Dodaj do ulubionych

weekend w Szczecinie

20.08.02, 10:32
Bede w weekend w Szczecinie :-) Bedzie to moj pierwszy raz :-)
Co polecacie mi szczegolnie zwiedzic, isc, zobaczyc, robic?
Obserwuj wątek
    • skuter70 Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 10:38
      thesims napisał:

> Bede w weekend w Szczecinie :-) Bedzie to moj pierwszy raz :-)
      > Co polecacie mi szczegolnie zwiedzic, isc, zobaczyc, robic?
      jesli lubisz klimaty przyrodnicze:
      -cmentarz centralny - to nie zart
      -puszcza bukowa (przynajmniej jezioro szmaragdowe),
      -jasne blonia

dla zabytkozwiedzaczy:
      przy dworcu glownym zaczyna sie szlak turystyczny prowadzacy spacerkiem przez
      glowne zabytki - czerwona przerywana linia na chodniku

a dla wielbicieli produktow browaru szczecinskiego co krok jest jakas speluna:)

• stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 10:38
      A powiedz troszeczke dokładniej jak byś chciał spędzić czas- więcej w kanjpie
      czy w muzeum? Chcesz pochodzić i pooglądać, czy może znależc miłe miejsce i tam
      się polenić? Bo może wyjść tak, że polecimy ci jakąś forsowną trasę
      wycieczkową, a ty wolałbyś sączyć zimne piwko i podziwiać widok na Odrę.... ;)
      • thesims Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 10:48
        stettiner napisała:

> A powiedz troszeczke dokładniej jak byś chciał spędzić czas- więcej w kanjpie
        > czy w muzeum? Chcesz pochodzić i pooglądać, czy może znależc miłe miejsce i
        tam
        >
        > się polenić? Bo może wyjść tak, że polecimy ci jakąś forsowną trasę
        > wycieczkową, a ty wolałbyś sączyć zimne piwko i podziwiać widok na Odrę.... ;)

Niezbyt forsowna trasa wycieczkowa plus po drodze jakas knajpka z widokiem na
        Odre byla by OK :-)
        Czy jest w Szczecinie cos szczegolnego do zobaczenia, takie "must see"
        Czy jest w Szczecinie cos czego nie ma gdzie indziej? moze jakis park rozrywki,
        rejsy po Odrze, no nie wiem co jeszcze, cos fajnego?

Dzieki z gory :-)
        • skuter70 Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 10:50
          thesims napisał:

> Czy jest w Szczecinie cos czego nie ma gdzie indziej? moze jakis park
          rozrywki,
          >
          > rejsy po Odrze, no nie wiem co jeszcze, cos fajnego?

jeeeeeest!!!!!!!!
          rejs stateczkiem wolnoclowym!!!!:)
          • thesims Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:14
            skuter70 napisał:

>
            > jeeeeeest!!!!!!!!
            > rejs stateczkiem wolnoclowym!!!!:)

niezle :-) czy dlugi jest ten rejs? rozumiem ze sie odplywa ze Szczecina, a
            plynie sie gdzie... :-)

Mam jeszcze jedno pytanie, czy jesli mialbym ochote odwiedzic sasiednie NRD to
            czy jest w poblizu jakies przejcie dla pieszych i czy wogole ma sens myslec o
            takiej wycieczce, czy warto?
            • skuter70 Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:17
              thesims napisał:

>
              > niezle :-) czy dlugi jest ten rejs? rozumiem ze sie odplywa ze Szczecina, a
              > plynie sie gdzie... :-)

nigdy nie plynalem ale mysle ze warto:)

> Mam jeszcze jedno pytanie, czy jesli mialbym ochote odwiedzic sasiednie NRD
              to
              > czy jest w poblizu jakies przejcie dla pieszych i czy wogole ma sens myslec o
              > takiej wycieczce, czy warto?

pieszo chcesz isc do Niemiec?????? chyba zartujesz????
              • thesims Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:21
                skuter70 napisał:

>
                > pieszo chcesz isc do Niemiec?????? chyba zartujesz????

No nie wiem, wlasnie o to sie pytam. Mam samochod ale nie mam zielonej karty i
                tak sobie pomyslalem ze moze mozna podjechac pod granice i przejsc na piechote,
                tak jak np. w Cieszynie czy w Niagara Falls :-)))

Rozumiem ze to nie wchodzi w gre.
                • skuter70 Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:23
                  thesims napisał:
                  > No nie wiem, wlasnie o to sie pytam. Mam samochod ale nie mam zielonej karty
                  i
                  > tak sobie pomyslalem ze moze mozna podjechac pod granice i przejsc na
                  piechote,

przejsc na pewno mozna ale watpie czy warto:)
                  • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:24
                    Rzecz w tym, że nasze przejścia nie znajdują się w żadnym większym ciekawym
                    mieście- zarówno z naszej jak i ich strony co najwyżej wioska. No, chyba żebys
                    jednak zieloną nabył drogą kupna....
                    • thesims Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:28
                      stettiner napisała:

> Rzecz w tym, że nasze przejścia nie znajdują się w żadnym większym ciekawym
                      > mieście- zarówno z naszej jak i ich strony co najwyżej wioska. No, chyba
                      żebys
                      > jednak zieloną nabył drogą kupna....

Tak, ale czy warto? czy jest gdzie pojechac po tamtej stronie? Tylko nie daleko
                      tak gdzies na pol dnia. I nie do Aldiego pliz ;-))))
                      • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:29
                        Na poł z kawałkiem- tylko wstań bardzo rano- i jedź na Rugię. Pomorskie i
                        nadmorskie krajobrazy, i piękny stralsundzki ratusz.... cudo.
                        • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:31
                          Bo do Berlina to nie... Wprawdzie bardzo blisko, ale Berlin zje ci cały dzień,
                          a to w końcu ma być weekend w Szczecinie :)))
                      • Gość: pakuz Re: weekend w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 11:32
                        thesims napisał:
                        > Tak, ale czy warto? czy jest gdzie pojechac po tamtej stronie? Tylko nie
                        daleko
                        >
                        > tak gdzies na pol dnia. I nie do Aldiego pliz ;-))))
                        tak sie sklada ,ze po drugiej stronie granicy sa same wiochy i nieciekawe
                        miasteczka - okolice jak nie przymierzajac pod bialystokiem
                        jesli jechac to tylko do berlina (pergamon - cudo) ale to najlepiej na pare dni
                        i zaplanowac dobrze przed wyjazdem
                        • skuter70 Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:35
                          zdaje sie, ze tak na samochod to jest ogrod zoologiczny w ...(no wlasnie nie
                          pamietam ueckermunde??) ale nie bylem to nie wiem czy warto

ogolnie uwazam, ze nie warto jechac do niemiec, na dluzsza trase samochodowa to
                          ja bym polecal (jak zwykle:)) ogrod dendrologiczny w przelewicach (50km od
                          szczecina)
                          • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:37
                            skuter70 napisał:

>na dluzsza trase samochodowa to
                            >
                            > ja bym polecal (jak zwykle:)) ogrod dendrologiczny w przelewicach (50km od
                            > szczecina)

Właśnie! i to jest znakomita idea! Zwłaszcza, że raczej nadal będzie prażyć.
                            • thesims Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:39
                              stettiner napisała:

> skuter70 napisał:
                              >
                              > >na dluzsza trase samochodowa to
                              > >
                              > > ja bym polecal (jak zwykle:)) ogrod dendrologiczny w przelewicach (50km od
                              >
                              > > szczecina)
                              >
                              > Właśnie! i to jest znakomita idea! Zwłaszcza, że raczej nadal będzie prażyć.

Dendrologiczny? a co to takiego....
                              • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:40
                                thesims napisał:
                                >
                                >
                                > Dendrologiczny? a co to takiego....

Trochę większy i lepszy botaniczny- nie tyle ogród co cały park.
                                • skuter70 Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:42
                                  i na terenie ogrodu mozna sobie zorganizowac ognisko z atrakcjami (jak sie ma
                                  kierowce:)

bylem w tamtym tygodniu to byly 2 wycieczki pan w kwiecie wieku wrzeszczace
                                  piosenki na caly ogrod
                                  ale ogolnie to jest tam spokojnie:)
                                  • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:44
                                    Ty to potrafisz zachęcić....... ;)))
        • Gość: pakuz Re: weekend w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 11:01
          thesims napisał:
          > Czy jest w Szczecinie cos szczegolnego do zobaczenia, takie "must see"
          rozrywki,
          >
          > rejsy po Odrze, no nie wiem co jeszcze, cos fajnego?
          >
          > Dzieki z gory :-)
          you must see "wały chrobrego" - tego nie ma nigdzie indziej
          ostatnio wiozlem autostopowiczow do szczecina , cala droge od slonecznego
          marudzili , ze ten szczecin to jakis taki nieciekawy
          no to wjechalem na trase zamkowa i od widoku walow geby rozdziawili i przestali
          marudzic :)
        • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:10
          thesims napisał:

>
          > Niezbyt forsowna trasa wycieczkowa plus po drodze jakas knajpka z widokiem na
          > Odre byla by OK :-)
          > Czy jest w Szczecinie cos szczegolnego do zobaczenia, takie "must see"

Naturalnie Wały Chrobrego- oklepany pomysł, ale skoro jeszcze nie byłes, to
          musisz. No i są 2 przyzwoite knajpy z widokiem na Odrę :)
          Poza tym, jako że weekend zapowiada się gorący, to polecam tereny zielone.
          Najlepuiej- jak napisał skuter- Cmentarz Centralny (to nie tylko cmentarz, ale
          i wielki kompleps parkowy) i Jasne Błonia, a potem może Park Kasprowicza
          (Sąsiadują ze sobą) gdzie złapiesz oddech przy jakiejś fontannie...

rozrywki, rejsy po Odrze, no nie wiem co jeszcze, cos fajnego?

Co do rejsów, to jest słabo. Jeśli pominiemy przybytki handlu wolnocłowego,
          pozostanie chyba tylko "Dziewanna"- niepozorny stateczek pływający po Odrze.
          Niestety nie podam ci namiarów, cen i tak dalej, bo byłam tylko na wycieczce z
          okazji promocji czegoś tam, ale rzecz warta zachodu- trasa wzdłuż nabrzeży
          portowych, stoczniowych, albo dla odmiany zarośniętych chaszczami wysp, a gdy
          płynęliśmy Świętą, nad głowami nam majestatycznie przeleciał prawdziwy żywy
          bielik...
          Jeśli złapię jakieś info, podam.

Cóż jeszcze mogę radzić.... Z Wałów Chrobrego spacerem w stronę zamku, można po
          drodze zboczyć do Cafe Brama- piękna barokowa brama miejska, a w środku miła
          knajpa, znana zresztą z "Młodych wilków". Wdrap się na wieże zamkową, widoki na
          rozlewiska Odry i panoramę miasta są warte wysiłku. Jeszcze lepsza panorama z
          Cafe22 na samym szczycie wieżowca Pazimu- ale za samą knajpą nie przepadam,
          plastikowa i w ogóle nie bardzo (aczkolwiek znam jej wielbicieli). Można
          zajrzeć na odtwarzane Podzamcze, tam cicho i sennie, ale na każdym rogu po 2
          knajpy, w tym moja ulubiona Prawda (klon Prawdy powstał ponoć w Poznaniu i
          bardzo się podoba, więc może to nasz towar eksportowy? ) Jeśli nie będziesz
          miał co robić, zjarzyj do muzeum Historii Miasta w starym krzywym ratuszu
          (naprawdę jest krzywy!)- przyjemne wnętrze i bardzo kameralna atmosfera, no i
          będziesz miał pojęcie jakim miastem był Szczecin jeszcze tuż przed wojną... Bo
          ze średniowiecznej pomorskiej i hanzeatyckiej historiibardzo niewiele zostało,
          głownie na zdjęciach... A jak nie masz ochoty na muzeum, to naturalnie można na
          piwko :) No i może spodoba ci się ta nieco senna atmosfera- bo mnie 2 tygodnie
          temu zatłoczony do niemożliwości dominikańskojarmarkowy Gdańsk strasznie
          zmęczył...
          Tyle mi przyszło do głowy w pierwszej chwili.
          • skuter70 Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:16
            stettiner napisała:

> pozostanie chyba tylko "Dziewanna"- niepozorny stateczek pływający po Odrze.

a to jestem zaskoczony
            mamy jakis wycieczkowy stateczek????
            plywa regularnie czy jest do wynajecia?
          • stettiner Re: weekend w Szczecinie 20.08.02, 11:19
            mam o Dziewannie (żródło: Gazeta. pl turystyka)
            Szczecin

Na rejs wycieczkowy po porcie i Zalewie Szczecińskim można się wybrać statkiem
            m/s "Dziewanna" (200 miejsc). Jednostka wypływa codziennie, pod warunkiem że na
            pokładzie znajdzie się minimum 40 osób. Za godzinny rejs wzdłuż Wałów
            Chrobrego, kanałów stoczniowych, nabrzeża nr 5, stoczni Gryfia, basenu
            drobnicowego i Trasy Zamkowej dorośli zapłacą 15 zł, młodzież do lat 18,
            emeryci i renciści 13 zł. Dzieci do lat sześciu wchodzą na statek za darmo.

Znacznie ciekawsze są jednak dwugodzinne wycieczki po szczecińskim porcie i
            jego okolicach. W czasie takiej wyprawy "Dziewanna" na 20 minut wpływa na rzekę
            Świętą, której przyroda przypomina amazońską dżunglę i na której polują orły
            bieliki. Za taki rejs trzeba zapłacić 30 zł (dorośli) lub 22 zł (młodzież do
            lat 18, emeryci i renciści). Najmłodsi (do lat sześciu) płyną za darmo.

"Dziewannę" można też wyczarterować na dłuższą, nawet ośmiogodzinną trasę.
            Wynajęcie statku na pięć godzin kosztuje 3500 zł.

Za dodatkową opłatą armator zainstaluje na pokładzie nalewak do piwa, grill
            oraz sprowadzi orkiestrę.

Szczegóły pod nr. tel. (091) 460 01 42 lub 0601 78 26 49 oraz na stronie
            www.statek.pl.

Co do wolnocłowych- idea dobra, ale dużo chamstwa wśród pasażerów, niestety :(
      • Gość: pakuz Re: weekend w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 10:52
        stettiner napisała:

> A powiedz troszeczke dokładniej jak byś chciał spędzić czas- więcej w kanjpie
        > czy w muzeum? Chcesz pochodzić i pooglądać, czy może znależc miłe miejsce i
        tam
        >
        > się polenić? Bo może wyjść tak, że polecimy ci jakąś forsowną trasę
        > wycieczkową, a ty wolałbyś sączyć zimne piwko i podziwiać widok na Odrę.... ;)
        tak, z columbusa widok na odre b.fajny i piwo tez
        mozesz sie jeszcze wykapac na glebokim (to jezioro) albo jak masz wiecej czasu
        przejechac sie nad morze - woda w baltyku super, autobusy do swinoujscia co
        godzine
        • jottka pakuz, jak możesz??? 20.08.02, 11:03
          człowiek chce szczecin obejrzeć, a ty go nad morze wysyłasz???

powinien na jasne błonia się przejść i to tak najlepiej od pl. żołnierza
          poczynając, takiej linii placowo-spacerowej to nigdzie w polsce nie ma. ani
          takich platanów u celu :)
          • skuter70 Re: pakuz, jak możesz??? 20.08.02, 11:10
            jottka napisała:

> człowiek chce szczecin obejrzeć, a ty go nad morze wysyłasz???

byc w szczecinie i morza nie widziec????????
          • Gość: pakuz Re: pakuz, jak możesz??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 11:10
            ja tylko chce utrwalic w narodzie mit szczecina - miasta nad morzem :)
            • thesims Re: pakuz, jak możesz??? 20.08.02, 11:18
              Gość portalu: pakuz napisał(a):

> ja tylko chce utrwalic w narodzie mit szczecina - miasta nad morzem :)

wiem ze pewnie uznacie mnie za totalnego ignoranta, ale dopiero od kilku
              dni "zostalem uswiadomiony" ze w Szczecinie nie ma morza, co bylo dla mnie
              wielkim szokiem ;-) Nie moge sie do dzis otrzasnac ;-) i dlatego jade sprawdzic
              to osobiscie :-)
              • jottka Re: pakuz, jak możesz??? 20.08.02, 11:29
                to na wszelki wypadek - ta duża woda, co ją widać po wyjściu z dworca albo
                wałów chrobrego, to jest odra. morze, jakby je było widać, to po lewej.
                • skuter70 Re: pakuz, jak możesz??? 20.08.02, 11:37
                  jottka napisała:

> to na wszelki wypadek - ta duża woda, co ją widać po wyjściu z dworca albo
                  > wałów chrobrego, to jest odra. morze, jakby je było widać, to po lewej.

o ile pamietam to na tej grupie ustalano, ze morze zaczyna sie od mostu dlugiego
                  • jottka Re: pakuz, jak możesz??? 20.08.02, 11:49
                    to wiedza dla zaawansowanych. taki świeżo z głebi lądu może nie przeżyć
                    wstrząsu, jak się z bliska zacznie bałwanom przyglądać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka