kakq 20.08.05, 15:04 właśnie spytano mnie o to czy jest jakaś piosenka o Szczecinie ja na to - NIE , nie wiem . jak to jest ktoś wie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menel1 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 15:52 kiedys cos bylo o szczecinskich tramwajach, ale tramwaje sie zestarzaly to i nikt o nich nie chce spiewac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzimu Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 212.14.48.* 20.08.05, 16:03 Jest kultowy kawałek o osiedlu Słonecznym, a dokładniej ulicy Rydla: hip-hop.pl/video/projector.php?id=1066575408 Rydla Getto :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 16:05 kakq napisała: > właśnie spytano mnie o to czy jest jakaś piosenka o Szczecinie ja na to - NIE bledna odpowiedz, sam znam co najmniej kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
kakq Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 16:10 to ile ich jest? mi coś zaczęło świtać o Pogodnie Odpowiedz Link Zgłoś
kakq Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 20.08.05, 16:13 nie chodzi mi o piosenki o Pogoni ale o samym mieście Szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.utp.pl / *.utp.pl 20.08.05, 16:36 The Analogs - Szczecin "Byliśmy tu i zawsze będziemy stąd jesteśmy i tu umrzemy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 17:44 Przyjemne cerdo, nie ma co, w sam raz na hymn dla LPR !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzimu Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 212.14.48.* 20.08.05, 18:39 The Analogs po prostu lubią to miasto (w końcu z niego pochodzą), LPR natomiast zdecydowanie nie kochają - wręcz przeciwnie (kto widział teledysk do ich piosenki "twoje kłamstwa" wie dlaczego); gdyby LPR próbowało użyć ich kawałka jako swojego hymnu zapewne skończyłoby się to ciężkim pobiciem ;) (LPR-owców). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gardan Re: Pytanie do playa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 23:59 Gość portalu: play napisał(a): > Przyjemne cerdo, nie ma co, w sam raz na hymn dla LPR !!! Co to jest cerdo? Powaznie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: play Re: Pytanie do playa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 11:01 Cerdo jest formą pochodną od credo, dodam, że to moja forma, a mam akurat teraz prawo robić małe literówki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pytanie do playa IP: *.ksiazat.v.pl 21.08.05, 11:05 A śpiewacy w LPR są tędzy :)))))))) Leszek in the Sky with Diamonds... Wszystko zaczęło się w roku 1955 kiedy John Lennon założył swój pierwszy zespół - "The Quarrymen"... ...a dziś, w roku 2055, z okazji setnej rocznicy powstania legendarnej grupy The Beatles, politycy z Madagaskaru wydali płytę "Beatlemania story". Pomysł całego przedsięwzięcia wyszedł od wnuka jednego z wykonawców - Andrzeja L., który był wielbicielem muzyki nie tylko polskiej, jak to się niegdyś deklarował dla celów kampanii, ale także, jak ujawnił prasie wnuk, ofiarą tzw. beatlemanii. Aby całe przedsięwzięcie stało się możliwe do zrealizowania, wykonawcy zostali na czas wykonania projektu teleportowani do czasoprzestrzeni Macierzy, po czym prosto ze studia nagrań odesłani na Madagaskar. - Zapewniamy, że podczas pobytu madagaskarskich polityków w Macierzy nie było żadnego zagrożenia. –tłumaczy dowodzący operacją „Śpiewający prosiak” pan Zbych - Wiemy jak niebezpieczna mogłaby być ich ewentualna ucieczka, dlatego na każdego polityka przypadało 15 antyterrorystów z rozkazem „najpierw strzelaj, potem pytaj, czy nie chciał po prostu odcedzić kartofelków”. Większym zagrożeniem byli zebrani dookoła emeryci. Musieliśmy ściągnąć posiłki z kilku prowincji, żeby powstrzymać ich przed rzuceniem się w objęcia swoich dobroczyńców sprzed pół wieku. Innymi rzeczami też z resztą rzucali... - Jedyne co teraz musimy zrobić, to usunąć politykom wspomnienia z wizyty w Macierzy. – dodaje prof. Rzeźniczek, kierownik Katedry Patologii Mózgu na Uniwersytecie im. Ulicy Wiejskiej - W ciągu ostatnich godzin dostaliśmy kilkaset tysięcy próśb, żeby zrobić to w miarę boleśnie. Oczywiście jako ludzie cywilizowani, nie przychylimy się do tych próśb... no może odrobinkę... Recenzenci są zachwyceni, a płyta została okrzyknięta mianem złotej już po tygodniu sprzedaży. Nieoczekiwanym odkryciem sezonu jest Renata B. śpiewająca gorącym sopranem "Love me do". Całkiem nieźle poradził sobie też Lew R., szepczący z uczuciem: "Yesterday all my troubles seemed so far away..." Na małą adaptację pozwolił sobie eks-premier, zmieniając "Lucy" na "Leszek in the Sky with Diamond" (krytycy dopatrują się w tym utworze genezy nazwy partii, w której ów polityk działał). Roman G., u którego odkryto nieprzeciętny talent wokalny, wykonał aż dwa utwory: "Elpeer" (Elpeer, ma belle, These are words that go together well, My Elpeer...) i "Hey Jude". Nawiasem mówiąc, ten drugi utwór stał się przyczyną nieporozumień, gdyż mimo usilnych starań specjalistów od dykcji, pan G. niewiadomo czemu nie potrafił poprawnie zaśpiewać: "hej dżud", tylko wykrzykiwał z emfazą: "hej jude!"). Natomiast ulubiony kawałek naszego recenzenta to wykonywany przez pomysłodawcę Andrzeja L. "Strawberry Fields Forever". Pozostałe utwory wykonują m.in.: eks-prezes Agory ("Can't buy me love") oraz kultowy prezydent Lech W. ("With A Little Help From My Friends"), zaś całości dopełnia duet braci K. ("Come together"). Wpływy z projektu w całości przeznaczone zostały na wspomożenie biednych dzieci w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asala Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 20.08.05, 20:28 Kiedys jakies małzenstwo nagralo taka piosenke, cos w stylu "tu jest moj dom z betonu dom ;)", nie hiphopowa, tylko takaz zwyczajna, w telewizji to pare razy widzialam. Poza tym hip hopowe sklady nagraly pare kawalkow,np. "0-91 lacz sie z nami tak", tylko nazwy zespolu nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.ksiazat.v.pl 21.08.05, 11:43 Piosenka jest, słowa Kazik ,tylko zamiast Miller należy spiewać Jurczyk i to jest chyba z płyty "Los się musi odmienić" Można posłuchać w Merlinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
tunia78 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 26.08.05, 19:05 O Szczecinie ostatnio nagrala piosenke szczecinska grupa SPNS (Spiatku/sobote) poszukajcie ich strony w necie - numer jest ZAJEEEE FAJNY!!!i jest na prawde o Szczecinie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:39 Moi znajomi i nieznajomi mówią,że szczecin to miasto nieprzyjazdne dla turystów i nieciekawe-ja sie z nimi nie zgadzam.Niepokoi mnie to że tak właśnie nas w polsce widzą! Zawsze u nas coś pierwsze w Polsce,jedyn,albo największe! itd.Że cmentarz mamy najwiekszy (co jest nieprawda),że miasto budowane na kształt Paryża (co też jet bzdurą!),że zabytki niepolskie i z historia Polski nic nie maja wspólnego! Nawet wielka pisarka szczecińska która mieszkała tu przez pewien czas napisała kiedyś ,że "Szczecin to wielka wieś z tramwajami" A piosenki o Szczecinie śpiewały jiedyś Filipinki-typowy szczeciński produkt! Ze Szczecina pochodzi tez "Paprykarz" i mafia paliwowa... Sami musimy poprawić wizerunek naszego (dla mnie pieknego) miasta!!!!!! A wizerunek to nie inwestycje!To kultura,edukacja,harmonijny rozwój całego regionu! Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 01.09.05, 12:45 Że cmentarz mamy > najwiekszy a gdzie jest wiekszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 13:34 W Polsce napewno nie ma, sa 2 wieksze w Europie - tyle wiem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska kurde 01.09.05, 13:36 już to jest nieaktualne. po dodaniu poligonów jesteśmy najwięksi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: k IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 13:38 Najwiekszy w Europie ?? No no... Tyle, ze juz wiekszy nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 14:07 Hehe, to by sie dopiero dzialo :))))) choc ja bylbym za... :] I jest troche terenow wzdluz Mieszka I., ktore narazie sa niezajete... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: 01.09.05, 14:26 mozna powiększać o jednostki wojskowe po drugiej stronie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 14:32 I zamknac Ku Sloncu - zrobic z niej alejke spacerowa :))))))))) Alez pomysly no... :))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 19:33 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poloneZ Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 83.168.106.* 29.08.05, 21:10 Jest - śpiewały ją kiedyś nasze FILIPINKI. Tylko niestety nie pamiętam tytułu, ni słów. Może ktoś pamięta słowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka41 Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? 01.09.05, 05:06 Ma racje Polonez, Byla piosenka Filipinek, kilka slow blaka mi sie w pamieci, tylko ze sa coraz bardziej nieaktualne.... " Ze Szczecina, do Szczecina Statki plyna, barki plyna. Wiosna, latem i jesienia Szczecin w kwiatach i zieleni Wsrod zieleni tej wyrasta, W halach fabryk przyszlosc miasta Zycie w miescie praca tetni, Z kazdym dniem w Szczecinie piekniej...." Dalej nie pamietam, nie pamietam rowniez autora..( Moze J. Janikowski ?) Ale jak widac staroc to.. nic nie pasuje do dzisiejszych czasow. A moze oglosimy konkurs forumowy na .. Piosenke o Szczecinie, taka bardziej wspolczesna??? Moze znajda sie chetni ?? Mamy na forum kilku poetow. Zachecam. Pozdrawiam szczecinsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imam Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 30.08.05, 21:37 dokładnie - piosenke o szcecinie śpiewa szczeciński zespół "Spiątku na Sobotę", szukajcie w necie i wpadajcie na koncerty. dawniej Prorock, ostatnio Free Blues:) Odpowiedz Link Zgłoś
felix_edmundowicz na pewno są ,zwróć się tylko do Pogoniarzy 30.08.05, 21:44 Na pewno kibice znają trochę piosenek o Szczecinie z innych miast. W związku z tym że Pogoń lubi tylko jedna drużyna ,ale za to ze stolycy, repertuar piosenek o Szczecinie może być nieoczekiwanie dość spory, rytualnym tematem pewnie są śledzie określanym wulgarnym synonimem kopulacji. A i ta przyjazna ze stolycy może rumieńce wywołać u pań. Niemniej jest to że tak się wyrażę żyjąca ludowa twórczość. Szkoda że ostatnio nie pojednano się z Lechem mimo śmierci JP2. Wszak korzenie nasze w ziemniakach są,od Zaremby poczynając. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: na pewno są ,zwróć się tylko do Pogoniarzy 01.09.05, 09:58 w dzieciństwie śpiewaliśmy piosenkę której refren brzmiał: My dzieci ze Szczecina, nam przyjaźń nie nowina bo miasto nasze oknem jest na świat. więc, niech rozbrzmiewa, leci, niech sławi polski Szczecin jak biały gołąb niechaj gna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: *.pl / *.atrax.pl 01.09.05, 13:33 Jest jeszcze taka fajna piosenka (powiedzmy sobie, propagandowa), a jej tekst byl mniej wiecej taki: "Moj Szczecin lezy nad Odra, moj Szczecin portem jest, kochamy nasze miasto, bo bliskie sercu jest. Tu stocznia statki buduje, ......... " Niestety, nie pamietam jak to szlo dalej; gdybym sobie przypomnial to napewno dopisze... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: dlaczego nie ma piosenki o Szczecinie? IP: 62.69.192.* 01.09.05, 14:02 ja tam pamiętam taką reklamową piosenkę z refrenem, którą nadawało radio szczecin > o szczecinie , placach itp ... ...mam to gdzieś chyba nagrane ale bałagan w graciarni nie pozwala na znalezienie teraz zapisu tego nagrania. _______________ ale też mam nagranie o turzynie piosenki wideo , która na pewno jest w archiwum TV szczecin. "turzyńska polka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.Porebski Ot, pierwszy przyklad z brzegu... IP: *.pools.arcor-ip.net 06.12.05, 22:02 Radio Szczecin I Wolno ciągnie łajba stara, w biodrach się kołysze, a D A muzyka z odbiornika wplątuje się w ciszę. a G Z papierosa dym, ot zatoczył kółko, a D Wyczytane kryminały przytulone półką. F G A w świerszczyku stare wieści, mocno podstarzałe, G Ot pokręcę w odbiorniku, ot pokręcę gałę. a Smutno w długim rejsie i czas wolno leci, G Aż tu nagle, niemożliwe, słyszę Radio Szczecin! F E7 No, bo przyszła taka fala, nie mokra, nie słona, a D Znalazła się przypadkowo w tych dalekich stronach, F G Przyszła tu niechcący z błękitnego nieba, a D Zapachniały mi ulice i szczecińskie drzewa. F E7 Chociaż było słychać trzaski - dźwięku falowanie, F G Zapachniało mi powrotem, domem i kochaniem. C E7 Niby mała sprawa i nic się nie stało, a D A w bulaju ciemne niebo jakby pojaśniało, F G Bo mi Radio ze Szczecina w kabinie zagrało! F D G a A po rejsie siedzę w domu, samotny kochanek, a D Żona w mieście na zakupach, lub u koleżanek. a G Dzieci znowu w dyskotece, albo na podwórku, a D A ja smutny łeb ratuję płynem od ogórków. F G Hej, zadzwonię do kolegi. Co słychać kolego? G A on soczkiem od ogórków także się "ten - tego". a Chyba w PŻM-ie wezmę rejs "jak leci", G Aż tu nagle, niemożliwe, słyszę Radio Szczecin. F E7 No, bo przyszła taka fala, nie mokra, nie słona, a D Chyba radio przed południem włączyła mi żona. F G Przyszła tu niechcący z błękitnego nieba, a D Zapachniały mi ulice i szczecińskie drzewa. F E7 Zapachniało starym portem i Wielką Przygodą, F G Co czekają tam daleko, hen, za wielka wodą. C E7 Niby mała sprawa i nic się nie stało, a D Ale w oknie smutne niebo jakby pojaśniało. F G No, bo przyszła taka fala, nie mokra, nie słona, a D Znalazła się przypadkowo w tych dalekich stronach. F G Przyszła tu niechcący z błękitnego nieba, a D Zapachniały mi ulice i szczecińskie drzewa. F E7 Chociaż było słychać trzaski - dźwięku falowanie, F G Zapachniało mi powrotem, domem i kochaniem. C E7 Niby mała sprawa i nic się nie stało, a D A w bulaju ciemne niebo jakby pojaśniało, F G Bo mi Radio ze Szczecina w moim domu grało! F D G a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Ot, pierwszy przyklad z brzegu... IP: *.utp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 22:58 "Jest Brama Portowa jak Plac Pigalle wyrywasz co chcesz jeżeli masz szmal" Odpowiedz Link Zgłoś