Gość: Ilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 01:40 Rafał Blechacz. :))))) Nareszcie Polak, po trzydziestu latach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :) Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:08 Ni wiem dlaczego, ale zawsze bylo mi przykro, gdy wygrywali np. Azjaci. To wielka radość, ten Rafał! Impreza jest prestiżowa, chłopak ma otwartą drogę do kariery. Życzę mu wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:15 On karierę już zrobił wcześniej, a konkurs chopinowski nie jest pierwszym z najwyższymi laurami! ma kilka takich i to bardzo prestiżówych, poza tym wielkie tourne po Japonii,koncerty w Europie, nawet nagrał pierwsza płyte. A ma zaledwie 20 lat i jest zwykłym a moze niezwykłym studentem bydgoskiej Akademii Muzycznej!!! To raczej taka kropka nad i. Cieszę się, i jak już ktoś powiedział i napisał wcześniej - gdy go słucham , czuję się dumny że jestem Polakiem. Słuchałem na zywi III etap, i to rewelacyjne wykonanie koncertu a-moll. Chłopak jak najbardziej zasłużenie dostał wszystko, co było do dostania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:50 Chopin nie napisał koceru a - moll. Może nie zdążył, a może nie chciał? Napisał tylko dwa koncerty f-moll i e-moll. Nie wiem czego ty słuchałeś. Zawsze jest duży ubaw, jak ktoś, kto pozuje na znawcę tego i owego, strzeli sobie takiego gola. :))) Wtedy zaczynają się opowieści o zepsutej klawiaturze, albo literówkach...Tak, tak, a świstak siedzi i zawija w sreberka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:51 Koncertu, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:09 Rzeczywiście przeliterowałem się, słuchałem koncertu e-moll z op. 11. Ze szczególną estymą cześć trzecią koncertu - Ronda.Vivace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:16 Gość portalu: K.F. napisał(a): > Rzeczywiście przeliterowałem się, słuchałem koncertu e-moll z op. 11. Op. 11, a nie "z op.11" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:28 Ale z Ciebie małostkowa istota. Mówi się powszechnie koncert taki i owaki, opus coś tam, albo koncert z opusu jakiegos tam. Może i to błąd, ale dosć nagminny. Jeśli mniemasz, ze nie wiem co oznaczą słowo "opus" - to donoszę, ze "dzieło" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzyk ubawiony Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 22:03 Gość portalu: K.F. napisał(a): > Mówi się powszechnie koncert taki i owaki, opus coś tam, albo koncert z opusu > jakiegos tam. Pierwsze słyszę... Albo koncert albo nie, może być coś z koncertu, np, własnie rondo; ale ne może być koncert z opusu. Ty śmieszny facecik jesteś. Polubiłem cię, chłopie, będę na ciebie mówił BALONIK. Też jesteś taki nadmuchany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 22:32 Kpiny urządzasz, za muzyka się podajesz a nawet przypieprzyć mi nie potrafisz. Powszechnym błędem (językowym), ktory nb. ja popełniam notorycznie jest gadanie np. koncert e-moll Fr. Chopina z op.11. Przeciż napisłem, że jest to notorycznie powtarzane, nb. przez spikerów radiowych. Ale już gdy mówimy, że pianista wykona np. mazurka H-dur i mazurka C-dur z op. 56 Fr. Chopina jest stwierdzeniem jak najbardziej prawidłowym. Bo oba mazurki zostały opatrzone jako op.56 (dzieło opatrzone kolejnym numerem 56) i są ponumorowane kolejno jako : op. 56 nr 1(H-dur) i op. 56 nr 2 (C-dur). Tak jest również w przypadku ediud Chopina z op. 10 czy z op. 25. Nie napisałem nigdzie, że część koncertu, np. rondo z e-mollowego Chopina jest jakiegoś opusu. Nie wmawiaj mi rzeczy, o których nawet nie zająknęłem się. Masz dość grave dowcip i piu-lento oraz mollo-adagio myslisz. Możesz mnie nazywac balonikiem, przyjmuję to giocoso, scerzando ale i tranquillo, lenuto moje piu mosso i appasionato reakcje. Podrawiam solo voce Muzyku Ubawiony, bom się jak nigdy szczerze i feroce ubawił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:13 No co Muzyku Ubawiony? - co zapowiedziano w tej chwili, w tym momecie w Filharmonii Warszawskiej, z której "leci" w TVP2 na "żywo" koncert laureatow Konkursu Chopinowskiego? Ano Mazurki z opusu 56, (od nr 1 do nr 3). Gra Robert Blechacz. Obawiam, się że to nie ja jestem tym balonikiem, ktory zaraz pęknie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilka Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 11:45 Gość portalu: K.F. napisał(a): > No co Muzyku Ubawiony? > - co zapowiedziano w tej chwili, w tym momecie w Filharmonii Warszawskiej, z > której "leci" w TVP2 na "żywo" koncert laureatow Konkursu Chopinowskiego? > Ano Mazurki z opusu 56, (od nr 1 do nr 3). > Gra Robert Blechacz. > Obawiam, się że to nie ja jestem tym balonikiem, ktory zaraz pęknie! Sorry, że się wtrącam - RAFAŁ Blechacz. Nie masz coś szczęścia do Chopina...:) Poza tym, nikt nie mówił, że mazurki nie mogą być Z opusu, tylko KONCERT nie jest z op. O koncercie była mowa. PO co się tak denerwować? Pozdrawiam! PS Ale jak gra...mmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 12:31 Nie denerwuję się. Ale nie znoszę, jak ktoś usiłuje wmawiać mi rzeczy nieprawdziwe. Z tym Rafałem i Robertem - sorry, przepraszam. Jeszcze nie utrwaliło mi się imię Blechacza w pamięci. Grał wyśmienicie! A jeśli chodzi o ten nieszczęsny "opus" to przynałem się przecież, że popełniam z rozpędu owe "z op." przy np. koncercie. To taki lapsus językowy. Wyjaśniłem na przykładzie właśnie mazurków Chopina Chopina - skąd to się bierze. Wykazałem, że posiadam jakieś minimum wiedzy muzycznej, choć nie jestem muzykiem, ale zwyczajnym melomamenm, ktory m.in. lubi muzykę klasyczną. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:24 Nie musisz być złośliwy, może nie jestem aż takim znawca muzyki Chopina jak Ty, ale znam praktycznie wszystkie utwory tego kompozytora, oba koncerty mam na wielu płytach i w wielu doskonałych wykonaniach. Od Maurycio Poliniego po Bernarda Ringeissena, Palecznego, Zimermanna, Dang Thai Songa, Emila Gilesa, Malcolma Fragera, w Polsce zupełnie nieznanych Sylvii Capova i Gruzina Vakbtanga Badrishvilli (Badroiszwili) czy Światosława Richtera, który swoimi grubymi palcami jak parówki potrafił wyczarować niesamowite rzeczy z klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 18:02 Jestem pod wrażeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
meluzynka Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! 22.10.05, 18:07 To jest super wiadomość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:57 No, typowo polskie... Zamiast się cieszyć ze wszystkimi, szydzi z innych :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 20:20 Piszecie tyle tylko nikt nie wsponiał,że to nie jest Szczecinianin. To student Akademii Muzycznej w BYDGOSZCZY. Dlaczego u nas nie ma takiej akademii-Szczecin na to zasługuje!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 20:35 Droga Imienniczko, w Szczecinie jest filia poznańskiej Akademii Muzycznej, ze Szczecina pochodzi skrzypek Barłomiej Nizoł, laureat konkursu imienia Wieniawskiego. Talenty nie rodzą się na kamieniu, jak sama widzisz na pianistę o wielkim talencie o dojrzałosci interpretacyjnej Polska czekała 30 lat. Wszystko przed nami. Najważniejsze, że tak jak tegorocznmy laureat konkursu chopionowskiego, po laury można sięgać, pochodząc z małego polskiego miasteczka, studiując na peryferyjnej akademii muzycznej. Po prostu chłopak przez los został obdarzony olbrzymim talentem, ma wspaniałych rodziców, ktorzy to dostrzegli i postarali się by nie został on zmarnowany. Miał jak widać doskonałych nauczycieli w średniej szkole muzycznej i ma na swojej akademii w Bydgoszczy. Jego sukces to także sukces jego rodzsiców, wychowaców, nauczycieli-muzyków, sąsiadów itp. Po prosty jak się trafia perełka, nie rzuca się jej przed wieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 14:49 O ile mi wiadomo to Akademioa Muzyczna w Bydgoszczy nie jest peryferyjna. Peryferyjna jest filia poznańskiej Akademii Muzycznej w Szczecinie,która nie wykształciła wielkiego solisty jak dotąd! W Bydgoszczy studiował Drzewiecki,w Gdańsku minnymi K A Kulka,Mickiewiczówna,i co z tego wynika? To,że Szczecin nie zajmuje znaczacego miejsca na muzycznej mapie kraju- wszcyscy wiemy a pisanie o peryferyjnej akademii muzycznej jest wyrazem zawiści i megalomanii szczecińskiej.podobnie jak kiedyś słyszano jak mówi sie w Szczecinie:"Szczecin rządzi nad Bałtykiem-Gdańsk jest tylko -pomocnikiem" i jeszcze,że Szczecin bedzie...."stolicą "zjednoczonego Pomorza"- jedno z haseł wyborczych kandydata na stanowisko prezydenta Szczecina!...Ot-jakie to wszystko szczecińskie=megalomańskie=mierne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:26 Drogi Maćku, pisząc o "peryferyjnej" akademii muzycznej w Bygdgoszczy miałem na myśli miasto a nie akademię. Widać niezbyt jasno to napisałem. A ty chyba popełniasz nadinterpretację Pisałem zresztą z całym szacunkiem dla kadry pedagogicznej, która kieruje edukacją muzyczną laureata konkursu chopinowskiego. Poza tym - słowo peryferyjny nie oznacza w moim tekście czegoś gorszego, ale oddalonego od centrum kultury, jakim niewątpliwie są takie miasta jak Warszawa, Wrocław czy Kraków. Żadna zawiść z mojej strony! Raczej podziw dla Bygdoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Polak wygrał Konkurs Chopinowski!!! IP: *.internet.v.pl 22.10.05, 21:20 Wielka radosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Pięknie grał i wygrał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 23:54 Żeby i nam tak się wiodło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Pięknie grał i wygrał! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 12:59 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Żeby i nam tak się wiodło :) Żebyśmy i my tyle w to wkładali....PRACY. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Pięknie grał i wygrał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 15:48 Bo bez pracy nie ma kołaczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Pięknie grał i wygrał! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:19 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Bo bez pracy nie ma kołaczy :) Noo.. :) Odpowiedz Link Zgłoś