skuter70 11.03.03, 15:12 czy ktos dysponuje zdjeciem i skanerem? bylbym dzwieczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JACEK Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: 64.9.159.* 11.03.03, 15:28 Ot jedno: http://images.google.com/imgres?imgurl=www.zsi.pwr.wroc.pl/wroclaw/TOURISM/IMAGES/i_glowny.gif&imgrefurl=www.zsi.pwr.wroc.pl/wroclaw/TOURISM/TOSEE/zab.html&h=100&w=133&prev=/images%3Fq%3Ddworzec%2BwroclaW%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: 64.9.159.* 11.03.03, 15:32 Sorry, troche lepszy link teraz ;-) images.google.com/images?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=dworzec+wroclaW Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 szczecinski dworzec!!! 11.03.03, 15:37 moze sie nieprecyzyjnie wyrazilem :) chodzilo mi o przedwojenny dworzec o nazwie wroclawski ale stojacy w szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 hmmm, to chyba nie o ten dworzec chodzi... 11.03.03, 15:38 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Sorry, troche lepszy link teraz ;-) > > <a href="images.google.com/images?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF- 8&q=dworzec+ > wroclaW"target="_blank">images.google.com/images?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF- 8&q= > dworzec+wroclaW</a> Czy aby Skuter nie pyta o Dworzec Wroclawski w Szczecinie? Znajdowal sie on po wschodniej stronie Odry. Ja niestety nie mam zadnego zdjecia, ktore go przedstawia. Raz go widzialem w jakims opracowaniu. Architektonicznie przypominal budynki Zarzadu Portu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: hmmm, to chyba nie o ten dworzec chodzi... IP: 64.9.159.* 11.03.03, 15:49 oops !!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: hmmm, to chyba nie o ten dworzec chodzi... IP: 64.9.159.* 11.03.03, 15:54 Tutaj znajdziesz ! ;-) http://images.google.com/imgres?imgurl=szczecin.slonca.net/15/dworzec.jpg&imgrefurl=szczecin.slonca.net/15/15.html&h=217&w=478&prev=/images%3Fq%3Ddworzec%2Bszczecin%26svnum%3D10%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: hmmm, to chyba nie o ten dworzec chodzi... IP: 64.9.159.* 11.03.03, 16:04 OK, koncze linkiem do galerii gdzie jedna fotke znajdziesz , powodzenia i przepraszam za fatalne linki , ;-) szczecin.slonca.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: hmmm, to chyba nie o ten dworzec chodzi... 12.03.03, 08:10 swietna strona dlaczego ja jej wczesniej nie znalem???!!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws 11.03.03, 16:17 skuter70 napisał: > czy ktos dysponuje zdjeciem i skanerem? > bylbym dzwieczny zajrzyj tu: www.bahn-in-pommern.de/pommern/galerien/chwarstnica-szczecin3.htm ...ale cos mie sie nie zgadza, bo stego co wiem to budynek: a) nie istnieje b) jest inny od tego ktory znalazl Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: 64.9.159.* 11.03.03, 16:26 mike102 napisał: > skuter70 napisał: > > > czy ktos dysponuje zdjeciem i skanerem? > > bylbym dzwieczny > > zajrzyj tu: > <a href="www.bahn-in-pommern.de/pommern/galerien/chwarstnica-szczecin3.h > tm"target="_blank">www.bahn-in-pommern.de/pommern/galerien/chwarstnica-szczecin > 3.htm</a> > ...ale cos mie sie nie zgadza, bo stego co wiem to budynek: > a) nie istnieje > b) jest inny od tego ktory znalazl Jacek Ale tutaj jak wol pisze ze Dworzec Wroclawski W GLEBI ;-) fotka trzecia od gory , czwarta od lewej szczecin.slonca.net/20/20.html Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws 11.03.03, 16:42 Gość portalu: JACEK napisał(a): > mike102 napisał: > > > skuter70 napisał: > > > > > czy ktos dysponuje zdjeciem i skanerem? > > > bylbym dzwieczny > > > > zajrzyj tu: > > <a > href="<a href="www.bahn-in-pommern.de/pommern/galerien/chwarstnica- szcze > cin3.h"target="_blank">www.bahn-in-pommern.de/pommern/galerien/chwarstnica- szcz > ecin3.h</a> > > > tm"target="_blank">www.bahn-in-pommern.de/pommern/galerien/chwarstnica-szcze > cin > > 3.htm</a> > > ...ale cos mie sie nie zgadza, bo stego co wiem to budynek: > > a) nie istnieje > > b) jest inny od tego ktory znalazl Jacek > > > > Ale tutaj jak wol pisze ze Dworzec Wroclawski W GLEBI ;-) > > fotka trzecia od gory , czwarta od lewej > > <a href="http://szczecin.slonca.net/20/20.html"target="_blank">szczecin.slonca. > net/20/20.html</a> kurcze! to ten sam budynek! ale byloby jajo gdybysmy wlasnie odkryli "nieistniejacy" Dworzec Wroclawski. Pomijam fakt ze ten budynek jest o niebo ladniejszy od Glownego. Jednak jest inny od tego z Twojego pierwszego linku. Poza tym ma jakas taka niedworcowa architekture - tyle okienek? No i na koniec na niemieckiej pocztowce jest podpis "magazyn w wolnym porcie"... Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws 12.03.03, 08:35 bede musial to oblukac w naturze a przy okazji co to za budynek baugewerksschule szczecin/slonca/net/12/stett130.jpg istnieje jeszcze? gdzie stoi albo stal? Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk trochę z tej a trochę z innej beczki 12.03.03, 09:16 1. pytałem gościa ca.65 w szczecinie prawie od początku nowożytności nic o wrocławskim nie wie 2. mam w pamięci że na powojennej mapie z około 1950 dworzec wrocławski stoi jak wół 3. gościu z pkt 1. za to opowiadał o konkretnym tunelu co to dwie ciężarówki się spokojnie mijają (penetracja pół km:) na terenie stoczniowym Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 jak najbardziej istnieje! 12.03.03, 09:32 skuter70 napisał: > bede musial to oblukac w naturze > > > a przy okazji co to za budynek > baugewerksschule > > szczecin/slonca/net/12/stett130.jpg > > istnieje jeszcze? gdzie stoi albo stal? istnieje, ul.Pulaskiego na odcinku miedzy Sikorskiego a Piastow. obecnie, zdaje sie wydz. budownictwa polibudy. bardzo ciekawe jest to ze budynek stoi na stoku pagorka. warto sie przyjrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: 153.112.43.* 12.03.03, 09:16 Chyba trzeba zaufac słowu pisanemu :) Istniejący i widoczny na zdjęciach budynek to faktycznie magazyn. Nieistniejący budynek na rysunku to Dworzec Wrocławski. Dworzec Wrocławski to także nazwa pewnego miejsca w porcie szczecińskim. Pytanie, czy tamten budynek stał tym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: *.aeriscomputers.net 12.03.03, 11:06 Jeżeli macie taki album "Szczecin z daleka i bilska" to na stronie 12-13 znajdziecie ładną panoramę miasta.I tam gdzie jest dzisiaj wiadukt kolejowy nad Gdańską widoczny jest na tle komina dworzec Wrocławski (pomiędzy kamienicami,na prawo od istniejącego do dzisiaj magazynu portowego). Zaleźliście już? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws 13.03.03, 07:40 albumu nie mamy ale za to mamy pusta skrzynke pocztowa czekajaca na jotpega:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwrotnicowy Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: *.anax.pl / 192.168.165.* 13.03.03, 12:00 Odwiedziłem stronkę -bahn-in-pomeren-. Szczęka mi opadła gdy ujrzałem wagon pasażerski w porcie na nabrzeżu "Starówka". Leczę rany. Pozdrawiam normalnotorowych!. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws 13.03.03, 12:21 Też własnym oczom nie wierzyłem i skłonny byłem sądzić, że to fotomontaż :) Ale jak widać, kot ma trochę kasiory, to może sobie taką rundkę zrobić. Może zrobimy zrzutę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: *.pppool.de 13.03.03, 14:30 szczecin.slonca.net/ Jezu gdy ogladam zdjecia na tej stronie, nie moze wrecz uwierzyc, ze Szczecin byl tak ladny kiedys! Jak mozna bylo tak oszpecic miasto? Gdzie sa winni???Powinno sie ich wszystkich postawic przed sadem! Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws 13.03.03, 15:03 gdybys poznawal wspolczesny szczecin na podstawie albumu foto to tez bylbys zachwycony:) oprocz mostow prawie wszystkie ciekawsze obiekty z tamtych lat sa zachowane a na czarnobialych, robionych z duzej odleglosci i do tego skanowanych zdjeciach niewiele mozna dostrzec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: 153.112.43.* 13.03.03, 15:51 W sprawie obecności w/w dworca na planach miasta, to nie trzeba sięgać do roku 1950. Tu : www.pilot.pl/index.php3?z_city_id=0&max_katalog=n16_&katalog=n16_&x_obr=6226&y_obr=11380&x_15=88544&y_15 =80927&form_t=0&tool=4&info=&lang=pl&wsp= widzimy jak byk Dworzec Towarowy Wrocławski. Ale czy to tu stał tamten budynek? Bo z tego co pisze kopin, to bliżej Gdańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek skuter70 IP: *.pppool.de 13.03.03, 16:14 skuter70 napisał: > gdybys poznawal wspolczesny szczecin na podstawie albumu foto to tez bylbys > zachwycony:) No nie sadze. Wiadomo przeciez, ze komunisci nie przykladali sie zbytnio, gdy odbudowywali nasze miasto. Ich zdaniem budynki byly ucielesnieniem arystokracji i faszyzmu! Ten stan przez ostatnie 10 lat tez sie prawie nie zmienil. Czyli nowe brzydactwa socjalistyczne po prostu zostaly, strasza dalej i wygladaja coraz gorzej! Przyznam ci racje. Zostalo na szczescie pare pieknych kamienic, ale niestety tak jak nie zlikwidowano blokow, tak samo bardzo malo zainwestowano pieniedzy na odnowienie tego spadku. I nawet takie rarytasy architektoniczne po latach ulegaja dewastacji. Moge tylko powtarzac; az wstyd, ze tak zaniedbalismy wyglad naszego miasta. W ladnym miescie mieszka sie przyjemniej, dlatego nic dziwnego, ze ludzie sa tacy smutni. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwrotnicowy Re: (geschichten bez zagadken:( dworzec wroclaws IP: *.anax.pl / 192.168.165.* 13.03.03, 18:02 Dworzec Wrocławski -Breslauer Bhf.- (już nie istniejący) mieścił się bliżej kanału Parnica po prawej (zachodniej stronie) torów kolejowych zaraz za przeprawą. Był to -zaraz po wojnie- pasażerski Dworzec Główny. Znany z licznych wspomnień repatriantów (syndrom pierwszego kontaktu z ziemiami "odzyskanymi"). Dojazd pociągów do tego dworca odbywał się przez jedyną linię kolejową łączącą Łasztownię z resztą miasta (tak jest do dzisiaj). Dojazd ulicą Breslauer Str. - dzisiaj Bytomska -na wprost.Dojazd towarowy do portu (a właściwie wywóz tego co zostało po Niemcach przez pociągi jadące na wschód)kolidował z ruchem pasażerskim. Dworzec Główny przeniesiono do "miasta", tam gdzie jest obecnie.Przeprawę podniesiono nad poziomem kanału Parnica tak -że zjazd wagonów kończy się w okolocy istniejących magazynów portowych poza terenem dawnego dworca(na niektórych zdjęciach owe magazyny nazwane są Dworcem Wrocławskim).Sam dworzec podzielił los wielu budowli naruszonych bądź nienaruszonych przez działania wojenne -został rozebrany a cegły wywieziono "na odbudowę Stolicy". Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 bede sie sprzeczal z fachowcem:) 14.03.03, 13:16 Gość portalu: zwrotnicowy napisał(a): >Był to -zaraz po wojnie- pasażerski Dworzec Główny. Znany z licznych > wspomnień repatriantów (syndrom pierwszego kontaktu z ziemiami "odzyskanymi ja sobie ostatnio czytam wlasnie wspomnienia pierwszych osadnikow o oni wszyscy mowia o dworcu gumience (jesli dobrze pamietam:) a o ile wiem okolice portu byly calkiem zamkniete dla ludnosci cywilnej a obecny dworzec glowny chyba stosunkowo szybko zostal uruchomiony Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 tu sie taki jeden domaga wyrazow uznania 14.03.03, 10:29 wiec musze zaznaczyc , ze to wszystko przez frankkkkkkkkaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: tu sie taki jeden domaga wyrazow uznania 14.03.03, 13:29 a czy niesmiało można prosić o jakiś link z autentycznym zdjęciem??? uznany ale ułomny się kłania już wogóle nie wspominając o czymś takim jak hala przyjazdów i odjazdów kasy restauracja itp Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: tu sie taki jeden domaga wyrazow uznania 14.03.03, 13:37 a czy niesmiało można prosić o jakiś link z autentycznym zdjęciem??? uznany ale ułomny się kłania już wogóle nie wspominając o czymś takim jak hala przyjazdów i odjazdów kasy restauracja itp Odpowiedz Link Zgłoś