Dodaj do ulubionych

Nasze miasto KOLOROWE

IP: 62.69.198.* 30.08.05, 11:38
Taaa, jak mozna od jakiegos juz czasu zauwazyc - zmienia sieoblicze naszego
cudownego miasta(miasta cudow:). Remontuja kamienice, przyklad - boguslawa -
z tego co obserwuje calkiem lubiane miejsce w sz-nie.

Ale niech mi ktos wytlumaczy jak, no jak??!!! mozna tak malowac budynki w
centrum miasta???!!! W centrum... jak w OGOLE mozna TAK dobierac(dobierac??!)
kolory????
Jade sobie ostatnio ul. Jagiellonska, a raczej stoje w korku:]
I co widze!???!! O zgrozo - Brunatny budynek, obok rozowy(blado-rozowy) z
jakimis bodajze bialymi akcentami!! A zaraz dalej zolto z czernowymi paskami
i zielonymi wstawkami!!!! Jak to sie dzieje??? Czy ci ludzie oczu nie
maja???? No nawet daltonizm takiego gownianego potraktowania pieknych
kamienic nie tlumaczy!!!!!!!!!!

Ze juz nie wspomne o "kolorowych" blokowiskach:/

Wczoraj bylam z bratem zobaczyc Aniola. Jego pierwsze pytanie - nie po co ten
pomnik, pamieci komu, jakiego wydarzenia... pytanie - "Dlaczego on k... jest
sraczkowaty??? a nie srebrny, etc???!!!!" I co ja mam mlodszemu pokolwniu
powiedziec?
Obserwuj wątek
    • Gość: play Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:03
      Kiedyś na tzw. ciężkie pytania odpowidało się np. "wiosłuj, wiosłuj
      szczeniaku...", dzisiaj jest to zdecydowanie trudniejsze. Współczuję i łączę się
      w bólu. Szczecin jak ten pawi ogon.
    • gradus2004 Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 12:56
      > Ale niech mi ktos wytlumaczy jak, no jak??!!! mozna tak malowac budynki w
      > centrum miasta???!!! W centrum... jak w OGOLE mozna TAK dobierac(dobierac??!)
      > kolory????

no tak... kolory powinny byc najlepiej szare... jak na starym miescie w
      Krakowie :) Wtedy jest klimat :).

Te kolory to so podobno takie same kolory na jakie byly malowane kamienice
      wtedy kiedy powstawaly...
      • ja_aska Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 13:00
        gradus ma rację: kolory są historyczne.
        • Gość: ved Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: 62.69.198.* 30.08.05, 14:19
          Historyczne????
          I to ma byc wytlumaczenie????~!!!!!!!!!

To, ze krzyzacy spartaczyli robote nie znaczy ze mamy ich bezmyslnie malpowac!!!
          Gdzie jest naczelny architekt(architekt??!!) miasta???
          Pojecie koloru lokalnego nie znane????
          • ja_aska Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 14:20
            wszystkie kamienice na granatowo!
            • Gość: wizytka Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: *.teleton.pl 30.08.05, 14:23
              Asiu, granatowo w czerwone paski, albo na odwrót. Już się pogubiłam :)
              • ja_aska Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 14:28
                i do tego kanarkowe okna:-)
                mam jeszcze jedna odkrywczą myśl: kolory dajemy nie domami a ulicami: ulica
                granatowa i ulica czerwona:-)
                • gradus2004 Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 14:31
                  ja_aska napisała:

> i do tego kanarkowe okna:-)
                  > mam jeszcze jedna odkrywczą myśl: kolory dajemy nie domami a ulicami: ulica
                  > granatowa i ulica czerwona:-)

ostatnio rozmawialem z pewnym Holendrem i on wlasnie powiedzial, ze nie lubi
                  jak wszystkie domy na ulicy sa w jednym kolorze. Pozniej mu pokazalem zdjecia z
                  Boguslawa i Jagielonskiej i stwierdzil, ze to wlasnie tak powinno wygladac :).
              • sith11 Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 14:29
                Na RÓŻOWO i czerwone latarenki koniecznie ;)
                • Gość: wizytka Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: *.teleton.pl 30.08.05, 14:36
                  a te latarenki "ścisnięte" białymi paskami w srebrne nity przozdobionymi, a nad
                  paskami takie śliczne, cieliste oponki a na oponkach tatuaże, skorpiony
                  chociażby :)
                  • sith11 Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 16:46
                    Gość portalu: wizytka napisał(a):

> a te latarenki "ścisnięte" białymi paskami w srebrne nity przozdobionymi, a nad
                    >
                    > paskami takie śliczne, cieliste oponki a na oponkach tatuaże, skorpiony
                    > chociażby :)
                    a powyżej oponek opięta bluzeczka lekko rozchylająca się na silikonkach i jeszcze mala torebeczka oj znasz mój wyszukany gust wizytko
              • Gość: ved Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: 62.69.198.* 30.08.05, 14:30
                nie chodzi mi o to ze wszystkie maja byc w jednym kolerze. To znow przesada w
                druga strone:)
                A jak wiadomo przesada nigdy nie jest dobra.
                Takie porownanie asiu, bo widze ze kiepsko u ciebie z jakimkolwiek pojeciem gam
                kolorystycznych etc.
                Wyobraz sobie utwor muzyczny. Jakas soloweczka, standardowo na gitarce, pomysl
                co by bylo gdyby ktos nagle zaczal grac nuty z innej gamy??? No kompletna
                bzdura, nie daloby sie tego sluchac.
                Znowu w druga strone wyobraz sobie tenze sam utwor, ale grany zalozmy tylko na
                perkusji. Wbijanie tego samego rytmu przez kilka minut. tez nie do zniesienia,
                nieprawdaz?
                Trzeba we wszystkim zachowac rownowage, tak samo jest z kolorami. Tak jak nie
                da sie sluchac takiego utworu, tak samo nie da sie ogladac takich kamienic. Nie
                w sensie ze oczy bola, ale ze zwyczajnie narusza to nasze poczucie estetyki.

To o co mi chodzi to zeby malowac je dowolnie jak sie tam komus podoba, moze
                byc nawet na rozowe(w holdzie zenskiej czesci jakze licznej dresiarni naszego
                miasta:), ale niech wszystkie(a przynajmniej te stojace w ciagu przy jednej
                ulicy, harmonizuja z tym kolorem.
                • ja_aska Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 14:50
                  kolory rozróżniam (daltoniści to sami faceci). są zachowane kolory
                  przedwojenne, zgodnie z intencjami dawnych właścicieli. przeciez nie będziemy
                  zmieniać kształtów fasad bo się w dzisiejszych kanonach nie mieszczą.
                  • Gość: ved Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: 62.69.198.* 30.08.05, 19:35
                    mylisz sie daltonisci to nie tylko faceci (choc tych ponoc wiecej)

nie ma zadnych nowych ani starych kanonow dor. kolorow, chodzi o zwyczajne
                    dbanie o estetyke miasta.
                    • Gość: henryk Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 20:50
                      Jeszcze kobiety daltonisty nie spotkałem i jestem ciekaw twoich spostrzeżeń,
                      choć po półlitrze i kobiety słabo kolorki widzą.
        • Gość: Haritka i bardzo dobrze ze jest kolorowo i historycznie IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 12.09.05, 10:42
          Kamienice na Jagielonskiej sa bardzo fajnie odpicowane, za pare lat kolory
          sie lekko przybrudza ( ten rejon miasta tak ma) i juz nie beda tak martwic
          wrazliwcow .

Kolorowe blokowiska tez sa lepsze niz te szare. Ludzie ciagle Wam zle zamiast
          narzekac zrobcie cos dla tego miasta, chocby podnoszac papier z ziemi lub
          sadzac jakas roslinke obok swojego domu( nawet tego panstwowego).
          Szczecinianie ciagle tylko marudzicie a przeciez nasze miasto jest piekne i
          moze byc jeszcze bardziej. Do cholery co za ludzie tu mieszkaja ze tylko
          jecza.
    • skuter70 Re: Nasze miasto KOLOROWE 30.08.05, 15:02

A mi sie podoba:)
      co prawda czasami sa IMHO zle dobrane kolory na jednym budynku, ale ogolnie
      jestem za!:)

dosyc szarego betonu dookola:)
    • mike102 Precz z szaroscia!!! 30.08.05, 16:52
      Zawsze budza we mnie niezwykle zdumienie tego typu opinie. A spotkac sie z nimi
      mozna dosc czesto. Najczesciej jak jakas szara, obskurna kamienica zostanie
      wyremontowana, to prawie natychmiast pojawiaja sie glosy "co za kicz!", "kto
      dobral ten kolor!". Takie opinie sa niezalezne od rodzju ani nasilenia barwy.
      Powiem wiecej, ta nienawisc do koloru nie jest tylko cecha szczecinian. We
      Wroclawiu mozna uslyszec to samo nt. kolorow kamienic... w rynku!

Generalnie mozna odniesc wrazenie ze najlepszym i najbardziej akceptowanym
      kolorem jest szaro-bury, bo ma w sumie najmniej krytykow.
      Jakie to smutne ze jestesmy tak uzalezieni od szarosci i tak bardzo boimych sie
      choc troche wybic z tlumu...
      Wiecej koloru!!!
      • Gość: zona pijaka Re: Precz z szaroscia!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.08.05, 16:58
        Załozyć w całym środmieściu jedną przymusową spóldzielnie, o nazwie Bukowe 2.
      • Gość: ved Re: Precz z szaroscia!!! IP: 62.69.198.* 30.08.05, 19:40
        Nikt nie mowi ze szarosc jest dobra. Nie ma kolorow zlych ani tez dobrych.
        Sa natomiast zle zestawienia. Zle w sensie, ze zwyczajnie dzialaja na ludzi tak
        a nie inaczej. Spacerujemy spokojnie ulica i nagle jestesmy "atakowani" przez
        chore kontrasty i intensywnosc kolorow. Po co? Czy nie lepiej by bylo gdyby
        budynki harmonizowaly z otoczeniem?
        Przeciez te kamienice w wiekszosci sa piekne same w sobie, nie potrzebuja
        barwnego "upiekszenia", a wrecz przeciwnie- z reguly tylko niszczy on ich
        wizerunek:/
        • e.beata Re: Precz z szaroscia!!! 30.08.05, 22:28
          Rozumiem ciebie ved, ja też czasami w myślach wyrazem rzucę, jak me oczy się
          natkną na "cudeńka" i jak nastolatka nie pojmuję po co robi się coś żle gdy
          można od razu dobrze i jeszcze za to płaci. Dlatego mamy wolną amerykankę i
          burdel w architekturze i kolorystyce. Nadal nie ma ani wizji tego miasta ani
          osoby która by za estetykę odpowiadała.
          Szkoda.
          Tym bardziej, że nie wierzę iż w Szczecinie nie ma wystarczającej ilości osób
          zajmujących się elewacją /bo i porządna robote w wielu miejscach widać/.
          • Gość: :) Re: Precz z szaroscia!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 10:39
            To co dla ciebie jest źle, dla innych jest dobrze. Gust nie podlega dyskusji. I projektują to ludzie, ktorzy maja o tym pojęcie. Jak chcecie mieć po swojemu podobierane kolorki, to macie od tego własne mieszkania, tam sobie dobierajcie. I ręczę wam, że zawsze znajdą się ludzie, którym to się nie będzie podobać.
            • Gość: ved Re: Precz z szaroscia!!! IP: 62.69.198.* 31.08.05, 12:00
              > To co dla ciebie jest źle, dla innych jest dobrze. Gust nie podlega dyskusji.
              I
              > projektują to ludzie, ktorzy maja o tym pojęcie. Jak chcecie mieć po swojemu p
              > odobierane kolorki, to macie od tego własne mieszkania, tam sobie
              dobierajcie.
              > I ręczę wam, że zawsze znajdą się ludzie, którym to się nie będzie podobać.

Tak, jak to mowi moj kumpel, debili nie brakuje.
              Tu nie chodzi o gust, tylko o zwykle przestrzeganie pewnych zasad.
              Jezeli ich nie bedzie to powstanie zwykly kicz. To ze kazda kamienica chce
              sie "wyrozniac" i dlatego przybiera takie kosmiczne kolory nie sprawi wcale ze
              bedzie ona oryginalna. Jezeli bedzie to taki pzrepraszam za slowo burdel
              kolorow to osiagniemy efekt identyczny z tym jakbysmy wsyzstkie pomalowali na
              bialo, albo zostawili szare.
              I nie mow mi ze niektorym sie to podoba, bo to bzdura.
              • Gość: Jaro Re: Precz z szaroscia!!! IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 01.09.05, 19:16
                > I nie mow mi ze niektorym sie to podoba, bo to bzdura.

A skąd to wiesz? Przepytałeś wszystkie 420.000 szczecinian, albo lepiej,
                38.000.000 Polaków?

A jeśli nie, to kto dał Ci prawo do wypowiadania się na temat ICH gustów?
    • Gość: obieżyświat Co tam elewacje. Zajrzyjcie do środka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:27
      np. przy ul. Boh. Getta Warszawskiego.
    • blackexit szczecin kiczem stoi 31.08.05, 12:09
      od zawsze. rozowe panienki barby i keny to i musza miec domki rozowe najlepiej z cekinami. a gradus dla ktorego najpikniejsze jest kino kosmos i jego holenderscy przyjaciele to kliniczny przypadek uwielbienia dla kiczu szmiry i tandety.

pozdrawiam black
      • ja_aska ved 31.08.05, 12:13
        w centrum zachowuja HISTORYCZNĄ kolorystykę. nie musi się nam podobać. na
        początku XX w takie kolory były w centrum i teraz powinnyśmy je zachować.
        • Gość: porządny Re: ved IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:25
          menele w kolorowych domkach hehehe
        • Gość: ved Re: ved IP: 62.69.198.* 31.08.05, 16:40
          zachowac? Ale po co?
          Historia historią, jakbysmy tak ciagle gapili sie tylko w przeszlosc to sie
          zaraz o cos potkniemy:]

Trzeba zrobic tak, zeby bylo ok. Nie zeby sie podobalo, bo nigdy nie bedzie tak
          ze sie wszystkim naraz spodoba. Wystarczy zrobic tak, zeby nikt nie
          powiedzial "kicz".
        • Gość: play Re: ved IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:01
          Jak już tak w duchu historycznem, i kolorki mdławe i ciut dziwne ( ot, szkopski
          gust widocznie obcy nam , tym z XX wieku...) to pojedźmy sobie dalej i won z
          antenami satelitarnymi i innymi drucikami z elewacji i balkoników, witryny
          wystaw też w stylu ub. epoki przystrójmy a i chłopakach zbierających niegdyś
          końskie, dzisiaj psie łajno, nie zapominajmy. A co !
          • ja_aska Re: ved 31.08.05, 17:27
            leciutko przeginacie. idziecie w przesadę. przecież można zdjąć wszystkie
            zdobienia, wyrzucić maszkarony bo nie przystają do współczesności.
            • Gość: play Re: ved IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:45
              Odrobina przesady tylko uwypukla braki tego co się w Szczecinie dzieje obecnie,
              polątnie z pomieszaniem, groch z kapustą, brak jednolitej koncepcji i jej
              konsekwentnej realizacji. Popatrzcie na Rotterdam, Paryż czy inne Londyny, jak
              już coś jest w stylowej uliczce, czy dzielnicy to musi trzymać się pewnych
              kanonow i basta, a u nas, wolnoć Tomku .... w d... z takimi konserwatorami zabytków.
              • ja_aska Re: ved 31.08.05, 18:16
                czemu się w tym przypadku czepiasz konserwatorów? niech te kamienice maja różne
                kolorki byleby były odnawiane wszystkie a nie co druga, trzecia.
                • Gość: play Re: ved IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 19:06
                  Nie zmieniaj płyty, nie rozmawiamy wszak o kolejności odnawiania ... a
                  konserwatorzy są do wymiany już od dawna (nie chciałbym tu wrzucać wszystkich do
                  jednego worka...), czego dowody przytaczano na tym forum już od dawna.
                  • e.beata nie możemy się porozumieć 31.08.05, 21:18
                    To naprawdę chyba dla tego, że lubimy różne rzeczy, mamy różne gusta i guściki.
                    Wystarczy zobaczyć jak różnie się ludzie ubierają, a my tu o elewacjach...
                    Poza tym ile osób z biorących udział w dyskusji pochodziło po miastach, gdzie
                    widać rękę gospodarza. Organoleptycznie sprawdziło, że choć każda kamienica
                    inna, to jakoś wszystkie do siebie pasują. Że można, zrobić coś więcej, trzeba
                    tylko chcieć i umieć.
                    Mogę nie lubić jakiejs gamy kolorystycznej, moze mi nie odpowiadać jakieś
                    wzornictwo, tak jak nie każdą muzykę lubię. Dla każdego niech się znajdzie coś
                    miłego. Ale są rzeczy dobrze zrobione i źle, a to myślę 90% ludzi rozróżnia.

• Gość: konserwator możemy się porozumieć IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.05, 22:47
                      Dobra kolorystyka to ton, szczegol, detail, niuans. Niekompetencja burakow jest tragiczna ale po
                      brudnych emisjach sie uspokoi pomimo nowego, tureckiego zagrozenia. Zagraniczni z grzecznosci
                      mowia, ze jest ladne, bo co maja na ten temat wiecej powiedziec. Lepsza nieestetyczna kolorystyka niz
                      szare ruiny.
                      • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 01.09.05, 10:51
                        Kto czytal ostatnie Nieruchomosci (wczorajsze) na pewno zauwazyl kamienice na 3
                        stronie.
                        Tu jest zdje, co prawda nie tak dobre jak to w gazecie, ale zawsze:
                        www.smdab.szczecin.pl/bum/zdjecia/parkowa03b.jpg
                        Asiu, powiedz mi, tylko szczerze, bardziej podoba ci sie ta ulica, czy ulica
                        jagiellonska z fantazyjnymi kolorami??
                        Bo tu widzisz, tez kolory nie sa "mdle" a jednak wszystko do siebie pasuje i
                        tworzy zgrabna calosc.

Chwala SM Dąb! :)
                        Wreszcie cos z nowych inwestycji w tym miescie co moge w 100% pochwalic:]
                        • gradus2004 Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 11:24
                          pokazales kawalek 2 kamienic... strasznie duzo tam widac :)

Co tam jest lepszego od tego co widac tutaj?
                          www.fds.px.pl/foto/big/1116692489.jpg
                          • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 01.09.05, 12:50
                            > pokazales kawalek 2 kamienic... strasznie duzo tam widac :)

nic nie poradze, ze nie ma zdjec w calym necie:]
                            Jak pisalam, we wczorajszych Nieruchomosciach jest zdjecie calej ulicy.

> Co tam jest lepszego od tego co widac tutaj?
                            > www.fds.px.pl/foto/big/1116692489.jpg

Np to ze nie poraza mnie nagle czekoladowa tabliczka czekolady z bita smietana,
                            obok "oczojebnego" (przepraszam na wyrazenie ale to jedyne jakim da sie to
                            opisac:) pomaranczu i jakiejs przytlumionej zolci:/ Ja mowie powaznie -
                            NIEDOBRZE MI jak na to patrze.

A omawiany fragment ulicy parkowe- coz nie ma tam odnowionych kamienic, ale te
                            nowe budynki NAWIAZUJA do kolorystyki (nie, nie do szarosci, bo kamieenica na
                            przeciwko jest np z czerwonej cegielki).
                            Nowy budynek jest niestandardowy. Przyciaga uwage, zdecydowanie sie wyroznia.
                            Ale nie robi tego w jakis podly sposob. Mimo wszystko wpisuje sie pieknie w
                            calosc, jest czescia ulicy.
                            Kamienice przy jagiellonskiej ktore pokazujesz nigdy takiego efektu nie
                            wywolaja, bo nie ma tam TŁA, na ktorym by sie wyroznialy. Panuje tam po prostu
                            balagan.
                            • gradus2004 Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 13:18
                              > Np to ze nie poraza mnie nagle czekoladowa tabliczka czekolady z bita
                              smietana,
                              >
                              > obok "oczojebnego" (przepraszam na wyrazenie ale to jedyne jakim da sie to
                              > opisac:) pomaranczu i jakiejs przytlumionej zolci:/ Ja mowie powaznie -
                              > NIEDOBRZE MI jak na to patrze.

ale juz sasiedztwo blado-rozowego ze sraczkowato-zoltym jest OK? :)
                              • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 01.09.05, 14:06
                                o wszystkich moznaby ksiazki pisac:]
                                Wypowiedziala sie tylko o tym fragmencie ze zdjecia:P
                        • ja_aska Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 13:17
                          stylistycznie bardziej podoba mi się jagiellońska.
                          • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 01.09.05, 14:07
                            stylistycznie??!!
                            Dziewczyno czy ty wiesz co oznacza to slowo?
                            • ja_aska Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 14:25
                              wiem, kumpela napisala odp w moim imieniu:-)
                            • Gość: Kacha Re: możemy się porozumieć IP: *.pl / *.smsnet.pl 01.09.05, 14:32
                              Mnie też te kolorowe kamienice doprowadzają do odruchów wymiotnych. Niedługo
                              centrum Szcecina będzie wyglądał jak niezłe wesołe miastecko. Dodam że ktoś tu
                              pisał, ze tak lepiej nż jak by były jednokolorowe i z tym się nie zgodzę. Byłam
                              ostatnio w Paryżu i tam też jak wiadomo odnawia sie kamienice ale jak nie
                              wszyscy mogą wiedzieć w jednym kolorze piaskowym ciemniejszym lub jasniejszym
                              zależy od częsci miasta. Nie wyglada to wcale smutno a wręcz przeciwnie
                              elegancko i schludnie.
                              A jeśli chodzi o Szczecin to zastanawia mnie jak te kolory będa wyglądać za 5
                              10 lat jak wyblakną najdą zaciekami, czy ktoś się ad tym zastanawiał?
                              • gradus2004 Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 14:43
                                Gość portalu: Kacha napisał(a):

> A jeśli chodzi o Szczecin to zastanawia mnie jak te kolory będa wyglądać za 5
                                > 10 lat jak wyblakną najdą zaciekami, czy ktoś się ad tym zastanawiał?

a jak bedzie wygladal jasny kolor za 5 10 lat jak wyblaknie jeszcze bardziej i
                                najdzie zaciekami?
                                • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 01.09.05, 15:43
                                  > a jak bedzie wygladal jasny kolor za 5 10 lat jak wyblaknie jeszcze bardziej
                                  i
                                  > najdzie zaciekami?

odp: jasny nie wyblaknie, bo gdyby juz pomalowali kamienice tak jak pisze
                                  kachna, to byliby to madrzy myslacy ludzie. Na tyle madrzy ze uzyli by tych
                                  lepszych co prawda drozszych, no ale nic za darmo, farb.
                                  A tak mamy nie dosc ze kiczowato to jeszcze musimy zyc ze swiadomoscia ze za
                                  pare lat bedzie jeszcze gorzej. Bo my to wiemy i zdajemy sobie z tego sprawe w
                                  przeciwienstwie do osob ktore sie tym zajmuja:/
                                  • gradus2004 Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 15:44
                                    > Bo my to wiemy i zdajemy sobie z tego sprawe w
                                    > przeciwienstwie do osob ktore sie tym zajmuja:/

no jasne :) my wiemy najlepiej :) i tylko my mamy gust :)
                                    • ja_aska Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 15:47
                                      mnie te kretyńskie kolorki się podobają.
                                      • Gość: Kacha Re: możemy się porozumieć IP: *.pl / *.smsnet.pl 01.09.05, 16:11
                                        Nie będe sie z nikim kłóciła czy jasny kolor będzie za 10 lat wyglądał lepiej
                                        od ciemno pomarańczowego. Myślę że przykładem beznadziejnosci kolorowania
                                        budynków jest przykład US na Cukrowej, starsza częsc ile ma 4 lata? a kolory
                                        właściwe stracił ten budynek już ze 2 lata temu, wygląda fatalnie i tak też
                                        będa wyglądały kamienice w cetrum miasta :(
                                      • Gość: artysta Aśka, Ty to masz gust - aniech Cię... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 16:17
                                        broń cie panie boże, żeby szczecin wyglądał jak na tym zdjęciu. ooohyda. ...i
                                        ten koń ...by się uśmiał.
                                        img202.imageshack.us/img202/8707/paskuda0ot.jpg
                                        • Gość: Kacha Kontrast IP: *.pl / *.smsnet.pl 01.09.05, 16:37
                                          Moim zdaniem tak powinny wygladać wszystkie odnowione kamienice, elegancko,
                                          schludnie a do tego z nutą starego stylu
                                          www.zapiecek.com/podroze/2003/tarnow2.html
                                          a to dla kontrastu
                                          www.olaisabina.friko.pl/photogallery/photo9236/PICT0012.JPG
                                          Co prezentuje sie lepiej?
                                          • mike102 Re: Kontrast 01.09.05, 19:22
                                            Gość portalu: Kacha napisał(a):

> Moim zdaniem tak powinny wygladać wszystkie odnowione kamienice, elegancko,
                                            > schludnie a do tego z nutą starego stylu
                                            > www.zapiecek.com/podroze/2003/tarnow2.html
                                            > a to dla kontrastu
                                            > www.olaisabina.friko.pl/photogallery/photo9236/PICT0012.JPG
                                            > Co prezentuje sie lepiej?

To porownanie jest nie fair, bo pokazujesz obiekty o roznej jakosci
                                            architektonicznej. Jesli w przypadku zdjecia pierwszego odczucimy ladna bryle
                                            kamienicy, lokalizacje, interesujacy dach, zdobienia i zielen, a skoncentrujemy
                                            tylko na kolorze - to co w nim takiego niezwyklego? 2 odcienie szarosci - pelno
                                            tego na kazdym polskim blokowisku. Ta kamienica w wiekszosci barw wygladala by
                                            dobrze, bo to po prostu ladny budynek i tyle.
                                    • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 01.09.05, 16:44
                                      > no jasne :) my wiemy najlepiej :) i tylko my mamy gust :)

Ale to nie jest kwestia gustu!!

Rece mi opadaja jak czasem czytam wasze posty:/
                                      • gradus2004 Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 16:45
                                        Gość portalu: ved napisał(a):

> > no jasne :) my wiemy najlepiej :) i tylko my mamy gust :)
                                        >
                                        > Ale to nie jest kwestia gustu!!
                                        >
                                        > Rece mi opadaja jak czasem czytam wasze posty:/

zdradz mi prosze czego to jest kwestia. Nie bede mogl zasnac jesli sie nie
                                        dowiem :)
                                        • ja_aska Re: możemy się porozumieć 01.09.05, 16:46
                                          niby ręce opadają a do klawiatury sięga.
                                        • Gość: artysta Re: możemy się porozumieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:39
                                          Gradus, nie czaisz?
                                          kolor:img57.imageshack.us/img57/9242/kolor35gy.jpg
                                          forma:img77.imageshack.us/img77/3957/forma48vd.jpg
                                          szczegół:img18.imageshack.us/img18/3149/szczeg32254he.jpg i wreszcie
                                          n i u a n s: img391.imageshack.us/img391/1892/niuans15ac.jpg

Wszystko to NIUANS!
                                          • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 02.09.05, 20:38
                                            Sa piekne miejsca w Sz-nie i kamienice wcale nie krzycza tam kolorami. Nie, sa
                                            szare i smutne, a jednak miejsca te maja w sobie magie, magie ktora im pewno
                                            zabiora malujac na rozowo fioletowo, zolto w biale ciapki, etc...
                                            Konkretnie chodzi mi o kamienice przy Ul Jagiellonskiej i uliczkach
                                            rownoleglych...
                                        • Gość: ved Re: możemy się porozumieć IP: 62.69.198.* 02.09.05, 20:41
                                          No i co ja mam ci napisac?
                                          Kwestia podejscia do tematu. Bo temat jest powazny. centrum miasta,
                                          najpiekniejsze co tu mamy... Wypadalo by chyba chociaz jakis ogolny plan
                                          zrobic.
                                          A ja tu widze niezly burdel...
                                      • mike102 kolorki sa OK! 01.09.05, 19:13
                                        Gość portalu: ved napisał(a):

> > no jasne :) my wiemy najlepiej :) i tylko my mamy gust :)
                                        >
                                        > Ale to nie jest kwestia gustu!!
                                        >
                                        > Rece mi opadaja jak czasem czytam wasze posty:/

Mi sie te kolory b. podobaja!
                                        Do Rio de Janeiro albo Havany to jeszcze lata swietlne nas dziela, a opisujesz
                                        jakbysmy juz tawno ten poziom osiagneli albo przegonili.

Barwy sa nowe wiec nieco ostre. Mysle ze z premedytacja bo wiadomo ze wyblakna.
                                        Ale wklejanie slowa "kiczowate" co drugie zdanie jest niepowazne. Tak mozna
                                        powiedziec na wszystko. Na warszawskiej starowce tez masz kamienice w kolorach
                                        zlamanych brazow, seledynow, pomaranczy, zolci. Kicz? Ba, popatrz sobie jaki
                                        kolor ma Zamek Krolewski! On tez jest kiczowaty? Swiezo wyremontowane kamienice
                                        w Berlinie (takie same jak szczecinskie) korzystaja z podobnej do naszych
                                        palety kolorystycznej i... wyglada to swietnie. U nas po prostu za malo ich
                                        jeszcze wremontowano i te szaro-bure robia za duzy kontrast.

Mysle ze zaczales ten watek zeby sobie tak "po szczecinsku" postekac i
                                        ponarzekac, a ze nie znalazles powszechnego poklasku to probujesz
                                        dyskredytowac przeciwnikow argumentami o "braku gustu". A moze to ty nie masz
                                        gustu? Wziales to pod uwage?
                                        • Gość: ved Re: kolorki sa OK! IP: 62.69.198.* 02.09.05, 20:31
                                          >Na warszawskiej starowce tez masz kamienice w kolorach
                                          > zlamanych brazow, seledynow, pomaranczy, zolci. Kicz?

Tak.

> Mysle ze zaczales ten watek zeby sobie tak "po szczecinsku" postekac i
                                          > ponarzekac,

Nie. Interesowalo mnie jak wiele osob w ogole dostrzega problem. I odziwo
                                          sporo. Cieszy mie ten fakt:] To juz duzo

> a ze nie znalazles powszechnego poklasku to probujesz
                                          > dyskredytowac przeciwnikow argumentami o "braku gustu". A moze to ty nie masz
                                          > gustu? Wziales to pod uwage?

Nie liczylam na "poklask". Szczerze powiedziawszy spodziewalam sie ze wszyscy
                                          odpowiedza tak jak ty - ze im sie to podoba bo jest "kolorowo i fajnie".
                                          A jednak sa osoby, ktore potrafia zauwazyc, ze "kolorowo" wcale nie musi
                                          znaczyc "dobrze". I po raz kolejny powtorze ze to nie jest kwestia tego czy to
                                          sie komus podoba czy nie. Chodzi o to ze jest to ZLE zrobione, a powinno byc
                                          dobrze.

• Gość: Jaro Re: możemy się porozumieć IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 01.09.05, 19:21
                          Błehe. To do siebie niby pasuje?
      • Gość: Jaro Re: szczecin kiczem stoi IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 01.09.05, 19:18
        Skoro tak Cię drażni nasze miasto, to co tu jeszcze robisz??

Jak zwykle, pełno malkontentów, ale gdy można coś dobrego zrobić, to nikomu
        tyłka nie chce się podnieść. Jak zwykle, silni tylko w gębie.
        • Gość: play Re: szczecin kiczem stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:38
          Jaro, to chyba trochę nie tak. Jest tu, na tym wątku sporo osób, które
          poproszone o wyrażenie swej opinii, w każdej fazie projektu chętnie i z
          pewnością bezinteresownie właczyłyby się w taki temat. Sęk w tym ,że do
          decydowania dorwali sami parweniusze. W tym mieście nie ma tego dobrego
          zwyczajem, by autor publicznie musiał lub miał sposobność obronić swój
          projekt-koncepcję który, było nie było, daje później wizytówkę nam wszystkim.
          Dlaczego nikt nie zaproponował otwartego konkursu chociażby na kolory elewacji
          kilku kamienic tworzących jeden segment ? Dodam, że to kompletnie nie moja
          branża...gdyby ktoś miał włochate myśli.
          • Gość: artysta Diabeł tkwi w szczegółach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 20:07
            dopóki się "fachowcy" w Szczecinie nie naucza robic takich szczegółów, dopóty
            będzie tak jak jest.
            img19.imageshack.us/img19/9264/szczeg3221a8rw.jpg
            • Gość: Kacha Re: Diabeł tkwi w szczegółach IP: *.pl / *.smsnet.pl 01.09.05, 21:06
              Każdy ma inny gust cóż zrobić jedni lubią zwykłe piwo inni wolą redsa, tylko z
              normalnego piwa da się zrobić redsa dolewajac soku a z redsa już normalnego
              piwa się nie zrobi, taka mała dygresja kto zrozumie to jego :)
              • Gość: artysta Kacha, Wszystko da się zrobić. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:36
                Trzeba tylko chciec!
                img121.imageshack.us/img121/6758/p52601274bd.jpg
                • Gość: artysta Czy mamy w mieście puste ściany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:20
                  bez komentarza.
                  img184.imageshack.us/img184/6725/dscf00398il.jpg
                  • ja_aska Re: Czy mamy w mieście puste ściany? 02.09.05, 10:03
                    a to Szczecin? :-)
                    • Gość: artysta Re: Czy mamy w mieście puste ściany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:40
                      tak, zrobiłem zdjęcie, bo mówią, że w szczecinie nic się nie robi. to robi scr
                      albo tbs, już nie pamiętam, z kasy - jeśli mnie pamięć nie myli - jakiegoś
                      Pychoty, czy cóś podobnie. ;-)
                      • ja_aska Re: Czy mamy w mieście puste ściany? 02.09.05, 13:48
                        a w którym miejscy Sz-na to jest?
                        • Gość: artysta Re: Czy mamy w mieście puste ściany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:44
                          gdzieś obok tego pomnika, wiesz gdzie!
                          img384.imageshack.us/img384/2808/pomnik5ai.jpg
                          • ja_aska Re: Czy mamy w mieście puste ściany? 02.09.05, 15:12
                            bardzo proszę bez osobistych zdjęć na forum! miał być pomnik a nie ty.
                            • Gość: artysta Re: Czy mamy w mieście puste ściany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:36
                              to naprawdę jest pomnik, tylko srzydełka ma złożone.
                              mówisz, że do mnie podobny? cóż, w pewnym wieku wszyscy się do siebie
                              upodabniamy. my, artyści może trochę wcześniej. coś za coś.
                              całuję rączki.
                              • ja_aska Re: Czy mamy w mieście puste ściany? 02.09.05, 16:00
                                jakie to szczęście, że nie jestem artystką:-)
                              • Gość: artysta Jest takie skrzyżowanie, na kórym może dojść do wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:10
                                padku... duża pochyłość wyjazdu z bramy, intensywny ruch pieszych, brak
                                oznaczonych przejść i znaków drogowych.
                                Kto za to odpowiada? Czemu władze nic nie robią? Czekają, aż stanie się
                                nieszczęście?
                                ps. dołączam zdjęcie img281.imageshack.us/img281/9035/11wr1.jpg
    • Gość: Ewa Re: Nasze miasto KOLOROWE IP: *.ksiaznica.szczecin.pl / *.ksiaznica.szczecin.pl 12.09.05, 10:33
      Również zupełnie nie rozumiem tych kolorowych kamiennic. Powinny być odnowione,
      ale nie upstrzone!! Mają jakąś swoją architekturę, gzymsy i tym podobne. Nie
      pasuje do tego np kolor różowy! Gdzie Ci co to robią mają oczy? Gdzie ktoś kto
      powinien zajmować się estetyką w mieście? Jakiś konserwator czy ktoś taki? Czy
      każda spółdzielnia czy ADM może sobie malować co swoje jak jej się podoba nie
      zważajac na estetykę, na położenie?? Co do kolorowych bloków to mi akurat
      kolorowe blokowiska się podobają. Nie są już szaro-bure. No i przede wszystkim
      mają inną architekturę. Kolorowe pudełka na osiedlach, ale pstrokate centrum
      miasta całkowicie odpada!
      • e.beata Re: Nasze miasto KOLOROWE 12.09.05, 14:13
        ?!
        To na osiedlach nie trzeba dbać o estetykę????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka