strv_101 20.06.07, 21:20 No coz, kulture czytania zamienimy na kulture picia i jedzenia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mohikanin Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:06 Dla Ossolineum straty nie bedzie, bo co ich obchodzi Szczecin. Ale w Szczcinie to ostatnia ksiegarnia z charakterem funkcjonująca normalnie w mieście, i do tego w środmieściu. A golemowie... co coz, kazde miasto ma takich "mecenasów kultury" na jakich zasługuje... bedzie jeszcze jedno totalne kiczowisko w srodmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 pretensje, ze ktos robi interesy? 21.06.07, 00:13 ale chyba nie masz pretensji do Golemów, ze chca robic interesy... Sprzedawał ktos, kupili i zrobia tam co chca! Szkoda ksiegarni, ale rzeczywiscie moze miasto pomoze znaleźć stosowny obiekt! Rzeczywiscie ksiazke mozna kupic przez internet, a zjesc czy wypic przez net sie nie da... na razie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
patinito Re: pretensje, ze ktos robi interesy? 21.06.07, 00:29 klimatyczna to była księgarnia, taka w starym stylu ale już zal było patrzeć jak dogorywa, praktycznie w ogole nie było tam klientów, takie prawa rynku a paradoksalnie ostatnią książką jaką tam kupiłem jakieś cztery miesiące temu była książka kucharska :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logi-Tech W ksiegarni bywalem, w knajpie bywac nie bede. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:42 Zatem: o jedno miejsce do bywania mniej. Ale tak na marginesie. Podpadla mi dwa razy ta ksiegarnia. Chociaz kupilem w niej sporo dobrych ksiazek. Wlasciciel rowniez sluzyl ciekawymi uwagami. No ale dwa razy poczulem sie jak w warzywniaku za komuny. Pamietam jak jakies 5-7 minut przed zamknieciem panie myly podloge, a drzwi byly zamkniete na klucz. Pod drzwiami zdziwieni stali jacys turysci, ktorzy chcieli kupic albumy o Szczecinie, a ja z wywieszonym jezykiem pedzilem do ksiegarni zeby kupic potrzebna ksiazke... W odroznieniu od np ksiegarni Scriptum, trudno dogadac sie bylo klientom z obsluga ws zakupu bezgotowkowego. Mnozyli problemy. W Scriptum nie. No i dzieki temu Scriptum zarabia na mnie okolo 1500 zl rocznie extra. A takich jak ja pewnie jest duzo wiecej. Mimo wszystko zaluje. Pamietam jak jeszcze na poczatku lat 90-tych pracowala w ksiegarni Literackiej pewna - moim zdaniem egzaltowana Pani - ktora straszyla nadchodzacym polowaniem na czarownice... no i lubila patrzec "z gory" na klientow. Jeszcze raz podkresle, zaluje. Mam nadzieje, ze wlasciciele otworza cos w zamian. Mam nadzieje, ze to "cos" bedzie lepsze od tego co bylo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 a moze... 21.06.07, 00:48 moze restauracje literacka, to znaczy restauracja w otoczeniu ksiązek, które mozna sobie poczytac... a moze nawet kupic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 05:53 Mnie również szkoda tej księgarni jednak zostaw w spokoju Pawła and Co bo to trąci .... Kowali i komunikacji konnej też już nie ma. Znaki czasu .... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: 81.190.124.* 21.06.07, 01:08 ...zeby to jeszcze byla kultura "jedzenia i picia"...ci, ktorzy znaja goleme, wiedza, ze do kultury ( szeroko rozumianej ) to mu jeszcze daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona.pijaka Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: 83.168.65.* 21.06.07, 05:30 Golemowie, pieniądze które były przeznaczone na 13 Muz - po prostu przeznaczyli na obiekt w sąsiedztwie. Mogło być odremontowane 13 Muz i ksiegarnia. Została ruina 13 Muz i odremontowana restauracja - przyszłe miejsce spotkań bohemy szczecińskiej. Chwała im za to, tylko szkoda że KurdeFelek z sąsiedztwa tam nie zawita. Wszak On i nie literat i nienawidzi Golemów (a może zazdraszcza Im:-) Jaaśka będzie tam na pewno - Ona lubi chlać (zresztą podobnie jak ja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 05:50 :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majar Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 06:41 Tragedia naszego pięknego miasta polega na tym , że decydentami ( na różnych poziomach i w różnych miejscach ) są ludzie na wskroś niekompetentni ( z różnych powodów ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.chello.pl 21.06.07, 06:58 GospodaII , smalec , rasowy , ogórek i łyski. Tak to widzę tą strzechę w wieżowcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.hsd1.fl.comcast.net 21.06.07, 06:58 Czegos nie rozumiem...Obiekt byl 'wystawiony na sprzedaz"...Znalazl sie kupiec...Sprzedajacy/ bo i niby dlaczego?/ - jak i kupujacy - nie narzekaja....Gdzie problem? Zawiedzeni moga kupic nowy - ba,odkupic pewnie ten sam obiekt /choc pewnie z niezlym przebiciem/ - i zalozyc dokladnie to,co bylo -doplacajac /lub nie doplacajac ;) do interesu..... Czy tak trudno zrozumiec prawo wlasnosci?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: 213.155.169.* 21.06.07, 08:26 A po co nam księgarnie? Ludzie i tak mało czytają, a dzieła JP2 mogą sobie kupić w przykościelnych kioskach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudi A po co wam księgarnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 08:55 Przecież nie czytacie książek? Zresztą do knajp też nie chodzicie, ale to już inna sprawa. Akurat nie po to powstają w Szczecinie te knajpy... W mieście mimunków rządzonym przez muminka robi się świetne interesy. Międzynarodowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy stop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:25 i bardzo dobrze. przecież oni sami zlikwidowali dwie swoje księgarnie i lokal po jednej wynajęli BANKOWI, to dlaczego miasto ma im pomagać? dlaczego my mamy im pomagać? skoro wiedzieli, że ktoś za tym chodzi to dlaczego sami stali? Odpowiedz Link Zgłoś
irazone a szczerze 21.06.07, 11:05 kto tam kupował książki? i jak czesto? chyba niewiele takich osób by się znalazlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ktoś Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:28 przecież w naszym kraju jest analfabetyzm - mozę nie wszyscy o tym wiedzą ale tak jest! Kto czyta książki - ci co nie mają video- a oni nie mają kasy i kolo się zamyka. Było nie ma i już. Będzie to co będzie, zobaczymy ... Do knajp też nie trzeba chodzić , ale ktoś ma w nich pracę przynajmniej. Wiecej potrzeba załogi niż sprzedawczyń do pilnowania książek. to tyle , zawsze mozna iść do czytelni- to takie miejsce gdzie można za darmochę POCZYTAĆ. No i lasów szkoda, to tyle ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agelasta Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:47 Pańcie w szczecińskich ksiegarniach reprezentują poziom intelektualny sprzedawczyń z warzywniaka. Pozostała już tylko księgarnia Zamkowa, ale pzypomina ona zagracony stragan z galanterią wydawniczą, poza tym zaduch i wręcz fetor. Za kilka lat książki przyjmą formę elektroniczną, to nieunikniona kolej rzeczy. Mam nadzieję, że ich redakcja będzie bardzo staranna. Na wszelki wypadek warto uczyć się jakiegoś języka o dużym zasięgu, bo Polska już stała się krajem analfabetów i polskojęzyczne edytorstwo w jakiejkolwiek formie będzie zapewne przedsięwzięciem nieopłacalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wald13 Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.beta-fk.pl 21.06.07, 19:26 Agelasta - jak piszesz - pomyśl (wiesz co to znaczy "pomyśl"?) - bo dajesz świadectwo swojej niskiej kultury. Jak się czyta to co napisałeś to zbiera się człowiekowi na wymioty. Rzeczywiście, reprezentujesz typowego polaka i dla takich "odbiorców" nie opłaca się wydawać DZIEŁ, bo jest to "rzucanie pereł między wieprze". Chodzisz po mieście i szukasz księgarń i co widzisz ? Zagracone stragany !! Pańcie w księgarniach o poziomie intelektualnym, jak określasz - sprzedawczyń z warzywniaka. A patrzysz ty czasem w lustro? Kim jesteś by tak określać innych? Co zrobiłeś? Stać cię na refleksję? Czujesz "fetor"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agelasta Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.globalconnect.pl 21.06.07, 22:26 "rzucanie pereł między wieprze" - chyba przed wieprze, było przeczytać kilka książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:44 Agelasta napisał(a): >Za kilka lat książki przyjmą formę elektroniczną, to nieunikniona kolej rzeczy No to Agelasta, jak będziesz mieć kilkuletnie dzieci albo wnuki, to sprezentuj im elektroniczne wierszyki Tuwima. A zamiast zabawek proponuję holograficzne wyświetlacze, to też przecież przyszłość, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbędny Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:51 Być może i sprezentuje coś takiego. Nie wykluczam. Co do wątku z zakupem tego lokalu to chłopie kupuj ile się da, bogać się, zatrudniaj , zwalniaj. Oby takich jak Ty było więcej w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:54 Księgarnia działała w rzeczywistości na zasadzie instytucji kulturalnej. Praktycznie Ossolineum dotowało ją nie naliczając czynszu. I to ją zabiło - nie mieli poczucia rynku, zero inicjatywy. Wystawimy książki - same się sprzedadzą. Są jeszcze sympatyczne księgarnie: Zamkowa, Atut... Bardzo dobrze, że powsatnie tam lokal gastronomiczny. Może pojawi się jakiś przyjemny kontrast dla tej paskudnej plomby obok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieon Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:49 to nie plomba jest paskudna, to te bloki - chociaż odnowione, pomalowane, to okna poszczególnych mieszkań różnią się, a jednego to nawet zwyczajnie straszą!; ja rozumiem, że nie każdy lubi modernizm, ale ja lubię co do reszty to GOŚĆ ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 07:45 Ciekawe ilu z was drobnych kretaczy na codzien w pas sie klania Golemom?Ilu raczke sciska,prosi o pomoc i przymilnie nadskakuje?..Mysle,ze bardzo wielu. Golemowie to pionierzy rozwoju tej wiochy! Pokazali i udowodnili,ze nawet w tym obsranym i zawistnym o cudzy sukces miescie mozna czegos dokonac.Nauczcie sie dupki najpierw myc rece po sikaniu a potem zastanowcie sie nad wlasna glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.bazapartner.pl 28.06.07, 13:01 a co bedzie z ciuchbudą obok nowej knajpy w lokalu po Ossolineum?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgarz Inteligięnta ciągnie do kultury... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 07:52 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stawros Re: Inteligięnta ciągnie do kultury... IP: *.chello.pl 29.06.07, 17:39 Z tą księgarnią nie wszystko jest takie oczywiste. Właściciel Ossolineum we Wrocławiu ogłosił przetarg , ale tak ,że wiedział o tym tylko Golema ze Szczecina . Właściciel ma prawo do sprzedazy , ale wypadało o tym powiadomić dotychczasowych i długoletnich księgarzy ze Szczecina , oni dowiedzieli sie po fakcie od Golemy , który powiedział im won. Jakoś tak przypadkiem obok księgarni jest jubiler i nowy sklep , które to punkty podobno też są Golemy ,na drodze do hegemonii w całym centrum stanęła księgarnia. Wrocławskie Ossolineum ze Szczecina zna tylko Golemę , bo tam też ma swoje lokale rozrywkowe , o których było głośno parę lat temu jak po Wrocławiu ganiały sie gangi , policja, ochrona ,UOP i gangsterzy wszyscy z lokalu Golemy. Wyborcza temat liznęła pobieżnie, bo od dawna wiadomo po której stoi stronie. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babinicz Re: Inteligięnta ciągnie do kultury... IP: *.szczecin.mm.pl 29.06.07, 22:27 Istotnie w mieście buraków, karków z bmw i plastikowych panienek księgarnie nie są potrzebne, co najwyżej z komiksami, zresztą nie obchodzi to również Młodego Mariana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vax Re: Inteligięnta ciągnie do kultury... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:34 Tam, księgarnie i inne takie pierdoły. A mię się podobają budki piwne budowane na Jedn. Narodowej. To faktycznie Jednoczy Naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.chello.pl 29.06.07, 22:38 Podobno Golema robi też podchodu do prezesa Cepeli w Warszawce bo ma chrapkę na lokal na rogu Wyzwolenie i Placu Żołnierza. Mam nadzieję że znowu nie odbedzie się przetarg o którym wie tylko On. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moro Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.chello.pl 30.06.07, 12:15 Czy moze ktoś więcej powiedzieć o planach na ewentulany bank w tym miejscu (gdzieś to czytałem)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.chello.pl 30.06.07, 13:57 A może CBA,lub NIK przyjrzał by się tej sprawie. Nie mam nic do tego żeby na około mnie powstawały eleganckie pawilony, ale jak wszystko jest w rękach jednych ludzi , to nie ma to juz nic wspólnego z wolnym rynkiem tylko z mafijnym układem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OsI Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:05 NIK nie ma nic do prywatnych firm. Pędż komuchu stąd na baobab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OOP Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: 81.190.125.* 30.06.07, 14:23 www.youtube.com/watch?v=uQc0LvsqGAQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Paweł Golema kupił księgarnię Literacką IP: 83.168.106.* 07.07.08, 22:42 cale szczescie ze ktos wykupil ten lokal! szefowie ksiegarni chyba nie mysleli ze do konca swojego zycia beda sie slizgac.dziadostwo brak szacunku i stare komunistyczne zachowanie.wiec nie szkoda mi tej ksiegarni a tak pomijajac wszystko to wyzyskiwali sie swoja glupia madroscia a to nie poplaca.nie cieszy mnie czyjas krzywda ale w koncu zaplacili za swoje zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś