Gość: j Re: Gdzie jest ta Marina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 06:57 chciałam zadać identyczne pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dx Re: Gdzie jest ta Marina ? IP: 217.153.5.* 28.02.06, 09:56 Marina jest w Dąbiu, jadąc od lewobrzeża mijasz lotnisko po prawej, a po lewej są najpierw domki letniskowe a zaraz za nimi duży brązowy o ile pamiętam budynek z drewna, i niedawno leżała kupa gruzu ... Ale poczekajmy na wyjaśnienie ... Oskarżenia łatwo rzucać ... Choć w każdej plotce jest przeważnie ziarko prawdy ... Ale często tylko ziarko ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woy szybkość działania mnie powaaaaaaaaaala! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 07:42 jutro mooooooże przyjdą druuuuuugi raz i teeeeeż nie weeeejdą. Aaaaaale prokurator zaczął już myyyyśleć w tej spraaaaaawie. Na peeeeeewno zaaaaskoczą w końcu goooooościa..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podann Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.internet.v.pl 28.02.06, 08:51 zgadzam się z poprzednią opinią i jeszcze dodam, że pozwolą im spokojnie zniknąć z dokumentami i gotóweczką staruszków Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 28.02.06, 10:04 A ja myslę że wystarczająca już ośmieszył się "przedstawiciel wojewody" - probując wtargnąć na teren prywatny. Dobrze,że go nie odstrzelili, jak w Ameryce - gdzie mój dom - moja twierdza. Ośmieszył się podwójnie, probujęc zemścić się jak gó..arz - donosząc jak kapuś do prokuratury. Wot, urażona ambicja. Prokuratura ośmieszy sie po trzecie - jeśli cokolwiek tam ruszy. Tak myslę, i mogę się nawet założyc. Odpowiedz Link Zgłoś
babzula Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 28.02.06, 10:24 masz 1000% racji takie samo info otrzymałam z forum krajowego, mam tam swoją Mamę od roku i jak innych około 20 rodzin nic złego na nich nie możemy powiedzieć akurat wczorał byłam w odwiedzinach u Mamy, widziałam tą "kontrolę" - był dzielnicowy, który powiedział że nie wie po co go wzywano, a Pani z urzędu powiedziano że dzisiaj u nich ktoś z firmy się pojawi z grzeczności bo tak na prawdę do oni nie są organem kontrolującym taką działalność to nie jest DPS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc info IP: .2P1D* / 195.124.114.* 28.02.06, 10:55 jasne a facet jest krysztalowo czysty, ma wspaniale referencje do prowadzenia takiego domu :-) zastanawiam sie co trzeba miec we lbie zeby zostawic swoich rodzicow w takim miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
babzula Re: info 28.02.06, 11:06 TAKĄ ODPOWIEDŻ DOSTAŁAM NA FORUM KRAJOWYM Witam:) Sprawe dzialalnia domow pomocy spolecznej reguluje ustawa i pomocy spolecznej, ta sa zapisy ko i jak moze prowadzic dom pomocy solecznej Jesli juz taki dom powstanie funkcjonuje on na podstawie nastepnej ustawy okreslajacej jakie standardy musi ten dom spelniac, to znaczy wielkosc pokoi, podjazdy dla niepelnosprawnycjh, ile lazienek i ubikacji przypada na jedna osobe, itd.... te przepisy o standaryzacji dps sa dostepne w kazdym wydziale wojewodzkim pomocy spolecznej / w urzedze wojewodzkim/ Pracownik ma obowiazek pokazania ustawy o pomocy spolecznej i ustawy o domoach pomocy spolecznej bo te ustawy nie sa tajne.. Ten dom o ktorym Pani pisze najprawdopdobniej jest domem bez wydanej zggody przez wojewode, bo zapewne jest tylko zarejestrowany jako dzialalnosc gospodarcza. W polsce nie ma pr\zepisu, ktory naklada na wlasciciela takiego domu obowiazek rejestrowania sie w rejestrze wojewody albo posiadania specjalnej licencji na prowadzenie takiego domu, nie moze on jednak uzywac nazwy dom opieki spolecznej i musi zawierac miedzy kilentami a wlascicielem domu umowy cywilno prawne, nie moze tez wnioskowac o dotacje z budzetu panstwa na dofinansowanie mieszkanciow/ wedluhg przepisow mieszkaniec placi 70 procent wynagrodzenia swojego czyli renty lub emerytury a reszte pokrywa panstwo, w takich domach odplatnosc jestw 100 procentacjh plus zysk wlasciciela, nie ma tez dodtowanych lekow, terapii itp co jest w panstwowych domach. Wojewoda nie ma prawa ingerowania w taki dom ani tez nie moze go kontrolowac, nie ma postawy prawnej. Jednym organem ktory moze to zrobic to sanepid - w czesci doityczaacej kuchni i stanu sanitarnego oraz policjka na wniosek prokuratury gdyby zaistnialo zagrozenie zycia lub inne niezgodne z prawem okolicznosci.. Ale zapewne to musi sie stac na wniosek kogos poszkodowanego. nie sadze zeby wojewoda mogl wyslac tam swoich urzednikow bo nie ma podstawy prawnej, kazda takak kontrola w domu pomicy spoleczje odbywa sie na wniosek wojewody z pisemnym podaniem kto i kiedy zjawia sie na taka kontrole .najdczesciej kontrola musi byc zapwiedziana na tydzien wczesniej u dyrektora placowki / sa tez kontrole niezapowiedziane ale one zdarzaja sie zadko i / kontrole o ktorych mowie dotycza tylko placowek podleglych wojewodzie. Nie wiem w jakich warunkazch zyja mieszkancy ego doimu ale dopoki panstwo placicie a wlasciciel wywiazuje sie z umowy nikt nie ma prawa nic zabronic. Niech tylko wlaciciel sprwadzi jak zarejestrowal dom, jesli ma mnazwe dom pomocy spolecznej obwoam sie ze musi ja zmienic bo wtedy w mysl przepisow nie ma prawa do prowadzenia placowki... Pozdrawiam i w razie pytan prosze o szczegolowe pytania na mojego maila.. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: info 28.02.06, 11:14 Gość portalu: Gosc napisał(a): > jasne a facet jest krysztalowo czysty, ma wspaniale referencje do prowadzenia > takiego domu :-) zastanawiam Plujesz się koleś. Nie ma znaczenia, jak kryształo czysty jest facet, ważne jest że ma prawo zaprosić do swojego domu kogo chce. Czy tak trudno ci to zrozumiec. Nie wyobrazam sobie byś np ty sprobowł mi wyznaczać, kogo mogę przyjąć w "gościnę" a kogo nie. Po prostu dostałbyś normalnie w dziób, kopa w tyłek i śrutem na odchodne. I w świetle prawa, każdy sąd przyzna mi rację. Chcesz się założyć że tak zrobię? Ujawij się, postaw dowolną sumę a ja ci pokaze jak smakuje mój but. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:49 Zawsze można nasłać kontrolę PIP, lub SANEPID-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 17:10 Ale ty babo głupoty wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: info IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 01.03.06, 15:55 To prawdziwa odpowiedź osoby z "klasą". No, ale czego można spodziewać się po osobie o takich poglądach! Wolałabym się z Panią nie spotykać.... fe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzermensz Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.06, 13:21 Zona.pijaka napisała ośmieszył się "przedstawiciel wojewody" - probując wtargnąć na teren prywatny. Dobrze,że go nie odstrzelili, jak w Ameryce - gdzie mój dom - moja twierdza. Mój Boże , gdybyś żono_pijaka widziała jak urzędnik federalny z szeryfem wchodzą komuś na teren prywatny tylko na podstawie blachy i donosu sąsiadów – do domu. Na czas przeszukania czy kontroli – (na przykład czy babcia staruszka nie jest zaniedbana lub twoje dziecko nie jest molestowane, albo też nie ukrywasz jakiegoś znajomego Araba, być może terrorysty z Francji) właściciel na kopach wylatuje do ogrodu a jak się stawia to mu robią za kilka godzin police- court (coś w rodzaju kolegium) za utrudnianie życia urzędnikowi - to byś była szczęśliwa, że mieszkasz w Polsce. Ale masz jednak rację, że w Polsce prowadząc jakąkolwiek działalność gospodarczą można się zasłonić tym, że jest to teren prywatny i wara urzędnikom. W USA teren prywatny nie jest żadną przeszkodą dla urzędników stanowych lub federalnych aby wejść do twojego domu. Wystarczy smród zdechłego kota a masz na głowie tłum urzędników – każdy z innej instytucji. Natomiast za zapytanie szeryfa „czy ma pan nakaz?” można być wywleczonym z domu, położonym na ziemie i przytrzymywanym kolanem tak długo, aż urzędnik stwierdzi, że to tylko smród kota a nie gaz bojowy dla terrorystów. Aż się dziwię, że tak mało jest w Polsce obcych inwestorów. Tu jest raj dla przedsiębiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 28.02.06, 13:59 Gość portalu: lodzermensz napisał(a): > Mój Boże , gdybyś żono_pijaka widziała jak urzędnik federalny z szeryfem > wchodzą komuś na teren prywatny tylko na podstawie blachy i donosu sąsiadów > 211; > do domu. Na czas przeszukania czy kontroli – (na przykład czy babcia star > uszka > nie jest zaniedbana lub twoje dziecko nie jest molestowane, albo też nie > ukrywasz jakiegoś znajomego Araba, być może terrorysty z Francji) właściciel na Bzdety gadasz. I w Ameryce i w Polsce do dokonania przeszukania wymagany jest nakaz przeszukania. Czasmi zdarzają się filmowania z ukrycia napadów policji, na obywateli, bez wymaganych zezwoleń - ale te przypadki są mocno nagłaśniane. Łamiących prawo policjantów, natychmiast zwalnia się w pracy i pod Sąd. Powtórzę, wyobraź sobie że mam na stole w swoim mieszkaniu, polożoną kartę płatniczą a obok napisane kody, piny do moich kont w Banku. I myslisz że pozwolę sobie, by jakiekolwiek palanty, tylko na podstawie blachy, dowiedzieli się mumerów moich kont. By potem nie oczyścić? Chyba musiałabym byc głupia. Tylko ludzie wielce naiwni, twego pokroju - pokażą byle policjantowi swoje skarby. Faktem jest jednak, że chcąc sie zaprzyjaznic z szeryfem, dzielnicowym - możesz go nawet zaprosić na herbatkę. Ale to ty zapraszasz, wtedy to jest zupełnie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzermensz Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.06, 17:21 Ale policję macie w tym Szczecinie do dupy. Włąśnie sprawdziłem jak jest w Łodzi. Aby wejść na teren prywatny potrzebne są policjantowi 2 rzeczy: 1. legitymacja służbowa, i 2. uzasadnione podejrzenie będącego w toku przestępstwa. To wszystko. I odpowiadam zonie.pijaka, która napisała: wyobraź sobie że mam na stole w swoim mieszkaniu, polożoną kartę płatniczą a obok napisane kody, piny do moich kont w Banku. I myslisz że pozwolę sobie, by jakiekolwiek palanty, tylko na podstawie blachy, dowiedzieli się mumerów moich kont. By potem nie oczyścić? No więc wyobraź sobie miła zono.pijaka, że nie muszę sobie takich sytuacji wyobrażać, gdyż wielokrotnie je widziałem pracując jako kierowca state taxmana (to jest coś w rodzaju poborcy i równocześnie komornika skarbowego). A jeśli trafi na leżące na stole karty z pinami itd., to dla niego miodzio !!! - wszystko od razu ci przepada. Cieszę się , że mnie tam już nie ma , szczerze ! Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 08:45 Gość portalu: lodzermensz napisał(a): > No więc wyobraź sobie miła zono.pijaka, że nie muszę sobie takich sytuacji > wyobrażać, gdyż wielokrotnie je widziałem pracując jako kierowca state taxmana > (to jest coś w rodzaju poborcy i równocześnie komornika skarbowego). A jeśli > trafi na leżące na stole karty z pinami itd., to dla niego miodzio !!! - > wszystko od razu ci przepada. > Cieszę się , że mnie tam już nie ma , szczerze ! Nie wiem czemu się cieszysz. Sprobuj wejsc do mnie bez oficjalnego nakazu prokuratora, to twój uśmiech ugrzężnie ci moim nożem kuchennym w twoim gardle. Nie wierzysz, sprobuj! Takiś gieroj? Wszystko w obronnie własnosci i pinu leżącego na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensz nie pić piwa na służbie !!! 28.02.06, 12:35 Jeśli ktoś jest ciekawy, jak jest możliwe, że funkcjonariusz wezwany na pomoc urzędnikowi państwowemu, któremu uniemożliwiono przeprowadzenie czynności służbowych zweryfikowania doniesienia o popełnieniu przestępstwa, to wyjaśniam, że wytłumaczenia są dwa: Pierwsze: policjant jest wyjątkowo niekompetentnym, niedouczonym i ociężałym umysłowo strusiem, któremu nie można dać mocnego piwa, bo po jego wypiciu wsadza głowę w piasek kiedy mu powiedzieć „Hu !!!”. A właśnie tak pewnie było: kiedy dziadunio-strażnik z domu opieki powiedział im: „wynocha mi tu - hu, ha !!!” policjanci pierzchnęli w popłochu na wszystkie strony jak stado wróbli. Drugie wytłumaczenie tej skandalicznej sytuacji jest takie, że towarzystwo przy bramie wzięło łapówkę i wróci na kontrolę wtedy, kiedy nieprawidłowości będą już usunięte. Tak, czy inaczej zarówno kontrolerzy, jak i policjanci nadają się tylko ręcznego czyszczenia klozetów w swoich miejscach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: 87.207.66.* 28.02.06, 13:28 Moja Mama była w tym domu.Zapłaciłem za 2 tygodnie z góry a mimo to po 4 dniach pobytu 13 września 2005 na prośbę Mamy chciałem Ją zabrać do domu. Niestety pan Jacek odmówił wypuszczenia majej Mamy. Wezwałem policję z komisarjatu Szczecin-Dąbie.Panowie obiecali pomóc ale po rozmowie w cztery oczy z kierownikiem zmienili zdanie.Żądano odemnie wpłaty za cały miesiąc z góry(2500zł).Pan dzielnicowy polecił mi skierować sprawę do sądu rodzinnego ponieważ moja siostra była odmiennego zdania niż ja. Zdanie mojej Mamy nieliczyło się wogóle chociaż nie jest ubeswłasnowolniona. Niestety Mama zmarła nie odzyskawszy wolności 28 listpoada. Kierownik zachowywał się jak typowy "łowca skór" namiawiając mnie do pewnej firmy pogrzebowej.Utrudniał mi odwidziny mojej Mamy. To był jeden wielki HOROR !!! Odpowiedz Link Zgłoś
psychol_ogia Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 01.03.06, 16:25 To jest niedopuszczalne, żeby takie domy (nawet prywatne ), mam tu na myśli domy opieki i domy dziecka pozostawały poza kontrolą. Ktoś musi dbać o interesy bezbronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
babzula Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 01.03.06, 16:47 ludzie tam nie są bezbronni zauważcie fakt, że nikt z rodzin, a jest tam ich 20 nie składa skarg, ja sama rozmawiałam z kilkoma rodzinami, podczas odwiedzin Mamy, a wpadam tam bez zapowiedzi, o różnych porach, i zawsze jest tam wszystko ok! Mama jest czysta, nakarmiona i nie śmierdzi moczem jak to było w innych domach. Oby wszystkie takie ośrodki miały taki standart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia to jakiś absurd! IP: 217.96.3.* 01.03.06, 22:46 tak... rozczulamy się nad bandytami i oszustami, szukając odpowiednich więzień, a oni w tym czasie - pomimo "złego stanu zdrowa" - krzywdzą następne ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2003 Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 10:03 rodziny nie interweniuja ,poniewaz nie obchodzi ich los najblizszych osob,a same osoby ktore tam przebywaja "nie maja prawa glosu!!Rodziny staruszkow maja poczucie "dobrze spelnionego obowiazku".Winne sa rodziny tych biednych ludzi.ktorzy sa zdani na ich laske i nielaske !!Sami niewiele maja juz do powiedzenia !! A zawsze znajda sie tacy .ktorzy to odpowiednio wykorzystaja.ale to niestety winni sa najblizsi. Odpowiedz Link Zgłoś
babzula Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 10:20 beata2003 napisała: > rodziny nie interweniuja ,poniewaz nie obchodzi ich los najblizszych osob,a sam > e > osoby ktore tam przebywaja "nie maja prawa glosu!!Rodziny staruszkow maja > poczucie "dobrze spelnionego obowiazku".Winne sa rodziny tych biednych > ludzi.ktorzy sa zdani na ich laske i nielaske !!Sami niewiele maja juz do > powiedzenia !! > A zawsze znajda sie tacy .ktorzy to odpowiednio wykorzystaja.ale to niestety > winni sa najblizsi. mówisz same głupoty, odwiedzam b.często Mamę i widzę zawsze wielu odwiedzajacych. W tym domu nie trzeba zgłaszać odwiedzin, codziennie jest dużo rodzin w odwiedzinach i każdy na bieżąco kontroluje swoich bliskich przez ten cały rok tylko raz miałam uwagę - opiekunki ubrały Mamę w nie swój sweter, ale niewiem czy Mama sama się nie zamieniła Odpowiedz Link Zgłoś
psychol_ogia Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 10:39 Babzula jeśli wszystko jest tak dobrze jak piszesz, to samym właścicielom powinno zależeć na szybkiej kontroli, która wykaże ,że wszystko jest w porządku i oszyszczą się z bezpodstawnych zarzutów. Swoją drogą dane mi było oglądać ten przbytek w Kronice i nie robi najlepszego wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.stargard.mm.pl 02.03.06, 11:11 Babzula masz racje,ten kto nie był w tym domu nie powinien się wypowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
beata2003 Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 11:13 Babzula!!sama sobie usilujesz wmowic ,ze jest tam tak fajnie i rozowo i mama jest przeszczesliwa.Fakty temu przecza i wiesz o tym dobrze. Los bywa przewrotny i na starosc sama mozesz znalezc sie w podobnym "przybytku".Przyklad idzie z gory.Kochajace swoich rodzicow dzieci bywaja bez skrupolow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star IP: *.stargard.mm.pl 02.03.06, 11:24 Beata:skąd możesz wiedzieć jak tam jest. Byłaś tam, widziałaś tych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
beata2003 Re: Prokuratura zajmie się nielegalnym domem star 02.03.06, 11:47 Uwazam ,ze kazdy czlowiek powinien ostatnie lata swego zycia spedzac w otoczeniu rodziny i we wlasnym domu.Ma do tego pelne prawo i zaden ,nawet najlepszy Dom Opieki nie jest mu w stanie tego zapewnic.I nie chodzi tu o to ,ze ma czyste ubranie i miche, tylko o milosc i wsparcie najblizszych !!.i wlasne ,nawet najgorsze lozko. Odpowiedz Link Zgłoś