Dodaj do ulubionych

Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:17
Te pociagi maja byc chyba oznaczone F ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ZZ PKP to setki spółek i każda ma koszty, a płacimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:51
      my wszyscy. Nic dziwnego, że bilet kosztuje 2x drożej niż na tej samej trasie
      przejazd busem.
      • skuter70 Re: PKP to setki spółek i każda ma koszty, a płac 16.11.05, 11:32

a na jakich trasach kosztuje 2x drozej?
        bo np szczecin -goleniow ceny sa porownywalne
    • Gość: marek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:47
      Fajnie, że przybędzie kolejne bezpośrednie połączenie Szczecina z innym dużym
      miastem w naszym województwie. Ostatnio bezpośrednie połączenie ze Szczecinkiem
      i Kołobrzegiem (przez Goleniów) istniało w latach 90. Może jeszcze uruchomią to
      wspomniane połączenie Stargard Szcz. - Wałcz - Piła. Pociągi takiej relacji też
      kursowały kilka lat temu (nie wiem czy nawet nie kilkanaście). Do 2004 roku
      jedyne pasażerskie połączenie na tej trasie to były 3 kursy pociągu osobowego
      na trasie Stargard - Kalisz Pomorski i obsługiwane były składem (lok +
      wagon/y). Teraz na wszystkie trasy weszły szynobusy - miejmy nadzieję, że kolej
      dzięki tym pojazdom przetrwa jeszcze trochę lat...
      • Gość: asd Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.chello.pl 15.11.05, 21:26
        Ja takze ciesze sie ze kolej w naszym regionie tak dobrze sobie radzi. Niedawno
        mialem okazje pozwiedzac troche Polske koleja i w porownaniu z innymi regionami
        Polski powinnismy sie cieszyc ze mamy tyle polaczen. Nawet taka Lodz (2 razy
        wieksza od Szczecina) ma o polowe mniej polaczen z czego 3/4 to tylko do
        warszawy. Na Dolnym Slasku tez sytuacja nie przedstawia sie za wesolo, nie
        mozna dojechac do wielu miejscowosci powiatowych. Mozna by tu dlugo jeszcze
        wymieniac,ale podsumowujac wg mnie najlepsze przewozy sa na pomorzu zachodnim.
        Cieszmy sie i oby bylo tak dalej.
        • eingraudenzer Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 15.11.05, 21:31
          A - wierzcie na słowo - będzie jeszcze lepiej :)
          Moje wiewiórki w PKP donoszą mi na bieżąco o wszelkich zmianach wprowadzanych,
          jak i planowanych na przyszłość. Będzie OK.
          • iru3 Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 02.01.06, 09:56
            Wie ktoś może coś o tym połączeniu Piła-Wałcz-Kalisz
            pomorski-Stargard-szczecin?Bo wszędzie pytam,szukam i nikt nic niewie,czy są
            wogóle szanse żeby je reaktywować?i jak myślicie czy ludzie po tylu latach
            jezdzili by znowu?Czy było by opłacalne?Bo podobno mieli wprowadzic szynobus ale
            nic niewidac.
        • Gość: andrut Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: 217.96.3.* 15.11.05, 22:24
          nie jeżdżę od kilku lat pociągami w okolicach szczecina (bo autobusem jest
          szybciej, taniej i wygodniej), więc nie wiem jak te sprawy teraz u nas
          wyglądają, ale w wakacje w okolicach opola jechałem starym żółtkiem tak
          wyremontowanym, że komfort jazdy (głównie hałas) był chyba lepszy niż w
          wagonach dalekobierznego barbakanu (jakieś 5 lat temu jak jeszcze nuim
          jeździłem). u nas też coś w taborze lokalnym drgnęło (oprócz szynobusów,
          którymi jeszcze nie miałem okazji jechać).
          co do innych połączeń, to przejechałem sobie turystycznie również w te wakacje
          żółtkami z wrocławia do krakowa. zajęło to prawie cały dzień, a prędkość żadko
          przekraczała 30km/h (tak na oko), więc pod tym względem chyba jest u nas lepiej
          (z wyjątkiem pewnie linii do kołobrzegu, gdzie już parę lat temu były odcinki
          pokonywane z prędkością biegacza, a pewnie żadnego remontu od tej pory tam nie
          zrobili...)
    • eingraudenzer Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 15.11.05, 21:30
      Nie, "G". Pociągi oznaczone literką "F" kursują po zarządzeniu/ogłoszeniu.
    • trzecia.zmiana Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 16.11.05, 10:11
      spytaj Trzosa, w tej dziedzinie jest ekspertem :)))))))))
    • Gość: Endriu Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.zchpolice.com 16.11.05, 11:48
      Wałcz jedyne powiatowe do którego nie jeżdżą pociągi???
      Do Polic też nie jeżdżą.
      Pamietam jak z Polic odjeżdżały kiedys pociągi do choszczna , gryfina itd.

Swoją drogą kiedyś w Policach był rozkład z któregowynikało że pociągi jeżdżą
      tylko do Szczecina, kiedyś pojechałem i zobaczyłem że ten sam pociąg zmienia
      tabliczke i jedzie dalej do gryfina i tego już nie można było w rozkładzie ująć
      • Gość: marek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:48
        Z Polic nie jeździły kiedyś pociągi tylko do Gryfina i Choszczna. Jeździły
        nawet do stolicy i innych dużych polskich miast. Potem już pozostały tylko
        pociągi regionalne kursujące na trasach Szczecin - Police i Szczecin -
        Trzebież, kiedy to i one zostały zlikwidowane w roku 2003. Przyczyną było
        zapewne wkroczenie na linię Szczecin - Police autobusów SPPK, które cieszą się
        niezwykle dużym powodzeniem. I rzeczywiscie, niezbyt byłoby wygodnie telepać
        się godzinę zdewastowanym "kibelkiem" przez całe miasto. Lepiej wsiąść w
        wygodnego MAN-a i w 40 minut być na miejscu...

Co do przechodzenia pociągów z jednej trasy na drugą - to nie wymaga to
        zapisywania w rozkładzie. Bywa, że pociągi po zakończeniu jednej drogi
        przechodzą na kolejną relację.
    • Gość: czarek Re: Goleniow IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.05, 16:06
      Szkoda ze w PKP nikt przy okazji nowego rozkładu nie pomysłal o 2 km torów na
      lotnisko w Goleniowie. Skoro reaktywuja trasę Szczecin-Kołobrzeg wystarczyło by
      trochę pięniedzy na niewielką inwestycję i mogliby szynobusem dowozić pasażerów
      do Goleniowa nie tylko na LOT ale na nowe połączenie RyanAir. A to mogłobny
      ułatwić podróż pasażerom i wspomóc rozwój naszego portu lotniczego.
      Niestety władze wojewódzkie nie myślą kompleksowo.
      • Gość: marek Re: Goleniow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:50
        Nie jest to jednak tania inwestycja... niby tylko 2 km, ale wiemy jak jest. I
        tak się dziwie, że znalazła się kasa na remont torów na trasie do Goleniowa.
        • Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 16.11.05, 18:12
          a jakby dociągnęli te tory do lotniska to kto by chciał tam jechać pociągiem w
          gorszych warunkach i dłużej niż autobusem. ale perspektywicznie, gdyby z
          lotniska startowało kilka samolotów na godzinę to by było dobre rozwiązanie...
          • eingraudenzer Re: Goleniow 16.11.05, 18:23
            Pociągiem:
            - szybciej
            - taniej
            - ekologiczniej
            - wygodniej
            Poza tym... jestem ciekawy jakim cudem czas przejazdu do Świnoujścia będzie
            krótszy o 40 minut? Czyżby Uznam i Wolin dryfowału ku Szczecinowi?
            • Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 17.11.05, 11:50
              > Pociągiem:
              > - szybciej
              > - taniej
              > - ekologiczniej
              > - wygodniej
              pociągiem szybciej to jest tylko na głównych magistralach (w polsce), bo poza
              nimi jest tragicznie. taniej to masz na myśli cenę biletu, czy koszty? jeśli
              bilety to busami i autobusami jest taniej, a kolej dodatkowo dostaje dotację, w
              przeciwieństwie do transportu drogowego obciążaonego akcyzą w cenie paliwa,
              którą tylko w niewielkiej części przeznacza się na budowę dróg. wygodniej to
              może jest w pociągu, ale jakimś ic, a nie żółtku, którym kilka lat dojeżdżałem.
              ekologiczniej to chyba rzeczwiście jest.

> Poza tym... jestem ciekawy jakim cudem czas przejazdu do Świnoujścia będzie
              > krótszy o 40 minut? Czyżby Uznam i Wolin dryfowału ku Szczecinowi?
              nie masz się z czego cieszyć, kawałek torów wyremontowano i chwilowo jest
              szybciej, ale za chwilę się okaże, że 2x dłuższy odcinek wymaga remontu, bo ma
              już 50 lat i wszystko wróci do normy. poza tym kiedy np linia z goleniowa do
              kołobrzegu doczeka się remontu? moje dzieci tego dożyją?
              • eingraudenzer Re: Goleniow 17.11.05, 21:21
                Porównaj sobie średni koszt pasażerokilometra, lub tonokilometra, w
                przeliczeniu ilości przewiezionych pasażerów/towarów rocznie na gęstość sieci
                transportowej, i dysproporcje w nakładach na konkretne rodzaje infrastruktury.

Wytłumacz mi też jaki jest komfort w midibusie (nawet nowym Mercedesie), o
                kubaturze 25m^3, w którym względnie wygodnie może podróżować osoba o wzroście
                góra 160cm, wadze 50 kilo. Bez bagażu.

Poza tym - nie wszędzie busiarstwo i inne blachosmrody mogą dorównywać kolei
                (choć tak i tak nie zachwyca). Są miejsca gdzie pociąg trasę 60 km jedzie (z 13
                postojami) w czasie 1h 30min, podczas gdy najszybszy PKS pokonuję tę trasę w
                ciągu 2:30, a bus - 2:10
                • Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 18.11.05, 00:31
                  co ty mi tu człowieku pierniczysz o jakiś pasażerokilometrach. ja tu mówię o
                  konkretach. powiedzmy ze szczecina do goleniowa jadę autobusem za 5,5zł od 40
                  do 50 minut (busem nawet rochę szybciej i za 5 zeta), przy czym mam możliwość
                  wysiąść w bardziej dogodnym miejscu, 5 minut od domu. pociągiem jedzie się tak
                  samo szybko, tylko za 6,8, a do tego pkp wymaga dotacji. nie wspomnę już o
                  wielokrotnie większej ilości połączeń w ciągu doby.
                  i nie piernicz mi o nakładach na infrastruktórę, bo na drogi idzie tylko część
                  pieniędzy uzyskanych od ludzi, którzy nimi jeżdżą, a na koleji trzeba dopłacać
                  zarówno do infrastruktóry jak i samych przewozów (pasażerskich).
                  zgadza się, że na dłuższych trasach (powiedzmy powyżej 100km) pociągi są
                  szybsze i bardziej komfortowe, ale nikt mi nie powie że bardziej się opłaca
                  pociągiem niż autobusem wozić ludzi z wiosek do pracy.
                  co do twojego przykładu to chodzi ci o drogę do międzyzdrojów? jeśli tak to w
                  1,5h jedzie pospieszny, a on kosztuje 25 zeta w porównaniu z 15 w
                  blachosmrodzie, co jest dla mnie wystarczającym argumentem. poza tym ta trasa
                  to główna magistrala, która ma wysoki priorytet. porównaj sobie czasy przejazdu
                  na innych trasach, np szczecin kołobrzeg. może by się coś zmieniło gdyby koleje
                  były sprywatyzowane (a państwowa byłaby tylko infrastruktura udostępniana
                  użytkownikom podobnie jak drogi) i byłaby konkurencja.
                  być może rozwój infrastruktury kolejowej leży w interesie państwa, ale napewno
                  nie dotyczy to topienia pieniędzy samorządów w studni bez dna jaką są pkp
                  przewozy regionalne. na miejscu marszałka zleciłbym przewozy pksom, napewno
                  kosztowałoby to mniej, a pkp zmusiło do racjonalizacji kosztów aby móc sprostać
                  konkurencji na rynku i skończyłyby się szantaże likwidowaniem połączeń.
                  • eingraudenzer Re: Goleniow 18.11.05, 13:03
                    Widzisz... Ty jesteś typowym blachosmrodziarzem, a ja kolejarzem. Obaj mamy
                    swoje racje, ale zobaczysz, że kolej jeszcze da popalić - nie ważne w jakim
                    wydaniu.
                    I zanosi się, że już od 1. stycznia ;)
                    Poza tym wcale się nie dziwie że prywaciarzom się opłaca, gdy w busie z 17.
                    miejscami siedzącymi jedzie 40 osób. A ITD ma to w dupie.

Zresztą nieważne, poczytaliśmy nawzajem swoje argumenty, ale to konkretnego i
                    zgodnego wniosku (poza niedofinansowaniem infrastruktury w ogóle) nie dojdziemy.
                    • Gość: andrut Re: Goleniow IP: 217.96.3.* 18.11.05, 20:29
                      > Poza tym wcale się nie dziwie że prywaciarzom się opłaca, gdy w busie z 17.
                      > miejscami siedzącymi jedzie 40 osób. A ITD ma to w dupie.
                      busem ludzie jeżdżą na stojąco bardzo żadko, w tym ze 3 razy w życiu, za to
                      pociągiem setki razy mi się zdarzało, w pewnych okresach co rano. weźmy taki
                      pks gryfice, kierownictwo tam myśli, w piątki jak jest większy ruch to
                      podstawiają po dwa autobusy. za to w pkp w piątek ludzie jeździli jak śledzie w
                      puszce, a w tygodniu puste wagony (o tej samej godzinie). przy takim
                      zarządzaniu to nie mamy o czym rozmawiać...
                      a co do tego ITD, to kiedyś jechałem nowszym żółtkiem i ktoś zerwał plombę (w
                      starych żółtkach plomb już od wielu lat nie było) i otworzył sobie drzwi
                      awaryjną wajchą. alarm wył całą drogę z rurki do szczecina i wszyscy pekapowcy
                      mieli to w d... więc nic mi nie mów o spełnianiu wymagań technicznych. fakt że
                      wiele pierwszych busów to byłu jakies samoróbki bez ogrzewania i przewietrzania
                      i latem była w nich sauna, a zimą lodówka, ale to się już znacznie poprawiło po
                      pierwszym, dzikim okresie. natomiast w pkp poprawia się tylko w ic, gdzie bilet
                      kosztuje prawie tyle co na samolot.
                      na plus pkp mogę zaliczyć ostatnio wprowadzone kuszetki bez pościeli za 20 i
                      sypialny za 70 (niedawno 60 kosztowała śmierdząca kuszetka kuszetka). całe
                      reszta to dno, na czele z warsem droższym od dobrych restauracji... i jeszcze
                      jeden minus, zrobili chyba porządek ze stewardami w sypialnych i kuszetkach, bo
                      nie można już u nich kupić najtańszego niemieckiego bełta, a przejście do warsu
                      jest zamknięte...
                      a klima w sypialnych to nawet na ukrainie jest...
    • Gość: czarek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.05, 16:18
      Rewolucji to jakoś nie widzę. Połaczenie Szczecin-Szczecinek było mniej więcej
      do roku 1983. Potem przez rok-dwa było nawet bezpośrednie połączenie Szczecin-
      Runowo-Szczecinek-Tczew. Te pociagi miały niezłe obłożenie.
      Wiem bo sam jeździłem. Natomiast kolejom podpowiadam połączenie Słupsk-Miastko-
      Szczecinek-Runowo-Stargard-Szczecin. Choćby w niedzielę o 13 ze Słupska a
      powrót w piątek o 18 ze Szczecina. To prawdopodobnie będzie obłozone połączenie
      przez uczniów i studentów. Teraz jeśli ktoś jedzie np z Miastka na uczelnie to
      wybiera autobus bo pociagi na lini Słupsk-Szczecinek i Szczecinek-Szczecin
      nijak nie są skorelowane. Kiedyś były i jezdziły tłumy ludzi.
      • Gość: marek Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:54
        Oblężenia by raczej nie było. Takie choćby Miastko to dość mała miejscowość, a
        i studenci prędzej uczą się w Trójmieście niż w Szczecinie. Co do Szczecinka to
        owszem, połączenie się napewno przyda i miejmy nadzieję, że sprawdzi. A do
        Słupska ciągnąć pociąg przez te Pojezierza Drawskie to kompletny bezsens. Jak
        ktoś chce do Szczecina jechać to wsiada w jakiegoś pośpiesznego z Trójiasta
        albo Olsztyna i w miarę szybko dociera do celu.
        • albertyn Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 02.01.06, 11:31
          No tak ale pkp nie jest tylko dla szczecina!
          W regionie tez ludzie miaszkaja.
      • eingraudenzer Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP 16.11.05, 18:27
        > Połaczenie Szczecin-Szczecinek było mniej więcej
        > do roku 1983.
        Bzdury. Pamiętam jeszcze, bodajże w roku 2000, może 1999 były dwa bezpośrednie
        połączenia do Chojnic przez Runowo Pomorskie i Szczecinek.

Poza tym. Kolei nie trzeba podpowiadać (a przynajmniej tym, którzy chcą
        słuchać). Problemem na kolei jest ok. 30 tysięczny przerost zatrudnienia,
        ignorowanie kolei przez państwo (rządy) i banda idiotów na wysokich
        kierowniczych stanowiskach, ale i to się niedługo zmieni...
    • Gość: Pora na Długobora Re: Jeszcze PiS nie przejął władzy na kolei. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 16:26
      Jak PiS i LPR przejmą władzę w PKP to wszystkie pociągi ze Szczecina będą
      odjeżdzały tylko do Częstochowy
    • Gość: ja Re: Bez rewolucji w nowym rozkładzie jazdy PKP IP: *.mysliborz.sdi.tpnet.pl 21.11.05, 12:42
      - Zamierzamy też w przyszłym roku wznowić funkcjonowanie dworca w Wałczu - mówi
      Andrzej Chańko, dyrektor PKP PR w Szczecinie. - To jedyne miasto powiatowe, do
      którego nie dojeżdżają pociągi. <<<<< to jest nieprawda... w zachodniopomorskim
      jest jeszcze chociażby taki Myślibórz, który tory posiada... ale pociągów w nim
      się nie uświadczy....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka