Dodaj do ulubionych

Prokuratura zajmie się nielegalnym domem starcó...

IP: *.iscnet.pl 28.02.06, 04:14
Obserwuj wątek
    • Gość: maria Gdzie jest ta Marina ? IP: *.iscnet.pl 28.02.06, 04:15
      • Gość: j Re: Gdzie jest ta Marina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 06:57
        chciałam zadać identyczne pytanie :)
      • Gość: dx Re: Gdzie jest ta Marina ? IP: 217.153.5.* 28.02.06, 09:56
        Marina jest w Dąbiu, jadąc od lewobrzeża mijasz lotnisko po prawej, a po lewej
        są najpierw domki letniskowe a zaraz za nimi duży brązowy o ile pamiętam
        budynek z drewna, i niedawno leżała kupa gruzu ...

Ale poczekajmy na wyjaśnienie ...

Oskarżenia łatwo rzucać ... Choć w każdej plotce jest przeważnie ziarko
        prawdy ... Ale często tylko ziarko ...
    • Gość: woy szybkość działania mnie powaaaaaaaaaala! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 07:42
      jutro mooooooże przyjdą druuuuuugi raz i teeeeeż nie weeeejdą. Aaaaaale
      prokurator zaczął już myyyyśleć w tej spraaaaaawie. Na peeeeeewno zaaaaskoczą w
      końcu goooooościa.....
    • Gość: podann Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.internet.v.pl 28.02.06, 08:51
      zgadzam się z poprzednią opinią i jeszcze dodam, że pozwolą im spokojnie
      zniknąć z dokumentami i gotóweczką staruszków
      • zona.pijaka Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 28.02.06, 10:04
        A ja myslę że wystarczająca już ośmieszył się "przedstawiciel wojewody" -
        probując wtargnąć na teren prywatny. Dobrze,że go nie odstrzelili, jak w
        Ameryce - gdzie mój dom - moja twierdza.
        Ośmieszył się podwójnie, probujęc zemścić się jak gó..arz - donosząc jak kapuś
        do prokuratury. Wot, urażona ambicja.
        Prokuratura ośmieszy sie po trzecie - jeśli cokolwiek tam ruszy. Tak myslę, i
        mogę się nawet założyc.
        • babzula Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 28.02.06, 10:24
          masz 1000% racji takie samo info otrzymałam z forum krajowego,
          mam tam swoją Mamę od roku i jak innych około 20 rodzin nic złego na nich nie
          możemy powiedzieć
          akurat wczorał byłam w odwiedzinach u Mamy, widziałam tą "kontrolę" - był
          dzielnicowy, który powiedział że nie wie po co go wzywano, a Pani z urzędu
          powiedziano że dzisiaj u nich ktoś z firmy się pojawi z grzeczności bo tak na
          prawdę do oni nie są organem kontrolującym taką działalność to nie jest DPS!!!
          • Gość: Gosc info IP: .2P1D* / 195.124.114.* 28.02.06, 10:55
            jasne a facet jest krysztalowo czysty, ma wspaniale referencje do prowadzenia
            takiego domu :-) zastanawiam sie co trzeba miec we lbie zeby zostawic swoich
            rodzicow w takim miejscu ?
            • babzula Re: info 28.02.06, 11:06
              TAKĄ ODPOWIEDŻ DOSTAŁAM NA FORUM KRAJOWYM

Witam:)
              Sprawe dzialalnia domow pomocy spolecznej reguluje ustawa i pomocy
              spolecznej, ta sa zapisy ko i jak moze prowadzic dom pomocy
              solecznej
              Jesli juz taki dom powstanie funkcjonuje on na podstawie
              nastepnej ustawy okreslajacej jakie standardy musi ten dom
              spelniac, to znaczy wielkosc pokoi, podjazdy dla
              niepelnosprawnycjh, ile lazienek i ubikacji przypada na jedna
              osobe, itd....
              te przepisy o standaryzacji dps sa dostepne w kazdym wydziale
              wojewodzkim pomocy spolecznej / w urzedze wojewodzkim/
              Pracownik ma obowiazek pokazania ustawy o pomocy spolecznej i
              ustawy o domoach pomocy spolecznej bo te ustawy nie sa tajne..

Ten dom o ktorym Pani pisze najprawdopdobniej jest domem bez
              wydanej zggody przez wojewode, bo zapewne jest tylko
              zarejestrowany jako dzialalnosc gospodarcza. W polsce nie ma
              pr\zepisu, ktory naklada na wlasciciela takiego domu obowiazek
              rejestrowania sie w rejestrze wojewody albo posiadania specjalnej
              licencji na prowadzenie takiego domu, nie moze on jednak uzywac
              nazwy dom opieki spolecznej i musi zawierac miedzy kilentami a
              wlascicielem domu umowy cywilno prawne, nie moze tez wnioskowac o
              dotacje z budzetu panstwa na dofinansowanie mieszkanciow/ wedluhg
              przepisow mieszkaniec placi 70 procent wynagrodzenia swojego czyli
              renty lub emerytury a reszte pokrywa panstwo, w takich domach
              odplatnosc jestw 100 procentacjh plus zysk wlasciciela, nie ma tez
              dodtowanych lekow, terapii itp co jest w panstwowych domach.
              Wojewoda nie ma prawa ingerowania w taki dom ani tez nie moze go
              kontrolowac, nie ma postawy prawnej.
              Jednym organem ktory moze to zrobic to sanepid - w czesci
              doityczaacej kuchni i stanu sanitarnego oraz policjka na wniosek
              prokuratury gdyby zaistnialo zagrozenie zycia lub inne niezgodne z
              prawem okolicznosci..
              Ale zapewne to musi sie stac na wniosek kogos poszkodowanego.
              nie sadze zeby wojewoda mogl wyslac tam swoich urzednikow bo nie
              ma podstawy prawnej, kazda takak kontrola w domu pomicy spoleczje
              odbywa sie na wniosek wojewody z pisemnym podaniem kto i kiedy
              zjawia sie na taka kontrole .najdczesciej kontrola musi byc
              zapwiedziana na tydzien wczesniej u dyrektora placowki / sa tez
              kontrole niezapowiedziane ale one zdarzaja sie zadko i / kontrole
              o ktorych mowie dotycza tylko placowek podleglych wojewodzie.
              Nie wiem w jakich warunkazch zyja mieszkancy ego doimu ale dopoki
              panstwo placicie a wlasciciel wywiazuje sie z umowy nikt nie ma
              prawa nic zabronic. Niech tylko wlaciciel sprwadzi jak
              zarejestrowal dom, jesli ma mnazwe dom pomocy spolecznej obwoam
              sie ze musi ja zmienic bo wtedy w mysl przepisow nie ma prawa do
              prowadzenia placowki...
              Pozdrawiam i w razie pytan prosze o szczegolowe pytania na mojego
              maila..
            • zona.pijaka Re: info 28.02.06, 11:14
              Gość portalu: Gosc napisał(a):
              > jasne a facet jest krysztalowo czysty, ma wspaniale referencje do prowadzenia
              > takiego domu :-) zastanawiam

Plujesz się koleś. Nie ma znaczenia, jak kryształo czysty jest facet, ważne
              jest że ma prawo zaprosić do swojego domu kogo chce. Czy tak trudno ci to
              zrozumiec. Nie wyobrazam sobie byś np ty sprobowł mi wyznaczać, kogo mogę
              przyjąć w "gościnę" a kogo nie. Po prostu dostałbyś normalnie w dziób, kopa w
              tyłek i śrutem na odchodne. I w świetle prawa, każdy sąd przyzna mi rację.
              Chcesz się założyć że tak zrobię? Ujawij się, postaw dowolną sumę a ja ci
              pokaze jak smakuje mój but.
              • Gość: prawnik Re: info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:49
                Zawsze można nasłać kontrolę PIP, lub SANEPID-u
              • Gość: Tomek Re: info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 17:10
                Ale ty babo głupoty wypisujesz.
              • Gość: JB Re: info IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 01.03.06, 15:55
                To prawdziwa odpowiedź osoby z "klasą". No, ale czego można spodziewać się po
                osobie o takich poglądach! Wolałabym się z Panią nie spotykać.... fe.
        • Gość: lodzermensz Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.06, 13:21
          Zona.pijaka napisała

ośmieszył się "przedstawiciel wojewody" -
          probując wtargnąć na teren prywatny. Dobrze,że go nie odstrzelili, jak w
          Ameryce - gdzie mój dom - moja twierdza.

Mój Boże , gdybyś żono_pijaka widziała jak urzędnik federalny z szeryfem
          wchodzą komuś na teren prywatny tylko na podstawie blachy i donosu sąsiadów –
          do domu. Na czas przeszukania czy kontroli – (na przykład czy babcia staruszka
          nie jest zaniedbana lub twoje dziecko nie jest molestowane, albo też nie
          ukrywasz jakiegoś znajomego Araba, być może terrorysty z Francji) właściciel na
          kopach wylatuje do ogrodu a jak się stawia to mu robią za kilka godzin police-
          court (coś w rodzaju kolegium) za utrudnianie życia urzędnikowi - to byś
          była szczęśliwa, że mieszkasz w Polsce.
          Ale masz jednak rację, że w Polsce prowadząc jakąkolwiek działalność
          gospodarczą można się zasłonić tym, że jest to teren prywatny i wara urzędnikom.
          W USA teren prywatny nie jest żadną przeszkodą dla urzędników stanowych lub
          federalnych aby wejść do twojego domu. Wystarczy smród zdechłego kota a masz na
          głowie tłum urzędników – każdy z innej instytucji. Natomiast za zapytanie
          szeryfa „czy ma pan nakaz?” można być wywleczonym z domu, położonym na ziemie i
          przytrzymywanym kolanem tak długo, aż urzędnik stwierdzi, że to tylko smród
          kota a nie gaz bojowy dla terrorystów.
          Aż się dziwię, że tak mało jest w Polsce obcych inwestorów. Tu jest raj dla
          przedsiębiorców.
          • zona.pijaka Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 28.02.06, 13:59
            Gość portalu: lodzermensz napisał(a):
            > Mój Boże , gdybyś żono_pijaka widziała jak urzędnik federalny z szeryfem
            > wchodzą komuś na teren prywatny tylko na podstawie blachy i donosu sąsiadów 
            > 211;
            > do domu. Na czas przeszukania czy kontroli – (na przykład czy babcia star
            > uszka
            > nie jest zaniedbana lub twoje dziecko nie jest molestowane, albo też nie
            > ukrywasz jakiegoś znajomego Araba, być może terrorysty z Francji) właściciel
            na

Bzdety gadasz.
            I w Ameryce i w Polsce do dokonania przeszukania wymagany jest nakaz
            przeszukania. Czasmi zdarzają się filmowania z ukrycia napadów policji, na
            obywateli, bez wymaganych zezwoleń - ale te przypadki są mocno nagłaśniane.
            Łamiących prawo policjantów, natychmiast zwalnia się w pracy i pod Sąd.
            Powtórzę, wyobraź sobie że mam na stole w swoim mieszkaniu, polożoną kartę
            płatniczą a obok napisane kody, piny do moich kont w Banku. I myslisz że
            pozwolę sobie, by jakiekolwiek palanty, tylko na podstawie blachy, dowiedzieli
            się mumerów moich kont. By potem nie oczyścić?
            Chyba musiałabym byc głupia. Tylko ludzie wielce naiwni, twego pokroju -
            pokażą byle policjantowi swoje skarby. Faktem jest jednak, że chcąc sie
            zaprzyjaznic z szeryfem, dzielnicowym - możesz go nawet zaprosić na herbatkę.
            Ale to ty zapraszasz, wtedy to jest zupełnie coś innego.
            • Gość: lodzermensz Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.06, 17:21
              Ale policję macie w tym Szczecinie do dupy. Włąśnie sprawdziłem jak jest w
              Łodzi. Aby wejść na teren prywatny potrzebne są policjantowi 2 rzeczy: 1.
              legitymacja służbowa, i 2. uzasadnione podejrzenie będącego w toku
              przestępstwa. To wszystko.

I odpowiadam zonie.pijaka, która napisała:

wyobraź sobie że mam na stole w swoim mieszkaniu, polożoną kartę
              płatniczą a obok napisane kody, piny do moich kont w Banku. I myslisz że
              pozwolę sobie, by jakiekolwiek palanty, tylko na podstawie blachy, dowiedzieli
              się mumerów moich kont. By potem nie oczyścić?

No więc wyobraź sobie miła zono.pijaka, że nie muszę sobie takich sytuacji
              wyobrażać, gdyż wielokrotnie je widziałem pracując jako kierowca state taxmana
              (to jest coś w rodzaju poborcy i równocześnie komornika skarbowego). A jeśli
              trafi na leżące na stole karty z pinami itd., to dla niego miodzio !!! -
              wszystko od razu ci przepada.
              Cieszę się , że mnie tam już nie ma , szczerze !
              • zona.pijaka Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 08:45
                Gość portalu: lodzermensz napisał(a):
                > No więc wyobraź sobie miła zono.pijaka, że nie muszę sobie takich sytuacji
                > wyobrażać, gdyż wielokrotnie je widziałem pracując jako kierowca state
                taxmana
                > (to jest coś w rodzaju poborcy i równocześnie komornika skarbowego). A jeśli
                > trafi na leżące na stole karty z pinami itd., to dla niego miodzio !!! -
                > wszystko od razu ci przepada.
                > Cieszę się , że mnie tam już nie ma , szczerze !

Nie wiem czemu się cieszysz. Sprobuj wejsc do mnie bez oficjalnego nakazu
                prokuratora, to twój uśmiech ugrzężnie ci moim nożem kuchennym w twoim gardle.
                Nie wierzysz, sprobuj! Takiś gieroj? Wszystko w obronnie własnosci i pinu
                leżącego na stole.
    • lodzermensz nie pić piwa na służbie !!! 28.02.06, 12:35
      Jeśli ktoś jest ciekawy, jak jest możliwe, że funkcjonariusz wezwany na pomoc
      urzędnikowi państwowemu, któremu uniemożliwiono przeprowadzenie czynności
      służbowych zweryfikowania doniesienia o popełnieniu przestępstwa, to wyjaśniam,
      że wytłumaczenia są dwa:
      Pierwsze: policjant jest wyjątkowo niekompetentnym, niedouczonym i ociężałym
      umysłowo strusiem, któremu nie można dać mocnego piwa, bo po jego wypiciu
      wsadza głowę w piasek kiedy mu powiedzieć „Hu !!!”. A właśnie tak pewnie było:
      kiedy dziadunio-strażnik z domu opieki powiedział im: „wynocha mi tu - hu,
      ha !!!” policjanci pierzchnęli w popłochu na wszystkie strony jak stado wróbli.
      Drugie wytłumaczenie tej skandalicznej sytuacji jest takie, że towarzystwo przy
      bramie wzięło łapówkę i wróci na kontrolę wtedy, kiedy nieprawidłowości będą
      już usunięte.
      Tak, czy inaczej zarówno kontrolerzy, jak i policjanci nadają się tylko
      ręcznego czyszczenia klozetów w swoich miejscach pracy.
    • Gość: zen Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: 87.207.66.* 28.02.06, 13:28
      Moja Mama była w tym domu.Zapłaciłem za 2 tygodnie z góry a mimo to po 4 dniach
      pobytu 13 września 2005 na prośbę Mamy chciałem Ją zabrać do domu. Niestety pan
      Jacek odmówił wypuszczenia majej Mamy. Wezwałem policję z komisarjatu
      Szczecin-Dąbie.Panowie obiecali pomóc ale po rozmowie w cztery oczy z
      kierownikiem zmienili zdanie.Żądano odemnie wpłaty za cały miesiąc z
      góry(2500zł).Pan dzielnicowy polecił mi skierować sprawę do sądu rodzinnego
      ponieważ moja siostra była odmiennego zdania niż ja. Zdanie mojej Mamy
      nieliczyło się wogóle chociaż nie jest ubeswłasnowolniona. Niestety Mama zmarła
      nie odzyskawszy wolności 28 listpoada. Kierownik zachowywał się jak typowy
      "łowca skór" namiawiając mnie do pewnej firmy pogrzebowej.Utrudniał mi odwidziny
      mojej Mamy. To był jeden wielki HOROR !!!
      • psychol_ogia Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 01.03.06, 16:25
        To jest niedopuszczalne, żeby takie domy (nawet prywatne ), mam tu na myśli
        domy opieki i domy dziecka pozostawały poza kontrolą. Ktoś musi dbać o interesy
        bezbronnych.
    • babzula Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 01.03.06, 16:47
      ludzie tam nie są bezbronni
      zauważcie fakt, że nikt z rodzin, a jest tam ich 20 nie składa skarg, ja sama
      rozmawiałam z kilkoma rodzinami, podczas odwiedzin Mamy, a wpadam tam bez
      zapowiedzi, o różnych porach, i zawsze jest tam wszystko ok! Mama jest czysta,
      nakarmiona i nie śmierdzi moczem jak to było w innych domach.
      Oby wszystkie takie ośrodki miały taki standart.
    • Gość: gosia to jakiś absurd! IP: 217.96.3.* 01.03.06, 22:46
      tak... rozczulamy się nad bandytami i oszustami, szukając odpowiednich więzień,
      a oni w tym czasie - pomimo "złego stanu zdrowa" - krzywdzą następne ofiary.
    • beata2003 Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 10:03
      rodziny nie interweniuja ,poniewaz nie obchodzi ich los najblizszych osob,a same
      osoby ktore tam przebywaja "nie maja prawa glosu!!Rodziny staruszkow maja
      poczucie "dobrze spelnionego obowiazku".Winne sa rodziny tych biednych
      ludzi.ktorzy sa zdani na ich laske i nielaske !!Sami niewiele maja juz do
      powiedzenia !!
      A zawsze znajda sie tacy .ktorzy to odpowiednio wykorzystaja.ale to niestety
      winni sa najblizsi.
      • babzula Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 10:20
        beata2003 napisała:

> rodziny nie interweniuja ,poniewaz nie obchodzi ich los najblizszych osob,a sam
        > e
        > osoby ktore tam przebywaja "nie maja prawa glosu!!Rodziny staruszkow maja
        > poczucie "dobrze spelnionego obowiazku".Winne sa rodziny tych biednych
        > ludzi.ktorzy sa zdani na ich laske i nielaske !!Sami niewiele maja juz do
        > powiedzenia !!
        > A zawsze znajda sie tacy .ktorzy to odpowiednio wykorzystaja.ale to niestety
        > winni sa najblizsi.

mówisz same głupoty, odwiedzam b.często Mamę i widzę zawsze wielu odwiedzajacych.
        W tym domu nie trzeba zgłaszać odwiedzin, codziennie jest dużo rodzin w
        odwiedzinach i każdy na bieżąco kontroluje swoich bliskich
        przez ten cały rok tylko raz miałam uwagę - opiekunki ubrały Mamę w nie swój
        sweter, ale niewiem czy Mama sama się nie zamieniła
        • psychol_ogia Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 10:39
          Babzula jeśli wszystko jest tak dobrze jak piszesz, to samym właścicielom
          powinno zależeć na szybkiej kontroli, która wykaże ,że wszystko jest w porządku
          i oszyszczą się z bezpodstawnych zarzutów.
          Swoją drogą dane mi było oglądać ten przbytek w Kronice i nie robi najlepszego
          wrażenia.
    • Gość: gość Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.stargard.mm.pl 02.03.06, 11:11
      Babzula masz racje,ten kto nie był w tym domu nie powinien się wypowiadać
    • beata2003 Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 11:13
      Babzula!!sama sobie usilujesz wmowic ,ze jest tam tak fajnie i rozowo i mama
      jest przeszczesliwa.Fakty temu przecza i wiesz o tym dobrze.
      Los bywa przewrotny i na starosc sama mozesz znalezc sie w podobnym
      "przybytku".Przyklad idzie z gory.Kochajace swoich rodzicow dzieci bywaja bez
      skrupolow.
      • Gość: gość Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.stargard.mm.pl 02.03.06, 11:24
        Beata:skąd możesz wiedzieć jak tam jest. Byłaś tam, widziałaś tych ludzi?
    • beata2003 Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 11:47
      Uwazam ,ze kazdy czlowiek powinien ostatnie lata swego zycia spedzac w otoczeniu
      rodziny i we wlasnym domu.Ma do tego pelne prawo i zaden ,nawet najlepszy Dom
      Opieki nie jest mu w stanie tego zapewnic.I nie chodzi tu o to ,ze ma czyste
      ubranie i miche, tylko o milosc i wsparcie najblizszych !!.i wlasne ,nawet
      najgorsze lozko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka