Gość: Asisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 19:39 W Kauflandzie jest szynka rodzinna po 9,90. Zupelnie przyzwoita i dobra w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Question Krakus IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.05, 20:07 Krakus, Krakus, zaraz ją chyba produkują w Constarze?! To ta firma co myła spleśniałe parówki i moczyła starą szynkę. Życzymy smacznej szynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Krakus IP: 80.50.26.* 23.12.05, 09:58 Jakiś ty Głupi Question.... szkoda komentować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.05, 00:13 Prawdziwa szynke moj Dziadek wedzil w kominie na strychu swojego domu kilka- kilkanascie tygodni. Kuchnia byla weglowa a w kominie wedzilo sie mieso i kielbasy. To bylo we wsi Toporzyk kolo Polczyna Zdroju. Tego smaku nie zapomne nigdy. Byla przesmaczna. Ale to bylo 30 lat temu. To co jest w sklepach i marketach to nafaszerowane chemia swinstwo. Zreszta w sklepach nie mozna juz kupic takze prawdziwej kielbasy. Gdyby ktos otworzyl sklep z takimi prawdziwymi wyrobami miesnymi (nawet gdyby kosztowaly 3-4 razy wiecej niz w marketach) bylbym pierwszym klijentem. Niestety mieszkam w bloku i sam sobie uwedzic nie mam jak...... Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! 23.12.05, 00:22 Moj Dziadek z koleii przyrzadzal i dalej przyrzadza wspanialy pasztet z zajaca, pamietam, ze zawsze przed swietami wisial u nas za oknem (nie Dziadek, acz zajac)zeby skruszal... Jezdzilem tez z Dziadkiem co roku po choinke do lasu, kupowalismy zezwolenie u lesniczego na wyrab i co roku sami wybieralismy piekny swierk, ktory stal pozniej w domu az do lutego... Od dwoch lat nie widze zajaca..., nie jezdze po choinke...Swieta nabraly innego wymiaru, z dzieciecego zafascynowania na dorosle przerazenie faktem jak szybko ucieka nam czas... i ile znacza dla nas najblizsi... pozdrawiam z lezka w oku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 00:33 W Warszawie i Krakowie jakieś dwie małe masarnie robiły takie wędliny 100 %. Padły, podobnoż z powodu wysokich cen. Dziwi mnie to ździebko. W stolicy nie stac było ludzi na normalną wędlinkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.CNet2.Gawex.PL 23.12.05, 07:57 I dlatego wędlinki trzeba robić samemu! To wcale nie jest takie trudne!!!! Własnie na Allegro kupiłam czeską szynkowarkę i wczoraj sprawdzaliśmy, czy warto było.Warto! Pozdrowienia, Maxell!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janw88 Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! 23.12.05, 22:41 I jak działa ta maszynka? Z czego zrobiona? Aluminium? Stal? pzdr janw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simoon Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 09:44 stać, ale jest olbrznymia pogoń za pieniądzem, i nie jakość szynki decyduje o jej zakupie, ale - niestety- jej cena. no i ludzie nie czytają etykiet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomkss Re: Prawdziwej szynki juz nie kupisz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:20 kolego a moj ojciec teraz wedzi taka szyneczke, ze nie chce sie przestawac jej jesc.prawdziwa szynka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariner 50% poliester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:15 Niestety. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: 50% poliester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 10:19 to co dzis mamy to nie Boże narodzenie tylko christmas. zupełnie zeświecczone, bez tradycji na którą nie ma casu i warunków. O religijnym aspekcie się nie wypowiadam bo to ocywiste, ale tradycyjne święta bez wędlin tradycyjnie zrobionych, bez własnoręcznie wybranej w lesie choinki to dla mnie nie święta. Coś co dzis nazywa sie szynką nie jest nawet robione z tego czego się kiedyś używało. Sam mam kiełbasę robioną i uwedzoną domowym sposobem i ktoś kto chce mi wmówić ze markietowa lepsza - no cóż... Kruszeć mieso to może dziś w zamrażarce bo chyba nie na tej chlapie co za oknem. Śniadanie Bożego Narodzenia u mnie wygląda jak dziadowie mnie nauczyli. Pije się kielicha czystej po mszy - zaprasza się rodzinę i jak jest śnieg to robi się kulig. Choinka to obowiązkowo świerk bo takie u nas rosną a u goroli jodły. Jak świat światem niemcy też cięli świerki. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Normy ue 24.12.05, 14:26 Niedawno widzialem notatke o gorszej jakosci norm ue na wedliny w porownaniu z polska norma. W pn ze 100 kg miesa otrzymywalo sie 80 kg szynki lub 50 kg kielbasy podsuszanej. Normy ue przewiduje ze 100 kg miesa po 150 i wiecej kg wyrobu "miesopodobnego". Odpowiedz Link Zgłoś