Dodaj do ulubionych

Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleniowie

15.07.06, 19:40
włodarzom tej naszej wiochy z (rozlatującymi się) tramwajami polecam
lekturę "Kuriera Szczecińskiego", a Wam i sobie - mieszkańcom Szczecina -
zalecam wyprowadzkę - SZCZECIN ZAMIERA!

W Stargardzie - będzie fabryka opon Goodyear'a
W Goleniowie - będzie fabryka płytek CD i DVD
w Szczecinie...
no własnie...
CO będzie w Szczecinie?
kolejny porąbany pomniczek?
a może inna altaneczka?
albo inne badziewie
Obserwuj wątek
    • maestro_xp uzupełnienie: Bezrobocie - link do Kuriera 15.07.06, 19:43
      a tutaj odnośnik do artykułu w Kurierze:
      www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=97625
      miłej - z zazdrością w stosunku do Goleniowian - lektury

Szczecinianom gratulujemy JURCZYKA!
      • piotrus1 Re: uzupełnienie: Bezrobocie - link do Kuriera 15.07.06, 19:54
        hehehhehe

byztry jesteś

bo my już ta lipę widzimy od kilku lat ;)
    • gradus2004 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 19:55
      maestro_xp napisała:

> włodarzom tej naszej wiochy z (rozlatującymi się) tramwajami polecam
      > lekturę "Kuriera Szczecińskiego", a Wam i sobie - mieszkańcom Szczecina -
      > zalecam wyprowadzkę - SZCZECIN ZAMIERA!

czlowieku juz o tym bylo...

a co do bezrobocia to tu masz oficjalne dane www.pup.szn.pl/statystyka.html
      • piotrus1 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 19:59
        gradus2004 napisał:

a co do bezrobocia to tu masz oficjalne dane www.pup.szn.pl/statystyka.html

gradus nie daj sie zwieśc staatystyce ;)

znajdź gdzieś ile bezrobotnych podjeło prace i do tego statystystki ile
        wyjechału

wtedy zobaczysz parwde
        • gradus2004 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 20:00
          piotrus1 napisał:

> gradus nie daj sie zwieśc staatystyce ;)
          >
          > znajdź gdzieś ile bezrobotnych podjeło prace i do tego statystystki ile
          > wyjechału
          >
          > wtedy zobaczysz parwde

to Ty znajdz... mi sie nie chce. Jestem wrecz 100% pewny, ze zatrudnienie
          rosnie. Jak chcesz to mozesz mi wykazac, ze jest inaczej :).
          • piotrus1 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 20:01
            gradus2004 napisał:

> piotrus1 napisał:
            >
            > > gradus nie daj sie zwieśc staatystyce ;)
            > >
            > > znajdź gdzieś ile bezrobotnych podjeło prace i do tego statystystki ile
            > > wyjechału
            > >
            > > wtedy zobaczysz parwde
            >
            > to Ty znajdz... mi sie nie chce. Jestem wrecz 100% pewny, ze zatrudnienie
            > rosnie. Jak chcesz to mozesz mi wykazac, ze jest inaczej :).

jeslii rosnie to sezonowe ;)

a tak rosnie ilośc wyjezdżających
            • piotrus1 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 20:03
              aa jesli uwazasz ze rośnie to w jakim sektorze ????????

rolnictewie ;)
              stoczniowwym ;)
              hotelarskim ;)

hiihihihihihiihihihihihiihihihihi
              • gradus2004 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 20:16
                piotrus1 napisał:

> aa jesli uwazasz ze rośnie to w jakim sektorze ????????
                >
                > rolnictewie ;)
                > stoczniowwym ;)
                > hotelarskim ;)
                >
                > hiihihihihihiihihihihihiihihihihi

podalem Ci dane, ze bezrobocie spada... Ty w to nie wierzysz i twierdzisz, ze to
                tylko dlatego, ze ludzie wyjezdzaja... a ja na to Ci powiem, ze jak czlowiek
                wyjezdza to juz w starym miejscu nie chodzi do sklepow, knajp, nie idzie do
                fyzjera, nie jezdzi taksowkami, nie kupuje bulek, nie chodzi do restauracji itp.
                wiec same wyjazdy ludzi powoduja spadek ale i czesciowe zwiekszenie bezrobocia
                poprzez zmniejaszanie popytu.

Poza tym w skrocie bezrobocie sie liczy jako stosunek liczby bezrobotnych do
                sumy pracujacych i bezrobotnych. Wyjezdzajacy zmniejsza liczbe osob bezrobotnych
                ale i zmniejsza sume osob pracujacych i bezrobotnych. Bezrobocie sie zmniejasza
                ale w mniejszym stopniu niz gdyby osoba bezrobotna zaczela prace na miejscu.

A poza tym to, ze piotrus nie wie, ze powstaja nowe firmy, czy dotychczasowe
                zeiwkszaja zatrudnienie to nie znaczy, ze tak sie nie dzieje :)
                • beatrix13 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 20:18
                  gradus ,podałeś stopę bezrobocia,czyli osoby zarejestrowane w PUP,
                  a wskaźnik zatrudnienia populacji w wieku produkcyjnym jaki jest?
                  • gradus2004 Re: Bezrobocie maleje! Niestety... tylko w Goleni 15.07.06, 20:24
                    beatrix13 napisała:

> gradus ,podałeś stopę bezrobocia,czyli osoby zarejestrowane w PUP,
                    > a wskaźnik zatrudnienia populacji w wieku produkcyjnym jaki jest?

nie wiem, nie chce mi sie szukac. Na stronie miasta sa dane do konca 2004 roku.
                    Mozesz sprobowac poszukac na stronach GUS.
      • maestro_xp re: czlowieku juz o tym bylo... 15.07.06, 22:33
        gradus2004 napisał:

> czlowieku juz o tym bylo...

było, było...
        i będzie wciąż!

twierdzenia, że w Szczecinie maleje bezrobocie, to pieprzenie w bambus!
        statystyki podsumował Chuchill (są kłamstwa, cholerne kłamstwa i statystki)
        rozejrzyj się wokół,
        popytaj ludzi,
        sprawdź, jakie inwestycje ruszyły w Szczecinie,

a zobaczysz tylko równię pochyłą prowadzącą w dół....
        Szczecin jest dzidowski i schodzi na psy
        tylko hipermarkety tutaj się buduje
        żaden poważny inwestor nawet nie chce myślec o ryzyku inwetycji tutaj
        głupiego basenu nie potrafią wybudować!
        jest to też śmiesznostką, bo ta sprawa urosła do rangi takiej inwestycji, jakby
        miała ona postawić nas na równi z Berlinem, Londynem, czy choćby Pragi
        a to TYLKO miejsce do taplania się, moczenia tyłka! nic więcej
        zaściankowość i słoma w butach - oto wyznaczniki włądz Szczecina

a inwestorzy, którzy stworzyliby NOWE miejsca pracy?
        dla Szczecina to bajka ze sfery literatury SF
        • gradus2004 Re: re: czlowieku juz o tym bylo... 15.07.06, 23:21
          maestro_xp napisała:

> twierdzenia, że w Szczecinie maleje bezrobocie, to pieprzenie w bambus!
          > statystyki podsumował Chuchill (są kłamstwa, cholerne kłamstwa i statystki)
          > rozejrzyj się wokół,
          > popytaj ludzi,
          > sprawdź, jakie inwestycje ruszyły w Szczecinie,

no statystyki to klamstwo ale odczucia ludzi to juz szczera prawda :)
          W ostatnim roku powstaly np. 2 centra Call-Center. Jeden to Call-Center Arvato
          nalezacy do Bertelsmanna a drugi to Stream International (jak sami twierdza moga
          miec do 500 osob zatrudnienia). Firma Sonion tworzy w Szczecinie centrum
          finansowe, centrum IT i centrum R&D dla calego koncernu.
          Finska firma przejela 51% akcji szczecisnkiej firmy RTSNetworks i zapowiada
          zwiekszenie zatrudnienia ze 150 osob do 300 osob. Firma BLStream z Finlandii
          przeniosla swoja centrale do Szczecina (to tez kilkadziesiat osob zatrudnionych)
          i takze planuje zwiekszenie zatrudnienia. To jest tylko kilka przykladow jakie
          mi ostatnio mignely przed oczyma :). Jesli dla Ciebie jedyna inwestycja godna
          zauwazenia jest budowa tloczni plyt CD to jest to troche smieszne :).

Wystarczy tez popatrzec na ogloszenia o prace. Przykladowo na Polkadr jest takie
          ogloszenie:
          "Firma, którą prezentujemy, należy do azjatyckiego holdingu firm produkcyjnych
          branży AGD. W związku
          z otwarciem fabryki w regionie zachodniopomorskim poszukujemy kandydatów na
          stanowisko;
          GŁÓWNY KSIĘGOWY/ DYR. FINANSOWY"

z tego co wiem to ta firma powstaje w Mierzynie.

tego typu ogloszen o poszukiwaniu dyrektora do nowej firmy produkcyjnej bylo w
          ostatnim okresie przynajmniej kilka. No ale jesli Ty o tym nie slyszales to
          zanczy, ze nic w Szczecinie nie powstaje :)
          • Gość: AGA Nowe miejsca pracy IP: 83.168.106.* 18.07.06, 13:21
            W Szczecinie powstaje bardzo mało miejsc pracy w stosunku do zlikwidowanych
            miejsc pracy w ostatnim 15 leciu.
            BL STREAM, SONION nie zmniejszą bezrobocia zatrudniając kilkadziesiąt osób i to
            bardzo często studentów, żeby składek ZUS nie płacić.
            Bezrobocie spadło o praę procent w 2006 roku, dlatego że 50.000 osób wymeldowało
            się ze Szczecina i następne kilkadziesiąt tysięcy osób wyjechało do pracy za
            granicę.
            Przypatrzcie się na takie firmy jak Drobimex czy AGRYF - najpierw pozwalniali
            tysiące osób, a teraz szukaja kilkaset nowych osób. Czy Drobimex lub Agryf liczy
            na to że dzieci byłych zwolnionych pracowników będą pracować w tych firmach? No
            to sie przeliczy. Niech Drobimex sprowadzi Niemców, A Agryf Amerykanów i niech
            pracują w ruchu ciągłym po 12 godzin dziennie na hali produkcyjnej w
            temperaturze -5 stopni, a za to wszystko dostaną 700 zł miesięcznie.
            Szczecinianie wolą pracować za granicą, bo warunki pracy są lepsze, nie tylko
            kasa wchodzi w grę, ale również robią 1/3 tego co robi się zwykle w Agryfie w
            czasie 12 godzin pracy.
            • gradus2004 Re: Nowe miejsca pracy 18.07.06, 13:30
              Gość portalu: AGA napisał(a):

> Bezrobocie spadło o praę procent w 2006 roku, dlatego że 50.000 osób wymeldował
              > o
              > się ze Szczecina i następne kilkadziesiąt tysięcy osób wyjechało do pracy za
              > granicę.

to o ile jest mniej mieszkancow w Szczecinie? Z Twoich rachunkow wynika, ze
              musialo wyjechac ze Szczecina jakies 70-90 tys osob.
              Gdyby tak bylo to nalezaloby juz wyburzyc np. cale prawobrzeze :).
              • Gość: Rob Re: Nowe miejsca pracy IP: 83.168.90.* 18.07.06, 14:25
                Maestro bezrobocie spadło. O czym się sam dotkiwiee przekonuję. Kogoś do
                pilnowania dziecka poszukuję już 2 miesiące i za 800 PLN nie mam chętnych. No
                moze inaczej mam ale 2 dni później dzwonią i mówią, że dziękują. Do remontu
                domu potrzebuje kilku pracowników i mam ich np. kafelkarz umówił sie za mną na
                listopad (jedyny warunek jaki postaiwłem to to, że mają nie pić). Do swojej
                firmy już od 4 miesięcy potrzebuję 3 osób do pracy i również nic.
                Jeżeli maestro lub Aga macie jak piszecie samych znajomych bezrobotnych to
                proszę podeślijcie ich do mnie.
                Moim zdaniem bezrobocie jest, ale zdecydowanie mniejsze niż rok temu i zaczyna
                się poważny kłopot z pracownikami w niektórych branżach.
                • Gość: vvvv Re: Nowe miejsca pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 00:21
                  Rob miałem podobny przypadek w maju umówiłem się na remont
                  mieszkania na miesiąc lipiec , myślałem sobie wyjadę na wakacje a w
                  tym czasie wpadnie ekipa wygładzi ściany wymieni kafle w kuchni i łazience itd.
                  w połowie czerwca dzwoni właściciel firmy budowlanej że może zacząc remont
                  ale dopiero we wrześniu bo w tej chwili nie ma jak to on określił Ludków.
                  Więc ja pytam gdzie to bezrobocie?

• Gość: jack daniels Re: Nowe miejsca pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 11:38
                    Rob - jak 60% polskich prywatnych pracodawców traktuje ludzi jak "biedronka",
                    to czego wymagasz? Żądania europejskie/tylko nie zarobki/, mamienie etatami(w
                    przyszłości), przykręcanie sruby i ciągłe "odchudzanie konia" -ciekawe czy
                    wytrzyma. Moze nie zyję godnie, ale nie pozwolę się dymać, bo boss chce sobie
                    pojechać na Kanary. Jedyna nadzieja, że jak wszyscy fachowcy uciekną do
                    lepszego świata, to lokalni co swych byznesów zostawić nie mogą zaczną szanować
                    fachowców. Albo zwiną swe interesiki
                    J.D.

"Nie gniewaj się na mnie Polsko, nie gniewaj się...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka