Dodaj do ulubionych

szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma

18.09.06, 09:41
serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3624640.html?nltxx=1721533&nltdt=2006-09-18-03-05
Wśród kilkudziesięciu konkursów graficznych na świecie krakowska impreza,
powstała 40 lat temu, ma prestiż równy tylko starszemu od niej biennale w
Lublanie, a liczbą wystaw towarzyszących głównemu przeglądowi w Bunkrze
Sztuki bije wszystkich na głowę. W 18. edycji imprezy bierze udział prawie 2
tys. artystów z całego świata. W przyszłym roku bliźniaczy przegląd powstanie
w Wiedniu i Oldenburgu.
A szczeciński światek artystyczny zawsze skłócony. Niestety widać efekty
pracy największego mesenasa kultury jakimi są szczecińskie urzędy.
Obserwuj wątek
    • radvenom Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma 18.09.06, 11:00
      Hmmm… A co mają urzędy do sztuki? Opisany konkurs organizowany jest przez SMTG
      (Stowarzyszenie Międzynarodowe Triennale Grafiki) Stowarzyszenie, które
      współpracuje z innymi i podobnymi stowarzyszeniami na świecie.

Po za tym… Tego typu duże imprezy mają rację bytu w miastach/miejscach, które
      mają pewne tradycje i co najważniejsze – odbiorców. Wydaje mi się, że jeżeli
      nie doczekamy się takiej wystawy w Szczecinie to nie urząd tutaj zawinił a po
      prostu – ogólny brak zainteresowania sztuką jako-tako. W Szczecinie na wystawy
      wpada praktycznie i zawsze to samo ‘środowisko’. Co wernisaż - te same twarze…
      Tylko grupy/środkowiska wspólnej adoracji się zmieniają… Ani urząd ani żadna
      inna instytucja tego faktu nie zmieni, bo brakuje normalnego odbiorcy… Mogę się
      mylić, ale takie jest moje zdanie…

Peace, RadVenom
      www.niezwykly.szczecin.pl
      • xxtoja Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma 18.09.06, 11:10
        Jak ja się nie mylę kiedys było organizowane jakies Bienale w Zamku, ale to do
        tej pory nie przetrwało. Zobacz a to w Krakowie juz funkcjonuje 40 lat. Mi
        chodzi o imprezę własna, nie musiałoby miec aż taka rangę, bo też ona przybyła
        konsekwentnie organizując te wystawy po tylu latach pracy, a u nas "W
        Szczecinie na wystawy
        > wpada praktycznie i zawsze to samo ‘środowisko’. Co wernisaż - te s
        > ame twarze…
        > Tylko grupy/środkowiska wspólnej adoracji się zmieniają…" - tak zgadzam się z
        tym, ale coraz wiecej ludzi chodzi na wystawy w Zamku, np na Siódmaka. dlatego
        żal mi, że Szczecin nie wypracował sobie żadnej cyklicznej własnej wystawy i
        zazdroszcze innym, że tam potrafili.
        ..
        Myslę, że te Stowarzyszenie -SMTG w Krakowie otrzymało jakąś dotację z UM, czy
        od Marszałka Województwa w Krakowie.
        • xxtoja Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma 18.09.06, 11:34
          przepraszam, pomyliłam się, oczywiście ma na wystawę Wojciecha Siudmaka, która
          była w Szczecinie. Tak więc publiczność, odbiorca jest, tylko trzeba go
          odpowiednio zachecić.
          • Gość: monty Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 14:25
            Lata komunizmu ,potem 16 lat reformy socjalizmu, a teraz za kaczyńskich reformy
            socjalizmu -bis nasr..ło wam w głowach ,że miasto - państwo musi wam dawać
            pieniądze z moich podatków na wasze odciskane pośladki na papierze albo twoje
            mega genitalia na krzyżu.
            Przeznacz własne pieniądze i stwórz akcje takiego festiwalu.
            Festiwal malarstwa współczesnego to świetna impreza i ma duży szacunek w Polsce
            I wystarczy.
            • Gość: RadVenom Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 15:01
              Monty ;)

A wsadź sobie te podatki w kieszeń ;) Kto tu na jakiekolwiek dotacje liczy? ;)
              Się urwałeś…
              Gdyby twórcy tylko i wyłącznie na urząd miasta i sponsorów liczyli to wierz mi,
              że żył byś w najbardziej ubogim (kulturalnie) kraju środkowej Europy. ;)

Ktoś porusza wątek wystawy w Krakowie a Ty się o swoją kasę trzęsiesz… Idź do
              lekarza lepiej… ;) Przynajmniej kasy nie zmarnujesz… ;)

Peace Ci, RV ;)
              • Gość: monty Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 17:09
                Ręce zboczonych artystów precz od naszych kieszeni
                • lamat Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma 18.09.06, 17:40
                  ej ty monty, chyba nie wiesz o czym piszesz, chyba z kims innym ci się
                  pomyliło, chyba faktycznie radvenom ma rację, że odbiorców takiej sztuki nie
                  ma, którzy sa wrażliwi na otoczenie w którym żyją i na umiejetność wyciągnięcia
                  refleksji, która czegos by ich nauczyła lub otworzyła impuls do swojego
                  działania. >
                  • Gość: monty Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 21:18
                    Dlaczego w USA nie ma ministerstwa kultury? A wszyscy artyści właśnie tam
                    ciągną. ( otoczenie , impuls,wraźliwośc) Wy jesteście zakompleksieni.
                    • Gość: radvenom Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 21:28
                      Monty... Daruj sobie...

Klepiesz takie pierdoly, ze az glowa boli.
                      Artystow to szukaj sobie w 13 Muzach a kompleksow u siebie...
                      ;) A moze jedz sam do USA ;) Mnie tu dobrze w Szczecinie.

Peace, RV
            • Gość: erg Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.dyn.optonline.net 18.09.06, 22:15
              a skad ty bierzesz te brednie o "duzym szacunku"? to najbradziej prowincjonalna
              zapyziala impreza malarska w polsce, ktora nikogo nie obchodzi poza
              szczecinskim ZPAP, bo organizatorzy robia na tym kase.
          • Gość: erg Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.dyn.optonline.net 18.09.06, 22:12
            siudmak. noe wlasnie. Suidmaka nigyd by nie wpuscili na biennale grafiki w
            krakowie. I dlatego w szczecnie warto robic siudmaka, a nie biennale grafiki,
            Nb siudmak w Krakowie juz dawno byl. W malej komercyjnej galeryjce, Zadna
            szanujaca sie powazna instytucja w Krakowei wystawy by mu nie zrobila.
        • Gość: erg Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.dyn.optonline.net 18.09.06, 22:17
          szczecin ma w tej chiwli trzy cykliczne imprezy: festiwal malarstwa, biennale
          sztuki baltyckiej i festiwal fotografii. I widac ze nawet ci ktorzy mysla ze
          maja cos na ten temat do powiedzenia nie maja o tym pojecia. Wiec po co dla was
          robic cokolwiek, skoro zaden z was nawet tam nie zajrzy? Powodzenia imprezy to
          rzecz publicznosci. W szczecinie jej nie ma.
          • Gość: radvenom Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 22:31
            erg: Nic nowego nie wniosles. Dokladnie o tym pisalem na samym poczatku tego
            watku. RV
            • Gość: erg Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.dyn.optonline.net 18.09.06, 22:50
              Strasznie jestes zgorzknialy. Inni potrafia sie przynajmniej cieszyc ze ktos
              potwierdza ich opinie. Poza tym nie wymieniles w swycm poscie szczecinskich
              imprez cyklicznych, wiec sie nie przechwalaj.
              • Gość: radvenom Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 23:23
                erg: prośba - osadzaj sam siebie - co?

Ja Ci klaskać nie będę tylko dlatego, ze napisałeś cos - o czym ja pisałem
                wcześniej. (brak publiki i tym samym wiekszej ilosci imprez…) Na samym początku
                wątku napisałem jedynie, ze jeżeli czegoś w Szczecinie nie ma (Triennale
                Grafiki) to nie jest to moim zdaniem wina urzędu miasta i promocji. Czytaj od
                początku i trzymaj sie sedna wątku. Jeżeli chcesz udawać eksperta – bardzo
                proszę, ale na temat…
                Peace Ci,
                RV
                • Gość: erg Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.dyn.optonline.net 18.09.06, 23:33
                  Mnie twoje brawa niepotrzebne, nie przepadam za klakierami, zwlaszcza
                  klotliwymi. Wez sobie relanium, to ci przejdzie. I zastanow sie kogo obchodzi
                  pisnanie po raz drugi tego co juz napisales. Wtedy moze zrozumiesz jak jestes
                  zabawny.
                  • Gość: RV 8) Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.chello.pl 18.09.06, 23:39
                    Krzyż Ci na drogę człowieczku... Forum nie jest do kłótni - jak na razie to Ty
                    się unosisz jedynie… A zabawny mogę być do bólu, bo humoru mam więcej, jak Ty
                    kilogramów. ;)Cisza już… Chyba, że chcesz zakończyć ten wątek jako ostatni –
                    bardzo proszę. ;) Peace, peace i raz jeszcze peace Ci na drogę, ;) RV
                    • Gość: erg Re: szkoda, że takich wystaw w Szczecinie nie ma IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 01:44
                      zaobaczymy krasnalu, czy stac cie na cos wiecej niz powatrzanie w kolko tego
                      samego, i wyklocanie sie kto co pierwszy powiedzial, co jest godne bobasa w
                      piaskownicy. Zdaje sie ze tu mowa o sztuce... stac cie na cos wiecej niz
                      wiekopomne odkrycie, ze urzednicy miejscy nie odpowiadaja za poziom wystaw w
                      miescie?
                      • Gość: jack daniels nie ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 04:20
                        popre RV
                        bede sie trzymał tematu na jakim i On i ja się znamy najlepiej
                        Grupa pasjonatów urządza od dwóch lat(o ile pamiętam) Galerię Bezdomną. Ludzie,
                        którzy trzaskają szmal chcą się jeszcze bawić w pokazywanie swej twórczości i
                        umozliwianie pokazywania tejże sztuki innym. Czasem smiesznej, czasem profi.
                        Nie wszyscy jak cytowany tu a.lazowski potrafią żebrac o dotacje lub za takowe
                        granty tłuc chałturę.
                        PS> Chodzi o fotografię, jakbys erg nie wiedział
                        • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 06:43
                          Pierwsza ciekawa rzecz, o ktorej slysze na tym watku. Nie znam galerii
                          bezdomnej w Szczecinie, chenie dowiem sie wiecej. Czy to jeszcze inni ludzie
                          niz ci, korzy robia festiwal fotografii? jak rozsylaja informacje o swoich
                          dzialaniach?
                          • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 07:40
                            mi nie chodziło o imprezy,np jak galeria bezdomnych, wystawa fotograficzna,
                            która sie odbywa w różnych miejscach, chodziło mi o wypracowana tradycję, o
                            dobrze rozleklamowanie imprezy. Czy nikt sie nie zastanowił dlaczego nie ma
                            publicznosci i wszystko sie dzieje w tym samym kręgu, a na Siudmaka odbiorcy
                            byli i przyszli, to raczej pokazuje, że są. Aby przez tyle lat nie wypracować
                            sobie renomy, to lepiej się dzieje w mniejszych ośrodkach w regionie, bo nie ma
                            tam zamkniętego kręgu.
                            • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 07:49
                              Biennale sztuki Bałtyckiej to mi kojarzy raczej ze Słupskiem, a nie ze
                              Szczecinem, pare imprez było, ale nie cyklicznych. I gdzie na tym byli twórcy z
                              okolic, z naszego regionu, Oczywiscie bardzo dobrze, że się to odbywa, ale
                              kiedys nawet pamietam, że w szczecinie wystawiała Abakanowicz, ale to były
                              dawne czasy. Jak uważacie niektórzy z was, ze na to nie potrzeba pieniedzy, to
                              dlaczego Galeria Bezdomnych tak wystawiała w Ekstra Barze i co nawet po sobie
                              nie pozamiatała.
                              • Gość: monty Re: nie ma? IP: *.chello.pl 19.09.06, 08:58
                                Ile rocznie pieniędzy wydajemy na utrzymanie urzędników w Wydziale kultury
                                miasta i w marszałkowskim. Ile darmozjadów tam się wyciera.
                                Może te pieniądze bezpośrednio przekazywać na różne akcje, festiwale.
                                Kto jest za usunieńciem "kulturalnych urzędników"
                                Takie pytania stawiam również kandydatom na radnych i prezydenta
                                • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 10:26
                                  Gość portalu: monty napisał(a):

> Ile rocznie pieniędzy wydajemy na utrzymanie urzędników w Wydziale kultury
                                  > miasta i w marszałkowskim. Ile darmozjadów tam się wyciera.
                                  > Może te pieniądze bezpośrednio przekazywać na różne akcje, festiwale.
                                  > Kto jest za usunieńciem "kulturalnych urzędników"
                                  > Takie pytania stawiam również kandydatom na radnych i prezydenta
                                  ...
                                  i doszliśmy do sedna - polityka kulturalna tego miasta, zawsze była, ale co
                                  twórczego stworzyła?
                                  • xxtoja pieniądze są tylko nie dla Szczecina. 19.09.06, 16:01
                                    serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3627154.html?nltxx=1721533&nltdt=2006-09-19-03-05
                                    350 mln euro - tyle z unijnych funduszy pójdzie w latach 2007-13 na realizację
                                    najważniejszych w Polsce projektów kulturalnych
                                  • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 16:18
                                    jaka polityka? wydzial sluzy do dzielnie srodkow przyznawanych na cele
                                    kulturalne, obsluguje komisje i gremia, ktore te srodki przyznaja. Np komisje
                                    kultury rady miejskiej, jakies komitet wydawniczy itd. Poza tym nadozruje
                                    instytucje kultury utrzymywane z funduszy miejskich, przygotwouje projekty
                                    budzetu pod katem ich potrzen itd. Zwyczajna urzednicza robota, obecna
                                    wszedzie. Obsluga funduszy wymaga administracji, nie wiecie o tym? a zdajecie
                                    sobie sprawe jaka administracja jest powolana do obslugi funuszy unijnych?
                                    wiecie jak wyglada papierkowa robota przy tym? te nasze wydzialy kultury to
                                    spacerek. A jak wam sie to wszytsko nie podoba, to moze sami ruszycue glowa, co
                                    zrobic? Takich od pokazywania paluszkiem co inni moja zrobic, to nie brakuje,
                                    ale to zwyczajna zenada.
                                    • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 16:43
                                      wyobraź sobie, że w każdym miescie jest jakas polityka kulturalna, a u nas była
                                      napisana w strategii dla miasta Szczecina. Przeciez od dawna wiadomo, że
                                      kultura ma mecenasa.
                                      • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 16:51
                                        W strategii miasta nie formuluje sie celow wartych nazwania polityka kulturalna
                                        tylko ogolne zalozenia utrzymania i rozwoju instytucji kultury. To nie jest
                                        polityka kulturalna. Ta zaczyna sie na poziomie relaizacji przesdsiewziec
                                        artystycznych. I nie jest to zadanie administracji.
                                        • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 17:23
                                          to według ciebie, kto powinien ustalć i realizowac poltyke kulturalną
                                          • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 17:43
                                            od polityki sa politycy - obieralni. na kogo glosujesz to masz. Polityka polega
                                            na dezycji jakiego typu wartosci i dzialania wspieramy z calego wachalrza
                                            dzilania obywatelskich i spontanicznych. Nie zawsze jest sens jej prowadzenia,
                                            jezeli aktywnosco obywatelska jest wystraczajca. Ale srodkow nie starcza dla
                                            wszystkich i trzeba czasem wybrac co wesprzec a co nie. I tu zaczyna sie
                                            polityka sensu stricte.
                                            • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 17:47
                                              rozumiem, ze jestes przeciwnikiem startegii dla miasta szczecina, a przecież
                                              ja tworzyli tez ludzie szczecińskiej kultury. Ciekawa ta polityka wyboru sensu
                                              stricte.
                                              • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 20.09.06, 06:20
                                                a skad ci to przyszlo do glowy? strategia dla szczecina jest dokumnetem tak
                                                ogolnym ze praktycznie wytrzyma kazda polityke. Takir dokumenty potrzbene sa
                                                jako zaloczniki do roznych wnioskow unijnych, i rzadko sa autentycznym wyrazem
                                                polityki. Dlatego nie mam nic przeciw tej strategii, natomiast polityke chetnie
                                                bym wreszcie zobaczyl.
                            • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 16:07
                              Mowisz po prostu o festiwalu fotografii (nie pamietam, jak oni to nazwali),
                              ktory za pierwszym razem odbyl sie min, w barze ekstra, a a tym roku juz we
                              wszytskich instytucjach kultury w Szczecinie, oficjalnych i alternatywnych,
                              jesli mozna tak rzec. Niw wiem jakiej chcesz promocji, ale jesli takiej w
                              zachodznim stylu, to zwykle jest to 1/3, 1/2 budzetu imprey. W polace w ogole
                              nie ma takich kamapani reklamowych dla wydarzen kultury. W kazdym razie
                              organizatorzy zrobili wszytko co mozliwe i chyba impreza wejdzie na stale do
                              kultury szczecinskiej. Nie wiem skad te narzekania, jestescie po prostu
                              niezorientowani.
                              • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 16:41
                                o tym festywalu- galerii bezdomnej nie słyszałam aby sie odbyła jeszcze raz w
                                szczecinie. Ja pisałam o tradycji, a nie o tym co jest dopiero, to bardzo
                                dobrze, że takie imprezy sie odbywają i te twoje chyba wejdzie na stałe, czego
                                życzę aby weszła na stałe,
                                • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 16:49
                                  To ja cie nie rozumiem. Prosze o jakies informacje, to nie potrafisz podac, ale
                                  powolujesz sie na wystawe ktora byla czescaa wiekszej imprezy, ktora trwa i sie
                                  rozrosla. To wiesz cos wiecej o galerii bezdomnej czy nie? Nb to nie moja
                                  impreza, ja jestem widzem - z tych ktorzy usiluja sie dowiedziec co sie dzieje,
                                  zamiast jeczec ze nic sie nie dzieje.
                                  • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 17:28
                                    Galeria bezdomna jest to wystawa fotograficzna tworzona spontanicznie wszedzie
                                    gdzie jest miejsce.
                                    www.galeriabezdomna.art.pl/pl/
                                    • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 17:40
                                      No wszytsko sei zgadza. Galeria bezdomna jest powiazana z festiwalem
                                      fotograficznym Inspiracje - o tym wlasnie mowie. Natomiast nie bardzo rpoumiem
                                      innej kwestii: idea tej dzilalnosci to z definicji wystawy we wnetrzach
                                      przypadowych, bez troski o poziom bo chodzi po prostu o aktywnosc. Jasne jest
                                      ze nie zastepuje to instytucjonmalncyh form zycia artystycznego. Sa to formy
                                      dzialania komplementarne i jesli mamy w szczecinie jedne i drugie to chyba
                                      dobrze?
                                  • Gość: radvenom Re: nie ma? IP: *.chello.pl 19.09.06, 17:30
                                    erg: Tu znajdziesz interesujące Cię informacje na temat omawianej wcześniej
                                    galerii: www.galeriabezdomna.art.pl/pl/index.php - ona ‘bywa’, bo nie
                                    jest to ‘galeria’ w sensie stałego adresu. I przestań się czepiać ‘xxtoja’, bo
                                    skoro tak dobrze orientujesz się we wszystkim to aż dziw bierze, że sam nie
                                    potrafisz skorzystać z wyszukiwarki.

Nie chcę kontynuować wcześniejszej pogawędki z Tobą, ale komu Ty tu piszesz,
                                    aby „…jak wam sie to wszytsko nie podoba, to moze sami ruszycie glowa co
                                    zrobic? Takich od pokazywania paluszkiem co inni moja zrobic, to nie brakuje,
                                    ale to zwyczajna zenada.” – Zauważę, że sam jesteś najlepszym przykładem tego,
                                    co napisałeś parę postów wcześniej.

W gadaniu jesteś wielki – w działaniu przeciwnie… Sorry za uszczypliwość, ale
                                    takich kolesi jak Ty nie cierpię po prostu… Upierdliwiec z odpowiedzią na
                                    każdego posta.

Peace, RV
                                    • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 17:35
                                      Jansne, ze nie cierpisz, bo zamist klakiera masz kogos wymagajacego kto zadaje
                                      ci konkretne pytania. A ja w przeciwenstwie do ciebie takich wlasnie lubie,
                                      dlatego nie cenie cie jako rozmowcy bo kokretow unikasz i nawet nie umiesz
                                      zadac sesnownego pytania. Rozmowa polega na sluchaniu nie siebie ale
                                      interlokutora, narcyzku.
                                      za informacje dziekuje, choc trzeba wolami wyciagac.
                                      • Gość: RV Re: nie ma? IP: *.chello.pl 19.09.06, 17:41
                                        Erg: Mam swoją definicje na takich jak Ty: „Wielka głowa – małe jaja”.
                                        Peace, RV
                                        • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 19.09.06, 17:45
                                          Byc moze nalezysz do tych, ktorzy mysla jajami. Jestem toleranycjny dla takich
                                          przypadkow, tylko nie rozumiem, czego szukasz na tym forum. Jest wielka
                                          rozmatosc forow sprawiajacyh satysfakcje jajcom.
                                          • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 17:49
                                            ale on robi bardzo ładne zdjęcia.
                                            • Gość: RV Re: nie ma? IP: *.chello.pl 19.09.06, 17:52
                                              xxtoja: Nie ważne 'kto-co-robi'.
                                              Erg zawsze wie swoje. Szkoda czasu, bo 'erg' to wielka głowa. Z nim nie
                                              znajdziemy wspolnego jezyka, bo jest 'wymagający' ;) Motywuje - samemu nic
                                              nie robiąc... ;)

RV
                                              • xxtoja Re: nie ma? 19.09.06, 17:59
                                                ale ci powiem, mnie trochę żal i jest mi smutno, że tutaj na tym polu nie ma
                                                zgody nawet pomiedzy działającymi stowarzyszeniami, przecież mogliby utworzyć
                                                federacje stowarzyszeń i by na swoje działania uzyskali pieniadze z unii.
                                                • Gość: erg Re: nie ma? IP: *.dyn.optonline.net 20.09.06, 06:17
                                                  Koledzy, przykro powiedziec, ale bredzicie. Na forum nie jest argumentem co kto
                                                  robi, poniewaz nawet jesali ktos co robi, nie spoosb tego sprawdzic. Dyskusja
                                                  nie polega na przechwalaniu sie swoimi cnotami, czy osiagnieciami, poniewaz z
                                                  natury rzeczy pozostaje to goloslowne, ale na argumentacji. I wtedy nie jest
                                                  wazne co kto robi, tylko co wie, i czy umie myslec. Niestety pomysly o
                                                  tworzeniu nadorganizacji trudno nazwac inaczej jak bezmylsnoscia, poniewaz
                                                  istota wszelkich ruchow obywtatelskich, czy organizacji pozarzadowych jest
                                                  rozmaitosc, a nie jedna czapa. To sa pomysly wrecz bolszewickie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka