Dodaj do ulubionych

Ile szynki jest w szynce?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 19:39
W Kauflandzie jest szynka rodzinna po 9,90. Zupelnie przyzwoita i dobra w
smaku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Question Krakus IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.05, 20:07
      Krakus, Krakus, zaraz ją chyba produkują w Constarze?! To ta firma co myła
      spleśniałe parówki i moczyła starą szynkę. Życzymy smacznej szynki.
      • Gość: qwerty Re: Krakus IP: 80.50.26.* 23.12.05, 09:58
        Jakiś ty Głupi Question.... szkoda komentować...
    • Gość: Jurek Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.05, 00:13
      Prawdziwa szynke moj Dziadek wedzil w kominie na strychu swojego domu kilka-
      kilkanascie tygodni. Kuchnia byla weglowa a w kominie wedzilo sie mieso i
      kielbasy.
      To bylo we wsi Toporzyk kolo Polczyna Zdroju.
      Tego smaku nie zapomne nigdy. Byla przesmaczna. Ale to bylo 30 lat temu.
      To co jest w sklepach i marketach to nafaszerowane chemia swinstwo.
      Zreszta w sklepach nie mozna juz kupic takze prawdziwej kielbasy.
      Gdyby ktos otworzyl sklep z takimi prawdziwymi wyrobami miesnymi (nawet gdyby
      kosztowaly 3-4 razy wiecej niz w marketach) bylbym pierwszym klijentem.
      Niestety mieszkam w bloku i sam sobie uwedzic nie mam jak......
      • ohne.zucker Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! 23.12.05, 00:22
        Moj Dziadek z koleii przyrzadzal i dalej przyrzadza wspanialy pasztet z zajaca,
        pamietam, ze zawsze przed swietami wisial u nas za oknem (nie Dziadek, acz
        zajac)zeby skruszal... Jezdzilem tez z Dziadkiem co roku po choinke do lasu,
        kupowalismy zezwolenie u lesniczego na wyrab i co roku sami wybieralismy piekny
        swierk, ktory stal pozniej w domu az do lutego... Od dwoch lat nie widze
        zajaca..., nie jezdze po choinke...Swieta nabraly innego wymiaru, z dzieciecego
        zafascynowania na dorosle przerazenie faktem jak szybko ucieka nam czas... i
        ile znacza dla nas najblizsi...

pozdrawiam z lezka w oku...
      • Gość: e.beata Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 00:33
        W Warszawie i Krakowie jakieś dwie małe masarnie robiły takie wędliny 100
        %. Padły, podobnoż z powodu wysokich cen. Dziwi mnie to ździebko. W stolicy nie
        stac było ludzi na normalną wędlinkę???
        • Gość: EWA Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.CNet2.Gawex.PL 23.12.05, 07:57
          I dlatego wędlinki trzeba robić samemu! To wcale nie jest takie trudne!!!!
          Własnie na Allegro kupiłam czeską szynkowarkę i wczoraj sprawdzaliśmy, czy
          warto było.Warto! Pozdrowienia, Maxell!!!!!
          • janw88 Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! 23.12.05, 22:41
            I jak działa ta maszynka?
            Z czego zrobiona? Aluminium? Stal?

pzdr
            janw
        • Gość: Simoon Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 09:44
          stać, ale jest olbrznymia pogoń za pieniądzem, i nie jakość szynki decyduje o
          jej zakupie, ale - niestety- jej cena.

no i ludzie nie czytają etykiet
      • Gość: ziomkss Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:20
        kolego a moj ojciec teraz wedzi taka szyneczke, ze nie chce sie przestawac jej
        jesc.prawdziwa szynka
    • Gość: Mariner 50% poliester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:15
      Niestety.
      M.
      • Gość: sd Re: 50% poliester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 10:19
        to co dzis mamy to nie Boże narodzenie tylko christmas. zupełnie zeświecczone,
        bez tradycji na którą nie ma casu i warunków.
        O religijnym aspekcie się nie wypowiadam bo to ocywiste, ale tradycyjne święta
        bez wędlin tradycyjnie zrobionych, bez własnoręcznie wybranej w lesie choinki
        to dla mnie nie święta. Coś co dzis nazywa sie szynką nie jest nawet robione z
        tego czego się kiedyś używało.
        Sam mam kiełbasę robioną i uwedzoną domowym sposobem i ktoś kto chce mi wmówić
        ze markietowa lepsza - no cóż... Kruszeć mieso to może dziś w zamrażarce bo
        chyba nie na tej chlapie co za oknem. Śniadanie Bożego Narodzenia u mnie wygląda
        jak dziadowie mnie nauczyli. Pije się kielicha czystej po mszy - zaprasza się
        rodzinę i jak jest śnieg to robi się kulig. Choinka to obowiązkowo świerk bo
        takie u nas rosną a u goroli jodły. Jak świat światem niemcy też cięli świerki.
    • krzysztofsf Normy ue 24.12.05, 14:26
      Niedawno widzialem notatke o gorszej jakosci norm ue na wedliny w porownaniu z polska norma. W pn ze 100 kg miesa otrzymywalo sie 80 kg szynki lub 50 kg kielbasy podsuszanej. Normy ue przewiduje ze 100 kg miesa po 150 i wiecej kg wyrobu "miesopodobnego".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka