemieckie, francuskie,
      angielskie - niech nam zazdroszczą jedności i spontaniczności. Te społeczeństwa
      to produkty konsumpcyjne. Żyją według wzorców z reklam i sitcomów.
      4. Gdzie nacjonalizam a gdzie miłośc od papieża? Chory jesteś? Zajrzyj do
      słownika - używasz słów, których znaczenia nie rozumiesz.

Granice śmieszności zaczynają się, gdy prawdziwe uczucia tłumią pozy i nachalne
      demonstracje postaw. Równiez te za wszelką ceną "przeciw". Te nachalne szukanie
      sztuczności w szczerości, dziury w całym. To jest właśnie bardzo polskie - to
      jest właśnie śmieszność.
      • henio56 tak jak KTT mysli bardzo duzo ludzi ! 05.04.05, 20:33
        ale w telewizji pokazują tylko tych ideowo słusznych.

1- To, że papież urodził się w Polsce, nie znaczy, że nikt mu już nie dorówna.
        Jakoś nie przypominam sobie aby kogokolwiek tak histerycznie opłakiwano, no
        chyba, że ...... . Ciekawe kogo masz na myśli z tym opłakiwaniem w Niemczech ?
        2- Egzotyką to ty jesteś, ale dla tamtych ludzi, dla mnie zresztą też.
        Jak możesz powiedzieć ,że 0 interesowania śmiercią papieża w mediach
        zachodnich, skoro nasze telewizornie twierdzą ,ze jest wprost odwrotnie
        3- Ciekawe skąd Ty taki znawca zachodnich społeczeństw ? czego oni mają nam
        zazdrościć ,ciemnoty ,zacofania i ludowego katolicyzmu ? jak na razie to Polacy
        im wszystkiego zazdroszczą. Jak się tak brzydzą tego zachodu to po cholerę tam
        wszyscy uciekają ?
        4-
        • Gość: Olej Re: tak jak KTT mysli bardzo duzo ludzi ! IP: *.devs.futuro.pl 05.04.05, 21:34
          jak na razie to Polacy
          > im wszystkiego zazdroszczą. Jak się tak brzydzą tego zachodu to po cholerę tam
          > wszyscy uciekają ?

Heniu:
          Wszystkiego zazdroszczą?
          Wszyscy uciekają?

Histeryzujesz.

Czego zazdroszczą?
          Przeceiż Amerykę można mieć już w Polsce. Nie wszyscy, o nie. Również w USA nie
          wszyscy mają fajnie.

Jacy wszyscy uciekają? Studenciaki na prace wakacyjne, czy robole bez
          kwalifikacji do jakiejkolwiek pracy?
          Inteligenci, specjaliści i ludzie sukcesu nigdzie nie uciekają.
      • henio56 dokończenie 05.04.05, 20:49
        ale w telewizji pokazują tylko tych ideowo słusznych.

1- To, że papież urodził się w Polsce, nie znaczy, że nikt mu już nie dorówna.
        Jakoś nie przypominam sobie aby kogokolwiek tak histerycznie opłakiwano, no
        chyba, że ...... . Ciekawe kogo masz na myśli z tym opłakiwaniem w Niemczech ?
        2- Egzotyką to ty jesteś, ale dla tamtych ludzi, dla mnie zresztą też.
        Jak możesz powiedzieć ,że 0 interesowania śmiercią papieża w mediach
        zachodnich, skoro nasze telewizornie twierdzą ,ze jest wprost odwrotnie
        3- Ciekawe skąd Ty taki znawca zachodnich społeczeństw ? czego oni mają nam
        zazdrościć ,ciemnoty ,zacofania i ludowego katolicyzmu ? jak na razie to Polacy
        im wszystkiego zazdroszczą. Jak się tak brzydzą tego zachodu to po cholerę tam
        wszyscy uciekają ?
        4- gdzie nacjonalizm ? Krustowi chodziło zapewne o nacjonalizm polsko-
        katolicki , przecież w telewizji pokazywani sa prawie sami zrozpaczeni Polacy,
        dlaczego nie pokazuje sie ludzi z innych miejsc niż kościoły
        i takich w których organizoweane są przez księży spontaniczne zgromadzenia
        żałobników. Pochody 1-majowe i czyny społeczne też były spontaniczne.
        • Gość: Olej Re: dokończenie IP: *.devs.futuro.pl 05.04.05, 21:26
          E tam, Heniu... Dziarmolisz, jak stary pierdziel.

1. Uważam za naturalne i normalne opłakiwanie wielkiego Polaka. Nienormalne
          uważam nieopłakiwanie. Co do stylu w jaki się to odbywa - nie dyskutuję, bo nie
          mam kompetencji do oceniania czy to na pokaz, czy szczere u danej osoby, co i
          Tobie proponuję, chyba żeś jasnowidz. Jeśli nie to zamilkij, bo wyjdziesz na
          ignoranta, gdyż ranisz tych szczerych, a więc krzywdzisz ich i obrażasz. A to
          często dobrzy ludzie są. A Ty jak chwast jeden. Uogólnienia dotyczące
          katolików, które stosujesz pochodzą z cyklu "Żydzi i cykliści"
          2. Egzotyką jest żałoba narodowa? Znam setki Niemców, z którymi się kontaktuję
          codzień od lat z uwagi na mój zawód i powiem ci, że Polacy nie sa traktowani
          przez nich jakoś specjalnie egzotycznie. Zwłaszcza teraz - po prostu rozumieją
          to. To jakiś Twój prowincjonalizm się odzywa, jakieś cokolwiek nieświeże
          uprzedzenia. Chyba się na "Czterech Pancernych" chowałeś. Świat sie zmienił.
          Wojna skończona. Polska normalnym krajem jest.
          3. Zaprawdę lepsza "ciemnota, zacofanie i ludowy katolicyzm", niż ciemnota,
          zacofanie i ludowy koncumpcjonizm we Francji, Niemczech, Anglii, itp. Odpowiedz
          sobie na pytanie czy odróżniasz prostego człowieka od prostaka. To nie to samo.
          Z dwojga wolę prostego człowieka w Polsce niż prostacki plebs Europy Zachodniej.
          4. Nie rozumiem o co Ci chodzi w tym punkcie. A co mają pokazywać? Stacje
          benzynowe? Jesli nie odróżniasz spontaniczności pochodu majowego od
          spontanicznego czuwania na Jasnych Błoniach (kilka godzin relacji w tv), to
          jesteś upośledzony. I am sorry.

Teraz test:
          1. Czy kazał Ci kto iść na Błonia?
          2. Czy kazał Ci kto iść do Kośćioła?
          3. Czy kazał Ci kto opłakiwać?
          4. Czy kazał Ci kto się modlić?

Jedyne represje dla Ciebie, biedaku, to monotematyczne wiadomości w mediach
          przez tydzień. Można wytrzymać - ludzie Oświęcim przeżywali.
          Napisz skargę do Trybunału Sprawiedliwości jesli masz ochotę.
          Tam jest dużo listów od spiskowców.

• Gość: H56 Re: dokończenie IP: *.comnet.krakow.pl 05.04.05, 23:34
            ha,ha, nie uważam się za młodego pierdziela.
            1- ja również uważam opłakiwanie kogoś bliskiego za coś naturalnego. Jednak
            całkowicie nie zgadzam się na robienie tego w obiektywach kamer i błyskach
            fleszów. To jest mój żal, moje cierpienie i moja refleksja. Absolutnie nie
            uogólniam wszystkich katolików, nawet duchownych nie traktuję jedną miarą.
            2- co, od soboty spotkałeś się z setkami Niemców ? przestań bredzić.
            Porozmawiaj z uczniami gimnazjum szkoły niemieckiej, co oni myślą o Polsce i
            Polakach. W Polsce, młodych Niemców zobaczysz tylko na przygranicznych stacjach
            benzynowych kupujących benzynę do swych samochodow, młodych Polaków w
            Niemczech, najszybciej spotkasz w rejonie berlińskiego dworca ZOO i na jumie w
            sklepach. Całe moje pokolenie wychowało się na Czterech Pancernych i Marku
            Piegusie, ale nie widze związku z tematem. Ja nie mam uprzedzeń do Niemców, ja
            mam do Polaków. Wojna się skończyła , ale to nie ja do niej wracam
            wspomnieniami,a Polsce do normalności to jeszcze na bide z 50 lat.
            3- ja jednak wolę konsumpcjonizm i zacofanie zachodnie niż katolicka Polskę.
            Zapewniam Cię ,że potrafię świetnie rozróżnić prostaka od prostego człowieka,
            a jeszcze lepiej odróżniam idiotów od normalnych ludzi. Zbulwersowałeś mnie
            nazwaniem mieszkańców Europy Zachodniej prostackim plebsem. Zdaje się ,że
            wcześniej pisałeś ,ze wiesz co to nacjonalizm.
            4- jeżeli po polsku obrażasz, to i przepraszaj w tym języku. Skoro nie
            wychowałeś się na Czterech Pancernych to i nie pamiętasz spontaniczności tego
            narodu podczas świąt komunistycznych. Takiej propagandy w mediach nie było
            nawet za PRL-u. Rekordy Ginesa będą pobite w kilku kategoriach.
            Udałem sie na Błonia na spacer z córką ale nie było gdzie postawic samochodu
            bo ulica była zamknieta. Co Ty mi za argumenty podajesz ? jestem ateistą i
            antyklerykałem, o jakich modłach, kościele ty mówisz. Oświęcim, to chyba niezbyt
            trafna przenośnia ? chociaż bardzo szanuje postać JPII, to wbrew temu co tu mi
            niektórzy chcą wmówić, Karol Wojtyła nie był dla mnie latarnią i przewodnikiem.
            • Gość: Olej Re: dokończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:03
              Ujadasz jak ratler.
              Buda !
    • Gość: ger Re: fragment wywiadu z KTT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 22:15
      Smieszni to są kurst i henio56 po których nawet psy nie będą wyły bo po kim ...
      kto jest pozbawiony uczuc ludzkich.
    • Gość: Marian Koniuszko Re: fragment wywiadu z KTT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 22:40
      Gość portalu: krust napisał:
      > Popadliśmy w histerię i dewocję.
      A czy Anglicy też popadli w histerie i dewocje po śmierci lady Diany
      nie opłakiwali jej nie modlili się za nią czyż nie
      było żałoby narodowej, a uważam że JPII był człowiekiem większego
      formatu.Czy ktoś się temu dziwił? Czy ktoś Anglików posądzał o
      nacjonalizm,trzeba mieć dużo złej woli żeby tak myśleć.
      Być może gdyby JPII nie był Polakiem tak byśmy nie przeżywali ale był
      i to jest najlepsze co się nam mogło przydarzyć.
      > Obawiam się, że z następcą Jana Pawła II liczyć się nie będziemy. Bo Jan
      > Paweł II był „naszym papieżem”, nowy będzie „obcy”, nie
      > zależnie od tego, kim
      > będzie i jaką politykę będzie uprawiał.
      A być też może następcą JPII będzie ktoś z jeszcze większą charyzmą kto to wie
      przecież niezbadane są wyroki boskie ,a swoją drogą każdy jest na początku nowy,
      obcy by potem stać się naszym,swoim albo nie to zależy od niego.
      Gdzie są granice śmieszności? Da się je wyznaczyć?
      > – Śmieszność zaczyna się tam, gdzie powierzchowne gesty i puste słowa są
      > ważniejsze od refleksji. Dziennikarze zaczepiają na ulicach przypadkowych
      > ludzi i pytają o wrażenia, odczucia po śmierci papieża. Słyszymy straszne
      > banały. Nie pada ani jedno refleksyjne zdanie.
      A co ty byś chciał usłyszeć? Każdy mówi co mu serce podowiada czasami są to dla
      jednych banały a dla innych osobiste odczucia w danej chwili.
    • Gość: andreas tak własnie tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 01:25
      tak my mamy swojego Papieża Polaka,
      mamy swoja historie walki z komuna,
      mamy swojego Wałęsę...
      mamy wielu Polaków, którzy odegrali historyczna i niezwykłą rolę,
      nie tylko w naszym kraju swoja postawą.

Niektóre kraje tego nie mają!
      Sa bardzo zdyscyplinowane i ułożone i przepisowe...
      i żyje im sie lepiej i maja piloty z wieksza ilościa przycisków
      i swoja komercyjna telewizję nie odpuszczającą ani reklamy...

Czy tylko chodzi o to?
      O ten telewizor, auto i market...

• Gość: labatt Re: tak własnie tak... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 06.04.05, 01:29
        No,troche i o tego Walese chodzi.Wyjechalam - jak go wybrali.Tak mi glupio
        bylo.........
        • Gość: andreas Re: tak własnie tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 01:48
          ach to Ty,
          teraz to pewnikiem siedzisz wygodnie w skórzanym fotelu,
          gdzies w bogatym kraju i ogladasz te obrazki z Polski na swoich 32 calach,
          ale widzę interesują Cie bardzo co dzieje się w kraju, bo często dyskutujesz.
          Pewnie jakas Ameryka, bo raczej nocami...
          • Gość: labatt Re: tak własnie tak... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 06.04.05, 05:33
            Nie liczy sie - bo podgladales pewnikiem..../mrugam okiem/.
        • Gość: R.Z Re: tak własnie tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 20:24
          Trzeba było tam zostać ,w sojuzie czy na Kubie?
    • Gość: trochę oburzony Urban, Michnik, KTT, itd, itd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:15
      zajmijcie sie swoim narodem.
    • Gość: k. Re: fragment wywiadu z KTT IP: *.gryfino.net 06.04.05, 10:47
      Hmm...
      Dla mnie faktem oczywistym jest ze Anglicy czy Francuzi inaczej beda odbierali odejscie PApieza i nie widze w tym nic dziwnego...
      Wszak dla nich byl on "tylko" glowa KK a w Polce byl kims wyjatkowym...Nie tylko z racji swojej funkcji ale i zachowania...Byl ludzki bardziej niz jakikolwiek Papiez wczesniej...I to przeciez w Wadowicach a nie w Paryzu mowlil o kremowkach ;-)...

Gdy powoli zaczyna opadac powszechny zal z powodu odejscia Papieza mozna zauwazyc ze co poniektorzy felietonisci chca "blysnac" chlodnymi opiniami...
      Ze niby to "caly kraj padl na kolana i placze za Papiezem a ja to taki opanowany jestem i widze wiecej niz oni".
      Coz...
      Moze to tylko moja subiektywna opinia a moze ktos chce sie troszke wypromowac przy tej okazji...
      Wszak kolejnego glosu zalu po odejsciu Papieza nikt by nie zauwazyl...
      • Gość: H56 Re: fragment wywiadu z KTT IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.05, 12:00
        nie zapominaj ,że w Polsce dla wielu papież też był tylko głową państwa Watykan.
        Opowieści o kremówkach nie mają dla mnie jakiegokolwiek znaczenia. Każdy ma
        jakieś wspomnienia z dzieciństwa. Ja naprzykład wspominam kiosk Pani
        Grzegorczykowej u zbiegu Niepodległości i 1-go Maja, w którym tez były kremówki.
        Pamiętasz tą przemiłą panią ?
        • Gość: Olśniony Re: fragment wywiadu z KTT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:18
          H56! Ty też masz swoje wspomnienia o kremówkach?!! W tym momencie stałeś się
          równy Janowi Pawłowi II!! O Wielebny!!!
        • Gość: k. Re: fragment wywiadu z KTT IP: *.gryfino.net 06.04.05, 13:08
          W chwili obecnej nawet osoby ktore nie sa czescia KK (takie jak ja) w wiekszosci potrafia usznowac cierpienie i odejscie Papieza.Jednak czesc pieskow (nomen omen) ujada ....
          Dla Ciebie opowiesci o kremowkach nie maja zadnego znaczenie dlatego w kazdy mozliwy sposob chcesz umnijeszyc osobe Papieza w oczach tych ktorzy Jego cenili.
          Ale tak to jest jak ktos jest na emeryturze w wieku 49 lat i ma za duzo wolnego czasu.
        • Gość: andreas Re: fragment wywiadu z KTT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 00:11
          Heniu a widiałeś ten film BBC o Papiezu?
          Jaruzelski stoi przed Papieżem i cały sie trzęsie, cały...
          jak galareta - pokazywali rece i nogi,
          a taki twardziel z niego, wojak i w ogóle.
          Putin to w ogóle w oczy Papiezowi nie mógł spojrzeć - tez twardziel
          Nie mów że to normalny człowiek jak Ty czy ja!!!
    • Gość: elf biedni MY, ludzie rozumu w tym kraju...biedny KTT IP: 80.48.19.* 06.04.05, 14:01
      ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka