Dodaj do ulubionych

Renowacja centrum postępuje

IP: 217.153.19.* 02.04.03, 18:05
Miło wiedzieć, że przynajmniej to nie stanęło w miejscu :)

Fakt, że możnaby ponarzekać na tempo prac, ale wierze, że
remontują tak szybko jak tylko można :)

Ciekawi mnie tylko, czy po wyremontowaniu tych pięciu kwartałów
zajmą się dalszą częścią miasta...
Obserwuj wątek
    • adelmus Re: Renowacja centrum postępuje 02.04.03, 23:03
      To prawda miło wiedzieć , że proces renowacji przebiega dalej
      ale to zresztą widać .

Niestety poziom tych renowacji jest bardzo różny , w większości
      pojawiają się nowe perełki architektoniczne w pejzażu miasta ,
      ale zdarzają sie i koszmarki .

Z perełek to należy wymienić :
      - 4 kamienice przy Bohaterów Getta.
      - Kamienice przy Pasażu Bogusława.
      - I błękitna kamienica przy Jagiellońskiej - ta podoba mi się
      najbardziej , przepiękna kolorystyka łącząca biel z
      błękitem .Doskonałe odnowienie zdobień elewacji i dbałość o
      każdy szczegół , no po prostu cacko .

Za to z koszmarków to kamienice przy Wojska Polskiego . Nie wiem
      dlaczego ,ale nie mają one żadnych zdobień...Pewnie zostały
      zbite z elewacji po wojnie , ale można było je teraz
      odtworzyć ..a tak widać płaskie klocki , z rażącymi plastikowymi
      oknami i walącymi po oczach kolorami -
      • mike102 Re: Renowacja centrum postępuje 03.04.03, 10:10
        adelmus napisał:

> To prawda miło wiedzieć , że proces renowacji przebiega dalej
        > ale to zresztą widać .
        >
        > Niestety poziom tych renowacji jest bardzo różny , w większości
        > pojawiają się nowe perełki architektoniczne w pejzażu miasta ,
        > ale zdarzają sie i koszmarki .
        >
        > Z perełek to należy wymienić :
        > - 4 kamienice przy Bohaterów Getta.
        > - Kamienice przy Pasażu Bogusława.
        > - I błękitna kamienica przy Jagiellońskiej - ta podoba mi się
        > najbardziej , przepiękna kolorystyka łącząca biel z
        > błękitem .Doskonałe odnowienie zdobień elewacji i dbałość o
        > każdy szczegół , no po prostu cacko .
        >
        > Za to z koszmarków to kamienice przy Wojska Polskiego . Nie wiem
        > dlaczego ,ale nie mają one żadnych zdobień...Pewnie zostały
        > zbite z elewacji po wojnie , ale można było je teraz
        > odtworzyć ..a tak widać płaskie klocki , z rażącymi plastikowymi
        > oknami i walącymi po oczach kolorami -
    • Gość: rado Re: Renowacja centrum postępuje IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 09:00
      Gość portalu: Phobos napisał(a):

> Miło wiedzieć, że przynajmniej to nie stanęło w miejscu :)

jasne ale w tym tepie potrwa to przynajmniej 150 lat. oczywiscie czesc sie do
      tej pory zawali no i bedzi emozna zaczac remontowac te juz wyremontowane.
      poza tym jak pisal kolega wyzej. jakosc remontu jest mocno rozna.
      na boguslawa kiepsciutka. sstoi woda w piwnicach idzie grzyb. sciany ledwo
      stoja.
      no ale jakis postep jest bo wysiedlono pijakow. chcociaz juz jak skreciec w
      jagiellonska to znowu jestesmy w typowym szecienskim klimacie.
      pozdrawiam rado

• adelmus Re: Renowacja centrum postępuje 03.04.03, 10:13
        Gość portalu: rado napisał(a):

> Gość portalu: Phobos napisał(a):
        >
        > > Miło wiedzieć, że przynajmniej to nie stanęło w miejscu :)
        >
        > jasne ale w tym tepie potrwa to przynajmniej 150 lat. oczywiscie czesc sie do
        > tej pory zawali no i bedzi emozna zaczac remontowac te juz wyremontowane.
        > poza tym jak pisal kolega wyzej. jakosc remontu jest mocno rozna.
        > na boguslawa kiepsciutka. sstoi woda w piwnicach idzie grzyb. sciany ledwo
        > stoja.
        > no ale jakis postep jest bo wysiedlono pijakow. chcociaz juz jak skreciec w
        > jagiellonska to znowu jestesmy w typowym szecienskim klimacie.
        > pozdrawiam rado

Rado jak zwykle ma wielki rozmach w pisaniu o swojej miłości do Szczecina ,
        niestety zakochani bardzo często się mylą :-)

Owszem napisałem , że te renowacje mają różny poziom , ale w odniesieniu do
        warstwy estetycznej a nie technicznej , co więcej remonty na Bogusława oceniłem
        wysoko.

Rado napisał , że w piwnicach kamienic przy Bogusława stoi woda , co jest
        wierutnym kłamstwem :-). Praktycznie każdą piwnice wymienionych budynków
        zajmują restauracje ( jedne z lepszych w Szczecinie) Grand Cru , B-52 a teraz
        doszedł Vivaldi ... bywam w nich dość często i zapewniam , że w żadnej z nich
        nie ubierają w kaloszki czy co gorsza nie wsadzają do batyskafu :-)

A tak , na marginesie tych rozważań to 2 maja Deptak Bogusława zostanie
        uwieczniony dla potomnych przez E. Dwurnika - jednego z ważniejszych polskich
        malarzy :-)
        >
        >
        • Gość: Janek Re: Renowacja centrum postępuje IP: *.pppool.de 03.04.03, 16:10
          adelmus napisał:

> A tak , na marginesie tych rozważań to 2 maja Deptak Bogusława zostanie
          > uwieczniony dla potomnych przez E. Dwurnika - jednego z ważniejszych
          polskich
          > malarzy :-)
          > >
          > >
          >
          >

W jaki sposob?
          • adelmus Re: Renowacja centrum postępuje 03.04.03, 16:27
            Gość portalu: Janek napisał(a):

> adelmus napisał:
            >
            > > A tak , na marginesie tych rozważań to 2 maja Deptak Bogusława zostanie
            > > uwieczniony dla potomnych przez E. Dwurnika - jednego z ważniejszych
            > polskich
            > > malarzy :-)
            > > >
            > > >
            > >
            > >
            >
            > W jaki sposob?

Na początku maja na deptaku odbędzie się plener malarski "Malarstwo ulicy". 1
            maja szczecińscy artyści malować będą pasaż Bogusława. A dzień póżniej to samo
            na deptaku zrobi to samo rzeczony artysta , tak więc jak ktoś będzie miał
            ochotę i czas , będzie mógł obejrzeć proces powstawania tego dzieła :-)
            • Gość: Janek Re: Renowacja centrum postępuje IP: *.pppool.de 03.04.03, 16:49
              adelmus napisał:

>
              > Na początku maja na deptaku odbędzie się plener malarski "Malarstwo ulicy".
              1
              > maja szczecińscy artyści malować będą pasaż Bogusława. A dzień póżniej to
              samo
              > na deptaku zrobi to samo rzeczony artysta , tak więc jak ktoś będzie miał
              > ochotę i czas , będzie mógł obejrzeć proces powstawania tego dzieła :-)
              >
              >

Zapowiada sie ciekawie, wrescie troche kultury pojdzie na ulice. Mam gleboka
              nadzieje, ze znajda sie tam takze ludzie, ktorzy na codzien nie interesuja sie
              sztuka. Moze zainspiruje to niektorych do wylaczenia tvn i pojscia do Zamku na
              wystawe.
              Zaluje tylko, ze nie bedzie mnie wtedy w Szczecinie, chetnie bym zobaczyl.
        • Gość: rado Re: Renowacja centrum postępuje IP: 111.111.51.* 03.04.03, 17:40
          adelmus napisał:

>
          > Rado napisał , że w piwnicach kamienic przy Bogusława stoi woda , co jest
          > wierutnym kłamstwem :-).

ok to byly wrazenia robotnikow i nadzoru nad nimi z czasow remontu. nie pisalem
          ze w restauracjach stoi woda. estetycznie tez roznie to jest. ale oczywiscie
          ciesze sie ze cos sie dzieje. najabardziej ciesze sie jak pisaklem z
          wysiedlania slumsow. tyle ze w tym tempie nasze wnuki moga nie dozyc tego by
          szczecin stal sie w centrum czyms innym niz koczowiskiem lumpow.
          pozdrawiam rado
      • mike102 Re: Renowacja centrum postępuje 03.04.03, 18:14

> na boguslawa kiepsciutka. sstoi woda w piwnicach idzie grzyb. sciany ledwo
        > stoja.

gdzie ty widziales wode w piwnicach na Boguslawa??? przeciez to wysoko polozony
        teren. moi rodzice mieszkaja naprzeciwko i zawsze mielismy suchutka piwnice!

a grzyb to w Grand Cru i B52 po sufitach pedzi... i sciany sie walily na
        glowe...
        rado, narkotyki nie sa rozwiazaniem. wez sie w garsc!
        • Gość: rado Re: Renowacja centrum postępuje IP: 111.111.51.* 03.04.03, 18:23
          mike102 napisał:

> rado, narkotyki nie sa rozwiazaniem. wez sie w garsc!

ty to mnie darzysz chyba niezwykla sympatia.
          odpowiedziales na meial przedostatniego do ktorego jest objasnienie w ostatnim.
          pozdrawiam rado
          • mike102 Re: Renowacja centrum postępuje 03.04.03, 18:25

> mike102 napisał:
            >
            > > rado, narkotyki nie sa rozwiazaniem. wez sie w garsc!
            >
            > ty to mnie darzysz chyba niezwykla sympatia.
            > odpowiedziales na meial przedostatniego do ktorego jest objasnienie w
            ostatnim.
            >
            > pozdrawiam rado

po prostu uwielbiam, i twoje metody by omijac niewygodne fakty tez! :-)))))
    • amsterdamer Re: Renowacja centrum postępuje 03.04.03, 19:02

> najabardziej ciesze sie jak pisaklem z
      > wysiedlania slumsow. tyle ze w tym tempie nasze wnuki moga nie dozyc tego by
      > szczecin stal sie w centrum czyms innym niz koczowiskiem lumpow.
      > pozdrawiam rado

Boze opanuj sie rado! Nawet nie zauwazyles ile nienawisci w tobie siedzi ;)
      Moze zaproponujesz, zeby ich wyslac do obozu koncenracyjnego na
      resocjalizacje?
      Wracajac do tematu: Te "lumpy", czyli ludzie zyjacy na niskim standardzie
      zyciowym (a spowodowane jest to brakiem perspektyw przez niskie wytsztalcenie
      i socjalizacja w nieprzyjaznym otoczeniu),niestety nie znikna. Takie
      wysiedlanie, przez podnoszenie cen czynszow, zmusza tych ludzi (tak! To
      jeszcze sa ludzie,nawet jesli dla niektorych malowartosciowi) opuszczenia
      okolicy w ktorej sie wychowali. To wszystko! Getta powstana w innych
      miejscach. To zalezy gdzie zaczna budowac nowe osiedla, lub w jaka okolice
      przesiedla tych ludzi. Moze niedlugo bedziemy mieli getto na Pogodnie,
      Gumiencach, albo po prostu te istniejace sie powieksza.
      Problemy zostana. Firma budowlana nie zapewni im pracy, terapii
      antyalkoholowej, czy po prostu lepszego zycia.
      Dla nas jest to ok, bo wrescie nie bedziemy musieli patrzec na te "chwasty" w
      naszym pieknym spoleczenstwie.Beda piekne deptaki jak na zachodzie.
      Oni nie wybrali sobie takiego zycia, oni zostali zepchani na margines
      spoleczenstwa przez nas!
      Ok, mozna argumentowac, ze przeciez my mamy i tak za duzo swoich problemow i
      niech kazdy sobie radzi jak moze. Ja mysle, ze raczej trzeba zaczynac od
      takich problemow, wtedy bedzie wszystkim lepiej.

Pozdrawiam
      • Gość: rado Re: Renowacja centrum postępuje IP: 111.111.51.* 03.04.03, 20:34
        amsterdamer napisał:

> Gość portalu: rado napisał(a):
        >
        > > najabardziej ciesze sie jak pisaklem z
        > > wysiedlania slumsow. tyle ze w tym tempie nasze wnuki moga nie dozyc tego
        > by
        > > szczecin stal sie w centrum czyms innym niz koczowiskiem lumpow.
        > > pozdrawiam rado
        >
        >
        > Boze opanuj sie rado! Nawet nie zauwazyles ile nienawisci w tobie siedzi ;)

slucham?

> Moze zaproponujesz, zeby ich wyslac do obozu koncenracyjnego na
        > resocjalizacje?

nie no przepraszam moze sie nie zrozumielismy. szczecinskie zaglebia melin to
        slaska, jagiellonska, plac zamenhoffa i mase ijnnych ulic niewatpliwie w
        centrum. jesli drazni ci3 slowo lumpy to zamien je na pijacy, ludzie marginesu
        jak tam chcesz. ja im owszem bardzo wspolczuje. nie oznacza to jednak ze maja
        zamieszkiwac 120 m. mieszkania w 100 letnich kamienicach w centrum 400 tys
        misasta panstwa w centrum europy nie placac czynszu.

> Wracajac do tematu: Te "lumpy", czyli ludzie zyjacy na niskim standardzie
        > zyciowym (a spowodowane jest to brakiem perspektyw przez niskie wytsztalcenie
        > i socjalizacja w nieprzyjaznym otoczeniu),niestety nie znikna.

oczywiscie ze nie znikna. trzeba im pomagac jak najbardziej.

Takie
        > wysiedlanie, przez podnoszenie cen czynszow, zmusza tych ludzi (tak! To
        > jeszcze sa ludzie,nawet jesli dla niektorych malowartosciowi) opuszczenia
        > okolicy w ktorej sie wychowali.

czynszwe w mieszkaniach komunalnych sa nieporownywalnie nizsze niz w
        spoldzielczych. a ostatnio nasz dobroczynca marian zadecydowal ze nie beda
        podniesione bo jest im ciezko. czemu ja mam placic wuieciej niz ludzie ktorzy
        nigdy nie pracowali i nie maja zamiaru? moze ja tez nie bede placil, a jak ktos
        bedzie mnie chcial wysiedlic z okolicy w ktorej sie wychowalem to zamieszkam z
        toba.

>Getta powstana w innych
        > miejscach.

trudno. teraz sa getta w centrum i owocuje to tym ze nikt normalny nie przebywa
        tam po zmroku.

>Beda piekne deptaki jak na zachodzie.

nie no nie daj Boze. deptaki? w centrum? przeciez tyle biedy.

> Oni nie wybrali sobie takiego zycia, oni zostali zepchani na margines
        > spoleczenstwa przez nas!

przepraszam bardzo ale mow za siebie. ja ponosze odpowiedzialnosc za swoje
        zycie oni rowniez. jesli sobie ine radza t rzeczywiscie nalezy im sie pomoc ale
        nie w postaci 120 m mieszkania w centru miasta. ta "pomoc" jedynie blokuje
        rozwoj miasta. a rozwoj to pieniadze i miejsca pracy.

• amsterdamer Re: Renowacja centrum postępuje 03.04.03, 22:18

> > Oni nie wybrali sobie takiego zycia, oni zostali zepchani na margines
          > > spoleczenstwa przez nas!
          >
          > przepraszam bardzo ale mow za siebie. ja ponosze odpowiedzialnosc za swoje
          > zycie oni rowniez.

Gość portalu: Phobos napisał(a):

> CO?! Przepraszam, ale to ze zgadam sie z rado i uwazam ich za lumpow znaczy,
          > ze jestem odpowiedzialny za ich stan??? Wytlumacz mi w jaki sposob to moja
          > wina, ze nieznani mi z twarzy czy imienia ludzie stali sie np.
          alkoholikami...

===============================================================================

Ok widze, ze sie zle zrozumielismy. Oczywiscie nie oskarzam pojedynczych
          ludzi, przeciez to bylo by absurdalne.
          Chodzi mi o traktowanie ludzi biednych w spoleczenstwie. Moim zdaniem oni sa
          tylko produktem swojego otoczenia. Nie wolno ich zwalczac, tylko przyczyny
          biedy. Krytykowalem rado, bo przez te przesiedlenia tylko problem przesunie
          sie o pare ulic, ale nie zniknie. Moze nawet dojsc do tego, ze nie bedziemy
          mieli wyrzutow sumienia i ten problem juz calkiem zniknie z naszych oczow.

Ok rado rozumiem, ze nie wolno dawac im tak duzych i konfortownych mieszkan w
          najlepszych miejscach (to troche wbrew logice). Jestem za przesiedleniem tych
          ludzi z tamtad (sam sie boje chodzac tedy ;) ), lecz niech to da myslenia, ze
          to chore jest co z tym miastem sie dzieje(amerykanska sytuacja: getto w
          centrum, wille na obrzezach).
          Jestem zdania, ze swietlica z dobrymi pedagogami, nowy plac zabaw, boisko,
          warsztat hobbistyczny, kursy na przekwalifikowanie (dla bezrobotnych), dadza
          duzo wiecej niz zwiekszenie patroli policji w danych dzielnicach, czy
          zwiekszenie pomocy socjalnej.
          Policja powinna sie starac miec lepszy autorytet. Wazny jest dialog miedzy
          mlodzieza a strozem prawa. Przydaly by sie lepsze szkoly, w ktorych byli by
          specjalni psycholodzy i pedagodzy. Oni by mogli sie starac zmienic myslenie
          mlodego pokolenia.
          Lecz niestety w kasach nie ma ani grosza pieniedzy na takie luksusy. Sama sie
          sytuacja nie zmieni, niestety. Jest to jak diabelski mlyn.
          Zostaje nam sie ich tylko bac! Nawet jesli nie beda tam mieszkali przyjda do
          centrum i napadna na ciebie.

A wina nasza jest to, ze za szybko zapominamy o tym i ze wybieramy politykow,
          co wola postawic sobie pomnik niz zadbac o "renowacje struktur". Polityka w
          Szczecnie opiera sie czesto na akcjoniznie. Takie rzeczy, co wywoluja sensacje
          sie licza, "mieszkania za zlotowke","zniknie problem psich kup", jest to tylko
          smieszne, ale malo powazne. Ludzie tylko drapia po powierzchni. Wszystko tylko
          glupie gadanie, bez skutkow. Bieda jest i zostanie!
          • Gość: rado Re: Renowacja centrum postępuje IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 13:15
            amsterdamer napisał:

>
            >
            > Ok widze, ze sie zle zrozumielismy.

no na to wyglada.

> Chodzi mi o traktowanie ludzi biednych w spoleczenstwie. Moim zdaniem oni sa
            > tylko produktem swojego otoczenia.

daje bez sensu gadasz. czlowiek to nie przedmiot nie jest niczyim produktem.
            warunki moga miec wplywa ale czlowiek sam ksztaltuje swoje zycie. ty
            prawdowpodonbnie wychowalas sie w podobnych warunkach makroekonomicznych
            polskiej reczywistosci. jesli sa dziecmi to owszem rodzina itd.ale jesli ktos
            ma ponad 18 lat i jest lumpem to sory ale to jego wybor. oczywiscie jesli jes
            chory na alkoholizm czy narkomanie to nalezy mu sie pomoc panstwa, ale nie w
            postaci zasiedlaniea nimi centrum miasta.

> Krytykowalem rado, bo przez te przesiedlenia tylko problem przesunie
            > sie o pare ulic, ale nie zniknie.

zalezy jaki problem ich problem nie ale problem szczecinskiego syfu bylby
            blizej rozwiazania. oczywiscie przesiedlenie to nie wszystko. niegy tego nie
            twiedziel. teraz czesto przenosi sie ich do tbs i efekt jest taki ze poradni
            ludzie skaldaja cale zycie na tbs i placa tam wysoki czynsz a obok zamieszkuje
            rodzina z tzw. deptaku i nie placi nic a mieszkanie ma za darmo.

> Ok rado rozumiem, ze nie wolno dawac im tak duzych i konfortownych mieszkan w
            > najlepszych miejscach (to troche wbrew logice). Jestem za przesiedleniem tych
            > ludzi z tamtad (sam sie boje chodzac tedy ;) ), lecz niech to da myslenia, ze
            > to chore jest co z tym miastem sie dzieje(amerykanska sytuacja: getto w
            > centrum, wille na obrzezach).

no niech ten akapit bedzie naszym kompromisem. z tym ze w amerykanskich centach
            zazwyczaj nie ma takiego syfu. centara to jednak miejsce biznesu. moze w nocy
            delikatnie zaczynaja przypominac szczecina ale tam widac jest polcje nie gosci
            z winem w bramie.

> Jestem zdania, ze swietlica z dobrymi pedagogami, nowy plac zabaw, boisko,
            > warsztat hobbistyczny, kursy na przekwalifikowanie (dla bezrobotnych), dadza
            > duzo wiecej niz zwiekszenie patroli policji w danych dzielnicach, czy
            > zwiekszenie pomocy socjalnej.

jedno nie wyklucza drugiego.

> Policja powinna sie starac miec lepszy autorytet. Wazny jest dialog miedzy
            > mlodzieza a strozem prawa. Przydaly by sie lepsze szkoly, w ktorych byli by
            > specjalni psycholodzy i pedagodzy. Oni by mogli sie starac zmienic myslenie
            > mlodego pokolenia.

pelna zgoda. teraz policjant to plastus pol idiota ktory nie widzi ze handluja
            wodka i plytami na ryneczku ale widziz e na czerwonym przebiega fajna studentka.

> Lecz niestety w kasach nie ma ani grosza pieniedzy na takie luksusy. Sama
            sie
            > sytuacja nie zmieni, niestety. Jest to jak diabelski mlyn.
            > Zostaje nam sie ich tylko bac! Nawet jesli nie beda tam mieszkali przyjda do
            > centrum i napadna na ciebie.

po to policja. nie bedzie im sie chcialo jechac. stana pod blokiem.
            pozdrawiam rado
      • Gość: Phobos Re: Renowacja centrum postępuje IP: 217.153.19.* 03.04.03, 21:18
        [ciach - prawie calosc]

CO?! Przepraszam, ale to ze zgadam sie z rado i uwazam ich za lumpow znaczy, ze
        jestem odpowiedzialny za ich stan??? Wytlumacz mi w jaki sposob to moja wina,
        ze nieznani mi z twarzy czy imienia ludzie stali sie np. alkoholikami...
      • mike102 w tym punkcie zgadzam sie z Rado 04.04.03, 09:37
        amsterdamer napisał:

> Gość portalu: rado napisał(a):
        >
        > > najabardziej ciesze sie jak pisaklem z
        > > wysiedlania slumsow. tyle ze w tym tempie nasze wnuki moga nie dozyc tego
        > by
        > > szczecin stal sie w centrum czyms innym niz koczowiskiem lumpow.
        > > pozdrawiam rado
        >
        >
        > Boze opanuj sie rado! Nawet nie zauwazyles ile nienawisci w tobie siedzi ;)
        > Moze zaproponujesz, zeby ich wyslac do obozu koncenracyjnego na
        > resocjalizacje?
        > Wracajac do tematu: Te "lumpy", czyli ludzie zyjacy na niskim standardzie
        > zyciowym (a spowodowane jest to brakiem perspektyw przez niskie wytsztalcenie
        > i socjalizacja w nieprzyjaznym otoczeniu),niestety nie znikna. Takie
        > wysiedlanie, przez podnoszenie cen czynszow, zmusza tych ludzi (tak! To
        > jeszcze sa ludzie,nawet jesli dla niektorych malowartosciowi) opuszczenia
        > okolicy w ktorej sie wychowali. To wszystko! Getta powstana w innych
        > miejscach. To zalezy gdzie zaczna budowac nowe osiedla, lub w jaka okolice
        > przesiedla tych ludzi. Moze niedlugo bedziemy mieli getto na Pogodnie,
        > Gumiencach, albo po prostu te istniejace sie powieksza.
        > Problemy zostana. Firma budowlana nie zapewni im pracy, terapii
        > antyalkoholowej, czy po prostu lepszego zycia.
        > Dla nas jest to ok, bo wrescie nie bedziemy musieli patrzec na te "chwasty"
        w
        > naszym pieknym spoleczenstwie.Beda piekne deptaki jak na zachodzie.
        > Ok, mozna argumentowac, ze przeciez my mamy i tak za duzo swoich problemow i
        > niech kazdy sobie radzi jak moze. Ja mysle, ze raczej trzeba zaczynac od
        > takich problemow, wtedy bedzie wszystkim lepiej.
        >
        > Pozdrawiam

nie ma zadnego miasta w Europie zachodniej gdzie degeneraci mieszkaja za grosze
        albo za friko (kradnac prad i gaz sasiadom) w 100-120 metrowych apartamentach.
        W Berlinie w takich samych mieszkaniach na Charlottenburgu czynsze wynosza
        nawet kilka TYSIECY euro miesiecznie!

i tylko i wylacznie oni sami sa odpowiedzialny za swoj los. wybrali sobie takie
        zycie otwierajac pierwsza flaszke.

przez ponad 20 lat mialem taki syf w mieszkaniu obok i poznalem to dobrze.
        wartosc pozostaleyh mieszkan w kamienicy dzieki tej melinie spadla o polowe.
        oszczana i zapaskudzona klatka schodowa, calonocne libacje, napady w bramie i
        kradzeze w piwnicach, kradziez pradu z klatki schodowej (wszyscy poza zulami
        musieli oczywiscie solidarnie placic rachunek a oni nam grali na nosie).
        oczywiscie nikt z etej okipy nie skalal sie w swoim zyciu praca nawet w czasach
        gdy bylo jej dosc i byla OBOWIAZKOWA!

WYSIEDLAC DO BARAKOW POD LASEM i to EXPRESOWO! albo lepiej na ktoras z wysp na
        Dabiu - i prom na nia raz w tygodniu zeby sie robactwo po miescie nie
        rozlazilo. a w srodku bunkier-sklep z burami. opuszczone mieszkania sprzedawac
        na licytacjach a pieniadze przeznaczac na remonty kamienic. oto najlepsze
        rozwiazanie.
        • Gość: rado Re: w tym punkcie zgadzam sie z Rado IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 13:20
          ciesze sie niezwykle. to chyba pierwszy raz jak sie zgadzamy trzeba to jakos
          uczcic.

tez proponuje wysiedlac i sprzedawac ale nie tyle mieszkania co cale kamienice.
          na przetargu z cena wywolawcza 1 zl plus remont. z tym ze przy braku eksmisji
          ludzie moga sie bac kupowac cos na wynajem bo pozniej nie rusza takiego najemcy.
          pozdrawiam rado
    • skuter70 impresja 04.04.03, 10:29
      zawsze mnie zastanawia obrazek jaki mozna codziennie zobaczyc na Placu
      Grunwaldzkim
      okolica to najgorsze ulice w miescie
      a wszystkie stoliki do grania w krolewska gre oblezone...

Nie chce mi sie filozofowac na temat tego czy jestesmy odpowiedzialni za
      sytuacje ludzi z marginesu.
      Ale chcialbym zwrocic uwage, ze dziecko rodzace sie w takiej rodzinie samo
      sobie swego losu nie wybralo, natomiast w wiekszosci bedzie kopiowac zachowanie
      swoich rodzicow.
      Pomysl Mikea, zeby wyrzucic taka rodzine do getta na jakiejs wyspie oznacza
      100% pewnosc skazania takiego dziecka.
      A pewnego dnia trzeba bedzie postawic czolgi na granicach tego getta...
      • Gość: rado Re: impresja IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 13:22
        skuter70 napisał:

> Ale chcialbym zwrocic uwage, ze dziecko rodzace sie w takiej rodzinie samo
        > sobie swego losu nie wybralo, natomiast w wiekszosci bedzie kopiowac
        zachowanie
        >
        > swoich rodzicow.
        > Pomysl Mikea, zeby wyrzucic taka rodzine do getta na jakiejs wyspie oznacza
        > 100% pewnosc skazania takiego dziecka.
        > A pewnego dnia trzeba bedzie postawic czolgi na granicach tego getta...

ale to ze zyja w centrum za nasza kaske to daje tylko tyle za nasze dzieci
        spacza sie tak jak oni bo oni na tym terenie maja wiekszosc. o ogolnym syfie
        tez nie ma co gadac. wiec wysiedlenie plus pomysly amsteramera na
        resocjalizacje.
        pozdrawiam rado
        • skuter70 pytanie techniczne 04.04.03, 13:48

dokad maja byc wysiedleni ci ludzie????
          ktos wybuduje nowe osiedle??? za co i gdzie??

a moze zrobimy zamiane? menele ze srodmiesica zostana wymienieni na ludzi z
          innej wybranej dzielnicy?
          tylko, ktorej? kto i w jaki sposob o tym zadecyduje?

kto bedzie chcial mieszkac chocby obok takiej dzielnicy?
          • Gość: rado Re: pytanie techniczne IP: 111.111.51.* 05.04.03, 08:08
            skuter70 napisał:

>
            > dokad maja byc wysiedleni ci ludzie????
            > ktos wybuduje nowe osiedle??? za co i gdzie??
            >
            > a moze zrobimy zamiane? menele ze srodmiesica zostana wymienieni na ludzi z
            > innej wybranej dzielnicy?
            > tylko, ktorej? kto i w jaki sposob o tym zadecyduje?
            >
            > kto bedzie chcial mieszkac chocby obok takiej dzielnicy?

rozwiazaniem jest budoiwa mieszkan socjalnych. lub tak jak poczytalem w
            kurierku robia w gryfinie wysiedlanie na wies. oni nie musza przeciez mieszkac
            grupa zwarta. mieszkania socjalne to nie musza byc apartamentowce. moga byc
            baraki.
            mozna je stawiac za pieniadze pochodzace ze sprzedazy zwolnionych mieszkan i
            kamienic. plus programu wychodzenia z patologii. pozdrawiam rado
            • amsterdamer Re: pytanie techniczne 05.04.03, 13:45
              > rozwiazaniem jest budoiwa mieszkan socjalnych. lub tak jak poczytalem w
              > kurierku robia w gryfinie wysiedlanie na wies. oni nie musza przeciez
              mieszkac
              > grupa zwarta. mieszkania socjalne to nie musza byc apartamentowce. moga byc
              > baraki.
              > mozna je stawiac za pieniadze pochodzace ze sprzedazy zwolnionych mieszkan i
              > kamienic. plus programu wychodzenia z patologii. pozdrawiam rado

Ok dobry pomysl, ale lepiej nie nazywac tego "baraki", bo to sie zle kojarzy.
              Jestem tez zdania, ze ta liczna grupe slabych socjalnie trzeba rozbic na male
              grupki i rozproszyc jak najdalej od siebie. Wtedy praca organow w walce z
              patalogia bedzie efektywniejsza.
              Czesc z nich trzeba wyslac na przymusowy odwyk od alkoholu, lub narkotykow
              (najlepiej tez w jakims osrodku).
              Ale czy na to wszystko znajda sie pieniadze? Czy kasa ze sprzedazy mieszkan
              starczy na te wszystkie ambitne pomysly? Czy znowu sie o tym zapomni i przez
              to tylko pogorszy sprawe? Bo nie chce, zeby Szczecin wygladal jak Sao Paulo,
              Manila, czy Lagos, gdzie bieda graniczy wielkim bogactwem.
              • Gość: rado Re: pytanie techniczne IP: 111.111.51.* 05.04.03, 13:54
                amsterdamer napisał:

> Ale czy na to wszystko znajda sie pieniadze? Czy kasa ze sprzedazy mieszkan
                > starczy na te wszystkie ambitne pomysly? Czy znowu sie o tym zapomni i przez
                > to tylko pogorszy sprawe? Bo nie chce, zeby Szczecin wygladal jak Sao Paulo,
                > Manila, czy Lagos, gdzie bieda graniczy wielkim bogactwem.

ja tez nie chce. proponuje sprzedarz kamieic na ogolnoswiatowych przetargach z
                duza kampania reklamowa za cene wywolawcza 1 zl plus remont. mozna miec fajana
                kampanie kup sobie kamienice za zlotowke. czy np. w stanach za dolara. i
                jezdzic i promowac. za kase budowac mieszkania socjalne. zawrzec w umowach
                nakaz rozpoczecia remontu powiedzmy po 3 mies po zakupie i koniec nie wiem po
                2, 3 latach ja nie to spowrotem przejmuje gmina. jedyna przeszkoda to zakaz
                eksmisji. ale to mozna obejsc jesli bedzie sie eksmitowalo do mieszkan
                socjalnych
                pozdrawiam rado

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka