Dodaj do ulubionych

akcja gazety i dedeco

IP: *.smars.pl 05.02.03, 00:04
gratuluję firmie architektonicznej dedeco sprawności medialnej - bezpłatna
reklama pod pozorem dbałości o wygląd miasta!
a redakcja szczecińskiej gazety wyborczej jest naiwna, albo działają układy
kumplowskie
jesli naprawdę macie ochotę zmieniać szczecin to nie w taki sposób
znajdzcie miesca wymagające waszym zdaniem rewitalizacji i zaproście do
każdego tematu kilka pracowni, do kazdego tematu inne...
Obserwuj wątek
    • Gość: wikola Re: akcja gazety i dedeco IP: *.zsi.pl / 192.168.46.* 26.02.03, 18:46
      Gość portalu: architekt napisał(a):

> gratuluję firmie architektonicznej dedeco sprawności medialnej - bezpłatna
      > reklama pod pozorem dbałości o wygląd miasta!
      > a redakcja szczecińskiej gazety wyborczej jest naiwna, albo działają układy
      > kumplowskie
      > jesli naprawdę macie ochotę zmieniać szczecin to nie w taki sposób
      > znajdzcie miesca wymagające waszym zdaniem rewitalizacji i zaproście do
      > każdego tematu kilka pracowni, do kazdego tematu inne...
      Składam gratulacje tej firmie archtektonicznej, której sposób myślenia o
      funkcji i przestrzeni bardzo mi odpowiada. Nie jestem architektem, ale staram
      się dostrzegać to, co nas otacza. Jestem przekonany, że nie można przechodzić
      obok tego obojętnie, a już na pewno nie wolno tego bagatelizować. Nie
      podzielam wyrażonego poglądu, że chodzi tu o jakieś układy, jeżeli nawet, to
      daj nam Boże takich propozycji, jaką prezentuje to Biuro. Gdyby urzędnicy
      miejscy, odpowiedzialni za wygląd miasta, prezentowali taki pogląd na
      architekturę, jak to Biuro Architektoniczne, to na pewno nie mielibyśmy
      takich "perełek architektonicznych" jak chociażby ciąg Krzywoustego, za "Domem
      Kupca"(nie wiem co miasto pocznie z tą dziurą, bo kilkudziesięcio letnie
      pawilony trudno nazwać architekturą), czy też inna "perełka" usytuowana na
      skrzyżowaniu Bagiennej z (chyba)Struga. Ilekroć tamtędy przejeżdżam to zawsze
      Zadaję sobie pytanie - KTO NA TO POZWOLIŁ?
      • Gość: architekt Re: akcja gazety i dedeco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.03, 00:03
        Moje uwagi nie były skierowane w żadnym razie przeciwko firmie Dedeco.
        To, że próbuje się promować jest zupełnie naturalne i naprawdę podziwiam jej
        skuteczność. Podoba mi się również niezwykle mocne przekonanie o wartości tego
        co robicie, choć pisanie o "królowej sztuk" w kontekście własnych projektów...
        Sprzeciw budzi działanie redakcji. Zamiast wprowadzić na stałe rubrykę
        prowadzoną przez kompetentnego architekta, bądż historyka sztuki, który
        komentowałby poziom estetyczny nowych szczecińskich realizacji, jak również
        wskazywał miastu i potencjalnym inwestorom tereny warte uwagi, zaczyna się
        akcję medialną. Przypadkowe biuro architektoniczne wykonuje ładne, albo mniej
        ładne rysunki, a redakcja twierdzi, że to dla dobra miasta.
        Dla dobra architektury szczecińskiej potrzebne jest wsparcie Gazety dla
        profesjonalnej krytyki architektonicznej, wyrażanie sprzeciwu wobec inwestorów
        publicznych, którzy omijają konieczność organizowania konkursów zgodnie z
        ustawą o zamówieniach publicznych, wreszcie nacisk, by realizować prace w
        konkursach nagrodzone. Jest to praca organiczna trwająca lata i żadne
        spektakularne akcje i duże kolorowe zdjęcia z ładnymi komputerowymi obrazkami
        nic tu nie zmienią.

• adelmus Re: akcja gazety i dedeco 01.03.03, 01:22
          Gość portalu: architekt napisał(a):

Zamiast wprowadzić na stałe rubrykę
          > prowadzoną przez kompetentnego architekta, bądż historyka sztuki, który
          > komentowałby poziom estetyczny nowych szczecińskich realizacji, jak również
          > wskazywał miastu i potencjalnym inwestorom tereny warte uwagi, zaczyna się
          > akcję medialną. Przypadkowe biuro architektoniczne wykonuje ładne, albo mniej
          > ładne rysunki, a redakcja twierdzi, że to dla dobra miasta.
          > Dla dobra architektury szczecińskiej potrzebne jest wsparcie Gazety dla
          > profesjonalnej krytyki architektonicznej

Nie wiem czy czytasz Szczeciński dodatek do GW , w każdym razie ostatnimi czasy
          na jej łamach dzieje się to wszystko , czego tak sie domagasz.
          Można tu w ramach przykładu wymienić :
          - esej prof. Latoura o koncepcji zabudowy miasta i roli Odry w jego
          architekturze.
          - wywiad z panem Korzeniowskim projektantem "Kosmosu".
          - rozmowy z miejskim konserwatorem zabytków itd.

Pewnie , że kolorowe obrazki i wizualizacje nie wystarczą do tego by miasto
          było piękne , niemniej jest to pierwsza taka akcja i doceniam ten pionierski
          wysiłek. Zgadzam się , że dobrym pomysłem byłoby zaproszenie do tej akcji i
          innych biur. I tak wskazując dany teren , jak ostatnio otoczenie Bramy Portowej
          pokazywać kolejne wizje architektoniczne. Tym bardziej , że projekty Dedeco
          pojawiają sie raz w miesiącu , tak więc można by wykorzystać pozostałe środy
          danego miesiąca do prezentacji wizualizacji innych biur. Tylko , czy inne biura
          też chętnie by wzieły udział w czymś takim , to jednak wysiłek , czas i
          pieniądze....
          • xyza Re: akcja gazety i dedeco 02.03.03, 12:40
            "architekt" bardzo chce aby inne biura wzieły udział w akcji. ciekawy jestem
            czy do gazety wyborczej wplynelo chociazby jedno zapytanie lub oferta wziecia w
            akcji udzialu. "architekt" - jeśli jest faktycznie architekt - to chyba wie ile
            pracy kosztuje zrobienie takiego projektu. Można tez zająć się krytyką
            architektoniczną, jak "architekt" proponuje, ale wtedy nie wystarczy wylewanie
            własnej zółci na papier, to musi być atrament, a i o historii architektury
            trzeba coś wiedzieć. Krytyki architektonicznej nam brakuje. Chętnie poczytam
            jak "architekt" ocenia projekt DERBY. pozdrawiam.
            • Gość: architekt Re: akcja gazety i dedeco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 00:06
              Myśle, że projekt jest całkiem interesujący. Wątpliwości może budzić forma
              narożnika od strony ulicy Kaszubskiej niebezpiecznie przypominająca
              formę "zdobiącą" jeden ze szczecińskich hipermarketów. Również narożnik od
              strony Niepodległości jest trochę przegadany. A tak w ogóle, jeśli się
              specjalnie nie czepiać to projekt jest cool!
              Jeszcze raz podkreślam działania firmy Dedeco są pozytywne.
              Czegoś więcej oczekiwałoby się od redakcji szczecińskiej wyborczej. Fajnie, że
              jest akcja, ale nie zastąpi ona działań systemowych - stałej rubryki dotyczącej
              architektury powstającej w Szczecinie!
              • Gość: stettinera Re: akcja gazety i dedeco IP: *.deltanet.pl 23.06.03, 18:32
                tych z dedeco to chyba popierdoliło co to ma być przecież to szkaradztwo zero
                myslą o otoczeniu!! blee...jak ogladam te projekty to mi sie che....wrrrr....
    • Gość: issis Re: akcja gazety i dedeco IP: *.chello.fr 11.07.03, 17:31
      szklo, szklo, okropienstwo... czy naprawde nikt nie ma ciekawszego pomyslu niz
      szklane budynki, ktore nie pasuja do reszty zabudowan (np. w sasiedztwie Bramy
      Portowej). Miasto potrzebuje nowych rozwiazan, ale niech to nie bedzie
      tandetne szklo!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka