Dodaj do ulubionych

skad te wagony

IP: 10.144.25.* 31.10.01, 14:05
Mam pytanie: zaraz za mostem na autostradzie na Smoczej w Podjuchach leza
zakopane do polowy 4 wagony kolejowe pasazerskie z lat 30. Czy ktos jest mi w
stanie wyjasnic, co one tam robia i jak sie tam znalazly?
Obserwuj wątek
    • stettiner Re: skad te wagony 02.11.01, 10:51
      Hm, ciekawa rzecz, nie wiem nic na ich temat, ale wyciągam na wierzch. Skąd
      wiesz że to wagony z lat 30.?
    • Gość: Robert Re: skad te wagony IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 18:40
      Po wojnie używano starego taboru kolejowego jeszcze długo. Parowozy z przełomu
      stulecia widziałem jeszcze w latach 60. Do lokalnych pociągów osobowych używano
      powszechnie parowozy produkcji austriackiej OK1 z roku ok. 1907. Ostatni taki
      wycofano ze służby w w latach 80 -PKP Międzyrzecz. Jako dziecko jeździłem do
      Międzyzdrojów wagonami z lat 30, albo jeszcze starszymi. Każdy przedział miał
      oddzielne drzwi na zewnątrz.
      Starych wagonów używano jako baraki mieszkalne dla robotnikow kolejowych
      Pewnie odstawili je kiedzyś na boczny tor i stoją. Nie ma w tym niczego
      tajemniczego.
      pozdrawiam
      R.
      • Gość: Remislaw Re: skad te wagony IP: 10.144.25.* 05.11.01, 09:35
        > Starych wagonów używano jako baraki mieszkalne dla robotnikow kolejowych
        > Pewnie odstawili je kiedzyś na boczny tor i stoją. Nie ma w tym niczego
        > tajemniczego.
        > pozdrawiam
        > R.

Moze i tak, tylko po co komus by sie chcialo fatygowac i wwozic piec wielkich
        wagonow w sam srodek lasu i jeszcze je zakopywac? A ze w okolicy jest jeszcze
        pare takich ciekawostek, to juz w ogole nic nie rozumiem. Bo historia tych mostow
        (jest ich chyba z osiem, najwyzszy na ok. 15 metrow, 6 niedokonczonych, nie
        prowadzi do nich zadna droga - po prostu stoja w srodku lasu, styl w jakim
        zostaly zbudowane wskazuje wyraznie na to, ze pochodza sprzed wojny) to chyba juz
        pozostanie zagadka do konca.
        • Gość: Jano Re: skad te wagony IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 12:54
          Jezeli dobrze zrozumialem to gdzies w puszczy bukowej stoi 5 wagonow kolejowych z
          lat 30 zakopanych "po pas", lub jak kto woli do polowy a niedaleko nich sa
          jeszcze jakies most bez drog do nich prowadzacych.
          Jezeli sie gdzies pomylilem popraw mnie i napisz gdzie to mniej wiecej jest lub
          podaj wspolrzedne GPS.
          • Gość: Remislaw Re: skad te wagony IP: 10.144.25.* 05.11.01, 14:23
            Z tym GPSem nie przesadzaj, nawet go nie mam. Jak chcesz tam dojechac, to
            napisz,to postaram sie opisac droge, ale mowie, to jest w samym srodku lasu, i
            boje sie, ze jak nie znajdziesz,to potem bedziesz mowil,ze ich tam nie ma, ale
            moge sprobowac.
            • Gość: Jano Re: skad te wagony IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 14:41
              Bardziej sie boje ze nie wroce. Ostatnio widzialem "Blarewitch Project". ;)))
            • Gość: Jano Re: skad te wagony IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 14:42
              Bardziej sie obawiam ze juz z tamtad nie wroce. Ostatnio widzialem "Blarewitch
              Project"
              • Gość: emi Re: skad te wagony IP: 10.144.25.* 05.11.01, 14:44
              • Gość: Remislaw Re: skad te wagony IP: 10.144.25.* 05.11.01, 14:45
                spoko, w razie czego wez ze soba okruszki i syp je za siebie...:-)))
                • Gość: Jano Re: skad te wagony IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 15:10
                  Gość portalu: Remislaw napisał(a):

> spoko, w razie czego wez ze soba okruszki i syp je za siebie...:-)))

Tak, i poza tym ze sie zgubie bede podejrzany o porwanie 4 kloszardow ;)))
    • maximsyndicate Wyjaśnienie jest bardzo proste 19.02.14, 20:40
      Za czasów Układu Warszawskiego żołnierze podczas zasadniczej służby wojskowej sporo strzelali. Wagony w niedalekim sąsiedztwie strzelnicy wojskowej pełniły rolę ziemianek dla żołnierzy przyjeżdżających tam na kilka dni strzelań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka