Dodaj do ulubionych

Żałoba? Narodowa? Dlaczego?

IP: *.chello.pl 22.07.07, 22:16
zginęło 26 Osób. o 26 za dużo, ale CODZIENNIE ginie niemal tylu na
zrujnowanych drogach naszego kraju!!!
żałoba narodowa niesie ze sobą wiele nakazów. powoduje wiele strat i jest
kosztowna.
stąd pytanie: DLACZEGO???
zastanawiam się co z koncertem roda stewart'a, rolling stones'ów????
co z wakacyjnymi imprezami?
nie jestem bez serca i współczuję bliskim ofiar, ale żałoba narodowa jest wg
mnie DUUUUŻĄ przesadą (typową by zamaskować qrestwa dziejące się dziś w
polityce)
żenade.... :(
Obserwuj wątek
    • ja_aska Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? 22.07.07, 22:17
      jest mi przykro. jednak mam te same wątpliwosci.
      • Gość: sedinus Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? IP: *.chello.pl 22.07.07, 23:57
        Przynajmniej tutaj w Szczecinie powinna być żałoba...
        • Gość: Vlad.h. Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? IP: 80.53.41.* 23.07.07, 00:05
          bo? wiesz ile ginie ludzi na E65? a wiesz ile osob ginie na drogach w
          wojewodztwie? co czyni smierc jednych wiecej warta od smierci drugich?
          pielgrzymkowanie?
          Niech ten rzad ustanowi globalna zalobe narodowa ze wzgledu nei smeirc ludzi na
          naszych drogach - rzad ktory swoja inercja nie buduje nowych - lepszych drog,
          rzad ktory nie dba o bezpiecznestwo wlasnych obywateli - tylko ze poprawianie
          bezpieczenstwa wymagaloby czegos wiecej niz puste gesty i faryzeuszowska obluda
          wladzy.
    • Gość: Vlad.H. bo ktos leci w kulki IP: 80.53.41.* 22.07.07, 22:30
      nie wiem o co chodzi z ta zaloba ale ogolnie uwazam ze to paranoja do kwadratu...
      nie wiem po co wierchuszka poleciala do Francji
      i ogolnie zgadzam sie wladza wykorzystyuje tego typu tragedie osobiste do celow
      medialnych
      • andreas.007 Re: bo ktos leci w kulki 22.07.07, 22:38
        mozna zapytac czemu konsul czy ambasador w ogóle sie przejmuja
        sytuacja obywateli swoich w innych krajach...
        tak samo i w tym wypadku - nie dziwi chyba nikogo,
        ze rodzina chce tam pojechac, moze jakos pomoga,
        tak samo prezydent w takiej sytuacji powinien poczuc sie,
        jak członek rodziny!

Nie mam zdania co do załoby...
        ale tak jest, ze smierc w rodzinie nie da sie zaplanowac
        czasami zdarza sie w najmniej dobrym momemncie!

Katastrofa jest takims innym rodzajem smierci,
        a jak jeszcze jest to kilkadziesiat osób, to tak jakos...

Chyba nigdy człowiek sie nie oswoi ze smiercia,
        a szczególnie ze smiercia nagła - moze dlatego,
        ze tam mógł byc kazdy z nas!
        • Gość: widz a czy polecial z nimi pilot ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 22:40
        • Gość: AfrykaDzika Re: hipokryzja władz IP: *.chello.pl 22.07.07, 22:46
          w Londynie została pobita i pewnie okaleczona na zawsze dziewczyna z Polski!
          w procesie winny facet zostal oczyszczony z zarzutu bo miał stres w pracy i po
          rozprawie pojechał na wakacje po za granice angli !!!
          ona nie otrzymala zadnej pomocy naszych władz , zadnego zainteresowania, tylko
          ponizenie i wysmianie przez angielskich urzedasow....

takich przypadkow jest na pęczki , ale są mało fajne medialnie,
          podobnie jak te dziesiątki ludzi ginących codziennie w wypadkach drogowych,
          przeciez to pojedyncze wypadeczki,
          nawet te 5 osob z awionetki to niewielka tragedia wg władz, tam nikt nie bedzie
          jechał.....
          • sobiepan1 Re: Katastrofa to była katastrofa, więc... 22.07.07, 23:02
            Żałoba Narodowa, to normalna rzecz, jak to że prezydent państwa reaguje tak, jak
            zareagował Kaczyński. Po co więc ta jałowa dyskusja???

Sobiepan
          • andreas.007 Re: hipokryzja władz 22.07.07, 23:08
            nie wiem co mam napisac,
            ze sa dobrzy ludzie i źli,
            ze sa dobrze wykonujacy swoje obowiazki i źle...
            Nie wiem czy naprawde muszę to Tobie pisac...

Codzienna smiec tak nas nie porusza,
            jak taka kilkudziesieciosobowa na raz,
            ale to nie ja wymysliłem, ani ta opcja polityczna...
            tak było i bedzie zawsze!
        • Gość: Vlad.H. ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spisu IP: 80.53.41.* 22.07.07, 23:00
          nie jezdze na pielgrzymki - trzeba bylo w domu na dupie siedziec...
          prawda jest prosta - takie wyprawy w szczegolnosci pielgrzymki ogrganizuje sie
          po kosztach i na wszystkim oszczedza i to sa efekty.
          A nie zdziwilbym sie jak zadazy sie wypadek z tymi co ocaleli bo plan podobno
          przewiduje sciaganie ich rzadowym samolotem do kraju - jak sie toto rozbije to
          bedzie dopiero dramat.
          PS
          A dla wierzacego katolika tragedii nie ma - byli blisko Swojego Pana i tak Ich
          do Siebie powolal - to powinno byc jasne dla kazdej wierzacej osoby.
          • sobiepan1 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:04
            Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

a Ty jesteś wierzący?
            Sobiepan
            • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 22.07.07, 23:06
              a jakie to ma znaczenie?
              • sobiepan1 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:18

Bo zabierasz głos w kwestii wiary a okazuje się,że masz blade pojęcie, co ja
                mówię żadnego pojęcia nie masz, co powinno być dla Ciebie jasne.

Powiedziałeś: A dla wierzacego katolika tragedii nie ma - byli blisko Swojego
                Pana i tak Ich
                do Siebie powolal - to powinno byc jasne dla kazdej wierzacej osoby.

Bo jeżeli to miał być żart, to nie był.

Sobiepan
                • Gość: ziutek Vlad ma racje, smierc dla wierzacego nie powinna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:21
                  stanowic problemu, a jezeli stanowi, tzn ze nie wierzy i nie ufa Panu ale
                  sciemnia i ja na to joł mader faker ! God łonts ju ded !
                • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 22.07.07, 23:27
                  no to zrewiduj swoja wiare - zycie doczesne to tylko przystanek w drodze do Boga
                  - jesli nie rozumiesz tej tymczasowosci, uludy istnienia tu i teraz to znakiem
                  tego nie jestes wierzacy.
                  Najglebszym chyba wyznaniem wiary jest: "Bog dal, Bog wzial" co dla wierzacego
                  katolika powinno byc stwierdzeniem oczywistym i nie podlegajacym dyskusji.
                  Godzimy sie z wyrokami Boga bo tak jest dobrze, w calym misternym Boskim Planie
                  nasze cierpienie nie ma znaczenia. On planuje i On decyduje a my jestesmy Jego
                  pokornymi slugami.
                  • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:31
                    > Najglebszym chyba wyznaniem wiary jest: "Bog dal, Bog wzial" co dla wierzacego
                    > katolika powinno byc stwierdzeniem oczywistym i nie podlegajacym dyskusji.

Całe pokolenia Pytały się Boga o plan a Ty wszystko spłyciłeś...
                    Znakiem tego ten który sprzeciwia się Bogu jest niewierzący?

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 22.07.07, 23:43
                      Nadszedł w końcu czas na najwyższa próbę wiary Abrahama. Pan Bóg polecił mu:
                      "Weź syna swego, jedynaka swego, Izaaka, którego miłujesz, i udaj się do kraju
                      Moria, i złóż go tam w ofierze całopalnej na jednej z gór, o której ci powiem"
                      (I Moz 22,2).
                      • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:52
                        Ale po co mi toto cytujesz? Piotr się Boga wyrzekł i został swiętym.

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 23.07.07, 00:02
                          No widzisz ale Piotr zrealizowal tylko misterny Boski plan - Judasz tez tylko
                          wypelnil swoja role - bez Judasza nie dokonaloby sie odkupienie.
                          tyle ze Judasz nie zostal swietym a Piotr zostal.
                          • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:17
                            Zbyt wielką wagę przywiązujesz transcendencji a za małą do imanencji.
                            Dorzuciwszy do tego zbyt wielka ufność do spisanego materiału wątpliwego
                            pochodzenia i w efekcji pospolite pojmowanie boskiego sensu.
                            Wolnej woli wszak nie mamy od diabła?
                            Poddanie nie jest oznaką wiary. Może nie wręcz przeciwnie ale z pewnością
                            świadczy o ubóstwie i podmiotu wyznającego i przedmiotu wyznawanego.

Pozdrawiam
                            Fugazi
                            • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 23.07.07, 00:37
                              nie ma czegos takiego jak wolna wola bo jest to sprzeczne z dogmatem o
                              Wszechmocy i Wszechwiedzy Boga.
                              Nie ja wymyslilem te religie.
                  • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:32
                    co jednak absolutnie nie pozbawia nas uczuc i odczuc,
                    ani nie wyzwala z cierpienia, ani strachu, ani miłosci czy radosci!
                    Jestesmy grzeszni, jestesmy mali i boimy sie...
                    nawet gdybwierzymy!

Zawsze gdy ide na zastrzyk boje sie,
                    a przeciez wierze, ze lekarz wie co robi...
                    • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 22.07.07, 23:46
                      ale majac wiare wiesz ze to ma sens i poczucie sensu daje ukojenie.
                      • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:52
                        człowiek szuka sensu wszedzie...
                        nawet w pradzie rzeki, ruchu gwiazd, a takze chce go odnaleźć
                        w swoich poczyniach nie mówiac juz o zyciu...

Swiadomosc sensu, celu, daje ukojenie,
                        ale nie pozbawia malutkich strachu i zwatpienia!

dentysta jest doskonałym przykładem,
                        chyba nie podwazasz sensu chodzenia do dentysty,
                        ale zawsze czuje strach ....
                        • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 22.07.07, 23:59
                          strach? juz nie rob z siebie takiej cioty, rozumiem ze nie jest to przyjemne ale
                          strach? niechec przed bolem ale nie strach - albo inaczej ty i ja co innego
                          rozumiem przez okreslenie strach.
                          • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 23.07.07, 00:03
                            masz racje przesadziłem z tym strachem, przerysowałem...
                            a powinienem podejsc bez obawy z usmiechem!
                            • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 23.07.07, 00:07
                              co ci grozi u dentysty? bol? to nazywasz strachem?
                              pewnie ze mozesz dostac zapasci, wylewu, mozesz miec zawal, mozna miec duzo ale
                              gwarantuje ci ze pies ze zlamana noga nie oglosi zaloby.
                              • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 23.07.07, 00:10
                                ogłosza załobe na moim forum - na pewno!
                                • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 23.07.07, 00:40
                                  to dlaczego oglaszac zalobe narodowa?
                                  Lepiej ruszyc dupe i oddac krew, podobno w calej Polsce brakuje krwi...
                                  • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 23.07.07, 00:44
                                    człowiek dla spełnienia swoich potrzeb
                                    potrzebuje nie tylko konkretnych czynów,
                                    ale takze gestów...

Nie powiesz mi, ze obraz kupujesz tylko po to
                                    by zasłonic dziure w scianie...

Gestem moze byc skopanie ogródka, oddanie krwi,
                                    jak i cos niematerialnego - uscisniecie reki...
                                    Czasami danie pieniedzy jest mniej potrzebne,
                                    niz uscisk...
                                    • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 23.07.07, 00:50
                                      dziure w scianie zagipsowuje, obrazow nie wieszam bo moze mi to spac na leb i
                                      mnie zabic

poza tym pieprzysz juz troche jak niezdrowo potluczony - obraz spadl ci na leb?
                                      • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 23.07.07, 00:55
                                        Vlad musze Tobie powiedzic, ze raczej to Ty pieprzysz...
                                        naprawde zyjesz w takim swiecie i otaczasz sie takimi ludźmi,
                                        gdzie wszystko jest celowe i kokretnie materialnie uzasadnione,
                                        sciany puste, choc gładź szpachlowa sliczna...
                                        zero uczuc... NIC,
                                        tylko okazywanie uczuc przez skopanie ogródka,
                                        wyrzucenie smieci, posprzatnie, prezenty to konkretne przydatne...
                                        • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 23.07.07, 01:02
                                          a wez nie pierdziel - na E65 w weekend zginie tyle samo ludzi co tam na
                                          pielgrzymce i pies ze zlamana noga sie o tym nie zajaknie - opowiadaj dyrdymaly
                                          o gestach, uczuciach, emocjach - na tym sie skonczy a za tydzien bedzie powtorka...
                                          Z takiego swieczkwnictwa i zalobnictwa uczynilismy w Polsce nasza specjalnosc -
                                          wszystko nie ma znaczenia tylko takie pospolite ruszenia, placz, histerie i kiry
                                          ma masztach a to jest tyle warte ile zaloba pewnego kierowcy po JP2 - w klapei
                                          czarna wstazka, na antence samochodu tez, samochod zaparkowany na calym chodniku
                                          a na zwrocona uwage - krotkie i tresciwe spie..j.
                                          Tyle warte jest to zalobnictwo narodowe co zaloba tego czlowieka po JP2.
                                          • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 23.07.07, 01:08
                                            masz racje i co... czy to ze tyle ludzi ginie,
                                            to juz taka katastrofa jest mniej wazna?

Ile ludzi musiałoby zginac Twoim zdaniem... by ogłosic załobe?
                                            masz taka konkretna liczbe... moze 30 albo 50... 200?
                                            to pytanie retoryczne - dobranoc!
                                            • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 24.07.07, 22:22
                                              co najmniej 111 albo 666
                                          • swantevit Dzikusy 23.07.07, 11:03
                                            Wam to juz odbija na maxa..
                                            www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/section?Category=ONE
                                            • andreas.007 Re: Dzikusy - ale idiotyczny tytuł! 23.07.07, 11:07
                                              co za kretyński tytuł!
                                              • swantevit Moj czy Glosu? 23.07.07, 11:10
                                                :-)
                                                • andreas.007 Re: Moj czy Glosu? 23.07.07, 11:11
                                                  nie no Głosu!
                                                  • swantevit Zaloba Narodowa powinna miec miejsce wtedy 23.07.07, 11:42
                                                    gdy ginie, np. Glowa Panstwa, premier, tonie okret wojenny RP itp.
                                                    Zmarli we Francji nie byli tam z misja panstwowa i nie zgineli na sluzbie, wiec
                                                    wyciaganie najciezszych dzial uwazam za zwykla histerie i zamilowanie do
                                                    zachowan teatralnych..jakze popularnych wsrod nas Chrystusa Narodow.
          • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:12
            Vlad poruszyłes kilka watków...
            mnie akurat zainteresował ten bardziej filozoficzny,
            o smierci jako zblizeniu sie do Boga,
            ale moze go pociagniemy kiedy indziej...

Koledze zmarła corka i ksiadz powiedział,
            ze nalezy sie cieszyc, ze była z nimi na tym swiecie,
            a nie rozpaczac, ze tak krótko...
            • strv_101 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:13
              cierpienie to zdaje sie najpiekniejsze uczucie katolika?
              • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:17
                > cierpienie to zdaje sie najpiekniejsze uczucie katolika?
                Może nie najpiekniejsze ale najciekawsze i niekoniecznie dla katolika. A już
                cierpienie cynika, który nim pogardza należy do najbardziej interesujących
                zjawisk...

Pozdrawiam
                Fugazi
                • strv_101 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:21
                  widzisz, tego cierpienia tak dużo.
                  Może ja oszalałem już od nadmiaru?

Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> > cierpienie to zdaje sie najpiekniejsze uczucie katolika?
                  > Może nie najpiekniejsze ale najciekawsze i niekoniecznie dla katolika. A już
                  > cierpienie cynika, który nim pogardza należy do najbardziej interesujących
                  > zjawisk...
                  >
                  > Pozdrawiam
                  > Fugazi
                  • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:25
                    > widzisz, tego cierpienia tak dużo.
                    > Może ja oszalałem już od nadmiaru?

I co, w zobojętnieniu łatwiej trawisz?

Pozdrawiam
                    Fugazi
                    • strv_101 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:29
                      Od zobojętnienia już łatwiej do cynizmu.

Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> > widzisz, tego cierpienia tak dużo.
                      > > Może ja oszalałem już od nadmiaru?
                      >
                      > I co, w zobojętnieniu łatwiej trawisz?
                      >
                      > Pozdrawiam
                      > Fugazi
                      • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:33
                        > Od zobojętnienia już łatwiej do cynizmu.

Cynizm - myślałem, że to nasza (?) tu rola...

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • strv_101 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:34
                          nasza, czyli czyja?
                          • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:40
                            Nasza znaczy wszystkich.
                            Żadnego nie będzie stać nawet na najmniejszy gest solidarności poza tymi
                            ..ymi internetowymi świeczkami i wyrazami "szczerego" ubolewania.

Pozdrawiam
                            Fugazi
                            • strv_101 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:43
                              Mam cichą nadzieję że paru solidarnych znajdzie się
                              • Gość: Fugazi Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:47
                                > Mam cichą nadzieję że ...
                                Nie ma szans. Odklepią pacierze i po robocie. Ci niewierzący połączą się w bólu
                                czytając prasę i oglądając wiadomości.

Pozdrawiam
                                Fugazi
              • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:18
                no słyszałem, ze cierpienie oczyszcza,
                ale jezeli chodzi o katolików, to jakos bardziej mi sie kojarzy
                z miłoscia i radoscia,
                moze niepotrzebnie tyle cierpienia...

W USA zauwaz inaczej do tego podchodza,
                mysle, ze to zalezy troche takze od kultury i historii!
                Zauważ, jakie było zdziwienie Polaków,
                gdy podczas pobrzebu Papieza we Włoszech klaskano...
                a to tak blisko takze kulturowo!
              • Gość: Vlad.H. Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi IP: 80.53.41.* 22.07.07, 23:21
                Werner Herzog - Krzyk Kamienia i slowa indianki - "chrzescijanie przybili swego
                Boga do drewna by nie mogl od nich uciec" (cytat z pamieci).
                Tak sobie mysle jak wielu chrzescijan dedykuje Bogu sukces, radosc, przyjemnosc
                (ot chocby fizyczna przyjemnosc obcowania cielesnego z partnerem).
                Tak czesto slysze ze Bogu dedykuje sie cierpienie i nic ponadto...
                • andreas.007 Re: ja bym nie mogl byc i wykresl mnie z tego spi 22.07.07, 23:28
                  pamietaj, ze to wszystko to INTERPRETACJA ludzi...

Nawet sprawy prawne sa, jak wiesz róznie interpretowane,
                  a co dopiero tak skomplikowane wykraczajace poza nasze mozliwosci poznania,
                  a moze zrozumienia...

Ból, radosc, cierpienie, miłośc...
                  jakze to wszystko blisko siebie - moze to to samo?
                  zauwaz nienawiśc i miłość, dzieli cienka linia...
      • beatrix13 czy ktoś ważny dla narodu umarł? 24.07.07, 16:40
        bo tylko w takim przypadku żałoba narodowa byłaby uzasadniona
    • grogreg Brak slow. 22.07.07, 23:30

• Gość: lonelyboy1989 Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:37
      Właśnie. Co z koncertem Stonesów i Stewarda? Co z regatami? Ile potrwa ta żałoba w ogóle?
      • Gość: :::::::: Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:54
        ludzie dokąd pędzicie? przystańcie chociaż na minutę
      • schutzengel1 Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? 22.07.07, 23:55
        żałobę nosi sie w sercu, a nie na pokaz.
        • Gość: Zbędny Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 17:08
          No to się nie pokazuj w tych wątkach. Noś w sercu. Wujku Dobra Rada wpierw
          zastosuj się do swoich rad sam osobiście :-)
    • Gość: SromotnikBezwstydn Kościelna żałoba?Czy Narodowa? Dlaczego.... IP: 83.168.124.* 23.07.07, 11:46
      Dlaczego mam posypywać głowe popiołem?
      Czy dlatego ,że kilku klechów chciało zarobić kasę i mieć wycieczkę gratis do Francji?
      Przecież do gipsowych bozków mogli sie modlic tutaj w Kraju!
      Czy tamte .francuskie malowanki mają jakąkolwiek moc sprawczą???
      Rodzima Czarna Madonna dowiodła w okolicach Częstochowy,ze nawet wichury powstrzymać nie może!
      Christian Andersen napisał:
      "PODOBNO I PARYŻU,NIE ZROBIĄ Z OWSA RYŻU"!!!
    • edico Bo Caritas poczuł grę na mamonę 23.07.07, 12:14
      Caritas ogłosił przecież już zbiórkę pieniędzy na pomoc rodzinom poszkodowanym w
      tej sakro-pielgrzymce. Czy po przekrętach Caritas ze zbiórką pieniędzy na pomoc
      ofiarom tragedii w Katowicach ktoś jeszcze zaufa tej instytucji - nie wiem?
      Ale fakt jest faktem

Z zebranych pieniędzy na pomoć ofiarom tragedii w Katowicach jeszcze dotychczas
      się nie rozliczyli i tak na prawdę nie bardzo wiadomo, ile właściwie zebrali. Z
      doniesień agencyjnych należy domniemywać, że było tego co najmniej 12 mln. zł:
      www.itvp.pl/news.html?channel=-1&news=297970
      Jakiej pomocy Caritas udzielał poszkodowanym niech świadczy fakt finansowania
      dla nich pielgrzymek do Włoch:
      www.katowice.caritas.pl/?kid=97&full=yes
      Zapewne były one realizowane w ramach pomocy psychologicznej dla ofiar
      katastrofy i ich rodzin.

Z podobnym natchnieniem abp Zimoń po przez swój Caritas zbierał pieniądze na
      zboże dla głodujących murzynów, którzy do dnia dzisiejszego ani zboża ani
      pieniędzy nie zobaczyli na oczy. Być może oprócz głodu dopadła ich kurza
      ślepota ;((
      • Gość: ??? Re: Bo Caritas poczuł grę na mamonę IP: 83.168.124.* 23.07.07, 13:18
        A gdzie pieniadze zbierane prez krk na Stocznie Gdańską?????
        • Gość: Wyborca Re: Bo Caritas poczuł grę na mamonę IP: *.chello.pl 24.07.07, 10:00
          Wszystko pod publikę , przecież idą wybory!!!!!!
          • Gość: ????????? Re: Bo Caritas poczuł grę na mamonę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 13:09
            Ludzie, co z wami? Gdzie wasza wrażliwość? Przepiliście ją?
            Płat czołowy wam urwało?

• zbigniews1934 Re: Bo Caritas poczuł grę na mamonę 24.07.07, 21:36
          jestem zażenowany wypowiedziami w tym poście chyba Polaków.
      • Gość: :// Re: Bo Caritas poczuł grę na mamonę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 13:10
        Caritas POCZUŁA, jeśli już. Ta Caritas, jełopie.
        • Gość: oŚWIECONY Re: Bo Caritas poczuł grę na mamonę IP: *.chello.pl 24.07.07, 16:18
          A gdzie składka od " czarnych", nie poczuwają się, czyżby najbogatśi nie mieli
          nic
      • Gość: szaman Re: Bo Caritas poczuł grę na mamonę IP: *.dedicated.hosteurope.de 24.07.07, 21:53
        i milczec teraz!!!!
        wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=77994&wid=9052301&rfbawp=1185306572.907
    • beatrix13 500 osób zmarło na Węgrzech i żałoby nie mają 24.07.07, 21:30
      www.wp.pl/r/3V231
      • szamann5 a w Ameryce bija Murzynow!!! 24.07.07, 21:33
      • andreas.007 a w Tybecie... 24.07.07, 21:46
        Pogrzeb w Tybecie [edytuj]
        Część ludności wysokich gór Tybetu rozstaje się ze swoimi zmarłymi czyniąc ich
        ciała pokarmem dla żyjących tam świętych sępów. Nagie ciało zmarłego układane
        jest na kamiennych katafalkach, położonych poza osiedlami. Rodzina i uczestnicy
        tej formy pogrzebu w pewnej odległości czekają tak długo, aż ptaki pożrą
        miękkie tkanki zwłok. Gdy pozostają kości, mistrz ceremonii pogrzebowej miażdży
        kości drewnianym młotem do postaci, którą sępy mogą również zjeść. Pogrzeb
        zakończony jest wtedy, gdy na kamiennym katafalku nie zostaną żadne stałe
        resztki zmarłego. O pozostałą krew po zmarłym nikt już się nie troszczy. Ta
        forma oddania zmarłego do obiegu przyrody wynika z przekonania o tym, że
        zmarły, stając się pokarmem ptaka, wraz z nim nadal będzie oglądał świat.
        • andreas.007 Re: a w Tybecie... 24.07.07, 21:50
          nie pamietam czy to w Peru... ale na pogrzebie sie tańczy i pije!
          Juz nie mówie, ze we Włoszech klaszcze...
    • Gość: malina Re: Żałoba? Narodowa? Dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 21:57
      Mój ojciec zawsze powtarzał: "Dziecko, jak umnrę to Ty mi szopek nie rób.I idź
      na dyskotekę i baw się.Żałoby mi tu nie odstawiaj.Ot, co najwyżej sztuczną różę
      raz w roku zanieś na grób.Nie kombinuj. Nie bądź bardziej świeta niż jesteś."
      I nie chodzi o to, że jeżdżę na cmentarz raz na misiąc a nie raz na rok.Nie
      nosiłam sie na czarno, nie rozpowiadałam o tym wszystkim na prawe i
      lewo.Chodzi o to, że żałobę nosiłam w sercu i cieszyłam się z tego, że inni nie
      przeżywaja takiej tragedii.A może mój Tatulek nie widział co mówi?Ja też
      współóczuję wszystkim poszkodowanym i ich rodzinom ale jestem wychowana w
      przeświadczeniu, że żałobę nosi się w sercu.Żal mi też ludzi, którzy stracili
      dach nad głową. Jak oni mają żyć? Kto im da pieniądze i bezpieczeństwo?
      Tyle tego zła.
      Ciągle jakieś tragedie.
      Już nie chcę oglądać "Wiadomości"
      • andreas.007 pieknie to ujełas... 24.07.07, 22:04
        "Ja też
        > współóczuję wszystkim poszkodowanym i ich rodzinom ale jestem wychowana w
        > przeświadczeniu, że żałobę nosi się w sercu."

Róznie sa ludzie wychowywani...

Zaprzyjaźniony Niemiec prosił by po smierci
        pochowano, by nikt nie wiedział gdzie i bez ceremonii...

Ktos prosił o rozrzucenie prochów na morzu...

Ja jeszcze nie wiem czy normalnie czy cos wymysle...
        • Gość: H56 Re: pieknie to ujełas... IP: *.chello.pl 25.07.07, 08:51
          Zaprzyjaźniony Niemiec prosił by po smierci
          pochowano, by nikt nie wiedział gdzie i bez ceremonii...

< czy to w Polsce jest mozliwe ? podoba mi się takie rozwiązanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka