Dodaj do ulubionych

STOEWER -pytanka

04.11.02, 13:50
1 - dotad myslalem, ze fabryka stoewera to obecne polmo tymczasem wyczytalem
gdzies , ze zaklad byl na niebuszewie. Do tego na zdjeciu jest to olbrzym.
Wiec gdzie znajdowala sie fabryka?

2- moze ktos wie ilu ludzi zatrudnial stoewer?
Obserwuj wątek
    • stettiner Re: STOEWER -pytanka 04.11.02, 14:00
      Pierwszy zakład - naprawy maszyn do szycia, bo od tego zaczynał- Bernhard
      Stoewer uruchomił przy Breite STr.
      Kilka lat później wybudował przy skrzyżowaniu obecnych Krasińskiego i
      Niemierzyńskiej fabrykę maszyn do szycia, później również maszyn do prania i
      wyżymaczek, a od 1893 rowerów. Budynek, zamieniony na mieszkalny, stoi do dziś.

Na terenie obecnego Polmo fabrykę samochodów mieli synowie Bernharda- Bernhard
      junior i Emil.
      • skuter^ Re: STOEWER -pytanka 04.11.02, 14:07
        stettiner napisała:

> Pierwszy zakład - naprawy maszyn do szycia, bo od tego zaczynał- Bernhard
        > Stoewer uruchomił przy Breite STr.

a po naszemu?:)

> Kilka lat później wybudował przy skrzyżowaniu obecnych Krasińskiego i
        > Niemierzyńskiej fabrykę maszyn do szycia, później również maszyn do prania i
        > wyżymaczek, a od 1893 rowerów. Budynek, zamieniony na mieszkalny, stoi do
        dziś.

z pamieci i "na oko" to tam mi raczej na przemyslowy budynek wyglada to cos od
        strony niemcewicza (???)
        • stettiner Re: STOEWER -pytanka 04.11.02, 14:15
          skuter^ napisał:

> stettiner napisała:
          >
          > > Pierwszy zakład - naprawy maszyn do szycia, bo od tego zaczynał- Bernhard
          > > Stoewer uruchomił przy Breite STr.
          >
          > a po naszemu?:)

Mniej więcej Wyszyńskiego, ale tylko mniej więcej, bo przedwojenna Breite Str.
          miala nieco inny przebieg jak pewnie wiesz.

>
          > > Kilka lat później wybudował przy skrzyżowaniu obecnych Krasińskiego i
          > > Niemierzyńskiej fabrykę maszyn do szycia, później również maszyn do prania
          > i
          > > wyżymaczek, a od 1893 rowerów. Budynek, zamieniony na mieszkalny, stoi do
          > dziś.
          >
          > z pamieci i "na oko" to tam mi raczej na przemyslowy budynek wyglada to cos
          od
          > strony niemcewicza (???)

Tak- czerwona cegła, wieżyczka na rogu jeśli dobrze pamiętam.
          • Gość: Swarozyc Re.. IP: Telia:* / *.telia.com 04.11.02, 16:48
            O Szczcinianko! jestes a jakby cie nie bylo, daj glos!
            • stettiner Re: Re.. 04.11.02, 19:23
              Daj głos to chyba do czworołapa...

Jak widzisz, całkiem łatwo można mnie zwabić na wątek historyczno-
              krajoznawczy :)
              • Gość: Swarozyc Re: Re.. IP: Telia:* / *.telia.com 04.11.02, 20:22
                stesknilem sie troche za toba....
                • stettiner Re: Re.. 04.11.02, 20:49
                  Miło mi, że o mnie pamiętasz :) A ja przypomnialam sobie, żeby dopisać coś o
                  pomorskich zamkach na pewnym starym rozrośnieym watku.
                  • Gość: Swarozyc Re: Re.. IP: Telia:* / *.telia.com 04.11.02, 20:56
                    Moze bylas ostatnio w Kregu?
                    Bylem tam pare lat temu, i - choc to nie luksusy- bylo bardzo przyjemnie choc
                    okolice tragiczne...
                    Szkoda ze tak piekny obiekt lezy na takim zadupiu..

www.zamki-palace.com/ZAMEK_5.html
                    • stettiner Re: Re.. 04.11.02, 21:11
                      Ha ha ha! nie byłam, ale właśnie o nim napisałam :))))
                      • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 04.11.02, 21:14
                        Na Tryglawa!! Dziewczyno! myslimy o tym samym! To dobry omen. To sie dobrze
                        moze skonczyc...
                        • stettiner Re: szczecinianka 04.11.02, 21:16
                          To rzeczywiście ciekawy zbieg okoliczności- a może ktos tu w myślach czyta? ;)

Czy trafiłeś może do tego samego apartamentu który zajmował w 1937
                          nuncjusz? ;)))
                          • Gość: swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 04.11.02, 21:31
                            ach Ty czpiocie maly wiesz co(nie)lubie...
                            • stettiner Re: szczecinianka 04.11.02, 21:48
                              Nie gniewaj się- nie mogłam przepuścić takiej pięknej okazji :))))))))
                              • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 04.11.02, 21:51
                                oczywiscie ze nie ma o co sie gniewac, takie przekomarzanie sie jest bardzo
                                przyjemne...
                                • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 04.11.02, 22:20
                                  Poszlas juz spac? Bedziemy snic o tym samym palacu? czy o tym samym ale o czym
                                  innym...?
                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 19:07
                                    Ulotnilas sie wczoraj tak bez pozegnania....
                                    • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 19:39
                                      Musiałam się zająć czymś innym... Więc jak- duch nuncjusza nie straszył cię w
                                      nocy?
                                      • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 19:46
                                        nie, nocy nie poswiecam biskupom wzglednie nuncjuszom, snily mi sie
                                        slowianskie bialoglowy napelniajace moj puchar szlachetnym trojniakiem oraz w
                                        inny sposob pomagajacy mi spedzic noc....
                                        wytezalem stary wzrok, jednak nie moglem dostrzec twej postaci w poswiacie
                                        ksiezyca...Gzie bylas?...
                                        • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 19:52
                                          Trójniak tak ci wzrok zmącił, że nie zauważyłeś :)
                                          • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 20:00
                                            Mylisz sie niewiasto nieswiadoma, a pewnosc twa traci zuchwalstwem!
                                            Moj trojniak wczorajszy nie byl - jak zazwyczaj - w stosunku 3:1 spirytus/miod.
                                            Obcojac z niewiastami swiadomie zmienilem stosunek nie wiedzac jakim probom
                                            zostane poddany pozniej...
                                            • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 20:08
                                              Och, nie unoś się tak zaraz... Nie twierdzę przecież że byłeś w pestkę zalany,
                                              tylko.. mniej uważny może?
                                              • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 20:18
                                                Jak mozna poslugiwac sie jezykiem gminu, "zalany w pestke" chcac opisac stan
                                                boskiego natchnienia ktore sie pojawia po spozyciu tak szlachetnego trunku,
                                                jakim jest slowianski trojniaczek!
                                                • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 20:27
                                                  Nie spierajmy się o terminologię- może być i "boskie natchnienie", też dobrze
                                                  oddaje istotę rzeczy. W przypływie wspaniałomyślności mogę nawet przyznać, że
                                                  zmąceniu wzroku winny był nie trójniak, ale blade światło księżyca. Ale
                                                  przyznaj Swarozycu- do tego pucharu to ukradkiem ulubionej single malt
                                                  dolewałeś, myśląc że nikt nie widzi?
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 20:40
                                                    Ach! coz za upadek obyczajow, aby smiertelna miala czelnosc zarzucac cokolwiek
                                                    bogom!, nie mowiac juz o zarzucie takiego podlego czynu jakim jest mieszanie
                                                    whisky jeczmiennej! TO BARBARZYNSTWO TEUTONSKIE!.
                                                    Miast tu sie rozwodzic o napitkach, powiedz lepiej co cie wczoraj odwiodlo ode
                                                    mnie kiedy moglabys dostapic laski (l jak w whisky)boskiej...bo do tego
                                                    zmierzalo...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 20:57
                                                    O upadku obyczajów trąbią, jak wiadomo, już od czasów starożytnych. Czyli nic
                                                    nowego :))
                                                    Wolałam się usunąć w cień po tym, jak zobaczyłam co się tam wyrabia....
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 21:00
                                                    Cozes to panno taka strachliwa?
                                                    Co sie wyrabia? Gdzie?
                                                    Przeciez mnie opuscilas!
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 21:05
                                                    Czy namawiasz mnie do opowiedzenia na publicznym forum co wyrabia Swarozyc
                                                    otoczony wianuszkiem słowiańskich białogłów ??? Że o świcie zazdrosnych
                                                    upadłych biskupów, próbujących wkręcić się do zabawy nie wspomnę?
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 21:18
                                                    No faktycznie nie mow. Niech to bedzie nasza slodka tajemnica. Ktora i tak
                                                    bedzie chyba trudno zachowac; bylo tu przed chwila jakies przebrzydle
                                                    ptaszysko; gryf mu czy jaki inny sep.
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 21:35
                                                    Pewnie zwęszył dobrą zabawę- ależadnych szczegółów nie zdradzę, obiecuję.
                                                    Chociaż trochę mie korci, choćby tylko żeby zauważyć, że było tam nieco
                                                    liczniejsze grono niż do trójkąta... No, ale to już wcześniej powiedzieliśmy.
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 21:49

Nie musisz sie obawiac ze jest tlok, nie zapominaj ze jestem bogiem.
                                                    Potrafie zrobic ten sam trik co Zeus z jedna ze smiertelnych; Stal sie
                                                    niewidzialnym i... powiedzmy ze laska boska splynela na nia...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 22:18
                                                    Och, ta boska pewność siebie... Podejrzewam jednak, że z tą "boską łaską" jest
                                                    podobnie jak z "boskim natchnieniem"- piękne określenie, a treść jakby bardziej
                                                    znajoma śmiertelnikom :)
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 22:33

Ach stettiner, kurza twarz, widze ze pozbawiona jestes wszelkiej slowianskiej
                                                    poetyki i zionie od Ciebie teutonska prozaicznoscia. Bogi nasze dziela uczucia
                                                    swoich wyznawcow, nie to co u katolikow; bog w niebie a na ziemi kaplani
                                                    zamiast myslec o zbawieniu i zyc w niedostatku zasuwaja w mercedesach i
                                                    porzadaja ziemskich kobiet.!
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 22:43
                                                    Ale za to boska złość jakie robi wrażenie! Ale "kurza twarz"? To tak po
                                                    słowiańsku?
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 23:14
                                                    a co moze w narzeczu Apaczow? nie zrozumialas? To takie wyrazenie liturgiczne
                                                    w jezyku starocerkiewnoslowianskim.
                                                    Powiedz lepiej co z tym samcem, Jest jaki?
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 23:23
                                                    Myślałam, że tylko Gryf taki ciekawski :)
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 23:30
                                                    stettiner napisała:
                                                    Myślałam, że tylko Gryf taki ciekawski :)

... i jestes omylna...!
                                                    No wiec jak?...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 23:38
                                                    Nie mogę ci teraz powiedzieć... późno już... Uważaj w swoich snach, żebyś nie
                                                    obudził się jutro z obolała głową po słowiańskich.. hm.. liturgiach :)))
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 23:47
                                                    Bede snic tylko o Tobie!...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 05.11.02, 23:57
                                                    Tak więc moge być o twoją głowę spokojna- chociaż nigdy nie wiadomo.... :)
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 06.11.02, 20:50
                                                    jestes?...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 06.11.02, 21:16
                                                    Dobry wieczór, swarozycu, dopiero teraz jestem. Coraz ciężej się przedzierać
                                                    przez ten wątek- rozrasta się jak prastara puszcza. A pomyśleć, że kiedyś
                                                    publicznie potępiłam- no, prawie- prowadzenie czatów towarzyskich na forum- o
                                                    ironio historii! ;)
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 06.11.02, 21:34
                                                    no, ale wtedy nie wiedzialas ze boga spotkasz...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 06.11.02, 21:40
                                                    Ba! w najdzikszych nawet fantazjach na to nie wpadłam.
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 06.11.02, 21:53
                                                    stettiner napisała:
                                                    ... rozrasta się jak prastara puszcza. A pomyśleć, że kiedyś
                                                    > publicznie potępiłam- no, prawie- prowadzenie czatów towarzyskich na forum-
                                                    o ironio historii! ;)
                                                    ****************************
                                                    Widze ze dorobilas sie swego "okresu bledow i wypaczen"

Re: Heider usuwa slowianskie nazwy w Karyntii
                                                    Autor: stettiner@NOSPAM.gazeta.pl
                                                    Data: 11-01-2002 08:33
                                                    Dlaczego ten człowiek przychodzi tu i mnie obraża? To raz. A dwa: to co robi
                                                    Heider u siebie w Austrii dość słabo mnie interesuje.I odnoszę wrażenie, że to
                                                    autor wątku rzuca tu jakiś dziwny temat zastępczy, a żeby nie został
                                                    zignorowany- na wstępie obraża rozmówców. I ta metoda niestety działa- ja się
                                                    złapałam, chociaż miałam na prowokacje nie odpowiadać.
                                                    A i puszcze sie tez nie rozrastaje ,vide P.Bialowieska...

• Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 06.11.02, 22:26
                                                    Gość portalu: Stettiner napisał(a):
                                                    Dlaczego ten człowiek przychodzi tu i mnie obraża?
                                                    Mocno sie obrazilas, czy przeszukujesz zasoby forum...?

• stettiner Re: szczecinianka 06.11.02, 22:27
                                                    A gdzieżeś ty taki zabytek znalazł ??? poznaję- to mój tekst- ale kiedy to
                                                    było? i na jaki temat? Gdzie to wykopałeś, Swarozycu? :)
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 06.11.02, 22:28
                                                    stettiner napisała:

> A gdzieżeś ty taki zabytek znalazł ??? poznaję- to mój tekst- ale kiedy to
                                                    > było? i na jaki temat? Gdzie to wykopałeś, Swarozycu? :)
                                                    ***********''
                                                    prowadze kartoteke osob ktorymi musze sie zainteresowac...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 06.11.02, 22:36
                                                    Kartotekę ??? A czym podpadłam, że trafiłąm do kartoteki?
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 06.11.02, 22:39
                                                    Narazie mam Cie a kare wymysle pozniej!...
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 06.11.02, 22:43
                                                    Zaraz, zaraz, ponegocjujmy- a zarzuty, a prawo do obrony? A ty zaraz o karze.
                                                    Ha, ha- zupełnie zapomniałam że to ty zacząłeś o Heiderze :))))
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 06.11.02, 23:11
                                                    A teraz troszke powaznie (ale nie za dlugo):
                                                    "to co robi Heider u siebie w Austrii dość słabo mnie interesuje."
                                                    Byl to moj pierwszy przyczynek na tym forum o tematyce slowianskiej, -jak wiesz
                                                    (sic!)- wrogo odebrany przez forumowiczow. Pozniej sypaly sie na mnie epitety
                                                    z ktorych utozsamianie mnie z Lepperem nalezalo do najmniej nieprzyjemnych.
                                                    Nie chce byc odebrany za nieskromnego(ale takim jestem)ale obecnie w/w
                                                    tematyka stala sie(przynajmniej na tym forumj jak mowia Niemcy salonghäfig.
                                                    Mam nadzieje ze to moja zasluga.
                                                    Przed nami jako narodem stoja duze wyzwania w najblizszym czasie i dobrze by
                                                    bylo zreflektowac sie- przynajmniej zartobliwie uzywajac zargonu slowianskiego-
                                                    Czy droga katolicko-narodowa(sic!) (contradicto in adiecto- narodowa nie moze
                                                    byc katolicka)oraz postkomunistyczna sa jedyna alternatywa dla nas. Ci ktorzy
                                                    opotuja za komunistami uwazaja ze za zbrodnie nie trzeba ponosic kary, bedac
                                                    niemoralnym w ten sposob, zwolennicy zas katolicyzmu i nacjonalizmu z
                                                    piaskownicy chca nas cofnac i zatrzymac w rozwoju spolecznym bedac tym samym
                                                    takim samym politycznym wrogiem wszystkich myslacych Polakow.Howght!

Deklaracje polityczne do dziewczyny! Ja musialem chyba za duzo wczoraj wypic
                                                    tego trojniaka!
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 06.11.02, 23:43
                                                    "Deklaracje polityczne do dziewczyny! Ja musialem chyba za duzo wczoraj wypic
                                                    tego trojniaka!"

No tak, może nie zrozumieć...

A poważnie: No to zadebiutowałeś z niezłym hukiem, w dodatku wpisując się w
                                                    długą i burzliwą historię forumowych starć z agresywnymi ksenofobami, jakich
                                                    wcześniej nie brakowało. Stąd taka nerwowa reakcja. Chcieliśmy spokojnie
                                                    grzebać się w niemieckiej historii miasta, chcieliśmy mieć za patronów
                                                    zasłużonych szczecinian, a tu co chwilę wpadał ktoś od nawiedzonych narodowców
                                                    i w niewyszukany sposób wyzywał od folksdojczów- można się zirytować. A
                                                    osobiście do idei słowiańskich odnoszę sie nieufnie, zbyt długo karmiona
                                                    spreparowaną historią Szczecina, gdzie byli najpierw Słowianie, potem prawie
                                                    polscy książęta pomorscy, potem wielka czarna dziura i znowu my. Zostałam
                                                    germanofilem- z wielu powodów, ale głownie może jednak z przekory i dostaję
                                                    wysypki na idee narodowe (ze szczególnym uwzględnieniem katolicko-narodowych,
                                                    co powinno ci być bliskie), a niestety właśnie narodowcy lubią się
                                                    słowiańskości odwoływać. A tak naprawdę interesuje mnie Pomorze, cała reszta
                                                    znacznie mniej, a ekscesy Heidera już całkiem niewiele.
                                                  • Gość: Gryf Re: szczecinianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.02, 23:48
                                                    Wiesz Stettinerka chetnie i zcierkawoscia poczytalbym Twoich proza pisanych
                                                    histori o pomorzu a nawet gdybys tylkocos za sugerowala to moznaby temat
                                                    roawinac wszak w kupie narodu sila!
                                                    No to co - czekamy!!??
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 07.11.02, 00:08
                                                    Atmosfera jakby ostatnio mało sprzyjała- to jeden kłopot. Drugi jest taki, że o
                                                    Pomorzu jako regionie niewiele jeszcze wiem. Z samym Szczecinem jest już
                                                    lepiej, ale jeśli chodzi o Pomorze, to nadal mało informacji. Co wiemy o
                                                    zwyczjach tu panujących, o woelkich rodach pomorskich? A najgorzej jest z
                                                    odnalezieniem legend i anegdot- wszystko odeszło z dawnymi mieszkańcami. Ale
                                                    warto próbować. Zresztą byli tu kiedyś więksi specjaliści ode mnie. Przepiękne
                                                    rzeczy o Szczecinie pisał Remisław. Dziś nic nie wymyślę, ale jeśłi chcesz coś
                                                    poczytać, to spróbuj przez wyszukiwarkę znależć jego posty, albo długo
                                                    wałkowaną historię Sydonii von Borck, najsłunniejszej pomorskiej czarownicy.
                                                    Było też coś z legendami w tytule wątku- może sama znajde i podrzucę linka.
                                                  • Gość: Gryf Re: szczecinianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.02, 00:14
                                                    Dzieki Stettinerka i za to ! Kurcze jutro do pracy na rano i dzisiaj juz nic
                                                    nie bede ripostowal.
                                                    Aha przypomnialo mi sie ze Bismarckowie probowali pare lat wstecz wykupic w
                                                    koszalinskiem swoj dworek ktory zajmuje Technikum Lesne ale nic z tego nie
                                                    wyszlo.
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 07.11.02, 00:20
                                                    Na rano dopoczytania stare dyskusje o Sydonii, Joce i paru innych:
                                                    www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=70&w=410379&a=439631
                                                    Wszystkim życzę dobrej nocy.
                                                  • stettiner krótka historia 07.11.02, 21:55
                                                    Nie wiem skąd pochodzi ale wyjątkowo mi się podoba, więc przytoczę:

Według ojca hydrografii R.P. Fourniera w Bałtyku żyje dziwne stworzenie zwane
                                                    biskupem morskim. Wspomina on, że w 1438 r. w pobliżu polskiego wybrzeża
                                                    wyłowiono dziwnego stwora przypominającego biskupa w ornacie z łusek, z mitrą
                                                    na głowie, z pastorałem w dłonie. Nie mówił nic, ae ludzką mowę rozumiał.
                                                    Zaproponowamo mu skorzystanie z łaźni, lecz grzecznym gestem podziękował. Król
                                                    za wstawiennictwem duchownych zezwolił mu powrócić do morza z czego moerski
                                                    biskup skwapliwie skorzystał. Wycofał się więc do morza w pokłonach
                                                    błogosłąwiąc zgromadzonych na brzegu. Nigdy potem go nie widziano.

:))
                                                  • Gość: Swarozyc Re:Szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 22:00
                                                    ale jego pogrobowcow zastepy depcze polska ziemie !

Nie wolalas mnie na cale forum jak niedawno Skuter, tylko dyskretnie- jak
                                                    kobieta- uzylas slowa-wywolywacza na mnie, "biskup"...
                                                  • stettiner Re:Szczecinianka 07.11.02, 22:04
                                                    Wszystkie metody dobre, dopóki skuteczne :) Ale przyznaj, ładna historia, taka
                                                    absurdalna, prawda?
                                                  • Gość: Gryf Re:Szczecinianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.02, 22:07
                                                    Mnie ta historia tez sie podoba.Zasmuce Swarozyca troche i powiem ze ten
                                                    biskup odniosl wielki sukces wyganiajac nie tylko z Baltyku " diabla morskiego"
                                                  • Gość: Swarozyc Re:Gryf IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 22:13
                                                    ..a co jeszcze wystraszyl,? wszystkie dorsze? Czy inwestorow tez?
                                                  • stettiner Re:Swarozyc 07.11.02, 22:17
                                                    Swarożyc, tylko nie zaczynaj tu polityce, bardzo cię proszę.
                                                  • Gość: Swarozyc Re:Szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 22:16
                                                    Bajka jak bajka ale lubie sluchac twego glosu...
                                                  • Gość: Swarozyc Re:Szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 22:38
                                                    zamienilem sie w sluch... i Cie nie slysze!
                                                  • stettiner Re:Szczecinianka 07.11.02, 22:46
                                                    Starych opowieści pomorskich nie lubisz (chociaż tak naprawdę to Gryf się
                                                    wczoraj domagał) a jeśli chodzi o współczesną politykę to mi się nie chce...
                                                    chyba już wolę rozmowy o Heiderze ;)
                                                  • Gość: Gryf Re:Szczecinianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.02, 22:49
                                                    Tak , tak potwierdzam slowa Stettinerki-domagam sie .Ta ktora przytoczylas
                                                    byla super jezeli moge to prosze o jeszcze!
                                                  • stettiner Re:Szczecinianka 07.11.02, 22:51
                                                    A czytałeś już stary wątek o Sydonii i szczecińskiej Jolce i innych starych
                                                    opowieściach?
                                                  • Gość: Gryf Re:Szczecinianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.02, 23:06
                                                    niestety nie choc podalas mi to prawie "na widelcu".Ale przeczytam.
                                                  • Gość: Swarozyc Re:Szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 23:03
                                                    Lubie wszystko co powiesz...!
                                                    a jesli chodzi o Haidera, to -jak donosi dzisiejsza prasa- spada jego
                                                    popularnosc do 9% w badaniach opinii publiczej.

Jezeli juz jestesmy w Karyntii; bedac kiedys na targach turystycznych w G.
                                                    podszedlem do stoiska slowenskiego i -upewniwszy sie ze mowie ze Slowencem-
                                                    spytalem jak Slowenia reaguje na wybryki Haidera. Jak mnie pamiec nie myli
                                                    raczej nic ciekawego nie odpowiedzial, poniewaz nie zapamietalem, ale
                                                    powiedzial ze amerykanie po 2.wojnie po chamsku wycieli ze Slowenii kawal
                                                    terenow nadmorskich, tak aby Fiume zostalo przy po-faszystowskich Wloszech
                                                    (niemieckiego koalicjanta), nie dostajac sie w ten sposob w rece "komunistow"
                                                    Jako slowianin bylem wk...ny.
                                                  • stettiner Re:Szczecinianka 07.11.02, 23:09
                                                    Gość portalu: Swarozyc napisał(a):

> Lubie wszystko co powiesz...!
                                                    > a jesli chodzi o Haidera, to -jak donosi dzisiejsza prasa- spada jego
                                                    > popularnosc do 9% w badaniach opinii publiczej.

No i bardoz dobrze- pokazał co umie i wystarczy. Wcale się losem biedaka nie
                                                    zmartwiłam.

>
                                                    > Jezeli juz jestesmy w Karyntii; bedac kiedys na targach turystycznych w G.
                                                    > podszedlem do stoiska slowenskiego i -upewniwszy sie ze mowie ze Slowencem-
                                                    > spytalem jak Slowenia reaguje na wybryki Haidera. Jak mnie pamiec nie myli
                                                    > raczej nic ciekawego nie odpowiedzial, poniewaz nie zapamietalem, ale
                                                    > powiedzial ze amerykanie po 2.wojnie po chamsku wycieli ze Slowenii kawal
                                                    > terenow nadmorskich, tak aby Fiume zostalo przy po-faszystowskich Wloszech
                                                    > (niemieckiego koalicjanta), nie dostajac sie w ten sposob w rece "komunistow"
                                                    > Jako slowianin bylem wk...ny.

Widzę, że swoją słowiańską tożsamość traktujesz przynajmniej tak poważnie jak
                                                    ja swoją pomorską ;)
                                                  • Gość: swarozyc Re:Szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 23:17
                                                    stettiner napisała:
                                                    Widzę, że swoją słowiańską tożsamość traktujesz przynajmniej tak poważnie jak
                                                    > ja swoją pomorską ;)
                                                    ******************'
                                                    Czyzbys byla z rodu Puttkamerow, Kleistow, von Borkow i innych?
                                                  • stettiner Re:Szczecinianka 07.11.02, 23:25
                                                    Niestety- powiedzmy, że niestety- bardziej z Prus Wschodnich, ale już się na
                                                    dobre zaszczepiłam na Pomorzu.
                                                  • Gość: Swarozyc Re:Szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 23:37
                                                    od jak dawna?

A moze ty z Jacwingow niedobitek poganski?
                                                  • stettiner Re:Szczecinianka 07.11.02, 23:47
                                                    Kurcze, nie wiem. Jakiś XVI w. na pewno, bo na początku XVII część się
                                                    przeniosła pod władanie króla polskiego- dalej nie sięgam nie tyle pamięcią co
                                                    wiedzą.
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 07.11.02, 00:12
                                                    Minela polnoc, dobranoc , do jutra.
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 08.11.02, 00:30
                                                    stettiner napisała:

> "Deklaracje polityczne do dziewczyny! Ja musialem chyba za duzo wczoraj
                                                    wypic
                                                    > tego trojniaka!"
                                                    >
                                                    > No tak, może nie zrozumieć...
                                                    >
                                                    > A poważnie: No to zadebiutowałeś z niezłym hukiem, w dodatku wpisując się w
                                                    > długą i burzliwą historię forumowych starć z agresywnymi ksenofobami, jakich
                                                    > wcześniej nie brakowało. Stąd taka nerwowa reakcja. Chcieliśmy spokojnie
                                                    > **************'''
                                                    Dopiero dzisiaj zrozumialem co mialas na mysli piszac "no tak,......"
                                                    oczywiscie nie mialem na mysli tego co moglaby sugerowac twoja odpowiedz!
                                                    Na Tryglawa, to byloby niezrozumiala impertynencja z mojej strony!
                                                    Uwazalem ze jak sie..hm powiedzmy, flirtuje to skldanie deklaracji
                                                    politycznych jest nie na miejscu.
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 08.11.02, 00:37
                                                    Swarozyc, co cię dziś ugryzło? Czy może moje poczucie humoru jest nieczytelne
                                                    że czujesz potrzebę tłumaczenia mi rzeczy które wiem, tylko dla zabawy pisze
                                                    głupoty w odpowiedzi?
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 08.11.02, 00:45
                                                    Nic mnie nie ugryzlo. Mialem prawo podejrzewac ze moglem cie obrazic.

Pierwsza za 15. pora oddac sie slodkim snom... czego i Tobie zycze.
                                                  • stettiner Re: szczecinianka 08.11.02, 00:48
                                                    I tobie tego samego życzę. Dobranoc.
                                                  • Gość: Gryf Re: szczecinianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.02, 21:03
                                                    Drogi Swarozycu tylko pamietaj o mieczu slowianskim , abys krzywdy nie
                                                    zrobil "bialoglowej".
                                                  • Gość: Swarozyc Re: szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 21:07
                                                    Dobrze Gryfciu bede o tym pamietac, nie wyjme miecza z pochwy...

PS A ty gryf co sie wtracasz?! na trzeciego sie tu nie zalapiesz, nie lubie
                                                    trojkatow!

• Gość: Gryf Re: szczecinianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.02, 21:46
                                                    Jam wierny mojej "bialoglowie" dyc za niedlugo gody srebrne obchodzic bedziemy!
                                                    Ps.Ale Tobie i przepieknej Stettinerce zabawy hucznej do rana bialego przy nie
                                                    jednym gasiorku trojniaczka z serca zycze.
                                                  • Gość: Swarozyc Re: Gryf IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 21:51
                                                    Znasz stettinera blizej?
                                                    Chwal mi jej urode, chwal!
                                                  • Gość: Gryf Re: Gryf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.02, 21:57
                                                    Oj ci piekna Ona nad inne niewiasty :wzrostu slusznego ,lico kragle i niczym
                                                    mleko jasne, kibic u niej wiotka i gietka acz usias ma na czym ,kraglosci
                                                    gornej czesci ciala jej wyrozniaja ja z posrod innych bialoglow w calej okolcy
                                                    najblizszej a postac niczym poranek wiosenny swieza i pachnaca jest!
                                                  • Gość: Swarozyc Re: Gryf IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 22:09

Na Swiatowida Pana mego! Do Odry matki wszelkich rzek polskich skoczyc musze
                                                    aby schlodzic glowe ma, nie mowiac o innych czlonkach bo chuc czyni ze i
                                                    dychac ciezko..!
                                                    Ale Gryfie nie lzesz ty jako komunista lubo jezuita jakis?!
                                                  • Gość: Swarozyc Re: Szczecinianka IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 22:13
                                                    Ale! gdzie podzial sie sam obiekt moich rzadz i namietnosci?!. Czyzby polozyl
                                                    juz swa spracowana glowke- nie daj boze- na piersi jakiegos samca wrednego?!
                                                    tulacego ja do snu.
                                                    Do stu tysiecy beczek zjelczalego tranu! nie przzezyje tego!
                                                  • Gość: Gryf Re: Gryf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.02, 22:15
                                                    Slowa Twe zmeczone trojniaczkiem jeszcze sa skoro takie plugastwa wygadujesz i
                                                    mnie z pomiotem komunistycznym klamliwym wiecznie porownujesz.Prawde Ci zeklem
                                                    bos kompan moj serdeczny co pod Brama Brandenburska piersia i mieczem
                                                    slowianskim zastawial.Prawde zeklem a i tak urody krasawicy calej nie oddalem
                                                    taka ci ona piekna jest.
                                                  • stettiner Re: Gryf 05.11.02, 22:19
                                                    Gryf, czy też trójniak albo inny słowiański trunek spożywałeś?
                                                  • Gość: Gryf Re: Gryf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.02, 22:27
                                                    Droga a mila bialoglowo, starszym ja wiekiem od was mlodzi jestem , toc i
                                                    trunki inne a mocniejsze spozywam w niewielkich ilosciach bo wstretny cyrulik
                                                    na zdrowie uwazac kazali.Wodki biale wytrawne czyste nie smakiem jakems
                                                    barwione to jest to co przy zimnie zamkowym kosci me rozgrzewa.
                                                  • Gość: Swarozyc Re: Gryf IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 22:23
                                                    Jak ten zaraza Jazzek mowil, to w dymarki dmuchali celty jakie czy inni
                                                    migranci ale nie nasi, wiec i moj miecz tez nie nasz. Powiem Ci w zaufaniu ze
                                                    on z Solingen jest, ale nie mow tego nikomu by morale nie podupadlo w narodzie
                                                    naszym!
                                                  • Gość: Gryf Re: Gryf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.02, 22:32
                                                    Dmuchac to moze i dmuchali ale kowqale nasi Piastowscy Slowianscy byli ,
                                                    Swarozycu drogi.
                                                    A co z bialoglowa - opowiadaj na Tryglawa Ciebie prosze!
                                                  • Gość: Swarozyc Re: Gryf IP: Telia:* / *.telia.com 05.11.02, 22:35
                                                    O jaka bialoglowe pytasz?
                                                    Moja, siwa?
                                                  • stettiner Re: Gryf 05.11.02, 22:43
                                                    Gryf jak zwykle łasy na plotki....
                                                  • arsene.lupin ???????? 05.11.02, 23:40
                                                    Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Oj ci piekna Ona nad inne niewiasty :wzrostu slusznego ,lico kragle i niczym
                                                    > mleko jasne, kibic u niej wiotka i gietka acz usias ma na czym ,kraglosci
                                                    > gornej czesci ciala jej wyrozniaja ja z posrod innych bialoglow w calej
                                                    okolcy
                                                    > najblizszej a postac niczym poranek wiosenny swieza i pachnaca jest!

Czy chodzi o p. Masłowską, czy Malanowską ?
                                                  • stettiner Re: ???????? 05.11.02, 23:46
                                                    Szczególny masz gust, lupinie :)))
                                                  • arsene.lupin Ależ ! 05.11.02, 23:52
                                                    stettiner napisała:

> Szczególny masz gust, lupinie :)))

Ja tylko zapytałem. A widać było moje uwielbienie pomiędzy wierszami?
                                                  • stettiner Re: Ależ ! 05.11.02, 23:59
                                                    Skoro rozważałeś możliwość, że opis dotyczył na przykład pani Masłowskiej...
                                                    Nic nie sugeruję, tylko tak sobie gdybam :)
                                                  • arsene.lupin Uf ! 06.11.02, 00:02
                                                    stettiner napisała:

> Skoro rozważałeś możliwość, że opis dotyczył na przykład pani Masłowskiej...
                                                    > Nic nie sugeruję, tylko tak sobie gdybam :)
                                                    Uf. Ale napędziłeś mi stracha. A już myślałem, że się wydało.
                                                  • franekkk Re: Uf ! 09.11.02, 01:28

100!!
                                                  • Gość: Swarozyc Re: Uf ! IP: Telia:* / *.telia.com 09.11.02, 10:31
                                                    pasozyt!
                                                    Ja tu ze szczecinianka odwalilismy kawal roboty, a ty franio przychodzisz tu i
                                                    sie rzucasz na mete...
      • Gość: jsz Re: STOEWER -pytanka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 13:32
        stettiner napisała:

> Pierwszy zakład - naprawy maszyn do szycia, bo od tego zaczynał- Bernhard
        > Stoewer uruchomił przy Breite STr.
        > Kilka lat później wybudował przy skrzyżowaniu obecnych Krasińskiego i
        > Niemierzyńskiej fabrykę maszyn do szycia, później również maszyn do prania i
        > wyżymaczek, a od 1893 rowerów. Budynek, zamieniony na mieszkalny, stoi do
        dziś.
        >
        > Na terenie obecnego Polmo fabrykę samochodów mieli synowie Bernharda-
        Bernhard
        > junior i Emil.

Precyzując, na zdjęciu:
        www.ostsee-urlaub-polen.de/szczecin/geschichte-stoewer-fahrraeder.htm
        wyraźnie widać fabrykę (kominy, hale...) a nie tylko budynek. Czyli zaplecze
        skrzyżowania ulic Krasińskiego i Niemcewicza. Ta ulica w prawo to Rewolucji
        Październikowej / Niemierzyńska. Jeśli dobrze pamiętam to w resztkach hal
        fabryki mieści się / mieściła się hurtownia pokryć dachowych. Budynek fabryki
        przy Krasińskiego stoi do dziś, za komuny była tam Spółdzielnia Pracy "Moda".
        Na tej stronie również warto zobaczyć kamień nagrobny Stoewerów na Cmentarzu
        Centralnym i trochę obrazków aut i rowerów ze Szczecina.
        Pozdrowionka
        jsz
    • spokojny * 102 * ! 09.11.02, 11:10
      Olgierd, Janek, Gustlik, Grigorij i sabaka, czyli 102
      Marusia też !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka