Dodaj do ulubionych

dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie?

20.08.05, 15:04
właśnie spytano mnie o to czy jest jakaś piosenka o Szczecinie ja na to - NIE
, nie wiem . jak to jest ktoś wie ?
Obserwuj wątek
    • menel1 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 15:52
      kiedys cos bylo o szczecinskich tramwajach, ale tramwaje sie zestarzaly to i
      nikt o nich nie chce spiewac.
    • Gość: mzimu Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 212.14.48.* 20.08.05, 16:03
      Jest kultowy kawałek o osiedlu Słonecznym, a dokładniej ulicy Rydla:
      hip-hop.pl/video/projector.php?id=1066575408
      Rydla Getto :)
    • mike102 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 16:05
      kakq napisała:

> właśnie spytano mnie o to czy jest jakaś piosenka o Szczecinie ja na to - NIE

bledna odpowiedz,
      sam znam co najmniej kilka.
      • kakq Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 16:10
        to ile ich jest? mi coś zaczęło świtać o Pogodnie
        • kakq Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 16:13
          nie chodzi mi o piosenki o Pogoni ale o samym mieście Szczecinie
          • Gość: Gregor Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.utp.pl / *.utp.pl 20.08.05, 16:36
            The Analogs - Szczecin
            "Byliśmy tu i zawsze będziemy stąd jesteśmy i tu umrzemy"
            • Gość: play Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 17:44
              Przyjemne cerdo, nie ma co, w sam raz na hymn dla LPR !!!
              • Gość: mzimu Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 212.14.48.* 20.08.05, 18:39
                The Analogs po prostu lubią to miasto (w końcu z niego pochodzą), LPR natomiast
                zdecydowanie nie kochają - wręcz przeciwnie (kto widział teledysk do ich
                piosenki "twoje kłamstwa" wie dlaczego); gdyby LPR próbowało użyć ich kawałka
                jako swojego hymnu zapewne skończyłoby się to ciężkim pobiciem ;) (LPR-owców).
              • Gość: Gardan Re: Pytanie do playa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 23:59
                Gość portalu: play napisał(a):

> Przyjemne cerdo, nie ma co, w sam raz na hymn dla LPR !!!

Co to jest cerdo? Powaznie pytam.
                • Gość: play Re: Pytanie do playa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 11:01
                  Cerdo jest formą pochodną od credo, dodam, że to moja forma, a mam akurat teraz
                  prawo robić małe literówki. Pozdrawiam.
                • Gość: XXL Re: Pytanie do playa IP: *.ksiazat.v.pl 21.08.05, 11:05
                  A śpiewacy w LPR są tędzy :))))))))
                  Leszek in the Sky with Diamonds...

Wszystko zaczęło się w roku 1955 kiedy John Lennon założył swój pierwszy
                  zespół - "The Quarrymen"...

...a dziś, w roku 2055, z okazji setnej rocznicy powstania legendarnej grupy
                  The Beatles, politycy z Madagaskaru wydali płytę "Beatlemania story".

Pomysł całego przedsięwzięcia wyszedł od wnuka jednego z wykonawców - Andrzeja
                  L., który był wielbicielem muzyki nie tylko polskiej, jak to się niegdyś
                  deklarował dla celów kampanii, ale także, jak ujawnił prasie wnuk, ofiarą tzw.
                  beatlemanii.

Aby całe przedsięwzięcie stało się możliwe do zrealizowania, wykonawcy zostali
                  na czas wykonania projektu teleportowani do czasoprzestrzeni Macierzy, po czym
                  prosto ze studia nagrań odesłani na Madagaskar.

- Zapewniamy, że podczas pobytu madagaskarskich polityków w Macierzy nie było
                  żadnego zagrożenia. –tłumaczy dowodzący operacją „Śpiewający prosiak” pan
                  Zbych - Wiemy jak niebezpieczna mogłaby być ich ewentualna ucieczka, dlatego na
                  każdego polityka przypadało 15 antyterrorystów z rozkazem „najpierw strzelaj,
                  potem pytaj, czy nie chciał po prostu odcedzić kartofelków”. Większym
                  zagrożeniem byli zebrani dookoła emeryci. Musieliśmy ściągnąć posiłki z kilku
                  prowincji, żeby powstrzymać ich przed rzuceniem się w objęcia swoich
                  dobroczyńców sprzed pół wieku. Innymi rzeczami też z resztą rzucali...

- Jedyne co teraz musimy zrobić, to usunąć politykom wspomnienia z wizyty w
                  Macierzy. – dodaje prof. Rzeźniczek, kierownik Katedry Patologii Mózgu na
                  Uniwersytecie im. Ulicy Wiejskiej - W ciągu ostatnich godzin dostaliśmy
                  kilkaset tysięcy próśb, żeby zrobić to w miarę boleśnie. Oczywiście jako ludzie
                  cywilizowani, nie przychylimy się do tych próśb... no może odrobinkę...

Recenzenci są zachwyceni, a płyta została okrzyknięta mianem złotej już po
                  tygodniu sprzedaży. Nieoczekiwanym odkryciem sezonu jest Renata B. śpiewająca
                  gorącym sopranem "Love me do". Całkiem nieźle poradził sobie też Lew R.,
                  szepczący z uczuciem: "Yesterday all my troubles seemed so far away..." Na małą
                  adaptację pozwolił sobie eks-premier, zmieniając "Lucy" na "Leszek in the Sky
                  with Diamond" (krytycy dopatrują się w tym utworze genezy nazwy partii, w
                  której ów polityk działał). Roman G., u którego odkryto nieprzeciętny talent
                  wokalny, wykonał aż dwa utwory: "Elpeer" (Elpeer, ma belle, These are words
                  that go together well, My Elpeer...) i "Hey Jude". Nawiasem mówiąc, ten drugi
                  utwór stał się przyczyną nieporozumień, gdyż mimo usilnych starań specjalistów
                  od dykcji, pan G. niewiadomo czemu nie potrafił poprawnie zaśpiewać: "hej
                  dżud", tylko wykrzykiwał z emfazą: "hej jude!"). Natomiast ulubiony kawałek
                  naszego recenzenta to wykonywany przez pomysłodawcę Andrzeja L. "Strawberry
                  Fields Forever".
                  Pozostałe utwory wykonują m.in.: eks-prezes Agory ("Can't buy me love") oraz
                  kultowy prezydent Lech W. ("With A Little Help From My Friends"), zaś całości
                  dopełnia duet braci K. ("Come together").

Wpływy z projektu w całości przeznaczone zostały na wspomożenie biednych dzieci
                  w USA.

• Gość: Asala Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 20.08.05, 20:28
      Kiedys jakies małzenstwo nagralo taka piosenke, cos w stylu "tu jest moj dom z
      betonu dom ;)", nie hiphopowa, tylko takaz zwyczajna, w telewizji to pare razy
      widzialam. Poza tym hip hopowe sklady nagraly pare kawalkow,np. "0-91 lacz sie
      z nami tak", tylko nazwy zespolu nie pamietam.
    • Gość: XXL Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.ksiazat.v.pl 21.08.05, 11:43
      Piosenka jest, słowa Kazik ,tylko zamiast Miller należy spiewać Jurczyk i to
      jest chyba z płyty "Los się musi odmienić"
      Można posłuchać w Merlinie :)
      • tunia78 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 26.08.05, 19:05
        O Szczecinie ostatnio nagrala piosenke szczecinska grupa SPNS (Spiatku/sobote)
        poszukajcie ich strony w necie - numer jest ZAJEEEE FAJNY!!!i jest na prawde o
        Szczecinie!!!
    • Gość: Teresa Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:39
      Moi znajomi i nieznajomi mówią,że szczecin to miasto nieprzyjazdne dla turystów
      i nieciekawe-ja sie z nimi nie zgadzam.Niepokoi mnie to że tak właśnie nas w
      polsce widzą!
      Zawsze u nas coś pierwsze w Polsce,jedyn,albo największe! itd.Że cmentarz mamy
      najwiekszy (co jest nieprawda),że miasto budowane na kształt Paryża (co też jet
      bzdurą!),że zabytki niepolskie i z historia Polski nic nie maja wspólnego!
      Nawet wielka pisarka szczecińska która mieszkała tu przez pewien czas napisała
      kiedyś ,że "Szczecin to wielka wieś z tramwajami"
      A piosenki o Szczecinie śpiewały jiedyś Filipinki-typowy szczeciński produkt!
      Ze Szczecina pochodzi tez "Paprykarz" i mafia paliwowa...
      Sami musimy poprawić wizerunek naszego (dla mnie pieknego) miasta!!!!!!
      A wizerunek to nie inwestycje!To kultura,edukacja,harmonijny rozwój całego
      regionu!
      • skuter70 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 01.09.05, 12:45
        Że cmentarz mamy
        > najwiekszy

a gdzie jest wiekszy?
        • Gość: K Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 13:34
          W Polsce napewno nie ma, sa 2 wieksze w Europie - tyle wiem... :)
          • ja_aska kurde 01.09.05, 13:36
            już to jest nieaktualne. po dodaniu poligonów jesteśmy najwięksi.
            • ja_aska k 01.09.05, 13:36
              miało być, sorki.
              • Gość: K Re: k IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 13:38
                Najwiekszy w Europie ?? No no... Tyle, ze juz wiekszy nie bedzie...
                • ja_aska Re: k 01.09.05, 13:45
                  jak aię wyburzy salezjanów to będzie
                  • Gość: K Re: IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 14:07
                    Hehe, to by sie dopiero dzialo :))))) choc ja bylbym za... :] I jest troche
                    terenow wzdluz Mieszka I., ktore narazie sa niezajete...
                    • ja_aska Re: 01.09.05, 14:26
                      mozna powiększać o jednostki wojskowe po drugiej stronie:-)
                      • Gość: K Re: IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 14:32
                        I zamknac Ku Sloncu - zrobic z niej alejke spacerowa :)))))))))

Alez pomysly no... :)))))))))))))))))))))
                        • ja_aska Re: 01.09.05, 15:19
                          jak szaleć to szaleć.
                          • Gość: K Re: IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 19:33
                            :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • Gość: poloneZ Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 83.168.106.* 29.08.05, 21:10
      Jest - śpiewały ją kiedyś nasze FILIPINKI.
      Tylko niestety nie pamiętam tytułu, ni słów.
      Może ktoś pamięta słowa ?
      • hanka41 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 01.09.05, 05:06
        Ma racje Polonez, Byla piosenka Filipinek, kilka slow blaka mi sie w pamieci,
        tylko ze sa coraz bardziej nieaktualne....
        " Ze Szczecina, do Szczecina
        Statki plyna, barki plyna.
        Wiosna, latem i jesienia
        Szczecin w kwiatach i zieleni
        Wsrod zieleni tej wyrasta,
        W halach fabryk przyszlosc miasta
        Zycie w miescie praca tetni,
        Z kazdym dniem w Szczecinie piekniej...."

Dalej nie pamietam, nie pamietam rowniez autora..( Moze J. Janikowski ?)
        Ale jak widac staroc to.. nic nie pasuje do dzisiejszych czasow.
        A moze oglosimy konkurs forumowy na .. Piosenke o Szczecinie, taka bardziej
        wspolczesna???
        Moze znajda sie chetni ?? Mamy na forum kilku poetow. Zachecam.
        Pozdrawiam szczecinsko.
    • Gość: imam Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 30.08.05, 21:37
      dokładnie - piosenke o szcecinie śpiewa szczeciński zespół "Spiątku na Sobotę",
      szukajcie w necie i wpadajcie na koncerty. dawniej Prorock, ostatnio Free
      Blues:)
    • felix_edmundowicz na pewno są ,zwróć się tylko do Pogoniarzy 30.08.05, 21:44
      Na pewno kibice znają trochę piosenek o Szczecinie z innych miast.
      W związku z tym że Pogoń lubi tylko jedna drużyna ,ale za to ze stolycy,
      repertuar piosenek o Szczecinie może być nieoczekiwanie dość spory, rytualnym
      tematem pewnie są śledzie określanym wulgarnym synonimem kopulacji.
      A i ta przyjazna ze stolycy może rumieńce wywołać u pań.
      Niemniej jest to że tak się wyrażę żyjąca ludowa twórczość.
      Szkoda że ostatnio nie pojednano się z Lechem mimo śmierci JP2.
      Wszak korzenie nasze w ziemniakach są,od Zaremby poczynając.
      • ja_aska Re: na pewno są ,zwróć się tylko do Pogoniarzy 01.09.05, 09:58
        w dzieciństwie śpiewaliśmy piosenkę której refren brzmiał:
        My dzieci ze Szczecina, nam przyjaźń nie nowina bo miasto nasze oknem jest na
        świat. więc, niech rozbrzmiewa, leci, niech sławi polski Szczecin jak biały
        gołąb niechaj gna.
    • Gość: K Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 13:33
      Jest jeszcze taka fajna piosenka (powiedzmy sobie, propagandowa), a jej tekst
      byl mniej wiecej taki:

"Moj Szczecin lezy nad Odra,
      moj Szczecin portem jest,
      kochamy nasze miasto,
      bo bliskie sercu jest.

Tu stocznia statki buduje,

......... "

Niestety, nie pamietam jak to szlo dalej; gdybym sobie przypomnial to napewno
      dopisze...

Pozdrawiam
      • Gość: jerzy Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 62.69.192.* 01.09.05, 14:02
        ja tam pamiętam taką reklamową piosenkę z refrenem, którą nadawało radio
        szczecin > o szczecinie , placach itp ...
        ...mam to gdzieś chyba nagrane ale bałagan w graciarni nie pozwala na
        znalezienie teraz zapisu tego nagrania.

ale też mam nagranie o turzynie piosenki wideo , która na pewno jest w archiwum
        TV szczecin. "turzyńska polka"
    • Gość: J.Porebski Ot, pierwszy przyklad z brzegu... IP: *.pools.arcor-ip.net 06.12.05, 22:02
      Radio Szczecin I

Wolno ciągnie łajba stara, w biodrach się kołysze, a D
      A muzyka z odbiornika wplątuje się w ciszę. a G
      Z papierosa dym, ot zatoczył kółko, a D
      Wyczytane kryminały przytulone półką. F G

A w świerszczyku stare wieści, mocno podstarzałe, G
      Ot pokręcę w odbiorniku, ot pokręcę gałę. a
      Smutno w długim rejsie i czas wolno leci, G
      Aż tu nagle, niemożliwe, słyszę Radio Szczecin! F E7

No, bo przyszła taka fala, nie mokra, nie słona, a D
      Znalazła się przypadkowo w tych dalekich stronach, F G
      Przyszła tu niechcący z błękitnego nieba, a D
      Zapachniały mi ulice i szczecińskie drzewa. F E7

Chociaż było słychać trzaski - dźwięku falowanie, F G
      Zapachniało mi powrotem, domem i kochaniem. C E7
      Niby mała sprawa i nic się nie stało, a D
      A w bulaju ciemne niebo jakby pojaśniało, F G
      Bo mi Radio ze Szczecina w kabinie zagrało! F D G a

A po rejsie siedzę w domu, samotny kochanek, a D
      Żona w mieście na zakupach, lub u koleżanek. a G
      Dzieci znowu w dyskotece, albo na podwórku, a D
      A ja smutny łeb ratuję płynem od ogórków. F G

Hej, zadzwonię do kolegi. Co słychać kolego? G
      A on soczkiem od ogórków także się "ten - tego". a
      Chyba w PŻM-ie wezmę rejs "jak leci", G
      Aż tu nagle, niemożliwe, słyszę Radio Szczecin. F E7

Chyba radio przed południem włączyła mi żona. F G

Zapachniało starym portem i Wielką Przygodą, F G
      Co czekają tam daleko, hen, za wielka wodą. C E7
      Ale w oknie smutne niebo jakby pojaśniało. F G

Znalazła się przypadkowo w tych dalekich stronach. F G

Chociaż było słychać trzaski - dźwięku falowanie, F G
      Zapachniało mi powrotem, domem i kochaniem. C E7
      A w bulaju ciemne niebo jakby pojaśniało, F G
      Bo mi Radio ze Szczecina w moim domu grało! F D G a
      • Gość: Gregor Re: Ot, pierwszy przyklad z brzegu... IP: *.utp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 22:58
        "Jest Brama Portowa jak Plac Pigalle wyrywasz co chcesz jeżeli masz szmal"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka