Dodaj do ulubionych

Zabójczy widok

IP: *.viknet.pl 04.08.05, 12:29
W ostatnim czasie wybrałem sie pociągiem do Świnoujścia. Oczywiście
przejeżdżałem przez Szczecin. Szczerze mówiąc miałem dobre zdanie o tym
mieście ale to co zobaczyłem jest widokiem niezapomnianym. Gdy tylko pociąg
wjechał do miasta (dworzec Szczecin-Zdunowo), po krótkim czasie ujrzałem
polankę, na niej kilka zaniedbanych domów a pomiędzy nimi... pasące się
krowy. Dokładnie 7. Następną niespodzianką był dworzec Szczecin-Dąbie, gdzie
usłyszałem pianie kogutów. Wszystko przebiła łąka koło Regalicy. Gdy pociąg
przejechał przez most (2-3 min od stacji Szczecin Główny a więc centrum
miasta) zobaczyłem tam pasące się dwie krowy i leżącą koło nich rodzinkę
koni. Czegoś takiego w życiu nie widziałem. Koło mostu kolejowego nad
Regalicą jest most drogowy, więc myślę że widowisko to obserwowała masa
ludzi.

PS. W drodze powrotnej krowy niezawodnie pasły się na swoich miejsach.
Obserwuj wątek
    • Gość: rzorrzeta Re: Zabójczy widok IP: *.office.softvig.pl / 217.153.4.* 04.08.05, 12:30
      i ?
      • Gość: Turysta Re: Zabójczy widok IP: *.viknet.pl 04.08.05, 12:32
        I nic, po prostu z takim widokiem w mieście jeszcze się nie spotkalem. I post
        nie jest złośliwością - jeśli nie wierzycie to popatrzcie w kierunku torów,
        będąc na moście nad Regalicą.
        • Gość: bingo 27 Re: Zabójczy widok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 15:11
          I co taki zdziwiony jestes? krow nie widziales jedz do Hamburga to i konie
          zobaczysz a w Warszawce to i p-osly
      • swarozyc Re: Zabójczy widok 04.08.05, 12:33
        po prostu czlek byl zdziwiony ze menele nie pily na lace, nie darly ryjow przy
        dworcu, a konie nie ciagnely furmanek w centrum.
        • Gość: Turysta Re: Zabójczy widok IP: *.viknet.pl 04.08.05, 12:43
          Nie. Zdziwiony byłem tym co opisałem.
          • Gość: Turysta Re: Zabójczy widok IP: *.viknet.pl 04.08.05, 12:44
            Jesli myślisz że to miasto jest w jakiś sposób lepiej rozwinięte niż reszta
            kraju to myślę że nie masz racji (choć i tak tego nie przyjmiesz). Umieściłbym
            je raczej w gronie najbardziej zacofanych pod niemal każdym względem, a krowy
            czy koguty tylko dopełniły wizerunku. Do widzenia państwu. Nie każdy widzi
            Szczecin tak jak wy. Ja jestem z W-wy.
            • Gość: a Re: Zabójczy widok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:50
              Z warszafki powiadasz? Lojej to rzeczywuiscie musiales byc w szoku, bo u was sa
              jeszcze gorsze widoki. Ja jadac raz Jerozolimskimi w okolicach Arkadii bylem w
              totalnym szoku gdy caly sznur samochodow zatrzymal sie by przepuscic.... krowy
              przechodzace z jakims facetem przez jezdnie. to byl dopiero widok a jak by nie
              bylo jestescie kilkakrotnie wiekszym miastem i do tego stolica. Ale tak by
              mozna bylo dlugo o was pisac ale szkoda czasu. kazdy kto byl w Wawie ma juz o
              niej zdanie. Aha nie widzialem ze w wawie jest goleniowska siec VIKNet :-)
              Szybko sie rozwijaja skoro juz wawe podbili he he
              • Gość: Turysta Re: Zabójczy widok IP: *.viknet.pl 04.08.05, 12:52
                Owszem, viknet.pl, własnie jestem w Goleniowie i nie ukrywam tego, chociaż to
                miasteczko też pozostawia wiele do zyczenia. Opisałem tylko widoki w
                Szczecinie, po co dorabiać do tego filozofię? Z takimi reakcjami na wszystko,
                trudno się dziwić że miasto upada.
                • swarozyc Re: Zabójczy widok 04.08.05, 12:54
                  Gość portalu: Turysta napisał(a):
                  trudno się dziwić że miasto upada.
                  ''''''''''''
                  A kto ci to powiedzial? Ci z Koszalina?
                • Gość: woy Re: Zabójczy widok IP: *.vx.pl / *.vx.pl 04.08.05, 15:51
                  te turysta z Warszawy hehe! Oto moje zdanie o Warszawie - betonowa dżungla bez
                  uroku poza kilkoma dosłownie miejscami. Dworzec zachodni - żurlandia i pełno
                  straganów rodem z Białorusi. Ogólna chamówa i brak kultury jest wizytówką tego
                  miasta. Poza tym sikam na waszą śmieszną Legię i mam was głeboko w d...
                  To tyle o Warszawie. Na prawdę nie ma się czym szczycić, że jest się z
                  Warszawy, to ostatnie miejsce gdzie chciałbym mieszkać. Gdy byłem tam parę razy
                  na początku tego roku, dziękowałem Bogu, że mieszkam w Szczecinie, które ma 10
                  x więcej uroki od Warszawy. Także drzyj laczki i wracaj do miasta
                  betonu "turysto" za dyche.
              • warszawijak Re: Zabójczy widok 07.08.05, 03:33
                Byłeś nieźle zamroczony. Bo Jerozolimskie do Arkadii mają się tak jak
                Krzywoustego do Galaxy (pijaku)
            • Gość: citizen warszawa? buhahaha! IP: *.arcor-ip.net 04.08.05, 19:18
              przeciez to wies pomieszana z komunistycznym blokowiskiem! pamietam jak w GW
              pokazano cykl zdjec "wies w srodku miasta". normalne DREWNIANE chalupy z
              obejsciem, kurami, krzywymi plotami z drapaczami chmur w tle...

nigdy nie zapomne tez widoku baby w chustce i chlopa w gumiakach dralujacych na
              szagier przez 6 jezdni Marszalkowskiej i wlekacych za soba wylenialego kundla,
              ktory zamiast smyczy byl uwiazany na zwyklum sznuku od snopowiazalek.
              • Gość: citizen o, tu masz swoja metropolie IP: *.arcor-ip.net 04.08.05, 19:24
                miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2506739
                miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2506740
                miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2506738
                wiadoma rzecz... stolica!
                • ja_aska CITIZEN 05.08.05, 09:21
                  zabiłeś mnie:-) turystę sponiewierałeś straszliwie:-) ale jazda!
        • swarozyc Re: Zabójczy widok 04.08.05, 12:57
          swarozyc napisał:
          po prostu czlek byl zdziwiony ze menele nie pily na lace, nie darly ryjow przy
          > dworcu, a konie nie ciagnely furmanek w centrum.
          ''''''''''''''''''
          Menel do menela, dopinając jabcoka:
          - No to ja już muszę lecieć, bo mam jeszcze kolokwia do sprawdzenia…

>
    • Gość: play Re: Zabójczy widok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:47
      Stary, u nas jak w Irlandii albo i lepiej. Żyjemy w zgodzie z nieokiełznaną
      przyrodą, szanujemy mowę oj-czystą i czcimy ojca i matkę swoją. Jutro powołujemy
      Szczeciński Park Krajobrazowy !!!
      • ja_aska Re: Zabójczy widok 04.08.05, 12:53
        nie rozumiem: co ma łąka przy regalicy czy przystanek pkp w zdunowie z miastem?
        skoro jestes światowcem z wawy powinieneś wiedzieć, że w granice
        administracyjne miast wchodzą również grunty rolne. a zdunowo do tego z racji
        funkcji szpitalno-uzdrowiskowych ma przewagę gruntów rolnych. w czym dzieło?
      • Gość: chłopek konsekwentnie wieśniaka wybraliśmy na sołtysa, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 13:01
        znaczy sie na prezydenta, aby wizerunek turystyczny był spójny na każdym
        szczeblu. Rozumiesz Turysto? Taki majstersztyk piarowski... :)
        • Gość: gaba Re: konsekwentnie wieśniaka wybraliśmy na sołtysa IP: 80.55.148.* 04.08.05, 14:14
          No to do tych wypowiedzi jeszcze dodam że u nas pkp nie przełazi przez środek
          miasta, tak jak w w-wie.pozdrowionka
    • Gość: ble Re: Zabójczy widok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 14:32
      no rzeczywiscie zdunowo, most na regalicy i dabie to centrum miasta.
      Piątka z geografii.

trzeba być mocno ograniczonym albo po prostu ignorantem, żeby wyciągać
      tak "logiczne" wnioski.

poza tym myślisz, że urazisz kogoś tym? większość tu ma dziesiątki argumentów,
      ze Sz-n to wioska z tramwajami, ale na pewno nie z powodu krów, natomiast myśle
      ze nawet 20% by się nie zamieniło na mieszkanie w warszafce... ja na pewno nie,
      a znam ową i owych warszafiaków względnie dobrze.
      • Gość: gaba Re: Zabójczy widok IP: *.chello.pl 04.08.05, 18:32
        ty ble naumiej się czytać,napisałam NIE przechodzi przez CENTRUM, a później stawiaj oceny
    • Gość: ble Re: Zabójczy widok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 14:33
      aaa ni zapomniałem, bo u Was na zachodnim to same damy w futrach z norek i
      panowie z goldami na szyi - normalnie sama Europa nie?
      • Gość: marcin Szczecin centrum Agroturystycznym kraju IP: *.prokom.pl 04.08.05, 15:37
        ;-)
        • ja_aska Re: Szczecin centrum Agroturystycznym kraju 04.08.05, 15:38
          warszawie zdecydowane NIE
          • Gość: loko dyslektyk Re: Szczecin centrum Agroturystycznym kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:33
            Ciekawe czy turysta był na dworcu warszawa zachód. Ja byłem. I powiem że nie ma
            co śię naszego miasta wstydzić zwłaszcza że stolicą nie jest i przez budzet
            narodowy jest omijane. Niech kolega z Warszawki podziękuje nam za most
            świętokrzyski bo zfinansowany był z narodowej kasy a nie z lokalnej.
            • Gość: ja Re: Szczecin centrum Agroturystycznym kraju IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 04.08.05, 19:54
              Tez mi nowiny powiadasz, przecie to krowe, koguta i konia to kazdy ludz widzial!? :)
              • Gość: ja ... znowu Re: Szczecin centrum Agroturystycznym kraju IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 04.08.05, 19:56
                zabojczy widok !? ...a kogos wogole zabil ...bo jak nie to nie ma tematu ;P
                • Gość: pieszy w dbałości o turyste IP: *.fnet.pl 04.08.05, 20:14
                  my te krowe, kury i konie przywieźli specjalnie aby turystom było swojsko,
                  konie po podróży jeszcze byli zmenczone to se odpocywoły, bo ten warsaw toć na
                  kuńcu świata, Panie
                  • Gość: Turysta Re: w dbałości o turyste IP: *.viknet.pl 04.08.05, 20:59
                    Żałosne tłumaczenie. Wielu z was poniża cały kraj i zapatruje się w Berlin jak
                    w obiekt kultu, nie widząc że prezentujecie sobą to samo co i reszta Polski.
                    Widzę po komentarzach że to boli. Ale żyjcie sobie dalej w iluzji rzekomej
                    wyższości, szkoda że niewielu przyjezdnych może to potwierdzić. Pozdrawiam i
                    żegnam.

PS. Pokaż mi krowy w Poznaniu, Warszawie czy Krakowie.
                    • Gość: ... Re: w dbałości o turyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 21:13
                      Warszawa stolicą Europy! Miasto piękne i bez kompleksów! Widok krów i ku razi oczy warszawiaków, bo oni mają Pałac Kultury - mały ale gustowny. Zoo mają. Łazienki mają. Kulturkę mają.
                      A my was mamy w...
                    • Gość: qqn Re: w dbałości o turyste IP: *.dial.proxad.net 04.08.05, 22:13
                      Za dobrze Turysto znasz Szczecin jak na turyste. Szczecin upada, to boli, wiem,
                      boli szczegolnie tych, co stad wyjechali. Ale po co od razu pajacowac?
                    • Gość: pieszy Re: w dbałości o turyste IP: *.fnet.pl 04.08.05, 22:26
                      gość Turysta odpowiedział mi tak:

> Żałosne tłumaczenie. Wielu z was poniża cały kraj i zapatruje się w Berlin
                      jak
                      > w obiekt kultu, nie widząc że prezentujecie sobą to samo co i reszta Polski.
                      > Widzę po komentarzach że to boli. Ale żyjcie sobie dalej w iluzji rzekomej
                      > wyższości, szkoda że niewielu przyjezdnych może to potwierdzić. Pozdrawiam i
                      > żegnam.
                      >
                      > PS. Pokaż mi krowy w Poznaniu, Warszawie czy Krakowie.

(szkoda,
                      myślałem, że mam do czynienia z inteligentnym kpiarzem a tu człowiek ze skrętem
                      wątroby)

• ja_aska Re: w dbałości o turyste 05.08.05, 09:22
                      citizen ci pokazał, mało jeszcze?
    • Gość: ian Re: Zabójczy widok IP: 83.168.104.* 04.08.05, 23:22
      A czegoś ty się spodziewał Turysto?Turysto ze stołecznego miasta Warszawy;czy jak inni Rodacy chciałeś w rogatkach umoczyć nogi w słonych wodach Bałtyku?Niestety nie uda się.A może już od Stargardu chciałbyś oglądać transatlantyki?Kurde,też nie bardzo.Wiele nie bardzo; najwiecej dzięki Warszawie -też brzydkiej i paskudnie prowincjonalnej w zjednoczonej Europie.Powiedziałbym nawet,że bardzo ,bardzo zaściankowej i cholernie brzydkiej...
      • Gość: atjn Re: Zabójczy widok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:09
        Turysta niejaki napisał: "PS. Pokaż mi krowy w Poznaniu, Warszawie czy
        Krakowie. "
        Otóz Turysto drogi, Aleje Jerozolimskie, ok 20 minut od centrum w kierunku na
        Włochy bodajrze, Batory Office Building, piękny oszkolny biurowie, a po drugiej
        stronie drogi chłope koniem pole orze, krówki sie pasą. :)
        A ja mały prowincjusz ze Szczecina siedzę sobei na konferencji z ciasnymi
        krawatami z wawy i zastanawiam sie co ich tu trzyma ;) pzdr
        • Gość: Dana Re: Zabójczy widok IP: 217.153.4.* 05.08.05, 17:13
          A mi tego gościa z Wa-wy to żal... biedaczek, smogu się biedaczysko
          nawdychało... krówkę zobaczyło i o mało nie umarło... toż to zabójczy widok!
          hmm a jest on pewien że to krowa? bo skąd warszawiak ma wiedzieć jak wygląda
          krowa??? on w wspaniałej metropoli z pięknym Pałące Kultury! Tak pałac kultury
          to mają... ale kultury to już nie... biedaczek...
    • Gość: Gomesz Re: Zabójczy widok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 14:21
      POzdrawiam Poznaniankę.
    • warszawijak Szczeci jest dumny ze swojego dworca! 07.08.05, 03:56
      Domyślam się że szczecinianie nie mają kompleksów (no może poza kompleksem
      handlowym Galaxy).
      Dlatego cała Polska gratuluje Szczecinowi Dworca Głównego.
      Dworca Dąbie.
      Przepięknego masztu w miejscu dawnej Opery.
      Mądrego prezydenta.
      Promenad na Odrą.
      I bliżej nieokreślonego centrum, gdzie o każdej porze dnia i nocy można się
      przespacerowac, wypić kawę, albo coś mocniejszego i wrócić do domu z portfelem.
      A najbardziej należy pogratulować niepodtrzymywania tradycji Dni Morza (sięga
      ona w Polsce okresu międzywojennego - Dni Morza były obchodzone b. uroczyście
      nawet w tak bardzo odległych od Wybrzeża miastach jak Bydgoszcz) - mistrzowskim
      posunięciem było przesunięcie tego dnia na lipiec czy sierpień - już nie pamiętam.
      I jeszcze Wieczorka, Zalewskiego, Piechoty, Romero i całej tej hołoty.

• Gość: marian paździoch Re: Szczeci jest dumny ze swojego dworca! IP: 62.69.200.* 07.08.05, 08:04
        pewnie ciebie to nie dotyczy, bo jesteś zbyt 'bystry' aby to wiedzieć.
        gdyby warszawka oddała cegły i inne dobra rozkradzione w czasie , gdy
        obowiązywało hasło 'cała polska buduje swoją stolicę', byłaby wielkości np.
        wołomina.
        więc nie licytuj się, tylko podziękuj i poproś o jeszcze.

mp
    • Gość: 126p Re: Zabójczy widok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 08:42
      Niektórzy mówią, że Pałac KULTURY i Nauki w Warszawie szpeci,
      a ja nie, ja nie mówię, ja mam żonę i dzieci. (stare, jak stary jest Pekin)
      Pozostaje jeszcze pięknie wykorzystany stadion dziesięciolecia "jarmark jewropa"
      to dopiero powód do dumy, vot jewropa! - ten widok z okien pociągu
      dojeżdżającego do Warszawy jest dopiero budujący!
      • Gość: H56 warsiawiak to chyba bleckuś ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 09:14
        wracajac do tematu, to zapraszam na ul. Białoprądnicką w Krakowie, świnie
        biegaja sobie jak psy po ulicy , osiedla, Tonie, Bronowice, Mydlniki. Zobaczysz
        wszystko, konie ,świnie, krowy, kozy, kury, kaczki, klarnetów w gumiokach pod
        sklepem, oraz traktory na polu. To wszystko od Rynku dzieli cztery kilometry i
        to wcale nie w linii prostej. Jak na warsiawiaka jadącego pociągiem świetnie
        orientujesz się w topografi i nazewnictwie terenów miejskich w Szczecinie.
        Szczególnie jestem pod wrażeniem tej Regalicy, bo to nazwa uzywana tylko przez
        miejscowych tubylców. Krawaciarz z Goleniowa. he,he.
        • Gość: bingo ale heca z tymi krowami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:20
          • Gość: potas Re: ale heca z tymi krowami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:23
            musimy ich pilnowac zeby nie wyemigrowaly nam do w-wy
    • Gość: 126p Re: Zabójczy widok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:54
      Trzeba zaproponować tym warsiawiaczkom, co im słoma z butów wystaje od czasu
      gdy ostatni raz odwiedzali sławojkę za stodołą, boć przecie w domu jej nie mają,
      żeby wynajmowali podczas pobytu w Szczecinie pokoje hotelowe, jak bardzo często
      tego pragną, koniecznie z widokiem na morze.
    • maestro_xp Wypowiedź zdziwionego Turysty obudziła rzesze 08.08.05, 08:03
      patriotów lokalnych!
      i to bardzo bojowych chłopów
      oby tylko kłonice i sztachety w ruch nie poszły!

Panie i Panowie,
      Wasze oburzenie warte jest lepszej sprawy!
      Ten turysta opisał swojskie, sielskie widoczki (jak u Chełmońskiego prawie!),
      które zauważył z okna pędzącego pociągu.
      Bogu dziękujcie, że nie miał ochoty i czasu wyśiąść w tej Stolycy Pomórza
      Zachódniego (błędy celowe)
      Wtedy dopiero zauważyłby, że za tą sielską przykrywką kryje się RZECZYWISTA
      WIOCHA Z TRAMWAJAMI.
      Z kupami psimi na ulicach, z piajczkami po bramach, z odrapanymi i walącymi się
      elewacjami budynków w centrum, z beznadzieją i bezrobociem wyzierającymi z
      każdego kąta oraz sołtysem Jurczykiem i jego zastępcą, który - jako żywo! -
      przypomina mi ANIOŁA z Alternatywy 4... (anioł też ma skrzydełka)
      no i zapomniałem o największym problemie tej wiochy - pogoń, sens życia kopaczy
      Swoją drogą lepiej było Turyście podziękować za te sielskie opisy i zostawić je
      w spokoju, bo gdy je zetrzeć, to wyziera spoza nich obrzydliwa morda
      zapijaczonego brudnego oprycha
      • ja_aska Re: Wypowiedź zdziwionego Turysty obudziła rzesze 08.08.05, 11:43
        ależ ty opisujesz Polskę właśnie.
      • Gość: iridia Re: Wypowiedź zdziwionego Turysty obudziła rzesze IP: 83.168.104.* 09.08.05, 10:14
        maestro_xp zgadzam sie z Toba
    • Gość: jo Re: Zabójczy widok IP: *.pl / 213.155.191.* 08.08.05, 12:04
      Jadąc do Berlina też zobaczysz takie widoczki i co? wielkie mi dziwy -lepsze
      takie widoki od betonowych, ponurych, martwych osiedli.
    • linda_1234 Re: Zabójczy widok 08.08.05, 16:38
      chyba ten caly turysta warszawsko goleniowski mial komplex wiesniaka-czlowieku
      wyluzuj sie troszke:)
    • Gość: iridia a ja tam lubie wszystkie miasta.. IP: 83.168.104.* 09.08.05, 10:13
      .. i Warszawe i Szczecin.. szkoda tylko, ze zyje w tym ktore faktycznie oprocz
      ciekawej przeszlosci nie ma praktycznie nic wiecej do zaoferowania...
      • Gość: // Re: a ja tam lubie wszystkie miasta.. IP: *.pl / 213.155.191.* 09.08.05, 13:35
        Wszyscy na to pracujemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka