skuter^ 18.12.02, 13:41 na kacie forumszczecin umiescilem zdjecie pod inteligentnym tytulem "co to?" i to wlasnie zagadka:) co to jest ten jasny budynek na pierwszym planie i co to za most? ja odpowiedzi nie znam nagrod nie przewidziano:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuter^ Re: stary szczecin -zagadka 18.12.02, 13:49 prawdopodobnie pol odpowiedzi znam to jest chyba most kolejowy a ten budynek po prawej tez wyglada ciekawie -tak jakby byl na nim jakis wielki szyld Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: stary szczecin -zagadka 18.12.02, 13:59 sądząc po zdjęciu na s.27 'zeszytów szcz' o mostach to to jest 'nieistniejący Most Dworcowy i dawna zabudowa Wyspy Przymoście' tyle że fotka w 'z-sz' jest w odwrotnym ujęciu, więc nie ma budynków po lewej stronie rzeki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: stary szczecin -zagadka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 11:35 to hotel- ale nie pamietam jaki ( dlaczego nie przewidziano żadnej nagrody?) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter^ Re: stary szczecin -zagadka 20.12.02, 11:41 Gość portalu: gabi napisał(a): > to hotel- ale nie pamietam jaki ( dlaczego nie przewidziano żadnej nagrody?) w nagrode maozna sie wybrac ze mna na spacer po miescie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: stary szczecin -zagadka IP: *.biomag.uni-jena.de 20.12.02, 12:13 skuter^ napisał: > Gość portalu: gabi napisał(a): > > > to hotel- ale nie pamietam jaki ( dlaczego nie przewidziano żadnej nagrody > ?) > > w nagrode maozna sie wybrac ze mna na spacer po >miescie:) Wlasnie w ten sposob zniszczyles caly ten konkurs. Teraz ludzie sie beda bac odpowiadac bo jeszcze przypadkiem zgadna i wtedy klops ;). Trzeba prowadzic skutera po miescie... Jeszcze gdyby sie mozna bylo na nim przejechac to co innego ;). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: stary szczecin -zagadka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 13:38 Gość portalu: Gradus napisał(a): > skuter^ napisał: > > > Gość portalu: gabi napisał(a): > > > > > to hotel- ale nie pamietam jaki ( dlaczego nie > przewidziano żadnej nagrody > > ?) > > > > w nagrode maozna sie wybrac ze mna na spacer po >miescie:) > > Wlasnie w ten sposob zniszczyles caly ten konkurs. Teraz > ludzie sie beda bac odpowiadac bo jeszcze przypadkiem > zgadna i wtedy klops ;). Trzeba prowadzic skutera po > miescie... Jeszcze gdyby sie mozna bylo na nim przejechac > to co innego ;). > > Pozdro. trafiłeś w samo sedno chociaż....lepszy spacer po Szczecinie niż po Kobylance (wiem ,wiem - to wina tpsa;) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter^ Re: stary szczecin -zagadka 20.12.02, 14:02 Nie chcesz ZE MNA isc na spacer??????????!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: stary szczecin -zagadka 20.12.02, 14:11 skuter, obraź się będzie taki z kobylanki Prawdziwego Szczecinianina znieważał Odpowiedz Link Zgłoś
skuter^ Re: stary szczecin -zagadka 20.12.02, 14:14 jottka napisała: > skuter, obraź się swieta sa musze wybaczyc niestety:( ale jeszcze kiedys wpadne na rowerze do tej kobylanki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Czyzbym mial... IP: *.biomag.uni-jena.de 20.12.02, 14:21 ...fanke?? :) Skad pamietasz o tej Kobylance?? :). Mowiac szczerze to w Kobylance bylem tylko przejazdem. Ale nazwa jest calkiem fajna ;). Moze kiedys kupie tam kawalek gruntu i sie osiedle? :) Zaraz wsiadam w auto, 5 godzin na autobanie i juz jestem w "Kobylance" tzn na Niebuszewie :). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Czyzbym mial... 20.12.02, 14:24 na spacery po kobylance namówić się nie damy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: Czyzbym mial... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 16:04 Gość portalu: Gradus napisał(a): > ...fanke?? :) > Skad pamietasz o tej Kobylance?? :). Mowiac szczerze to w > Kobylance bylem tylko przejazdem. Ale nazwa jest calkiem > fajna ;). Moze kiedys kupie tam kawalek gruntu i sie > osiedle? :) > > Zaraz wsiadam w auto, 5 godzin na autobanie i juz jestem > w "Kobylance" tzn na Niebuszewie :). > > Pozdro. z tą kobylanką to lipa(i to jaka???)- tak kiedyś zapamietałam, jak się mocno ze swojego adresu tłumaczyłeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gradus Pozdrowienia z... IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 20.12.02, 22:33 ... "Kobylanki" ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 Re: stary szczecin -zagadka IP: *.net.iton.pl 20.12.02, 14:27 skuter^ napisał: > na kacie forumszczecin umiescilem zdjecie pod inteligentnym tytulem "co to?" > > i to wlasnie zagadka:) > co to jest ten jasny budynek na pierwszym planie > i co to za most? > > ja odpowiedzi nie znam > nagrod nie przewidziano:) Ten budynek znajdowal sie na obecnym pl.Tobruckim. Nie znam jego przeznaczenia. Dzij juz go nie ma. Widoczny most to Most Dworcowy. Prowadzil na Kepe Parnicka. Wybudowano go w 1900 roku. Wowczas rowniez nadsypano wyspe, zapobiegajac czestym powodziom. Celem bylo utworzenie dzielnicy mieszkaniowej, jednak nie powiodlo sie to i na Kepie rozgoscil sie przemysl. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: stary szczecin -zagadka 20.12.02, 14:31 mike, most to już zgadliśmy - ten budynek nas dręczy :) a właściwie skutera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike102 Re: stary szczecin -zagadka IP: *.net.iton.pl 20.12.02, 14:42 jottka napisała: > mike, most to już zgadliśmy - ten budynek nas dręczy :)> > a właściwie skutera no nie do konca bo to nie, bo to nie most kolejowy talko dworcowy. kolejowy byl bardziej na polnoc i latwo go poznac po tym ze biegl na skos przez rzeke. natomiast dworcowy byl naprzeciw dworca i byl to most drogowy. o budynku nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: stary szczecin -zagadka 20.12.02, 14:48 mike, byś popatrzył na mojego posta z 18 grudnia :) i nazwę tego budynku poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: stary szczecin -zagadka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 16:01 no kurka wodna -mówie,że hotel.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka gaabi 20.12.02, 19:47 nie odrobiłaś lekcji :( poprawna odpowiedź ma brzmieć np - hotel pod wesołym kotem, właściciel herr heinz nowak, działający w latach 1890-1926, słynny z ozora w maderze i dorocznego balu myśliwskiego 18 października no Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: tak,tak jottka.. 20.12.02, 21:58 jeszcze się wykręcasz :( bo przez ciebie przejdzie do historii, że hotel nazywał się pod wesołym kotem i jak wtedy będziesz wyglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: stary szczecin -zagadka 20.12.02, 22:19 Moje zdanie jest takie: most oczywiście dworcowy, a jasny budynek posrodku obrazka to budynek Dyrekcji Kolei. O zabudowie Nowego Miasta: "Do pionierów dzielnicy należał Carl Anton Dhorn, który wzniósł swój dom przy narożniku pl. Zawiszy (Kościelnego). Wkrótce potem dalsze kamienice wzdłuż ciągu al. 3 Maja, a w drugiej połowie lat pięcdziesiątych zabudowa zaczęła stopniowo wkraczać na ulice poprzeczne- Stoisława 2-4, Partyzantów 2-3, Narutowicza 1-3, 5, Limanowskiego 7, Drzymały 10, Czackiego 2, pl. Batorego 6-8, owocowa 6-7. Powstały wówczas także pierwsze budynki użyteczności publicznej - dom opieki nad dziećmi zgromadzenia diakonisek przy ul. Czarnieckiego (1851 r.), sierociniec przy ul. Kaszubskiej (1953-1856), siedziba loży "Trzy złote kotwice" przy ul. Partyzantów (1853), okazały trzypiętrowy gmach klasztory św. Janaprojektowany przez miejskiego mistrza budowlanego Schoeneberga dla 240 podopiecznych (1853-1856), szkoła Fryderyka Wilhelma przy ul. Kaszubskiej, fundacja Salingore'a przy ul. Potulickiej (1855), dom modlitwy baptystów przy ul. Stoisława (1855), kaplica gminy luterańskiej przy Kaszubskiej, efektowny, górujący ponad dworcem budynek Dyrekcji Kolei i Prowincjonalnej Dyrekcji Podatkowej przy narożniku ul. Korzeniowskiego i pl. Zawiszy (1858), główny gmach, stajnie i część pozostałego zaplecza koszar artyleryjskich przy ul. Kaszubskiej(1858-1859), sąd okręgowy i więzienie." Odpowiedz Link Zgłoś