Dodaj do ulubionych

Zasadnicze pytanie w kwestii ECE

14.10.07, 12:07
Miasto Szczecin wspolnie w ECE powolaja do zycia spolke PCH1 Sp. z o.o., ktora
wybuduje i bedzie zarzadzac CH Kaskada.
Moje pytanie ktore wydaje sie byc zasadnicze brzmi: gdzie sie znajduje
siedziba tej spolki?

bo jezeli poza Szczecinem to Krzystek jest skonczonym frajerem.

jezeli w Szczecinie to uwazam ze Krzystek dopilnowal w tej kwestii interesu
Szczecina.

Czy ktos zna odpwoiedz na to pytanie.

I taka refleksja: dlaczego dziennkarz piszacy artykul o powstaniu tej spolki
nie zwrocil uwagi na taki 'banal' gdzie bedzie siedziba tej spolki? wg mnie
swiadczy to az i tylko o amatorszczyznie piszacego ten art.
Moze odp na to drugie pytanie bedzie fakt iz ow dziennikarz nazywa sie Mariusz
Rabenda...
Obserwuj wątek
    • Gość: r Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.centertel.pl 14.10.07, 12:29
      wbrew pozorom to nie ma większego znaczenia. Wystarczy, że spółka zawrze umowę z
      ECE "Niemcy" i odprowadzać będzie opłatę licencyjną/dzierżawną/menedżerską/ jak
      ją zwał...i nie będzie CIT w Szczecinie. A propos, ciekawe kto będzie w radzie
      nadzorczej..
      • albert_c Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE 14.10.07, 13:08
        w zasadzie ma znaczenie, no mniejsze lub wieksze ale ma.

po 1 w radzie moze zasiasc Krzystek...ma przeciez juz dosiwadzcenie w zasiadaniu
        w radach, nawet obecnie...
        • Gość: kiełbaska Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 13:13
          O doświadczeniu Krzystka w zasiadaniu można powiedziec, że jest
          zasiedziały.
          Kiełbaska czeka na obiad.
        • swantevit Zasadnicze pytanie w kwestii ECE mam ja: 14.10.07, 13:13
          Jak wy biedactwa katolicko-bolszewickie, dojedziecie do tej swiatyni
          paciorkow i perkali?
          To juz druga taka swiatynia w centrum, a jakie drogi macie, to sami
          lepiej wiecie..
          • Gość: enskw Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE mam ja: IP: 62.69.213.* 16.10.07, 12:24
            na kolanach bedziemy szli jak na jasna gore.
      • Gość: Zbędny Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 13:25
        Metod ucieczki z kasą ze spółki i z podatkami ze Szczecina jest
        tysiąc i jeden. Wyobrażmy sobie, że Krzystek o tym pomyślał lub
        albert mu teraz przypomniał i to kazał zmienić " "bo frustraci znowu
        się czepiają". Po fazie inwestycji jest głosowanie co do
        przeniesienia siedziby spółki . Szczecin ma 24 % głosów :-))))
        Powtarzam od dawna. Lepsza byłaby kasa niż te g...znaczące udziały a
        z tę kasę zrobić dorgi, o których słusznie, poniżej przypomina svan.
        • Gość: kiełbaska Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 13:27
          To jest oczywiste, ale nie dla wszystkich, szczególnie jak ktoś może
          coś ugrac na te paciorki i kielbaskę.
        • albert_c Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE 14.10.07, 13:30
          tyle w umowie albert by zapisal ze siedziba spolki nie moze ulec zmianie bez
          zgody 100% udzialowcow, a najszybciej moze ulec zmianie po uplywie 30 lat na ten
          przyklad.

Takie wplywy z podatku CIT gwarantowalyby Szczecinowie dochod wiekszy niz te 23%
          udzialow.

Co wiecej albert by zawarl w umowie, ze wszelkie umowy tej spolki ze spolka
          matka musza byc akceptowane przez mniejszosciwoego akcjonariusza.

tyle w temacie, bo albert by potrafil zadbac o interes Szczecina i moze
          podpowiedziec slusze rozwiazania.
          • Gość: kiełbaska Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 13:35
            I dlatego będę na Ciebie głosował za trzy lata. Problem w komitecie
            z jakiego wystartujesz. Ale będzie dobrze. Kiełbaska jest za.
            • albert_c Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE 14.10.07, 13:40
              :)

raczej nie bede, ale jakby co to sie przypomne.

I jeszcze niemniej wazne pytanie w sprawie ECE: czy Krzystek przestanie w koncu
              lamac prawo i tym razem ujawni umowe jaka miasto zawrze z ECE czy tez wciaz
              bedzie przykladal reke do lamania prawa i ograniczania nam obywatelom praw do
              przejrzystosci zycia publicznego?
          • Gość: Zbędny Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 13:56
            Albercie.
            >tyle w umowie albert by zapisal ze siedziba spolki nie moze ulec
            >zmianie bez zgody 100% udzialowcow, a najszybciej moze ulec zmianie
            >po uplywie 30 lat na ten przyklad.
            Miałbym wątpliwość czy taki zapis w umowie spólki sąd
            zarejestrowałby.
            > Takie wplywy z podatku CIT gwarantowalyby Szczecinowie dochod
            >wiekszy niz te 23 %
            > udzialow.
            Podatek CIT jest dla gminy w wysokości 25 % jego wysokości.
            Najważniejsze i największe w tym przypadku podatki dla gminy to
            podatek od nieruchomości i podatek od pracowników.
            Udziały gminy w przedsięwzięciach skazanych na zyskowność są bez
            sensu ekonomicznego a nawet sprzeczne z tym sensem. Udziały gminy
            mają sens w przedsięwzięciach nie będących skazanymi na zyskowność
            jak produkcja , usługi komunalne.

• albert_c Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE 14.10.07, 17:32
              ja osobiscie nie widze jakis przeciwwskazan zeby taki zapis zostal zaakceptowany.

co do udzialu gminy to ja podzielam Twoja opinie, ze miasto nie powinno sie w to
              angazowac, bo nie od tego jest miasto zeby miec udzialy w CH.

z ta produkcja na koncu postu cos Ci sie chyba omylilo:)
              • Gość: Zbędny Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 18:29
                Określenie, że siedziba spółki nie może ulec zmianie przez np 25 lat
                jest tyle warte co zobowiązanie, że będę pod tym odresem przez 25
                lat. Do notariusz pójść mogę, mój podpisa potwierdzi ale co warte
                jest takie zobowiązanie ... :-)
                "Produkcja" użyta przeze mnie to nie omyłka. Udział gmin przewidują
                to nawet przepisy unijne i polskie traktujące o wchodzeniu gmin w
                spółki kapitałowe dla aktywizacji miejsc pracy i zmniejszenia
                bezrobocia.
                W tym przypadku zgoda na wejście gminy Szczecin do spółki
                kapitałowej mogła być wydana lub będzie wydana (nie wiem) w oparciu
                o to , że gmina powierzyła spółce swoje mienie.
                • albert_c Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE 14.10.07, 18:56
                  no ale np mozna zapisac ze zmiana siedziby spolki bedzie wymagala akceptacji
                  mniejszosciowego akcjonariusza, a miasto zawsze moze sobie zostawic 1 akcje zeby
                  takowym byc,

nie ma tak zeby nie mozna bylo w umowie zapisac swojego interesu, kwestia
                  otwarta zostaje to czy Krzystkowi przyscieca w ogoole w dzialaniach interes
                  miasta czy tylko swoj wlasny, bo ten drugi to wiem ze tak, a ten pierwszy to jak
                  wspomnialem sprawa otwarta...
                  • andreas.007 Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE 15.10.07, 16:25
                    ja w umowie notarialnej zawarłem taki punkt,
                    ze firma musi zawrzec ze mna umowe na dostarczanie...
                    Zawarła, a po kilku latach firma zerwała umowe!
                    Oczywiscie mogłem nie podpisywac umowy z mozliwoscia zerwania...
                    ale to swiadczy, ze mozna wszystko.
                    • Gość: Zbędny Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 21:21
                      Trzeba było podpisać umowę na czas określony.
                      • andreas.007 Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE 16.10.07, 00:50
                        myslisz, ze by podpisali do roku 2050?
                        Był długi okres wypowiedzenia prawie rok!
                        A madry Polak po szkodzie, trzeba było... ;))
    • Gość: zed ECE IP: 78.152.238.* 14.10.07, 18:59
      to chyba pytanie do rzecznika prasowego ECE a nie na forum.

o tutaj mozesz zadzwonic i sie zapytac:
      ECE Projektmanagement Polska Sp. z o.o. ul. Fabryczna 5a, 00-446
      Warszawa tel. +48 22 310 60 00 / 01
      • albert_c Re: ECE 14.10.07, 20:30
        a dlaczego nie na forum?

zadzwon i daj mi znac czego sie dowiedziales o umowie przed jej podpisaniem od
        rzecznika.
        zapewne bedzie tow iedza porazajaca.
        • Gość: kiełbaska Re: ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 19:55
          Dobrze przed wysłuchaniem tej wiedzy złapać np kran w celu
          uziemienia. Trzymając kiełbaskę można mieć ją z grilla po skończonym
          zapoznawaniu się z wiedzą.
          • albert_c Re: ECE 15.10.07, 20:45
            Zed ma taka taktyke ze wyskakuje do walki polemicznej, dostaje celny strzal w
            podbrodek i znika z podwinetym ogonem.
            albert juz nie z takimi jak Zed dawal sobie rade, a Zed w polmice jest cieniutki
            niestety, bo albert wciaz czeka na dobrze przygotowanego obronce i rzecznika
            rzadow Krzystka w miescie...
            • Gość: zed Re: ECE IP: 78.152.249.* 15.10.07, 21:16
              moja taktyka jest taka, zeby cie nie utwieradzac w tym co myslisz na swoj temat.
              a myslisz, ze inni siedza tu tylko po to by odpowiedac na twoje teksty.

a prawda jest taka, ze w kazdym tekscie pokazujesz jedynie swoje pieniactwo i
              zero aktywnosci. wykonanie telefonu do warszawy zajeloby ci minute, ale ty
              wolisz pisac na ten temat bo wtedy popisujesz sie swoja pseudo-aktywnoscia w
              zyciu miasta. przyznaj po prostu, ze nie stac cie na nic poza krytyka tak jak
              nie stac cie na obiektywna ocene sprawy. zawsze wszyscy zli, wszystko zle, kazdy
              zly.

zaraz znowu pokazesz jakies przestepstwo, ktorego nie zglosisz, albo pokazesz
              czyjas wine w oparciu o swoja subiektywna, podyktowana obietnicami ocene.
              • albert_c Re: ECE 15.10.07, 22:41
                okej Zed rozumiem ze konkretne pytanie zadane w kwestii dbania o interes miasta
                nazywasz pieniactwem.
                moglbys mi wytlumaczyc jak do tego doszedles?

a moze przy okazji bys sie odniosl do problemu ktory poruszylem - czy tez wg
                Ciebie nie ma problemu, bo interes miasta nie jest tym czym kieruje sie Zed czy
                tez Krzystek?

Wg mnie podnoszenie watpliwosci tam gdzie podejmuje decyzje w imieniu miasta
                Krzystek sa jak najbardziej zasadne, bo juz nie raz i nie dwa Krzystek
                udowodnil, ze o swoj intres potrafi zadbac w pierwszej kolejnosci...czekam az w
                koncu zacznie dbac o interesy miasta do czego sprawowana fukncja powinna go
                obligowac.
                • andreas.007 Re: ECE 16.10.07, 01:00
                  wydaje mnie sie Zed, ze odpowiedzi na to pytanie nie otrzymałby
                  ani Albert, ani ja, ani w Warszawie, ani w Szczecinie...
                  Myslisz, ze szczegóły umowy, której jeszcze nie podpisali,
                  jakies formalne niby problemy, spokojnie ujawnia
                  jakiemus Albertowi lub Andreasowi z forum Szczecin?

Mam nadzieje, ze pan Krzystek jako prawnik zasiegnął
                  opinii innych prawników i doradców - moze pan Sławek o tym pamietał,
                  jako biznesmen?

Bo były wiceprezydent miasta, szef radnych, podpisał umowe,
                  a miasto straciło plaze Mielenska - tak wiec dobrze sie poradzic!

Oczywiscie wszyscy mozemy działac w organizacjach,
                  dzwonic po urzedach, kazac sobie pokazywac pisma i umowy,
                  ale jak wiem juz pan Jurczyk wymyslil na to sposób,
                  by nawet radni mieli z tym problem... wyliczył koszty urzednika!
                  Kwoty wychodzły duze, a jak wiem nie wszystkie umowy
                  i niezbyt chetnie sa udostepniane osobom postronnym (?),
                  czyli byle mieszkancowi miasta!

Zed nie wymyslaj wiec na siłe...
                  niestety mamy panstwo nie obywatelskie, ale partyjniackie.
                  A wybory i prawo dobitnie to pokazuje!
                  • Gość: zed Re: ECE IP: 78.152.234.* 16.10.07, 01:33
                    andreas tajnosc umow to jedno, a rejestracja spolki w rejestrze sadowym to co
                    innego. tak wiec ta informacja jest publicznie dostepna. nie mysle by ece robilo
                    taki problem, chociaz kto wie, nie dowie sie ten kto nie zadzwoni.

a od spoleczenstwa obywatelskiego dzieli nas jedynie chec do aktywnosci.
                    • andreas.007 Re: ECE 16.10.07, 01:46
                      Dzis w telewizji taki program był, gdzie profesory powiedziały,
                      ze u nas jest taka sytuacja, ze organizacje maja energie, pomysły,
                      ale władza ma pieniadze...
                      Jak nastapi styk organizacji i władzy,
                      to bedzie panstwo obywatelskie - na razie nie ma!
                      Na razie dziela nas od tego przepisy, regulaminy i ordynacje,
                      a najwazniejsze tak zwana kultura i uzus polityczny!

Co do zas spółki, to jak nie podpisali jeszcze umowy,
                      to raczej trudno sie bedzie dowiedziec o siedzibe spółki,
                      której jeszcze chyba nie ma...

A nawet gdyby sie okazało, ze jest poza Szczecinem,
                      to i tak juz nic nie mozna zrobic....

Natomiast wypisanie tej watpliwosci na forum,
                      na które zagladaja dziennikarze, byc moze da któremus asumpt
                      do zapytania podczas kolejnej konferencji,
                      czyli warto pisac o watpliwosciach na forum!

Zreszta kazda władza, moze rzecznik, powinien sluchac głosu ludzi,
                      a takim sa nasze posty i wyciagac wnioski!
                      Ku chwale swoich rzadów i zadowoleniu...

Pisałem kiedys o dziurze w afalcie, o bałaganie (foto)...
                      zostały naprawione i posprzatane sprawnie,
                      a wiec zagladaja tu osoby kompetentne, czyli warto tu pisac!!!!
                      • andreas.007 Re: ECE 16.10.07, 01:51
                        zreszta Zed, co my tu bedziemy gadu gadu...
                        byłeś kiedys w urzedzie czegos sie dowiedziec,
                        bo na telefon, to sobie mozesz wiesz?

Ja byłem i sie dowiedziałem, ze urzad to nie informacja!
                      • Gość: zed Re: ECE IP: 78.152.234.* 16.10.07, 02:03
                        no tak, to jest kwestia kultury, na szczescie to sie zmienia.

spolke zawsze mozna przeniesc, ale nie chce gdybac, zobaczymy za jakis czas gdy
                        beda sprawdzone i pewne informacje.

zgadzam sie, ze czasem forum dziala, i sam pisze z nadzieja, ze gdzies to
                        dociera, ale raczej licze na zwyklych ludzi. oczwiscie byloby dobrze, gdyby
                        komunikacja miasto-mieszkancy byla lepsza, ale z pewnoscia troche to potrwa(w
                        kazdym badz razie urzad idzie w tym ku lepszemu). najwazniejsze by to sluchanie
                        nie przyjelo takiej formy pl.youtube.com/watch?v=DvQe6P2JGuo ;)
                • Gość: zed Re: ECE IP: 78.152.234.* 16.10.07, 01:47
                  albert uwazam po prostu, ze pytanie, na ktore chce sie uzyskac od kogos
                  konkretnego odpowiedz powinno byc zadawane do tej konkretnej osoby/instytucji, a
                  nie krzyczac na srodku ulicy.
                  Zadawanie takiego pytania publicznie to tylko wbijanie szpilek by komus
                  dopieprzyc. Tym bardziej, ze urzad miasta sie nie udziela na forum i nie bedzie
                  sie tu bronil przed zadnym oskarzeniem.
                  w naszym systemie prawnym (jeszcze) dziala domniemaniu niewinnosci, zamiast
                  domniemania winy. nie mozna zaczynac od zalozenia, ze ktos popelnil cos zlego,
                  jesli sie nie ma na to jeszcze dowodow, a jedynie chce sie to zalozyc.

co do spolki, to oczywiscie takze uwazam, ze powinna byc w szczecinie, i mam
                  nadzieje, ze jest. jestem jednak o to spokojniejszy z trzech powodow. pierwszy
                  to taki, ze podczas negocjacji z echo w sprawie parkingu prezydent postawil jako
                  jeden z priorytetow przeniesienie spolki zarzadzajacej galaxy do szczecina
                  (szkoda, ze poprzednia wladza o tym nie pomyslala), tak wiec mysle, ze i w tym
                  wypadku bedzie o to dbal, tym bardziej, i to drugi powod, ze spolka dopiero co
                  powstaje i dla ECE interes w tym, gdzie ona bedzie jest w sumie bez roznicy.
                  trzeci, najmniejszy powod jest tez taki, ze miasto jako udzialowiec bedzie
                  czerpalo dywidende z zysku wiec tez bedzie zarabiac swego rodzaju podatek.

w pelni sie z toba zgadzam, ze wlasciwe jest podnoszenie watpliwosci tam gdzie
                  podejmuje sie decyzje. tyle, ze podejmuje je sie w urzedzie miasta, a nie na
                  forum gazeta.pl, i tam tez trzeba kierowac swoje watpliwosci.

pozdrawiam,
                  Zed
                  • andreas.007 Re: ECE 16.10.07, 01:55
                    odnosze wrazenie Zed, ze Ty w zyciu nie byłes w zadnym urzedzie,
                    jako petent, juz nie mówiac, zebys tylko pytał o jakies umowy,
                    które zawarł dany urzad czy miasto czy inne informacje...

Znaczy ja mysle o Polsce, a nie innym kraju,
                    bo tam moze byc inaczej, ale nie przenos innych wzorców do nas... ;))
                    • Gość: zed Re: ECE IP: 78.152.234.* 16.10.07, 03:52
                      a to cie musze zaskoczyc, ale wizyty w urzedzie dosc dobrze mi ida, i jesli juz
                      cos musze tam zalatwic to zalatwiam bezproblemowo. a z im wiekszym usmiechem
                      przychodze to z jeszcze wiekszym wychodze :)
                      • Gość: Zbędny kto tu jeszcze jest zadowolony z info w Urzędzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 08:28
                        No to juz się wyjaśniło. Zed mieszka w Berlinie lub w Stockholm. Zed
                        dyrdymały waść opowiadasz i widać, co ukrywasz, że jesteś po prostu
                        z urzędu.To nic złego ale opowiadanie, że >z im wiekszym usmiechem
                        > przychodze to z jeszcze wiekszym wychodze :), to juz żarty z
                        innych forumowiczów

• andreas.007 Re: kto tu jeszcze jest zadowolony z info w Urzęd 16.10.07, 12:36
                          ja nie mówie, ze urzednicy sa źli i nieprzyjaźni...
                          zapewne potrafia w ramach obsługiwanej sprawy uczynic to prawidłowo,
                          ale jak jeszcze zapytam sie o umowe ECE-magistrat,
                          to naprawde moge sie załozyc, ze odpowiedzi nie otrzymam!

zreszta ja powiem Tobie, ze miałem pytanie
                          poza moja sprawa do urzedu i jakos nie mogłem uzyskac informacji...
                          • albert_c Re: kto tu jeszcze jest zadowolony z info w Urzęd 16.10.07, 12:43
                            Andreas masz racje co do info o umowe Miasto-Ece - bo wszelkie zapisy jakie
                            obowiazuje do tej pory Krzystek podobnie jak i Jurczyk utajnili kierujac jakimis
                            mniej lub bardziej niedorzecznymi argumentami i powolujac sie na opinie prawne
                            ktore tez utajnili, a ktore zapewne nie wziely pod uwage obowiazujacego w Polsce
                            prawa.
                            Dodam ze te opinie prawne o utajnieniu wydali podwladni Krzystka na jego
                            osobiste polecenie.

A ja wciaz sie bede czepial tego ze jest taki dokument jak Zarzadzenie
                            Prezydenta Miasta Szczecina nr 540_03 ktory nakazuje Krzystkowi jawnosc w takich
                            sparwach, jawnosc ktorej Krzystek wg mnie sie boi!

link do tresci zarzadzenia:
                            bip.um.szczecin.pl/files/03DF6D9A68B242C29537ACE97F4AAB8F/zarzadzenie_540-03.pdf
                  • albert_c Re: ECE 16.10.07, 11:57
                    Zed otoz ja wlasnie kieorwany doswiadczeniem jakie maisto ma z Echo zadalem to
                    pytanie, bo moze dosc do takiej sytuacji ze teraz nie bedzie siedziby firmy w
                    Szczecinie i spolka w ktorej miasto ma udzialy bedzie placic podatki w np.
                    Warszawie, a pozniej jak sie urzednicy zorientuja ze cos jendak jest tak z tym,
                    to siada do negocjacji z Ece i przeniosa siedzibe do Szczecina, ale juz za
                    jakies ustepstwa na rzecz Ece tak ja ma to miejsce z Echo.

Bylem kiedys w urzedzie po informacje - dosatelm odpwoiedz ze zostanie mi
                    udzileona owszem, ale musze sie liczyc z oplata za jej udzielenie (tu podano mi
                    wzor na oplate na podstawie zarzadzenia prezydenta miasta). Na moje pytanie z
                    jaka konkretnie opalta bede sie musial liczyc powiedziano mi zebym najpierw
                    zaakceptowal to ze zapalce a oni pozniej po wykonaniu pracy powiedza mi ile, po
                    moich kilku naciskach urzednik odpwoiedzial mi cyt: nie wiem, ale moze to byc 20
                    zl lub 20 tys zl.
                    Informacji nie uzyskalem.
                    Kiedys poruszylem ten problem w rozmowie z Krzystkiem pwoiedzial mi ze popiera
                    takie dzialanie urzednika, bo nie moze byc tak ze obywatel przychodzi do urzedu
                    i oczekuje jakis informacji.
                    Tyle jezeli idzie o moje pytania do urzedu.

Moja intencja jest zgloszenie watpliwosci.
                    Jednoczesnie zwaralem swoja ocene dokonania lub nie dkononania oczeiwanych
                    przeze mnie zapsiow w tej umowie, do czego jak sadze mam prawo i mam prawo jako
                    obywatel Szczecina osadzac na tej podstawie tych ktorzy rzadza miastem.

A moje watpliwosci sa sposwodowane tym ze niezgodnie z prawem Krzystek utajnil
                    zapisy umow i aneksow z Ece dot, budowy Kaskady - w tej materii powinien
                    wypelnic zarzadzenie prezydenta miasta Szczecina czego nie uczynil, a
                    zarzdazenie to jest oparte o ustawe o dostepie do informacji publicznej.
                    Mnie bardzo martwia takie sklonnosci Krzystka to utajniania przez obywatelami
                    dokumentow ktore w mysl prawa powinny byc jawne.
    • Gość: ppp Re: Zasadnicze pytanie w kwestii ECE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 17:47
      a po co kolejny hipermarket?
      • Gość: kiełbaska Ogłoszenie wyborcze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 18:02
        Jeżeli w przyszłym roku trawa ma być zielona głosuj na Platformę
        Obywatelską.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka