Dodaj do ulubionych

Kronika policyjna

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 17:51
Dziś próbowałam złożyć na policji doniesienie o próbie wyłudzenia pieniędzy.
Niestety policjanci kazali czekać 40 minut na spisanie protokołu.
Tak trzymać- wykrywalność przestępstw i próby ich udaremnienia będą spadać!
Gratuluję pośpiechu "kochanej" POLICJI!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gryf Re: Kronika policyjna IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.07.02, 18:31
      Aniu jezeli masz chwilke czasu to odszukaj w kwietniowych "postach"
      temat : "Od czego jest policja" oraz inne podobne tematy. Moze to troche Tobie
      oslodzi gorycz Twojego problemu.Nieudacznicy i marudy pracuja w tej policji .
      • Gość: Ania Re: Kronika policyjna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 19:39
        Po przeczytaniu starych wiadomości jestem jednej rzeczy pewna- w Policji
        potrzebne są zmiany, nie można traktować obywatela jak zbędnego petenta. Coś
        trzeba z tym zrobić.
    • Gość: Laufer 1 Oni cięzko pracują ! IP: *.xtra.pl 09.07.02, 21:47
      Policjanci mają dużo zajęć.Cięzko pracują. Nie mają czasu na takie pierdoły jak
      wyłudzenia.
      Ochraniają Agencje Towaryszkie, mają "ciche stragany" na Manhattanie i Turzynie,
      stoją z radarem i czekają na "jelenia' itd itd.Ich szefowie przygotowują się do
      występów telewizyjnych, a co zdolniejsi jak Żyndul Prezesują Zakładom Chemicznym.
      Świadczą też usługi prywatnym firmom detektywistycznym udostępniając dane lub po
      prostu pracując dla nich.
      A niektórzy jak np "zastępca" uczą się ortografii.Mam przynajmniej taką nadzieję
    • Gość: ZetKa Re: Kronika policyjna IP: *.net.com / 3.149.7.* 10.07.02, 08:30
      Niedawno (w watku predkosc) pisal zastepca z wojewodzkiej. Co prawda z drogowki,
      ale moze sie wypowie, jak napiszesz to w tamtym watku albo wyslesz mu maila....
      btw oczekuje, ze wypowiedz wyslesz na forum...
      • Gość: Ania Re: Kronika policyjna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 10:33
        Akcja prędkość, o ktorej jest tak głośno to jest wielkie nic.
        Na mojej ulicy jest ograniczenie do 40km/h-wszyscy jadą zdecydowanie szybciej,
        nawet policja.Więc pan zastępca nic na inny problem nic nie pomoże.
        • Gość: Zastępca Re: Kronika policyjna IP: 212.14.18.* 10.07.02, 11:41
          Dlaczego uważacie że działania prędkość nie dają rezultat
          Naprawdę odnotowaliśmy duży spadek wypadków śmiertelnych w Szczecinie
          W zeszłym roku 58 procent tj. o 28 ofiar śmiertelnych mniej, w tym roku dalej
          spada ilość wypadków wypadków.
          Przykłady z ostatnich 6 dni dotyczące pomiarów prędkości:
          Goleniowska dop. prędkość 50km/h zatrzymaliśmy 30 kierujących za prędkość 72-
          89 km/h
          Wojska Polskiego przed Spacerową dop. 60 km/h jadą 104-110
          Mieszka I przy przejściu dla pieszych jadą od 90 nawet do 133km/h
          Rymarska dop. 40 km/h średnia prędkość ujawniona 80-90 km/h max. prędkości 86-
          103
          Staliśmy również na Krakowskiej i Okulickiego lecz tylko prewencyjnie nie
          odnotowaliśmy poważnych przekroczeń prędkości.
          Osobiście uważam, że jeździmy za szybko. Moim zdaniem zasadne jest stanie z
          radarem i dyscyplinowanie kierowców przekraczających prędkość ( fotoradar
          ustawiamy o 15 km/h nad dopuszczalną prędkością)

Ponadto chcę dodać, iż wasze propozycje uwzględniam i staram się je realizować.
          Zdaję sobie sprawę z tego, iż brak reakcji policji zniechęca mieszkańców do
          nas.

Po wakacjach postaram się opublikować mapkę którą wspólnie z Wami tworzę podam
          średnie prędkości w wybranych miejscach i oczywiście analizę bezpieczeństwa.
          Chcę tylko dodać, iż jestem Zastępcą Naczelnika SRD w Komendzie Miejskiej
          Policji w Szczecinie
          Ul. Kaszubska 35 pokój 17
          Proszę wskazywać miejsca niebezpieczne a postaram się tam skierować patrole
          ruchu drogowego.

Tel. 8213092 lub srd@szczecin.kwp.gov.pl
        • Gość: Zastępca Re: Kronika policyjna IP: 212.14.18.* 10.07.02, 11:43
          Pani Aniu proszę podać jaka to ulica.
          • bbury Re: Kronika policyjna 10.07.02, 11:51
            Policja jest raczej OK - zazwyczaj sprawnie działa (czasem nawret wlepi mi
            mandat - i słusznie :).Zazwyczaj gdy wykręcam nr 112 i po kilku minutach są.
            Serio.
            Potrzeba nam społeczeństwa obywatelskiego które o wszystkich nieprawidłowościach
            bedzie infromowało Policję. Dopiero wtedy można mieć pretensję do Policji że nic
            nie robi...
            A co do opisanego w wątku przypadku - z moich doświadczeń wynika iż jest
            odosobniony. A że policja ma słabą wykrywalność ... niby jaką ma mieć skoro nikt
            nie chce jej pomagać....
            • Gość: ZetKa Re: Kronika policyjna IP: *.net.com / 3.149.7.* 10.07.02, 15:26
              > Policja jest raczej OK - zazwyczaj sprawnie działa (czasem nawret wlepi mi
              > mandat - i słusznie :).Zazwyczaj gdy wykręcam nr 112 i po kilku minutach są.
              > Serio.
              To widocznie w dobrym obszarze jestes...
              (btw pochwaly dla tych, do ktorych dodzwonilem sie spod TME)...

> Potrzeba nam społeczeństwa obywatelskiego które o wszystkich nieprawidłowościac
              > bedzie infromowało Policję. Dopiero wtedy można mieć pretensję do Policji że ni
              Z jednej strony - sam tak caly czas mowie, ale z drugiej, to po kilku
              zadzwonieniach na policje, to zaczyna mi sie odechciewac byc spoleczenstwem
              obywatelskim NA TERENIE SZCZECINA!!! (bo w Poznaniu, Policach - czemu nie?)...

> A co do opisanego w wątku przypadku - z moich doświadczeń wynika iż jest
              > odosobniony.
              Nieprzyjecie/olanie zgloszenia? Masz lepsze doswiadczenia niz ja, ja i sam tego
              doswiadczylem, i kilku moich znajomych (zarowno z reala, jak i z prs-u) tez mialo
              takie przypadki...
              btw do zastepcy:
              jak dzwonie z Krzywoustego, to jak sie dodzwonie na jakas komende, to
              slysze "Pogotowie Policyjne" i zaczynam mowic, a tu po chwili nagle zdziwienie,
              jak slysze znowu "Pogotowie Policyjne"... nie mozna by tego zmienic na "Pogotowie
              Policyjne, prosze czekac"?
          • Gość: Ania Re: Kronika policyjna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 14:48
            Gość portalu: Zastępca napisał(a):

> Pani Aniu proszę podać jaka to ulica.
            Odpowiadam: Ul.Łukasińskiego, dobrze by było gdyby stał nieoznakowany patrol z
            fotoradarem, bo jak czasami pojawi się na krótko policja, to jakoś wszyscy jeżdżą
            prawidłowo. Panie Zastępco bardzo proszę o interwencję.
            Wieczorami zdarza się, że samochody po prostu "latają" bo jazdą się tego nazwać
            nie da 100km/h to norma po godzinie 17.00
            • Gość: ZetKa Re: Kronika policyjna IP: *.net.com / 3.149.7.* 10.07.02, 15:21
              > Odpowiadam: Ul.Łukasińskiego, dobrze by było gdyby stał nieoznakowany patrol z
              > fotoradarem, bo jak czasami pojawi się na krótko policja, to jakoś wszyscy jeżd
              Tak odnosnie nieoznakowanych patroli, to przydaloby sie kilka:
              a) na rowerach, chamsko haltujacych kierowcow za wyprzedzanie nie zachowujac
              odstepu min. 80 cm od najblizszego elementu samochodu (np. krawedzi lusterka, btw
              w przepisach jest o jednym metrze)...
              b) na manhattanie, turzynie, w duzych ilosciach, mniej wiecej tylu, ilu jest
              handlarzy alkoholem, zeby shaltowac wszystkich naraz...
            • Gość: Ania Re: Kronika policyjna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 19:44
              Chciałabym się zapytać Pana Zastępcy, kto pozwolił na jazdę po nowej nie
              ukończonej nitce jezdni na ul. Łukasińskiego? Ulica jest zwężona, nie ma warstwy
              wierzchniej asfaltu, a skręt w ulicę Bracką z Łukasińskiego i na odwrót jest
              bardzo utrudniony. Na nowej części jest ograniczenie do 30km/h. Proszę sprawdzić
              jak jeżdżą kierowcy, bo 30km/h to na pewno to nie jest, a to co dzieje się z
              szybkością na wysokości piekarni to więcej niż autostrada. Mam nadzieję, że Pan
              Zastępca weźmie moje spostrzeżenia pod uwagę przy ustawianiu fotoradarów i
              wysyłaniu patroli.
              P.S. Czy na Łukasińskiego nie można by było postawić kilku progów ograniczających
              prędkość kierowców?
              • Gość: Zastępca Re: Kronika policyjna IP: 212.14.18.* 12.07.02, 16:19
                Gość portalu: Ania napisał(a):
                > P.S. Czy na Łukasińskiego nie można by było postawić kilku progów ograniczający
                > ch
                > prędkość kierowców?

Niestety tam gdzie jeżdżą autobusy komunikacji miejskiej nie można montować
                progów. Swoją drogą na Łukasińskiego dziś wysłałem policjanta z radarem
                przekroczenia prędkości nie wiele powyżej 10-15km/h. Może w godzinach
                wieczorowych jeżdżą szybciej -sprawdzimy.
    • Gość: dt Pytanko do Zastępcy : IP: 213.158.197.* 10.07.02, 12:13
      Czy macie jakieś plany dotyczące zmniejszenia zagrożeń
      powodowanych zwłaszcza teraz, przez rowerzystów
      ???(jazda po chodnikach, przekraczanie prędkości przy
      jeździe "z górki", przejeżdżanie a nie przechodzenie z
      rowerem przez przejścia dla pieszych, jazda bez
      oświetlenia lub z niewłaściwym oświetleniem itd.)

• skuter70 Re: Pytanko do Zastępcy : 10.07.02, 12:28
        Gość portalu: dt napisał(a):

a moze jakis plan przeciwdzialania zagrozeniom powodowanym zawsze przez kierowcow
        - wyprzedzanie niezgodnie z przepisami rowerzystow
        - wymuszanie na rowerzystach pierwszenstwa
        - skrecanie w prawo przed zakonczeniem manewru wyprzedzania

dt potrafisz bez zagladania do kodeksu stwierdzic co mowia przepisy o
        wyprzedzaniu roweru?
        >

• Gość: dt Re: Pytanko do Zastępcy : IP: 213.158.197.* 10.07.02, 15:06
          Potrafię, bo tym się interesuję.

Wiedziałem, że posypią się joby od cyklistów... ,
          zadałem jednak pytanie w relacji do stanu jaki jest.

I nie oczekiwałem odpowiedzi od osób innych aniżeli
          Zastępca, typu: a u was murzynów biją...
          • skuter70 Re: Pytanko do Zastępcy : 10.07.02, 15:10

> Potrafię, bo tym się interesuję.

no wiec:)

> Wiedziałem, że posypią się joby od cyklistów... ,

az przeczytalem moj post jeszcze raz
            czy moglbys wyjasnic , ktore slowo w nim zawarte jest "jobem"

• Gość: dt Re: Pytanko do Zastępcy : IP: 213.158.197.* 10.07.02, 15:26
              Na drodze:1500mm odległość + zachowanie szczególnej
              ostrożności.
              Joby - również: niemerytoryczne, negujące,
              roszczeniowe, "odwracające kota ogonem"...itd.
              Już lepiej...???
              • skuter70 Re: Pytanko do Zastępcy : 10.07.02, 15:32

> Na drodze:1500mm odległość + zachowanie szczególnej
                > ostrożności.

:)))))))))))))
                jednak poczytaj sobie ten kodeks
                zreszta kilka postow wyzej juz zetka napisal

> Joby - również: niemerytoryczne, negujące,
                > roszczeniowe, "odwracające kota ogonem"...itd.
                > Już lepiej...???

nie
                czym sie roznia zarzuty wobec rowerzystow od zarzutow wobec kierowcow?
                jaki procent rowerzystow przekracza predkosc a jaki kierowcow?
                ktory zarzut nie byl prawdziwy?

proponuje przejechac sie na rowerze po ulicach
                jak ci samochod bzyknie 3cm od ramienia prujac setka to sam zwiejesz na chodnik i
                na przepisy sie ogladac nie bedziesz bo zwyczjnie bedziesz walczyc o przezycie

ja wiem, ze rowerzysci nie sa aniolkami - mozesz zajrzec do mojego postu z
                pierwszego watku zastepcy:)
                • Gość: dt Re: Pytanko do Zastępcy : IP: 213.158.197.* 10.07.02, 15:37
                  Kończę, bo ostatnie zdanie zmienia trochę obraz.
                  Nie zależy mi aby być przekornym.
                  Napisałem tylko jaki widzę stan.
                  Jeszcze innym tematem są piesi.
                  Tego jednak nie zaczynam.
                • mikolaj7 Re: Pytanko do Zastępcy : 11.07.02, 17:43

> jaki procent rowerzystow przekracza predkosc a jaki kierowcow?

pragne zauwazyc, ze przekraczanie predkosci nie-autem
                  moze grozic utrata zycia i zdrowia....

szczegolnie niebezpiewczne sa rolki przy predkosci
                  powyzej 30km/h :-)))))
      • bbury Re: Pytanko do Zastępcy : 10.07.02, 12:29

Zanim jednak dt dobierze się do rowerzystów może by tak udrożnić ścieżki dla
        rowerów. Przykład ? (bodajże) ul. Kołłataja między dawną Osnową a wiaduktem na
        Warcisława. Kierowcy myślą najwyraźniej że ta czerwona kostka to specjalny
        parking dla ich ukochanych autek - więc ścieżka jest zasatawiona z obu stron
        ulicy.
        • Gość: rsad Re: Pytanko do Zastępcy : IP: *.pbks.pl 10.07.02, 13:23
          Tylko najpierw trzeba by postawić tam odpowiednie znaki drogowe ;).

rsad
          • skuter70 Re: Pytanko do Zastępcy : 10.07.02, 13:24
            Gość portalu: rsad napisał(a):

> Tylko najpierw trzeba by postawić tam odpowiednie znaki drogowe ;).

np na wojska znaki stoja i nic to nie zmienia
            • Gość: rsad Re: Pytanko do Zastępcy : IP: *.pbks.pl 10.07.02, 13:48
              Ale można się do tego legalnie przyczepić, a jak nie ma znaków, to sama czerwona
              kostka nie wystarcza aby to była ścieżka rowerowa.

rsad
        • Gość: rsad Re: Pytanko do Zastępcy : IP: *.pbks.pl 10.07.02, 13:29

rsad
        • Gość: rsad Re: Pytanko do Zastępcy : IP: *.pbks.pl 10.07.02, 13:31

rsad
        • Gość: rsad Re: Pytanko do Zastępcy : IP: *.pbks.pl 10.07.02, 13:32

rsad
      • skuter70 Re: Pytanko do Zastępcy : 10.07.02, 15:16

> Czy macie jakieś plany dotyczące zmniejszenia zagrożeń
        > powodowanych zwłaszcza teraz, przez rowerzystów
        > ???(jazda po chodnikach,

prawde mowiac przepis zabraniajacy jazdy po chodnikach jest paranoidalny i
        policja na szczescie zdaje sobie z tego sprawe

> przekraczanie prędkości przy
        > jeździe "z górki",

o ile wiem policyjne radary nie maja atestu na taki pojazd jak rower

> przejeżdżanie a nie przechodzenie z
        > rowerem przez przejścia dla pieszych,

jak nie wolno pochodniku to i nie ma okazji do jazdy po pasach:)

>jazda bez
        > oświetlenia lub z niewłaściwym oświetleniem itd.)

a jakie oswietlenie jest niewlasciwe?
        • Gość: dt Re: Pytanko do Zastępcy : IP: 213.158.197.* 10.07.02, 15:32
          np. migająca czerwona lampka jako oświetlenie tylne roweru.
          • skuter70 Re: Pytanko do Zastępcy : 10.07.02, 15:53

> np. migająca czerwona lampka jako oświetlenie tylne roweru.

a jaki przepis tego zabrania?

polecam lekture:

Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej
            z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu
            ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. Nr 44, poz. 432)
            • Gość: ZetKa Re: Pytanko do Zastępcy : IP: *.net.com / 3.149.7.* 10.07.02, 16:05
              > a jaki przepis tego zabrania?
              To ja juz wiem, czemu mi tak forum wolno chodzi...
              To skuter przechwyca wszystkie moje maile przed przepuszczeniem na forum ;>

> Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej
              > z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu
              > ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. Nr 44, poz. 432)
              A tego to dokladnie nie znam, ale jestem pewien, ze swiatlo migajace z tylu jest
              swiatlem zgodnym z prawem, a na dodatek wbrem dt to jest ono lepsze niz ciagle -
              latwiej sie zauwaza (takze wg opinii kierowcow, ze nie wspomne o opiniach
              rowerzystow, ktorzy mieli ciagle i o malo nie zostali rozjechani)...
      • Gość: ZetKa Re: Pytanko do Zastępcy : IP: *.net.com / 3.149.7.* 10.07.02, 15:56
        > (jazda po chodnikach,
        a jaka alternatywa? Jezdzic po sciezkach rowerowych, taranujac samochody ktore na
        niej zaparkowaly, przecinajac na sile dosyc ruchliwa arterie komunikacyjna (mam
        na mysli odcinek na odcinku Glebokie - Pilchowo, na 100 m drogi rowerowej MUSZE
        zjechac, nie wazne, ze w poprzek drogi)...

> przekraczanie prędkości przy
        > jeździe "z górki",
        Oj, nie przesadzaj, az tak duzo tych ograniczen do przekroczenia nie ma. Poza tym
        rower zawsze szybciej wyhamuje niz auto (ograniczenia sa liczone pod droge
        hamowania samochodu), co najwyzej rowerzysta przeleci przez kierownice - ale to
        juz jego problem. Nawet jak przywali w kogos - to znacznie mniej szkod tez
        narobi...

> rowerem przez przejścia dla pieszych, jazda bez
        > oświetlenia lub z niewłaściwym oświetleniem itd.)
        Tepic... btw migajace to jest WLASCIWE (teraz takze wedlug Kodeksu Drogowego0
        oswietlenie... i machanie reka zamiast trzymania jej prosto przy skrecaniu tez
        jest WLASCIWE (z punktu widzenia zwrocenia uwagi innych uzytkownikow drogi - btw
        a niby czemu kierunkowskazy migaja?), cokolwiek by nie mowil Kodeks ;>
    • Gość: rsad A co powiecie na to ... IP: *.pbks.pl 10.07.02, 13:59
      Jesień ubiegłego roku, droga między wioskami przed Wejcherowem.
      W rowie leży samochód na dachu, kierowca wychodzi o własnych siłach ale z baku
      wycieka paliwo. Dzwonimy z komórek z trzech różnych sieci na 112 i 997 - numery
      głuche. Rozjeżdżamy się do najbliższych miejscowości aby zadzwonić z telefonów
      stacjonarnych. Ja trafiam na przystanek kolejowy, dzwonię na 997 isłyszę
      komunikat z automatycznej sekretarki: "Koomenda(a może komisariat) policji w
      Wejcherowie informuje o zmianie numerów na:..." i tu padają sześciocyfrowe numery
      oczywiście bez kierunkowego. (a co zrobić dzwoniąc z komórki). Wreszcie dzieki
      uprzejmości pani z pPKP udaje się połączyć z policją i następuje rozmowa w stylu:
      ja: - pomiędzy miejscowościami (już ich nie pamiętam) dachował samochód,
      policjant: - czy jest ktoś ranny;
      ja: - nie,
      p: - to nie trzeba do nas dzwonić
      ja: - ale z samochodu wycieka paliwo
      p: - to trzeba zadzwonić na Straż Pożarną, my mamy wszystkie patrole zajęte, jak
      się coś zwolni to przyślemy.

Pojechałem dalej po drodze minąłem jakiś wóz policyjny na sygnale jadący w
      przeciwną stronę ale czy na miejsce wypadku - kto to wie?

rsad
      • Gość: Ania Re: A co powiecie na to ... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 17:33
        Jestem bardzo ciekawa co na to powie pan Zastępca, chociaż wiem że takie
        zdarzenia to są na porządku dziennym.
        • Gość: Zastępca Re: A co powiecie na to ... IP: 212.14.18.* 12.07.02, 10:57
          Nie chcę wypowiadać się za nieprawidłowości całej policji. Ja pracuję w
          Komendzie Miejskiej Policji w Szczecinie. Dokładnie Sekcja Ruchu Drogowego i
          mogę udzielać odpowiedzi ale tylko odnośnie szczecińskiej drogówki. Natomiast
          nie jestem upoważniony do komentarzy innych nieprawidłowości. W takich
          przypadkach należy uwagi kierować do KWP
          Podaję adres strony internetowej. www.szczecin.kwp.gov.pl/index.php
          Najważniejsze aby nie bać się wymagać. Policja jest dla Was a nie odwrotnie.
          Powoli to się zmienia.

Proszę dzwonić postaram się wyjaśnić różne sprawy telefonicznie 82-13-092
          • Gość: Ania Re: A co powiecie na to ... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 15:07
            Panie Zastępco mam nadzieję że wróci szybko normalność i Policja naprawdę będzie
            dla ludzi. Mam propozycję aby pojawiał się Pan na forum częściej, ponieważ na nim
            przedstawiane są różne sytuacje o których Policja nie słyszy lub nie chce słyszeć.
          • Gość: rsad Re: A co powiecie na to ... IP: *.pbks.pl 12.07.02, 19:32
            Gość portalu: Zastępca napisał(a):
            > [...]
            > Najważniejsze aby nie bać się wymagać. Policja jest dla Was a nie odwrotnie.
            > Powoli to się zmienia.
            I tak trzymać. (Szkoda, że powoli ale zawsze)

> Proszę dzwonić postaram się wyjaśnić różne sprawy telefonicznie 82-13-092
            THX

rsad

• Gość: Ania Re: A co powiecie na to ... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 12:15
              Będąc wielokrotnie w Niemczech widziałam wiele fotoradarów, które są ustawione na
              stałe(tzw. trafifoto) nawet w bardzo małych wsiach, mam pytanie: czy można by coś
              takiego zrobić w naszym mieście, to nie jest chyba drogie, a koszt i tak się
              zwróci z nawiązką, bo jest u nas wielu niezdyscyplinowanych kierowców. Moje
              propozycje, gdzie postawić takie "cudeńka", ulice: Wojska Polskiego, Ku
              Słońcu,Derdowskiego, Witkiewicza, Łukasińskiego, Jana z Kolna, Wyszyńskiego,
              Santocka, Struga. Te "cudeńka" przez 3 miesiące (a może w krótszym czasie)
              zapracowałyby na siebie, a także na postawienie kolejnych.
              Oczywiście codzi mi o postawienie tych aparacików w obu kierunkach ruchu.
              • Gość: Ania Cudeńka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 12:22
                Według mnie koszt tych fotoradarów nie powinien przekroczyć 2milionów złotych.
                • Gość: Ania Re: Cudeńka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 13:11
                  Dziękuję Gazecie, że wydrukowała moje zdanie dotyczące prędkości. Teraz mam
                  nadzieję że Policja wspólnie z miastem sfinansują fotoradary, które wytępią
                  szybko jeżdżących kierowców.
                  • Gość: Zastępca Re: Cudeńka IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 15.07.02, 17:26
                    Fotoradar kosztuje około 90 tysięcy złotych. Policji nie stać na zakup tak
                    drogich urządzeń. Niestety u nas tylko na temat bezpieczeństwa się mówi i na
                    tym się niestety kończy.........
                    • Gość: Ania Re: Cudeńka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 21:37
                      Panie Zastępco,trafifoto kosztuje chyba trochę więcej, ale wydatek się opłaca.
                      Czy nie możnaby zwrócić się do miasta o wsparcie? Dali stoczniowcom, powinni
                      dać też Policji, bo bezpieczeństwo jest przecież ważne. Jeśli dołoży miasto,
                      znajdą się też może i prywatni sponsorzy.
                      • Gość: Zastępca Re: Cudeńka IP: 212.14.18.* 16.07.02, 09:25

> Panie Zastępco,trafifoto kosztuje chyba trochę więcej, ale wydatek się opłaca.
                        > Czy nie możnaby zwrócić się do miasta o wsparcie? Dali stoczniowcom, powinni
                        > dać też Policji, bo bezpieczeństwo jest przecież ważne. Jeśli dołoży miasto,
                        > znajdą się też może i prywatni sponsorzy.

Trafifoto kosztuje 150 tysięcy zł natomiast fotoradar przenośny 90 tysięcy zł.
                        UM w Szczecinie zakupił już jeden fotoradar przenośny na następne naprawdę nie
                        ma pieniędzy. Wszystkie pieniądze z UM idą na paliwo do radiowozów.
                        Sponsorowanie Policji przez firmy prywatne jest zabronione a fundacje nie
                        wyłożą tak dużej kwoty.

Aktualnie fotoradar stoi na ul. Łukasińskiego następnie przemieszczony zostanie
                        na Szeroką i Reduty Ordona.

• Gość: Ania Re: Cudeńka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 18:12
                          Jeżeli to jest możliwe, chciałabym znać wyniki fotoradaru na ulicy Szerokiej i
                          Łukasińskiego( tzn. liczba kierowców, którzy zostaną ukarani)
                          • Gość: Zastępca Re: Cudeńka IP: 212.14.18.* 17.07.02, 15:59

> Jeżeli to jest możliwe, chciałabym znać wyniki fotoradaru na ulicy Szerokiej
                            i
                            > Łukasińskiego( tzn. liczba kierowców, którzy zostaną ukarani)
                            Łukasińskiego, Szeroka, Reduty Ordona łącznie 22 kierujących zatrzymano.
                            8- pouczono za niewielkie prędkości
                            14 ukarano na kwotę 1600 zł
                            Najczęściej przekraczają prędkość na ul. Reduty Ordona
                            Dziś od godziny 18.00 przeprowadzimy ponownie kontrolę radarową na ul.
                            Łukasińskiego.
                      • moja_prawa_noga Re: Cudeńka 08.08.02, 20:49

> Panie Zastępco,

Jakiegoś zastępcę dziś tu odwoali ...
                        • Gość: Ania Re: Cudeńka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 20:59
                          Z tego co wiem, to nie odwołano Pana Zastępcy Sudakowa...
                • etaxi Re: Cudeńka 17.07.02, 19:35
                  ... Ania, Twój Twój temat.
                  Czy nowego wątku nie załorzyć ?
                  RADARY / FOTO itp , gdzie , kiedy i inne.
                  Gdy nie odpowiesz nowym wątkiem to za tydzień spróbujemy taki załozyć, ale po
                  rozmowie z "zastępcą".
                  • Gość: Zastępca Re: Cudeńka IP: 212.14.18.* 18.07.02, 14:12
                    Nie ma problemu można zakładać nowy wątek.
                    Dziś działamy na Placu Zwycięstwa- czerwone światło.
                    Jeden policjant w ubraniu cywilnym oraz 2 studentów z PS stoją przy przejściu
                    dla pieszych na Placu Zwycięstwa i podają drogą radiową do parolu
                    zmotoryzowanego nr rej. Kierowców, którzy wjechali na skrzyżowanie przy
                    czerwonym świetle, lub skręcają w prawo ze środkowego pasa.

Ukarano do godziny 13.30 12 kierujących i jeden wniosek o ukaranie
                    • Gość: Ania fotoradary IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 17:23
                      takie działanie mnie się podoba, niewielki koszt a zysk duży.
                      Jeśli założymy wspólnie wątek fotoradary, to mam nadzieję że Policja skorzysta
                      na podpowiedziach forumowiczów.Nasze listy mogą przynieść dużo dobrego w celu
                      poprawienia bezpieczeństwa.
                    • etaxi Re: Cudeńka /Niepodległości od Bramy Portowej / HP 18.07.02, 17:49
                      ja dziś widziałem radiowóz męsko damski na Niepodległości ( wyłapywanie
                      kierowców zjeżdżających na czerwonym świetle / chyba, bo nie podsłuchiwałem) Z
                      tego co widziałem to trzy auta i to każde nie z naszego województwa (znaczy,że
                      Nasi się poprawiają).
                      • Gość: Ania Re: Cudeńka /Niepodległości od Bramy Portowej / H IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 18:01
                        Dziś jechałam ulicą Mieszka I. Jechał nią w tym samym czasie jakiś idiota-
                        kompletny debil na motorze. Nie patrzył na innych uczestników ruchu, na to że
                        ma czerwone światło, tylko jechaL(leciał) ile się dało.
                        Niestety brakowało Policji...Numerów debila nie mam, a szkoda...
                        • Gość: Zastępca Re: Cudeńka /Niepodległości od Bramy Portowej / H IP: 212.14.18.* 21.07.02, 21:51

> Dziś jechałam ulicą Mieszka I. Jechał nią w tym samym czasie jakiś idiota-
                          > kompletny debil na motorze. Nie patrzył na innych uczestników ruchu, na to że
                          > ma czerwone światło, tylko jechaL(leciał) ile się dało.
                          > Niestety brakowało Policji...Numerów debila nie mam, a szkoda...
                          Mam pytanie czy to było między 16.15 a 16.45.
                          Pytam dlatego, gdyż dziś o 19.10 na Placu Słowińców kierujący motocyklem marki
                          Suzuki GS jadąc z ul. Wierzbowej w kierunku ul. Dworskiej zaczepił stopką
                          motocykla o krawężnik jezdni i wywrócił się. Kierowca 1977 rok urodzenia
                          nietrzeźwy 2 promile przewieziony do szpitala. Ustalono, iż codziennie do pracy
                          dojeżdżał motocyklem i wracał w godzinach 16.15-16.45 do domu przez ul. Mieszka
                          I. Jest to drugi motocyklista dziś zatrzymany w stanie nietrzeźwości.
                          • Gość: Ania Re: Cudeńka /Niepodległości od Bramy Portowej / H IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 11:16
                            Było to trochę wcześniej, około godziny 15.30.
                            Wariatów na motorach coraz więcej zaczyna się pojawiać na Łukasińskiego,
                            szczególnie wieczorem, oraz na Wojska Polskiego.
    • Gość: izqa Re: Kronika policyjna IP: *.swk.med.pl 08.08.02, 21:10
      w zeszlym roku zajechalam maluchem droge fordowi scorpio wlasciciel dogonil
      mnie i przez otwarte okno uderzyl mnie w twarz. mimo zeznan swiadkow policja
      umorzyla postepowanie z powodu niskiej szkodliwosci czynu. pan ze scorpio dalej
      prowadzi kantor przy turzynie wychowuje dwojke dzieci a ja jezdze z zamknietymi
      szybami i zablokowanymi drzwiami. kocham szczecinska policje.
      • Gość: Swarozyc Re: Kronika policyjna IP: *.telia.com 08.08.02, 21:18
        "Niska szkodliwosc czynu"- co za wredne boszewickie okreslenie. ( z pewnoscia
        niska spolecznie szkodliwosc czynu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka