Dodaj do ulubionych

Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 01:40
Rafał Blechacz.
:)))))
Nareszcie Polak, po trzydziestu latach...
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:08
      Ni wiem dlaczego, ale zawsze bylo mi przykro, gdy wygrywali np. Azjaci. To wielka radość, ten Rafał! Impreza jest prestiżowa, chłopak ma otwartą drogę do kariery. Życzę mu wszystkiego najlepszego!
      • Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:15
        On karierę już zrobił wcześniej, a konkurs chopinowski nie jest pierwszym z
        najwyższymi laurami! ma kilka takich i to bardzo prestiżówych, poza tym wielkie
        tourne po Japonii,koncerty w Europie, nawet nagrał pierwsza płyte. A ma zaledwie
        20 lat i jest zwykłym a moze niezwykłym studentem bydgoskiej Akademii Muzycznej!!!
        To raczej taka kropka nad i.
        Cieszę się, i jak już ktoś powiedział i napisał wcześniej - gdy go słucham ,
        czuję się dumny że jestem Polakiem.
        Słuchałem na zywi III etap, i to rewelacyjne wykonanie koncertu a-moll.
        Chłopak jak najbardziej zasłużenie dostał wszystko, co było do dostania!
        • Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:50
          Chopin nie napisał koceru a - moll. Może nie zdążył, a może nie chciał?
          Napisał tylko dwa koncerty f-moll i e-moll.
          Nie wiem czego ty słuchałeś.

Zawsze jest duży ubaw, jak ktoś, kto pozuje na znawcę tego i owego, strzeli sobie takiego gola. :))) Wtedy zaczynają się opowieści o zepsutej klawiaturze, albo literówkach...Tak, tak, a świstak siedzi i zawija w sreberka...
          • Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:51
            Koncertu, rzecz jasna.
          • Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:09
            Rzeczywiście przeliterowałem się, słuchałem koncertu e-moll z op. 11.
            Ze szczególną estymą cześć trzecią koncertu - Ronda.Vivace.
            • Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:16
              Gość portalu: K.F. napisał(a):

> Rzeczywiście przeliterowałem się, słuchałem koncertu e-moll z op. 11.

Op. 11, a nie "z op.11"
              • Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:28
                Ale z Ciebie małostkowa istota.
                Mówi się powszechnie koncert taki i owaki, opus coś tam, albo koncert z opusu
                jakiegos tam.
                Może i to błąd, ale dosć nagminny.
                Jeśli mniemasz, ze nie wiem co oznaczą słowo "opus" - to donoszę, ze "dzieło"
                • Gość: Muzyk ubawiony Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 22:03

> Mówi się powszechnie koncert taki i owaki, opus coś tam, albo koncert z opusu
                  > jakiegos tam.

Pierwsze słyszę...
                  Albo koncert albo nie, może być coś z koncertu, np, własnie rondo; ale ne może być koncert z opusu.

Ty śmieszny facecik jesteś.
                  Polubiłem cię, chłopie, będę na ciebie mówił BALONIK.
                  Też jesteś taki nadmuchany.

• Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 22:32
                    Kpiny urządzasz, za muzyka się podajesz a nawet przypieprzyć mi nie potrafisz.
                    Powszechnym błędem (językowym), ktory nb. ja popełniam notorycznie jest gadanie
                    np. koncert e-moll Fr. Chopina z op.11.
                    Przeciż napisłem, że jest to notorycznie powtarzane, nb. przez spikerów radiowych.
                    Ale już gdy mówimy, że pianista wykona np. mazurka H-dur i mazurka C-dur z op.
                    56 Fr. Chopina jest stwierdzeniem jak najbardziej prawidłowym.
                    Bo oba mazurki zostały opatrzone jako op.56 (dzieło opatrzone kolejnym numerem
                    56) i są ponumorowane kolejno jako : op. 56 nr 1(H-dur) i op. 56 nr 2 (C-dur).
                    Tak jest również w przypadku ediud Chopina z op. 10 czy z op. 25.
                    Nie napisałem nigdzie, że część koncertu, np. rondo z e-mollowego Chopina jest
                    jakiegoś opusu.
                    Nie wmawiaj mi rzeczy, o których nawet nie zająknęłem się.
                    Masz dość grave dowcip i piu-lento oraz mollo-adagio myslisz.
                    Możesz mnie nazywac balonikiem, przyjmuję to giocoso, scerzando ale i
                    tranquillo, lenuto moje piu mosso i appasionato reakcje.
                    Podrawiam solo voce
                    Muzyku Ubawiony,
                    bom się jak nigdy szczerze i feroce ubawił.
                    • Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:13
                      No co Muzyku Ubawiony?
                      - co zapowiedziano w tej chwili, w tym momecie w Filharmonii Warszawskiej, z
                      której "leci" w TVP2 na "żywo" koncert laureatow Konkursu Chopinowskiego?
                      Ano Mazurki z opusu 56, (od nr 1 do nr 3).
                      Gra Robert Blechacz.
                      Obawiam, się że to nie ja jestem tym balonikiem, ktory zaraz pęknie!
                      • Gość: Ilka Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 11:45

> No co Muzyku Ubawiony?
                        > - co zapowiedziano w tej chwili, w tym momecie w Filharmonii Warszawskiej, z
                        > której "leci" w TVP2 na "żywo" koncert laureatow Konkursu Chopinowskiego?
                        > Ano Mazurki z opusu 56, (od nr 1 do nr 3).
                        > Gra Robert Blechacz.
                        > Obawiam, się że to nie ja jestem tym balonikiem, ktory zaraz pęknie!

Sorry, że się wtrącam - RAFAŁ Blechacz.
                        Nie masz coś szczęścia do Chopina...:)
                        Poza tym, nikt nie mówił, że mazurki nie mogą być Z opusu, tylko KONCERT nie jest z op. O koncercie była mowa.
                        PO co się tak denerwować?
                        Pozdrawiam!

PS Ale jak gra...mmmm...
                        • Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 12:31
                          Nie denerwuję się. Ale nie znoszę, jak ktoś usiłuje wmawiać mi rzeczy nieprawdziwe.
                          Z tym Rafałem i Robertem - sorry, przepraszam. Jeszcze nie utrwaliło mi się imię
                          Blechacza w pamięci.
                          Grał wyśmienicie!
                          A jeśli chodzi o ten nieszczęsny "opus" to przynałem się przecież, że popełniam
                          z rozpędu owe "z op." przy np. koncercie.
                          To taki lapsus językowy.
                          Wyjaśniłem na przykładzie właśnie mazurków Chopina Chopina - skąd to się bierze.
                          Wykazałem, że posiadam jakieś minimum wiedzy muzycznej, choć nie jestem
                          muzykiem, ale zwyczajnym melomamenm, ktory m.in. lubi muzykę klasyczną.
                          To wszystko.

• Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:24
            Nie musisz być złośliwy, może nie jestem aż takim znawca muzyki Chopina jak Ty,
            ale znam praktycznie wszystkie utwory tego kompozytora, oba koncerty mam na
            wielu płytach i w wielu doskonałych wykonaniach.
            Od Maurycio Poliniego po Bernarda Ringeissena, Palecznego, Zimermanna, Dang Thai
            Songa, Emila Gilesa, Malcolma Fragera, w Polsce zupełnie nieznanych Sylvii
            Capova i Gruzina Vakbtanga Badrishvilli (Badroiszwili) czy Światosława Richtera,
            który swoimi grubymi palcami jak parówki potrafił wyczarować niesamowite rzeczy
            z klawiatury.
            • Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 18:02
              Jestem pod wrażeniem...
              • meluzynka Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! 22.10.05, 18:07
                To jest super wiadomość!
          • Gość: Jazzek Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:57
            No, typowo polskie... Zamiast się cieszyć ze wszystkimi, szydzi z innych :(
    • Gość: Zofia Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 20:20
      Piszecie tyle tylko nikt nie wsponiał,że to nie jest Szczecinianin.
      To student Akademii Muzycznej w BYDGOSZCZY.
      Dlaczego u nas nie ma takiej akademii-Szczecin na to zasługuje!!!!!!!
      • Gość: Zocha Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 20:35
        Droga Imienniczko, w Szczecinie jest filia poznańskiej Akademii Muzycznej, ze
        Szczecina pochodzi skrzypek Barłomiej Nizoł, laureat konkursu imienia
        Wieniawskiego.
        Talenty nie rodzą się na kamieniu, jak sama widzisz na pianistę o wielkim
        talencie o dojrzałosci interpretacyjnej Polska czekała 30 lat. Wszystko przed nami.
        Najważniejsze, że tak jak tegorocznmy laureat konkursu chopionowskiego, po laury
        można sięgać, pochodząc z małego polskiego miasteczka, studiując na peryferyjnej
        akademii muzycznej.
        Po prostu chłopak przez los został obdarzony olbrzymim talentem, ma wspaniałych
        rodziców, ktorzy to dostrzegli i postarali się by nie został on zmarnowany. Miał
        jak widać doskonałych nauczycieli w średniej szkole muzycznej i ma na swojej
        akademii w Bydgoszczy.
        Jego sukces to także sukces jego rodzsiców, wychowaców, nauczycieli-muzyków,
        sąsiadów itp.
        Po prosty jak się trafia perełka, nie rzuca się jej przed wieprze.
        • Gość: Maciej Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 14:49
          O ile mi wiadomo to Akademioa Muzyczna w Bydgoszczy nie jest peryferyjna.
          Peryferyjna jest filia poznańskiej Akademii Muzycznej w Szczecinie,która nie
          wykształciła wielkiego solisty jak dotąd!
          W Bydgoszczy studiował Drzewiecki,w Gdańsku minnymi K A Kulka,Mickiewiczówna,i
          co z tego wynika?
          To,że Szczecin nie zajmuje znaczacego miejsca na muzycznej mapie kraju-
          wszcyscy wiemy a pisanie o peryferyjnej akademii muzycznej jest wyrazem zawiści
          i megalomanii szczecińskiej.podobnie jak kiedyś słyszano jak mówi sie w
          Szczecinie:"Szczecin rządzi nad Bałtykiem-Gdańsk jest tylko -pomocnikiem" i
          jeszcze,że Szczecin bedzie...."stolicą "zjednoczonego Pomorza"- jedno z haseł
          wyborczych kandydata na stanowisko prezydenta Szczecina!...Ot-jakie to wszystko
          szczecińskie=megalomańskie=mierne.
          • Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:26
            Drogi Maćku, pisząc o "peryferyjnej" akademii muzycznej w Bygdgoszczy miałem na
            myśli miasto a nie akademię.
            Widać niezbyt jasno to napisałem.
            A ty chyba popełniasz nadinterpretację
            Pisałem zresztą z całym szacunkiem dla kadry pedagogicznej, która kieruje
            edukacją muzyczną laureata konkursu chopinowskiego.
            Poza tym - słowo peryferyjny nie oznacza w moim tekście czegoś gorszego, ale
            oddalonego od centrum kultury, jakim niewątpliwie są takie miasta jak Warszawa,
            Wrocław czy Kraków.
            Żadna zawiść z mojej strony!
            Raczej podziw dla Bygdoszczy.
    • Gość: mamoniowa Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internet.v.pl 22.10.05, 21:20
      Wielka radosc!!!
    • Gość: Jazzek Pięknie grał i wygrał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:54
      Żeby i nam tak się wiodło :)
      • Gość: :) Re: Pięknie grał i wygrał! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 12:59
        Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Żeby i nam tak się wiodło :)

Żebyśmy i my tyle w to wkładali....PRACY. :)
        • Gość: Jazzek Re: Pięknie grał i wygrał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 15:48
          Bo bez pracy nie ma kołaczy :)
          • Gość: ;) Re: Pięknie grał i wygrał! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:19
            Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Bo bez pracy nie ma kołaczy :)

Noo.. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka