Dodaj do ulubionych

do z-cy / pytanie

02.08.02, 14:39
W sytuacji gdy od pierwszego weszły przepisy o pasach bezpieczeństwa / tak
przekazują publikatory, media /
...jakie są kary gdy nie są zapięte pasy w czasie jazdy,
..czy dopuszcza się nie zapinanie pasów w terenie zabudowanym w taksówce na
tylnym siedzeniu dla pasażerów?
gdzie można znaleźć, na stronach internetowych komentarze do realizacji tych
przepisów ?
dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Zastępca Re: do z-cy / pytanie IP: 212.14.18.* 02.08.02, 16:06
      USTAWA
      z dnia 20 czerwca 1997 r.
      Prawo o ruchu drogowym.

Art. 39. 1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim
      pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów
      podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.
      2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:
      1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów,
      2) kobiety o widocznej ciąży,
      3) kierującego taksówką osobową podczas przewożenia pasażera,
      4) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania,
      5) policjanta, funkcjonariusza Urzędu Ochrony Państwa, Straży Granicznej i
      Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych - podczas przewożenia osoby (osób)
      zatrzymanej,
      6) funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych,
      7) zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej,
      8) konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych,
      9) osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku
      inwalidzkim.
      3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku
      do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym
      lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi
      dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. - wchodzi w życie z dniem
      12.05.2002
      4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem
      pogotowia ratunkowego lub Policji.

To nie są nowe przepisy. Obowiązują on od 1997 roku.
    • Gość: ZetKa Re: do z-cy / pytanie IP: *.net.com / 3.111.148.* 02.08.02, 16:14
      > W sytuacji gdy od pierwszego weszły przepisy o pasach bezpieczeństwa
      na ten temat juz wypowiedzial sie zastepca, az dziwne, ze taksiarz nie zna
      przepisow :<<<

> ...jakie są kary gdy nie są zapięte pasy w czasie jazdy,
      poczytaj watek o nowym pomysle z malowaniem aut (i zagladaniem, kto ma zapiete
      pasy)...

> ..czy dopuszcza się nie zapinanie pasów w terenie zabudowanym w taksówce na
      > tylnym siedzeniu dla pasażerów?
      NIE, chyba ze sie lapie pod ktorys wyjatek... masz pecha, bedziesz musial
      wyrzucac pasazera, bo zgodnie z OBECNYM kodeksem odpowiada KIEROWCA (przez
      pewien czas bylo, ze pasazer)
      • etaxi pytanie - wyjaśnienia / podziękowania 02.08.02, 16:29
        Gość portalu: ZetKa napisał(a):

>> ze taksiarz nie zna
        > przepisow :<<<
        no cóż tak bywa, nie każdy od razu jest alfą i omegą.

> > poczytaj watek o nowym pomysle z malowaniem aut (i zagladaniem, kto ma
        zapiete
        ten wątek czytałem i on na poważnie nie traktował tej sprawy. No ale czasem
        trzeba pożartować.

> > ..czy dopuszcza się nie zapinanie pasów w terenie zabudowanym w taksówce n
        > a
        > > tylnym siedzeniu dla pasażerów?
        > NIE, chyba ze sie lapie pod ktorys wyjatek... masz pecha, bedziesz musial
        > wyrzucac pasazera, bo zgodnie z OBECNYM kodeksem odpowiada KIEROWCA (przez
        > pewien czas bylo, ze pasazer)

.. no cóż dziękuję, wielu z naszych kolegów i ja miedzy nimi myślałem też że
        dotyczy to osoby, która nie zapina pasów co było by dla nas idealne ale nie
        logiczne.
        na dziś , dzięki Waszym wyjaśnieniom mogę przekazać informacje, że pasy muszą
        być zapięte. odpowiada za to kierowca pojazdu.
        Wyjątki wg inf. z-cy i kodeksu upoważniają nie zapinanie pasów kierowcy taxi
        przewożącego pasażerów ( inf. dot.taxi). W każdym innym przypadku należy
        zapinać pasy bezpieczeństwa.
        serdecznie dziękuję.
        • Gość: ZetKa Re: pytanie - wyjaśnienia / podziękowania IP: *.net.com / 3.111.148.* 02.08.02, 16:38
          > ten wątek czytałem i on na poważnie nie traktował tej sprawy. No ale czasem
          > trzeba pożartować.
          Pomysl byl lekko zartobliwy (choc mozna go by wprowadzic), a Zastepca chyba
          wypowiedzial sie na powaznie - zdaje sie, ze stwierdzil, ze jak ktos jest
          samobojca, to juz jego problem...

> Wyjątki wg inf. z-cy i kodeksu upoważniają nie zapinanie pasów kierowcy taxi
          > przewożącego pasażerów ( inf. dot.taxi). W każdym innym przypadku należy
          > zapinać pasy bezpieczeństwa.
          Kobiety, ktore maja zaawansowana ciaze bedace pasazerem chyba tez, podobnie
          reszta wyjatkow?

> serdecznie dziękuję.
          Nie ma za co, po prostu powtorzylem, co mi wciskali na kursie na prawo i na
          egzaminie...
          Poza tym twoje jezdzenie zgodnie z przepisami jest tez w moim interesie - a nuz
          dzieki temu kiedys mnie nie rozjedziesz? ;>
          • etaxi Re: pytanie - wyjaśnienia / podziękowania 02.08.02, 21:38
            Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> Nie ma za co, po prostu powtorzylem, co mi wciskali na kursie na prawo i na
            > egzaminie...

na egzaminie np musiałem odpowiedzieć gdzie jest palec rozdzielacza / w ZUKU /
            czy pamiętasz ?
            dlatego pytam, pytam i dziękuję za odpowiedzi.

> Poza tym twoje jezdzenie zgodnie z przepisami jest tez w moim interesie - a
            nuz
            >
            > dzieki temu kiedys mnie nie rozjedziesz? ;>

po jednym głębszym ;) bardziej uważam.
            a n e g d o t k a prawdziwa! jeżeli ktoś w godzinach nocnych głośno się
            zachowuje to wzywana jest Policja! / i tak zrobiono. Przyjechał pAN Policjant
            na Hondzie i do grającego na buzuki : za głośno grasz i śpiewasz, rano ludzie
            idą do pracy. A na to stary weteran walk partyzanckich w Grecji odpowiedział:
            zgaś silnik bo on głośniej daje jak mój cały zespół. Policjant wsiadł i
            odjechał, a partyzant śpiewał dalej pijąc piwo zimne. ;))))
    • etaxi bezpieczeństwo / przedruk 05.08.02, 19:23
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=510&w=2611717&a=2611717&v=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka