Dodaj do ulubionych

Nieremontowana "secesja" w Szczecinie

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.07.02, 10:00
Jak dlugo beda stac nieremontowane i nieodnawiane kamienice w Szczecinie.
Moja ta w ktorej mieszkam nie byla remontowana od zakonczenia II-giej wojny.
Klatka schodowa i rynny oraz pokrycie dachu to wszystko co zrobiono przez 57
lat.A czynsz placimy w terminie.Przez 57 lat to uzbieralo sie troche
pieniedzy.
Obserwuj wątek
    • mike102 Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie 24.07.02, 10:06
      Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Jak dlugo beda stac nieremontowane i nieodnawiane kamienice w Szczecinie.
      > Moja ta w ktorej mieszkam nie byla remontowana od zakonczenia II-giej wojny.
      > Klatka schodowa i rynny oraz pokrycie dachu to wszystko co zrobiono przez 57
      > lat.A czynsz placimy w terminie.Przez 57 lat to uzbieralo sie troche
      > pieniedzy.

a ile tego czynszu placisz i za ile metrow? podaj z rozbiciem na poszczegolne
      czesci: woda, smieci, sprzatanie itp.
      • bbury Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie 29.07.02, 08:52
    • Gość: misiak Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie IP: *.poznan.comarch.pl 24.07.02, 10:32
      W Szczecinie widzę wszędzie giną pieniądze - nie tylko w stoczni.
      • mike102 Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie 24.07.02, 10:45
        Gość portalu: misiak napisał(a):

> W Szczecinie widzę wszędzie giną pieniądze - nie tylko w stoczni.

Za to w Poznaniu kamienice to full wypas - szczegolnie przy Moscie Teatralnym...
    • Gość: Rknsowiww Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie IP: 2.4.STABLE* / 192.168.143.* 24.07.02, 10:45
      Nie chrzań Gryfie!

... są nieremontowane bo mało płacisz czynszu,
      - mało płacisz czynszu, bo szkoda Ci zapłacić więcej,

O jakie remonty Ci więc chodzi!?

Poza tym, gdyby na prawdę zależało Tobie i tw. współlokatorom na remoncie,
      dawno byście coś zrobili, ... ale to by w każdym wariancie kosztowało, w sumie
      nie wiem do czego zmierzasz mówiąc o nieremontowaniu kamienic. Lepiej wyjdź
      przed tą swoją kamienicę i pozbieraj papierki, albo przemyj jakimś
      tam "Cilitem" kaltkę sch. bo bucha, że wyrobić nie można.
      • Gość: Gryf Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.07.02, 22:53
        Gość portalu: Rknsowiww napisał(a):

> Nie chrzań Gryfie!
        >
        > ... są nieremontowane bo mało płacisz czynszu,
        > - mało płacisz czynszu, bo szkoda Ci zapłacić więcej,
        >
        > O jakie remonty Ci więc chodzi!?
        >
        > Poza tym, gdyby na prawdę zależało Tobie i tw. współlokatorom na remoncie,
        > dawno byście coś zrobili, ... ale to by w każdym wariancie kosztowało, w
        sumie
        > nie wiem do czego zmierzasz mówiąc o nieremontowaniu kamienic. Lepiej wyjdź
        > przed tą swoją kamienicę i pozbieraj papierki, albo przemyj jakimś
        > tam "Cilitem" kaltkę sch. bo bucha, że wyrobić nie można.

My miszkancy moglibysmy jeszcze dac pieniadze;
        1 prezydentowi miasta Szczecina
        2 dyr. wydzialu lokali UM
        3 kier. STBS-u odpowiedzialnemu za nasz budynek
        4 oraz innym posrednikom

a na koniec sami wyremontowac ten budynek tak aby oni wszyscy mogli pobrac
        premie oraz odznaczenia.
    • Gość: JACEK Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie IP: 64.9.159.* 24.07.02, 19:57

> pieniedzy.

Nie remontuja dlatego bo w Szczecinie nie ma secesyjnych kamienic , panimaju ???!!!???!!!
      • mike102 Re: Nieremontowana 'secesja' w Szczecinie 25.07.02, 14:01
        Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Gość portalu: Gryf napisał(a):
        >
        > > Jak dlugo beda stac nieremontowane i nieodnawiane kamienice w Szczecinie.
        > > Moja ta w ktorej mieszkam nie byla remontowana od zakonczenia II-giej wojn
        > y.
        > > Klatka schodowa i rynny oraz pokrycie dachu to wszystko co zrobiono przez
        > 57
        > > lat.A czynsz placimy w terminie.Przez 57 lat to uzbieralo sie troche
        > > pieniedzy.
        >
        > Nie remontuja dlatego bo w Szczecinie nie ma secesyjnych kamienic ,
        panimaju ??
        > ?!!!???!!!

alez Gryfu napisal w cudzyslowiu! :-O
        ciagle nie wiemy ile placi na fundusz remontowy.
        • bbury Re: TO JE MOJE 26.07.02, 08:12
          Cy ja dobrze rozumiem że Gryf mieszka w mieszkaniu KOMUNALNYM ??? za które
          zapłacił jakieś śmieszne pieniądze (jeśli wogóle coś zapłacił) a teraz
          mówi: "mieszkanie już dostałem to teraz mi je odremontujcie !"
          "Nie remontujecie ? Cholerna korupcja w UM ... MOJEJ Klatki odremontować nie
          chcą !"
          • bbury Re: TO JE MOJE 26.07.02, 09:11
            No gryf - to jak ? Chodzi o lokal komuanlny ???
            A może się mylę i nie korzystasz z pomocy naszego miasta ?
    • Gość: Laufer 1 Obywatelu, zrób to sam. IP: *.xtra.pl 29.07.02, 21:19

> pieniedzy.

Ty uważasz, że 57 lat nie remontowano.
      Ale Małpy wiedzą od Ciebie lepiej, czy Twoja kamienica była, czy nie była
      remontowana. Popisały , popisały i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku
      wyszły z urzędu do domu.
      Nie zauważyłeś, że ten zarzut do Ciebie pt "A co Ty zrobiłeś" jakbyś coś
      jeszcze miał robić oprócz płacenia czynszu , przypomina argument za istnieniem
      czynów społecznych.
      Ty będziesz sprzątał w czynie społecznym a facecik z Urzędu lub spółeczki
      komunalnej w tym czasie będzie pisał po internecie.
      Gryf. O takich facecikach są właśnie te sławne Polish Jokes. A jak widzisz
      Małpom bałagan , brud i zniszczone kamienice nie przeszkadzają. Weż sam je
      posprzątaj, wyremontuj i zapłać czynsz.
      Proponuję nad Urzędem Miejskim napisać hasło "Obywatelu, zrób to sam".
      • Gość: Gryf Re: Obywatelu, zrób to sam. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.07.02, 21:26
        Wiesz Laufer1 najsmieszniejsze jest to ,ze Mike102 dobrze wie ile place
        czynszu bo juz ze mna na ten temat dyskutowal. Ale jeszcze raz powiem 550 zl
        za miesiac x 12 m-cy razy iles tam lat wychodza to kosmiczne sumy.To jest
        kolejny podatek w tym chorym miescie. Ale do czasu.
        • bbury Re: Obywatelu, zrób to sam. 30.07.02, 10:47

> Ale jeszcze raz powiem 550 zl
          > za miesiac x 12 m-cy razy iles tam lat wychodza to kosmiczne sumy.
          A ile Gryfciu zapłaciłeś za swoją chatkę ??? Może właśnie na to idzie owe 550
          (na marginesie płacę całkiem podobnie a musiałem sobie chatę na własność kupić
          płacąc naprawę sporo.)

> To jest kolejny podatek w tym chorym miescie. Ale do czasu.

O jakim podatku mówisz ??? - dajcie mi chatę, wyremontujcie a ja łaskawie w
          niej zamieszkam i jeszcze zbluzgam miasto że mi czynsz każe płacić. Wszystko
          powinno być za darmo.!?

I jeszcze jedno myślisz że te 550 zł jest dochodem miasta które mogłoby
          przeznaczyć na remont ??? Zobacz w takim razie ile kosztuje wywóz śmieci,
          nieczystości , woda itd. A teraz powidz ile uzbierało się (z tego co zostało)
          przez ostatnie 10 lat. Nie zapomnij że wcześniejszą kasę zżarła infalacja -
          spadek po czasach gdy wszystko było "za darmo". I na jaki remont ma to niby
          starczyć.

Mieszkania komunalne powinny być rzeczywiscie tanie, dofinasowywane (i
          remntowane) ale powinny one dotyczyć tylko najbiedniejszych - kilkuset lub
          tysiąca osób (w szczecinie). Reszta powinna być właścicielami i samemu sobie
          remontować. Ot co. Rzecz w tym że mieszkanie takie powinieneś soebie wykupić za
          prawdziwą rynkową cenę.
          • Gość: Gryf Re: Obywatelu, zrób to sam. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.07.02, 17:36
            Bbury 550zl to czynsz pozostale ok250zl to wywoz smieci woda i scieki.Zrozum
            to sa miliony zlotych ktore powinny byc przeznaczone na prawidlowe
            funkcjonowanie kamienicy. Jezeli ta sytuacja sie nie zmieni to za jakis czas
            kamienica nadawac bedzie sie do rozbiorki. I gdyby lokatorzy nie placili ale
            my wszyscy ok.30 rodzin regularnie placimy czynsz. Bbury to jest zlodziejstwo
            i okradanie nas mieszkancow z naszych praw lokatorskich. Mam nadzieje gdy
            znormalnieja wladze to sie zmieni a winni poniosa konsekwencjie.
            • bbury Re: Obywatelu, zrób to sam. 31.07.02, 08:13
              Gryfie a co byś powiedział jakby miasto zaproponowało Ci wykupienie
              mieszkania ?

osobiście dość dobrze znam mentalnośc ludzi (przynajmniej dużej ich częsci
              mieszkających w mieszkaniach komunalnych):
              1. to nie moje więc po co mam to szanować...
              2. zepsuło mi się gniazdko - więc niech ADM przyjdzie i naprawi
              itd. itd.

Wiesz ile w tej sytuacji musi kosztować utrzymanie administraji która musi
              załatwiać wszystko od sprzatania po wymianę gniazdka czy żarówki w
              mieszkaniu ???
              A rozwiązanie jest bardzo proste - skala problemu mieszkań komunalnych jest
              porażająca. Należy ją ograniczyć oferując je napradę potrzebującym. Resztę
              sprzedać a kasę przeznaczyć na remonty i utrzymanie pozostałych komunalnych...
              Jeśli tak się nie stanie slumsy w centum będą coraz bardziej popadały w ruinę.

A tak na marginesie za jaka powierzchnię płacisz owe 550 ??? bo coś mi się
              widzi że nie jest to 30 m2. Nie zdziwiłbym się jak 3 x 30 m2...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka