Dodaj do ulubionych

usta kosciola

02.02.06, 08:11
serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3134654.html?as=1&ias=5
swietny wywiad w duzym formacie z dominikaninem o. bartosiem

to ze sa w polskim kosciele ludzie myslacy samodzielnie i refleksyjni oraz
otwarci na zdobycze wspolczesnej nauki daje jednak nadzieje na to ze nie
zwyciezy w nim syndrom oblezonej twierdzy uosabiany przez konserwatywne
fanatyczne i anachroniczne skrzydlo radia maryja i niektorych biskupow

obawiam sie tylko ze ojciec bartos podzieli los ksiedza obirka-jezuity ktory
gdy zakazano mu publicznych wypowiedzi po jego krytyce jpII w belgijskim 'le
soir' wystapil z zakonu

wywiad polecam wszystkim opetanym nienawiscia i zionacym miloscia blizniego
prawdziwym polakom-katolikom ktorzy z zapalem godnym czekistow w imie
patriotyzmu tradycji wartosci narodowych i sanacji moralnej tepia na tym
forum wszystkich inaczej myslacych
polecam go tez naszemu forumowemu ksiedzu ktory-choc czesto w sposob chamski
i prostacki atakowany-pozwalal sobie rowniez na nienawistne i niegodne
reprezentanta tak domagajacej sie szacunku instytucji wypowiedzi

zycze duzo satysfakcji z lektury-ja ja mialem:)

mdosa
Obserwuj wątek
    • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 08:40
      Czytałem wywiad, nawet kilka razy. Niektóre fragmenty szczególnie mi się podobają. Brakuje mi natomiast dwóch rzeczy - wypowiedzi innych zakonników, którzy mieszkają w tym klasztorze, a także ciekaw jestem, jak ten zakonnik nie uwikłał się jeszcze wżaden romans. Obirek w swoim osamotnieniu znalazł sobie kobietę. On jeszcze nie? A może nie chciało tym rozmawiać?
      Generalnie mierzi mnie to, że muszę komuś dowalać na forum. Ale sam widzisz, że zbyt wiele normalnej dyskusji na temat tu nie znajdziesz.
      • Gość: wizytka Re: usta kosciola IP: 217.153.19.* 02.02.06, 09:25
        Czarna mamba - dla mnie, jedno jest pewne - nie jesteś osobą duchowną.Jeżeli to
        Ty podpisujesz sie jako - ksiądz. To patrz wyżej.Jeżeli to ktos inne to także
        patrz wyżej. Czyli dwa pewniki :) Pozdrawiam serdecznie.

Wywiad przeczytałam. Zawsze,kiedy cos takiego czytam, słucham lub oglądam mam
        nieotparte, wręcz fizyczne wrażenie rosnącego, otwartego serca. I wiem jedno -
        Bóg jednak istnieje :)
        • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:52
          Jestem jestem, możesz być spokojna (a może raczej niespokojna?). Niestety moi adwersarze forumowi nadają mi w swoich postach coraz ładniejsze określenia (czarny pajac, czarna żaba, czarna mamba) i nie mogę się oprzeć, aby ich nie używać. Przy nich banalny "ksiadz" jest po prostu niczym, choć osobiście cenię sobie bardzo moje kapłaństwo.
          Postanowiłem na forum nie mieć dupowatego oblicza. Skoro o Kościele pisze się tutaj z nienawiścią, to dlaczego mam się na to zgadzać?
          Poza tym stale się czegoś uczę. Tu poznałem od podszewki zjawisko katolactwa i tu się bardzo wstydzę, gdy ludzie ochrzczeni (a także wykształceni, obyci w świecie, rodzinni, oczytani etc.) plują na Kościół i poniewierają i wyśmiewają jego nauczanie.
          Dziękuję za pozdrowienia. Odwzajemniam je stokrotnie. Ja także wierzę w Boga, bardzo wierzę.
          • Gość: wizytka Re: usta kosciola IP: 217.153.19.* 02.02.06, 10:07
            Postanowiłem na forum nie mieć dupowatego oblicza.

Oczywiście, ponieważ ten wizerunek, ja już wcześniej sobie zaanektowałam :)
            Mój niepokój natomiast może budzić jedynie np choroba najbliższych.
            • Gość: wizytka Re: usta kosciola IP: 217.153.19.* 02.02.06, 10:21
              Skoro jesteś, to odpowiedz mi proszę wielebny dlaczego to ludzie powracający
              dzisiaj ze mszy świętej, wychodzą z kościoła z zapalonymi świecami ?

Z ciekawości pytam :)
              • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 12:02
                Ponieważ dzisiaj w KK obchodzi się święto Ofiarowania Pana Jezusa. To jest wspomnienie wydarzenia, gdy po 40 dniach od narodzin Jezusa został On zaniesiony do świątyni jerozolimskiej, aby rodzice mogli złożyć za Niego ofiarę wg przepisów Prawa. Spotkali wtedy starca Symeona, który o Jezusie mówił, że jest "światłem na oświecenie pogan". Na pamiątkę tego wydarzenia zabieramy ze sobą do kościoła dzisiaj świece i ich światło niesiemy do domu, aby tam przynajmniej symbolicznie rozpraszało mroki zła i skłaniało do refleksji.
                • Gość: wizytka Re: usta kosciola IP: 217.153.19.* 02.02.06, 12:10
                  Dziękuję Ci bardzo. To piękne.

I pięknie wyglądało. Ci starsi ludzie, stąpający ostrożnie po ubitym śniegu,
                  podtrzymujący się wzajem na schodkach,z zapalonymi świecami w rękach ...
                  • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 13:08
                    Tak,to piękny widok. Marzy mi się jeszcze, żeby to młodzi podtrzymywali starszych, i żeby młodzi tez tak licznie przyszli dzisiaj do kościołai znaieśli światło do swoich domów.
                    • Gość: wizytka Re: usta kosciola IP: 217.153.19.* 02.02.06, 13:14
                      To przed Tobą jeszcze chyba dużo roboty do zrobienia :(
                      • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:42
                        Lubię tę robotę :)
                • Gość: K.F. Re: usta kosciola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:58
                  A nie jest dzisiaj przypadkiem szanowny Wielebny święto kościelne w Kościele
                  Rzymsko-katolickim (II kl.), obchodzone dokładnie 2 lutego pn. Matki Boskiej
                  Gromnicznej?
                  Z tego co wiem, jeśli 2 lutego przypadnie w Niedzielę
                  Siedemdziesiątnicy(Staropustnej) lub Sześćdziesiątnicy (Mięsopustnej),
                  uroczystość Najświętszej Maryji (tak mam zapisane w Mszale Niedzielnym wyd.
                  przez kurię warmińsko-mazurską)przenosi się na następny dzień.
                  Poświecenie jednak gromnic i procesja, jak zawsze, odbywa się 2 lutego.
                  Ponieważ dzisiaj czwartek a nie niedziela - zatem święto kosścielne II klasy -
                  jest w pełnej krasie.
                  Faktem jest, że 2 lutego, podczas mszy czyta się ewangelię wg Łukasza
                  (2,22-32)o tym, że po okresie tzw. oczyszczenia Marii po urodzeniu,czyli po
                  40-dniowym połogu określonym tradycją i prawem Mojżeszowym, rodzice Jezusa, tj.
                  Maria i Jżóef, pojawili się w Jerozolimie, bo chcieli, zgodnie przepisami i
                  obyczajem starozytnych Zydów, poświęcić swego syna Bogu i ofiarować z tej
                  okazji świątyni jerozolimskiej gołębie.
                  Tam spotkali starca Symeona.
                  Przede wszystkim ten starzec mówił, że Jezus jest zbawieniem Boga, a światłem
                  jest natomiast, nie tylko na zbawienie pogan, jak twierdzisz, ale przede
                  wszystkim na chwałę ludu Izraela.
                  Wywołało to dziwienie Marii i Józefa.
                  Zwłaszcza gdy Symeon stwierdził, iż Jezus jest przeznaczony aby ..."przezeń
                  upadło i powstało wielu w Izraelu, aby był znakiem, ktoremu sprzeciwać się będą
                  i aby ujawnione były myśli wielu serc, także twoją własną duszę przeniknie miecz".
                  Przeczytałeś nie wszystko w ewangelii Łukasza na ten temat.Fakt, nie ma tego we
                  fragmencie czytanym podczas mszy.
                  Mogę dodać, że oprócz Symeona, w świątyni jerozolimskiej była wtedy także
                  prorokini Anna z plemienia Aser, córka Fanuela, która przez 7 lat była
                  mężatką,a potem jako wdowa do 84 roku żyła w świątyni.
                  Tak więc tego dnia w śwityni jerozolimskiej ponad mięsieczny Jezus był
                  błogosławiony przez dwie osoby - Symeona i Annę.
                  Po tym zdarzeniu, Jaóef i Maria wrócili do Nazaretu w Galilei.
                  • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:37
                    No i mamy piękną pseudo-protestancką interpretację wydarzeń liturgii KK oraz słów Ewangelii, która wypacza nie tylko mój post, ale sam tekst biblijny,nie mówiąc już o roli tego święta w KK. Określenia typu święto II klasy oraz Siedemdziesiątnica etc.świadczy, że fk posługuje się przeterminowanym mszalikiem, który ma przynajmniej 50 lat. Nieprawdaż?
                    • Gość: K.F. Re: usta kosciola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:18
                      Mszał jest stary, nie przeczę, dostałem go w prezencie. Ale to mszał ...
                      rzymskokatolicki, a nie protestancki.
                      Ma o wiele wiecęj niż 50 lat.
                      Swięta nie interpertowałem, ale zinterpretowałem zapis ewanegliczny wg Łukasza,
                      w niczym nie naruszając treści ewangelii, a cytaty są dosłowne.
                      Ksiadz nie może zaprzeczyć, że posługujemy sie tym samym fragmentem ewangelii
                      czytanym podczas rzymskokatolickich mszy w dniu 2 lutego.
                      Nie intrepretował tego święta w Kk, bo nie moja to sprawa.
                      Mszał nie jest "przeterminowany", ale stary, w którym użyto archaicznych określeń.
                      Kanon mszy, treść ewangelii na dzień 2 lutego i przypadajace nań swięto, itp są
                      nadal takie same.
                      PS. Liturgia sama w sobie jest wydarzniem, proszę Wielebnego.
                      • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 22:31
                        Śliczne :)
          • swarozyc Re: usta kosciola 02.02.06, 15:03
            Gość portalu: czarna mamba napisał(a):
            Tu poznałem od podszewki zjawisko katolactwa i tu się bardzo wstydzę, gdy
            ludzie ochrzczeni (a także wykształceni, obyci w świecie, rodzinni, oczytani
            etc.) plują na Kościół i poniewierają i wyśmiewają jego nauczanie.
            '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
            Taa..ludzie ochrzczeni, czyli po dokonanym na sobie gwalcie ze strony swoich
            katolickich rodzicow..i z tym pietnem beda teraz musieli zyc a tow. xionc
            bedzie za kazdym razem wsypywac sol do rany..
            • Gość: czarna mamba Re: usta kosciola IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:44
              To podaj swoich rodziców do sądu, skoro cię zgwałcili i czujesz się napiętnowany. Towarzyszu swar, solądo rany są twoje katolackie poglądy. Ot co.
              • Gość: wizytka Re: usta kosciola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 19:08
                Wy chłopaki, znowu to samo, a tak pięknie się zaczęło ...
                • albert_c Re: usta kosciola 02.02.06, 22:05
                  ba, gdyby caly Kosciol w Polsce byl tak otwarty i tak swiatly jak Dominikanie...

...sie rozmarzylem.

Wywiad super, naprawde warto przeczytac.
                  • Gość: wizytka Re: usta kosciola IP: 217.153.19.* 03.02.06, 07:52
                    Albercie, zawsze wiedziałam, że Ty dobry chłopak jesteś :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka